Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.03.2017 19:57 - АЕЦ е за смелите
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 7019 Коментари: 12 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Съдбата обича смелите, а потиска страхливите. Тази мъдрост отпреди Христа в пълна степен илюстрира съвременната българска сага около проекта АЕЦ "Белене". Почвахме го. Спирахме го. Пазарихме се за цената. Пляскахме руснаците, самонадеяно и прибързано. Питахме еврокомисията какво да правим, с надеждата тя да реши вместо нас. Всъщност вместо местния "храбрец" Бойко Борисов - виртуален пиар юнак за локална употреба с ниско полезно действие в реалния свят. Заради липсата на визия и експертиза, заради неспособността да отстоява националния интерес и заради огромното желание да се харесва на Началниците.
      По мнението на български инженери с международно призната експертиза в областта на ядрената енергетика под носа ни отминава последният влак за АЕЦ "Белене". Вчера посланикът на Русия в България Анатолий Макаров заяви, че страната му може да продължи проекта, но само ако ние поискаме това. Искаме ли? Имаме проект, площадка и оборудване. Искаме ли да сме една от държавите с високотехнологичен отрасъл? Искаме ли да удържим позицията си на износител на електроенергия? Искаме ли да гарантираме сигурността си? Искаме ли да защитим труда, знанията и експертизата на инженерните кадри, създали, работили и работещи ядрена енергетика? 
      През 2011 г. руснаците ни предложиха да финансират изцяло Втора атомна и дори предвидиха парите за строителството й в бюджета си. Отказахме. Да не би да разгневим Началниците. Унгария беше смела и прие. Ще има АЕЦ "Пакш-2". И Турция прие. А ние? Какво правим, ако след четири години се наложи да затворим тецовете си на въглища заради новите екоизисквания? Какво правим след десет години, когато, нищо чудно, лицензът на единия от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" не бъде продължен? Време е за решения. И за смелост.

