Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02 20:04 - След АЕЦ "Козлодуй" Брюксел се готви да закрие ТЕЦ-овете и въгледобива
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 6300 Коментари: 14 Гласове:
7

Последна промяна: 26.02 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Ако по-високите норми за вредни емисии бъдат приети, от електроенергийнта система на България ще отпаднат над 3 000 МВт базови генериращи мощности

 image

     Шумотевицата около реденето на кандидатдепутатските листи, скандалните метаморфози на част от политическия елит и пороя от пресконференции, изобилстващи на обещания, закани и обвинения, заглушиха миналата седмица събитие, което може да се окаже от съдбовен характер за живота на всеки българин. Без значение на възраст, пол и политически пристрастия. И чийто негативен ефект ще бъде далеч по-мащабен от затварянето на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй". Онова, което разтревожи специалистите, но остана встрани от вниманието на обществото, е готвеното финализиране на работен документ със завишени норми за пределно допустими количества емитирани газове от Големите горивни инсталации (ГГИ) на топлоелектрическите централи (ТЕЦ) и промишлеността.
      Поводът за провелата се на 21 февруари кръгла маса, организирана от Българската минно-геоложка камара (БМГК) и мини "Марица изток" ЕАД, е писмо на генералния секретар на Европейската асоциация за въглища и лигнити EURACOAL от 8 януари т.г., предупреждаващо за опасностите, които застрашават отрасъл въгледобив от приемането на ревизирания Референтен документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации (LCP BREF).
     Проверка в електронната страница на Европейската комисия, посветена на Директивата за Комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването (2010/75/ЕС), сочи, че обсъждането на промените е започнало още през 2011 г. и е приключило през юни 2016 г. с официален проект. През всичкото това време българската държава в лицето на министрите на околната среда, на енергетиката и на икономиката абсолютно нищо не е предприела. В края на април т.г. предстои ключовото гласуване в ЕК.


Какво предвиждат промените? 

     Първо. Съществуващото изискване за сероочистване при изгарянето на въглища в ГГИ е то да достига степен от 96%. В Ревизирания референтен документ тази норма се комбинира с изискване за 320 μg/Nm3 за изгаряне на богати на сяра местни лигнити в съществуващи ГГИ.
     Второ. Въвеждат се нови лимитиращи нива на емисиите за живак, азотни окиси и серен диоксид. Предлаганите стойности за живака са между 1 и 10 μg/Nm3 при реални нива от 320 μg/Nm3 за най-добрите налични техники. За азотните окиси се планира въвеждането на праг от 200 μg/Nm3
     Съгласно Директивата за емисиите от промишлеността документът, който се предлага за одобрение от брюкселските чиновници, се представя като загриженост за околната среда на базата на "най-добрите налични техники". Какво се случва обаче, ако такива техники още не съществуват или съществуват само в лабораторен вариант? Разходите за внедряването им няма ли да се окажат несъразмерни с екологичния ефект, който ще постигнат? Европа е "виновна" едва за 9% от вредните емисии в световен мащаб. Просто това е поредната битка на лобито на "зелената енергия" срещу конвенционалната, ползваща изкопаеми горива? На тези въпроси няма официален отговор и не би могло да има. Ясно е, че битката е за пазарен дял и тя се води на всички възможни фронтове и с всички средства - позволени и непозволени.

Какво ще се случи

ако екоизискванията бъдат приети? При констатиране на нива на вредни емисии, отделени в атмосферата от електроцентрали или предприятия (предимно от металургията и химическата промишленост), изгарящи кафяви, антрацитни и лигнитни въглища, съдържащи вещества над лимитите, те ще бъдат затваряни и принудително извеждани от експлоатация. Това ще обрече въгледобивния отрасъл на смърт, защото основните потребители на продукцията му ще прекратят дейността си. ТЕЦ-овете, които не могат да изпълнят завишените еконорми, ще бъдат закрити. В Европа страните, които разчитат на въглищата за производство на енергия не са малко, но най-голяма е зависимостта от тях на Полша, Чехия и Гърция (вж. каре). Няма как отпадането на генериращи мощности да не се отрази на сигурността на енергоснабдяването и на цената на тока. "Зелената" енергия, в чиято полза са въвежданите ограничения, не може да гарантира непрекъсваемост на доставките в обемите, нужни за промишлеността.
      Как изглежда

