Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.03.2016 08:08 - Нахъбване
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 9175 Коментари: 18 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Като се прекатури колата, пътища много, казваше баба ми и додаваше назидателно: "опичай си акъла, докато е време". Сещам се за думите й всеки път, когато чета поредната новина около лелеяния от премиера Борисов газов хъб. Ей на, вчера в Иран българската делегация на енергийното министерство е обсъждала възможности за доставка на газ от там. Бил е представен и проектът за изграждане на газово-разпределителен център "Балкан", т.е. за хъба Му. Също вчера стана ясно от изявление на руски зам.-министър на енергетиката, че България активно искала възобновяване на преговорите за газопровода "Южен поток". То хубаво, ама колата отдавна е прекатурена. Още от декември 2014 г. Ние също помогнахме. Да не забравяме. После ритуално поднесохме на тепсия и малкото останал ни суверенитет, предоставяйки на Европейската комисия да решава кое за нас е добре и кое зле, кое е в наш интерес и кое не е, да има ли "поток" или не. След като сторихме това и прехвърлихме отговорността на брюкселските чиновници, зад гърба им, оказва се, настояваме за възобновяване на преговорите. Всуе... Късно е, либе, за китка.
     ЕК обяви, че подкрепя строителството на Трансадриатическия газопровод (ТАП), който ще докарва синьо гориво от Азербайджан, но заобикаля страната ни. България има споразумение за азерски газ, но количеството не е достатъчно, за да покрие дори нашите нужди. За транзит към трети страни не може и дума да става. Какъв хъб, какъв газоразпределителен център, какъв "Балкан", като няма газ? Това обаче не смущава премиера Борисов, нито енергийния Му министър. Миналата седмица те фанфарно прерязаха лентата на ремонтираната срещу 70 млн. лв. газокомпресорна станция "Лозенец", опитвайки се да убедят (кого ли?), че страната има капацитет за хъб. И обещаха да похарчат още десетки милиони за ремонти на газотранспортната инфраструктура. Всичкото това заради пустата Му мечта за хъба и желанието да се стигне някак недостижимото. Колкото и да се стараят обаче, не става. Номерът не минава. Вече не.
     Тихомълком тези дни Комисията за енергийно и водно регулиране удължи Пазарния тест на интерконектора с Гърция. Защото няма заявен интерес. Това е третият опит. Никой не иска да резервира преносен капацитет, т.е. да внася или да транзитира газ през България. Ни от Египет, ни от Катар, ни от Азербайджан, Туркменистан и откъдето се сетите. Въпреки клетвите и обещанията на политиците. България е аут от газовите магистрали. Няма я вече на газовата карта на Европа. Факт. Това обаче няма да го чуете от премиера Борисов. От него само приказки за диверсификация, газови магистрали и хъбове. Нахъбихме се. То се видя. 


Светла Василева


duma.bg



Гласувай:
39



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andri - Здравей!
11.03.2016 08:57
Чара, запознай се с данните познати ни от пресата: на това ли казваш че, не ни стига
или имаш друга невярна информация?

1. НАЦИОНАЛНА ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА - БЪЛГАРИЯ/ интернет.ком
"Националната газопреносна мрежа е изградена пръстеновидно от газопроводи с високо налягане с обща дължина 1700 km., три компресорни станции КС „Кардам-1”, КС „Вълчи дол” и КС „Полски Сеновец” с обща инсталирана мощност 49 MW, oчистни съоръжения, електрохимична защита, комуникационна мрежа – медни и оптични кабели, 115 изходни точки (АГРС, ГИС) с 240 пункта за доставка на природен газ. Техническият капацитет на мрежата за пренос възлиза на 7,4 млрд.м3/ годишно, а максималното работно налягане е 54 bar.
2. ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА ЗА ТРАНЗИТЕН ПРЕНОС
Газопреносна мрежа за транзитен пренос е изградена от газопроводи с високо налягане с обща дължина 945 km с преобладаващ диаметър DN 1000, шест компресорни станции – КС „Кардам-2”, КС „Провадия”, КС „Лозенец”, КС „Странджа”, КС „Ихтиман” и КС „Петрич”, с обща инсталирана мощност от 214 МW, система за електрохимична защита, очистни съоръжения, комуникационна система, информационна система и др. съпътстващи съоръжения. Техническият й капацитет за транзитен пренос на природен газ общо възлиза на 18,7 млрд.м3 / годишно, а максималното работно налягане е 54 bar.
3. ПОДЗЕМНО ГАЗОХРАНИЛИЩЕ ПГХ „ЧИРЕН”
Подземното газохранилище „Чирен”, разположено в близост до гр. Враца разполага с 22 експлоатационни сондажи, компресорна станция с обща инсталирана мощност 10 MW и други технологични съоръжения, необходими за осигуряване нагнетяването, добива и качеството на съхранявания газ. Настоящият капацитет на хранилището може да осигури съхранение за нуждите на потребителите в страната до 550 млн.м3 природен газ. Капацитетът на добив и нагнетяване, в зависимост от пластовите налягания и други фактори, е от 1 млн.м3/денонощие (минимално) до 4,2 млн.м3/денонощие (максимално) за добив, и от 1,5 млн.м3/денонощие (минимално) до 3,5 млн.м3/денонощие (максимално) за нагнетяване.

