Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2018 22:19 - Санкции срещу Иран, или как Еврапа пак духа супата
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1657 Коментари: 1 Гласове:
17

Последна промяна: 12.05.2018 14:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Иран е на четвърто място в света по залежи от нефт. След сключената през 2015г. историческа сделка за иранската ядрена програма, санкциите против Иран бяха премахнати и Запада започна да върти бизнес в страната. Страните от ЕС купуват ирански нефт, инвестират в добива и разработката на нови находища. Франция, Германия и Британия за последните две години са инвестирали над 25 млрд. долара в Иран. Европейската "Еърбъс" сключи договор за доставка на 100 самолета за Иран на стойност около 30 млрд.$ които по волята на Тръмп ще загуби. Американската "Боинг" също ще загуби сума от този порядък по същата причина. Около 2 млрд. ще загуби и британската "BP", което обяснява и несъгласието на традиционната подръжница на САЩ, Британия, да подкрепи решението на Тръмп за излизане от споразумението с Иран.


Освен икономическите загуби, анулирането на сделката с Иран може да доведе до нова война в Близкия изток. Израел, за последната година, над 100 пъти е атакувал ирански подразделения на сирийска територия. Последната атака бе през нощта на 9 срещу 10 май, ден след обявеното от Тръмп решение, САЩ да излезе от споразумението с Иран. На 9 май, Нетаняху празнува Деня на победата заедно с Путин в Москва. Разбира се, обсъдили са ситуацията с Иран и още същата нощ, Израел нанесе поредния си удар. Значи ли това, че Путин е дал зелен сигнал за нападение срещу Иран, определено - не. Но Израел традиционно показва несъобразяване с когото и да било на световната сцена... или погрешно е изтълкувал готовността на Тръм за война срещу Иран. САЩ, нямат нищо против такава война, но определено нямат никаква нужда и желание да участват в нея. Не знам дали Нетаняху това добре го е разбрал. Във всеки случай Тръмп му напомни да не се самозабравя, като за пръв път САЩ, в едно с Русия осъдиха атаката на Израел в Сирия.


Война срещу Иран обаче е вероятна и такава опасност не бива да се подценява. Ако започне такава война, Европа ще бъде залята от нова бежанска вълна, която има изгледи многократно да надхвърли досегашната. Освен това съществува сериозен риск натрупването на войни в Близкия изток да предизивка глобален ядрен Апокалипсис.


Освен, че е икономически неизгодно и опасно от военна гледна точка, но няма и формално основание сделката с Иран да бъде анулирана. Международната агенция за атомна енергия, която осъществява контрола по прекратяване ядрената програма на Иран, излезе с ясно становище, че Иран спазва всички договорености и не са констатирани никакви нарушения.


Защо при всичките тези рискове от нова война, очертаващите се икономически загуби (включително за САЩ) и абсолютното несъгласие на европейските партньори, Тръмп все пак реши да анулира тази сделка? При това не го реши вчера, още в предизборната си кампания, Тръмп обяви нееднократно, че ще развали тази сделка, наричайки я възможно най-лошата сключвана от САЩ. Защо?


Тръмп е президент от една година, цял живот обаче е бил бизнесмен, при това основно спекулант. Значи, трябва да помислим по-внимателно дали пък САЩ няма да спечелят от разтрогването на тази на пръв поглед изгодна за всички сделка.


По различни данни, между 100 и 150 млрд.$ са замразените ирански активи в банкови институции по света контролирани от САЩ. Въпреки, че санкциите срещу Иран, след сключване на сделката бяха отменени, много малка част от тези пари са върнати на Иран. Връщайки отново санкциите, Тръмп всъщност ще задържи иранските пари. Това той го каза още в предизборната си кампания, но го каза по един много... "американски" начин - като нарече сделката с Иран сключена от Обама, много лоша, и заяви, че заради нея, САЩ ще трябва да платят на Иран 150млрд.$. Да платят, не да върнат, хитро а!


