Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.10.2010 10:07 - ЛАКМУСЪТ “ТУРЦИЯ”. МЕСУТ ЙЪЛМАЗ: “С НАС ИЛИ БЕЗ НАС - ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДА РЕШАТ КАК ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ”
Автор: chara Категория: Новини   
Прочетен: 29595 Коментари: 80 Гласове:
67

Последна промяна: 10.10.2010 11:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Турция и европейското й бъдеще беше най-горещо дискутираната тема на международната конференция “Европа гледа на Изток”, състояла се на 7-8 октомври в София по инициатива на Форума за нова политика на М. Горбачов и фондация “Славяни”.      В емоционално изказване пред форума Месут Йълмаз, бивш премиер на Турция, настоящ депутат и политик с 40-годишен опит, отбеляза, че страната му все по-често се споменава в контекста на изключителната й важност за Балканите и кандидатурата  за  членство в ЕС.      В бъдеще Европа е тази, която ще се нуждае повече от Турция, отколкото Турция от ЕС.Обратното важеше в периода от 60-те до 90-те години на ХХ век. Занапред Европа ще бъде тази, която ще настоява да приеме Турция, тъй като ще има жизненоважната нужда от нея. Не знам дали, когато това се случи обаче, Турция ще иска да влезе в ЕС. Европерспективата вече не е задължи-телна за Турция. Европа е уморена от последното разширяване. С напредване на времето Турция се научи да не разчита на еврофондовете и тя привлече повече инвестиции, отколкото ЕС е инвестирала в страната ни. Годишният ръст на БВП на нашата икономика  е над 7%. Турция задълбочи сътрудничеството си със съседите, с Русия, с кавказките републики, Китай, Индия. Присъединявайки се към ЕС, нашата държава ще получи повече ангажименти отколкото привилегии. Прозрачни са намеренията на по-голямата част от европейците - Турция да бъде вързана за Запада, но да остане “буферна зона" между двата свята, положителен модел за мюсюлманските страни, силен и доверен партньор в НАТО, но не и равнопоставен член на ЕС. Нека европейците решат дали да продължат със или без нас. Турция е лакмус за ЕС – ще бъде ли той мултикултурна и мултирелигиозна организация или ще остане християнски клуб?

image

     С тези думи, Месут Йълмаз “хвърли ръкавицата” към участниците. Ето и мненията на някои от тях:
     Федерико Майор Сарагоса: Европарламентът никога не е приемал текст, който да е против членството на Турция в ЕС.       Проф. Паскал Бонифас: Турция може да издигне ЕС като глобална сила в света, поради младото си и енергично население и поради геостратегическото си положение.      Бернард Гета: Сто години една империя, която стана държава , чука на вратата на ЕС. Не съм сигурен доколко си даваме сметка, че Европа може да “влезе” в Турция едва тогава, когато Турция я повика. Сега Европа обаче казва “НЕ”! Саркози и Меркел са категорични и честни поне, за разлика от повечето защитници на идеята, Турция да не бъде приемана. Логично е, че Турция разви други партньорства. Тя ни каза “Вие ни интересувате все по-малко” – това е отговор на отхвърления влюбен. ЕС казва “НЕ” на Турция, защото се страхува от всичко и от всички. ЕС е управляван от страха. Ние сме създали обединение със сложна структура, което винаги закъснява с реакциите. В този смисъл разширяване или нова голяма инициатива ни плаши. Ние се страхуваме от глобализацията, която намалява присъствието ни в света, понижава икономическата ни тежест. Ние се затваряме в ЕС. ЕС и Русия, а добавена и Турция – това ни обърква.      Хорст Мар: М. Йълмаз демонстрира разочарованието на Турция от ЕС. 640 години съществува Отоманската империя, много повече от Римската и Германската, единствено отстъпвайки на Византийската. ЕС ще спечели в няколко посоки, присъединявайки Турция – геополитическа позиция, произтичаща от връзките й с Балканите, Кавказ и Средния Изток, както и посредник между Европа и ислямския свят. Турция има образован икономически елит и обучена средна класа. Тя може да обедини ислям и капитализъм в умерен модел и да се превърне в пример за страните от Средния Изток. ЕС говори за присъединяване след 10-15 г . Днес в Европа няма силни правителства, които да са достатъчно смели, за да подкрепят членството на Турция.      Хол Гарднър (Американски университет в Париж): За да доближим Турция до ЕС ни е необходима нова архитектура на сигурността. Една от тях е въвеждане на “асоциирано членство” в ЕС за Турция, Русия и Украйна.      Леонидас Христандопулос (Генерален секретар на BSECO): ЕС не е религиозен клуб, а политическа и икономическа организация. Никъде в документите на ЕС не се коментират религиозни въпроси. Не е състоятелно предложението за “асоциирано членство”. Или си вътре в ЕС или си вън.           Случаят “Турция” очевидно и все по-осезаемо се превръща в един от “парещите кестени”  за ЕС. Рано или късно на европейците ще се наложи да се произнесат. Смело, категорично и окончателно. Дано да не е прекалено късно.    


Тагове:   Месут Йълмаз,


Гласувай:
68



1. liliyanaandreeva - Ами прав е човекът...
10.10.2010 10:23
Но нали сме мунчовци от Муун...
цитирай
2. smani - Ислямът да се европеизира или Ев...
10.10.2010 10:29
Ислямът да се европеизира или Европа да се ислямизира??? Нито едното, нито другото!!!

Европа трябва да вземе необходимите мерки! Западната цивилизация може да избегне кошмара ислямизация.

Какво би се случило, ако Турция стане член на ЕС - висок прираст на турско население с преселници от Турция???

