Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01 20:23 - ГЕРБ излъга на едро за въглищата и язовирите
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 5041 Коментари: 9 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Важни за енергетиката водоеми са на критични нива спрямо полезните си обеми: „Въча”-17%, „Кърджали”-13%, „Цанков камък”-10%

     Точно преди седмица на 23 януари енергийната министърка в оставка (тогава) Теменужка Петкова даде извънредна пресконференция, в която заяви следното: "Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56 % от общия им обем. Нека да бъдат спокойни българските граждани". Министър Петкова излъга наедро.
     Разполагам с дневната оперативна справка да състоянието на въглищните складове на топлоелектрическите централи в страната, съгласно изискванията на заповед Е-РД-16-465/31.10.2016 г., заповед Е-РД-16-466/31.10.2016 г. и заповед Е-РД-16-467/31.10.2016 г., а също и със сведение за водобаланса на язовирите, стопанисвани от НЕК ЕАД "Язовири и каскади" на същата тази дата 23 януари.
     Според записаното в справката за въглищните запаси излиза, че складът на ТЕЦ "Марица Изток 2" е запълнен на 29,75%, което гарантира работа на централата за 4 дни, а не за 14 каквито са изискванията по норматив. Обръщам внимание на нея защото тя е 100% държавна собственост и като такава освен на Българският енергиен холдинг, който е собственик на капитала й, е отговорност и на министъра като принципал на държавните дружества в енергетиката. Сумарно на 23 януари складовите наличности на въглища в топлоелектрическите централи от комплекса "Марица Изток" - двете американски, държавната "Марица Изток 2", ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Брикел" са за 7 дни работа, при натоварване в зимни условия. Това количество е два пъти по-малко от нормативно определеното, което трябва да гарантира работа за 14 дни, но министър Петкова смело твърдеше, че централите разполагат с необходимите запаси от въглища, спестявайки един детайл. Малък, но съществен. Да обяви какъв е нормативът и дали е спазен.
     Числата от Справката за водобаланса на язовирите към 23 януари беше огласена по същия начин. В нея е записано, че те са пълни на 56 %. Министърката огласи това число и призова българските граждани да са спококойни. Услужливи медии повториха и потретиха казаното. Само дето то не е съвсем вярно, както и в случая с въглищата, ето защо.
     Когато се говори за язовири от значение са не всички, собственост на "Язовири и каскади", а само онези комплексни язовири, на които има водноелектрически централи (ВЕЦ) от системно значение. ВЕЦ от системно значение съгласно Правилата за управление на електроенергийната система (ПУЕЕС) са тези, с единична мощност на агрегатите над 10 MVA. Според това условие най-големият язовир "Искър" не би трябвало да ни интересува и да влиза във водобаланса за осигуряване на мощностния и енергийния баланс на електроенергийната система. Заедно с него заради същия детайл, от водобаланса трябва да бъдат извадени обемите на язовирите "Беглика", "Тошков Чарк", "Копринка", "Ал. Стамболийски", "Овчарица", "Розов кладенец", "Калин" и "Карагьол". Изваждаики ги и преизчислявайки водните количества стигаме до числото 37,24%, а не 56 % както ни обяви министър Петкова. Това не е всичко и ситуацията е много по-тревожна. И двете числа 56 % и 37,24 % са за налични водни количества спрямо общия обем на язовирите. Тук също има детайл от съществено значение.
     Вливайки се в язовирите реките влачат към тях наноси, които постепенно запълват чашите и намаляват общия им обем. Мъртвият обем е най-ниската част от обема на даден язовир, предназначен да задържа тлакове и наноси. Този обем не се използва за целите, за които е построен язовира. Нормалното използване на водата за целите на водоснабдяването с питейна вода, напояването, техническото водоснабдяване и електропроизводството се осъществява от нива, над мъртвия обем. Това означава, че има минимален обем на всеки язовир под който водата не може да навлезе в напорните тръбопроводи на съответната подязовирна ВЕЦ и тя няма как да произвежда електроенергия. Ако все пак го прави, то генерираната електрическа мощност е по-малка от предвидената и се постига с по-голямо количество вода от нормалното. Разликата между общия и минималния обем на язовира е полезният му обем и той има значение, а не общият.
     Министър Петкова обяви, че язовирите са пълни на 56 % манипулирайки ни два пъти. На едро. Първо не уточни, че част от язовирите, на които се базира справката й, не са от значение за електроенергийната система. Второ, пропусна да обяви, че важен  за енергетиката е процентът запълняемост на полезния, а не на общия обем на язовирите.
     По мнение на експерти в момента има критично ниски водни запаси спрямо полезните обеми в следните важни за енегетиката язовири: "Белмекен" - 26%, "Въча" - 17%, "Кърджали" - 13%, "Цанков камък" - 10%. Същите обясняват ниските нива с това, че "Националната електрическа компания" за втора поредна година е източила водата от язовирите много преди зимата, за да я превърне в електроенергия, продадена от определени търговци. Това се случва със знанието на Министерството на околната среда и водите, които контролират и разрешават за ползване водните количества от комплексните язовири. На 25 януари екоминистърката Ивелина Василева призна за проблеми с язовир "Въча", като обяви, че на НЕК ще бъде наложена санкция, но не можа да каже кога и в какъв размер. И тя като енергийната министърка обаче съобщавайки наличния воден запас на язовир "Въча", огласи числа спрямо общия му обем, а не спрямо полезния.  
 