ситуацията за България

Макар да ни останаха двата хилядника на АЕЦ "Козлодуй", те генерират едва 31% от необходимата ни електроенергия. Близо 46% от тока се произвеждат от местни въглища, лигнити, които са с високо съдържание на сяра (вж. каре). Според инж. Пламен Николов, зам.-директор "Производство" в ТЕЦ "Марица изток 2", новите изисквания - 96% (дори 97%) сероочистка, комбинирана с 320 μg/Nm3 на емисиите, са непостижими за нашите въглища. Това означава премахване на съществуващите в централата котли и изграждане на нови, казва той. До момента не са правени оценки колко би струвало привеждането на горивните инсталации в съответствие със завишените изисквания на Референтния документ. Технологично то не може да се реализира, според инж. Николов, в рамките на 4-годишния преходен период, какъвто е предвиден от директивата. Представители на въгледобивния отрасъл също смятат, че по-ниските лимити за азотни окиси, живак и серен диоксид не могат да бъдат постигнати с наличните финансови и технологични ресурси и не изключват възможността да се стигне до затваряне на ГГИ, които не могат да покрият изискванията. Във възможно най-лошия сценарий това означава закриване на мини "Марица изток", от една страна. От друга - дръпване на шалтера на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, на държавната "Марица изток 2" и на двете американски. С тях проблемът е още по-сложен, тъй като според записаното в договорите им всяка модернизация заради допълнително налагани екоизисквания трябва да се плати от Националната електрическа компания.

Прекият ефект

от подобен акт е отпадане от електроенергийната система над 3000 МВт базови мощности (по мнение на проф. Атанас Тасев - над 5000 МВт), които няма с какво да бъдат заместени. Което означава, че сигурността на доставките на електроенергия ще бъде компрометирана и нищо чудно да се стигне до режим на тока за битовите потребители (понеже приоритетно се захранва промишленост с непрекъсваем цикъл на производство). Със сигурност цената на енергията, която ще ползваме, ще бъде по-висока от актуалната - било заради това, че ще е от внос или заради направените инвестиции в технологии за очистване на вредните емисии. Което пък прави въпроса за конкурентоспособността на българската икономика особено остър. Затварянето на мините ще остави на улицата над 7000 работници (само от "Марица изток"), а също енергетици и заети в съпътстващи производства и услуги. Сумарният ефект ще е трайна загуба на работни места за 20 000 човека.

Какво да се прави?

След като на 16 януари т.г. са уведомени от EURACOAL за готвените рестрикции, на 19 януари "Мини Марица изток" ЕАД изпращат писмо с изх.инд. РД-17-37, с което предупреждават за опасността и за последиците от спиране на производството на енергия от въглища. Писмото е пратено до премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на околната среда Ивелина Василева, на икономиката Божидар Лукарски, на труда и социалната политика Зорница Русинова, до председателя на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, директора на БЕХ, председателя на КЕВР Иван Иванов, областните управители и кметовете на Сливен, Ямбол, Хасково и Стара Загора и евродепутатите ни. Никой от кабинета "Борисов-2" не реагира. Няма реакция и на държавния регулатор.
      Участниците в срещата на 21 февруари смятат, че страната ни трябва да се противопостави на завишените еконорми, предлагани в евродирективата за Комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването, и да координира усилията си с останалите страни, в които въглищата имат висок дял в електропроизводството и промишлеността - Полша, Чехия, Гърция и Германия. Както и да преразгледа визията си за развитие на енергетиката в средносрочен план. В контекста на готвените промени изглежда проектът за строителството на АЕЦ "Белене" ще получи неочаквано предимство. И защо не, при положение, че имаме реакторите, площадката и експертния капацитет?
    