Ако преди половин век в Западна Европа почти е нямало джамии, сега във всяка от основните страни има с хиляди. Емигрантските общности се обособяват в свои си територии със свой начин на живот, отделени от останалите, нежелаещи да се интегрират. Водещи след себе си специализирани мюсюлмански магазини за продукти, джамии, особен външен вид. В сърцето на европейския континент възникват анклави с арабска и мюсюлманска култура, традиция, вяра. Ислямската идентичност сред това население не отслабва, а напротив, засилва се. Ниското социално равнище и изолацията оформят малцинства, вдъхновени от радикалния фундаментализъм, сред които битува идеологията "мюсюлманите и ислямът са бъдещето на Европа", което благоприятства появата на гнезда, на тероризъм.

Според изчисления, основани на национални проучвания, в ЕС живеят 16 милиона души, определящи се като мюсюлмани. Във Франция те са около 5 милиона, в Германия - 3,3 милиона, в Обединеното кралство - 1,5-2 милиона.
Берлин е мюсюлмански град, Париж е мюсюлмански град и дори Мадрид и Торино са такива в известна степен.
Най-ислямската страна в ЕС е България, където 1 милион мюсюлмани представляват една седма от населението.
Раждаемостта сред мюсюлманските имигранти в Европа е по-висока от средната за ЕС. Средната численост на едно турско семейство в Германия е 4,1 души (срещу 2,35 на коренните немци). Според прогнози на специалисти през 2025 г. в ЕС ще има между 23 и 38 милиона мюсюлмани.

КАКВА НАГЛОСТ! ЕВРОПА ЩЯЛА ДА СЕ НУЖДАЕ ОТ ТУРЦИТЕ. НЯМАМ ДУМИ И НЕ ИСКАМ ДА КОМЕНТИРАМ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГЛУПОСТИ ИЗГОВОРЕНИ ОТ ТУРЧИНА.
цитирай
3. edinman - Обичам печените кестени :)))
10.10.2010 10:30
И за мен е повече от ясно,че така,както нашите политици не спазват европейските правила,така и Европа ще си затвори очите за някои турски "своеволия" и тя/Турция/ ще бъде приета в съюза!Нас никой няма да ни пита!
цитирай
4. анонимен - dimo
10.10.2010 10:45
Рязания е нагло прав ! Но кой е винован за това ? Разбира се западния свят ,който всячески и с технологии и с пари подпомагаше Турция и дето се казва им отвори очите, за да се стигне до там сега да се държат нагло и прдизвикателно. Много трябва да внимават политиците сега за да не се окаже един ден че рязаните са превзели цяла Европа без война !
цитирай
5. vmir - Очевидно, Турция сама ще се откаже от членство в ЕС.
10.10.2010 10:54
Дано Европа да не хукне да я гони.
цитирай
6. tit - Турция не е виновна,
10.10.2010 10:59
че ние се държим като завоеватели в собственанта си страна и разсипваме всичко. Сега гледаме към "ЕС" и чакаме ..."да капне"!
Е, турците в Турция не чакат.
Не разбирам - защо хората с манталитет на единаци обвиняват онези, които се държат един за друг - било чрез вяра, идеи или род?!
Това е въпрос на личен избор и не бива да бъде причина за сегрегация.
цитирай
7. bowman - ...
10.10.2010 11:26
Турската дипломация от десетилетия спекулира със страха на Европа .Не смятам , че един политик които работи в интерес на собствената си страна ще приеме мутра в "дома си". Това което пречи на политиците в ЕС да отхвърлят заявката на Турция е стратегическото разположение на два континента Азия и Европа , НАТО и двете слаби Евространи по границите и. Всякакви илюзии и медийни плашила са за балъци .
Родината ни не може да си позволи да пренебрегва факта , че съседката ни предпочита да използва страха и опасенията ни като инструмент на влияние . Докато това продължава , членството на Турция не е въпрос , а проблем с агресивна съседна държава. Политиците не могат да си позволят да го кажат открито , но всички приказки са медийно театро и на хора обслужващи чужд интерес.
цитирай
8. chara - От всичко, което чух по време на дискусията, оставам с впечатление,
10.10.2010 11:37
че ДА, Европа разбира своята слабост - в демографско отношение, в икономическо и във военно, разбира също, че осите на влияние на съвреминния свят бавно и неотклонно се изместват на Изток и тя губи част от своята сила на определящ фактор в световната политика и икономика. В този контекст, приемането на Турция за член на ЕС, СЛЕД ПОКРИВАНЕ НА КРИТЕРИЙТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО (подчертано от всички участници), е перспектива за близките 10-15 години може би.
Турция има икономика, незасегната от кризата, генарира неизменно положителен растеж през последните години, младо население и ... една от най-големите армии в света.
"Госпожа" Европа отдовна флиртува с Турция. Тази година Истамбул е Европейска културна столица.
Но и търпението на Турция има граници, които очевидно са достигнати. Това е нещото, което плаши Европа. Другите съюзи на Турция, връзките с Иран.
цитирай
9. chara - liliyanaandreeva Можем само да се учим как се защитава национален интерес!
10.10.2010 11:40
То не е само в говоренето и заявяването на претенция, а и в стимулиране на икономиката. В днешния свят икономиката сякаш в много по-голяма степен диктува условията, отколкото политиката.
цитирай
10. chara - vmir Опасенията ти са основателни!
10.10.2010 11:42
:)
цитирай
11. svoboda64 - По лични причини, които са далеч от политическите,
10.10.2010 11:45
смятам, че "двете култури" или "цивилизации" на дадения етап са несъвместими. Става въпрос за учене, наичини на учене, отхвърляне начини на учене и (отхвърляне) на начини на комуналност. Всичко това не е във високите технологии на "политиката", а във всекидневния живот - там са залаганите "бомби". И не смятам, че това може да се разреши на "високи форуми", защото елитите си имат собствен дневен ред, а обикновените хора - друг. Искам само да припомня, че веднъж вече на практика Европа е отхвърлила "исляма" в експеримента Al-Andalus, продължил в периода 711 -1492 - http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Andalus. Дали това ще се повтори? Аз не знам. На Европа й трябва "свежа кръв", Европа застарява. Но също така трябва да си дадем сметка каква е цената на всеки експеримент. И когато някой предлага нещо - какво очаква в замяна. Защото Раят на земята още не е постигнат, а само с пожелания - още по-малко :))) Трябва работа! И аз си мисля дали точно работа и бизнес си съвпадат. Ако ме разбирате какво имам предвид :)
цитирай
12. chara - bowman Геостратегическото положение и военната мощ - да, това е нещото,
10.10.2010 11:46
което "привлича" Европа.
Германия и Франция обаче са твърдо "против".
цитирай
13. chara - svoboda64 Очевидно задачката е с много неизвестни.
10.10.2010 11:57
Калкулирайки ползите и "проблемите" - няма еднозначен отговор.
Историята обаче не спира и не се знае дали няма да се появи катализатор на процеса. И в двете посоки.
цитирай
14. svoboda64 - chara :)))
10.10.2010 12:04
То и в момента "катализатори" има :))) Въпросът е ако върви "процесът на противопоставяне" - а той е видим във въпросното изказване и обговарящите го - кой какви изводи ще си направи. И кой какви мерки ще предприеме. Ето това е "съвременният", а не исторически въпрос.
цитирай
15. анонимен - Добре е да има повече адекватни хора! Поздравления за коментара!!!
10.10.2010 12:09
bowman написа:
Турската дипломация от десетилетия спекулира със страха на Европа .Не смятам , че един политик които работи в интерес на собствената си страна ще приеме мутра в "дома си". Това което пречи на политиците в ЕС да отхвърлят заявката на Турция е стратегическото разположение на два континента Азия и Европа , НАТО и двете слаби Евространи по границите и. Всякакви илюзии и медийни плашила са за балъци .
Родината ни не може да си позволи да пренебрегва факта , че съседката ни предпочита да използва страха и опасенията ни като инструмент на влияние . Докато това продължава , членството на Турция не е въпрос , а проблем с агресивна съседна държава. Политиците не могат да си позволят да го кажат открито , но всички приказки са медийно театро и на хора обслужващи чужд интерес.

