Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02 20:15 - Чужди сметки
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3825 Коментари: 14 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      По-високи цени на електроенергията и нови заеми - това ни съветва американската частна консултантска организация Световна банка с резюмето, което Министерството на енергетиката публикува за обществено обсъждане. Да го обсъдим, защо не? Как обаче да го сторим, след като докладът, поръчан от ГЕРБ през лятото на 2015 г. и който трябваше да е готов за 6 месеца, а не беше, не е публичен? Бил съдържал информация, която е търговска тайна. Сумата, която сме платили за него, също е тайна. Разгласяването й не било по вкуса на банката. И сега какво се получава? Дали сме неприлично големи пари (ако бяха прилични, нямаше банката да е против да знаем колко са) за нещо, което не ни се предоставя да го видим поне, камо ли да го прочетем.   
      Консултантите от банката ни подхвърлят 20 странички резюме с текст и графики, съпроводени с пояснения на английски. Все едно продуктът им е предназначен за англоговорящи, а не за българи. С които ни казват да се готвим за по-високи цени на електроенергията и за поредните заеми, които щели да стабилизират отрасъла. А също и че нямаме нужда от нови базови мощности, защото сегашните покривали потреблението ни. Това заключение на банкерите беше опровергано през студения януари - още преди да бъде публикувано резюмето им, когато се наложи да искаме внос на електроенергия от съседни страни, защото нито спреният износ, нито активираният студен резерв успяха да задоволят консумацията. При това положение - разумно ли е да следваме препоръката им?
     Преди време същите частни консултанти ни посъветваха да "оптимизираме" училищната си мрежа. Послушахме ги и за 10 години закрихме 800 училища. А сетне започнахме да заличаваме от картата и населените места, в които бяха. Експертите признаха с половин уста, че пилотният им проект, пробван върху българите, е неудачен. Вече нито го прилагат, нито го предлагат. Но какво от това? Те се насъветваха, получиха си парите, а вредите останаха за нас. Нямаше дори едно лицемерно "Извинявайте".
      Без да се учим от грешките си преди три години, приехме стратегия за развитие на водния сектор, изготвена от Световната банка (срещу "скромната" сума от 3,5 млн. лв.), построена около вдигането на цените и концесиониране. Вече виждаме прилагането й - ВиК-дружествата искат до 30% увеличение на цената на водата. В енергетиката банкерите ни предлагат същото - по-високи цени.
      Изненадани няма. Въпросът е има ли кой да плаща увеличенията и новите заеми. И докога чужденци ще решават как да живеем ние, българите.


Светла Василева
Гласувай:
20
91. dedenze - Началото не започна ли от съветите на Ран и Ът !?
19.02 23:46
Не ги ли одобри с песни и танци цялото ВНС !? После не обобриха ли членството ни в ЕС и НАТО с многоцветен, партиен консенсус !? Сега олеле, какво да ни посъветват окупаторите !? Да се досамоубием разбира се !? Да не вярвате, че някой ни е заобичал и се грижи за нас - ха ха ха !?
Не се ли досещате, че партиите са гробокопача на българите, заради пустия личен келепир и далавера ! САЩ и ЕС само блажат от това, за тях пости няма и никога не е имало !
цитирай
2. kolevn38 - Не се коси, Светле, след месец престъпната ви партия ще спечели изборите и тогава ще има живот като на кино.
20.02 01:14
Нито хамериканците ще ви пречат, нито Ран, нито дори Ът - ще си построите Белене и пак ще ни трепете и ще хвърляте труповете на свинете. А и по-ефтин ток ще плащате. Също като по времето на Луканов, Жан Виденов, Станишеф и Орешарски.
Какъв нард сме, Милке, какъв народ... :)
цитирай
3. jelezov - СЛУЧАЙНОСТ
20.02 02:44
Вчера, по време на най-обилния снеговалеж, се придвижвах по бул. „Овча купел” към бул. „Цар Борис ІІІ”. Точно срещу автогарата беше аварирала каручка, натоварена с отпадъци. Мургавият й собственик изглеждаше доста безпомощен на фона на стената, върху която от години се мъдри лозунгът „Вярвай подчинявай се бий се”, затворен между две свастики. Най-интересното в случая бе, че на канатата на каручката бе изписано „КОЛЕВ38”. И ето, съвсем случайно отново се срещам във виртуалното пространство с другия - незабравимия, ненадминатия, непоносимия kolevn38. И той претоварил каручката си със словесни вехтории.
цитирай
4. apostapostoloff - Кабинетът
20.02 05:39
Борисов 3 ще оправи на пролет всичките тези неща.
цитирай
5. energywatch - Енергетиците, къде са?
20.02 08:19
Интересно, колко от списвачите-консултанти на доклада са енергетици?
Или и те са икономисти, банкери, финансисти, а някой навярно имат по две специалности - "счетоводство и контрол" :) :)!

