Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.11.2015 15:20 - Еврофондовете - залъгалка за лапнишарани
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3603 Коментари: 11 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Парите се усвояват от "правилните хора", а резултатите след приключили проекти са плачевни

Светла Василева

image

     Поредната залъгалка, с която властта се опитва да ни приспива, се нарича еврофондове. Преди бяха магистралите, но те вече не вършат работа. Ефектът от пускането им се превърна в дефект. Заради скандалите и гафовете около строителството, натрапеното ленторязане, агресивния пиар, хвалбите, обещанията, че построяването им ще върне у нас българите, които избраха да напуснат страната, търсейки по-добра перспектива за себе си, ще донесе инвестиции, работни места и други благини всякакви. Видя се, че асфалт и бетон не вдъхновяват ни инвеститори, ни емигранти, и биберонът "магистрали" вече не върши работа. Не удържа вниманието на публиката и тя се изнервя, а това е лош знак за всяка власт. Липсата на залъгалка, която да мами очакванията, крие опасности. От изостряне на чувствителността. От вглеждане в настоящето и реалното. От задаване на въпроси за бедността, неравенствата, сигурността, бежанците, циганите, гетата, корупцията, неграмотността. Каква е политиката на управляващите по тези проблеми днес, утре, след пет години? Има ли такава? Ще има ли? Кога?
    Отговори няма, а ако някак се прокраднат, те са единствено следствие на неизбежна необходимост. Необмислени, често импровизирани, разнопосочни, противоречиви и променящи се понякога в рамките на денонощие. Подобно поведение издава несигурност, слабост и управленска немощ. Няма власт, която да желае подобен публичен образ. Ето защо еврофондовете и говоренето за тях са

безопасен и сигурен пристан

В добавка носят в себе си обещание за бъдещ просперитет, сиреч стават за "залъгалка".
      Още с встъпването в длъжност преди година кабинетът "Борисов-2" посочи ускореното усвояване на европарите за един от основните си приоритети, с акцент именно върху "усвояването". Количеството преди всичко, не толкова качеството. На 2 август т.г. в Сливен премиерът в опит да героизира усилията си заяви, че преди пет години, когато ГЕРБ дойде на власт, усвояването на еврофондовете било под 1%. Греши. Или защото не знае, или знае, но откровено лъже. Според справката на Европейската комисия (ЕК) към 2009 г. България е усвоила 9,6%. Бойко Борисов бърза да обещае, че към края на тази година, когато приключва де факто първият програмен период, страната ще финишира с 92% - 93% усвояемост. В края на същия месец по време на закриване на летния университет на младежката организация на ГЕРБ във Варна, той обявява, че усвояемостта вече е 92% и че сме изпреварили Румъния с 20%.
     Числото 92% е повторено многократно по време на предизборната кампания за местни органи на властта. Всъщност

еврофондовете бяха превърнати в център на кампанията

Кметовете, които се състезаваха за втори мандат, отчитаха колко градинки, спортни площадки, велоалеи и екопътеки са направили с европари. Съперниците им, които претендираха да ги изместят, уверяваха, че ще правят същото, но повече и по-добре. Теми като безработица, гетовизация, сегрегация, обезлюдяване, привличане на инвестиции бяха подминати. За ефекта на вложените евросредства и неговата устойчивост никой не говори. Вероятно защото щеше да се наложи да признае далеч нелицеприятни неща като това, че със спиране на еврофинансирането всичко приключва. Работните места изчезват, офисите се закриват, остават отчетите, купищата рекламни дрънкулки и странни строежи като паметници на човешката глупост.
      И за друго не се говореше по време на кампанията. С какви средства ще се поддържа изграденото и откъде ще се вземат. От нови местни данъци? От централния бюджет? Откъде? Интересно има ли някой, който да разсъждава по тези въпроси, или властта смята, че с приключване на строителството и рязане на лентата приключват и ангажиментите й.
    В средата на кампанията зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева също прибави възторг и еуфория към "залъгалката" на ГЕРБ, помпайки националното самочувствие. На 11 октомври в столичния квартал "Владая" по време на освещаване на храм тя обяви, че за пръв път България е в челната десятка по усвояване на европейските средства и в момента е на осмо място. Три седмици по-късно, на 31 октомври, отново тя съобщи, че страната ни вече е на второ място след Чехия по скорост на усвояване на еврофондовете, които ни се полагат до края на годината, като уточнява обаче, че става въпрос за периода от 1-ви януари до 12-и октомври 2015 г.
     Миналата седмица по време на дискусия "Първите 7 години в ЕС" вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че до момента (17 ноември) България е усвоила 93% от евросредствата, като има потенциал това число да нарасне. Почти същият процент с разлика от единица (92%) беше обявил премиерът Борисов още на 30 август във Варна. Очевидно един от двамата бърка. Или послъгва. А може би и двамата. Справка на страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК сочи, че към момента България е усвоила 82,8% от евросредствата. Числото съществено се различава от съобщаваното от премиера и вицепремиера. Дори и с този процент и неимоверно "ускорени" по думите на Кристалина Георгиева, пак сме