цитирай
16. chara - svoboda64 Като помисля само на колко нива и от колко посоки се дискутира,
10.10.2010 12:12
лобира, оказва натиск - не знам какъв ще е ефекта.
Защото на думи, а и по документи е едно, а в реалния свят нещата стоят иначе. Има историческа памет, предразсъдъци, страхове, колебания.
Изолацията обаче не решава проблеми в днешния свят, а ги задълбочава.
цитирай
17. hristo27 - Защо така си приличат две неща - и...
10.10.2010 12:21
Защо така си приличат две неща - ислямът да се европеизира и интеграцията на циганите ?
Според мен, това са процеси в неблизкото бъдеще.
цитирай
18. svoboda64 - chara :))
10.10.2010 12:23
Аз говоря точно за това - (само)изолацията. И повярвай ми - тя е двустранна. Въпреки високопарните приказки. Дали е предразсъдъци? Не, към никого не съм "посегнала"...предразсъдно, защото знам как съм се "парила". Дали другите го правят: чула съм достатъчно "лозунги" при ... първи срещи, после съм наблюдавала и "отлива" :))) Но ако отговорът на някакво "взаимодействие" е... (почти) един и същ - човек започва да си задава въпроси. Неполитически :)))))
цитирай
19. andrei - Mежду редовете на изказването на Йълмаз,прозира заплахата,макар да не се споменава Русия,
10.10.2010 12:29
че ако не бъде приета Турция в ЕС,е възможен съюз между двете държави!Надявам се триковете на Русия и Турция,да са правилно разчетени от ЕС и да не се подаде на направените внушения!Все пак,трябва да се знае,че това е неформална среща,на която могат да се изговорят много неща и внушения.Тези идеи не са официалната позиция на правителствата на страните от срещата!
цитирай
20. svoboda64 - О, аndrei :)
10.10.2010 13:01
Точно "неформалните срещи" са точно средата за "шантажи" или така нареченото "опипване на почвата" :) Не се заблуждавай! Там се изричат "истините", които впоследствие ще бъдат преведени на "езика на дипломацията" :))))))) Но ще гледаме сеир, де!
цитирай
21. andrei - Повече от ясно е,че Турция мисли,
10.10.2010 13:19
че с внушенията,които прави,ще принуди ЕС да бъде приета в общността,без да изпълни всички поети задължения по присъединителният договор.
цитирай
22. monaliza121 - Турция в ЕС
10.10.2010 13:25
Европа се страхува, че приемането на Турция в ЕС ще се окаже "портокал с часовников механизъм", но има още един страх от загубата на икономическо и политическо влияние на Изток. Дали ще успее Европа до 10-15 години да реши, кой е по-малкия страх.
цитирай
23. flyco - ...
10.10.2010 13:39
Защо никой не поставя въпроса за влизането на Израел в ЕС? Какво ли би било ако Турция и Израел влезат заедно? За мен това е политическо предизвикателство.
цитирай
24. andrei - Другият играч в срещата- Русия,
10.10.2010 13:53
е готова да се съюзи и с дявола, стига да може да вбива клин между страните от ЕС.Самата тя е раздирана от вътрешни проблеми и противоречия и възможностите й за въздействие върху ЕС са ограничени.Заиграването и тестването й за възможностите на ЕС да се справи с газовата криза/предизвикани от нея/,не й свърши голяма работа,освен че затвърди убеждението,че е не лоялен партньор и не може да се разчита на нея.Велико-Руските й амбиции са на предела на възможностите й,и поради тази причина се съюзява с всяка държава,която поради някаква причина,има търкания с ЕС.
цитирай
25. bilingual - Защо никой не поставя въпроса за ...
10.10.2010 13:54
flyco написа:
Защо никой не поставя въпроса за влизането на Израел в ЕС? Какво ли би било ако Турция и Израел влезат заедно? За мен това е политическо предизвикателство.


