Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.02.2008 10:35 - БЪЛГАРИТЕ – един велик народ, който се разпада
Автор: chara Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6451 Коментари: 27 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Разпада ли се наистина един велик народ…

     И как да измерим величието или нищожеството …

     Или степента на разпад …

     А дали е така наистина…

    Аз нямам смелостта да правя обобщения пък и това е прерогатив на времето и историята.

    Това, което искам да споделя, са мислите на едно 13-годишно момиче, съученичка на сина ми. Текста /както и заглавието/ е абсолютно автентичен и го публикувам със съгласието на семейството й. 

     Няма да коментирам предварително нищо, за да предпазя четящите от внушения и предубеждения, които само биха нарушили неповторимостта на идеята и емоцията, въздействащи чрез словото.  

 

      Единственото, което си позволявам да напиша е следното.   

     Само след пет години това дете и връстниците му ще имат право на избор. Същото, което имаме днес ние, техните родители. Тези деца ще ни задават въпроси. Те и сега ги задават, чрез текста, изложен по-долу.

     Питам се какво ще им отговорим. И готови ли сме да разговаряме за това?!.

 

*****

     “След пет до десет години в България ще има много повече роми, отколкото българи. Това е така само защото те увеличават броя си много по-бързо от българите. Но и защото повечето млади хора ще предпочетат да живеят в чужбина, а не в България.

     Какво като сме се присъединили към Европейския съюз. Ние, колкото и да се опитваме, никога няма да заприличаме на никоя от другите страни членки.

     Това е така заради много неща: мръсотията по улиците, безработните, бездомните кучета, корупцията,  слабата организация и най-вече заради самите нас.

     Ние до някъде сме виновни, че сме позволили на ромите да живеят в нашата държава. Но това не означава, че трябва да ги избием, изколим или да им навредим по някакъв друг жесток начин.

     Ние трябва да променим страната си. Трябва да направим така, че всеки да ни се възхищава, на нас, на нашата страна, на всичко в нашата държава България. Но тази безотговорност, омраза и това чувство да се отричаме от нас самите. И както е казал Паисий “О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин?”

     И аз сега си мисля, че ние ще направим същата грешка както преди – ще се оставим да ни управляват други, такива, които не са българи, но живеят в България.

     Ние не заслужаваме това!

    След като сме се борили и толкова битки сме губили. Но накрая сме постигнали целта си.

     Една цел, която е идвала не от ума, а от сърцето!

     Да освободим България!

     Да се борим за нейната независимост!

     А сега всички цели са породени от ума ни, в следствие на алчността и желанието за власт.

    Сега ние трябва да се променим, за да се промени и страната ни и  да живеем в един по-хубав свят.

    Трябва да се вгледаме в себе си, да си спомним за Хубавото и Доброто и Красивото. И ако има нещо добро, останало в нашето сърце, скътано някъде, пазейки се от злото, и ако отново станем добри, можем да подобрим нашия свят!

     Преди да е станало твърде късно.”

