Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2018 11:03 - Да застреляме Ботев, да разпнем Христос
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 5649 Коментари: 14 Гласове:
24

Последна промяна: 02.06.2018 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 "Ако Ботев беше доживял до свободата, щеше да се наложи да го обесим!" - Стефан Стамболов

 

Преди 142 години загина един от най-великите българи. Велик поет, журналист, идеалист, борец за общочовешка справедливост и за национална независимост на България. Ботев бе силен не само в думите, той имаше куража да се бори за тях, имаше честта на рицаря готов да загине за господаря си. Единствен господар на Ботев бе съвестта, правдата и народът му! Затова Ботев е рицар на Свободата.

Когато "свободата" дойде, Стамболов, чудесно разбира, че тя не е тази за която се бори Ботев.

 

Повече от сто години, тези срещу които се бори с перо и меч Ботев, на тази дата произнасят пламенни речи на възхвала за този, когото би им се наложило да обесят отново.

Обличат най-лъскавите си костюми, придават на лицата си най-тържествен вид, поръчват най-скъпите венци и букети и се изправят смирено пред паметника на своя Велик враг. А журналистите, тези .... на свободното слово, си блъскат главите да извлекат от там някакво хвалебствие, неоткрито от колегите им през последните сто години - трудна задача за истински... журналисти.

 

Също както на Велик ден, търгашите влизат в Храма да покажат, че почитат този когото биха разпнали отново. Ден за "благотворителност", да дадем милостиня на тези които сме ограбили, да ни отразят в медиите... да запалим свещ и се помолим на този, който дано не съществува, защото иначе...

 

Демагогия! Поробителят се прекланя пред Освободителя, той има нужда от него, той трябва да покаже, че е с него и тиранията му всъщност е свобода.

Демагогия, това е умението да изтъргуваш Исус, този същия, който изгони търговците от храма и да го превърнеш в бизнес носещ трилиони.

Демагогия, това е умението да продадеш лика на врага Че Гевара, отпечатан върху запалки и фланелки.

Демагогията, тя довечера ще събере цвета на българското търгашество пред паметника на Ботев.

 

Демагогията обаче има и своите полезни черти, тя пази спомена за Свободата и колкото и да криви и скрива същността й, този който я търси я вижда. Така, че днес се преклонете пред Ботев, но вместо да слушате хвалебствията не демагозите, извадете от скрина някоя негова книга, потърсете стиховете, статиите, памфлетите му в интернет и ги прочетете!

Най-голямата почит за Ботев, ще е да го прочетете и разберете!

 

Борба

 

В тъги, в неволи младост минува,

 

кръвта се ядно в жили вълнува,

погледът мрачен, умът не види

добро ли, зло ли насреща иде…

На душа лежат спомени тежки,

злобна ги памет често повтаря,

в гърди ни любов, ни капка вяра,

нито надежда от сън мъртвешки

да можеш свестен човек събуди!

Свестните у нас считат за луди,

глупецът вредом всеки почита:

„Богат е“, казва, пък го не пита

колко е души изгорил живи,

сироти колко той е ограбил

и пред олтарят бога изамамил

с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

И на обществен тоя мъчител

и поп, и черква с вяра слугуват;

нему се кланя дивак учител,

и с вестникарин зайдно мъдруват,

че страх от бога било начало

на сяка мъдрост… Туй е казало

стадо от вълци във овчи кожи,

камък основен за да положи

на лъжи свети, а ум човешки

да скове навек в окови тежки!

Соломон, тоя тиран развратен,

отдавна в раят найде запратен,

със свойте притчи между светците,

казал е глупост между глупците,

и нея светът до днес повтаря —

„Бой се от бога, почитай царя!“

Свещена глупост! Векове цели

разум и совест с нея се борят;

борци са в мъки, в неволи мрели,

но кажи, що са могли да сторят!

Светът, привикнал хомот да влачи,

тиранство и зло и до днес тачи;

тежка желязна ръка целува,

лъжливи уста слуша с вяра:

млъчи, моли се, кога те биять

кожата ти да одере звярът

и кръвта да ти змии изпият,

на бога само ти се надявай:

„Боже, помилуй — грешен съм азе“

думай, моли се и твърдо вярвай —

бог не наказва, когото мрази…

Тъй върви светът! Лъжа и робство

на тая пуста земя царува!