защото според Европейското законодателство, само европейски страни могат да кандидатстват за присъединяване към ЕС :) Това бе прието след опита на Мароко да се пробва за кандидат.
Именно и по този повод, опозиционерите на турско присъдеиняване се аргументират; Турция има само около 11% от територията си в Европа.
цитирай
26. анонимен - muncho
10.10.2010 14:06
slagaite fesovete i zabradkite - treniraite na suho!
цитирай
27. анонимен - razbira se
10.10.2010 14:08
Razbira se 4e turciq ne e v Evropa i nqma nikakvi opsnovaniq za 4lenstvo v ES-Sarkozi go kaza otkrito!!!
цитирай
28. chara - Преди около две седмици в реч пред ООН Абдула Гюл е защитил
10.10.2010 14:18
връзките на Турция с Иран, както и иранската ядрена програма.

Турция води "самоуверена външна политика и се стреми към лидерство в мюсюлманския свят" - това са думи, казани на конференцията от Хорст Мар от Мюнхенския университет, експерт по външни отношения.

И това също е едно от нещата, които притесняват Европа.
цитирай
29. darktales - @
10.10.2010 14:58
Привет.
Аз лично не бих искал Турция да влиза в ЕС. Това ще е началото на края на тази България, която познаваме. Освен всичко друго, там живеят милиони хора, които смятат България за родина на прадедите си, която им е била отнета. "Възродителният процес" беше последната, но не единствена голяма несправедливост, която е правена спрямо българските турци. Както често се случва в живота, може би ние ще трябва да плащаме за това, което са вършили управляващите през последните сто и двадесет години. А възможностите ни за съпротива са точно никакви. Имам предвид тази съпротива, която ни е помогнала да се запазим през вековете. Който не вярва, да иде да види в какво положение са читалищата в повечето села и колко хора влизат в църква извън големите празници.
цитирай
30. bven - За ЕС също има "за" и "против" -
10.10.2010 15:00
никой според мен не може да бъде сигурен, че там всички ще бъдат равни ( или някои ще са по-равни), а от кого зависи кой къде ще бъде в класацията? От тези, които водят за носа цялата световна политика (икономика). Според мен за това трябва да се мисли. Постингът дава много посоки за мислене. Поздрави!
цитирай
31. kapito - Може би трябва да стискаме палци ...
10.10.2010 15:11
Може би трябва да стискаме палци Турция да влезе в ЕС, защото иначе се оказваме именно ние буфера ... То затова и ни взеха де.
цитирай
32. анонимен - Решение: Турция щом влезе в ЕС, България веднага излиза.
10.10.2010 15:20
Ако искаме да се запазим, като суверенна държава на Българите, Решението е само едно - в момента на влизане на Турция в ЕС, България излиза. Ние не сме по-малко стратегически разположена държава. През нас минават твърде много комуникации, а за в бъдеще - Южен поток и Набуко. За това се държи сметка. Само едно ни трябва - да ликвидираме Петата колона в държавата, независимо чии външно държавни интереси обслужва. Същевременно запазвайки добрите съседски икономически взаимоотношения. Има кой да ни подкрепи от големите Велики държави. Затова в следващите парламентарни избори Българския народ трябва да избере отговорно Национално правителство.
цитирай
33. анонимен - Подкрепете подписката на ВМРО за ...
10.10.2010 15:57
Подкрепете подписката на ВМРО за референдум относно приемането на турция в ЕС и не гледайте турската пропаганда по бтв и нова тв
цитирай
34. анонимен - ъ
10.10.2010 16:08
Огромен процент от европейците не искат Турция в ЕС и вече правителства ще падат заради продължаващото насилие над волята на хората. И ако все пак успеят да пробутат Турция в ЕС, то държави като Франция и Италия ще излезят... ЕС ще се разпадне, ...
цитирай
35. анонимен - Турците не искат да се присъединят ...
10.10.2010 16:40
Турците не искат да се присъединят към Европа, а да ислямизират и турцизират европейския континет. Това са им стари мераци. Мястото им не е там, какви европейци са!? Това е пълен абсурд! Влязат ли фесовете значи край на Европа.

Подкрепете подписката на ВМРО за референдум относно приемането на турция в ЕС и не гледайте турската пропаганда по бтв и нова тв
цитирай
36. анонимен - Шара,
10.10.2010 17:09
използвам думата ти "флирт", защото аз съм го казвала в един от коментарите си по "Хоризонт" - всички в ЕС ухажват Турция, но в същото време се стремят да я държат настрани. Не мисля, че нещо ще се промени след тази хвърлена ръкавица в София, а повечето приказки в отговор са дежурното лицемерие на дипломацията!
Разбира се, ЕС ще продължи да флиртува с Турция и да танцува танго, но според мен, по-скоро като едно напред и две назад:))))
цитирай
37. анонимен - А преди Турция да влезе в ЕС,
10.10.2010 17:12
не ви ли се струва,че България ще се "намърда" в Турция,с цел,поне донякъде да
се...съхрани като държава!?Не бързайте да ме псувате а си помислете:
В момента вече страната ни се циганизира в геометрична прогресия и се турцизира
в аритметична.В същото време тя се обезбългарява,засега,в аритметична а в неда-
лечно бъдеще,в геометрична прогресия.Само след някакви си 10-15 години бъга-
рите ще бъдат на трето място по брой след циганите и турците.Точно по това време страната ни ще бъде не само в демо,но и в икономически срив,като се има
предвид и предимно застаряващото населени от българския етнос,който има
основен принос върху развитието на икономиката.Всеизвестно е при това,че ци-
ганското население поради редица особености е непродуктивно но консумира
като паразит създаденото от други нации.Можете да си представите каква обста-
новка би се получила в страната,когато се развилнеят циганските бани,срещу
които практически няма сила,която да се изправи-ние нямаме нито армия,нито
полиция,ното жандармерия,които да се справят стях.Да се надяваме на ЕС е по-
вече от безднадеждно,поради това,че самия ЕС е също толкова безпомощен в това отношение,още повече,че до тогава западните страни не само ще са ни върнали циганите обратно,но ще са добавили и свои и захлопмали кепенците
към тях.Сигнали за това от сега,колкото искате.Само слепец не може да ги види,или глупак да не ги проумее.И тогава ще настане ситуация,както по вре-
то на Турската империя,когато са вилнеели кърджалии и даалии,от които са пати
ли и българи и турци...И тогава,но в много по-лош вариант ще се възроди идеята
на Стамболов за политически съюз с Турция...И ще скалъпим набързо такова
"прошение",та белким чрез турската военна сила се избавим от циганизацията.
...Още повече,че от времето на "оня цар,женен за еврейка,Александър,дето разделил държавата си на две царства и един куп полунезависими,враждуващи
помежду си деспотства",турците са били поканени от едни,за да им помагат срещу други...И ...
цитирай
38. svoboda64 - Абе, "другари" :)
10.10.2010 17:16
(Извинявам се за изпразненото от смисъл съдържание :)

