Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2017 08:07 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 464 Срам ме хваща
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.11.2018 07:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 464
Срам ме хваща

image                                                                                                          снимка: Здравко Йончев      

Велосипедното движение се стреми да намери място в града, но такова няма!   
Но  и малограмотните специалисти от Столична община продължават да се упражняват на принципа „топло – студено“ като това рефлектира върху хармонията на градската структура. Трябвало е, преди години, да се учат по-съзнателно и задълбочено, а, след това, да продължат да се учат, защото без знания и опит ще продължават да изглеждат смешни и недъгави. Разбира се, ако бяха читави, щяха да се хванат да работят проектантска работа, за да натрупат опит, а не да стават чиновници! Но, тяхна си работа.   
Какво бих могъл да кажа? 
Трябва да се знаят основни неща -  
Улицата, в съвременния град, не е многофункционална територия, за да поема, освен  транспортния трафик и други функции!
Нелогично е да се събират в едно пространство движенията на хората-пешеходци и хората-велосипедисти, на хората-колоездачи и тези в транспортните средства, защото скоростите им на движение са различни и носят опасност за по-бавните и с по-дребен обем! 
Неприемливо е да се използват улиците за денонощно улично паркиране и гариране, поради накърняване на икономическите интереси на града и гражданите. Те са вложили парите и труда си, за да направят хармонична кръвоносната му транспортна система, на която неграмотното градско техническо управление променя функцията като създава препятствия и стеснява с изкуствени „плаки“ ширината им!
Натрупването пречи и при поддържане на чистотата,  увеличават замърсеността на въздуха, а го дишаме всички - и децата, и ние! 
Трябва да има хармония между функционалните, технологични и пространствени нива на града, улиците и превозните средства. Иначе, градът и хората в него ще изглеждат смешни и чужди, подобно на дисхармонията между силното тяло на мутрата и малкото ум в главата.
Непростимо е пространствено да се комбинират, различни по предназначението и характеристиките си, градски движения. Това говори, единствено, за ниска техническа, гражданска и човешка култура, и основно за безпомощност. 
Ще предстоят катастрофи, между велосипедисти и пешеходци по източните тротоари на бул. “Витоша“, тежки сблъсъци - между коли и велосипедисти по ул. „Раковски“, и навсякъде, където е избликнала интелигентността на творците от Столичната община.  
Съгласно нормите, те нямат юридически права да проектират, но днес властта си позволява и това, което не й е позволено, нито го може!  
След като не знаят и очевидно не могат, защо не питат?! Вероятно, сред специалистите – градостроители и комуникатори, все още, има останали някои знаещи и можещи проектанти.
Иначе, хаосът ще се задълбочава и постепенно ще изравни нивото си с кашата в главите на тези гении на изкуството на градските транспортни  комуникации!  
Срам ме хваща от изпълненията им, още повече, че никой не коментира обществените средства, хвърлени на вятъра, нито работата на специалисти с нищожни знания - те, очевидно, работят срещу града и гражданите му!  
Предлагам опитите им да се провеждат за тяхна сметка!

мп        


Тагове:   срам,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397220
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930