Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.05.2016 08:30 - Как транснационалните корпорации измамиха европейците
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 4527 Коментари: 9 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Дори капаните, заложени в договора между ЕС и САЩ - ТТИП, да не щракнат, споразумението между ЕС и Канада - СЕТА, ще ги задейства до месеци

 
image

 


     Преди половин година близо 3,5 млн. европейци казаха "не" и поискаха спиране на преговорите между ЕС и САЩ, водени за сключване на Споразумението за трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство (ТТИП). България също стана част от инициатива със своите 35 000 подписа и с участието си в общоевропейските дни на протест. Преди по-малко от месец в Барселона беше даден старт на инициативата "Зони, свободни от ТТИП", която вече набира скорост. За наша чест страната ни бе представена и в нея от кмета на община Горна Малина.
      Онова, което възмути европейските граждани и продължава да е в основата на недоволството, са тайнствеността на преговорите и строгата секретност, която ги съпровожда, маскирана зад гриф "търговска тайна". Изтичащата оскъдна информация не само че не опровергава

страховете на европейците

а тъкмо обратното - засилва ги. Че може да загубят работните си места и защитата на социалните и трудовите си права. Че европейският пазар ще бъде залят от продукти, съдържащи ГМО, и стоки на фармацевтичната и козметичната промишленост, в които са влагани химикали, които сега са забранени от законодателството на ЕС. Че няма гаранции за защита и опазване на околната среда. Че споразумението ще отвори врати за оспорване на забраните за добив на шистов газ чрез фракинг. Че принципът на предпазливостта, който сега е в сила на европейския пазар -  продукт да бъде допускан за продажба и употреба, след като компанията производителка докаже неговата безопасност, ще бъде заменен от онзи, който господства в Америка - стоката първо се пуска за продажба, а потребителят доказва по съдебен ред причинена вреда от употребата й. Че публични услуги ще бъдат приватизирани или концесионирани, което ще изведе като водещ принцип в предлагането им печалбата, а не достъпността, от което здравеопазването, водоснабдяването, образованието и други може да станат труднодостъпни за цели социални групи. Че обсъжданият, като неразделна част от споразумението, механизъм за решаване на спорове инвеститор - държава, известен като ISDS-механизъм (Investor-state dispute settlement), не само че може

да превърне народите в заложници

на концерните и в техни "модерни" роби, но атакува основите на европейската демокрация. Той дава приоритет на чуждия бизнес пред местния, игнорира разделението на властите и позволява да се заобикалят националните правни норми и системи. Готвеният съвет по регулаторно сътрудничество обезсмисля съществуването на националните парламенти, понеже всеки нормативен акт, който по някакъв начин може да повлияе на бизнес плановете на инвеститорите за евентуални приходи, следва да бъде обсъден още на ниво проект първо в Брюксел. Ако бъде одобрен от съвета, едва тогава ще бъде дебатиран и приеман от Народното събрание в нашия случай, което е излизане от рамките на чисто търговските отношения и разширяване обхвата на действие на споразумението до фундаментите на обществото ни. Това на практика означава пълен отказ от суверенитет, лишаване от възможност за водене на политики в обществен интерес и превръщане на европейските държави в пионки на транснационалните корпорации.
 

Притеснен от съпротивата

на европейците Барак Обама заяви в прав текст по време на посещението си на търговския панаир в Хановер (Германия) в края на април т.г., че САЩ и ЕС трябва да ускорят преговорите по ТТИП и дори да ги финализират до края на 2016 г. Седмица след изявлението му природозащитната организация "Грийнпийс" публикува 240 страници предварителни документи от споразумението. "Преговорите поставят интересите на големите компании в центъра на политическия и законовия процес по вземане на решение в ущърб на общественото здраве и природата", обявиха от екоорганизацията.
      От публикуваните документи става ясно, че правителството на САЩ е оказвало натиск върху ЕС да снижи или дори да премахне съществуващи защити на околната среда и на потребителите. Американците са отказали механизмът за решаване на спорове инвеститор - държава (ISDS) да бъде изваден от споразумението и са заплашили да блокират усилията за износ на европейски автомобили, в случай че ЕС не се съгласи да разшири продажбата на техни земеделски продукти. Нищо от изтеклата информация и към момента не е опровергано, което означава, че страховете на европейските граждани не са безпочвени. Тъкмо обратното. Написаното в изтеклите 240 страници дава основание на еколозите от "Грийнпийс" да

