Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.05.2016 10:03 - Ще се разпадне ли ЕС?
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3194 Коментари: 6 Гласове:
15

Последна промяна: 05.05.2016 10:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Отговор на въпроса търсят академични учени, дипломати, университетски преподаватели и анализатори


image

     Да бъде или не, това е въпросът, пред който се изправя днес Европейският съюз. Анализатори, български и чужди, са категорични, че това е най-сериозното изпитание за целия период на съществуването му - такова, че може да го взриви и да унищожи крехкото единство, което е налице в момента с цената на компромиси. Кризата от 2008 г. с нейните съпътстващи елементи - загубата на растеж и безработицата, още не са преодолени, а пред Европа застават нови проблеми. От провалените държави се стичат милиони мигранти, чужди на европейските културни и цивилизационни стандарти и ценности. Те не само трудно се интегрират в различните по своята търпимост към чужденци европейски общества, но след събитията в новогодишната нощ в Кьолн се превръщат в катализатор за мощни антимигрантски движения. Ред държави от шенгенската зона възстановиха граничния си контрол, което торпилира една от фундаменталните европейски ценности - свободното движение на хора. ЕС стана мишена за терористични атаки. Всичко това засили влиянието на крайно десни, неофашистки, националистически и ксенофобски движения, които настояват за връщане към пълен национален суверенитет. По данни на "Галъп интернешънъл" от изследване, проведено в началото на 2016 г., ако има референдум, всеки трети европеец би гласувал страната му да излезе от ЕС.
      Ще се разпадне ли ЕС в сегашните си параметри и граници или ще оцелее, на този въпрос търсеха отговори представители на академичните среди, дипломати, университетски преподаватели и анализатори, събрани на конференция "Ще се разпадне ли Европейският съюз", организирана от Института за изследване на обществата и знанието при БАН, Историческия факултет на Софийския университет и Българското геополитическо дружество. Еднозначното мнение на участниците във форума е, че ЕС няма да остане такъв, какъвто го познаваме, а не се ли промени, го заплашва разпад. Какво ще се случи, предстои да видим и да го живеем.

Чл.-кор. проф. Васил Проданов:
Прогнози за разпада на ЕС имаме от десетилетия, при това от автори на големи теоретични системи, като се започне от Алвин Тофлър и Милтън Фридмън и се стигне до това, което чуваме през последните години от устата дори на Жан-Клод Юнкер и други европейски политици. Какво да очакваме?
1. Федерализация - повече ЕС. Този сценарий е малко вероятен поради нагласата на елитите и нарасналия евроскептицизъм на избирателите.
2.Сценарий, наричан от Камерън "Орбан-Качински". Евроинституциите имат много власт, която трябва да прехвърлят върху националните правителства. Това ще доведе до отслабване на европейските институции, отказ от обща миграционна политика и оставяне това на националните държави, което значи разпадане на Шенген. Това ще засили ролята на САЩ, Русия, Турция и Китай във въздействието върху отделните държави, използвайки го за геополитически цели.
3. Укрепване на статуквото. Това би бил опит за консолидация без значими промени. Той може да продължи, ако няма нова икономическа криза, нов мощен емигрантски поток, война.
4. ЕС на различни скорости. Този сценарий го има и сега и той може да доведе до последния, пети сценарии.
5. Сценарий Милтън Фридмън-Хънтингтън, който предполага разпад на ЕС, особено след съчетание на няколко кризи - военни действия в Източна Европа, терористични актове, свързани с кризата на мултикултурализма, нарастващо количество протести и сблъсъци поради неравенствата. Възход на антисистемни партии, засилване на разцепленията.

