Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.10.2016 07:33 - Проф. Людмил Георгиев: Бежанците са капката, която ще събори Борисов
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3675 Коментари: 3 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Българинът е търпелив, но когато се засегне неговото лично битие, може да стане страшно, казва преподавателят по етническа психология от Софийския университет

Интервю на Светла Василева

 
image
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

     Людмил Георгиев е възпитаник на Софийския университет. Доктор по социология и доктор на психологическите науки. Професор по социална, етническа и политическа психология в СУ. Автор на десетки научни и публицистични студии, статии и 8 монографии.


"ГЕРБ не е машина за избори, а за фалшификация на избори"

- Проф. Георгиев, миналата седмица американското списание "Форбс" нарече премиера "дълбоко посредствен".
- Какво учудващо има в това? Тези неща ги говоря от 7-8 години, имайки предвид психологическия профил на Бойко Борисов. Наистина може би е шамаросващо, когато някой отвън каже, че царят ни е гол.

- Той какво си въобрази, заменяйки номинацията на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева?
- Ще кажа отново онова, което говоря от влизането на Борисов в политиката. Той не прави разлика между управлението на мутренска групировка и държава. Той впрегна целия държавен апарат по начин, по който един ръководител на силови групировки от 90-те години управлява фирмата. Това е абсурдът. Ако нямаме предвид този общ фон, че той не прави разлика между управление на държава и на силова структура, няма да можем да си обясним глупостите, които сътвори през всичките тези години. Скандалът Бокова-Георгиева е само конкретен пример от цялата поредица тъпоумни решения, както го определя "Форбс".

- Последното беше венецът на унижението, не мислите ли?
- Не, не е венецът. Има още. Докато е на власт, Борисов ще сътворява все такива унижения и  гафове, не се заблуждавайте. Ако си спомняте времето, когато ГЕРБ изпадна в опозиция при управлението на Пламен Орешарски, тогава изплува очевидната политическа шизофрения и негова лична, и на това нещо, наречено ГЕРБ. Значи аз съм физически в парламента, но политически съм извън него. Това е върхът на българския идиотизъм. За съжаление, нацията не се притеснява от това да има такъв човек за премиер, иначе той отдавна не трябваше да присъства на политическата сцена.

- Ако България беше нормална страна, премиерът й сега щеше да е подал оставка, пишеше във "Форбс".
- Така е. Говоря това от години и дори съм предупреждавал представители на останалите политически партии да го изолират, а какво се получи? Реформаторският блок, АБВ и Патриотичният фронт го легитимираха във властта при кабинета "Борисов"-2 и се чудят сега, откъде им идват бедите. Има един принцип на Питър, който гласи, че всеки в своето кариерно развитие стига до ниво на некомпетентност. Борисов достигна това ниво, още като беше главен секретар на МВР, но въпреки това продължиха да го подкрепят определени кръгове. Той създаде чудовището ГЕРБ, което има своите национални особености. Властта у нас винаги се е разглеждала като начин за осигуряване на личното съществуване, на децата, на семейството и тази основна народо-психологическа характеристика направи това чудовище ГЕРБ. Много моля останалите политически формации и сега кандидат-президентите да не говорят, че ГЕРБ е машина за избори. ГЕРБ е машина за фалшификация на избори. Тук не става дума само за купуване на гласове. Тук става дума за тотална подмяна на протоколи със съдействието на полицията.

- Какво ще събори Борисов, според мен ще са бежанците, а според вас?
- Да и аз мисля, че ще е това. Ако забелязвате, не само той, но и Цветан Цветанов, и Румяна Бъчварова и други говорители на ГЕРБ сякаш започват да подготвят общественото мнение за това, че наистина е решено България да бъде буферна зона и лагер за бежанци, които да не заминават повече за Европа. Вероятно това ще бъде капката, която ще прелее чашата, защото българинът не че не е толерантен, но в случая става дума за друго. За едно общностно психично преживяване, за крайни форми на етноцентризъм, които се появяват, когато е налице конкуренция за разпределяне на ограничен материален ресурс. Това недоволство е обяснимо психологически и то няма как да не се разраства, защото българската нация във всичките й съставни части от българи, турци и цигани, едва свързва двата края. 80%-85% от хората живеят на прага и под прага на бедността. Проблемът за тях е единствено биологичното оцеляване. Сега изведнъж ще им се стоварят тук хора, които са с чужда култура и ценности, които в същото време държавата трябва да осигурява, независимо дали говорим за пари от бюджета или от еврофондовете. Това е сблъсък за ограничени материални ресурси и може да стане страшно в България, да. Българинът е търпелив, но когато се засегне неговото лично битие, може да стане страшно.  

