Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.03.2017 20:13 - България ще харчи 1 млрд.лв. годишно за внос на ток
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 16744 Коментари: 12 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Ако през април бъдат приети завишените еконорми за въгледобива, страната ще се лиши от ТЕЦ-овете си, над 150 000 българи ще загубят работата си

image

   Какво бъдеще очаква България, която произвежда 45% от електроенергията си от въглища, ако в специалния комитет на Еврокомисията бъде приет ревизираният Референтен документ за най-добри налични техники (LCP BREF) със завишени изисквания към емисиите, отделяни от Големите горивни инсталации (ГГИ)? Какви ще са последиците - социални и икономически, от евентуалното спиране на топлоелектрическите централи и прекратяване на въгледобива? Кои индустрии ще бъдат засегнати? Какво трябва да се направи, за да се защитят производствата ни, работните места и да се гарантират енергийната ни сигурност и независимост? Това бяха част от въпросите, които се дискутираха в петък на кръгла маса: "Промените на Референтния документ за най-добри налични техники за ГГИ", организирана от КНСБ и КТ "Подкрепа".
      Проблемът, който се обсъжда публично за втори път в рамките на по-малко от месец, е от съществено значение не само за отрасъл енергетика, но и за индустрии като циментовата, стъкларската, металургичната и въгледобивната. Онова, което тревожи заетите в тези сектори, е предстоящото гласуване на 28 април на нови по-високи изисквания за нивата на живак, серен диоксид и азотни окиси, отделяни в атмосферата при изгарянето на въглища в ГГИ. В дискусията участваха евродепутати, зам.-министри на икономиката, околната среда и енергетиката, представители на синдикатите и засегнатите индустрии.
     Експерти от екоминистерството, участвали в обсъждането на готвените промени през октомври 2016 г. в Брюксел, разясниха, че България е изразила несъгласието си с новите завишени нива на емисии, но становището на страната ни е било определено като "неконсенсусно". Те са възразили срещу степента на сероочистване, която за нови инсталации се очаква да бъде 99,9%, а това на практика означава такива да не бъдат изграждани повече. За съществуващите се очаква завишаване с 1%, което ще бъде постигнато само от някои от централите. Други ще трябва да инвестират още средства. Така например в държавната ТЕЦ "Марица изток 2" нивото на сероочистка е вдигано няколко пъти, като в момента в два от блоковете то е 96%. Според зам.-директора на централата Пламен Николов, ако се наложи да се достигат още по-високи нива, необходимите инвестиции ще са 500 млн.лв. Проблемът е и в това, че изискванията се променят в посока рестрикция само година, след като последните изменения са влезли в сила. "През  2015 г. Европа е отговорна едва за 0,07% от въглеродни емисии в света. Сега се иска още 40% снижаване до 2030 г. Ефектът ще е малък, но парите, които ще се дадат, ще са много, което неминуемо ще рефлектира в цената на тока", каза Пламен Николов. 
     Нормите на живак, които трябва да бъдат достигнати, са определени, без да има натрупано достатъчно количество данни от реално работещи инсталации, тъй като задължението за измерване на наличността му в емисиите е от миналата година, разясниха експерти от екоминистерството. Според тях няма централи в ЕС, които към настоящия момент да отговорят на заложените в Референтния документ драстично по-ниски нива. Според синдикатите пък има само две такива централи, те са американски, като едната от тях дори не е пусната в експлоатация. "От нас се иска да постигнем показатели, които никой никога не е постигал към този етап. Това ме кара да стигна до друг извод, че в момента, в който това нещо ни бъде наложено, ще се намери този, който ще ни го продаде", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
      Според евродепутатите Петър Курумбашев и Владимир Уручев, българската позиция трудно ще бъде разбрана и приета, тъй като в Европа усилията и движението в посока чиста околна среда са много мощни. Има и още едно обстоятелство, което отслабва защитата на въгледобива и използването на въглища. За него говориха експертите на екоминистерството. Това е нарушаването на качеството на въздуха от серен диоксид в Гълъбово. То може да ни вкара в Европейския съд още тази година, дори още този месец и да доведе до ограничаване на мощностите там.
     Решението на проблема за България е излизането с единна позиция и подкрепа на становището на екоминистерството, което е водещо по казуса. Евродепутатът Георги Пирински посъветва да се използват и аргументите на Европейската асоциация за въглища и лигнити EURACOAL.
    Зам.-министър Константин Делисивков обяви, че на 27 март Министерство на енергетиката организира среща на всички засегнати от предлаганите промени в Референтния документ за най-добри налични техники. Търсенето на възможно най-добрата позиция за защита на българската енергетика и индустрия продължава, макар институциите сега да тичат след вятъра, понеже проблемът е от есента на 2016 г. - но нито Ивелина Василева, нито Теменужка Петкова, нито Божидар Лукарски, тогава министри на околната среда, енергетиката и икономиката, нито премиерът Бойко Борисов споменаха за заплахата, надвиснала над страната ни. Единственото, което правеха, е да ни внушават, че сме стабилни и да ни призовават да сме спокойни, а сега по време на предизборната кампания мълчат, все едно проблемът не съществува. 