Посланик Любомир Кючуков:
В момента Европа играе ролята на амортисьор, омекотител на американската политика. В социален план глобализацията оголи неравенствата като основен проблем на новия свят и уютът на дългогодишните европейски социални баланси и сигурност се разтвори в полето на глобалните дисбаланси и несигурност. Появи се нов субект на глобалния терен - недържавният човек. Най-типичният пример - "Ислямска държава", бежанците-мигранти, който оказва обаче много съществено влияние върху процесите. Основният разлом като че ли сега е между Европа и нейното радикално отрицание.
Според мен България е най-заинтересована от развитието на общоевропейското и на солидарното начало и като най-бедна държава, и като външна граница на ЕС, но и за  равноправна европейска интеграция. България и Румъния прекалено дълго са държани в европейското Чистилище. Тук става дума и за мониторинга, и за Шенген. Това, което България не бива да проспива като тенденция, е обособяването на Европа на различни скорости, защото това ще институционализира нашето периферно положение. Оттук нататък дилемата е повече ЕС или повече столици. Политиката сега е по-скоро бягство от дилемата.

Проф. д-р Антоний Тодоров:
Защо ЕС няма да се разпадне. Вече има твърде мощни интереси за запазването му и тези интереси не са само корпоративни или бюрократични, а все повече граждански. Мисля, че трябва да се опрем на такива интереси, за да говорим за бъдещето на ЕС. Убеден съм, че онова, което ще се случи в бъдеще, не е предзададено. Създаден от елитите, ЕС беше припознат и от масите. Въпросът за мен е на кого ще оставим ЕС - на корпорациите и бюрократизираните елити или на гражданите.
Има една дълга борба за присвояване на ЕС от масите, иначе казано, за неговото демократизиране. ЕС очевидно е проява на глобализацията, но това е фактор и за оцеляването му. Въпросът е какъв си представяме ЕС в бъдеще, ако въобще си представяме неговото бъдеще? ЕС е уникален по своя характер. Всички аналогии, които се правят с него, не издържат. За мен основният проблем е, че има недостиг на демокрация и липса на демократични наднационални институции.

Пред очите ни се случва разглобяване

  Доц. д-р Иво Христов:
Днес Европа е каскада от взаимни противоречия, вкарани под общата институционална рамка на така наречения ЕС. Първото и основно противоречие, което е и неотстранимо, е между интересите на наднационалния финансов капитал и националните елити и националния промишлен капитал. Второто противоречие е между транснационалния капитал със седалище извън Европа и този в нея, който няма интерес неговата щаб-квартира да бъде ликвидирана.
Наблюдаваме третата фаза от развитието на Европа, тя се нарича разглобяване и се случва пред очите ни. Единият вариант е чрез т.нар. засилване на Европа, известен под клишето "повече Европа", което ще означава разрешаване на основното противоречие в полза на транснационалния капитал, което ще се нарече Европейски съединени щати. Той има своето огромно предимство. Този проект превръща Европа в едно 500-милионно мултикултурно дебилно послушно стадо, което трябва да бъде лесно управляемо от щаб-квартирата в Брюксел. Разглобяването на това пространство е възможно и по друг начин - в раздробяването му на 200 държави и връщане към ново Средновековие. Между разглобяването на Европа и унифицирането ще се движи нещото, което ние наричаме Европейски проект.

Проф. д-р Никола Аврейски:
Радетелите на превръщането на ЕС в зона за свободна търговия, предвождани от Великобритания, са в мощно настъпление. Сключването на ТТИП, наречено от г-жа Клинтън "икономическо НАТО", ще превърне Европа в икономически сателит на една световна суперсила, която е в безспорен упадък. Най-вероятна остава опцията за запазване на статуквото с цената на няколко крачки назад. Провалилите се евролидери няма да признаят провала си и ще се стараят да съхранят ЕС на пръв поглед в сегашния му вид. Принципиалните отстъпки от европейската интеграция ще бъдат представени като насъщна необходимост в името на запазване на Великобритания в съюза, като ще бъде подхранвана илюзията, че това е временно, докато в действителност става въпрос за истинско обръщане на посоката на европейската интеграция. Тази перспектива обрича ЕС в превръщането му в международна организация със затихващи функции.