И като залог из род в потомство

ден и нощ — вечно тук преминува.

И в това царство кърваво, грешно,

царство на подлост, разврат и сълзи,

царство на скърби — зло безконечно!

кипи борбата и с стъпки бързи

върви към своят свещени конец…

Ще викнем ние: „Хляб или свинец!“

Христо Ботев




Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karamelita - Смешни стават, за пари си плюят сами ...
02.06.2018 11:09
Смешни стават,за пари си плюят сами на физиономията като българи и са презрени от цял народ!Това стихотворение ми е едно от любимите,оше го зная на изуст и Опълченците на Шипка от Вазов.Много пъти съм ги рецитирала на сцената и пред учениците.Смятам,че всеки български учител,трябва да го прави,независино от смахнатите наредби отгоре,които често да против образователните потребности,а и ховорят за непизнаване на учителската работа и особеностите на децата.За ужас,напоследък се пишат и от продажници и национални предатели!
цитирай
2. merlin68 - Благодаря на Пискова, че в специ...
02.06.2018 12:39
Благодаря на Пискова, че в специален временен постинг ми посочи две правописни грешки. Коригирах ги, плюс още две които сам си открих. Приемам "добронамераната" й критика, тя ще получи своя отговор, но не днес, по необясними за Пискова причини.
цитирай
3. karamelita - Смешни стават, за пари си плюят сами ...
02.06.2018 12:50
[quote=karamelita]Смешни стават,за пари си плюят сами на физиономията като българи и са презрени от цял народ!Това стихотворение ми е едно от любимите,оше го зная на изуст и Опълченците на Шипка от Вазов.Много пъти съм ги рецитирала на сцената и пред учениците.Смятам,че всеки български учител,трябва да го прави,независино от смахнатите наредби отгоре,които често cа против образователните потребности,а и tоворят за непoзнаване на учителската работа и особеностите на децата.За ужас,напоследък се пишат и от продажници и национални предатели![/q.. si opravia nevolnite grechki ot barzane, kogato mi se zaredi tableta,za sega molia za izvinenie...,
цитирай
4. rustam - В едно нещо Стамболов тотално греши:
02.06.2018 13:48
Вярно е, че след турските поробители Ботев най-вече ненавиждаше българските чорбаджии, които наистина днес са първи негови лицемерни поклонници. Но Ботев презираше и предателите и ако беше останал жив, Стамболов щеше да бъде съден за предателство и застрелян по устава на БРЦК за всичките онези мерзости, които сътвори като жалък страхливец в Сливенски окръг. Докато въстаниците геройски умираха по Балкана, "апостолът" Стамболов се кри и трепера в мазето на една сливенска къща.
цитирай
5. danailvdimitrov - Ботев,Ботев...
02.06.2018 13:48
Ботев е един
„всеобщ напопръжник”, елементарен богохулник и циник! Авантюрист, наивен до глупост анархист и възторжен комунист-идеалист на 27 г.и като всеки българин-дървен философ.

Каквото повикало, това се и обадило, като се захващаш с масони, така ще свършиш с куршум в сърцето и един(конролен) в челото.

Единствено отказът му да пали български села, го поставя над хайката революционери платени от централите в Англия и Франция да правят цветни революции из цяла Европа. Както сам казва на Милин камък„тук някои само за пари мислят...”

За съжаление прозрението идва твърде късно...

ПП. Иначе Иисус се пише с две „и”.
цитирай
6. mt46 - Поздрав за написаното!
02.06.2018 18:42
Поклон пред Духа, Словото и Делото на великия Ботев!... Чел съм го и препрочитал много пъти...
цитирай
7. born - Ботев е един „всеобщ напопръж...
02.06.2018 23:50
danailvdimitrov написа:
Ботев е един
„всеобщ напопръжник”, елементарен богохулник и циник! Авантюрист, наивен до глупост анархист и възторжен комунист-идеалист на 27 г.и като всеки българин-дървен философ.
Каквото повикало, това се и обадило, като се захващаш с масони, така ще свършиш с куршум в сърцето и един(конролен) в челото.
Единствено отказът му да пали български села, го поставя над хайката революционери платени от централите в Англия и Франция да правят цветни революции из цяла Европа. Както сам казва на Милин камък„тук някои само за пари мислят...”

