Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2017 20:44 - България е изправена пред съдбовен избор.БСП излиза на изборите с национален план за развитие на страната и това е голямата разлика между нас и опонентите.Ж.Бой
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 1136 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.03.2017 20:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 13. Март 2017 , брой: 50 Деси Велева
Жельо Бойчев е роден на 15 декември 1974 г. в София. Завършил е специалностите "Аграрна икономика" и "Финансово-счетоводна дейност на фирмата" в УНСС. Два мандата е бил председател на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет. Депутат от БСП в 42-то и 43-то НС.

- Господин Бойчев, вие сте водач на листата на социалистите в 23 МИР в София. Опонентът ви там е Томислав Дончев. Каква предизборна кампания смятате да водите и ще влезете ли в пряк сблъсък?
- 23-ти избирателен район е най-големият и от него се избират най-много народни представители в страната. Това е център и на науката, и на образованието, има много млади и активни хора, които очакват съдържателна кампания, състезание на идеи, на платформи.
Г-н Дончев е достоен опонент. Ние и досега бяхме опоненти с него - аз, в качеството си на народен представител, той - като министър. Нееднократно съм поставял редица въпроси, свързани с дейността на правителството, като започнем от начина, по който се разходват държавните средства, порочната практика на обществени поръчки с предизвестен победител, въпросите, свързани с икономическото развитие на страната, проблемите с усвояването на евросредства. Така че очаквам да продължим този спор и по време на самата кампания. Мисля, че обменът и сблъсъкът на идеи ще бъде в интерес на всички избиратели.
- От началото на предизборната кампания наблюдаваме размяна на остри реплики между ГЕРБ и БСП. От ГЕРБ плашат, че "вече сме сърбали попарата от управлението на БСП". Заговори се и за евентуални протести, ако социалистите спечелят изборите. Подобно поведение как се отразява на избирателите?
- От ГЕРБ водят популистка кампания и обещават неща, които не са изпълнили в своите два недовършени мандата. Това им е единственият шанс, при липсата на други аргументи, да си играят със страховете на българските граждани. Не случайно първоначалният вариант на заглавие на тяхната предизборна платформа беше "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията". Но аз вярвам в разума и мъдростта на българите.
- При отчета ви за работата на софийските депутати в предишния парламент пред столичната конференция на БСП вие категорично заявихте, че социалистите са единствената алтернатива на ГЕРБ. Бихте ли посочили конкретни политики, които сте готови да отстоявате в бъдещия парламент?
- Излизаме на тези избори с национален план за развитие на България. Това е голямата разлика между нас и останалите опоненти. Един план, който очертава друга перспектива за развитие на страната. В центъра му се поставя икономическото развитие с всичките механизми за стимулиране на производството, на инвестициите и на вътрешното потребление. В плана е и подкрепата за българските производители, предприемачи, земеделци. Разбира се, и една активна политика в сферата на доходите. България няма как да има конкурентна икономика, ако не реши проблемите с бедността и все по-голямото социално неравенство в страната.
- БСП се обяви срещу деградацията на образованието, неефективното финaнсирaне, липсaтa нa връзкa между професионaлно обрaзовaние и икономикa. Каква трябва да е ролята на държавата в запълване на дупките в системата?
- Предлагаме проблемите на българското образование да бъдат решени чрез пряката му връзка с икономиката. Държавата трябва да влезе в своята роля и в диалог с бизнеса да определи тази пътна карта за развитие на образованието с оглед на нуждите, които има всяка една от сферите. В момента се наблюдава голямо разминаване между изискванията на пазара на труда и предлагането на кадри. Държавата трябва да бъде гарант за това, че българското образование ще даде грамотност и създаване на кадри, които ще са полезни на страната. Тази политика, която остави развитието на страната на стихийни пазарни отношения, се вижда, че не дава резултат.
Имаше много обещания в началото на мандата на кабинета "Борисов 2" за реформи в много области и може би най-големият провал бе в здравеопазването. Там се извършиха престъпления. Аз съм поставял въпроса с т. нар. турски ваксини. Министърът на здравеопазването не изпълни своето основно задължение по осигуряване на ваксини за имунизационния календар. Беше поставено под риск и здравето на българските деца. Всичко това наруши доверието в система, която бе изграждана десетилетия наред. Да не продължавам с пръстовия отпечатък, листите на чакащи и разделянето на заболяванията на социално значими и не такива.
Не на последно място ще посоча и борбата с нарастващата липса на справедливост в обществото, престъпността и корупцията. Каквото и да правим, то няма да има смисъл, ако не покажем ясни знаци за това, че правилата ще бъдат еднакви за всички и ще има възмездие за тези, които ги нарушат. Ще сложим точка на всички безумства и ще гарантираме достъпно и качествено образование и здравеопазване за всеки български гражданин.
- Както казахте, районът, в който сте издигнат, е най-големият в София. Какво според вас трябва да се промени в града? Изборите са за парламент, но как ще отстоявате проблемите на града с възможностите на законодателната власт?
- Много противоречия се натрупаха в София през последните години. Това е градът, в който Общият устройствен план се приема с решение на Министерския съвет и влиза в действие с приемането на Закон за устройство и застрояване на Столичната община. От 10 години той работи, но се видя, че има редица нерешени въпроси, които създават напрежение. Район "Младост" е един характерен пример за това. Ангажираме се чрез законодателни промени да защитим правата на мнозинството граждани за съхранение на зелените площи, една по-достъпна и качествена среда за живот. Столичани могат да очакват от нас и ясен ангажимент в битката с монополите. Припомням за скорошната авария на "Топлофикация", която остави част от София повече от седмица без топлоподаване. Така се видя, че въпреки неколкократните промени в Закона за енергетиката правата на отделните потребители не са достатъчно защитени в определен вид ситуации.
Ясни ангажименти от наша страна са, първо, да предлагаме и да търсим баланс в отношенията между големите дружества и всеки един потребител, второ - подкрепа за реализиране на важните инфраструктурни проекти в града.
Отделно е нужно да се покрият потребностите на Столичната дирекция на полицията. Едва ли има семейство в столицата, което да не е било потърпевшо по един или друг начин от битовата престъпност и това е един от тежките проблеми на града. Затова поемаме ангажимент да укрепим СДВР. София има нужда от това да бъде управлявана добре и решенията да се вземат в интерес на всички столичани с прякото им участие в този процес.
- Основният лозунг на БСП в тази кампания е "Поискай промяната". Какво означава това?
- За пореден път България е изправена пред кръстопът, пред съдбовен избор. Тези, които не си дават сметка за това, бъркат. В скоро време ще има радикални промени, включително в политическото представителство на страната. Радвам се, че моята партия за пореден път доказа, че може да бъде двигател на промените в страната, така както го е правила не един и два пъти в досегашната си над 125-годишна история. БСП даде пример, променяйки себе си, че може да носи отговорност и за промяната в страната.


"БСП даде пример, променяйки себе си, че може да носи отговорност и за промяната в страната"

"В скоро време ще има радикални промени, включително в политическото представителство на страната"

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032787
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031