В министерство на енергетиката от 10 год. не е имало министър енергетик!
цитирай
6. kolevn38 - Железов, светлото бъдеще скоро настъпва, наблягай на тезисите на Правешкия Гений и готви да пълниш бохчите с мед и масло.
20.02 09:00
jelezov написа:
Вчера, по време на най-обилния снеговалеж, се придвижвах по бул. „Овча купел” към бул. „Цар Борис ІІІ”. Точно срещу автогарата беше аварирала каручка, натоварена с отпадъци. Мургавият й собственик изглеждаше доста безпомощен на фона на стената, върху която от години се мъдри лозунгът „Вярвай подчинявай се бий се”, затворен между две свастики. Най-интересното в случая бе, че на канатата на каручката бе изписано „КОЛЕВ38”. И ето, съвсем случайно отново се срещам във виртуалното пространство с другия - незабравимия, ненадминатия, непоносимия kolevn38. И той претоварил каручката си със словесни вехтории.

цитирай
7. aculata - За няколко долара повече?
20.02 09:16
energywatch написа:
Интересно, колко от списвачите-консултанти на доклада са енергетици?
Или и те са икономисти, банкери, финансисти, а някой навярно имат по две специалности - "счетоводство и контрол" :) :)!

В министерство на енергетиката от 10 год. не е имало министър енергетик!


И половината от тези консултанти да не се окажат българи, близки на някой капиталов кръг, продали душите си за няколко долара повече?
цитирай
8. bojinkata - Колония!
20.02 10:39
Колония!
цитирай
9. planinitenabulgaria - Вашата беда е, че до каквото и да се докоснете, Вие го оппостачвате.
20.02 10:47
Като пенсионер, работил цял живот в енергетиката ви казвам, че това, което пишете не прави смисъл, на мем ми вучи като изпостингвано от поръчкав трол.
цитирай
10. favn56 - не е въпросът колко струва, а можем ...
20.02 14:07
не е въпросът колко струва, а можем ли да го платим.
Щото ако получаваш пенсия 30 лв. и3 лв да ти е токът, пак ти е много.
Статията ви е едностранчива, защото ако повишението на цените води до развиване на икономиката, това ще рефлектира и върху развитие на работните места, а оттам и до развите на заплащането.
Не че не го знаете. Но не ви изнася да го разисквате.
В една добре уредена държава не цената на продукта е на преден план, а заплащането, за което естествено се иска и да работиш, демек да произвеждаш. Тънка е тая наука, не става само с поръчкови статии.
цитирай
11. jelezov - Отговарям на kolevn38, не заради ...
20.02 14:23
Отговарям на kolevn38, не заради него самия, а заради нормалните читатели, тези които ще разберат смисъла на написаното.
„Светлото бъдеще” не е химера. То е виртуална (конкретно възможна) реалност. Но не БСП е тази партия, под ръководството на която трудовите хора отново ще го реализират. Тя ще победи на предстоящите избори и то внушително, защото природата на буржоазната демокрация създава реална възможност да се избира по-малкото зло. А „злото” в БСП е в нано измерения, в сравнение с „космическите” размери на „злото” в ГЕРБ и в другите партии на едрия компрадорски капитал. Действителността принуждава все повече българи да осъзнават тази очевадна истина.
Престанах да уважавам „Правешкия Гений” някъде в средата на 70-те години. Постепенно, но бързо осъзнавах, че политиката му ще доведе социализма до крах. Както и стана. Но сега, от дистанцията на времето, се убеждавам, че той, в сравнение например с Бойко Борисов, е бил далеч, далеч по-свeстен ръководител.
цитирай
12. favn56 - Да те питам, Джелезов, защо побе...
20.02 14:56
Да те питам, Джелезов, защо победените страни от ВСВ имат по-висок стандарт на живот, по-развита икономика, а любимата ти Раша е на първо място по самоубийства в целия свят?
Ето това никой от вас, защитниците на бай Тошо, не можете да ми отговорите. Както и на един много прост въпрос - къде щеше да бъде България, ако не беше минала през великия експеримент социализъм? Дали нямаше и тя да бъде в доста по-напреднал стадий на развитие? Ей тези отговори много ме глождат, а не поръчкови статии като тая - само констатации, но нищо повече.
цитирай
13. energywatch - Световната банка препоръчва да ни бръкнат още по-дълбоко в джобовете
20.02 21:24
Платиха 560 дни работа на 10 човека, за да оповестят 20 страници резюме на доклад, което ни съветва да вдигнем цените на тока и да теглим нови заеми
...........................................
автор: Светла Василева

