Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.12.2007 07:50 - ТОПЛОФИКАЦИЯ - TO BE, OR NOT ...
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3250 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 12.12.2007 08:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има няколко истини, които, струва ми се, всеки не изкушен от “скандалния” ореол, създаден около топлофикациите, може да приеме.

     Първо. Безспорен факт, оставащ встрани от вниманието на потребителите е, че дейността на топлофикационните дружества е строго регламентирана и регулирана от държавата. Тя е ограничена в рамките на коловоз, чиято дясна страна са  цените на първичния енерго ресурс – в повечето случай природен газ, определяни от Държавната Комисия за Енергийно и Водно Регулиране /ДКЕВР/ и представляващи 75% - 80% от цената на крайния продукт. Лявата страна на същия коловоз е пределната продажна цена на генерираните топлинна и електрическа енергия,  определяна също от ДКЕВР т.е. от държавата.

     Второ. Съгласно действащата нормативна уредба, цените на топло и електро енергията, генерирани от топлофикациите се индексират веднъж годишно. В същото време цената на първичния енерго ресурс /природен газ/ се променя  всяко тримесечие. По този начин държавата, умишлено или не, реализира политика, стимулираща препродажбата на готов продукт, срещу възнаграждение за това – комисионна /какъвто е случая с газоразпределителните дружества/ в ущърб на производителите, каквито са топлофикациите, генериращи енергия – топлинна и електрическа.

     Трето. Тази истина е “свенливо” премълчавана от медиите, а и от потребителите. Топлофикационните дружества са единствените от отрасъл енергетика, субсидиращи клиентите си. Цената на енергоносители като въглища, дърва, нафта, пропан-бутан се заплаща авансово. Цената за използвани природен газ и електроенергия се заплаща в рамките на месец. При не плащане следва ефективна санкция – прекратяване подаването на газ или прекъсване на електро захранването.      

     Четвърто. Широката медиина интерпретация на негативите в работата на менажерския екип на топлофикация София /което безспорно е най-голямото дружество/, компрометира работата и на всички останали.

     Така в суматохата на медиен шум и нормативни недомислици се загуби идеята и смисъла на създаването и съществуването на топлофикациите – а именно осигуряване /генериране на топлоенергия чрез разпределяне/споделяне на разходите за производството и преноса върху множество потребители.

     Идеята за споделените разходи, както  и сигурността и безопасността на съоръженията, са безспорните преимущества на този тип енергийна инфраструктура. Няма да коментирам нормативната задълженост на топлофикациите да поддържат запаси от резервно гориво с цел гарантиране непрекъсваемост на топлоподаването, което ги прави уникални.  

     При реализиране на драстичен скок на първичния енерго ресурс /какъвто се очаква от следващия месец за природния газ и въглищата/ топлофикациите ще работят под  невероятен натиск, обусловен от високите цени на суровината, нисък процент на събираемост на вземанията, и ангажименти, вменени от Закона за енергетика, свързани с гарантиране непрекъсваемост на топлоподаването и т.н.

     Погледнато от друга страна, съобразно икономическата ситуация в страната и нивото на доходите, цената на топлинната енергия е на границата на поносимост

за битовите потребители.      Не мога да прогнозирам как ще приключи всичко това, но ми се струва, че след края на този отоплителен сезон ще  броим оцелелите.   

     To be, or not

   Ще го реши държавата, чрез политиката си, регламентираща дейността на дружествата
     Ще го решат потребителите, ползващи или отказващи се от централното топлоснабдяване    




Гласувай:
4



1. 100jan - И какво сега?
12.12.2007 10:21
Първо, в този пасаж не става ясно какно е написано:

"повечето случай природен газ,"

Повечето случаи, или в единия случай?

Второ,

"Широката медиина интерпретация"

Широката каква интерпретация? Дори не мога да го произнеса това :)

И за да има и трето, само да вметна, че нищо от написаното не е подкрепено с разумни аргументи, а звучи като поредната пропагандна кампания.
Да, има много грешни неща в нормативната уредба, касаеща топлофикациите, но нещата, които ги ощетяват, бързо се компенсират от нещата, които са в тяхна полза.

Простете за въпроса, Вие къде работите и с какво се отоплявате?
цитирай
2. анонимен - крадат и лъжат хората, мушеници , връщат ни 200 год . назад
12.12.2007 18:33
откажете се всички, защо да идползват собствеността ни , и да ни ограбват?
цитирай
3. анонимен - Ама моля ви се,
12.12.2007 22:35
къде забравихте посредниците? И какво в крайна сметка искахте да кажете с тоя пост?
цитирай
4. chara - до drquin
13.12.2007 09:33
цената на крайния продукт на енергийните дружества се определя от много фактори /виж постинга за цената на тока например/, но ... винаги има и поне едно но ...
Глава Шеста на Закона за енергетика ЗАДЪЛЖАВА енергийните дружества да осигуряват непрекъсваемост на доставката на топлинна, електрическа енергия и природен газ. Този ангажимент им е вменен и в лицензиите, които те притежават. Ясно е, че има и санкции. Глава Шеста от ЗЕ "Задължения към обществото" НЕ КОМЕНТИРА финансови показатели или пазарна конюнктура. Така че, енергиините дружества, не могат да "затворят кепенците", дори и да работят на загуба ... съвсем не е така просто! Топлоенергията е отпадъчен продукт - да, но за топлофикация Козлодуй, ползваща топлоносител вода от охлаждащия трети контур на реакторите. Останалите топлофикации, произвеждат комбинирано топло и електро енергия, при строго регламентирани параметри. За да имат финансова изгода от това, те трябва да следват строго въпросните параметри, но да не се увличаме в подробности ...
цитирай
5. анонимен - ще оцелеят топлофикациите
14.12.2007 10:47
ще оцелеят топлофикациите то се знае, щом правят ток и докато правят, няма как да загинат. Четирите "истини" за които пишете, може и да са истини, но в момента имиджа на топлофикациите е тотално сринат. Не може все още да се води обективен разговор за ситуацията. Иначе почти съм съгласен с написаното, но все пак съм предубеден. Рано или късно този разговор ще се води и трябва да се определим какво искаме ние потребителите.
цитирай
6. анонимен - Попитали радио ЕРЕВАН....
27.02.2008 13:29
В бранша на енергетиката от край-време се разказват различна случаи, небивалици, вицове за министри и ръководни кадри. Най-много може би има за Шиляшки. Сещам се обаче по-повод на постинга един друг. И така:

Попитали радио Ереван:
- Кое е по-тихо от водата ?
След кратко мълчание, радиото отговорило:
- Шущулов в Топлофикация !

Друг път, ако продължавате с тези интересни постинги, ще разкажа още!

инж. Лостов
цитирай
7. zaw12929 - Безинтересно
26.08.2008 17:08
Безинтересно, хяма теза и надежда
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6426176
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031