Владимир Уручев, ГЕРБ:

България е изправена пред много сериозно предизвикателство и то не е от днес, а е започнало още от борбата с климатичните промени. България с влизането си в ЕС само се присъедини към едни политики, които бяха вече в действие. Референтният документ е нещото, което много скоро ще се случи, и нещото, за което трябва да работим, е не само да имаме обща позиция, но да намерим пътя да предотвратим завършването му и влизането в сила в този му вид, без да има дерогации, без да има корекции в показателите. Течението в посока все по-чист въздух, все по-добра околна среда, все по-малко замърсявания, е толкова мощно, че ако мисли някой, че малка България може да се противопостави, греши. Затова трябва да си търсим рамки за добро съществуване и това да не води до сътресения.

Георги Пирински, БСП:

Позицията на България трябва да се изгради на база на това как Рефернтният документ ще се отрази на цялата европейска индустрия за въглища и лигнити, като се има предвид становището на EURACOAL от 8 януари т.г. Там се казва, че промените, които ЕК иска, поставят под въпрос енергийната сигурност и конкурентоспособността на Европа. В позицията на EURACOAL има сериозно обвинение към ЕК, че тя използва нереално получени пределни стойности на емисиите, с което тласка експлоатацията на централите, изгарящи лигнити, към техния край, както и използването на местни въглища. Отговор на въпроса какво да се прави има в края на становището на EURACOAL, което гласи - само ако ЕК е запозната с достатъчно силната съпротива на страните членки, която може да застраши сериозно гласуването, може да очакваме да направи някакви промени. Това е единственият начин правителствата да спрат деиндустриализацията и плана, който е насочен срещу въгледобива. Ние не можем само да протестираме, че нещо не ни устройва. Трябва на практика нещо да започне да се прави, за да се намалят замърсяванията, да се програмира преструктуриране на енергийния отрасъл, нещо, което да даде яснота и перспектива и на работещите. И тук ми се струва, че трябва да отчетем и агитацията, която вече върви от Грийнпийс и други, че в България вече въгледобив няма и няма смисъл да има. Те правят кампания, имат и отговорник за нея. Къде е кампанията, която ще излъчи националната отговорна позиция?
 
Петър Курумбашев, БСП:
Нашата позиция по отношение околна среда тотално не среща разбиране и единственото, което си представяме, че ако този документ по някакъв начин ни засегне, дали за съществуващи инсталации или за бъдещи, единственото нещо, което можем да представим, е искане за дерогация, с което ще отложим прилагането. Понякога, за да бъдеш чут, е добре да извикаш. Ние тук трябва да извикаме като държава, че става въпрос за 45% от енергетиката ни, което за нас е въпрос от ранг на национална сигурност. Същото го преживяхме с нашата ядрена енергетика с трети и четвърти блок. Ако ще го преживяваме и с въглищната енергетика... Това са ни двата стълба, единият 40% другият 45%. С единият нещо се случи донякъде, нека да видим какво можем да направим за другия.

Какви ще са последиците за страната ни:
* Засегнати 45 площадки, генериращи 45% от електроенергията
* Отпадане на 3000 до 5000 МВт базови генериращи мощности, които няма с какво да бъдат заменени, според енергийния експерт проф. Атанас Тасев.
* Недостиг на електроенергия, режим на тока
* България ще харчи годишно около 1 млрд. лв. за внос на електроенергия, по мнението на Божидар Митев от Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ  
* След спирането на ТЕЦ "Варна" и евентуалното спиране на ТЕЦ "Бобов дол" (заради екоизискванията) ще се създадат огромни проблеми за Електроенергийния системен оператор при балансирането на електроенергийната система.
* Пряка загуба на 33 000 работни места във въгледобива и още 120 000 в съпътстващи и обслужващи производства и транспорта.
* Структурен срив и деиндустриализация на региона около Марица изток.