- България е в тектоничната зона между Изтока и Запада, исляма и християнството. Ще удържим ли на трусовете? След "Брекзит" ЕС не е същият и няма как да бъде.
- Онова, което е заложено в ЕС - своеобразна държава със собствено ръководство и собствена армия, няма как да се случи поради простата причина, че американците няма да го допуснат, защото европейската армия ще обезсмисли НАТО и американското военно присъствие в Европа. Дилемата единна държава или общност на суверенни държави ще продължава да се възпроизвежда, и то в полза на суверенните държави.
В момента ЕС се крепи на неистовия стремеж на евробюрократите да запазят собствените си позиции, а не да възпроизвеждат ЕС като световен субект. Рано или късно ще дойдат други поколения политици, които няма да са съгласни с ролята на Германия в момента, която е поставена под американска зависимост и е окупирана държава. Там има американски бази и тя не може да води никаква самостоятелна политика. Единственият й шанс е да се възпроизвежда като безспорен лидер на ЕС. След "Брекзит"-а Саркози започна да говори, че ще поиска референдум за оставането или излизането на Франция от ЕС. Очевидно е, че този съюз ще се разпадне и очевидно е, че ще дойде време, когато България ще трябва да избира кой външен гарант да й осигурява държавността. Това е българската трагедия в историята.
Българските политически елити никога не са си представяли, че сами могат да носят отговорността за собствената си държава. Т.е. както Германия навремето ни осигуряваше собствената държава, както Варшавският договор и Съветският съюз правеха това, сега се разчита на ЕС и на НАТО. Няма промисъл, че България може да бъде независима, свободна и неутрална държава, разбира се, с договори с Великите сили. Убеден съм, че една такава дългосрочна визия за страната може да бъде подкрепена и от Русия, и от Турция. Тези две империи, ако гарантират за България като независима и свободна държава, аз мисля, че нищо друго не ни трябва, колкото и да звучи еретично за Турция.

- Прокрадват се мнения, че никак не е неизбежна гореща фаза на войната между САЩ и Русия?
- Никак не е неизбежна и дори може би предстои скоро. Ние не можем да я усетим, понеже не искаме да видим истината в очите. Американците са изправени, говоря за експанзионистите, пред разпад, т.е. само външната агресия може да осигури единството на американската нация, която е нация благодарение на представата за юридическото гражданство, но вътре битуват множество етнически, културни и всякакви общности. Няма как да се случи вече възпроизводството на световна хегемония. Най-странното е, че претенциите за световно доминиране идват от нашата западна цивилизация, като техен субект са САЩ. Не виждам как това ще продължава обаче, защото бариерите за осъществяването й - православна Русия, конфуциански Китай, хиндуистка и будистка Индия, са достатъчни гаранти това да не се случи. Големият страх на американците е точно това - военният съюз между Русия, Китай, Индия, която мисли да се присъедини, и Иран, т.е. азиатското НАТО. Без Азия, както и Бжежински казваше, никой не може да си помисли, че ще бъде световен хегемон. Е, как американците ще се справят?

- Къде е България в този свят начело с премиер като Борисов?
- Мен Борисов не ме притеснява толкова в този случай, колкото кандидатите за президенти и останалите партийни субекти. За всички е ясно членството в ЕС и НАТО, а какво ще стане, ако се разпаднат тези структури до 5-10 години? Никой не задава дългосрочна визия. Аз ги разбирам. Всеки опит това да се изговори може да ни донесе един Майдан като в Киев. Но смятам, че човек трябва да е честен пред себе си, историята си и народа си. Какво ще се случи при нов разпад? Вярно е, че никой не е смятал, че Римската империя ще се разпадне, че хитлеристка Германия ще се разпадне, че СССР и Варшавският договор ще се разпаднат. Но те се разпаднаха. Никой сега не вярва, че ЕС и НАТО ще се разпаднат. Те ще се разпаднат в един момент и тогава България какво прави? Нов преход, ново лутане без никава идея отсега. Вярно е, че перспективата от днес за утре е дълбинна българска психична нагласа, но хайде да престанем с това.

- Това не е ли така, защото битува схващането, че сме малки и от нас нищо не зависи?
- Ние продължаваме да пропускаме най-важното. Българската общност е историческият субект на кирилицата и православието. От тази гледна точка ние сме хората, които сме направили Русия и руския народ, защото сме им ги дали. Това го говореше акад. Дмитрий Лихачов. Същото казваше и Александър Авдеев - един от посланиците на Русия у нас, същото в наши дни говори ген. Леонид Решетников. Едно такова историческо самочувствие, въплътено в национална доктрина, докъде може да доведе след няколко поколения? Аз съм психолог и не си въобразявам, че може да стане от днес за утре. Но ще бъде съвсем различно, когато можем да кажем: "Аз имам отговорност към теб, защото аз съм те създал", нали?

 




Гласувай:
20



1. krumbelosvet - Моля Ви, не забравяйте кой
11.10.2016 23:53
доведе Борисов на власт и го крепи до днес - ръководството на ЕС от Европейската "Народна" Партия и САЩ, или поне "службите" им. Така че не стоварвайте вината върху народа. Без груба външна намеса тоя достоен пожарникар беше немислим като политик и премиер. А той и не се натискаше. Царят го използва да печели гласове и после, когато Румен Петков го остави без хляб, Борисов беше принуден да става кмет, след което си го заплюха отвънка. Сега май са го посъветбали да сдаде и президентдтво и правителство, за да се стовари някакво голямо зло върху "победителите" му.
цитирай
2. apostapostoloff - Гладна кокошка просо
16.10.2016 06:38
сънува.
цитирай
3. jelezov - Ако ББ прочете това интервю, вер...
21.10.2016 15:51
Ако ББ прочете това интервю, вероятно ще си каже:
- Аз знам колко съм "прост", но ме успокоява фактът, че не съм уникален случай. В цялата история на буржоазната цивилизация свестните държавници се броят на пръсти. Останалото е посредственост - причинила на човечеството неимоверни злини.

Тази евентуална мисъл на ББ изразява проблем, върху който се замислят все повече учени от всички политико-идеологически направления: историята показа, че представителната демокрация, в този си вид, създава елит от посредствености. С каква друга форма на народовластие би могла да се замени тя, за да се предотврати гарантирано обсебването на властта от фашистки водачи или друг тип мизантропи?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424912
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031