Проф. д-р Искра Баева:
България нееднократно беше обект на критики от водещите страни в ЕС за отношението към мигрантите, като заедно с други страни бяхме обвинявани, че не умеем да приемаме и съжителстваме с ислямски пришълци. В тези критики заедно с плашещите картини от т.нар. отряди за ловене на хора по границите има много истина, но те замениха онова, с което българската традиция би могла да помогне. България е сред страните в ЕС, които имат най-дълъг и успешен опит от съжителство с големи ислямски общности. След провала на мултикултурализма ЕС би трябвало да потърси успешни системи за интеграция, една от които безспорно е българската.
Дълбокото ми убеждение е, че ЕС няма как да се разпадне в обозримо бъдеще, но по-важни са тенденциите, а те са деструктивни и в дългосрочен план - негативни.

ТТИП е свръхрегулиран неолиберализъм

 Проф. д-р Нако Стефанов:
Решаването на проблемите, пред които е изправен ЕС, биха го превърнали в реален геополитически фактор, какъвто той в момента не е. От цивилизационна гледна точка ЕС е йерархично и неравноправно обединение, съставено от представители на няколко европейски цивилизации - германска, англосаксонска, латинска и славянска. В парадигмален план ЕС е синтез на икономически неолиберализъм и политически неоконсерватизъм. По своята същност неолиберализмът е модел на свръхкапитализма, където от формулата на печалбата на класическия капитализъм пари-стока-пари прим се премина към формулата пари-ценни книжа-пари прим. Свръхпечалбите се правят именно по тази формула. Що се отнася до това, че то било неолиберализъм, пък той бил свръхрегулиран, а ТТИП какво ще е? Това е символ на неолиберализма, при който ще има свръхвисока регулация. Видян през призмата на социално-класовия подход, ЕС е консолидация на най-едрия глобализиращ се западноевропейски капитал.

Проф. д-р Максим Мизов:
Трябва да се борим за бъдещето на ЕС не заради онова, заради което той е създаден и заради онова, заради което функционира в момента, а заради възможността той да бъде радикално променен. Заради възможността той да бъде обител на гражданско-хуманистична визия, която по нов начин да промени историческите реалности и съдбини на човечеството, най-малкото защото един ЕС би могъл да бъде единствената алтернатива на сегашния неолиберален глобалистичен сценарий. Докато се стигне дотам, ще трябва да се мине през много урви, много страдание и през много мъки. Ако изобщо се стигне до края.
Къде е европейската цивилизация, която се базира на християнските ценности? Къде отиде християнството, когато изкуствено се инжектират иноетнични и инорелигиозни човешки маси? Как ще поддържаме християнските ценности с този микс? Къде отиваме ние, след като Бжежински заедно с Кисинджър обявиха, че след комунизма най-големият враг е православието? Къде отива славянският свят с православната си общност?

Доц. д-р Ивка Цакова:
Обединена Европа има бъдеще само като демократичен проект. Демократичният дефицит се усеща отдавна, но в последните години е придобил застрашаващи размери. Основна причина за това е неолибералният капан, в който се оказаха европейските държави. Все по-резонни са въпроси като този - кого обслужват евроинституциите със своите решения - милиардерите или европейските граждани? Оформя ли се европейска олигархия? Възможна ли е съпротива срещу корпоративна Европа? Всички усещаме, че Европа е на кръстопът. Нужни са политики, които обуздават едрия бизнес в стремежа му за извличане на пари за сметка на мнозинството. Три са заплахите пред ЕС: корпоративното превземане на регулаторите, лобирането на специалните интереси в Брюксел и системата на "въртящи се врати". Ако не се преборим с тези заплахи, ще станем жертва на европейската олигархия и на местни национални олигархии. Ако се подпише ТТИП, ние ще станем жертва на корпоративните суперправа, на мултинационалните компании, които ще могат да съдят държави, препятстващи максимизирането на техните печалби.