на 22-ро място сред останалите 28 страни

членки на ЕС. Все още сме далеч от първенеца Гърция, която води с 96,8%, следвана от Естония, Литва и Португалия с по 95%, Полша с 94,8%, Швеция с 94,7%, Латвия с 94,6%, Финландия с 94,4%, Люксембург с 93,5%, Словения с 92,8%. Средноевропейският процент е 87,6, а държавите, които са след нас, са Чехия с 82,7% усвоени европари, Малта с 81,6%, Италия със 77,4%, Словакия със 74,5%, Хърватска със 71,6% и Румъния с 67,7%.
    Това не е единственото разминаване между обявеното за постижение от нашите политици и онова, което сочи ЕК. Според Томислав Дончев например създадените до момента работни места благодарение на европрограмите са 372 000. Според ГД "Регионално развитие" обаче те са над 82 пъти по-малко и са едва 4514. ЕК уточнява че работно място, създадено с евросредства, е такова, което не е съществувало преди това и е възникнало в резултат на изпълнението на европроект. Собствен мониторинг на отчетите за изпълнение на ОП "Развитие на човешките ресурси", публикуван в началото на тази година, също констатира, че за периода 2011-2013 г. лицата, започнали работа, са 99 365, но броят на тези със запазена заетост една година след приключване на проектите е нула. Струва си да се отбележи, че Румъния, която към момента е абсолютен аутсайдер според отчета на ЕК, е разкрила 25 193 работни места, първенецът Гърция - 24 487, а Унгария, която е само на две позиции преди нас по усвояване на европари - 92 936. За тези три държави в таблиците на Брюксел е отчетен и броят на подпомогнатите стартиращи предприятия. В Гърция те са 2336, в Унгария - 2059, а в Румъния 106.

Резултатът на България е нула

    В момента по ефирните телевизии се върти реклама на ОП "Транспорт", която внушава на зрителите, че 400 км железопътни линии са модернизирани с евросредства. Според справката на ГД "Регионална политика" обаче те са 2,4 пъти по-малко и става въпрос само за 164 км. Иначе посланието на клипчето е: "Бъдещето идва днес". Какво точно означава това, не е ясно. Едно е сигурно - някой здраво преиграва с числата, успешността и отчетността.
     Тези дни премиерът се закахъри, че Европа може да ореже от парите на оперативните програми за новия период и да пренасочи част от тях в сектор "Сигурност" предвид последните събития. То си е за притеснения. Нищо, че Томислав Дончев се скъса да ни уверява, че не живеем единствено от еврофондове. Ама никак. Те заемали само някакви 80% от публичните инвестиции. Той вероятно е забравил какво е говорил на 19 май т.г. по време на бизнес форум за иновации и конкурентоспособност, когато каза, че "европейските пари ще бъдат основният двигател на икономиката". Което пък е косвено

признание, че други средства няма

че колкото правителството и да се хвали, че излъчва стабилност, очевидно никой отвън не я забелязва. Явно бизнесът намира държавата ни за рискова и не се интересува нито от наличието на магистрали, нито от евтина работна ръка. Посланията на управляващите по-скоро са за вътрешна употреба, колкото да ни внушават собствената им безалтернативност и да ни залъгват с обещания за новите оперативни програми.
     Властта иска да реже ленти, да отчита километри магистрали, брой спортни площадки и зали. Да говори за проценти на усвояемост. Тя не желае да коментира реалния ефект от европарите, как те действат на бизнес средата, как я опорочават, създавайки обръчи от фирми и квазиикономически структури, които нагаждат дейността си според проектите, нито да каже, че всъщност бенефициентите на евросредства са само 6503. Тя не иска да признае, че еврофондовете са банкомат, който пуска пари

само ако правилните хора наберат вярната комбинация

    Проблемът е там, че комбинацията друг я избира, а не ние. Друг решава какво ни е нужно, а не ние. За всичко това обаче властта си мълчи. Говори само за проценти на усвояемост. Нека да започнем да я питаме. Като сме толкова успешни в усвояването, защо нямаме икономика; защо тънем в мизерия; защо бедността вече не е само в Югозападния район, а обхвана и Северен Централен; защо неравенството в страната е стряскащо, а регионалните диспропорции между Северна и Южна България са видими с просто око; какво се случва с работните места след спиране на финансирането? А с фирмите? Докато не получим честен отговор на тези и още много въпроси, управляващите ще продължават да ни вземат за лапнишарани и да ни залъгват с еврофондовете.