08.01.2008 г



Тагове:   народ,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. meto76 - Не мисля че ни управлява някой друг. ...
25.02.2008 11:09
Не мисля че ни управлява някой друг.Ние се управляваме, но толкова си можем.Какъвто народа такива и управниците. Иначе нямам нищо против да си внесем управници от чужбина.Хелмут Кол в момента е свободен можем да го поканим за премиер министър :) А до това дали се разпадаме, мисля че е пресилено да се говори такова нещо.По-скоро села и градове се обезлюдяват.
цитирай
2. roksolana - ...
25.02.2008 11:19
След пет години те вече ще избират, а не само ще задават въпроси...
Дано техният избор е с нещо по-различен от нашия. Защото резултатите от нашия са налице.
Дано след пет и повече години да не забравят как са мислели днес.
Това е единствената надежда.
Дали ще го наречем "разпад", "полуразпад" или "деградация" на етноса - това е факт.
цитирай
3. анонимен - WTF?
25.02.2008 11:23
Да точно така - използвам чуждица. Аман от самосажъление, изкривена гордост и опити за превъзпитание. Да, написаното от това 13 годишно момиче е точно това, което бих очаквал. То не ме разтърсва, нито ми прави каквото и да било изключително впечатление. Децата в България са учени да мислят по този начин. От училището, родителите, обществото. В българското училище те учат как да бъдеш българин - част от общото, което НИЕ всички мразим. Учат те как да не бъдеш индивид, а да бъдеш българин. Колко пъти това момиче е казало "ние" в писмото си?
Това едно, а съвсем друг е въпроса дали България е велика и дали трябва задължително да продължи да съществува по този си начин.
на мен лично не ми пука - част от ЕС или не, управлявана от турци или цигани - важното е да се чувствам добре. В момента, в който спра да се чувствам добре - довиждане на тази територия. И хич не ми пука за България, нито за великия й народ, нито за невероятната й история.
Наздраве.
цитирай
4. анонимен - Искривено мислене
25.02.2008 11:40
Ниското ни самочувствие ,като последица на нереалната демокрация,която спомогна за разрухата на дуржавата ни и нашето обезличаване е причината да да сме различни ние българите.Трябва да променим стила си на управление и мислене.за да не ставаме повече удобна плячка .Един въпрос ме мъчи много години.
Защо ние имаме много министри турци т.е нас ни управляват малцинствата в държавата ни.Ние Турция ли сме или България?Къде по света има толкова много турци в управленческият апарат?
Заели все солидни министерски места ! Отвратена съм от цялостното многопартийно ръководство ,което затри България.Всеки гледа да създаде някаква партия и да се набута да краде.Нито управниците ни ,нито обикновенният народ е стигнал до фаза мислене за преутитета на България.както е в страни с традиция и мажоритарно гласуване и управление.Т.е гласува се за определена личност ,а не за измислени партии.
цитирай
5. анонимен - Хубаво би било
25.02.2008 11:46
ромите да завладеят мизерната България и да ви натрият носовете. Алчните, завистливи, мързеливи, подли носленца, хехе....
цитирай
6. анонимен - lidis - а ти гласува ли?
25.02.2008 11:47
Гласува ли на последните парламентарни избори?
Гласува ли на последните местни избори?
Защото всеки турчин в България гласува. И няма защо да им се ядосваш. Гласуват, избират си представители, които защитават интересите им. Затова има толкова турци в управлението - на който не му харесва нещо - отива и гласува за това, което му харесва. Или на нас нищо не ни харесва, щото най-лесно е да се плюе без да се действа........
цитирай
7. mitternacht - хах
25.02.2008 12:10
Ако нещо можеше да се промени с гласуване, досега да са забранили гласуването.
цитирай
8. анонимен - Избор?
25.02.2008 12:14
Вие пък къде видяхте избор? Избор в момента няма, както няма и демокрация. Затова повечето хора не гласуват. Само камъните по главите на "избранниците" могат да променят нещо. С избори няма да стане и не знам още колко малоумни правителства трябва да се сменят за да го осъзнаете. Трябва да се пролее кръв. Това е истината.
цитирай
9. анонимен - Ало ,турците и анонимните !
25.02.2008 12:47

