Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.12.2015 11:55 - "Свободен" енергиен пазар за пред Брюксел
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 5501 Коментари: 12 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Чакаме модела от Световната банка, цените на тока за бита ще скочат, за енергийно бедните никой не се сеща

image

     Който говори много, нищо не знае. Тази фраза на Лао Дзъ донякъде характеризира онова, което се случва от десетина дни в енергетиката на ниво комуникация. Пришпорени от сроковете, в опит да избегнат санкции от Брюксел и да "закачат" държавата и себе си за последния профучаващ спасителен вагон, хвърковата чета администратори се втурна из страната да разяснява на потребители и заинтересовани лица преимуществата от либерализацията на електроенергийния ни пазар. Представители на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българския енергиен холдинг (БЕХ), Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), водени от двама зам.-министри на енергетиката, обикаляха по график областните центрове и пиариха.

Какво ще се промени

с настъпването на пълната либерализация на пазара на електроенергия, възможностите за смяна на доставчика, как ще функционира електроенергийната борса. Как "свободният пазар" и конкуренцията ще регулират цените, които ще станат справедливи и прозрачни. Странно е участието на представители на регулатора, че и на БЕХ, и на ЕСО в организираните мероприятия, а това, че зам.-министри движат рекламна кампания, вместо да мислят политики и обсъждат перспективите на отрасъла, вече е отвъд най-смелото въображение.
     Очевидно либерализацията няма да остане в сферата на копнежите, каквото опасение изрази вицепремиерът Томислав Дончев на една от първите публични работни срещи за електроенергийната борса, проведена в края на септември т.г. Тя някак ще успее да ни сполети. Това означава, че ще отървем санкциите от Европейската комисия (ЕК) и ще рапортуваме пред Брюксел, че сме успели да се включим в срок. Макар и в последния възможен. Тази нова "придобивка", разбира се, ще бъде медийно разказана като небивал успех на ГЕРБ. А така ли е?
     Онова, за което управляващите сега не искат да си спомнят, е, че електроенергийната борса трябваше да бъде факт до края на 2011 г. Пише го на стр. 6 в Енергийната стратегия на Р България до 2020 г., приета от първия кабинет на Бойко Борисов: "За да създадем доверие и прозрачност на електроенергийния пазар, до края на 2011 г. ще създадем електроенергийна борса в страната, чрез която, залагайки на принципа на конкурентност, ще постигнем прозрачно ценообразуване, гъвкавост в договарянето..." Другото, за което си мълчат, е колко ще е свободата на нашия "свободен пазар". Първите регистрирани свободни сделки с електроенергия са от 2004 г., а по документи пазарът ни е освободен от 1 юли 2007 г. Само че не напълно и не за всички. Сега държавните чиновници ни обясняват, че с въвеждането на електроенергийната борса едва ли не вече всичко щяло да си дойде на мястото. Дали?
     Пазар и конкуренция има, когато са налице и търсене, и предлагане в достатъчно количество. От наличната информация до момента е ясно, че на електроенергийната борса свободни количества ток за търговия ще предоставят само държавните компании от структурата на БЕХ - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток-2" и НЕК. Не защото те го искат, а защото им е наложено директивно, както се случва в енергетиката. Останалите производители - американските ТЕЦ "Марица Изток-1" и "Марица Изток-3", стотиците централи, генериращи електричество от възобновяеми източници, заводските и топлофикационните когенерации нямат интерес нито да участват в борсата, нито да са на свободния пазар. Цената на тяхната енергия е висока, но те притежават или дългосрочни договори, или ползват протекцията на евродирективи, транспонирани в нашето законодателство в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, задължаващи ни да изкупуваме преференциално цялото количество ток, произведено от тях.