Светла Василева



Тагове:   ТЕЦ,   емисии,   въгледобив,


Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Като специалист в Енергетиката, където работих почти 30 години
12.03.2017 21:28
Ви казвам, че поместеното от Вас опростачва казуса. Това се дължи на пълната липса на познания по казуса, по който имате поръчка да пишете. Би трябвало да се засрамите от това, което правите.
Пиша Ви плюс и гласувам за блога Ви с надежда да престанете да пишете неща, неправещи смисъл. Макар да имате много читатели, които вероятно са образовани по-ниско и от Вас, щом така усърдно ви четат....
цитирай
2. favn56 - Поредната неграмотно написана ...
12.03.2017 21:47
Поредната неграмотно написана поръчкова статия, която я помпат.
И точно Курумбашев ли е загрижен?
цитирай
3. apostapostoloff - Ако, ако!
13.03.2017 05:32
Ако Ботев имаше каска, а Левски ботуши... Ама "ако"!

А на Йончева ще продължим ли да плащаме по 2 милиона годишно?

По всичко личи, че на червеното Ленче не и е чист косъмът. Май не е и особено умна, защото самата тя раздуха този скандал. При това Йончева отлично е знаела, че крие някои доста нечистоплътни тайни.Това, което стана ясно досега е, че тя е заплетена в шпионски операции на нашите, а и на френските тайни служби. За което е получила 2 (два) милиона лева!

По всичко личи, че любовницата на Станишев е ползвала журналистиката като параван за своята шпионска дейност. При това Йончева е шпионирала за две централи- българската и френската. Спомням си, че тя проникна зад фронтовата линия на ИДИЛ, а след това френски самолети унищожиха водещи ислямисти от въздуха. Дали пък нашата мома не им е указала целите?!...

Така или иначе цялата тази работа страшно смърди. Смърди на шпионаж, измама, лъжи, доноси и конфликт на интереси. Въртят, сучат нашите социалисти и накрая винаги ще я свършат като кучето на нивата. Всичките им дела са такива- непохватни, недодялани, подли, нечистоплътни...
цитирай
4. blackpredator - ама къф е проблемът?!
13.03.2017 10:44
елтехниканабългария, чуфавъна и постол ще въртят педалите на русофобското динамо и София ще свети с европейска светлина ала Лас Вегас
нищо, че като там наоколо ще е пустиня...

аз лично мъничко се надявам на Полша
там татритенаполша не са гламавци като планинитенабългария и кО и обществото им не е мат'рял
ма надали
конкуренцията в ЕС е конкурипик, у който ние сме коня
цитирай
5. favn56 - Предаторе, така да си хвърляме ч...
13.03.2017 11:11
Предаторе, така да си хвърляме числа във въздуха е лесно.
Но първо да се отговори на няколко въпроса.
1. Колко ще струва АЕЦ БЕЛЕНЕ?
2. Кога ще се изплати?
3. Колко ще струва енергията, произведена от АЕЦ БЕЛЕНЕ?
4. Какъв ще е пазарът й?

Ха, понапъни си полирания мозък и ми отговори с числа - толкова и толкова, просто докажи ефективността й.