България ни е отрекла нас емигрантите по света отдавна !Стига ни само паспорта .който ни свързва с бг.НИЩО ДРУГО!!!не дай си боже да имаш 2 гражданства !!!!!
Ако се вълнувам ,не се вълнувам за себе си ,а за тези обикновенните в БГ.
относно гласуването ЗАКОНЪТ СЕ Е ПОГРИЖИЛ ЖИВЕЕЩИТЕ НАД 10 Г ИЗВЪН БГ КАКВО ИМАТ ПРАВО И КАКВО НЕ.!
цитирай
10. nakom - KYF VELIK NAROD KVI 5 LEVA
25.02.2008 12:59
SMQH BEZ GASHTI.iZVINIAVAM SE ZA LATINICATA, NO VELIKITE NARODI IMAT VELIK STANDART ZASHTOTO SA SI GO IZ\GRADILI S VELIK TRUD I TRUDNOSTI.NIE IMAME SAMO VELIK MYRZEL I VELIKI PRETENCII
цитирай
11. анонимен - Лидис - как без да искам познах, че не ...
25.02.2008 13:24
Лидис - как без да искам познах, че не си гласувал. Щото то се познава - риториката е една и съща - с избори не се променят нещата, турците мамка им ни управляват, тия педераси - ониа педераси, ние великите българи, нашата държава, нашата велика нация, ние, ние, ние, ние вечно недоволното стадо. Докато на тази територия не се разбере, че индивидуализма, че човека, че всеки отделен човек променя голямата картинка - дотогава, тази "държава" ще агонизира.
Ники
Мюсюлманов
цитирай
12. анонимен - П. С. а защо закона се погрижи жив...
25.02.2008 13:26
П.С. а защо закона се погрижи живеещите извън България да не могат да гласуват? Не беше ли нещо там с омразните ни турци свързано......
цитирай
13. анонимен - индивидуалисти и егоисти ...
25.02.2008 13:43
То пък като си сложил едно фиктивно име и една измислена снимка си станал по-НЕанонимен. Между другото, една от най-индивидуалистките нации е българската. Който не е живял, работил в чужбина, не може да го разбере това. Там чуждите нации се обединяват когата правят бизнес. Вижте поляци, италианци, китайци, руснаци, виетнамци ...
Може би това 13-год. дете иска да приобщи нас към проблемите, които го вълнуват. Може би затова употребява по-често "ние".
А що се отнася да речника на някои, то той говори за тях самите повече, отколкото могат да помислят
цитирай
14. chara - сякаш сега е момента да се намеся:-)
25.02.2008 15:59
и така
"разпада" ли се българския народ:-)
ако "да" кое е това, което ще спре процеса:-)
това са въпросите, които зададе едно дете /да не забравяме все пак/ на 13 г
няма да скрия, че това , което прочетох НЕ ми хареса
ама никак ...
защото не намирам разумен отговор ...
намерих оправдания, извинения, снизхождение, обвинение, доза реалистичен цинизъм, както и етническа нетърпимост "за вкус":-)
от всичко по малко - коктейл:-)
едно обаче ми е пределно ясно
ние /имам предвид дискутиращите тук до момента/
нямаме отговори:-)
или греша ...
цитирай
15. анонимен - Чара - аз пък мисля, че се опитах да ...
25.02.2008 17:23
Чара - аз пък мисля, че се опитах да отговоря на тези въпроси. "Българският народ" сигурно се разпада, но не това е най-важното. Най-важното е, че съставните частици на този народ имат погрешно мислене за живота, вселената и всичко останало. Те не мислят индивидуално - във всяко значение на тази дума. Те не участват - нито в избори, нито в изграждането на една фирма (с честния и всеотдаен труд, който всеки отделен човек трябва да дава), нито взимат важните решения за далечно развитие. Няма индивидуална отговорност. За всичко. В момента, в който "българския народ" започне да прави това, той ще е спасен.
До тогава, народа ще псува по турци, цигани и всякакви други управляващи защото:
"4. lidis - Искривено мислене"
"7. mitternacht - хах"
"8. анонимен - Избор?"
цитирай
16. анонимен - А в крайна сметка, това писмо на едно ...
25.02.2008 17:27