  Светла Василева




Гласувай:
16



1. podvodni - Смелост ? От евро-либерал педали ? ...
05.03.2017 21:09
Смелост ? От евро-либерал педали ?
Стига бе, това виц ли е ?
За да си отстоиш националният интерес трябва да си мъжкар с железни топки.
А где такива във всяка мека китка независимо дали е премиер или президент ?
цитирай
2. ok3223 - За да се реши ПРОБЛЕМА
05.03.2017 21:44
КАКТО Е НАЙ-ДОБРЕ ЗА НАС, БЪРЗО ДА СЕ ЗАПОЧНИ СТРОЕЖА, НЕЗАБАВНО ...
ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА БСП, КОРНЕЛИЯ НИНОВА ДА СТАНЕ МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ, И ТЯ ДО ДЕН ДВА. ЩЕ НАРЕДИ ДА ПОЧНЕ ПОДГОТОВКА ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА СТРОЕЖА НА АЦ -БЕЛЕНЕ.
ТОВА Е НАЙ- ДОБРОТО И ПОЛЕЗНО, КОЕТО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ДНЕС ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
цитирай
3. jelezov - Ако Корнелия стане премиер, което ...
06.03.2017 03:15
Ако Корнелия стане премиер, което искрено й желая, и ако реши да продължи изграждането на АЕЦ-а, а от Брюксел кажат твърдо НЕ, тогава какво правим?
Всеки който казва, че нова АЕЦ не ни е потребна, освен всичко друго, е и глупак.
Всеки който приема потребността от нова АЕЦ, но изградена от чужд ЧАСТЕН инвеститор, освен че е глупак, е и мръсник - такъв, каквито са например отдалите на концесия златодобива или продалите двете маришки ТЕЦ.
цитирай
4. apostapostoloff - АЕЦ "Белене" е
06.03.2017 05:50
напълно излишен. Затова и няма да бъде построен.
цитирай
5. kolevn38 - Светле, като си толкова смела намери едни 22 млрд и намери пазар за тока и започвай.
06.03.2017 09:34
Напълни гушите на другарчетата си и не ни занимавай с черни дупки.
цитирай
6. favn56 - Да подкрепя и аз колегата Колев - ...
06.03.2017 10:00
Да подкрепя и аз колегата Колев - колко му е - намери тия пари, осигури пазар, който да ги изплати, и почвай.
цитирай
7. ok3223 - И ТАКА, И ДНЕС НЕ СТИГА ТОКА,
06.03.2017 13:31
А ТОЙ Е В ОСНОВАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ИКОНОМИКАТА НА ВСЯКА СТРАНА, И РАЗБИРА СЕ, И НА БЪЛГАРСКАТА..
КАК БЕ КАТИЛАНЧОВЦИ, ПЛАТЕНИ И НЕПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ, НАЧЕЛО СУПЕР ГОВЕДОТО И ПЛАТЕН ТРОЛ АPOSTOLOFF ...
КААК ЩЕ ВЪЗРАЖДАМЕ И ГРАДИМ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА, ЩЕ СТРОИМ НОВИ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ, ТРАНСПОРТА ЩЕ МИНАВА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ТЯГА, КАКТО Е НАВСЯКЪДЕ ПО СВАТА. КОГАТО И ДНЕС, ПРИ ДНЕШНОТО ЖАЛКО СЪСТОЯНИЕ НА ИКОНОМИКАТА, РАБОТЕЩИТЕ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИТЕ НА ЕДНАТА, ТОКА НЕ ДОСТИГА. ТАЗИ ЗИМА СПИРАНИЯТА НА ТОКА БЯХА ЧЕСТИ, ПОРАДИ ЛИПСА НА МОЩНОСТИ. ЗЕЛЕНИЯТ ГО НЯМА, ВЯТЪРНИЯ САМО ПРИ ВЯТЪР, ОТ ХИДРОТО ПРИ ЗАМРЪЗНАЛИ ВОДОЕМИ И НЕГО ГО НЯМА.
ЗА ДА СЕ ГРАДЯТ НОВИ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ И ЗА ДА РАБОТЯТ ТЕ НОРМАЛНО СА НЕОБХОДИМИ НОВИ МОЩНОСТИ, ЦЕНТРАЛИ КАТО АЦ - БЕЛЕНЕ, КОЯТО ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ЕВТИНА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ, КОЯТО ДА ОБЕЗПЕЧИ С ТОК И НОВИТЕ ЗАВОДИ ФАБРИКИ. ТРАНСПОРТА МИНАЛ НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО Е ВЪЗМОЖНО НА ТОК, КАКТО Е В ГЕРМАНИЯ ПРИМЕРНО.
БЕЗ ПОСТРОЯВАНЕТО НА АЦ - БЕЛЕНЕ, КОЯТО Е ЗАПОЧНАТА, РЕАКТОРИТЕ СА НАЛИЦЕ, НЕ МОЖЕ И ДА СЕ МИСЛИ ЗА ВЪЗКРЕСЯВАНЕ, ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВИ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ. САМО ОБЕЗПЕЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ С ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ Е В ОСНОВАТА НА ТОЗИ ПРОЦЕС.
НЯМА ИЗОБИЛНА ЕЛ.ЕЕАРГИЯ, НЯМА ФАБРИКИ, НЯМА ЗАВОДИ И ЕЛ.ТРАНСПОРТ НЯМА И ЕФЕКТИВНА ИКОНОМИКА.
КААК ДА СЕ ПОСТРОИ. РУСАЦИТЕ БЯХА ПРЕДЛОЖИЛИ ДА СЕ ПОСТРОИ ОТ ТЯХ С ТЕХНИ ПАРИ, КАТО ЗАЕМА ЩЕ СЕ ВРЪЩА С ЧАСТ ОТ ПЕЧАЛБИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ЗАДЕЛЯТ ПРИ РАБОТАТА НА АЦ, ПОСТЕПЕННО.
ТОЗИ ВАРИАНТ Е ПОВЕЧЕ ОТ ДОБЪР, И НИЩО НЕ НИ ПРЕЧИ ДА ГО ПРИЕМЕМ И ЗАПОЧНЕМ СТРОЕЖА НА БЕЛЕНА, СТИГА РУСНАЦИТЕ ДА СЕ СЪГЛАСЯТ С НАС.
цитирай
8. jelezov - КОМЕНТАР КЪМ КОМЕНТАРИ №№ 4, 5, 6
07.03.2017 02:50
През 2015 г. потреблението на ел. енергия на гл. от нас. у нас е било 3,83 МВтч, а например в Австрия – 7.30 МВтч. Разумно е да се приеме, че българинът би желал и би могъл да потребява колкото австриеца – количество което би му осигурила нова АЕЦ - ако притежаваше необходимите за това ПАРИ. Тримата наши герои твърдят, че той ги няма и не може да ги има, и затава нова АЕЦ е излишна и даже вредна за икономическото здраве на нацията. Така мислят обладаните от т. нар. неолиберална икономическа теория. А истината е друга. В АЕЦ Белене ще се произвежда не само физически продукт – ел. енергия – но и нова, добавена стойност, за реализацията на която друга една фабрика ще отпечата необходимите пари - носители на стойност, еквивалентна на произведената добавена стойност, а тяхното пускане в обръщение е отдавна отработено действо. Ако държавата построи централата като своя собственост, цялата добавена стойност ще принадлежи на обществото. Ако обаче бъде построена от чужд частен инвеститор, лъвската част от добавената стойност, под формата на чиста печалба, ще отива зад граница, а българите ще продължават да живеят в същото неоколониално робство. Неговата реалност се доказва напр. и от факта, че през 2015 г. БВП на гл. от нас. в Австрия е $ 43 727, а в България само $6 831, при среден за ЕС $32 006, и за света $ 10 023. (ru/wiki/Список_стран_по_ВВП_(номинал)_на_душу_населения). Освен това известно е, че около 1/3 от БВП се изнася зад граница, с което БНП става съвсем колониален. Нормално е държавата да няма налични необходимите за изграждането на централата пари. Но затова съществува кредитирането. Известно е, че сега в света има доста свободни капитали, които чакат приложение. А има вероятност след време, когато съвременната световна финансова система изпадне в колапс, симптомите за който вече се появяват, задължението ни към кредиторите да се стопи.
цитирай
9. apostapostoloff - Аз не съм комунист, но не мога да не
07.03.2017 10:32
похваля в тази връзка Тодор Живков. Той е изградил АЕЦ "Козлодуй" така, че да имаме ток в излъшък векове наред. Ето какви са фактите:

