Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.07.2016 18:46 - Олекваме със 116 евро за минута
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 4813 Коментари: 5 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Ако няколко лоши неща ви се струпат на главата и си мислите, че по-зле няма накъде, значи просто нещо не сте отчели. Има. Горе-долу това гласеше един от законите на оня шегаджия Мърфи, които знаем наизуст. Тези дни се сдобихме с повод да го почувстваме как действа.
     Става дума за едни 620 млн. евро, които НЕК трябва да плати на руската "Атомстройекспорт" за произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". Към тях се добавят и 167 хил. евро на ден лихви, или 116 евро на минута, до окончателното издължаване на сумата. Олекваме стабилно, с шеметна скорост! Само си го представете: минута - 116 евро, следваща минута - още 116 евро. И краят им не се вижда.
    Кабинетът изпадна в ступор. Първоначално управляващите се опитаха да ни убедят как милионите, дето ще ги плащаме, не били загуба, а едва ли не печалба. Защото, видите ли, могли да ни осъдят и за повече. Страхотен повод за хвалба. А сетне... Сетне паника и хаос.
      Премиерът обяви, че пак ще пита Брюксел какво да прави с проекта. Попита ли, не попита ли - той си знае. Дори да го е сторил, отговорът вероятно е бил "Оправяйте се сами!", защото Борисов хукна с набързо събрана делегация в Иран. Да продава реакторите на "Белене". Все едно това му е работата и затова са го избрали на върха на изпълнителната власт в държавата - да се прави на търговец на атомно оборудване. Подобна дейност не отива дори на енергиен министър. Защото е строго експертна и изисква специални познания. На нашите управляващи обаче специалисти не им трябват. Не се допитаха дори до българите от Международната агенция за атомна енергия, наблюдаващи проектите за АЕЦ на Иран. Повярваха си и... резултатът е налице. Никакъв. Опитаха се да ни пробутат движенията си за действия. Е, да де, ама действия нямаше, само воаяж до Иран.
     В края на миналата седмица министър Теменужка Петкова се разходи до Москва. Да договаря схема за издължаване на милионите. Още преди да излязат прессъобщенията, запознати с протокола и нравите на руснаците бяха категорични какъв ще е резултатът. Фиаско! Какви преговори в петък, последен ден преди отпускарския август! Енергийният министър бе приет от зам.-директор на "Росатом", дори не от директора на държавната корпорация. Разликата в ранговете няма как да остане незабелязана. Можеше ли да очакваме нещо различно обаче, пращайки на преговори човек, който има принос за провала на проекта? Едва ли. Струва ли си да се изненадваме тогава от резултата, огласен на страницата на "Росатом" и спестен в прессъобщението на нашето министерство:  Руската страна е готова да обсъжда възможните варианти за решения на ситуацията, но САМО в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга. Толкоз.
     Кабинетът е на изходна позиция и без решение на казуса. Руснаците няма закъде да бързат. Времето работи за тях. А ние продължаваме да олекваме със 116 евро за минута.


Светла Василева



Гласувай:
25



1. krassko - За подобни неща в Китай ги разстрелват на площада.
31.07.2016 19:50
В Турция разказват , че участниците в преврата освен, че ги бият и ги изнасилват.
А на нашите "герои" накрая и орден ще им дадат.
цитирай
2. energywatch - Двама подлежащи на енергийно ограмотяване!!!!!
31.07.2016 22:00
Цитат:
" Все едно това му е работата, за това са го избрали на върха на изпълнителната власт в държавата - да се прави на търговец на атомно оборудване. Подобна дейност не отива дори на енергиен министър. Защото е строго експертна и изисква специални познания. На нашите управляващи обаче специалисти не им трябват. Не се допитаха дори до българите от Международната агенция за атомна енергия, наблюдаващи проектите за АЕЦ на Иран. Повярваха си и... резултатът е налице. ..."

Тия двамата трябва да ги включа в постинга си " Енергиен ликбез" - подлежащи на ограмотяване
http://energywatch.blog/politika/2014/12/06/energien-likbez.1320351
цитирай
3. vencivaleri1951 - Привет Чара!
01.08.2016 01:07
Все пак , ако бъдем честни Борисов нямаше ход-нито за Белене, нито за Южен поток.
Бога ми искаше му се да реже лента и на централата и на тръбата. Не му дадоха , а и той много малко можеше да направи.
Мисля си че основният виновник за ситуацията е Станишев. При него нещата не бяха или, или , а той бе в състояние да подпише окончателен вариант и нещата да станат необратими. Не мисля, че не е предполагал какво може да се случи-то явно бе, че янките само търсят повод да стопират всеки руски проект в Европа. Не е и неразбиране. Своите неща той урежда, друго до каквото се е докоснал е разрушил вкл и БСП Иначе единствения вариант да не останем с реактор в ръка е да се поднови проекта. Борисов тук е в правото си да каже/дали куражът ще му стигне е друг въпрос/ Послушах Ви, но ме осъдиха. За мен това са много пари, за Вас нищо. Помогнете да платя!
цитирай
4. apostapostoloff - Може би точно затова ние,
01.08.2016 10:04
българите, все внасяме и внасяме пари в банките и вече имаме на влогове над 100 МИЛИАРДА лева.
цитирай
5. bigbro - Преговори се водят преди решението ...
01.08.2016 10:34
Преговори се водят преди решението на съда. Сега трябва да плащаме и то бързо и руснаците бързо да доставят реакторите - ако въобще са произведени
цитирай
6. blackpredator - пляс, пляс педалите....
01.08.2016 15:21
"Лично аз съм спрял проекта АЕЦ “Белене”. Tова заяви в предаването “Свободна зона” по ТВ+ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на 27.01.2014 г

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6443876
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930