Те са с гарантирани привилегии

спрямо другите производители и са извадени пред скобите на пазара. Защо да участват в състезанието, след като законът им гарантира привилегировано положение на ВИП-субекти?
   В действителност ние нямаме достатъчно производители на електроенергия, които да са заинтересовани да предлагат тока си на борсата. Това е и една от констатациите на ЕК и едно от опасенията, че няма как да се случи истински пазар у нас. До момента нищо не е направено в посока то да бъде разсеяно. Тъкмо обратното. Самите управляващи признават, че нямат концепция за това как да включат привилегированите производители на енергия в пазара. Те чакат модела, който ще ни избере Световната банка, как точно да компенсираме ВИП-овете в енергетиката. Не че ние нямаме експертен капацитет да го измислим, а защото такава е играта открай време - чужди структури да ни казват кое е добро за нас и кое не. Срещу солидно заплащане, разбира се. А ние да ги слушкаме и да се правим, че не сме и чували за фейлетоните на Джером К. Джером и особено за оня, разказващ за вредата от слушане на чужди съвети.
     Безпомощността на властта се видя и в невъзможността й да намери 650 млн. лв., с които да плати задълженията, натрупани към американските ТЕЦ-ове. Споразумението, което се подписа през април т.г. и беше огласено и разказано като пробив и небивал успех, още не е влязло в сила. Сроковете бяха отлагани неведнъж. Тези дни министър Теменужка Петкова съобщи, че е постигната договореност с американците за поредното изчакване, този път до м. февруари идната година.
    Пиарите на енергийната борса и на либерализацията на пазара мълчат и за друго. Каква част от цената на електроенергията ще е пазарна и каква онази, която ще продължава да се определя от КЕВР. От една страна, те самите не знаят, защото чакат модела на Световната банка. Той, както стана ясно от вчерашната среща в София от серията рекламиращи либерализацията, ще бъде готов някъде към средата на 2016 г. От друга, ако ползват опита на други пазари, ще трябва да ни признаят, че компонентата само на енергията е много под 50%. Останалото ще са компенсациите за ВИП-централите - ВЕИ-тата, когенерациите и американските ТЕЦ-ове и мрежовите такси. С други думи, "свободата" ни е дълбоко под 50% от цената, а всичко останало си остава в ръцете на независимия уж регулатор.
     Според държавните чиновници, впрегнати да рекламират борсата и да разясняват  либерализацията на пазара, когато тя се случи, потребителите ще получат по-добро качество на услугата. Как ще стане това обаче никой не казва, нито се обяснява какво точно ще се подобри, нито кой ще го контролира.

КЕВР разполага едва със 17 експерти

на щат, които се занимават с контрол на електроенергетиката. За цялата страна, за целия отрасъл - мрежи, пазари, генерация.  
     Онова, което се знае отсега, е, че цената за битовите потребители ще скочи. С около 20-30%. Вероятно. Само че виновни вече няма да са нито управляващите с компрометираните си решения, нито КЕВР, нито законотворците, а пазарът. Все пак, за да не ни разстройва особено новината за повишението, енергийната министърка побърза да обясни, че това ще е временно, само в началото. После едва ли не току-виж започнем да плащаме на цени по-ниски от сега действащите. Колко ли българи й повярваха, знаейки, че тук цените от години знаят само една посока? Нагоре.
     Темата, която остава съвсем встрани от вниманието, е как ще бъдат компенсирани енергийно бедните. Навсякъде, където се препоръчва либерализиране на електроенергийния пазар, има и съвет да се предвиди адекватна защита за уязвимите потребители. В България още нямаме легална дефиниция що е то "енергийна бедност" и кой е "енергийно беден". Оказа се, че институциите нищо не правят, за да бъде определена правната рамка на тези категории. В средата на октомври т.г. отправих запитване до Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, КЕВР, министерствата на енергетиката и на финансите. Всички те отрекоха да имат група или експерти, които да работят по проблема. При встъпването си в длъжност на председател на КЕВР Иван Иванов огласи стряскаща статистика за енергийната бедност в България. Тя засяга 61% от домакинствата. Как те ще бъдат защитени при положение, че помощите за отопление се плащат от бюджета, а той е разчетен при едни нива на цените на електроенергията и в ситуация на регулиран пазар? Този въпрос няма отговор. А той кореспондира с друг, за ефекта върху потребителите от освобождаването на пазара. Едва ли някой разсъждава и по него.
    От всичко изговорено в публичното пространство за либерализацията на електроенергетиката става ясно, че щем не щем, от 1 януари 2016 г. ще имаме някакъв пазар, колкото да спазим сроковете на Брюксел. Каква ще е "свободата" му чакаме да ни кажат от Световната банка. Когато ни кажат, тогава. Цените за битовите потребители ще скочат. Защита за енергийно бедните в новите условия нямаме, както нямаме и дефиниция за енергийна бедност. Това обаче не тревожи властта. Тя гледа сроковете, Брюксел и чака Световната банка да й свърши работата.