Моля те друг път когато пишеш нещо - направи проверка.
ето заради това един колега - блогер написа постинг че - не трябва в блог-бг да се изнасят неверни данни, особено когато става въпрос за национални новини!!
цитирай
2. chara - andri Уважавам чувството ти за хумор :)
11.03.2016 09:23
Така както народ и територия не правят държава, по същия начин тръби и хранилище с никакъв капацитет не са достатъчни за онова, за което мечтае Б.Б.

Първо. Няма газ. Потоци от газ. Различни и като произход и като трасета.
Второ. 2019 г. спира транзита от Русия през Украйна. Транзитните ни газопроводи стават излишни. Напълно.
Трето. Няма желаещи нито да купуват от нас, нито да транзитират през нас. Дори съседите ни не искат газ от нас. Справка - решение на КЕВР от 29.02.2016, с което се удължава за трети път срока на Пазарния тест на интерконектора с Гърция.
Четвърто. В България няма пазар на газ. Има държавен монопол. Няма традиции, няма платформа, няма експертиза, няма законодателство!!!
Пето. Средата не е предвидима. Политиците са неустойчиви на външни влияния. Факт. Парламентът приема закони с обратна сила. Премиерът разваля спечелени законни търгове.

Още трябва ли да изброявам...
цитирай
3. andri - Влизам в блога ти,броячът отмерва 53 - излизам, а той отброява 151
11.03.2016 09:50
голяма работа си Чара, така те четат,че чак в Бургас те виждаме!

Колкото до т.н. хъб - той е проект на ЕК. Тук ние имаме само дистанционно участие, ако ЕК реши да ни "гласува" доверие.

ТЪРГОВСКАТА КОНЦЕПЦИЯ НА ЕВРОПА
Европейската комисия се включи в разработването на търговска концепция, бизнес и финансов план за създаването на газов хъб "Балкан" в България
ИЗТОЧНИЦИ - Единият е каспийски газ, който ще идва по Трансадриатическия (ТАП) и Трансанадолския (ТАНАП) газопроводи. Другият източник е втечнен газ от гръцките, а вероятно и турски LNG-терминали. Трети източник е руски газ, който може да идва както по тръба по дъното на Черно море ....

КЕВР е последната дупка на кавала. Ако ЕК реши т.н. хъб да мине,да се "изгради" от другата страна на държавата ни - така ще е.

Знам,че имаш много негативно отношение към сегашните властимащи, но някои неща не зависат от правителството, а от други хора.
цитирай
4. chara - Остави правителството @ andri, гледай фактите.
11.03.2016 10:15
Три неща трябват:
Първо. Реалните газови хъбове се изграждат там, където си дават среща големи обеми и различни по произход потоци от газ. Където има възможност за нагнетяването, съхраняването, управлението и пренасочването им чрез реверсивни и интерконекторни връзки. Става дума за стотици милиарди кубични метри синьо гориво.
Второ. Освен гарантирани доставки, хъбовете имат нужда и от много и постоянни потребители.
Трето. Задължително условие е наличието на трайно установени добри правила за търговия, работещо законодателство, ясна регулаторна рамка и либерализиран пазар.

Това го пише в букварите за газови хъбове.

Всичко съм го обяснила отдавна ето тук:
http://chara.blog/politika/2016/02/04/gazoviiat-hyb-ili-kak-katastrofira-edna-iliuziia.1427425
Газовият хъб или как катастрофира една илюзия

Ноември в София имаше конференция закрита за медии, на която бях поканена.
Присъстваха представители на аналитични центрове от страните от Балканския регион, които "моделират" пазарите и съветват правителствата. От наша страна бяха представители на правителството, дипломати, хора със специален статут на преговарящи и специални пълномоция по въпросите на газа. Никой от тях не си позволи лекомислието да каже, че тук е възможен хъб. Напротив. Проблемът е, че след 2019 г. България остава въобще без газ. Какъв ти хъб!
Много беше показателно и участието на представителя на Боташ (Турция),
който с половин уста заяви, че ако бъдат натиснати, в краен случай от немай къде ще ни доставят газ. Но само за нас и само в краен случай.
цитирай
5. chara - Аааа аз в Бургас съм на специален отчет, още от... 2008 г.
11.03.2016 10:22
и на бул. "Тодор Александров" в София също.
"Обичат" си ме те.
цитирай
6. dedenze - Има газ има, само е малко срамно....
11.03.2016 13:08
http://dedenze.blog/zabavlenie/2016/02/05/bylgarskiiat-gazov-hyb-ne-se-smeite.1427634
За този газ трябват 2 хъба !
цитирай
7. mihala - Колко гъз има, че не ми достигат п...
11.03.2016 17:02
Колко гъз има,че не ми достигат познанията...
цитирай
8. ivanna4ev - По информация от вчера : ====Б...
11.03.2016 17:44
По информация от вчера :
====Болгария планирует возобновить переговоры по газопроводу «Южный поток». Об этом заявил замглавы Минэнерго РФ Юрий Сентюрин.