АЕЦ "Козлодуй" има и сега производствена мощ от 12 000 мегавата. През зимата, когато е най- голямото потребление на ток, ние, българите, потребяваме около 6000 мегавата. Остават повече от достатъчно. Има дори и за износ...

Точно затова "Белене" е една идиотска руска идея, която се одобрява и от някои български кретени.
цитирай
10. jelezov - КОИ СА КРЕТЕНИТЕ?
07.03.2017 15:22
Един от тях е apostapostoloff, който оспорва званието „башкретен” с няколко още себеподобни, между които достойно място заема и kolevn38.
Всяко едно от 8-те съждения в последния му коментар е образец за кретенско мислене.
„… така, че да имаме ток в излишък векове наред.” Само човешката глупост продължава „векове наред”, та чак до края на света, както афористично се е изразил някога А. Айнщайн.
„АЕЦ "Козлодуй" има и сега производствена мощ от 12 000 мегавата.” Невежество?! Сега централата има 1000+1000=2000 мегавата (МВт) инсталирана МОЩНОСТ (а не мощ). Затворените преждевременно и икономико-технологически неоправдано четири малки блока имаха сумарна мощност 1760 МВт.
„Точно затова "Белене" е една идиотска руска идея, …” Защо „руската идея” АЕЦ Козлодуй, реализирана от комуниста Т. Живков, не е „идиотска” , а Беленската е? На този въпрос може да отговори само башкретен.
В случая БАШКРЕТЕНЪТ не е могъл и/или не е искал да проумее основната идея на моя коментар: „излишъкът” от мощности за производство на ел. енергия се дължи на недопотребление в народното стопанство и в бита. Първото недопотребление ни гарантира трайно място сред слаборазвитите страни, а второто – нисък жизнен комфорт.
цитирай
11. evrazol - Хайде още малко смелост
07.03.2017 18:30
Сите фенове заедно съберете парите и си го постройте на акционерен принцип. Пък аз ще купувам тока от вас на каквато цена решите. А?
Направете бизнес, а не агитация. М?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417694
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031