А в крайна сметка, това писмо на едно 13 годишно дете не ви ли притеснява. На втори прочит, опитвайки се да открия важните въпроси, които то е поставило, всъщност само ми лъха на дикриминация и откровено изкривено "пазене" на чиста България от чужденците и ромите. .... това е големия въпрос в писмото, защо едно 13 годишно дете, което след 5 години ще може да гласува изпитва ненавист (макар и не смъртна, поне неиска да избие ромите) към чуждото и различното, кой го е учил на това и какви са изводите.
Ники
цитирай
17. chara - @Ники:-)
25.02.2008 21:28
аз не бих искала така категорично да квалифицирам мисленето на народа като "погрешно" /т.е. различно от моето, вашето, нашето/
нито да обобщавам,
защото всяко обобщение е своеобразно игнориране на другостта:-)
но хайде да поразсъждаваме:
мислите ли, че имаме право да обвиняваме който и да е за това, че се отказва да носи "индивидуална отговорност" /интеоризираща се в мислите, позициите, изборите, постъпките, действията и т.н./
все пак - това е личен избор:-)
аз разбирам и подкрепям претенциите на хората с позиция, визия и действия в посока промяна на статуквото към другите /скритите в уюта на анонимността и "безотговорността" - по ваше определение/
но колко са, така да се каже "индивидуалите" с идеи и позиции, готови да ги отстояват /вие, предполагам, сте наясно какво означава това/:-)
и колко са другите /избягали и бягащи от свободата/:-)
и кога това съотношение ще се промени:-)
не знам ...
цитирай
18. chara - @Ники:-)
25.02.2008 21:37
"ненавист към чуждото и различното"
чак ненавист не бих казала, но аз съм пристрастна, т.к. познавам детето:-)
но пък погледнете съдържанието на информационния поток, който ни залива - електронни и печатни медии:-)
възрастните имат мъдростта на опита /алтернативна информация и т.н.:-)
децата обаче нямат особени шансове в тази посока
цитирай
19. anlov - Когато децата задават въпроси, ние трябва да слушаме внимателно.
26.02.2008 18:11
Дори и да нямаме всичките верни отговори.
Но, може би, точно заради тях ще се опитаме да ги намерим?
Защо ли, наистина, са толкова дълбоко вкоренени в нас тая мнителност и враждебност към всичко непознато, различно и чуждо? Тоя робски комплекс на страдалчество и оплаквачество? Нихилизма, себедискредитирането, самоизолацията? Убеждението, че сме били и винаги ще бъдем играчка в ръцете на "Великите сили"? Мъглявата ни представа за национална идентичност? Почти пълната липса на национален идеал/мечта? Тоталният ни бунт към държавността? Прословутият и мазохистичен до степен на самонанасяно отново и отново проклятие песимизъм относно съдбата ни като народ?
И поради всичко това, ето ни - ту жертви на креслив заради комплексите си национализъм, издигащи атеистичната си (а понякога и православна) патерица да халосаме различните от нас по главата, ту отдадени на доларово/евро-печелбарство в странство и на безотечествен космополитизъм.
Езичество от дивашки тип, само наметнато с робата на Православието (около 20% са вярващите у нас), възседнато от една безскрупулна и алчна олигархия, почти са превърнали народа ни в оглозган от техните зверове труп.
Катастрофата е толкова кошмарна, искам да кажа, че не можем наивно да очакваме само политиците ни да я оправят.
Реалността на Прехода доказа тъкмо обратното: че промяната при нас не може да дойде Отгоре, а трябва да се работи за пълна подмяна на нашите собствени национални фундаменти, които рано или късно ще я излъчат и на политическо ниво.
Ако бъде заченато в истинска духовна свобода, а не в политическа псевдотакава, гражданското общество ще бъде способно да заразява с нея всички сфери на обществения живот.
И тъкмо тук е необходима Църквата (но чистата и святата, а не сегашната корумпирана наместница на ДС), защото това непорочно зачатие би могло да бъде осъществено единствено чрез нея.

