Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.03.2016 10:12 - Бакалски сметки без кръчмар
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3587 Коментари: 2 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Според Томислав Дончев, 17 млрд.лв. сме на печалба от еврофондовете, а дали?


image
         България е спечелила 17 млрд. лв. от еврофондовете, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Ако мислите, че е стигнал до числото с "печалбата" след използване на сложни математически модели, многофакторни анализи или оценка на ефектите на въздействието, грешите. Нищо подобно. Министър Дончев направи проста бакалска сметка, на коляно. Събра получените пари по оперативните програми за периода 2007-2013 г. и от сумата извади вноските, които страната е правила в европейския бюджет от датата на приемането ни за член на ЕС. Все едно е магазинер в квартална бакалница, разгърнал тефтер с две графи, на които пише "взел" и "дал". Тегли чертата и салдото го обяви за печалба. Ефектен ход като за пред квартална компания, но

 неубедителен за ражданите

Той обаче не е единствен.
     Междинен доклад (от септември 2015 г.) за напредъка по програмите, съфинансирани от ЕК, изготвен от Комисията по европейските въпроси и контрола на европейските фондове (КЕВКЕФ) към НС, на 90 страници изрежда числа, указващи количества пари, проекти, срокове, процедури, бюджети; изброява приоритети, институции, цели, мерки и прочие, също като в стар телефонен указател - сухо и скучно. Всичко това вероятно с идеята да се демонстрира колко много е направено в отговор на политиката на правителството, насочена към максималното усвояване на европарите на всяка цена.
      Презентация за нетното въздействие на политиките, финансирани от европейските фондове, също разказва вълшебна приказка за съграденото. Всичките 21 слайда преливат от числа, отчитащи километри изградени магистрали, брой доставени тролейбуси, автобуси и трамваи, ремонтирани квадратни метри тротоари, детски площадки и зелени площи, брой спортни зали и туристически атракции. От информацията става ясно, че стотици хиляди безработни лица са получили посреднически услуги, също толкова са включени в обучения за подобряване на ефективността на работната сила, в курсове по квалификация и преквалификация. На част от тях дори е осигурена работа. Още в самото начало черно на бяло е записано, че

80% от публичните инвестиции

в страната идват именно от еврофондовете. Странно е, че министър Дончев се опита да го отрече, понеже в края на презентацията като институция за контакт е посочен тъкмо кабинетът на вицепремиера по европейските фондове. Процентът е стряскащ. Той казва, че България се е поставила почти в пълна зависимост от европарите, което пък означава, че родните управляващи са неспособни да насърчат приходи от производство и да привлекат чужди инвестиции, и вместо да правят политики, са се принизили до обикновени мениджъри на европейските пари. Очевидно рекламата за новите магистрали, ниският корпоративен данък и евтината работна ръка не са атрактивни за инвеститорите. Те се интересуват от други неща, такива като стабилност и предвидимост на средата, ниво на корупцията, административна тежест. Няма бизнес, който ще вложи парите си в страна, в която парламентът приема закони с обратно действие; за която се знае, че управляващите са неустойчиви на външен натиск; администрацията е

некомпетентна и корумпирана

съдът и прокуратурата се използват и за разчистване на конкуренти, няма кой да гарантира елементарна сигурност нито на капиталите, нито на имуществото, че дори и на живота, а премиерът разваля законно спечелени търгове заради... слухове.
     Нито докладът на КЕВКЕФ, нито рекламната презентация за постиженията през първия програмен период казват нещо за устойчивостта, за това колко от безработните, на които е намерена работа, запазват заетостта си след приключване на срока на еврофинансирането. Или пък колко от фирмите продължават да функционират година след като спрат проектите им. В тях не се споменава нищо нито за качеството на строителството, нито за целесъобразността му, нито за нашенската иновация - ремонт на ремонтите, или пък за това, че 2% от компаниите печелят 98% от поръчките, финансирани с европари. Пропусната е и информацията за бизнес практиките, съпътстващи европроектите, за квазипазарните структури. Нищо не се споменава за кръговете от фирми на всевъзможни посредници, експерти, консултанти и одитори, за