Числата

- Усвоили сме 82,8% от заделените за нас европари и по този показател сме на 22-ро място в ЕС.
- През 2011-2013 г. лицата, започнали работа по програмата "Развитие на човешките ресурси", са 99 365, но броят на тези със запазена заетост една година след приключване на еврофинансирането е... нула.
- Брюксел отчита, че нямаме стартиращи предприятия, подпомогнати от еврофондовете. 
- Бенефициентите на еврофондове у нас са само 6503.

duma.bg




Гласувай:
37



1. dedenze - Важният въпрос е какво финансират еврофондовете !?
27.11.2015 16:10
Само и единствено инфраструктура, която е нужна за новите собственици на България, за да хапват екологично и да не си чупят колите ! Нито едно безвъзмездно евро не е дадено за наше самостоятелно производство на каквото и да е ! Просто казано бананова република, но даже и без банани ! Резултата е очеваден 3 милиона имигранти и разчистване на прекрасния терен....., народе????.
цитирай
2. apostapostoloff - Деденцето ни изкара 10 милиона, ама нейсе.
27.11.2015 17:06
Важно е, че България най- сетне има прилични магистрали, а българите най- сетне получават прилични пари и се радват на живота.

Кучето си лае, а керванът си върви...
цитирай
3. rustam - Все пак
27.11.2015 17:07
едно е 10% през 2009 и 82% през т.г.
А това за "Бъдещето идва днес", навярно са пропуснали думичката "светлото" в началото. По подразбиране.
цитирай
4. kvg55 - Права сте. У нас централната власт ...
27.11.2015 17:18
Права сте. У нас централната власт прави най-лесното - строи. За толкова и стигат силите. Качеството на строенето и усвояването на парите е отделен въпрос. Строенето е работа повече на кметовете и на министерството на строителството. Министър-председателят и президентът имат съвсем други задачи, които изброявате - "безработица, гетовизация, сегрегация, обезлюдяване, привличане на инвестиции" и прочие проблеми. Външна политика нямаме, във вътрешната политика проблемите се подминават и неглижират. Следователно властта не може да решава проблеми. И понеже все нещо трябва да прави, строи. Строи "биберони" за народа.
цитирай
5. dalida - Здравей Светла! Май нещо грешиш, не съм съгласна с тези "сухи статистики" изсмукани от пръстите
27.11.2015 17:44
Когато стане въпрос за пари- ушите на много хора се изострят!

Нека не се връщаме постоянно назад в годините.

Еврофондовете не спасяват безработицата по никакъв начин. Младите напускат страната защото могат да живеят в чужбина свободно без някой (МВР) да ги преследва. Излизат и пътуват където си искат, ако имат изгода - работят, но за пари, а не са стотинки, както е у нас.
Еврофондовете, според медиите се раздават на този с найдобрият проект, одобрен от парламента на Европа, а не на България.
Еврофондовете - ако не са те, нашето земеделие и животновъдство ще фалира.
Ако не са еврофондовете, няма пари за магистрали, пътища, нови технологии - инфраструктура,както му казват.
Е...вярно е, че някои богати българи станаха още по-богати за сметка на еврофондове с неясна посока на разпределение и преразпределение....най - много се краде в земеделието, и резултатът е - наличния внос от чужбина на зеленчуци и др. стоки. Най - малко се краде от фонда за интегриране на етноси или имигранти. Явно там контрола е по-силен.
Но, определено това което получаваме като пари от еврофондовете е една минимална част от таксата, която плащаме като член на ЕС.
Еврофондовете не са виновни за слабата реализация на работника в България. Няма достатъчно работни места за хора с основно и средно образование - те преставлават 50% от работната маса. Бизнесът не спасява бедните безработни. Всяка година десетки българи остават без работа заради ниските си надници и неплатени отпуски, ако се бунтуват - босовете ги изхвърлят като мръсни котета от работа.
Не трябва да се упреква и правителствата, защото не те дават работа на тези безработни!
Не трябва да се обвиняват и еврофондовете - те не дават работа на неграмотните и хората с увреждания, които могат и желаят да работят.
Правителствата не им е работата да се занимават с безработните - има си бюра за тази работа и всеки регистриран там му се усигурява такава. Вече зависи дали безработния иска да работи за мижави стотинки!!
В Европа почти навсякъде за ЧАС- работа се плащат добри пари. Там заплатата е всяка седмица! Това е предимството на западната икономика!
Тук у нас икономика - производство - нямаме!
Какво произвежда България, което да се котира на вън и да е ценно?
цитирай
6. dalida - И още малко
27.11.2015 17:56
какви са държавните предприятия, които да осигуряват работа за "малкият българин" или за неграмотните и или имигрантите? Какви условия за работа и живот предлагат държавните предприятия на трудовия народ?