Справка: "Протестантската етика и духът на капитализма" на корифея в социологията Макс Вебер доказва, че тъкмо изконните християнски ценности, приети с консенсус и искрено от едно общество, биха могли да доведат до неговата дълбока и така търсена промяна.

Следователно ни е нужно едно модерно християнско Просвещение и нищо по-малко от това.

Това е моето дълбоко убеждение, което аз се опитвам да споделям тук в блоговете, макар на мнозина то да се струва като излязло от нафталина.
цитирай
20. buket - METO76
26.02.2008 20:45
Вместо това би трябвало да кажеш "Каквато интелигенцията, такива и управниците" Защото интелигенцията е неписания водач. Тя не иска, тя си всима, тя слугува, тя умишлено бави процесите, оставя ги за бъдещето, за да избледнее всичко, защото не й пука за бъдещето, въпреки че си показва потта на челото.
Някой да е проверил истински народа?
Да е споменал думичката ПРОМЯНА?
Не тази която тя разбира обаче, а която иска народа.
Някой да е споменал ОБЕДИНЕНИЕ?
Не вашето и не на десните разбира се.
Думата ПРОШКА позната ли ви е?
ПАТРИОТИЗМА никакъв го няма.
Гарантира ли се КОНТРОЛА на властта от тези които я избират?
Някой да е показал смислена ЦЕЛ за цял един народ?
Никой?
Само това да посочите е достатъчно, но със сигурност ще забравите собствения си контрол и ежемесечен, не годишен, отчет. И делата да се виждат. И ако от първия месец не се виждат положителни резултати, ще преостъпите ли държавния си пост?
Интелигенция, журналисти, медии, леви,десни, деснолеви и ляводесни мамят народа да марширува и гласува без посока. Побъркаш някого и му поставяш диагноза, така излиза.
Спрете с това обвинение към народа!
Ясно е че пак интелигенцията напуска първа потъващия кораб.
цитирай
21. chara - @anlov
27.02.2008 07:28
абсолютно си прав: когато децата задават въпроси, трябва да ги слушаме ВНИМАТЕЛНО:-)
не знам защо, но имам усещането, че "говорим" на различни езици с тях:-)
виж по-горе коментарите ...
надявам се и ти да си го констатирал, доколкото имаш "по-чувствителен слух" за детските въпроси:-)
всъщност това дете каза нещо "със сърцето си":-)
няма да скрия, че написаното ме провокира, а аз реших да провокирам виртуалното пространство на блог.бг:-)
виж обаче в каква посока "тръгнаха" мислите на възрастните ...
цитирай
22. anlov - За пореден път се убеждавам,
27.02.2008 08:32
че когато няма вслушване в гласа на младото поколение, ние сами се обричаме на пустинническо безплодие.

Христоматиен е библейският пример с поколението на Моисей, което презря младежкият порив за битка на децата си, и вследствие на това позволи робският дух от Египет да го обладае с нова, още по-коварна сила.

Освободените сами пожелаха да си останат роби.

И като такива измряха в пустинята.

Тъжно е, но няма гаранции, че и с нас няма да се случи.

Ако все така продължаваме...
цитирай
23. анонимен - Проблема е само един
27.02.2008 23:20
Че тези хубави думи трябва да се чуват в ефир. Има закони средства които позволяват това.
Учудващо е защо не става.
Коя е гаранцията че новото поколение ще има тая възможност, която сега се смята че я няма.
цитирай
24. chara - @doctorjivagо
28.02.2008 14:47
абс. сте прав:-)
за медиите:-)
щеше ми се да не е чак така, но ...
това е цинизма на реалността:-)
цитирай
25. chara - @doctorjivago
01.03.2008 17:24
:-)))
цитирай
26. bambiliana - Величието е в миналото.
11.08.2008 15:52
Историята ни е велика. Поведението ни - жалко.
До doctorjivato: в България е имало НИКОГА политици-българи. :-) "Няма вечни врагове и вечни приятели, вечни са само интересите" - перифразирано.
цитирай
27. zaw12929 - Brawo
07.01.2009 12:27
Нещо додре казано
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424893
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031