  Коренна промяна на ЕС, за да оцелее

 Проф. д-р Боян Дуранкев:
Какво е положението на България в ЕС? Нека погледнем данните, и то само по един показател. Ако се върнем с индекса ДЖИНИ в 1985 г. и 1995 г., ще видим много по-добра ситуация в България тогава, отколкото сега в ЕС. Напред ако гледаме, ако ЕС замръзне от утре и не се развива в следващите години, а България има 3% темп на растеж годишно, това означава, че през 2068 г. ще достигнем средното ниво на ЕС от 2015 г.
Америка има своята американска мечта. ЕС е голямо обещание всяко следващо поколение да живее по-добре от предишното. През 1990 г. по индекс на човешкото развитие България е била на 28-о място в света, а сега е на 56-о. Тогава България е била 9 млн., сега отиваме на 7 млн. Заключението е: "Лекарите" с рецептите и препоръките си са убили пациента. За 26 години пациентът е смачкан и съсипан. Ако ЕС не се промени, който иска да дойде в ЕС, нека стъпи първо в България и тогава да мечтае за ЕС. Европа е изправена пред исторически кръстопът - или да се промени, като се развие като единна система, или да умре като мечта за едно общо бъдеще.

Доц. д-р Борислав Градинаров:
САЩ не са безусловен поддръжник и приятел на идеята за обединена Европа. Вашингтон ще поддържа тази идея, докато ЕС изпълнява американските имперски планове и послушно следва нарежданията на Белия дом. ЕС през първото десетилетие на ХХI век не разполага с идейния, икономическия и геополитическия комфорт, с който беше свикнал през ХХ век. В резултат на синергичното действие на множество фактори, върху които Брюксел не упражнява или упражнява много малък контрол, ЕС постепенно губи своята цивилизационна инициатива. Нещо повече. В настоящия модел на вземане на решения и все по-голямото откъсване на европейските политико-икономически клики от реалното битие на почти половинмилиардното население на стария континент, критичната точка на разпад изглежда все по-близка. Ако досегашният модел на изграждане и управление на ЕС се запази, крахът му не само е възможен, но и почти неизбежен.

Проф. д-р Кръстьо Петков:
ЕС изживява множествена криза, но тя е на взаимнопреплитащи се и взаимнообуславящи се кризи. Аз смятам, че икономическата и дълговата криза са по-важни в дългосрочен план, отколкото бежанската криза. Как ще се реши дилемата на разпада - суверенитет или интеграция, ще видим по-нататък. Според мен това ще се случи 2020-2022 г. когато повечето държави ще влязат в най-тежката фаза на кризата, ЕС ще престане да ползва инструментите за субсидиране, за структурно подпомагане на онези държави, които се смятат за изостанали. За разлика от пазарните фундаменталисти, които през месец обявяват, че иде край на кризата, аз се доверявам на другите прогнози, според които Европа навлиза във втория й етап, който ще продължи от 2016/2017 г. до 2020/2022 г. Полша, Чехия, Словакия, а напоследък и Унгария и Румъния вече се поосвободиха от неолибералната доктрина и пакета "остерити", наложен от Брюксел под диктата на Берлин. Само България продължава послушно да го прилага на 100%.

България плати най-високата входна такса

 Чл.-кор. проф. Иван Ангелов:
България плати най-високата входна такса за присъединяване към ЕС. Изчислявам я, като слагам загубите от предсрочното закриване на блоковете на АЕЦ, особено на 3 и 4, пропуснатите ползи от непроизведената енергия и непродадена, вноските в ЕС. Като ползи вземам всичко, което страната е получила от предприсъединителните фондове и после като член на ЕС. Като правя сравнение между тях, изравняване на загуби и ползи се очаква към 2050 г.
В ЕС няма симетрична либерализация за движение на капиталите, стоките и хората.
Който не е конкурентоспособен, колкото и да е отворена границата - нищо не ще продаде, а от притока на стоки - потребителите са доволни, но от това се съсипва нашето собствено производство, губят се работни места. Сега безработицата е около 20%, а ако не бяха отворени границите, за да изтекат около 2 млн. души, от които поне половината са в работоспособна възраст, щеше да е 40-45%. Само този показател показва каква катастрофа е преживяла и продължава да преживява нашата страна.