За съжаление прозрението идва твърде късно...

ПП. Иначе Иисус се пише с две „и”.


Вероятно не сте фен на "Ботев"-ПД, иначе едва ли щяхте посмеете да напишете подобни кощунствени слова. Но аз Ви разбирам- всичко идва оттам, че думите на Ботев за комунизма са за Вас като "червено" за бик ?
И ако обичате не учете другите на грамотност !
Исус/Иисус се пише и в двата варианта.
Справка: "...Иисус (Исус) Христос[1] (на старогръцки: Ἰησοῦς от еврейското יְהוֹשֻׁעַ, Йешуа, или по-точно староармейското ܝܫܘܥ‎, Йешуа, ..."
Източник: https://bg.wikipedia/
цитирай
8. born - https://ru. wikipedia/wiki/%...
02.06.2018 23:55
https://ru.wikipedia/wiki/%D0%98%D0%B8%D1%81%D1%83%D1%81_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81#%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%81%D1%85%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B8_%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8
См. также: Иисус (имя)
Иисус — современная церковнославянская транслитерация греческой формы Ιησούς еврейского имени ישוע (произносится: "Йешу́а"), которое является усечением имени יהושוע Йеhошу́а, состоящего из корней слов «Йеhо́ва» — имя Бога в Ветхом Завете и «шу́а» — спасение. До церковной реформы патриарха Никона имя Иисуса писалось и произносилось с одной буквой «и»: «Iсус». Патриарх Никон изменил написание и произношение на «Iисус» с целью приблизить их к греческому варианту. Написание имени «Иисус» с одним «и» осталось неизменным в украинском (Ісус Христос), белорусском (Ісус Хрыстос), хорватском (Isus Krist), русинском (Ісус Хрістос), македонском (Исус Христос), сербском (Исус) и болгарском (Исус Христос) языках.
цитирай
9. getmans1 - . . . Какво да кажеш за народ който в ...
03.06.2018 07:56
... Какво да кажеш за народ който в края на 20 век и в началото 21 все още има футболни и спортни отбори които носят имената на национал ни герои и катадневно отново ги убива и обесва.

Знам Мерлине, че няма да приемеш въпроса ми еднозначно но все пак ще те запитам.
Защо не подкрепи този цитат с малко повече информация къде и по какъв повод е казаното а най-добре щеше да е да го подкрепиш с цял абзац за да е пълна мисълта и ясен смисъла?!

Сега малко прилича на „Само „Левси“, долу „Ботев“ или обратното“


born написа:
danailvdimitrov написа:
Ботев е един
„всеобщ


Вероятно не сте фен на "Ботев"-ПД, иначе едва ли щяхте посмеете да напишете подобни кощунствени слова. Но аз Ви разбирам- всичко идва оттам, че думите на Ботев за комунизма са за Вас като "червено" за бик ?
И ако обичате не учете другите на грамотност !


цитирай
10. vencivaleri1951 - Постингът ти е чудесен
03.06.2018 08:31
merlin68 написа:
Благодаря на Пискова, че в специален временен постинг ми посочи две правописни грешки. Коригирах ги, плюс още две които сам си открих. Приемам "добронамераната" й критика, тя ще получи своя отговор, но не днес, по необясними за Пискова причини.


