Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.03.2016 12:57 - Можем ли да си “спестим” играта със стрелките
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 8247 Коментари: 19 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Към  2015 г. лятното часово време не се прилага в 168 държави по света

 

image

 

     Ако за бабите и дядовците ни появата на щъркелите е възвестявала идването на пролетта и лятото, днес е друго. Щъркел може и да не видим до средата на май, но последната неделя на март задължително местим стрелките на часовника с час напред и минаваме към  лятното часово време. За пръв път у нас това се е случило  на 1 април в далечната 1979 г. После през 1997 г. с постановление на Министерския съвет е възприет сегашния регламент за преместване на стрелките всеки последен уикенд на март и на октомври, съгласно евородиректива  2000/84/ЕО.

 Защо го правим и как започва всичко

      През 1784 г. американският изобретател Бенджамин Франклин, който тогава е посланик във Франция, пише шеговито писмо, в което предлага на глезените парижани да стават и да си лягат час-два по-рано, за да пестят от свещи. Той изчислява, че в периода между 20 март и 20 септември има 183 нощи, през които може въобще да не се палят свещи, което би спестило 96 млн.ливри на 100 000 семейства. Съвременната система с лятното часово време е разработена от  новозеландския астроном Джордж Хъдсън. През 1878 г. той публикува статия, в която предлага стрелките на часовника да се преместват два часа напред през лятото, за да се увеличи светлата част на деня. През 1905 г. идеята е подхваната от строителния предприемач Уилям Уилет. Излизайки рано сутрин да язди в едно от предградията на Лондон, той забелязва, че жителите му още спят, макар слънцето да е високо в небето.  Тогава му хрумнала мисълта, че напразно се губи сутрешната светлина. През 1907 г. излага идеята си в памфлет, който озаглавява “За разхищаването на дневната светлина”. Според изчисленията му, ако стрелките на часовника се преместят с 80 минути напред, то това ще донесе икономия от 2,5  млн.фунта, давани за осветление.
     В началото на ХХ век идеята изглеждала доста екзотична, но Уилет се оказал по-упорит от Хъдсън и до смъртта си през 1915 г. опитвал да я прокара през парламента на Англия в качеството на  закон.  През 1909 г. предложението му все пак било разгледано от парламентаристите, но не му бил даден ход. То получило подкрепа само от младия политик Уинстън Чърчил и полярника Ърнест Шекълтън. Вероятно всичко щяло да бъде забравено, ако през 1914 г. не започва Първата световна война и на страните, които участвали в нея, не им се наложило да правят строги икономии на въглища. Идеята за лятно часово време изведнъж станала актуална. За пръв път то било въведено през април 1916 г.  в Германия. Последвала я Англия, а през 1918 г. Русия и САЩ. С края на войната приключил и експериментът с времето. После докато траела Втората световна война, пак се върнали към него. През 50-те години двете Германии го въвеждат отново, а в средата на 70-те, когато е кризата с нефта, към лятното часово време минават вече не само САЩ и Германия, но и Англия, Франция и Италия. В Русия случаят е по-особен заради огромната територия и многото часови пояси.  През 1930 г. се въвежда така нареченото “декретно време” – стрелките на часовниците са преместени с час напред спрямо времето за всеки часови пояс. Това продължава до 1981 г. когато отново се въвежда лятното часово време, което добавя още един час напред към декретното в периода между 1 април и 30 септември. Така се получава, че в съветските години астрономическото време в Русия е с два часа напред от слънчевото. Декретното време е отменено през 1991 г., а системата лятно/зимно часово време се запазва до 2011 г. През 2014 г. поправка в Закона за изчисляване на времето го връща назад.
     В много страни лятното време се обозначава като DST (daylight saving time – време, пестящо дневна светлина) или като summer time  (лятно време). В зимния период времето се обозначава като  standard time (стандартно),  normal time (нормалное)  или winter time (зимно).

     Какво печелим и какво губим когато ставаме по-рано

      Първоначалните ползи от ставането по-рано като икономия на свещи, въглища и енергия вече не са актуални къде заради напредъка на технологиите, къде заради икономически пренебрежимия ефект. Някъде дори е налице тъкмо обратният. Има ръст на консумираната електроенергия между 0,6% и 4,0%. Не може да се отрече обаче, че благодарение на по-дългата светла част на деня намалява броя на автомобилните катастрофи, количеството на криминалните прояви и се увеличават доходите от туризма. Негативите обаче стават все повече и повече. Първенец в това е здравето на човека. Човешкият организъм трудно се адаптира към промяна на биологичния ритъм. Появяват се смущения в хормоните, обмяната на веществата и мозъчната дейност, разстройство на съня. Симптомите са умора, изтощение и апатия. Първата седмица след преминаване към лятно часово време е регистрирано 5% увеличение на проблеми в сърдечната дейност на хората, а също и по-чести случаи на депресии и опити за самоубийства. Учени от Холандия и Германия публикуват през 2007 г. резултати от свое наблюдение върху 55 000 човека. Оказва се, че в повечето случаи организмът на изследваните така и не се приспособява към промяната и продължава да живее в привичния си ритъм.