Светла Василева


duma.bg



Гласувай:
41



1. planinitenabulgaria - Вам -
07.12.2015 12:13
воленсидеровскими приветами!
цитирай
2. chavdar01 - В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ТАКА!
07.12.2015 13:04
ВСЯКО НЕЩО КОЕТО СЕ ПРАВИ Е САМО С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ!
НАРОДА ДА БЪДЕ ТОТАЛНО ОГРАБЕН!!!
НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА ХОРАТА!
цитирай
3. zaw12929 - В ТОВА ВРЕМЕ- ЗАЕМ 800 МИЛИОНА ЗА ...
07.12.2015 14:17
В ТОВА ВРЕМЕ- ЗАЕМ 800 МИЛИОНА ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ И КОГА БРЮКСЕЛ ЩЕ КАЖЕ, ЧЕ ТОВА Е ДЪРЖАВНА ПОМОЩ?? ТРУДНА ТЕМА
УСПЕШНА СЕДМИЦА.
цитирай
4. dedenze - С "компенсации" и замазване очите на бедните, работа не се върши !
07.12.2015 14:39
Надали има телепатия, но в момента пиша на подобна тема, която ще публикувам в категория бизнес! По-скоро темата е важна и особено болезнена за всички ! Защото т.н. свободен енергиен пазар си е чиста бизнес далавера на някои хитреци, за наша сметка разбира се ! Изхода е труден но единствен- връщане в БЕХ на разпределението ! Енергетиката само печаливш държавен сектор, както е в много страни по света !
цитирай
5. chara - @ dedenze А Третият енергиен пакет?
07.12.2015 16:13
С него какво става като върнете разпределението в БЕХ?
цитирай
6. kvg55 - Ние всичко правим за пред Брюксел. ...
07.12.2015 18:52
Ние всичко правим за пред Брюксел.
След като пазарът ще е виновен за увеличаване цената на електроенергията, ще ликвидираме пазара в този сектор и ще въведем плановост. Да се елиминират всички частни износители на евтино купена електроенергия. За подписаните договори за ТЕЦ "Марица изток" І и ІІІ, Иван Костов да се обеси публично, а договорите да се прекратят; да се изгонят електроразпределителните предприятия и въобще всичко в сектора да стане обществена собственост.
цитирай
7. chara - @ kvg55 Не, други са плановете.
07.12.2015 19:10
Ще излязат до дни. Нали затова плащаме на СБ. Да ни "съветва".
цитирай
8. dedenze - Въпросният трети енергиен пакет!
07.12.2015 19:52
Не трябва да важи за държавни фирми ! Те могат и трябва да бъдат пълни монополисти в енергопроиводството , транспорта, отбраната !!!!! Контрола и ограниченията по тяхната дейност се пада на парламентите и правителствата ! Никой няма да наложи над народа си непосилни, монополни цени, освен българите, които спират АЕЦ Козлодуй при свъхпроизводство на енергия, вместо централите на ВЕИ ! Схемата и работата на т.н. държавен капитализъм е умишлено нежелана и непозната в България, особено на БСП, затова сме на това дередже!
цитирай
9. zax - Много силно и безсрамно, с тоя текст ...
08.12.2015 01:19
Много силно и безсрамно, с тоя текст майдан или уитми ще правим?!
Тц, нещо ново с което да се изкрънкат пари за все неуспяващата оранжева /крадлива/ псевдо революция '89.
цитирай
10. injir - Поредно ограбване...
08.12.2015 05:27
Поредно ограбване...
цитирай
11. tomich - Гордиевият възел в енергетиката е ...
09.12.2015 22:03
Гордиевият възел в енергетиката е нужно незабавно да се отсече! Това ще рече Парламентът да влезе в ролята си на законодател, като приеме закони, ограничаващи намесата на външни институции включително ЕК и СБ.Необходимо е преразглеждане на идиотските ВИП-договори с инсталациите за възобновяема енергия, разпределителните дружества, колкото и да ни струва това.
Крайно време е парламентът да покаже на Брюксел, че суверенитетът на България не може повече да се пренебрегва... ЕС и Шенген очевидно вървят към разпад. Тогава?... Нужно е Правителството да прояви политическа воля и смелост.В противен случай нас ще ни смели рано или по-късно объркващата хаотична политика на Брюксел.
цитирай
12. ivanna4ev - Много престъпни политики бяха п...
13.12.2015 14:04
Много престъпни политики бяха прокарани през т.н. преход. По-садистични спрямо населението от тези във финансовата и енергийната сфера мисля че няма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425957
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031