Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.06.2015 08:37 - Проф. Людмил Георгиев: Българинът се опива от това, че е бил роб
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 10292 Коментари: 31 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Основният ни проблем са бедността и неравенствата, казва преподавателят по социална психология от Софийския университет

Интервю на Светла Василева


image   Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

     Людмил Георгиев е възпитаник на Софийския университет. Доктор по социология и доктор на психологическите науки. Професор по социална, етническа и политическа психология в СУ. Автор на десетки научни и публицистични студии, статии и 8 монографии.

   "Българинът обича да е жертва. Това е трагедията. Това е драмата."

- Проф. Георгиев, защо българите избраха "Време разделно" за любим филм на столетието?
- Според мен самата идея за конкурс, в който непременно трябва да има победител, показва недостатъчната зрялост на БНТ. Толкова много любими филми не могат да отидат на състезателен принцип като на футболно първенство, така щото да има един-единствен победител. Що се отнася до избора на "Време разделно", за мен е вън от съмнение, че това е резултат, независимо от непредставителната извадка, от дълбоко вкоренен робски синдром. Българинът продължава да се опива от представата, че и дедите му са били роби. Това е свързано не само с този комплекс, но и с идеята, че пребиваването на България под робство оневинява до голяма степен всички следващи стъпки, т.е. ами да, ние сме такива сега, защото сме били роби.

- Казвате, че това е един вид оправдание?
- Да. Оправдание за собствените неблагополучия, собствените неудачи, за това, че ние 137 години след установяването на Третата българска държава продължаваме да битуваме в твърде неясни параметри и на всекидневието, и на визията за страната, на всичко, което прави от една държава - държава.

- Това оправдава по някакъв начин и собственото ни бездействие?
- Това казвам. Значи добре, аз не се интересувам много от това, което става в държавата, и се ограничавам около собственото индивидуално оцеляване, около индивидуалния бит, индивидуалните перспективи и продължавам да си живея така. На мен ми се струва, че този начин на мислене е резултат от една отдавна състояла се среща между българските политически елити и народа, т.е. ние ще си живеем така, а вие правете каквото искате. Всекидневно сме свидетели на неща, които от гледна точка на закона не са уместни, но те някак си се опрощават. Илюстрирам го с типично шопската поговорка "Абе, нема начин, да нема начин". Това общо съгласие между елити и маса възпроизвежда драмите в собственото ни битие.
Аз гледах финалния кръг и наистина усетих една печал у хората, след като беше оповестен изборът. Мисля, че повечето от българските интелектуалци, присъстващи в студиото, бяха омерзени от този избор. Не може в ХХI век да продължаваш да живееш в такава радост от представата, че си бил роб, че предците ти са били роби.

- През 2009 г. имаше класация пак на БНТ за любим български роман. Знаете ли кой роман посочиха българите?
- Не, не помня.

- Българите избраха "Под игото". Един вид пак същото.
- Да. Но що се отнася до "Време разделно", той е правен в особено време, онова на възродителния процес. Този филм имаше идеята да потуши евентуално недоволство и да произведе в българите съгласие с този, нека го наречем направо - антихуманен акт. Но изборите с робска тематика имат и една друга печална роля. Те продължават да прокарват разделителни линии в българския национален организъм. Българските турци като българско национално малцинство нямат нищо общо с Османската империя. То и турците в Турция нямат нищо общо с нея. Но когато внушаваш непрекъснато идеята за робство, се възпроизвеждат две абсурдни представи в тези две ентически общности в България. Непрекъснато да внушаваш на едното, че то е причината за страдания, възпроизвежда в турската общност абсурдната представа, че тя е наследник на империя. А няма такова нещо. Обикновените турци в Османската империя са страдали също толкова, колкото и обикновените българи. Това едно, а другото пък е драмата, че се възпроизвежда този робски комплекс в българската психика и това се оказва пагубно по отношение на възпитанието на децата. Няма как едно дете, което от най-ранна детска възраст е възпитавано в това, че е наследник на роби, по-късно да стане свободна личност, да мисли самостоятелно, да мисли творчески. Така че възпроизводството на робския комплекс възпроизвежда и нашите собствени български драми.