 Да остане или не лятното часово време

      През последните години все по-често се дискутира адекватността на мярката с преместването на стрелките на часовника. През октомври  2014 г. Волен Сидеров и група народни представители внасят в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на парламента Проект за решение за отмяна на практиката за въвеждане на лятно часово време. В мотивите им се посочва, че смяната на часовото време причинява битови неудобства на хората и може да има сериозни здравословни последици, без да води до значително спестяване на електроенергия. Комисията записва в стенографския протокол от 8 юли 2015 г., че така е прието в ЕС, както и че запазването на хармонизацията е от особена важност “за доброто функциониране на вътрешния пазар на съюза”. При гласуването един народен представител подкрепя отмяната, седем са “против”, шест се “въздържат”. Така пазарът взема връх пред здравето на гражданите.
    Също миналата година, но през октомври дебат има и в европарламента в Страсбург. От името на парламентарната комисия по правни въпроси, председателят й  Павел Свобода обявява, че проучвания на девет европейски университета показват, че промяната към лятно часово време води до здравни проблеми. Много европейци са на мнение, че въздействието е лошо - не могат да спят, имат храносмилателни проблеми, страдат от депресия. Всичко това може да доведе до диабет и затлъстяване. Лятното часово време се отразява зле на хората, които страдат от аутизъм. Освен това 131 млрд. евро се изразходват за медикаменти и други средства за справяне с промяната. Германският евродепутат Михаел Крамер заявява, че няма никакви научни факти, които да доказват ползите от преминаването към лятно часово време. Първоначалните доводи са свързани с пестенето на енергия. Проучванията обаче сочат, че този ефект вече не е налице. Комисията по транспорт, в която върви дебата, заявява, че държавите - членки досега не са се оплаквали, следователно няма защо да се обръща внимание на такъв незначителен проблем. Така здравните проблеми на гражданите остават на заден план. Комисията не обръща внимание и на огромните разходи, които се правят.
     На 23 февруари т.г. гражданско движение ДНЕС внася в МС искане за отмяна на постановлението от 1997 г., с което се въвежда лятното часово време.
     По данни на сайта Time and Date през 2015 г. в 168 държави по света не се използва лятното часово време, а в 69 то все още е практика. Сред отказалите се са Исландия, Русия, Беларус, Япония, Китай, Индия, Кувейт, Катар, Афганистан, Алжир, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Корея и други. Очевидно дебатът да местим ли стрелките на часовниците напред е наложителен. На едната страна на везните са съмнителният ефект от спестената енергия, интересите на търговците и туристическия бизнес. На другата обаче стои преди всичко здравето на хората и то е неоценимо богатство. Без него няма нито туризъм, нито икономика. Някои от страните, отказали се от лятното часово време са намерили алтернативни форми, за да използват сезонните преимущества – въвели са специален летен график на работа за някои компании, чиято дейност започва по-рано. У нас напоследък също има наченки на гъвкавост. В големите летни горещини строителството на открито е забранено, а в някои градове администрацията преминава на специален режим на работа. Оказва се, че може и без летен часови стрес. Защо да не го направим тогава?

 
Светла Василева




Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mihala - Не е ли належаща промяна на работ...
26.03.2016 14:37
Не е ли належаща промяна на работното време,което трябва да е функция от трудоспособността. Изменението в климата го налага.
цитирай
2. dedenze - Не е възможно да си спестим каквото и да било chara !
26.03.2016 15:54
Докъто не излезем от ЕС и не спрем да сме подлоги на САЩ !
цитирай
3. kvg55 - Задължително трябва да спрем с м...
26.03.2016 18:53
Задължително трябва да спрем с местенето на стрелките за да се запази
здравето на хората. Освен това трябва да се въведе "плаващо" работно време
за администрацията - който е ранобуден, да ходи по-рано на работа, който е
поспалив, по-късно. Така ще бъде при комунизма.
цитирай
4. planinitenabulgaria - И аз съм на сощото мнение за играта със стрелките:
26.03.2016 20:35
Не одобрявам мазохизма. Удрям и убивам. Никакви дискусии с олигофрени. Един светкавичен между веждите е най-добрия аргумент срещу подобни недоразумения. Тренирай!
Всеки, който каже лоша дума за Русия , Путин или комунизъмът, и смята, че трябва да сме независима държава, а не част от Русия, трябва да бъде публично линчуван.
Аз лично ще убия тия изроди.
цитирай
5. getmans1 - Хайде, дружно да подкрепим „Вож...
26.03.2016 21:02
Хайде, дружно да подкрепим „Вожда“, а?