нагласената конкуренция

за "велпапе" компаниите, които имитират състезание в търговете, колкото процедурата да изглежда законосъобразна и да няма проблеми с нотификацията. Нито за това, че и администрацията, и бизнесът следват плътно и сляпо указанията и рамките на процедурите, създадени от ЕК, пишат "правилните" проекти, за които се знае, че ще бъдат одобрени, без значение важни ли са за общността и има ли тя нужда от тях в този момент.
      Управляващите опитват да ни убеждават, че ефектите от европарите за икономиката са едва ли не огромни. Позовават се на SIBILA (Simulation of Bulgaria"s Investment in Long-term Advance) -  Симулационен модел на българските инвестиции в дългосрочен растеж. Вицепремиерът Дончев признава, че месеци наред са минали в спорове какво да е името му и пояснява, че "Сибилата е жена, която открива и придава значение на символите, не директно, а чрез нейни тълкуватели. Сибилите са девици, които са неизкористени от грамотността и това позволява те да са чисти, справедливи и достойни за доверие". Според правителствените "сибили" благодарение на еврофинансирането в края на първия програмен период брутният вътрешен продукт на страната е с 10,1% по-висок, износът е нараснал с 1,6%, разходите за възнаграждения във фирмите са се увеличили с 24%, приходите от дейността им с 11% и т.н. Всичко това е пресметнато в съпоставка със сценарий, при който европейското финансиране отсъства. 
      Моделът SIBILA не ни казва обаче защо след като сме "на печалба" 17 млрд. лв., страната ни е в дъното на всякакви рейтинги.

Защо сме най-бедни

защо сме най-болни; защо качеството на живота ни не се подобрява; защо децата ни са последни по математика и по български език; защо корупцията и безработицата не намаляват, защо неравенствата се увеличават, а заедно с тях и неграмотността; защо и Северен централен район се срива в пропастта, в която стои години наред Северозападният; защо харчим милиони за обучения и квалифициране на администрацията, а продължават да ни обвиняват в липсата на административен капацитет; защо заличаваме населени места от картата; защо закриваме училища и болници, защо лекарите напускат страната; защо медиите са все по-несвободни...

Нали сме на печалба, къде е тя?

  През 2014 г. "Алфа рисърч" прави социологическо проучване, измерващо обществените нагласи седем години след като страната ни е член на ЕС. Според него 73% от българите смятат, че членството не е повлияло на личния им живот. 32% от хората считат, че България е спечелила, ставайки член на съюза, но за 51% промяна няма. Сред позитивите са посочени възможностите за свободно пътуване, работа и обучение в чужбина. На сметката с негативите обаче някой трябва да сложи двата милиона български граждани, напуснали "свободно" страната, за да търсят препитание за себе си и семействата си извън пределите й. Колко от тях ще се върнат? Кога? При какви условия? Вече сме "на печалба", нали? Имаме магистрали, те щяха да върнат емигрантите до три години, каза Бойко Борисов, трябваше само още малко

да стискаме зъби, помните ли

Трите години минаха. Терминал 2 на летище "София" все още е привлекателен вариант особено за младите, образованите, лекарите, IT-специалистите, онези, чието обучение платихме всички с данъците си. Пък магистралите ги няма, сринаха се до статута на скоростни пътища, щото не са строени като хората.
     Пак там, при негативите, трябва да наредим затворените предприятия - къде заради несъответствие на европейските норми и стандарти, къде заради лишаване от пазари и фалит, довели до деквалификацията на хиляди специалисти, загубата на технологии, патенти и експертиза. На тази сметка са и закритите четири блока на АЕЦ "Козлодуй", предприятията от Военнопромишления комплекс, специалните ни производства, погромът в селското стопанство и инфраструктурата, свързана с грижата за земята. Резултатът от всичко това е, че България от развита страна производител на стоки и услуги се превърна в непретенциозен консуматор, който внася от игли и копчета до чесън и ябълки от чужбина, утаена трайно на дъното на всякакви рейтинги.
      Не са ясни ефектът и конкретните резултати от усвоените пари от еврофондовете. Около това мнение се обединиха и участниците в конференция, организирана от Българската стопанска камара преди месец. Очевидно е, че разговорът за ефективността, разбирана като устойчивост и целесъобразност на изразходваните евросредства, е повече от наложителен. Лесно е да се каже "печалба" 17 млрд. лв. и да се хвърли в публичното пространство, като за вкус се гарнира с километри, бройки и прочие количества, галещи слуха. Въпросът кой е "на печалба". Очевидно не са онези половин милион българи в трудоспособна възраст, които мечтаят да се махнат оттук. Очевидно е също и че вярващите в бакалските сметки на принципа "взел/дал" са все по-малко.
 

