Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2020 17:10 - Борисов е в паника: Пускат Сретен Йосич на свобода
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 2591 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.02.2020 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Борисов е в паника: Пускат Сретен Йосич на свобода


  image

http://www.budnaera.com/2007-01/2007-06-22_03.htm?fbclid=IwAR0D1s6kzCtAPQkxpMhgwGMO2nxnw60-NifhI563KQQwRgc0zgSlDqnrdy8

Сретен Йосич излиза от затвора и този път ще отмъщава безмилостно. Това е най-обсъжданата напоследък новина в т. нар. ъндърграунд у нас. На мушката ще са не само престъпници, но политически фигури и бизнесмени. Първи в списъка е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се оплака още преди години, че сръбският наркобос го е поръчал. Следващият е Христо Ковачки, с когото Йосич имаше бизнес отношения.

Сръбският наркобарон Сретен Йосич се превърна в политическа голгота за родните управници. В последните години името му кръстосва публичното пространство и пали пожари. Откакто бе заловен в центъра на София през 2002 г., Сретен не е напускал затвора с малки изключения.

Политиците обаче не спират да обсъждат темата как 4 години преди да влезе в затвора, е живял спокойно в София.

Името на сръбския бандит се свързва неотменно с родната мафия, през годините той дори е героизиран. Разпространяват се всякакви твърдения, дори и това, че сърбинът е купил поста на Бойко Борисов. Бившият главен секретар на МВР пък твърди, че е бил набелязан от Сретен Йосич именно защото е организирал ареста му. От Белград обаче сърбинът твърди, че е бил под защитата на бившия главен секретар на МВР, нещо повече – прави заявки, че се водел

нещатен сътрудник на службите ни

Името на Сретен Йосич излезе отново на дневен ред при ареста на “Килърите” и лидера на групата Петър Стоянов – Пешо Сумиста. Тогава се твърдеше, че той е близък с него и дори негов кум.

Покрай задържането на групата отново бе разпространена информацията за подготвяното убийство на Бойко Борисов. Тогава свидетелят Калоян Йорданов разказа пред съдията, че сърбинът и Янко Попов -Туцо готвели убийството на Бойко Борисов. Обсъждането на мръсната поръчка станало в дома на Йосич в Белград, твърдеше Йорданов. По думите му тогава имало тайна среща, на която присъствали още близки приятели на Йосич – Новац и Струя.

Новината за освобождаването на Сретен Йосич е изненадваща за всички. Той бе арестуван заради взрива на вестникарския магнат Иво Пуканич. В продължение на няколко години Йосич заплашваше, че ще разкрие неизвестни досега подробности около родния политически елит. Българските служби дори се свързаха със сръбските след искане наши полицаи да дадат свидетелски показания по делото срещу Йосич. Сърбинът е издирван от шест държави заради
обвинения за 23 поръчкови убийства

включително и на полицаи, наркотрафик и пласиране на фалшиви пари. Независимо от това всеки път успява да се измъкне.

Йосич успя да си издейства свободата, след като адвокатите му доказаха, че има сърдечни проблеми и е наложително да се лекува. Съдиите разрешиха първо той да премине на олекотен режим. След това дори бе пуснат в петдневен отпуск.

Вече бяха цитирани сръбски източници, пред които Йосич казал, че първата му работа щом излезе на свобода е да дойде в България и да се срещне очи в очи с Бойко Борисов.

Пред “ШОУ” Зденко Томанович, адвокатът на Сретен Йосич, потвърди информацията, че клиентът му може да излезе на свобода. Той обаче отрече сърбинът да има планове да пътува за България. “Здравословното му състояние действително не е много добро, затова първата му работа ще е да се подложи на щателен медицински преглед”, заяви Зденко Томанович.

Според сръбския печат обаче Йосич е установил базата си в България и оттам контролирал каналите с дрога дори и след ареста си. Неслучайно Николай, синът на Йосич, от години живее в Гърция и отскача често до България.

На Йосич вече се приписват някои от знаковите убийства у нас. Едно от тях е на Поли Пантев, застрелян на остров Аруба. Версията е, че Йосич решава да го накаже, защото българинът му откраднал 100 кг кокаин в Благоевград. Твърди се още, че от затвора в Амстердам Йосич поръчал и убийството на Милчо Бонев – Бай Миле, пак заради

“сблъсък на бизнесинтереси”

и подозренията, че Бай Миле издал местонахождението му. Според друга версия обаче Йосич се заклел да отмъсти за смъртта на приятеля си и поел покровителството над вдовицата Силвия Панагонова.

Излизането на Йосич от затвора може да разклати и останките на някогашния Земунски клан. Главатарят на клана – Милорад Лукович – Легия, отдавна има подписана смъртна присъда от Йосич.

Легия, който е главен заподозрян за убийството на премиера Зоран Джинджич, предпочете да се предаде на сръбските власти и да потърси убежище в затвора от грозящата го разправа на Йосич. Медиите в Белград развиват версията, че Йоца Амстердам започва да разчиства свидетелите по процеса за Джинджич, така че Легия да бъде пуснат от затвора поради липса на доказателства, и тогава със сигурност ще намери смъртта си. По същата причина през 2004 г. бе убит друг свидетел на убийството на Джинджич – Куйо Криещорац.

И други индикации сочат, че в България, а и в съседство, може да се случат нови разчиствания на значими фигури от организираната престъпност и по-специално – наркотрафика.

Друг роден бандит, който трябва да се страхува от излизането на Сретен Йосич от затвора, е Евелин Банев – Брендо.