Мога ли да бъда "точна", защото ми се налага едно сравнение Латвия-Турция. Ще кажете - изобщо! И ще сте прави! Латвия направи нещо, което както и да се "измерва" - е отвъд! Отвъд нас и Турция! Те си направиха "справяне" с кризата. Добро-лошо - ще видим! Те нямат нашето "нашествие"!

Ние - българите - с Турция - не можем да се справим! Още повече, че тя се явава наш "бизнес" партньор - ние имаме нужда от "парите" им. А Вие давате ли си сметка на каква цена е?! Мога да Ви го кажа единствено в сферата на образованието (нямам друга квалификация, не претендирам!) - това е "сваляне на критерии", защото ни трябват "пари+! Аз не мога да си представя, а и не искам, кой какви "европейски критерии" има :) Но ако е - студенти=пари (т.е "чист бизнес"!), то аз не го искам, щото не съм бизнесмен, а образОвател. И за мен не е равнозначно от кого ще си получавам парите (мизерните, бай дъ уей!)
цитирай
39. chara - Само вметвам, че в момента по бТВ при Росен Петров се дискутира влизането на
10.10.2010 17:35
Турция в ЕС.
Единият от гостите е проф. Драгомир Драганов.
цитирай
40. anikolarova - За мен
10.10.2010 17:45
държава,която преди по-малко от 100 години изби 1 милион и половина невинни души и има безочието да отрича зверствата си,няма място в ЕС!
цитирай
41. анонимен - НЕ на Турция в ЕС!!!
10.10.2010 18:55
Само със 7 процента Европейска площ? И тя - нашата, Одринската!
Това го иска повече Америка, за да разбие съюза.
Слушах преди малко и коментиращите при Росен Петров. Хареса ми позицията на Любен Дилов.
Дори да сложим кръст на миналото, решавайки че ще имаме полза от това членство, турците не са с чисти замисли. Някой вече го каза:"Турците не искат да се присъединят към Европа, а да ислямизират и турцизират европейския континет."
цитирай
42. petarpeev - Не е въпрос
10.10.2010 19:02
Много хитър въпрос"ще остане ли ес христянски клуб".Не е въпрос за христяни и мюсюлмани и той добре го знае защото всички са светски нации и религията им не е пренебрегвана ,по скоро това е дестабилизиращ въпрос.Аз бих питал ще се откаже ли Турция от съмнителни връзки с нации и организации и подкрепа на деструктивни настроения?Но за съжаление , това не е линия на взаимотношения която ес политиците харесват ,те по скоро са пацифисти и "не се намесват във вътрешните работи на страните"
цитирай
43. анонимен - МНОГО ГЛУПАВ АРГУМЕНТ
10.10.2010 19:17
anikolarova написа:
държава,която преди по-малко от 100 години изби 1 милион и половина невинни души и има безочието да отрича зверствата си,няма място в ЕС!

ПРЕДИ САМО 65 ГОДИНИ ГЕРМАНИЯ ИЗБИ 20 МИЛИОНА В ЕВРОПА И БЕ ПОКАНЕНА ОТ СВОЯ ВЕКОВЕН ВРАГ-ФРАНЦИЯ,ДА СЪЗДАДАТ НЕЩО,КОЕТО ДА ПРЕДОТВРАТИ СЛЕДВАЩИ ВОЕННИ КОНФЛИКТИ В ЕВРОПА...НА ЗАПАД НЕ АПЛОДИРАТ НАКАЗАНИЕТО И СЕНТЕНЦИЯТА ОКО ЗА ОКО,ЗЪБ ЗА ЗЪБ,КАТО МЕТОД НА ПРЕВЪЗПИТАНИЕ.
цитирай
44. анонимен - държава, която преди по-малко от ...
10.10.2010 19:36
анонимен написа:
anikolarova написа:
държава,която преди по-малко от 100 години изби 1 милион и половина невинни души и има безочието да отрича зверствата си,няма място в ЕС!

ПРЕДИ САМО 65 ГОДИНИ ГЕРМАНИЯ ИЗБИ 20 МИЛИОНА В ЕВРОПА И БЕ ПОКАНЕНА ОТ СВОЯ ВЕКОВЕН ВРАГ-ФРАНЦИЯ,ДА СЪЗДАДАТ НЕЩО,КОЕТО ДА ПРЕДОТВРАТИ СЛЕДВАЩИ ВОЕННИ КОНФЛИКТИ В ЕВРОПА...НА ЗАПАД НЕ АПЛОДИРАТ НАКАЗАНИЕТО И СЕНТЕНЦИЯТА ОКО ЗА ОКО,ЗЪБ ЗА ЗЪБ,КАТО МЕТОД НА ПРЕВЪЗПИТАНИЕ.