«Болгарские партнёры активно ставят вопрос, чтобы возобновить переговоры по «Южному потоку». По крайней мере, такая информация в наше министерство доходит», — цитирует РИА Новости заявление Сентюрина.=====

Оригинал новости RT на русском:
https://russian.rt/article/152877?utm_campaign=transit&utm_source=mirtesen&utm_medium=news&from=mirtesen

Ставаме не само смешни, но и жалки.
цитирай
9. apostapostoloff - Задължителните избори вещаят края на
11.03.2016 17:52
българския социализъм. БСП няма да влезе в бъдещия парламент, за АБВ да не говорим.

Тогава ще спре да излиза и червената многотиражка "Дума". Редно е още отсега да помислите за друга работа!
цитирай
10. ivanna4ev - българския социализъм. БСП няма да ...
11.03.2016 18:05
apostapostoloff написа:
българския социализъм. БСП няма да влезе в бъдещия парламент, за АБВ да не говорим.

Тогава ще спре да излиза и червената многотиражка "Дума". Редно е още отсега да помислите за друга работа!


Ами ударете едно рамо да я вземат в "Демокрация" че да не остане на MoneyGram
цитирай
11. theeconomist - andri, някога да си чувала колко струва втечненият газ
11.03.2016 18:12
по условия INCOTERMS?????
Даваш ли си сметка за цена на навло, застраховка, разтоварване, обратен процес, количество, за да има налягане в тръбата и ощо стотина въпроса?
Не на батко Икономист тия.Това не е кораб с 12 500 метрични тона захар в бигбексове, която се продава в средата на океана по капитанска поща и номер на корабният комин.....
цитирай
12. energywatch - @ theeconomist - andri, някога да си чувала колко струва втечненият газ по условия INCOTERMS??
11.03.2016 19:59
Кохортата от "съветници" ("ликбесовци") около Баце, някога са срещали в едни дебели книги в университетите формулата на Маркс: Пари - стока - пари' (пари прим). Силно са били учудени, пари - ясно, стока - ясно, а какво означават чертичките м/у тях. ......и все някога се е намирал техен приятел учил я в СССР, я в ГДР, който на шега им е разяснил, че -- (чертичките) между стока и пари - това са границите между държавите (митнически съюзи) :) - това ликбесовците са запомнили!
И решават да доведат новите си знания и да обучат Баце - ще купуваме и транзитираме газ, виртуално ще консумираме, а реално ще препродаваме и ще си дялкаме комисиони и ще е една нескончаема далавера, таз година фирма на Златев, догодина на Пеевски, но може и обратно! И за това ни е необходим хъб!

Горкичките!

Нито дума за «shipping codes» използвани при транспортирането на газ, такива, че вече години "реверсьорите" на газ в Украйна не могат да преодолеят!


Колко заблуден народ Боже!
Слез от небесата Господи и си прибери версиите.
цитирай
13. born - Четейки коментарите на "к...
11.03.2016 21:55
Четейки коментарите на "компетентните" защитници на хъбологията си спомних една мисъл на Ст. Йежи Лец : "Винаги ще се намерят ескимоси, които да обясняват на жителите на Екваториална Африка как да се държат по време на големите горещини.".Поздрави, Чара !
цитирай
14. planinitenabulgaria - Поздрави, Чара!
11.03.2016 22:14
И аз така мисля. И Волен Сидеров. И Путин сАмия. Поздрав с една песен, чиито текст буквално е като този на Вашия постинг:
https://www.youtube/watch?v=CEfPo9R4K7g
цитирай
15. анонимен - Очаквах
11.03.2016 23:52
повече от теб, освен да се позоваваш на информациите за Южен поток, които е ясно кой тиражира и с каква цел.
А като си помисля, че в един период наистина те уважавах...
цитирай
16. born - Установявайки факта, че опреде...
12.03.2016 00:12
Установявайки факта, че определени лица престанаха да те уважават, още повече засили уважението ми към теб. Адмирации !
цитирай
17. chavdar01 - ПРЕДСТАВЕТЕ СИ МОЛЯ!
12.03.2016 12:05
ПИСКОВА ВЕЧЕ НЕ УВАЖАВАЛА ЧАРА?!
АМИ АЗ СЕГА,ВЕДНАГА ЗАПОЧВАМ ДА СИ РАЗПЛИТАМ ЧОРАПИТЕ!!!
ПИСКОВА!
НЕ ПИСКАЙ ТОЛКОВА!
ТВОЙТО МНЕНИЕ НЕ Е ВАЖНО ЗА НИКОЙ,ПОВТАРЯМ ЗА НИКОЙ ОСВЕМ ЗА ТЕБЕ!
ЖИВЕЙ СИ САМА С МНЕНИЕТО СИ И НЕ НИ ГО НАТРАПВАЙ!!!
цитирай
18. kvg55 - Според плановете Му, България така ...
12.03.2016 14:37
Според плановете Му, България така ще се обгази,
че ще се превърне в газов погреб на Балканите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425384
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031