Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.03.2017 09:03 - Играта свърши
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 12541 Коментари: 6 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Законът е врата в полето. Сентенцията е нашенска и няма ден, в който действителността да не потвърждава правотата й. Да вземем например определянето на цената на природния газ от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За първото тримесечие на 2017 г. "Булгаргаз" поиска повишение от 13,53%. Регулаторът разреши поскъпване с 4,65%. Не заради това, че сметките на обществения доставчик не бяха верни, не! И изчисленията бяха по наредбите и правилата, и аргументите основателни, но... не бяха политкоректни. Приемането им означаваше скок в цената на парното, топлата вода и електроенергията, произвеждани в топлофикациите от природен газ, и то в средата на отоплителния сезон. Това най-независимият сред всички независими регулатори досега нямаше как да го утвърди. Защото представете си какво щеше да стане със стабилността, с която висши представители на ГЕРБ, започвайки с Цветан Цветанов и Теменужка Петкова и завършвайки с Бойко Борисов, ни омайваха от сутрин до вечер от тв екраните и която рекламираха като върхово свое постижение. Пък и вдигането на цени преди избори не е никак добър ход, откъдето и да се погледне, нали?
   Ето защо най-независимият от независимите регулатори, председателстван от Иван Иванов - един от основателите на ДСБ, кротко полегна на ГЕРБ. Само и само стабилност и социален мир да има, а не гневни тълпи по улиците и площадите с призиви, тревожещи спокойствието на властта. Зер февруарските протести от 2013 г. още са обица на не едно величайше ухо. В името на стабилността през 2015 г. "Булгаргаз" продаваше синьото гориво на вътрешния пазар под доставните цени, т.е. на загуба. Вярно, през 2016 г. регулаторът го компенсира, като му позволи да припечели, но въпреки "щедростта" се наложи компанията майка - Български енергиен холдинг, да съживява обществения доставчик с финансови инжекции. Всъщност и през 2015, и през 2016 г. цената на синьото гориво за вътрешния пазар беше изкривявана - кога нагоре, кога надолу, от най-независимия от независимите регулатори. Но пък беше коректна спрямо политическия тренд на ГЕРБ за стабилност.
   Преди месец от "Булгаргаз" обявиха, че ще  поискат 32,44% увеличение на цената на газа за второто тримесечие. Тогава Иван Иванов - независимият председател на най-независимия регулатор, заяви, че е притеснен, и посъветва компанията да размисли и да търси вътрешни резерви. Сетне млъкна политкоректно и предупреди, че няма да дава изявления до края на предизборната кампания. "Булгаргаз" коригира искането си за увеличение на 29,7%. Работната група на регулатора препоръча 29,6%. Така де. Става въпрос за повишение от 1 април. Изборите ще са минали. По-високите цени на парното, които неминуемо ще последват, ще се усетят едва в края на есента през ноември. Електроенергията също ще скочи, но лятото няма кой да забележи особено.  
     Иван Иванов политкоректно мълчи. Играта свърши. За гражданите остана да плащат сметката.    
 
Светла Василева



Тагове:   цени,   газ,   Булгаргаз,   КЕВР,


Гласувай:
31



1. morskipesni - Отново на висота !
22.03.2017 15:35
Съдържателно, кратко и ясно. Изводите за всеки индивидуално!
цитирай
2. apostapostoloff - Аз нали това ви разправям-
22.03.2017 17:09
гответе се за кабинет Борисов 3!
цитирай
3. kolevn38 - Светле, понеже само мелеш общи приказки, като все Бойко ти е на устата - вероятно той е най-големият проблем за вас?
23.03.2017 01:10
Защо не вземеш да понапишеш нещо за по-високите с 40% цени, на които твоите говнарищи ни продаваха газа? Нещо за другаря сашо дончев, чиито общи фирми с руснаците седяха на входа на газа за България и го префактурираха с 50% завишение? И кой именно спря тази многомилиардна далавера? Освен това да си чула, че Овергаз си начислява 30% за подръжка на газопреносната мрежа в населените места, вместо 15%, както е в белите държави? Да си чула, че годишната печалба на АЕЦ Козлодуй е едни мижави 2млн лева за миналата година, пък вие сте се запътили да строите АЕЦ Белене!? Да си чула случайно, че гнусната ви партия не се е извинила за зверствата и престъпленията си и няма никакво намерение да го направи!?
цитирай
4. jelezov - В много мои постинги и коментари ...
23.03.2017 02:42
В много мои постинги и коментари наричам kolevn38 глупак. Този негов коментар потвърждава или не истинността на това определение? Смятам, че да, и ето защо. Няма да оспорвам истинността на фактите и цифрите, които той ни поднася, защото не притежавам необходимите знания и достоверна информация. Надявам се това да сторят специалисти. Но последните две съждения, които цитирам: „Да си чула, че годишната печалба на АЕЦ Козлодуй е едни мижави 2млн лева за миналата година, пък вие сте се запътили да строите АЕЦ Белене!? Да си чула случайно, че гнусната ви партия не се е извинила за зверствата и престъпленията си и няма никакво намерение да го направи!?”, говорят недвусмислено, че не греша в оценката на интелектуалните му възможности. Нравствената му нечистоплътност е друга тема.
Процентът и обемът на печалбата на едно държавно предприятие – монополист нямат никакъв познавателен или идеологически смисъл, защото са произволни. Всяко от досегашните правителства е могло да увеличи многократно печалбата му, повишавайки изкупната цена на продукцията. Но от това обществото няма да стане ПО-БОГАТО, защото е преместване на едни пари от единия в другия му джоб.
Извинението за „зверствата и престъпленията” е толкова изтъркана мантра, че употребата й се превърна действително в симптом за психично заболяване и/или за вроден интелектуален дефицит. Като контра аргумент, няма да споменавам за зверствата и престъпленията на монархо-фашистката власт преди 9. ІХ. 1944 г. Ще попитам господина само, дали някой се е извинил например за 100-те хиляди убити и 30-те хиляди осакатени българи по бойните полета на ПСВ.
цитирай
5. krumbelosvet - Кол-вм е кълбо от омраза
26.03.2017 13:33
Кол-вм е кълбо от омраза. Или е безсрамен трол. Аз отдавна почти не то чета. Слагам му чат-пат минус и мнение от две точки - едната за заглавие, другата за текст. Вампирясал Гьобелсов труп. Май само още един такъв има, по-вонящ. Трябва да се признае на Кол-вм, че не е първи в тая мръсна класация.
цитирай
6. haralanov - ....
04.04.2017 18:08
Вдигането на цените на горивата, на газта и на електричеството се приема и се случва по време на управлението на служебното правителство на Румен Радев! Прекрасен жест към правителството на ГЕРБ, което идва на власт...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417680
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031