Нищо, че векове хората са ставали от сън като се разсъмва и са работели дори до тъмно, но явно тогава са нямали „биологични часовници“ е, и ОТ.
Особено ОТ са в състояние да орезилят кого ли не!
цитирай
6. apostapostoloff - Да вземем пример от братска Русия, защото
27.03.2016 07:41
всичко, което се прави в Русия е правилно!
цитирай
7. aculata - @ 4. planinitenabulgaria, @ 5. getmans1, @ 6. apostapostoloff
27.03.2016 08:28
Откъде си взимате тревата, дайте линк или адрес?
Насмъркали сте се та всичко ви се вижда руско, че дори и времето!
цитирай
8. martiniki - Беше ми интересно;
27.03.2016 09:51
Много добре написан и поднесен текст. И на мен не ми трябва тази промяна в часа. ВЕче ни свещи, ни въглища пестим... това със спането до по-късно ми се струва странно. Днес беше светло в шест, нищо, че уж е седем - инерция някаква...Изобщо да не са го въвеждали - изкуствени вметки, объркват на човек часовника...
Значи само от 37 години сме подложени на това, не е чак толкова отдавна, че да не бъде отменено.
цитирай
9. getmans1 - А, теб те съветвам да внимаваш какво пасеш и по-точно кой, и къде те пасе! ...
27.03.2016 10:24
aculata написа:
Откъде си взимате тревата, дайте линк или адрес?
Насмъркали сте се та всичко ви се вижда руско, че дори и времето!


... Иначе се замислете, че тока който ползвате да се правите „свободолюбиви“ и интересни.
цитирай
10. aculata - 9. getmans1
27.03.2016 11:10
Не мога да повярвам, как от всичко правите проруска пропаганда!

getmans1 написа:
aculata написа:
Откъде си взимате тревата, дайте линк или адрес?
Насмъркали сте се та всичко ви се вижда руско, че дори и времето!


... Иначе се замислете, че тока който ползвате да се правите „свободолюбиви“ и интересни.


Наистина най-малко 30% процента от ТОКА, който ползваме е произведен с руско ядрено гориво в АЕЦ-а!
Между другото най-евтиния ток в България!
цитирай
11. watchtowerman - Да тръгнем от Природния ритъм...
27.03.2016 13:19
Как ще накарате петелът да кукурига час по-рано за да буди онези същества, които организират живота си по него ?! По какъв начин ще накарате кравите, овцете, козите да ДАДАТ МЛЯКОТО си час по-рано ?! Защо ще трябва да става час по-рано стопанинът при положение, че животните не са готови за да бъдат обгрижвани ?! За какво ще идва цистерната за мляко час по-рано тогава ? За какво ще ходят на работа час по-рано и млекопреработвателите ? Тръгнеш ли по веригата на Природния ритъм на времето стигаш до извода, че да го променяш е Отрицание на Природата, нарушение на Законите Й...
цитирай
12. josarian - Дедко, теб никой ти не пречи да излезеш от ЕС и НАТО - стягай дисагите и пали цървулите към Путландия.
27.03.2016 13:31
dedenze написа:
Докъто не излезем от ЕС и не спрем да сме подлоги на САЩ !

Дедко, теб никой ти не пречи да излезеш от ЕС и НАТО - стягай дисагите и пали цървулите към Путландия. Можеш да вземеш със себе си всички изкукали червени деменции и изявени путинисти. И без това сте два конски вагона кретени:)
цитирай
13. josarian - Пасат червени макове пред катакомбата на Бузлуджа и чакат пророка на Бог Комун - Путкин - да ги спаси от ЕС и НАТО:)
27.03.2016 13:34
getmans1 написа:
aculata написа:
Откъде си взимате тревата, дайте линк или адрес?
Насмъркали сте се та всичко ви се вижда руско, че дори и времето!


... Иначе се замислете, че тока който ползвате да се правите „свободолюбиви“ и интересни.

цитирай
14. josarian - Поздравления за статията, мнението ми е против местенето на стрелките..
27.03.2016 13:41
Но бих искал обаче да те попитам - как се чувстваш на първа, в компанията на Червеното Фашистче с Дългата Коса и Мачетето varq1?
цитирай
15. josarian - Е всичко с приоритетите си - първо трябва да избиете всички, които не желаят комунизма ви.
27.03.2016 13:48
kvg55 написа:
Задължително трябва да спрем с местенето на стрелките за да се запази
здравето на хората. Освен това трябва да се въведе "плаващо" работно време
за администрацията - който е ранобуден, да ходи по-рано на работа, който е
поспалив, по-късно. Така ще бъде при комунизма.