- А може би филмът е избран, понеже героизира жертвата и понеже в годините на прехода повечето българи мислят себе си като губещи? 
- Българинът обича да е жертва. Това е трагедията. Това е драмата. Останалите народи, които по някакъв начин са преживели тежки периоди в историята си, правят всичко възможно това да се неглижира и най-вече да не се възпроизвежда в детската психика. Ние правим точно обратното. Ние сме вглъбени в миналото. Там търсим оправдания за собствените си неблагополучия. Това пречи на осъзнаването на факта, че българската нация е съставена от няколко етнически общности. Българската нация не е съставена само от българския етнос и когато възпроизвеждаме тези разделителни линии, ние почваме да се чудим какво става с циганите, с обикновените турци и т.н. Няма как да създадеш единство за нацията, след като възпроизвеждаш само разделителни линии. Не става.
Нашият водещ идеал е индивидуалното оцеляване, индивидуалните стратегии за справяне и отсъствието на чувството за общност. Това още д-р Никола Кръстников в 1922 г. го казва. Това е диагнозата. Тоталното отсъствие на чувството за общност.

- Да ни се чуди човек как сме я докарали дотук?
- А, ние ще я докараме и по-нататък с навика да оцеляваме индивидуално. Псуват елита вечер в кръчмата на ракия или във Фейсбук, но утре, като се събудим и изтрезнеем, си викаме: "Чакай сега, какво пък чак толкова... Нали!" Българинът си знае, че ще намери начин да оцелее.

- В понеделник премиерът каза, че за него не е проблем да стане Ратко Младич на Балканите, признавайки, че етническата бомба "цъка" в страната.
- Той не е в състояние да направи нищо. Имам предвид, че много външни фактори няма да допуснат подобно развитие на нещата в България. Струва ми се, че тази изпусната реплика е послание към псевдонационалистите и псевдопатриотите в известен смисъл да се укротят, защото той може да бъде по-голям националист от тях. Бойко Борисов е особена съвременна реинкарнация на винаги готовия да се прероди в някой български мозък прославен дух на бай Ганьо. Хубаво е човек да се опита да го погледне извън всякакви партийни пристрастия. Да го оцени в чистия му непокътнат образ на един абсурд. Той изпълни мечтата на по-интелигентните мутри - вместо да помагат на различните политически партии, те да си направят политическа партия, за да могат чрез държавата да правят бизнес, да рекетират другите и т.н. В този смисъл Борисов е уникален.

- Той успя дори втори път да застане на върха на държавната пирамида. Аз се колебая какво говори това за нашия народ.
- Народ, който избира "Време разделно" да му е любим филм, съвсем естествено и нормално два пъти ще избере Борисов за премиер, който пак казвам - реализира една мутренска мечта за превземане на държавата.

- От интервюто, което Борисов даде в понеделник, останах с впечатление, че той няма никаква идея как да реши проблемите с циганите.
- Той няма идея какво да се прави изобщо в държавата. Аз бих му предложил следното. В България има пустеещи земи. Нищо не пречи да се направи опит тези хора да бъдат оземлени и да им се даде възможност за поминък. Проблемът на циганите в България е, първо, че те не са чувствани като част от българската нация, по този начин дистанциите са ужасяващи. Второ, подобно на обикновените българи, и те едва свързват двата края. Но докато българите и турците в страната все пак успяват и да намерят някаква работа, за циганите това е непостижимо. Гладът винаги е бил лош съветник. Аз нямам опасения за някакви фундаментални сблъсъци, понеже и циганите, и турците са достатъчно побългарени. Имаме трансфер на фундаменталния страх за участие в значими социални събития, така че на базата на този страх не очаквам бог знае какви драми.