Това е основният мотив за анулиране на сделката с Иран, САЩ просто не желаят да върнат иранските пари. Малък бонус е и това, че цената на нефта ще се вдигне и ще направи рентабилен дори добива на скъпия американски нефт в Тексас. А Тексас е един от щатите които подкрепят Тръмп. Във връзка с ново обещаните санкции на Тръмп срещу Иран, несигурността на нефтените доставки от Венецуела и политиката за намаляване добива на нефт водена от ОПЕК, Bank of America, прогнозира, че цената на петрола може да стигне 100 $ през 2019г.  Друг бонус е, че е напълно възможно да се стигне до нова и то много голяма война в Близкия изток, а ако някой все още не е разбрал - печелившата политика на САЩ е да сеят хаос по света далеч от тях. Инвестициите не обичат хаоса и се насочват там където е спокойно, а в САЩ е спокойно.


Европа ще е най-губещата (освен Иран разбира се) от политиката на САЩ в Близкия изток. Европейските страни вече губят милиарди заради американските санкции срещу Русия, сега ще добавят нови милиардни загуби заради санкциите с Иран. Европейците не са доволни, но разходката на Макрон и Меркел в САЩ завърши безрезултатно. В прав текст Тръмп заяви, че санкциите срещу Иран се връщат с пълна сила и компании които не се съобразят с тях (от която и страна по света да са), попадат също под санкции. Тоест, ако Британия, Франция, Германия... решат да не се съобразят, те също ще попаднат под американските санкции. Освен това, по много безпардонен начин Тръмп унизи Европа, не че досега не знаехме, че Европа не е партньор, а васал на САЩ, но сега това бе ясно демонстрирано от Тръмп.

Ще се противопостави ли Европа на САЩ, ще започне ли търговска война, или ще продължи да се държи като васал?
Това е жизненоважен въпрос за Европа. Тя или трябва да се избави от русофобията си и да се преориентира геополитически, или и предстоят още "съюзнически" изненади от Големия брат.

Други интересени въпроси произлизащи от решението на Тръмп да анулира договора с Иран са:
- Коя страна по света въобще ще продължи да има доверие към САЩ, като към държава с която може да се договаря?
- Ядрената сделка с Иран не е двустранна между САЩ и Иран, а международна. В нея участват всички страни от Съвета за безопасност на ООН и тази сделка е скрепена с резолюция на Съвета за безопасност, което я прави част от международното право. САЩ с излизането си от нея, както впрочем и с излизането си от споразумението за климата, категорично демонстрират несъобразяване с ООН. А когато международните закони спрат да действат, скоро идва и войната.


Най-интересното е, че другата държава която ще е на печалба от ситуацията с Иран, ще е Русия. При такова повишение цената на петрола, Русия ще удвои бюджетните си приходи. Освен това, Русия, която вече е под санкции, спокойно може да се настани в нишата на европейските компании работещи в Иран, разбира се, ако не се стигне до война. Путин постави като приоритет през този си мандат, икономическото развитие и повишаване доходите на населението. Ето, че Тръмп прави всичко възможно да му осигури средства за това.
В полза на Русия са и обтегнатите отношения между САЩ и съюзниците (васалите) от Европа.

А какво се случва със съюзниците на Тръмп в Европа? - Да го духа Европа!






Тагове:   война,   иран,   нефт,   сащ,   Русия,   ЕС,   Близък изток,   Израел,


Гласувай:
18



1. barin - Здравей, Мерлин. От санкциите на ...
12.05.2018 05:45
Здравей, Мерлин. От санкциите на САЩ стана вече няколко пъти Европа страда. Държавите в Европа като съюзници обикновено са със САЩ, а тези, които се дърпат, като Гърция, Унгария изглеждат"лоши". Интересно как Исландия преди години изгони НАТО от територията си.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680148
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031