В духа на червения терор, в името на Светлото Бъдеще ще трябва да изтрепете 80% от населението:)

цитирай
16. getmans1 - Горивото е руско до момента на плащане и не само в България а и на други места по света тази енергия е евтина ...
27.03.2016 17:01
aculata написа:
Не мога да повярвам, как от всичко правите проруска пропаганда!

getmans1 написа:
aculata написа:
Откъде си взимате тревата, дайте линк или адрес?
Насмъркали сте се та всичко ви се вижда руско, че дори и времето!


... Иначе се замислете, че тока който ползвате да се правите „свободолюбиви“ и интересни.


Наистина най-малко 30% процента от ТОКА, който ползваме е произведен с руско ядрено гориво в АЕЦ-а!
Между другото най-евтиния ток в България!


... което ни най-малко означава, че трябва да се харчи на халос.
И ако толкова разбираш от „руска пропаганда“ можеш да я видиш в коментар №11.
цитирай
17. getmans1 - Готов съм да се обзаложа, че скоро не си чувал петела иначе щеше да знаеш, че ...
27.03.2016 17:31
watchtowerman написа:
Как ще накарате петелът да кукурига час по-рано за да буди онези същества, които организират живота си по него ?! По какъв начин ще накарате кравите, овцете, козите да ДАДАТ МЛЯКОТО си час по-рано ?! Защо ще трябва да става час по-рано стопанинът при положение, че животните не са готови за да бъдат обгрижвани ?! За какво ще идва цистерната за мляко час по-рано тогава ? За какво ще ходят на работа час по-рано и млекопреработвателите ? Тръгнеш ли по веригата на Природния ритъм на времето стигаш до извода, че да го променяш е Отрицание на Природата, нарушение на Законите Й...


... „първи петли“ будят стопанина който по „втори петли“ трябва да почне да дои а по „трети“ да ги натири на паша. Това и сега се прави и камионите за мляко тръгват от базите си пак по „първи“, така е било в този бранш и така ще бъде защото е природосъобразното.

Преди време Путин се направи на интересен с този лаф защото така му изнася а смешните сте вие които го повтаряте без да мислите.
Щом толкова ви се говори за „Законите на Природата“ би трябвало да знаете че точно фиксирането на работното време от 08.00 или 09.00 е против тези закони.

И смешно, и тъжно ми става като си представя какво ще се получи ако кравите трябва да чакат тези часове за доене.

цитирай
18. watchtowerman - Аз съм монах от Жаблянския манастир...
27.03.2016 18:35
Тоя лаф с петела, кравите и овцете го казах през 1983 на журналист от Раб дело, който дойде да се заяжда "кога сме били станали" при смяната на "зимното" с "лятното" часово време. Тук имаме и крави, и овце, - стока, и земеделие....И понеже "камионите" идват час по-рано и трябваше да чакат, отказаха се, като мислиха, че ще накарат животните да "стават" и те час по-рано...Така, започнахме да произвеждаме собствено кисело мляко, сирене, кашкавал...Не знам дали Путин е чел Раб. дело, ама го е казал двайсет години по-късно.. Ако не знаеш да ти припомня, че игрите с времето в България започнаха през 1979.
цитирай
19. getmans1 - Много добре знам кога става въпрос но знам и, че изключенията потвърждават правилата. ...
27.03.2016 19:31
watchtowerman написа:
Тоя лаф с петела, кравите и овцете го казах през 1983 на журналист от Раб дело, който дойде да се заяжда "кога сме били станали" при смяната на "зимното" с "лятното" часово време. Тук имаме и крави, и овце, - стока, и земеделие....И понеже "камионите" идват час по-рано и трябваше да чакат, отказаха се, като мислиха, че ще накарат животните да "стават" и те час по-рано...Така, започнахме да произвеждаме собствено кисело мляко, сирене, кашкавал...Не знам дали Путин е чел Раб. дело, ама го е казал двайсет години по-късно.. Ако не знаеш да ти припомня, че игрите с времето в България започнаха през 1979.


... Друг е въпроса, че и преди , и сега по селата първото нещо което отваря сутрин рано е пункта за прием на мляко независимо кога по график минава камиона.
Една крава та дори и цяло стадо може за дни да се приучи на нов график но не в това е въпроса. Излишно е да се оспорва икономическия ефект а слуховете за вредното действие върху здравето на човека са силно преувеличени. Само си спомнете, че дедите ни са посрещали изгрева на полето тогава когато държавата съвсем не е регламентирала работното време и съвсем не са изпадали в депресия от този факт.

Аз си знам защо се коментира този въпрос, само вижте първите коментари искам само да им припомня, че точно този на когото се позовават с декрет е определил часовите зони в държавата си заради удобството на държавния апарат а не по природна целесъобразност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424809
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031