- Как мислите, след 10 години, ако има подобен конкурс, пак ли "Време разделно" ще изберем?
- Разбира се, "Време разделно" е еманацията на българския дух. Аз само ще припомня един факт, който не знам защо не се споменава. България влиза в Османската империя, нека го кажем - под робство, с 1 500 000 души население, а излиза след 5 века с 4 млн. население. Е как става това? Само за съпоставка. През 1500 година, когато се откриват Америките, в двете има 80 млн. индианци местно население. Само до 1550 г. остават 10 млн. За 50 години. И сега още нещо като тема за размисъл. За последните 25 години 2 млн. души напуснаха България. Това какво е? А ние говорим за "Време разделно". Ако продължава така, не за 500, а за 50 години ще съсипят всичко.
Всичко се прави, за да се неглижира основният проблем и да не се говори за него. Основният ни проблем са бедността и неравенствата. Хвали се Борисов, че 2 млрд. има приходи. Ако ги има наистина, защо не вдигне заплатите? Кой как ще го почувства това управление? Тези хора, не говоря само за цигани, а и за българи, и за всички, как може с 200-300 лв. да живеят на месец? И казва премиерът, че 15 години не е пазарувал. Ами затова и не знае за какво става въпрос, какви са цените на храните и какви са доходите на хората. Може да си измисляме всякакви проблеми - паметника на Самуил и какво ли не, а за основното, за бедността, не се говори.

duma.bg

 



Гласувай:
36



1. kbalenciaga - Поредната измама
10.06.2015 13:31

За да внушават и вменяват на българите, чрез такива като въпросния Людмил Георгиев, как те са робски народ!
И как те сами са си го мислили това.

Червените олигарси, чрез техните подлоги първо правят измамите, че уж българите гласували най-много за "Време разделно" и "Под игото". Чрез поставени лица правят филми като "Дякона Левски" и паметници като този на цар Самуил в София.
И други подобни Просташки измами и опити за манипулации.

И после подлогите им "бивши" доносници и подобни, днес влиятелни политолози, социолози, доценти, професори..."обясняват" върху тези лъжи и измами, защо било така!

И всичко това по заповед на господарите на българските Червени олигарси, Западните олигарси.
Да бъде тъпкан и мачкан българина. България да бъде бедна и изостанала икономически страна. Българския народ да е под постоянно напрежение, тревожност, да се чувства народ втора ръка...

цитирай
2. ikra - Много добър материал за размисъл!
10.06.2015 15:42
Напипани са горещите точки, стига да се чете статията с обективност и безпристрастие - което при нас рядко се случва, за съжаление.
"Българинът продължава да се опива от представата, че и дедите му са били роби. Това е свързано не само с този комплекс, но и с идеята, че пребиваването на България под робство оневинява до голяма степен всички следващи стъпки, т.е. ами да, ние сме такива сега, защото сме били роби."
"Всичко се прави, за да се неглижира основният проблем и да не се говори за него. Основният ни проблем са бедността и неравенствата."
И както виждаме манипулацията е много резултатна!
Бъдете все така обективни, доброто ще възтържествува!
Спокоен ден!
цитирай
3. minevv - dbd
10.06.2015 16:11
позор за такива глупави манипулатори.. статистиката и аналогията не са научни доводи !!!
Умопомрачителни доводи- родени далече и предложени в безлична опаковка
ПОЗОР
цитирай
4. apostapostoloff - Българинът мирно, тихо и кротко нарита
10.06.2015 17:27
своите поробители- комунягите, и ги изхвърли на боклука. Там, където им е мястото.
цитирай
5. vostroto - "Българинът се опива от това, ...
10.06.2015 18:03
"Българинът се опива от това, че е бил роб" ?!
Е те това може да го каже само един идиот! Пък и обобщава?! Не казва "мисля, че" и т.н - о, не, - той е "авторитетът"! Аз пък такъв глупак никога не бих имал за авторитет!
Българинът, тъпако, никога не се е опивал от това, че е бил роб! И кой би?! Как според теб един нормален човек би направил това, бе?! Как?! Това, че българинът нарича нещата с истинските им имена, тебе дразни ли те? И кои още ги дразни освен тебе, а? Манипулатор подлизурко! Кой ти каза, че българинът обича да е жертва, и т.н? Кой, бе, кажи кой!!! Кой ти е казал, че османското робство ни е виновно за сегашното положение, и че днешните турци са ни виновни?! Кой бе, тъпананар?! Кажи кой!!! Лайно мръсно!
цитирай
6. blondinkas4uk09 - Напълно съм съгласна с Л. Георгиев
10.06.2015 18:38
с размислите му по отношение на българската народопсихология и историческите факти. Не съм съгласна, че като държавата има приходи Бойко Борисов (или който и да е друг) трябва да вдига заплатите или по-точно нека ги вдига, но като цяло разходите за държавна администрация трябва да намаляват - т.е. трябва да се съкрати персонал, да се направи работата им по-ефективна, пък тогава на останалите на работа нека да им бъдат повишени заплатите, ако е необходимо. Не съм съгласна също, на този етап да се повишават пенсиите и социалните плащания, защото това е в тежест на работодателите и работещите, и на тях също толкова вече им е писнало да издържат огромна маса неработещи, че ще хванат гората. А те хванат ли гората, тогава няма да има пари дори и за настоящите пенсии и социални плащания, камо ли за увеличения. Всъщност, заплатите на държавни, общински и т.н. служители никак не са малки. Напр. някои данъчни служители в София, спокойно си докарват четирицифрени заплати на месец с бонусите. А лекарите.... в някои държавни болници е определен максимален размер на възнаграждение, което могат да получават и то е от порядъка на.... 10 000 лв. на месец - да не коментирам, че има схеми, по които получават повече, защото не това е темата...
цитирай
7. kbalenciaga - Не може да се отрече обаче
10.06.2015 18:47