Виж, така е, обаче ситуацията между Турция и ЕС не е като тогавашната ситуация между Германия и Франция. Нито сме излезли от световна война, нито сме от близки култури, да не говорим за религиозните различия. И освен това, правилно или не - някой свърза много тясно исляма с тероризма.
Каквото и да си говорим тук, според мен решението за членството на Турция в ЕС няма да бъде взето от самия съюз....
цитирай
45. boristodorov56 - А какво ще означава влизането на ...
10.10.2010 19:54
А какво ще означава влизането на Турция в ЕС за България?

Ние готови ли сме?
цитирай
46. анонимен - Стефбелчев,
10.10.2010 20:07
Както в живота, така и в политиката нещата тръгват с едни намерения, но приключват някак въпреки тях. Точно както литературните герои, които в даден миг заживяват собствен живот и излизат оттам, където ги е вкарал авторът. Та ... ще видим:)))))
Шара, поздравления за стойностния постинг! Отдавна не ми е било толкова интересно да коментирам нещо!

цитирай
47. krom - не е просто
10.10.2010 20:48
Приемането на нова страна в ЕС става след гласуване в националните парламенти на всичките останали членки.
цитирай
48. lado - Ясно е, че специално българската ...
10.10.2010 20:56
Ясно е , че специално българската позиция ще ни я напишат или продиктуват. Нас никой няма да ни пита.
Само да вметна, че Скопие вече го делят...а когато мечката заиграе у съседа...
Имаше преди десетина години чертежи на ислямските оси и както гледам, те вече не са на чертожната маса!
цитирай
49. chara - Рене Щейхен, ексминистър на Люксембург и ексчлен на ЕК даде пример точно с
10.10.2010 20:58
де Гол и идеята за сигурност и сътрудничество от Атлантика до Урал, в контекста на модерното предложение за сътрудничество от Ванкувър до Владивосток.
цитирай
50. krom - 48. stefbelchev Много стойносно ...
10.10.2010 20:59
48. stefbelchev
Много стойносно написаното в постинга
цитирай
51. chara - angpiskova Ани, аз нямам принос за интереса! Просто компанията е на ниво!
10.10.2010 21:01
И тази тук в момента в блога и онази на конференцията, чиято дискусия аз само преразказах, макар и не в пълен обем.
:)
цитирай
52. tomich - Не съм политик, но нищо политическо не ми чуждо...
10.10.2010 21:05
Не съм политик и не претендирам за меродавно мнение. Аз обаче съм българин по националност до мозъка на костите си и затова смятам, че всички българи сме длъжни да отстояваме националните си интереси. Това ще рече най-общо, първо, спиране на демографски срив НА НАЦИЯТА; второ, опазване на нашето териториално, културно и историческо наследство; трето, запазване и укрепване на добросъседските отношения; четвърто, но не и последно, възпиране на всякакви фундаменталистки религиозни учения да се прохлузват и разпространяват в страната.
Изброените национални интереси трябва да станат определящи критерии в държавната политика при оценката и отношението на бъларската държава към глобалните проблеми и събития не само и единствено в нашия регион.
В този многолик аспект трябва и да решаваме оптимално както проблемът с евентуалното влизане на Турция в ЕС, така и умножаващите се проблеми настоящи и бъдещи с най-големите етноси в БГ -турския и циганския.
Конкретно за взаимоотношенията Турция - ЕС лично мисля, че България няма СТРАТЕГИЧЕСКИ интерес от влизането на Турция в ЕС, но е заинтересована да има добри съседски взаимоотношения с нея. Според мен бизнесът няма политически предрасъдъци или не се влияе от политически настроения до такава степен, че да се откаже от възможни печалби. Вратите на гъвкавата политика са винаги отворени за взаимни компромиси, стига да не се нпренебрегват националните интереси.
Имам чувството обаче, че Турция ще се откаже от кандидатстването си в ЕС, а това ще облекчи сложните политически игри...

Постинга наистина е написан професионално, откривайки потенциални насоки за политически и икономически размисли и анализи!
цитирай
53. chara - lado Защо да не ни питат? Виж тази конференция се проведе не къде да е, а точно в
10.10.2010 21:09
София. В Европа има десетки столици, но форумът бе тук!
Утре ще кача в нет-а списъка на участниците, да видиш, че имената никак, ама нкиак не са за подценяване.
Всичко казано на форума ще бъде оформено в доклад, който ще бъде представен до края на годината пред ООН, Г-8, Г-20, Русия, Китай и САЩ.
Извън форума са дадени десетки интервюта, а не се съмнявам, че е имало и срещи, на които е дискутирана нашата позиция конфиденциално.
цитирай
54. tomich - 48. stefbelchev
10.10.2010 21:43
Каква "прегръдка" очакваш между два коренно различни и исторически противоречиви етноса?Примерите ти с политиките на Де Гол и Обама са абсолютно неуместни при тукашните условия. Помисли си и ще си отговориш ЗАЩО. Как ги пресметна тези "133 годишни просветителски внушения за омраза към определени етноси." Противоречия и проблеми винаги има дори и в самите етноси, но това не означава, че задължително между тях трябва да има омраза или етническа нетърпимост. Впрочем етническа нетърпимост може да възникне повече като резултат от публичното поведение на част от етноса, несъвместимо с общестевените порядки и нарушаващо законите в страната, отколкото на "внушения в продължение на 133 години."
цитирай
55. djeri - ЩО се хабите
10.10.2010 21:46
100 процента Турция ще влезе в ЕС. За разлика от господата в БГ турските политици мислят за своята държава и народ, и защитават неговите интереси на всяка цена. А БГ господата са проститутки които се кланят натам накъдето им плащат. Вижте колко българки работят, като "танцьорки" (проститутки) и колко са туркините ( 0).
Е кой, трябва да е в ЕС и кой заслужава - проститутката или тези които имат достоинство.
цитирай
56. анонимен - 100 процента Турция ще влезе в ЕС. За ...
10.10.2010 22:43
djeri написа:
100 процента Турция ще влезе в ЕС. За разлика от господата в БГ турските политици мислят за своята държава и народ, и защитават неговите интереси на всяка цена. А БГ господата са проститутки които се кланят натам накъдето им плащат. Вижте колко българки работят, като "танцьорки" (проститутки) и колко са туркините ( 0).
Е кой, трябва да е в ЕС и кой заслужава - проститутката или тези които имат достоинство.