Колко на брой са държавните предприятия в България за тази година?

Кой е виновен че има такава безработица : официалните (сухи данни) статистики са че едва 12% от българите не работят. Нооо... те са едва 35% от тези, които могат да работят до пенсия.

Лесно е да обвиняваме тоя или оня. Лошото в случая е това че, у нас работодателите са малко на брой и са почти неуки в посока икономически мениджмънт. Колко от тях са мениджъри? Къде се изнася продукцията им, че да стане България конкурентноспособна по света. Една комунистическа държава Китай ни сложи в "малкото си джобче". Срамота! Нека не обвиняваме правителствата си! Те правят това, което могат, не са всесилни!

цитирай
7. chara - @dalida обвиненията към правителствата са, че нямат политика и визия за нищо
27.11.2015 20:49
Стратегии, написани, за да се харесаме на Брюксел, работа не вършат.
Да, работа е на държавата с политики да се справя с неграмотността, с неравенствата, с гетата.
Кой да се справи с тях? Частният бизнес ли?

Нашите правителства са известни, че не са устойчиви на влияния, че не могат да удържат на заявките, които дават и че са непостоянни. Не го казвам аз това. Така изглеждат отстрани. И точно те са част от проблема.

Парите от еврофондовете, изсипани за "техническа помощ" и за безумни обучения на ритуалисти например, на килограм, или за производство на дъвки и дънки, но с етикет "иновация", ако бяха вложени в истински производства, каквито има (но осъществяващите го нямат шанс да стигнат до фондовете), щеше да е далеч по-добре.




цитирай
8. silwiqna - Почитания, г-жо Василева!
27.11.2015 21:06
Чета Ви и напълно съм съгласна с Вас! Позволявам си да коментирам от позицията на един обикновен човек, преживял този двадесет и шест вече годишен преход в БГ! Първо беше приватизация с гръмки обещания, сега еврофондове! И какво- нищо! Много от бенефициентите, усвоили парите, не произвеждат нищо, а тези, които работят ще ги скъсат от изисквания! И какво се прави в България!! И в случая, каква е ролята на Правителството!?
цитирай
9. chavdar01 - ФАКТИ!
27.11.2015 21:30
В БАЛЧИК-ТУРИСТИЧЕСКИ ГРАД-60% БЕЗРАБОТИЦА!!!
ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!!!
ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ!!!
А В СЪЩОТО ВРЕМЕ НАСЕЛЕНИЕТО СЕ "СТОПИ" С 35%!!!
А КАКВО ДА КАЖАТ ГРАДОВЕТЕ КОИТО НЕ СА ТУРИСТИЧЕСКИ?
цитирай
10. ivanna4ev - Съществуването на нещо като дър...
28.11.2015 21:01
Съществуването на нещо като държава и нейното развитие почти единствено чрез еврофондовете може да бъде само и точно като нашето. Един инфантилен съюз, с едни инфантилни лидери, с възможности да водят единствено инфантилна политика, инфантилно подплътявана с още по-инфантилни програми, са единствено възможната и добре дошла база за появата, съществуването и подвизаването на едни инфантилни държавници като нашите, напълно заслужавани от едно инфантилно народонаселение като нашето.
цитирай
11. mihala - Чета статиите с удоволствие. Вярно ...
29.11.2015 09:24
Чета статиите с удоволствие.Вярно е всичко, но вярно е и това,че ЕС не си знае мястото.Иска да измести ролята на правителствата в отделните страни, но без визия за налично състояние и начин на развитие не може да се постигне нищо.А нашите политици чакат да им се каже какво да правят. Строи се, защото в този отрасъл най-лесно се завоалира/както казва правосъдния министър/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425668
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031