Че такива като въпросния Людмил Георгиев са майстори на преплитането на истината с лъжата, до достигане до почти перфектната манипулация!
Ама почти...

"Българинът продължава да се опива от представата, че и дедите му са били роби."

А може ли да обясни тази подлога на Червените олигарси Людмил Георгиев, и всеки друг, който кълве, и захапва манипулациите му.
Как така българина хем се опива от представата, че дедите му са били роби, а веднага след освобождението побеждава сърбите при Сливница, после побеждава Османската империя при Одрин. И за капак бие англичани и французи при Дойран като маче у дирек.
Как така един народ с робска психика постига всичко това???

цитирай
8. injir - Относно индианците в Америките. ...
10.06.2015 19:35
Относно индианците в Америките. Всеки знае, че са били подложени на поголовно избиване от европейците. Днес от местното индианско население са останали 4-5000 , живеещи в резервати.
цитирай
9. milady - авторке ,тва се нарича програмиране/ МК/ .Знаем ,че сте на хранилка, но срамота !
10.06.2015 20:05
7. kbalenciaga - Не може да се отрече обаче
18:47

Че такива като въпросния Людмил Георгиев са майстори на преплитането на истината с лъжата, до достигане до почти перфектната манипулация!
Ама почти...

поздрав за коментара ,колега баленсиага !
цитирай
10. valentor - Другаря наУчен професор ни обяс...
10.06.2015 20:31
Другаря наУчен професор ни обяснява, като сугества, колко сме тъпи копелета.
Алооо, другарЮ наУчен, я вземи се скрий в някоя дупка, може и миша.
Мен тЕа са ми занимателни, бе да са ми наУчни...
цитирай
11. mt46 - В случая не съм съгласен с Л. Георгиев...
10.06.2015 21:08
Филмът "Време разделно" е с високи художествени качества, много е силен, въздействащ, майсторски направен... Професорът неуместно идеологизира, политизира въпрос, който е в сферата на изкуството...
цитирай
12. chavdar01 - НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА!
10.06.2015 21:25
СЕГА ПЪК ПРОФЕСОРА ВИ Е ВИНОВЕН!
ПРОЧЕТЕТЕ ТЕКСТА!
ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ТОВА КОЕТО СТАВА ОКОЛО ВАС?
ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДОХОДИТЕ СИ?
ПОПИТАЙТЕ И ТЕЗИ ХОРА КОИТО ЖИВЕЯТ С 150-200 ЛЕВА НА МЕСЕЦ,КАК СЕ ЧУВСТВАТ И КАК СЕ ОПРАВЯТ?
НЕ ВИ Е КРИВ ПРОФЕСОРА,А НАСТОЯЩОТО БЪЛГАРСКО УПРАВЛЕНИЕ!
ТАМ Е ПРОБЛЕМА!!!
цитирай
13. haralanov - Вече ти го бях написал някога...
10.06.2015 21:39
От стар ДПС-ар, какъвто е проф. Людмил Георгиев-акъл не щЪ!
Кел файда,че с късна дата щял да каже истина, споделяна и от мен?
цитирай
14. chara - Няма да адвокатствам на проф. Георгиев, той си има теза и я защитава. Друго ще питам.
10.06.2015 22:03
Понеже виждам, че има несъгласни с него.
Е, като не сте съгласни, къде са ви аргументите?
Няма ги!
Замервате го с квалификации, но те не вършат работа.

