Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.01.2017 20:23 - ГЕРБ излъга на едро за въглищата и язовирите
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 6896 Коментари: 5 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Важни за енергетиката водоеми са на критични нива спрямо полезните си обеми: „Въча”-17%, „Кърджали”-13%, „Цанков камък”-10%

     Точно преди седмица на 23 януари енергийната министърка в оставка (тогава) Теменужка Петкова даде извънредна пресконференция, в която заяви следното: "Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56 % от общия им обем. Нека да бъдат спокойни българските граждани". Министър Петкова излъга наедро.
     Разполагам с дневната оперативна справка да състоянието на въглищните складове на топлоелектрическите централи в страната, съгласно изискванията на заповед Е-РД-16-465/31.10.2016 г., заповед Е-РД-16-466/31.10.2016 г. и заповед Е-РД-16-467/31.10.2016 г., а също и със сведение за водобаланса на язовирите, стопанисвани от НЕК ЕАД "Язовири и каскади" на същата тази дата 23 януари.
     Според записаното в справката за въглищните запаси излиза, че складът на ТЕЦ "Марица Изток 2" е запълнен на 29,75%, което гарантира работа на централата за 4 дни, а не за 14 каквито са изискванията по норматив. Обръщам внимание на нея защото тя е 100% държавна собственост и като такава освен на Българският енергиен холдинг, който е собственик на капитала й, е отговорност и на министъра като принципал на държавните дружества в енергетиката. Сумарно на 23 януари складовите наличности на въглища в топлоелектрическите централи от комплекса "Марица Изток" - двете американски, държавната "Марица Изток 2", ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Брикел" са за 7 дни работа, при натоварване в зимни условия. Това количество е два пъти по-малко от нормативно определеното, което трябва да гарантира работа за 14 дни, но министър Петкова смело твърдеше, че централите разполагат с необходимите запаси от въглища, спестявайки един детайл. Малък, но съществен. Да обяви какъв е нормативът и дали е спазен.
     Числата от Справката за водобаланса на язовирите към 23 януари беше огласена по същия начин. В нея е записано, че те са пълни на 56 %. Министърката огласи това число и призова българските граждани да са спококойни. Услужливи медии повториха и потретиха казаното. Само дето то не е съвсем вярно, както и в случая с въглищата, ето защо.
     Когато се говори за язовири от значение са не всички, собственост на "Язовири и каскади", а само онези комплексни язовири, на които има водноелектрически централи (ВЕЦ) от системно значение. ВЕЦ от системно значение съгласно Правилата за управление на електроенергийната система (ПУЕЕС) са тези, с единична мощност на агрегатите над 10 MVA. Според това условие най-големият язовир "Искър" не би трябвало да ни интересува и да влиза във водобаланса за осигуряване на мощностния и енергийния баланс на електроенергийната система. Заедно с него заради същия детайл, от водобаланса трябва да бъдат извадени обемите на язовирите "Беглика", "Тошков Чарк", "Копринка", "Ал. Стамболийски", "Овчарица", "Розов кладенец", "Калин" и "Карагьол". Изваждаики ги и преизчислявайки водните количества стигаме до числото 37,24%, а не 56 % както ни обяви министър Петкова. Това не е всичко и ситуацията е много по-тревожна. И двете числа 56 % и 37,24 % са за налични водни количества спрямо общия обем на язовирите. Тук също има детайл от съществено значение.
     Вливайки се в язовирите реките влачат към тях наноси, които постепенно запълват чашите и намаляват общия им обем. Мъртвият обем е най-ниската част от обема на даден язовир, предназначен да задържа тлакове и наноси. Този обем не се използва за целите, за които е построен язовира. Нормалното използване на водата за целите на водоснабдяването с питейна вода, напояването, техническото водоснабдяване и електропроизводството се осъществява от нива, над мъртвия обем. Това означава, че има минимален обем на всеки язовир под който водата не може да навлезе в напорните тръбопроводи на съответната подязовирна ВЕЦ и тя няма как да произвежда електроенергия. Ако все пак го прави, то генерираната електрическа мощност е по-малка от предвидената и се постига с по-голямо количество вода от нормалното. Разликата между общия и минималния обем на язовира е полезният му обем и той има значение, а не общият.
     Министър Петкова обяви, че язовирите са пълни на 56 % манипулирайки ни два пъти. На едро. Първо не уточни, че част от язовирите, на които се базира справката й, не са от значение за електроенергийната система. Второ, пропусна да обяви, че важен  за енергетиката е процентът запълняемост на полезния, а не на общия обем на язовирите.
     По мнение на експерти в момента има критично ниски водни запаси спрямо полезните обеми в следните важни за енегетиката язовири: "Белмекен" - 26%, "Въча" - 17%, "Кърджали" - 13%, "Цанков камък" - 10%. Същите обясняват ниските нива с това, че "Националната електрическа компания" за втора поредна година е източила водата от язовирите много преди зимата, за да я превърне в електроенергия, продадена от определени търговци. Това се случва със знанието на Министерството на околната среда и водите, които контролират и разрешават за ползване водните количества от комплексните язовири. На 25 януари екоминистърката Ивелина Василева призна за проблеми с язовир "Въча", като обяви, че на НЕК ще бъде наложена санкция, но не можа да каже кога и в какъв размер. И тя като енергийната министърка обаче съобщавайки наличния воден запас на язовир "Въча", огласи числа спрямо общия му обем, а не спрямо полезния.  
 

Светла Василева





Гласувай:
20



1. chavdar01 - ВРЕМЕ Е ТРОЛОВЕТЕ ДА ЗАПОЧНАТ!
29.01.2017 20:38
ЗА ТЯХ ДУМИТЕ:КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ НЕ ВАЖАТ!!!
БРАВО ЗА ПОСТА!
ТОЧЕН И ЯСЕН!
цитирай
2. aculata - ГЕРБ излъга на едро три пъти за язовирите!!
29.01.2017 20:48
Поздравления!

При тези ниски нива на запълване, не само обема използваният обем е малък, т.е. може да бъде произведено по малко енергия, но и поради намаляване на височината на водното огледало - респективно пада и напора, т.е. пада и максималната мощност която турбините могат да предадат на генератора, а генератора от своя страна в мрежата!!!

Безобразията на ГЕРБ в енергетиката!
цитирай
3. anonymous1212 - Костовисти вместо да бъдат обективни защитават ГЕРБ, срещу българската енергетика
30.01.2017 08:19
Няколко дена по-рано е публикувана манипулативна редакционна статия в Медиапул:
Вярно или не? БСП: ГЕРБ съсипа енергетиката
http://www/vyarno-ili-ne-bsp-gerb-sasipa-energetikata-news259318.html
в която без да е направено журналистическо разследване за състоянието на енергийните язовири и наличните запаси на въглища се твърди че изнесените данни от представители на БСП в парламента е невярно.
Факт е, че в българската енергетика мете герберска метла. Уволнени са професионалисти на всички нива на тяхно место са слагани активисти на ГЕРБ.
Вижте в края на статията, кои са спонсорите на Медиапул: Капитал на Прокопиев, Институт отворено общество....
В биографията на другарката Ст. Георгиева пише, че е била директор на пресслужбата на МС по времето на Командира.
Другарко Георгиева, придържайте се към обективната истина!
цитирай
4. vencivaleri1951 - По лесно е да броим
30.01.2017 16:08
за какво ГЕРБ не е излъгал
цитирай
5. bojo12345 - Тецовете на Марица изток са едни големи замърсители на атмосферата!
01.02.2017 11:03
Те трябва да бъдат реконструирани или направо затворени час по скоро!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417425
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031