 Светла Василева


duma.bg




Гласувай:
24


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Бедни сме, много сме бедни-
16.03.2016 11:45
всичките ние, българите, имаме само по един апартамент и по една вила и държим на влогове само 60 МИЛИАРДА лева. А БВП е само 50 МИЛИАРДА долара.

Магазините са празни, празни са и ресторантите. Много скоро ще изпукаме от глад.
цитирай
2. kvg55 - Спокойно Дончев, чиновниците от ...
16.03.2016 14:10
Спокойно Дончев, чиновниците от Брюксел ще намерят начин да си върнат парите.
А икономиката, която я нямаме, е грижа на пазара.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Понеже съм пенсионер и търся начин да си повиша доходите имам въпрос:
16.03.2016 17:30
Г/жо Чара,
Във в/к Дума ли се заплаща по-добре за поместена статия или в социалните мрежи?
Защото Вашата статия е поместена едновременно и на двете места...Трябва да знаете нещо по въпроса....
цитирай
4. chara - Г-н Иванов, това е авторски блог, съществуващ от 2007 г. (което е проверимо)
16.03.2016 21:04
Няма копи/пейст. Всички текстове са авторски.
В качеството си на автор мога да публикувам текстовете си където реша.
Не ми е известно в блог.бг да се плаща каквото и да било.
Що се отнася до заплащането във в. Дума, можете да проверите плаща ли се,
колко, кога и как. Цялата информация е в мрежата от седмица.
цитирай
5. tikoev - Г/жо Чара, Във в/к Дума ли се заплаща ...
16.03.2016 21:13
planinitenabulgaria написа:
Г/жо Чара,
Във в/к Дума ли се заплаща по-добре за поместена статия или в социалните мрежи?
Защото Вашата статия е поместена едновременно и на двете места...Трябва да знаете нещо по въпроса....

Има ли значение къде е публикувана статията ако всичко споменато в нея е достоверно. Ако пък смятате да опонирате направете го с логика - Chara вие предоставила тази възможност.
цитирай
6. josarian - Светле, гледам Кухелев те изпреварил на първа страница:)
16.03.2016 21:31
Изводът е следният - или той е по-добър от теб в списването на червения блог или читателите са кухи лейки като него и това, дето постваш, им идва свръх-интелекта:)
цитирай
7. ivanna4ev - Не е важно какво е казано. Важно е кой ...
16.03.2016 23:05
Не е важно какво е казано. Важно е кой го казва и къде го показва казаното. Питам! Ако тази изразена позиция на Светла Петрова беше от някое трето - или четвърто - разрядно брюкселско леке или презокеанско недоразумение и беше пейстната в кое да е подобие на медия, в коя да е страна от прехвалените западни демокрации, които са си символ на двуличието и лицемерието, как щеше да бъде приета в средите на така наречения български политически елит? Как се приема в средите на една категория платени писачи и приказвачи не ми е твърде интересно. Още по-малко за една категория доста под тях.
Няколко думи по същността. Томислав Дончев е прав. Защото трябва да обоснове наличието си, присъствието си. Не би било с това, за което говори, ако имаше друго по-стойностно. Ако! Но няма! И няма как да има за страна залагаща на съществуването и бъдещето си на земеделие, туризъм и послушание в името на псевдопанацеята - еврофондове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6426361
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031