И откъде събрахте толкоз злоба?!! И що за арогантен език?

Последно. Време е някак да приемете, че освен собственото ви мнение, има и друго...
Да, така е! Не сте единствени на този свят.
И различното от вашето мнение има същото право да бъде чуто.
Нали така?!! Или греша ...
цитирай
15. kbalenciaga - Не. Людмил Георгиев няма теза.
10.06.2015 22:18
А изпълнява поръчка, както много други като него, да вменяват на българите, че имали робска психика!
цитирай
16. chara - А нямат ли българите робска психика?
10.06.2015 22:32
Че кой народ ще търпи да го наричат "лош матер'ял", "прост",
да го сравняват с куче, което трябва да се държи на къса каишка,
да го делят на "полезен и безполезен"
и да си трае...
Да не е на улицата и да изкрещи "Оставка"?!!

цитирай
17. kbalenciaga - "Една лъжа повторена 100 пъти става истина"
10.06.2015 23:02
chara, да вменяват от всякъде, журналисти, политолози, психолози, социолози, всеки ден, че българина има робска психика...
Какво да се очаква?

Кой да го поведе този народ, да излезе на улицата???
Тези, които водени от Егото си и Лакомията си, протестират в Цирка на Олигарсите, като се представят за десни/западнофили???
Или тези, които водени от Егото си и Лакомията си, протестират в Цирка на Олигарсите, като се представят за леви/русофили???

Или ти ще ги поведеш???
Ще оставиш заплатата и работата си във в. Дума, и ще поведеш българите да протестират?

Например срещу известния БСП мултимилионер Гергов Свинаря?
цитирай
18. vostroto - Не си му адвокат, пък си на неговия ...
10.06.2015 23:04
Не си му адвокат, пък си на неговия акъл! Повече при мен не желая да влизаш!
Всеки знае, че по принцип такива квалификации не пиша. Но тоя манипулатор ме вбеси! От един филм, който всъщност си е с безспорни качества, направи обобщение за цял народ! Да, има право на мнение, но той не е случаен човек, а публична личност, и отговорността му не е като на някой от "махалата", нали?! Какво се опитва да ни вменява тоя изрод, бе?! А и ти! Какво ми разправяш, че народът бил с робска психика? Малко ли излизаше на протести? Винаги, когато е имало причина! А това, че на изборите спечели ГЕРБ, какво му бърка отзад на твоя подопечен - той искаше сигурно ДПС да спечели, нали?! Е, да, ама, не - народът е достатъчно мъдър, за да знае кое е най-малкото зло, което може да му свърши работа! А ДПС не само, че е най-голямото зло, а е и само един кърлеж на гърба на българския народ! Срам и позор за вас!
цитирай
19. chara - @ kbalenciaga Искате ли да се сменим?
10.06.2015 23:27
Вие да дойдете в Дума и да работите всеки ден, като ви сочат с пръст и ви обвиняват във всички грехове на света без да имате съпричастност към каквото и да било? За разнообразие ще се обръщат към вас с "боклук" и ще ви пращат я в Сибир, я другаде (макар да нямат идея какво има в същия този Сибир).

Що се отнася до протестите - правила съм го неведнъж.
Има инфо в нета.
Има филм.
Има пресконференции.

2008 г., 2009 г., 2010 г., 2011 г.

Пробвайте се и вие.

цитирай
20. kbalenciaga - chara, показваш тотално не разбиране..
11.06.2015 00:43
Направо ми е смешно като ти чета, тези ти писания.
"Лирично отклонение" - А как ли ще се почувстват например Asahi и Danvan 16/Милко от ФФ и Зоната.нет, като ги прочетат ха-ха-ха-

Години на ред, в пъти повече от тебе, са ме обиждали и нападали на лична основа...говорим за стотици...
Само защото съм отстоявал идеите си, мнението си, тезите си.
И са ме пращали в Сибир, и в Куба, и в Северна Корея...бедна ти е фантазията. Буквално.



Ти със сигурност, в пъти повече, няма да искаш да се смениш с мен.
И не само защото, не са ми плащали и стотинка за това, което съм писал.
За разлика от тебе.