Брутно производство на електроенергия по видове горива в България за 2015 г.:
въглища 45,9%, ядрена енергия  31,3%, природен газ 3,8%, ВЕИ 16,4%, ПАВЕЦ 2,4%.
От добитите въглища 94,3% са лигнитни, останалите 5,7% кафяви. Основен производител са "Мини Марица изток" - 95,2%, мина "Станянци" - 2,4%, мина "Бели брег" - 1,9%. Потреблението на добитите въглища е главно за производство на електрическа и топлинна енергия - 97,2%,  на брикети - 2,1%, за отопление на населението - 0,2%.
(Бюлетин за състоянието на енергетиката на Р България, 2016 г.)
***
Европейски страни, чийто национални енергийни системи са базирани на местни въглища и лигнити: Полша - 85%; Чехия - 60%, Гърция - 51%; Румъния - 46%, България - 46%; Германия - 45%.
(Данни на EURACOAL - Европейска асоциация за въглища и лигнити)


Светла ВасилеваТагове:   АЕЦ,   ТЕЦ,   емисии,   въгледобив,


Гласувай:
17
101. getmans1 - А бе, я си го кажи направо, че ЕС иска ...
26.02 20:56
А бе, я си го кажи направо, че ЕС иска да закрие България, да изгони руснаците от Черноморието, да насели там и по цялата ни земя разни мюсюлмани защото те ще са по-верни от нас.
Като казвам мюсюлмани имам на предвид радикални като разните му там ИДИЛци и да служат като буфер между еврогейска Европа и Путинска Турция.

На мигрантите им трябва ток колкото да си зареждат телефоните, нали!?
цитирай
2. kolevn38 - Тъкмо щях да пиша на Светлето да се не коси, че ако дойде Путлер да ни спасява ще свърши по-добра работа със закриването на България...
26.02 21:05
getmans1 написа:
А бе, я си го кажи направо, че ЕС иска да закрие България, да изгони руснаците от Черноморието, да насели там и по цялата ни земя разни мюсюлмани защото те ще са по-верни от нас.
Като казвам мюсюлмани имам на предвид радикални като разните му там ИДИЛци и да служат като буфер между еврогейска Европа и Путинска Турция.

На мигрантите им трябва ток колкото да си зареждат телефоните, нали!?

цитирай
3. getmans1 - Тъй значи ...
27.02 00:00
kolevn38 написа:
getmans1 написа:
А бе, я си го кажи направо, че ЕС иска да закрие България, да изгони руснаците от Черноморието, да насели там и по цялата ни земя разни мюсюлмани защото те ще са по-верни от нас.
Като казвам мюсюлмани имам на предвид радикални като разните му там ИДИЛци и да служат като буфер между еврогейска Европа и Путинска Турция.

На мигрантите им трябва ток колкото да си зареждат телефоните, нали!?... Тъй значи Бай Колев а, Светлето а? И си траеш когато разни тука икомунисти и други разни ЧЕпредатели ма обвиняват, че съм искал да се отъркам в славата на Чара!?
Да ме прощава Чара!
Аз не съм от тях како ... Сийке! /те са от твоите ... интриганти:)))/
цитирай
4. favn56 - Мацка, ти за нови технологии не си ли ...
27.02 06:12
Мацка, ти за нови технологии не си ли чувала. Да оставим настрана как си се напомпала, само крачка ни дели от въвеждането на толкова револционни тенологии, че нефодобивът ще остане в историята, също въгледобивът и прочее замърсяващи производства. Не се прави на наивна - войната в момента е да се запази статуквото на съществуващите енергоносители, защото те са търговия - в момента, в който на свет излязат новите технологии - а те старателно се крият - големите износители на газ, нефт, въглища увисват като прани гащи. И тъй като те се издържат точно от продажба на природни ресурси и НИЩО ДРУГО, ще драпат до последни. Че и война може да спретнат.
цитирай
5. apostapostoloff - Разни леви драскачи и дърдорковци се
27.02 06:14
уредиха за депутатски кюфтета, а вие...
цитирай
6. vencivaleri1951 - Ти" не си като тях"
27.02 07:08
getmans1 написа:
kolevn38 написа:
getmans1 написа:
А бе, я си го кажи направо, че ЕС иска да закрие България, да изгони руснаците от Черноморието, да насели там и по цялата ни земя разни мюсюлмани защото те ще са по-верни от нас.
Като казвам мюсюлмани имам на предвид радикални като разните му там ИДИЛци и да служат като буфер между еврогейска Европа и Путинска Турция.