Светла Василева

Гласувай:
20
11. chavdar01 - ВРЕМЕ Е ТРОЛОВЕТЕ ДА ЗАПОЧНАТ!
29.01 20:38
ЗА ТЯХ ДУМИТЕ:КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ НЕ ВАЖАТ!!!
БРАВО ЗА ПОСТА!
ТОЧЕН И ЯСЕН!
цитирай
2. aculata - ГЕРБ излъга на едро три пъти за язовирите!!
29.01 20:48
Поздравления!

При тези ниски нива на запълване, не само обема използваният обем е малък, т.е. може да бъде произведено по малко енергия, но и поради намаляване на височината на водното огледало - респективно пада и напора, т.е. пада и максималната мощност която турбините могат да предадат на генератора, а генератора от своя страна в мрежата!!!

Безобразията на ГЕРБ в енергетиката!
цитирай
3. anonymous1212 - Костовисти вместо да бъдат обективни защитават ГЕРБ, срещу българската енергетика
30.01 08:19
Няколко дена по-рано е публикувана манипулативна редакционна статия в Медиапул:
Вярно или не? БСП: ГЕРБ съсипа енергетиката
http://www/vyarno-ili-ne-bsp-gerb-sasipa-energetikata-news259318.html
в която без да е направено журналистическо разследване за състоянието на енергийните язовири и наличните запаси на въглища се твърди че изнесените данни от представители на БСП в парламента е невярно.
Факт е, че в българската енергетика мете герберска метла. Уволнени са професионалисти на всички нива на тяхно место са слагани активисти на ГЕРБ.
Вижте в края на статията, кои са спонсорите на Медиапул: Капитал на Прокопиев, Институт отворено общество....
В биографията на другарката Ст. Георгиева пише, че е била директор на пресслужбата на МС по времето на Командира.
Другарко Георгиева, придържайте се към обективната истина!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Вашият постинг отново не прави смисъл, той има задни и долни цели.
30.01 13:44
Като пенсионер и имащ нужда от допълнителни доходи имам въпрос:
Колко се плаща на един трол за такава статия ако се поства в нета и колко, ако освен в нета се появии и във вестник, напр. "Дума"?
Проблемът ми е, че се срамувам да подмятам в нега такиви неща, неправещи смисъл, но щом за това се плаща.....
цитирай
5. ferhunde - дума не е нормален вестник, той е ...
30.01 15:28
дума не е нормален вестник, той е бившето работническо дело, орган на червените фашисти, унищожили държавата
и винаги дума лъже, ето така

Румен Радев излъга за посещението си в Брюксел. Причината да избере военния „Спартан“ за неофициалната си визита в сърцето на Европа не е да се спестят пари, както се твърди в официалното съобщение на администрацията му. Причината е, че големият правителствен „Еърбъс“ е в ремонт, а по-малкият “Фалкон” едва побира официалните лица със своите 8 места и няма място за журналистическа делегация, научи “Терминал 3”. И тъй като повечето медии имат свои кореспонденти в Брюксел, причината да се вдигне военната машина са предимно журналистите от вестник “Дума”, твърдят запознати.
Според статия от в. „Дума“ от 30 декември 2015 г., в която се критикува министър Ненчев заради пътуване с военен “Спартан” с голяма група “екскурзианти”, сред които и журналисти, “само разходът за гориво на „Спартан“-а е 8100 лв./час!!! Това са вътрешноведомствени цени, отчитащи само стойността на горивото. Реалните разходи са двойни и в тях се калкулира и трудът на техници и пилоти, начислява се амортизация на техниката. По груби сметки един такъв полет реално струва не по-малко от 100 000 лева, като в тази сума не влизат хотели, командировъчни, коктейли в българското посолство и редица други екстри. Общата сума може да стигне и задмине коледните 200 000 за армията”.

“Терминал 3” ще отправи официални запитвания до пресцентъра на Радев за това колко би струвал полетът с големия правителствен “Еърбъс”, с малкия правителствен “Фалкон” и с военния “Спартан”, за да имаме всички възможност да направим сравнение. Надяваме се и че информацията ще бъде този път достоверна. На този етап дори и незапознати могат да направят извода, че едва ли “големият” „Спартан“ има по-ниски разходи от “малкия” „Фалкон“.

Очакваме от колегите от в. „Дума“, които явно са по-добре запознати от нас с разходните норми на летателните апарати, да ни помогнат в сравнението на тези за „Фалкон“-а и „Спартан“-а
цитирай
6. ferhunde - комунистическите и путинските тролове в нета са много добре заплатени
30.01 15:30
planinitenabulgaria написа:
Като пенсионер и имащ нужда от допълнителни доходи имам въпрос:
Колко се плаща на един трол за такава статия ако се поства в нета и колко, ако освен в нета се появии и във вестник, напр. "Дума"?
Проблемът ми е, че се срамувам да подмятам в нега такиви неща, неправещи смисъл, но щом за това се плаща.....

цитирай
7. vencivaleri1951 - По лесно е да броим
30.01 16:08
за какво ГЕРБ не е излъгал
цитирай
8. apostapostoloff - А бе, Ниновица (г-жа Лъжа) лъже най- много,
30.01 19:02
ама нейсе. Запуши го. Тури му пепел.
цитирай
9. bojo12345 - Тецовете на Марица изток са едни големи замърсители на атмосферата!
01.02 11:03
Те трябва да бъдат реконструирани или направо затворени час по скоро!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 4047973
Постинги: 257
Коментари: 11543
Гласове: 88792
Календар
«  Декември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031