http://www.duma/node/141122
цитирай
14. jelezov - ПРЕДИЗВИКАН ОТГОВОР НА ДВАТА ВЪПРОСА НА 12.favn56
21.02 04:27
Както в случая с Kolevn38, отговарям не на favn56. Отговарям заради читатели, на които тези въпроси действително „глождат” съзнанието.
1. „… защо победените страни от ВСВ имат по-висок стандарт на живот, по-развита икономика, (от) любимата ти Раша?”
Има две Раши. Едната – СССР - бе най-заслужилият измежду победителите и най-пострадалият от участниците във ВСВ. Съществуват прогнози от авторитетни източници, според които СССР щеше да достигне САЩ по всички съществени показатели някъде към началото на 80-те, ако развитието му би продължило по сталинския курс. Реалността на тези прогнози доказва развитието на КНР. (Виж напр.http://pogled/svetoven/kitai-shte-bade-nai-golyamata-ikonomika-prez-2050-g-sasht-ostavat-zad-indiya-a-rusiya-shte-bade-nomer-edno-v-evropa.82529
Действително победените Германия, Италия и Финландия към 1985 г. имаха по висок стандарт, което е обяснимо. Те и преди войната бяха високо развити капиталистически държави. И въпреки разрухата, се възстановиха, и развиха стопанството си благодарение и на това, че възстанановиха статута си на част от т. нар. "златен милиард" на все още икономически могъщата капиталистическа система.
Другата Русия – РФ - по най-важните икономически показатели изпадна на равнището на развиващите се страни, благодарение реставрацията на капитализма. И такава аз пак я обичам, защото съм уверен, че отново ще застане начело на социалистическото развитие на човечеството.
2. „… къде щеше да бъде България, ако не беше минала през великия експеримент социализъм?”
В България не се осъзнава факта, че „великият експеримент социализъм” премина през два етапа: сталински и хрушчовско-горбачовски. Вторият започна с победата през 1953 г. на обуржоазяващата се т. нар. партийна номенклатура, консолидирала се в особена класа. Ако СССР, световната социалистическа система, в т. ч. и НРБ бяха продължили развитието си по сталинския модел, сега щяха да са изпреварили не с проценти, а в пъти и най-развитите капиталистически страни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 4047868
Постинги: 257
Коментари: 11543
Гласове: 88792
Календар
«  Декември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031