настояват за спиране на преговорите

и за започването им на чисто заради това, че Европейската комисия не е информирала адекватно гражданите за условията по сделката. Ден след публикацията президентът Франсоа Оланд заяви, че на този етап Франция ще отхвърли ТТИП заради "подкопаване на основните принципи на нашето селско стопанство, нашата култура, на взаимния достъп до обществените пазари". Миналия петък и Гърция обяви, че ще наложи вето на споразумението заради невъзможността за защита на селскостопанската си продукция и географските обозначения. Гърците се опитват да запазят от нелоялна конкуренция уникалните си продукти, като сиренето "Фета" например, които създават работни места и добавена стойност на местните общности.
      Да не бързаме да се радваме обаче, защото онова, което може да не ни се случи чрез ТТИП,

ще ни застигне

чрез Всеобхватното икономическо и търговско споразумение СЕТА (Comprehensive Economic and Trade Agreement) между ЕС и Канада. Неговата история също е спорна. През октомври 2013 г. тогавашният канадски премиер Стивън Харпър и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу подписват принципно споразумение за икономическо и търговско сътрудничество, без да е договорен текстът. Преговорите продължават година и след като през август 2014 г. германската обществена телевизия ги разкрива, на 26 септември на страницата на ЕК са публикувани 1634 страници на договора. Как точно той трябва да бъде ратифициран, все още не е ясно. Засега се приема, че трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.
      За ужас на европейците СЕТА предвижда

предварително влизане в сила

Ако само 15 от страните членки го подпишат, то започва да действа за всичките 28. Дори ако поради някаква причина споразумението прекрати действието си заради липсата на ратификация или нещо друго, то още три години след това чуждите инвеститори могат да съдят държавите, позовавайки се на механизма ISDS, който е неразделна част от него, както при ТТИП. Нека го кажем по друг начин. Дори СЕТА да не бъде прието от Народното ни събрание, ако парламентите на които и да е 15 страни членки на ЕС го ратифицират, клаузите му стават задължителни и за нас. Не стига това, ами дори да бъде прекратено действието му, в споразумението е заложен постефект. До три години след спирането му канадски фирми инвестирали у нас, могат да съдят държавата в специални международни съдилища, прескачайки националната ни правна система, за това, че не са се оправдали очакванията им за печалби, например.
      Онова, което е специфично за СЕТА, е, че в него

действа негативен списък

т.е. всички публични услуги подлежат на либерализация, освен ако изрично не е заявено обратното. Германия например единствена е направила уговорка, че извън споразумението остава комерсиализацията на водата. България и Румъния са поискали отмяна на визите при пътувания на техни граждани до Канада. Срокът за това изтече на 12 април т.г., но визовият режим не е отпаднал и по всичко личи, че няма да бъде сменен скоро. На Съвета, проведен миналия петък в Брюксел, стана ясно, че Канада тепърва ще инспектира България и Румъния на място, преди да вземе каквото и да било решение. Сред секторите, които ще бъдат проверявани, са охраната на границата, интеграцията на ромите, борбата с корупцията и издаването на документи за самоличност.
      Българските политици пак

опитват да сменят кон за кокошка

Какво значение има промяната на визовия режим, при положение че в СЕТА е заложен механизъм, чрез който частни компании могат да осъдят държавата за милиарди само за това, че не са се оправдали очакванията им за печалби? Или пък за това, че правителствата със своите политики в подкрепа на групи от обществото (обикновено социално слаби или рискови) застрашават нормата на възвръщаемост на капитала, заложена в бизнес плановете на транснационалните корпорации? И тук далеч не става дума само за канадски фирми. От 47 000 американски компании близо 43 000 имат филиали в Канада. Това означава, че дори ТТИП - споразумението между САЩ и ЕС да не бъде подписано, ратифицирането на СЕТА - между ЕС и Канада през октомври, каквито са намеренията, и започването на прилагането му от януари 2017 г. де факто ще позволят на американските компании да реализират всичко онова, срещу което европейците събраха над 3,5 млн. подписа, срещу което пълниха площадите в знак на протест и срещу което сега въстават нови и нови общини и региони.
      Чрез СЕТА транснационалният капитал финтира коварно европейските граждани. Но не всичко е загубено. Не всичко е подписано. Още можем да обърнем мача. До октомври. После ще е безвъзвратно късно.