И това има значение, но не само. Съгласна съм за достойнството, но само по себе си това не е най-важното, когато се вземат такива решения! Просто се разиграват на карта интересите на силните в Общността и печели картата на най-силния. Много е просто!
цитирай
57. razkazvachka - Не знам за противоречията - - -
10.10.2010 22:45
Германия и Франция отдавна са големите "турски" държави.

Самата Турция е отдавна "англоезична".
Ние си въобразаваме, че имаме някакви интереси - ами нямаме - до сега нищо не сме изявили - нито явно, нито тайно - освен женски бой за смях на кокошките...

цитирай
58. анонимен - Разказвачка,
10.10.2010 22:52
Ние не можем да се сравним с Турция - нито като мащаби, нито като геостратегическо положение, нито като армия. Може би, ако имахме повече проявено достойнство и ярки хора отгоре, нещата щяха да се подредят по-добре за нас, но....
цитирай
59. анонимен - И какво
10.10.2010 23:06
Значи влиза Турция, после може и Албания, Сърбия и останалите в района. ЕС се скапва трайно и сигурно. В един момент Германия, Франция, Испания и някои други решават, че не искат повече да спонсорират второкласните членове и напускат съюза. Така Османската империя си връща положението без бой, а ние стоим и се чудим "кво стана?".
цитирай
60. анонимен - анонимен 61,
10.10.2010 23:32
Точно така си мислех иаз че ще се развият "събитията".Поставям събитията в кавички,защото ние като "народ"(също в кавички),не участваме в тях,т.е просто не
съществуваме.Няма ни.В момента сме все още на този терен,наречен "България",
но само допълваме терена.Може и без нас.Да,но не желаем да видим това и не
желаем да поемем никакъв риск,за да го променим.Обаче,"рискът" все едно,ще ни поеме.И ние кротко ще си заспим и тъй,в съня си,ще си изчезнем като народ.
Няма да сме първия изчезнал народ,нито последния.Ще има и други.Но ще бъдем
първия народ на планетата,заспал и угаснал в себе си,така,тихо,без каквато и да
е война,или природен катаклизъм.Но пък ще заседнем в бъдещите учебници по
история,като забележителен природен феномен..Ако това може да ни топли.Ако..
цитирай
61. анонимен - Абсолютно си прав!
11.10.2010 03:15
darktales написа:
Привет.
Аз лично не бих искал Турция да влиза в ЕС. Това ще е началото на края на тази България, която познаваме. Освен всичко друго, там живеят милиони хора, които смятат България за родина на прадедите си, която им е била отнета. "Възродителният процес" беше последната, но не единствена голяма несправедливост, която е правена спрямо българските турци. Както често се случва в живота, може би ние ще трябва да плащаме за това, което са вършили управляващите през последните сто и двадесет години. А възможностите ни за съпротива са точно никакви. Имам предвид тази съпротива, която ни е помогнала да се запазим през вековете. Който не вярва, да иде да види в какво положение са читалищата в повечето села и колко хора влизат в църква извън големите празници.

цитирай
62. анонимен - Диагноза:
11.10.2010 10:01
Синдром на барон Мюхаузен.Той е прав иска да извади страната си от изолацията която ще попадне след не повече от 4-5 г.
цитирай
63. анонимен - Призовавам блогарите в блог бг да ...
11.10.2010 12:05
Призовавам блогарите в блог бг да напуснат в знак на протест!
Причината за това е невъзможността да се активира деактивиран блог!
Опцията е измама от страна на ИНВЕСТОР с цел кражба на авторски произведения!
А тези които искат да запазят блога си-нека никога не пробват опцията "деактивиране" как работи,защото ще останат без блог!
цитирай
64. анонимен - Европейски съюз ли!?
11.10.2010 13:33
Егати печените тикви,и тия ни управляват!?
цитирай
65. flyco - =
11.10.2010 13:38
bilingual написа:
flyco написа:
Защо никой не поставя въпроса за влизането на Израел в ЕС? Какво ли би било ако Турция и Израел влезат заедно? За мен това е политическо предизвикателство.


защото според Европейското законодателство, само европейски страни могат да кандидатстват за присъединяване към ЕС :) Това бе прието след опита на Мароко да се пробва за кандидат.
Именно и по този повод, опозиционерите на турско присъдеиняване се аргументират; Турция има само около 11% от територията си в Европа.