Доц. д-р Огнян Минчев:
Онова, което изправи Европа пред днешната криза, е обстоятелството, че повече от 70 г. тя можеше да живее безгрижно, без да се грижи за своята сигурност. Така се разви една политическа пацифистка култура, която бе основана върху ляволиберални ценности. Проблемът е в това, че на европейско равнище нямаме консервативна дясноцентристка сила, която да балансира ляволибералните тенденции, които доминират европейската политика. Консервативните или дясноцентристките тенденции са принудени да се децентрализират до основните дяснонационалистически движения и да се реализират като евроскептична сила. Това отваря големия проблем пред Европа днес. Няма го удържащият елемент на консервативно дясното, за да се държи балансът. Предизвикателствата, с които се сблъсква европейския проект, ще създадат в Европа политическа криза с два възможни изхода. По-нататъшна децентрализация и свеждане до минимум политическия потенциал на Европа. Не допускам разпад на ЕС. Това, което допускам, е източване на потенциала за политическо обединение, от което ще страда най-много периферията.

Доц. д-р Валентин Вацев:
Ще се разпадне ли ЕС. Не бих говорил по същество нито за разпад, нито за възраждане. Бих казал по-скоро, че нещо се е променило и ние го чувстваме. ЕС беше един от най-успешните проекти на средната класа, която победи след Втората световна война. Днес този ЕС, който ние не видяхме, вече е в миналото. Финансовият капитал победи индустриалния. А средната класа беше продукт на индустриалния капитал. Аз не вярвам, че икономиката е отговор на въпроса. Идеите стават причина за гниенето или възхода. ЕС е идеален синтез на три идеи. Германската идея за творчество, англиканското фри трейдърство - свободна търговия, където всяко нещо се заменя свободно срещу друго, и френското разбиране за разумната държава, където разумността побеждава. На мястото на тези просвещенски идеали се появиха абстракциите на наднационалното гражданство. След модерността според мен идва Средновековието. 
ЕС вероятно няма да загине. Но никога няма да бъде това, което беше, а според мен и не трябва.

 
Светла Василева



Тагове:   ЕС,   проблеми,   разпад,   ТТИП,


Гласувай:
17



1. planinitenabulgaria - Каквото и да напишете то е насочено против интереса на страната ни
05.05.2016 10:45
и в интерес на чужда страна - Русия. Не се ли срамувате от себе си да си вадите хляба по този недостоен начин? Дали се срамувате от останалити - това е ясно...
цитирай
2. kvg55 - Европейският съюз се разпада, но ще ...
05.05.2016 21:28
Европейският съюз се разпада, но ще се образуват групи по интереси.
цитирай
3. getmans1 - С подобен въпрос лисицата цял ден ...
05.05.2016 23:31
С подобен въпрос лисицата цял ден вървяла подир коча. :))) Горката!
цитирай
4. batogo - !!!:)))
06.05.2016 17:55
Не, няма да се разпадне, колкото и да ви се иска, но ще се стабилизира и ще излезе още по-могъщ... :)))
цитирай
5. josarian - Не, ЕС няма да се разпадне, колкото и да ви се иска. Разпадна се Империята на Злото - само рупорите и още мърдат със свинските си опашчици.
08.05.2016 05:57
Гарантирам ти, че червените свине ще изчезнат като вид. Ще ги има само в зоологическата градина и в учебниците, ще ги сочат с пръст за да плашат децата с тях.
цитирай
6. ivoki - ИЗКАЗВАНИЯ НА ПОДБРАНИ ЧЕРВЕНИ ...
09.05.2016 00:46
ИЗКАЗВАНИЯ НА ПОДБРАНИ ЧЕРВЕНИ "ВЕЛИЧИЯ".
МНОГО МОЖЕ ДА СЕ НАПИШЕ ЗА ВСЕКИ ОТ ТЯХ И
"НАУЧНАТА" ИМ КАРИЕРА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425373
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031