Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2020 18:36 - Куриози от престъпните практики на енергийната борса
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера Българска (не)зависима енергийна борса (БНЕБ) и някои участници в ежедневната търговия се постараха и успяха да изстрелят цената на българския ток до №1 по скъпотия в цяла Европа. Схемата вече е ясна, но сега не мога да я разкрия, покажа и разкажа, защото изисква техническо време за събиране и обработка на голямо количество информация. Когато съм готов тогава ще го направя.

А до тогава ви предлагам малка галерия от уникални недоразумения, от последните дни, от сайта на борсата. Всички те са свързани с кривите на търсенето и предлагането, чието пресичане опредлея цената и изтъргуваните количества ток, за всеки един час, на сегмента ДЕН НАПРЕД.

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката, ако трябва и втори път.

image

В горния десен ъгъл на всяка графика се вижда деня и часа, за който са построени тези две криви, чието пресичане (нарочно повтарям) определя цената и изтъргуваните количества. Точката на пресичане я виждате над рамката на графиката. Постигнатата цена е 54,14 евро/МВт.ч, а изтъргуваните количества са 2 048,1 Мега-Ват-часа.
От графиката, обаче се вижда, че кривата на предлагането (синята) не се пресича с кафявата (на търсенето). Независимо от това точката на пресичането им е показана над рамката на графиката.

Нека видим по-детайлно мястото на прекъсването на кривата на предлагането.

image

Ако сте гледали внимателно първият пример може би сте забелязали, че кривата на предлагането се движи само от ляво на дясно и само от долу на горе. Но не и в следващия пресен пример.

image

Виждате ли левия край на синята крива. Тя тръгва от ненормална стартова позиция. Когато се прави гигантско престъпление, като постигане на най-висока цена на тока в цяла Европа се допускат маса грешки.

image

Ето по-детайлен поглед върху вчерашната уникална издънка.

image

Тази графика, на която въобще липсва крива на предлагането ви я показах вчера, но сега я поставям пак, заради пълнота на галерията.

Георги Котев











Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9889423
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930