Благодаря! Ако "Европа" продължи и за в бъдеще да бъде преди всичко географско понятие, задачите, които си поставя ще останат неизпълнени.
цитирай
66. анонимен - БОГ Е ЕДИН !
11.10.2010 14:03
СЛЪНЦЕТО СВЕТИ ЗА ВСИЧКИ!
МИР И ОБИЧ НА ПЛАНЕТАТА!
ИЗВАДЕТЕ ОМРАЗАТА ОТ СЪРЦАТА СИ!
цитирай
67. anikolarova - До №43
11.10.2010 14:25
Да,но Германия си призна,извини се и все още продължава да изплаща обезщетения.Турция не е направила нищо подобно.Продължава да забранява служби в мнoгoвековни християнски храмове,превръщайки ги в музеи със портета на Кемал Ататюрк и турското знаме над вратата!Искате ли държава с такава политика в ЕС?
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000206867793&v=wall&story_fbid=132508723459384&ref=notif&notif_t=like
http://haytadbg.blogspot.com/2010_08_01_archive.html
цитирай
68. rat - Турция извън ЕС е обречена на бавна и ...
11.10.2010 15:54
Турция извън ЕС е обречена на бавна и сигурна ислямизация от фундаментален тип. Отворили си били пазарите, дрън дрън.
ЕС с Турция е обречен на бавна и мъчителна смърт, свързана с тотален срив и криза на идентичността. Проблем затрил не една и две империи.
А това, че турчинът говори така не ме изненадва. Те говорят така, както се полага за една империя. :))))))))))))))
Турция има сериозни вътрешни проблеми. Армията диша във врата на всеки управляващ и го тика в коловоза на Кемализма. Ако са в ЕС това военно влияние ще отслабне значително. И Месут не е единственият, който осъзнава това. Но това е само една от причините Турция да се нуждае от ЕС.
Ако нашите политици са достатъчно умни, ние можем само да спечелим и при двата варианта, но уви, умът е дефицитен като орган сред нашата полит класа. Или ако го има е насочен към лично облагодетелстване.
цитирай
69. stefbelchev - Дано при Бойко и Цветан бъдат положени основите на чистата и свята държавност...
11.10.2010 18:12
rat написа:
но уви, умът е дефицитен като орган сред нашата полит класа. Или ако го има е насочен към лично облагодетелстване.

цитирай
70. анонимен - ТУРЦИЯ В Е.С.?
11.10.2010 18:20
Само ако приемат християнството!!!
цитирай
71. zaw12929 - Бог е един за всички. . . да се обед...
12.10.2010 02:57
Бог е един за всички ...
да се обединят религиите да не си противостоят и да се избиваме заради вяра
цитирай
72. cornflower - ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
12.10.2010 08:09
"Турците не искат да се присъединят към Европа, а да ислямизират и турцизират европейския континет."
цитирай
73. анонимен - TURTSİA V ES
12.10.2010 10:15
samo sled 20 godini EVROPA shte se moli na 100.000.000 TURTSİA. ama shte bıde mnogo kısno malko razum.
цитирай
74. cornflower - ан 78 - ?!?
12.10.2010 12:56
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=634250
цитирай
75. анонимен - Хей хора!
12.10.2010 20:21
Защо толкова омраза в душите ви? Пораснете и гледайте по-далеч от носовете си.
В кой век живеем? Стига сте гледали назад и ровили в историите, защото спирате
развитието на прогреса в световен мащаб!
Нямам думи!

http://vbox7.com/play:a2e0f3a3
цитирай
76. mun4o59 - Европа за европейците!
13.10.2010 11:15
Турция никога не е била европейска държава. Защо тогава да не приемат в ЕС Тайван, Малайзия, Индия, Сомалия...
цитирай
77. chara - mun4o59 Виж коментар 25.
13.10.2010 11:21
Там е отговорът на въпроса ти за Индия, Сомалия... и т.н.
:)
цитирай
78. анонимен - Chara ,
14.10.2010 03:15
prekrasen posting ,pozdravleniya .Postarali ste se da dadete panoramen oblik na situaciyata.
Poglednato ot Bosfora oba4e komentarite sa prosto sme6ni.
Vlizaneto na Turciya EC ne e prioritet za nikoya ot 4eterite osnovni politicheski partii predstavlyavani v parlamenta.Politikata e slednata: dobri sasedski vzaimootno6eniya i po specialno "ot Adrriatichesko more do Kitayskata sena"(t.e. ikonomichesko vliyanie), nay-golyamata deystva6ta i vaorajena armiya,visoko obrazovana sredna klasa ... A za obiknovenniya turchin EC ne na dneven red .Te sa po zainteresovani ot "zlobodnevni i egoistichni problemi "kato kolko miliona turisti 6te posetyat stranata,6te nadhvarli li i tazi godina 20 miliarda usd stoynostta na proektite koito tr stroitelni predpriemachi sa poluchili v 4ujbina.
Kak i kolko 6te budat subsidirani targovskite im marki i firmi v iznosa...
Razlikata s bg e v proizvodstvoto , i jelanie za uvelichavaneto mu s novi tehnologii i obucenie.Dokato v bg e po -vajno da konsumirash no ako ima kak da ne rabotish(nasadeno ot komunistichesko vreme ) ,tuk proizvejdayki pochelish mnogo pove4e i harchish mnogo pove4e.Dokolko sa religiozni mojem da sadim po fakta ,4e vsichki se opredelyat kato izpovyadva6ti islyama no samo okolo 5 % "spazvat striktno " povelite mu .Lichnoto mi mnenie e poddarjayki "priyatelski otnosheniya s EC " 6te doyde moment v koyto 6te se "dopitat" do elektorata ,koyto 6te bade protiv vlizaneto im v EC,tay kato poziciite na EC sa mnogo slabi ... A dali sled 15 godini 6te ima EC tova e ve4e vapros a drug komentar :)
цитирай
79. анонимен - flyco69,
15.10.2010 11:49
В момента става точно обратното-Европа вече тихомълком влиза в Израел,а там
отдавна са се намърдали Щатите!
цитирай
80. анонимен - ТУРСКАТА АРМИЯ ВЪВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА ОРБИТА
17.10.2010 18:33
В доктрината като потенциални външни врагове, които могат да застрашат националната сигурност на Турция са посочени следните страни: Руската федерация, България, Украйна, Армения, Ирак, Иран, Сирия и Гърция. От изброените страни се отчита, че единствено Руската федерация няма да може да бъде окончателно сломена от турската армия.

Бих допълнил само – а когато си споменат в турската доктрина, като потенциален проблем за националната й сигурност и си напълно разоръжен, започва да ти става страшно…
http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=876
http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=900
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424575
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031