Но кой е Ботев впрочем? Издава някаква малотиражка , малко на брой стихотворения.
Сепаратист, терорист по сегашните станадарти-безинтересен живот и никаква позиция
у нас и Брюксел. Питаш се какво ли би станало , ако не бе загинал-ами нищо. Припомни си какво става с блестящи автори и герои от войните -Гео Милев, Йордан Йовков. Единият зверски убит, другият в лишения и обиди. Впрочем наказван и уволнен от посолството ни в Румъния поради неграмотност Е в наше време си спомням и за Фотев-аристократът на Бургас-който си отиде в мизерия и преследван от бирници. Това е "съветнико" на Артур -днес не се котира "духът ни на Екзарх, ни на Караджата"
Днес е безвремие което ни води към замислена гибел и колкото и да иронизираме
безмисловнността, липсата на можене и още по важно липсата на почтенност, то точно тези липси управляват ежедневието ни и трасират пътя ни към нищото.
И пак точно тези липси героизират посмъртно/макар и за няколко часа" палячовци без липса на морал и пожизнен позор. Бъди здрав

цитирай
11. merlin68 - Ботев е един „всеобщ напопръж...
03.06.2018 10:34
danailvdimitrov написа:
Ботев е един
„всеобщ напопръжник”, елементарен богохулник и циник! Авантюрист, наивен до глупост анархист и възторжен комунист-идеалист на 27 г.и като всеки българин-дървен философ.

Каквото повикало, това се и обадило, като се захващаш с масони, така ще свършиш с куршум в сърцето и един(конролен) в челото.

Единствено отказът му да пали български села, го поставя над хайката революционери платени от централите в Англия и Франция да правят цветни революции из цяла Европа. Както сам казва на Милин камък„тук някои само за пари мислят...”

За съжаление прозрението идва твърде късно...

ПП. Иначе Иисус се пише с две „и”.


Още един правописен редактор се пръкна. Дори да приема, че ти правилно пишеш името на Исус, това ти е много малък плюс.
Хубавото на социализма бе това, че такива плужеци като теб не намираха трибуна дори на пейката пред блока.
цитирай
12. merlin68 - Благодаря на Пискова, че в специ...
03.06.2018 10:39
vencivaleri1951 написа:
merlin68 написа:
Благодаря на Пискова, че в специален временен постинг ми посочи две правописни грешки. Коригирах ги, плюс още две които сам си открих. Приемам "добронамераната" й критика, тя ще получи своя отговор, но не днес, по необясними за Пискова причини.


Но кой е Ботев впрочем? Издава някаква малотиражка , малко на брой стихотворения.
Сепаратист, терорист по сегашните станадарти-безинтересен живот и никаква позиция
у нас и Брюксел. Питаш се какво ли би станало , ако не бе загинал-ами нищо. Припомни си какво става с блестящи автори и герои от войните -Гео Милев, Йордан Йовков. Единият зверски убит, другият в лишения и обиди. Впрочем наказван и уволнен от посолството ни в Румъния поради неграмотност Е в наше време си спомням и за Фотев-аристократът на Бургас-който си отиде в мизерия и преследван от бирници. Това е "съветнико" на Артур -днес не се котира "духът ни на Екзарх, ни на Караджата"
Днес е безвремие което ни води към замислена гибел и колкото и да иронизираме
безмисловнността, липсата на можене и още по важно липсата на почтенност, то точно тези липси управляват ежедневието ни и трасират пътя ни към нищото.
И пак точно тези липси героизират посмъртно/макар и за няколко часа" палячовци без липса на морал и пожизнен позор. Бъди здрав



И на мен ми се струва, че правописната редакторка не е избрал точно този ми постинг, на точно тази дата случайно. Правописни грешки можеше да намери във всеки мой постинг... въпреки че като се замисля, то зла умисъл не бива да се търси в нещо обяснимо с обикновената глупост.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
03.06.2018 14:14
Не отдавай голямо значение на подобна забележка!
Знаеш ли колко съобщения , освен коментари съм получавал?
И най - безобидното е ,че съм неграмотник?
И то от изящният владетел на правописа
Как може да не знае, че Стамболов е апостол във Велико Търново, а на таван във Врачанска къща се е крие Стоян Заимов?
Че Ботевите четници на Козлодуйския бряг са пеели песен-Не щеме ний богатство, не щеме ний пари"-текстът е на Стефан Стамболов и е включен в общата стихосбирка на Ботев и Стамболов!
Стамболов има прегрешения, но реално е и строител на Нова България!


Хубав ден, Краси!
цитирай
14. kvg55 - merlin68,
03.06.2018 19:26
За пръв път чувам тази мисъл на Стамболов. Много правилна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679761
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031