Щото скритият смисъл на тая поръчкова статия е този - да докажем необходимостта отнова АЕЦ.
цитирай
6. favn56 - П. П. Моля, не ме бъркай с другиго.
13.03.2017 11:11
П.П. Моля, не ме бъркай с другиго.
цитирай
7. blackpredator - тя сметката е проста и без числа и калкулатор
13.03.2017 12:06
мощностите, които имаме в момента си имат "срок на годност", даже да елиминираме проблемът с емисиите
1. ми порови в нета. срува по-малко от АЕЦ "Аккую" примерно, или от финландската "Ханхикиви", коята се строи.
да не забравяме, че ония милиарди, заровени у "гьола" си стоят
аз съм ходил много пъти там в началото, участвал съм косвено в строителството, видял съм
тая приказка за "гьола" е мармалад за геьюФците в блога
2. сметни колко ще плащаме за внос и ще сметнеш кога ще се изплати
3. ще струва толкова, колкото е пазарът тогава в момента във всеки случай, по-малко от измислена "зелена" и от внос
4. пазар? направи справка, кога оставаме без днешните мощности
виж Чехия, Унгария, те имат държавници и с тях няма да им предстои въпросът "ами сега?"
цитирай
8. favn56 - Виж сега, икономиката е тънка на...
13.03.2017 13:20
Виж сега, икономиката е тънка наука. Не е задължително да си производител, за да ти е евтино. Ако подрръжжката, изграждането и прочее струват повече пари, отколкото изплащането - няма смисъл да се започва.
Цялата статия, което е и поръчкова на всичко отгоре, е изградена на едно предположение. АКО. АКО обаче цапа гащи.
Те и банани можем да си произвеждаме, но колко ще струват.
цитирай
9. favn56 - Освен това няма начин много скоро ...
13.03.2017 13:21
Освен това няма начин много скоро нови технологии да не завладеят пазара. Засега ги стискат, но появяват ли се - считай какво се случва.
Да ти дам ли пример с Германия.
цитирай
10. blackpredator - наука друг път
13.03.2017 13:49
сбор от теории
теории на интереси и колизии между отделни лобита
няма нужда да ми даваш примера с Германия
там засега кюмюрът е почти като в БГ
верно много ВЕИ - пак лобита срещу фосилни горива
полезно, няма спор, не панацея
за мен АЕЦ няма алтернатива в близките педесе и кусур години, докато водата не стане икономически достъпен източник
енергията не е айфон, там новите технологии не са суровини
цитирай
11. batogo - !!!:)))
14.03.2017 16:30
А сега да видим кое е по-важното и по значимото?!?!
Дали това, че 150 000 работници, работещи в мините на разни олигарси от сорта на Ковачки, без да им се изплащат заплатите с месеци, в отровен въздух, мизерия и прах, които няма дори да доживеят пенсия, ще останат без работа?!?! 150 000, които най-сетне ще могат да станат господари на себе си и сами да се погрижат за живота, достойната прехрана и здравето си?!?!
Или живота и здравето на милиони българи, дишащи ежедневно замърсения благодарение на такива първобитни предприятия въздух, хранещи се със произведената върху замърсените почви плодове и зеленчуци, и пиещи води, просмукали от отровената почва какви ли не тоскични съединения ?!?!
Що за изродска загриженост е вашата?!?! И за кого?!?!
Защо не направите нещо, за да принудите всичките тези универсални замърсители на околната среда, в която живеем всички ние, децата и внуците ни, да си изградят необходимите пречистващи съоръжения?!?! А вместо това атакувате завишените изисквания на евроинституциите за опазване на природата и като евтини проститутки пишете поръчкови статии в защита на олигарсите, уж загрижени за работещите, без дори да се замислите за сериозността на проблема със замърсяването на околната среда?!?!
И имате наглостта да се наричате журналисти?!?! Та вие сте просто едни глисти, хранещи се от нещастието на народа си. Срам и позор за България сте вие!!!
цитирай
12. krassko - Не разбирам от енергетика, но разбирам числа и %
15.05.2017 13:03
Ето какво получих с последната си сметка от ЧЕС:
Уважаеми клиенти,
В изпълнение на Закона за енергетиката и Наредба № 3 относителният дял на всеки енергиен източник продадена електроенергия от ЧЕС за 2015 г е:

Енергиен източник МВтч %

АЕЦ "Козлодуй" 421 854 6,57

ТЕЦ с гориво въглища 2 931 359 45,65

Комбинирани ТЕЦ - с гориво въглища 413 338 6,44

Комбинирани ТЕЦ - с гориво природен газ 554 174 8,63

Вятърни електроцентрали 514 216 8,01

Фотоволтаични централи 484 084 7,54

Водноелектрически централи 1 154 202 17,98

ВЕИ на биомаса 77 296 1,20

Чудя се за какво ни е АЕЦ"Козлодуй" като ползуваме тяхна енергия по малко отколкото от фотоволтаиците и тези данни са за 2015 , а сега вероятно от фотоволтаиците е поне 10 пъти повече.

6,57 % ползуваме електроенертия от АЕЦ "Козлодуй",
а 90% се изнасят от фирмите на съпруги на политици.

Мисля си, че е по добре да затворим Козлодуй и да им спрем кранчето за забогатяване. Голяма работа че ще внасяме 5 - 6 % електроенергия.
А да строим нови ядрени мощности значи още ток за износ и далавери.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417868
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031