На мигрантите им трябва ток колкото да си зареждат телефоните, нали!?... Тъй значи Бай Колев а, Светлето а? И си траеш когато разни тука икомунисти и други разни ЧЕпредатели ма обвиняват, че съм искал да се отъркам в славата на Чара!?
Да ме прощава Чара!
Аз не съм от тях како ... Сийке! /те са от твоите ... интриганти:)))/


Ти си го доказал-можеш и без ток
цитирай
7. energywatch - Какви 5 лева?
27.02 07:42
favn56 написа:
Мацка, ти за нови технологии не си ли чувала. Да оставим настрана как си се напомпала, само крачка ни дели от въвеждането на толкова револционни тенологии, че нефодобивът ще остане в историята, също въгледобивът и прочее замърсяващи производства. Не се прави на наивна - войната в момента е да се запази статуквото на съществуващите енергоносители, защото те са търговия - в момента, в който на свет излязат новите технологии - а те старателно се крият - големите износители на газ, нефт, въглища увисват като прани гащи. И тъй като те се издържат точно от продажба на природни ресурси и НИЩО ДРУГО, ще драпат до последни. Че и война може да спретнат.Какви високи технологии Ви гонят, пък Вас?
Нали десните закриха института по високи промишлени технологии, щото това не е за нас!
Вие тогава къде бяхте? Може би на опашка за баничка и боза?
Или когато проруски лилипути унищожаваха най-съвременната инвестиция в българската енергетика (питайте авторката за това или прочетете по-старите и постинги), тогава къде бяхте - събирахте праните гащи от простора?

Не! За България не се предвиждат високи технологии - туризъм и селско стопанство и то ниско технологично!

А имаш ли джоб да платиш тези технологии?

Щото джоба ни на всички е празен от корупцията (но Румъния не ни е пример) и от това дето изтича в празните танкерите за горивата по-обратният път към Русия!

P.S. А мариците са наистина уникална технология - там горим "въглища" малкооо по-калорични от московският чернозем!
цитирай
8. blackpredator - Мацка,
27.02 07:55
не си ли чувала за новите джендър технологии?
Колев, Гетю и чучу Чу ще въртят пидалите и Чуто ще грее,
и топли блога и Постол от корицата
цитирай
9. haralanov - На слабо и престъпно управление в България все Брюксел е виновен...
27.02 11:30
На слабо и престъпно управление в България все Брюксел е виновен...
И теб не те е подминал национал-популизма.
цитирай
10. planinitenabulgaria - Като бивш служител в Енергетикага почти 30 години
27.02 17:49
и като кутурен човек Ви казвам, че опроставате казуса. Както и останалите, по които се пишете нетова изявявачка. Прав е да Ви тури едно рамо агент Бармалей, но и това не спасява опростачването на написаното от Вас, въпреки филигранно-ювелирния му коментар-жемчужин, подходящ за във в/к Дума.
Един музикален превод на написаното от Вас и на коментара на агент Бармалей в превод на музиката. Приятно слушане!
https://www.youtube/watch?v=gksVOxZX8u4
цитирай
11. kolevn38 - Светле, да те попитам - теб не ти ли е неудобно да висиш на първа с хибридните си червеносвински излияния!?
27.02 17:59
Защото ни писна от такива като теб.
цитирай
12. vencivaleri1951 - Трол Колев...
27.02 19:08
kolevn38 написа:
Защото ни писна от такива като теб.


Да пускаш копита /по няколко ката ден/ , гарнирайки ги с с простотии и цинизми е различно "можене" от това на" Чара". За туй при нея е "агора", а при теб "кръчме" .
Както си забелязал отдавна "чара" не коментира в постингите си, докато при теб коментарите са главно твои.
И накрая ще кажа, че няма нищо лошо да си провинциалист , но лошото е когато носиш тази провинция навсякъде със себе си. Ето тук например въобще не и е мястото!
цитирай
13. morskipesni - Още по-страшно е
27.02 20:32
Понеже ЕС необратимо се разпада, търсят начини да ликвидират всяка бъдеща конкуренция като ни досъсипят икономически... за да могат после "много да помагат".
цитирай
14. dimat - Ха-ха!Дреболия!
05.03 19:30
"Брюксел" вече е задействал закриването на държавата България и ЗАТРИВАНЕТО(за съжаление,с нашето дейно учатие),на народа "българи",а някой се затюхкал за "енергетиката на Територията"!

И ВСИЧКО ТОВА,С НАШЕТО РЕШАВАЩО УЧАСТИЕ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 4047868
Постинги: 257
Коментари: 11543
Гласове: 88792
Календар
«  Декември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031