Преди да бъде арестуван, Брендо успя да измести балканския крал на кокаина Сретен Йосич като

основен доставчик на дрога за Централна Европа

Това признаха антимафиотите след успешния край на мащабната международна акция „Кокаинови крале”, при която бяха задържани 30 души, ангажирани в трафика на бял прах от Южна Америка към Европа.

Мафиотската империя на Евелин Банев се разраства точно през 2003 г., когато в България бе арестуван сръбският мафиот Сретен Йосич. След като гангстер №1 на Балканите бе експулсиран в Холандия, а впоследствие предаден на сръбските власти, мястото на Йоца Амстердама на върха на пирамидата за доставка на дрога заема Брендо.

Кокаиновият картел на Брендо до голяма степен се е утвърдил, ползвайки вече разработени канали на Йоца Амстердама за трафик на дрога през границите.

„Брендо и Сретен Йосич са представители на един и същи мафиотски синдикат, в който участват и видни политически и полицейски фигури, и то не само в България и в Сърбия. След като Йосич бе осветен и компрометиран, той отстъпи мястото си на Евелин Банев”, споделят криминалистите.

През последните 5 години организацията на родения в Тополовград бивш спортен гимнастик Евелин Банев се превръща в основен доставчик на кокаин за Италия. Според признанието на полковник Джузепе Джорджино от спецзвеното на карабинерите за борба с международния трафик на дрога става въпрос за 40 тона кокаин годишно, които влизат на Апенините по море. Точно това е един от каналите, с които се занимава Сретен Йосич, преди да бъде арестуван.

Брендо поел доставките на кокаин и за Испания, Португалия, Австрия и Холандия, като дрогата била купувана на едро от него и партньорите му от Бразилия и Венецуела. Съществуват данни, че Евелин Банев е

доставял тонове кокаин дори и в Америка

Покрай информацията за някогашните близки връзки между Брендо и Йосич се появи информацията, че сърбинът поръчал убийството на екзекутирания през 2005 година бос на ВИС-2 Георги Илиев. Това скандално твърдение прави бившият шеф на НСБОП в Благоевград Мирослав Писов. Ексченгето застъпва версията, че босът на ВИС е бил поръчан заради яхтата “Есприта”, на чийто борд испанските спецчасти откриха 819 килограма кокаин. Пробитата схема за трафик създала напрежение между Йосич и партньорите му в Южна Америка. За да потуши страстите, сърбинът обвинил Георги Илиев. Със задачата да организира отстраняването бил натоварен Райко Кръвта. По това време перничанинът бил подчинен на Евелин Банев – Брендо, който пък отговарял за логистиката на каналите на Сретен Йосич.


Пропява за седем знакови убийства у нас

Балканският крал на кокаина Сретен Йосич е готов да пропее за 7 знакови убийства на българи. Йоца Амстердама е поискал да стане защитен свидетел, ако издаде имената на участниците в убийства, извършени през последните 15 години на територията на България, Сърбия, Холандия и Хърватия.

Според сръбски медии обаче неофициално Йоца приел сделката. Имал обаче едно условие – да бъде преместен в България. Това желание той назовал още при ареста му у нас през 2002 г.

Йоца Амстердама ще получи защита от спецслужбите и ако опише надлежно пътя на кокаина от Колумбия към Европа. У нас Йосич е заподозрян в седем знакови убийства на босове от подземния свят. В списъка са Поли Пантев, Иван Тодоров -Доктора, Милчо Бонев – Бай Миле, Евгени Стефанов – Женята, Димитър Христов – Митко Малкия, Константин Димитров -Самоковеца и Асен Петров – Шаки.

Проверяват Ковачки заради Сретен Йосич

Енергийният бос Христо Ковачки може да попадне в полезрението на сръбската полиция покрай някогашния си бизнес партньор Сретен Йосич. Покрай делата, водени срещу един от най-мощните наркобосове на Балканите, започна разследване на негови сделки. Вече са арестувани няколко души, заподозрени в сериозна злоупотреба с власт и източване на милиони. Според полицията в Белград енергийният бос е бил доведен в Сърбия с определена цел от Сретен Йосич, а именно – да доведе до фалит ключови предприятия.

Според други публикации в сръбския печат Йоца Амстердама е получил и комисиона от Христо Ковачки. Парите са били преведени след приватизацията на предприятието “Траял”.

Последните арести в Сърбия на служители от Агенцията за приватизация са свързани със сделки от 2005 г. до юни 2008 г. Именно тогава са сключени и повечето от сделките на родния енергиен бос.

Самият Христо Ковачки отрича да се е познавал някога със Сретен Йосич и твърди, че не е прибягвал до чуждо лобиране, за да осъществи бизнес интересите си в Сърбия. Въпреки това има сведения, че двамата са забелязвани неколкократно по време на срещи в Белград.

Христо Ковачки започва да навлиза активно в Сърбия през 2007 г. Тогава той започва да изкупува местни предприятия. За кратко време българските компании “Брикел” ЕАД и “Медия свят” купуват три предприятия в Крушевац – “Траял корпорация”, “Топлана” и “Победа”. Чрез подставени лица Ковачки става собственост и на други обекти – мина Ковин, както и фирмите “Невена” и “Сърбиянка”.

Не само комисионата е била част от сделката между Ковачки и Сретен Йосич. Още при навлизането на енергийния ни бос в Сърбия се заговори, че двамата са имали споразумение Ковачки да осигури в замяна позиции на сръбския бизнесмен в приватизацията на енергийни и топлофикационни дружества у нас.

Мария НИКОЛАЕВА, блиц

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Четете още на: http://www.budnaera.com/2007-



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39758731
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031