Светла Василева



Тагове:   ЕС,   преговори,   TTIP,   CETA,


Гласувай:
37



1. kvg55 - Поздравления!
16.05.2016 12:21
Европейците не си знаят много, много интересите и не ги отстояват твърдо.
Освен това се водят от продажни чиновници.
цитирай
2. kokilozit - Поздравления!
16.05.2016 14:19
Има и опасения, че чрез TTIP и СЕТА реално ще се приеме и ACTA.
цитирай
3. ozgojovan - Мачът не може да се обърне докато ...
16.05.2016 16:05
Мачът не може да се обърне докато президент на българия е храненик на държавния департамент на сащ, а правителството е реформаторско- същите боклуци като своя президент. А заповедта на САЩ към тези отрепки е следната- другари, бързайте, капитулирайте час по скоро всичко българско докато сме ви инсталирали на власт, вкарвайте все повече НАТО, ГМО-та и шантажирайте Македония и Сърбия да капитулират както вие капитулирахте, щото няма време. Руският враг не спи, руският враг е близо, и всеки момент ще поиска да станете свободна и суверенна държава.
цитирай
4. chavdar01 - АЗ ВЕЧЕ ЗНАМ КОИ ДЪРЖАВИ ОТ ЕВРОСЪЮЗА ПЪРВИ ЩЕ ПОДПИШАТ МЕРЗКИЯТ ДОГОВОР!
16.05.2016 19:38
ПЪРВИЯТ ПОДПИС ЩЕ Е НА РОСКО-МАГАРЕТО НА ГЕРБ!!!
цитирай
5. josarian - Светле, отново си на първа в компанията на Червеното Фашистче с Дългата Коса и Мачетето,
16.05.2016 20:14
както и на Убиващият Хамериканци Фатмак. Липсва ти компанията на Гадолюбие с някоя ода за Хиперзвуковия Путкин. Но за това пък "Как се пресолява манджа" на Борн си е точно на мястото:)
цитирай
6. demograph - Скачането срещу глобализацията е като лай срещу влака
16.05.2016 20:39
Който разбира малко от икономика и управление и прочете дори ощипаните извадки от ТТПИ показани тук, веднага вижда, че то е заплаха за командната икономика и бюрокрацията на комунизиращата се Европа и има директен натиск надолу върху монополните и администрираните цени на стоките и услуги.
А на борците с дамски шалове, които са наяхали форумите, целта им не е яснота по темата, а възможност да плюят по ЕС, по Президента и по циганите...примитивна работа.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Добре, че Вие сте по-умна от европейците и ни сезирахте въху проблема им.
16.05.2016 22:22
Според това, което разбирам от статията Ви за проблема им, Вие все едно късмет в гъзо им вкарвате, они, глупаците, си бегат от късмето.
Те били големи глупаци, тия европейци, аз от Вас го научавам, до сега бях на друго мнение. Как можахме да се хванем с тях. Наскоро от друга блъгърка узнах как европейците обрали гърците, каква е гаранцията ни, че няма нас да ошушкат като тях, да живее ЕС за наша сметка. Трябва да ги оставим тия глупаци и да се преориентираме отново към Путин, ако правилно съм Ви разбрал.
Горячими воленсидеровскими приветами!
цитирай
8. milady - поздрави ,Chara !Браво, че не обръщаш внимание ...
17.05.2016 07:54
на лаещата публика ...
Много важна Тема ,и ужасно примитивни коменти..
това само в Бе Ге форум може да се случи...
познайте „защо“ ,или попитайте №1 ...
не давайте бисерите на свинете, колежке!
Още веднъж ,перфектен независим анализ
от професионалист !
Юлия
цитирай
9. krumbelosvet - Глобализация на дело, както и евроинтеграция,
22.05.2016 17:01
означава големия да глътне малкия, богатият народ да консумира качественото а бедният - отпадъците, богатите страни да плащат с книжки и възобновими ресурси, а бедните - със земя, концисии, и невъзобновими ресурси. Това се наблюдава у нас с просто око.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425992
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031