Живеем в различни светове...

А от какъв зор тогава предлагаш нещо, което няма как да изпълниш?

Да отклониш посоката на темата? Твоята тема...

Защото в крайна сметка много добре разбираш.
Че като работиш за едните.
Като протестираш и пишеш срещу другите, ти всъщност работиш за Олигархията.

Така ли е?
цитирай
21. bryunetsnakovalnia10 - Повечето знаят, че мога да съм дразнещо многословен.
11.06.2015 02:34
И сега, ако си отворя "устата" - отидоха минимум 10 коментара поради ограничението от 2000 знака.
Затова по-накратко:
"Той изпълни мечтата на по-интелигентните мутри - ..."
В Италия Държавата има мафия. В България мафията има Държава.
Дирекция "Финансово Разузнаване" на ДАНС, Закон за мерките срещу изпирането на пари, допълненията основно от 2007-ма, влезли в сила от 1-ви януари 2008-ма.
Въпросният професор /чиито два от трудовете съм чел и имам висока оценка по много от тезите му/:
През 2008-ма "Възраждане 1" ООД на професора спечели проект по САПАРД за 1,5 млн. лева. Дали тогавашният шеф на САПАРД спомогна ли?!
Не зная. Но зная, че беше Мартин Бантов, който по една "случайност" притежаваше 18 акции във "Възраждане" /по 36 бяха на професора и бившия земеделски министър Цветанов и 10 на Донка Христова/. Защо Д "ФР" не си свърши работата ли?! Ами може би трябва да попитате Ахмет Доган.
Това беше просто пример.
Всъщност още през 2005-та, когато е основана "Възраждане 1" "печели" три обществени поръчки и се забърква в 2 скандала със земеделски земи.

Няма да говоря за “Възраждане 2” ООД.
/защото няма /ли?!/ какво да кажа/
За “Ренесанс груп” АД също.
За делото “Чората” /за незнаещите да кажа, че професорът му е вуйчо /...
За съдия /бивш/ Илия Янев...
За "Сараите"...
За пепи Полина Кавръкова /в по-късната 2011-та/...

Уф! Я по-добре да кажа, че "Време разделно" наистина си е шедьовър на филмовото /българското/ изкуство и е оценен по достойнство.
Но това не ми пречи да изкажа мнението, че самата класация е тъпанарска работа и не би трябвало да има такава.

Поздрави на авторката на постинга, с която ни най-малко не влизам в конфликт и уважавам.
цитирай
22. kbalenciaga - Хм
11.06.2015 08:50

Тя работата с този Людмил Георгиев била много по дебела...
цитирай
23. chara - Можете да агресирате колкото желаете. Умеете го. Но не умеете да спорите с аргументи
11.06.2015 10:26
Никой от писалите във форума не ме убеди, че "Време разделно" му е ЛЮБИМ филм.
Защото това е условието - филмът да е ЛЮБИМ.

Никой не оспорва художествените качества на филма. Но я ми кажете вие в петък вечер ще си го пуснете ли, ей така, за настроение?
А следващият петък ще си пуснете ли "Козият рог" - защото той е класиран на второ място!

Що за хора избират да гледат насилие над жени, смърт и кръв и това го слагат в категория "любимо"?

Ей това си говорихме с проф. Георгиев - психологични аспекти на избора.

Тезата, че българите все още не могат да преживеят една историческа национална травма каквато е робството абсолютно не е опровергана.
Изборът на "Време разделно" е само потвърждение.
Изборът на романа "Под игото" за любим роман през 2009 г. - също.
Независимо харесва ли се това на аудиторията или не.
Факт е, че първите два филма, които събират 77% от гласовете са пълни с ужасяващи сцени. И тези филми са посочени като "любими".
За мен това е стъписващо...
Вас може да ви радва. Не знам.
Очаквах да чуя аргументи, а не да чета квалификации, понеже все още имам наивността да смятам, че ако не нарушавам добрия тон и останалите ще го правят. Очевидно това не е по силите на форума.

цитирай
24. lion1234 - Наистина е твърде обезпокояващо
11.06.2015 13:35
поставянето на насилието, смъртта и кръвта в категория ,,любимо'', още повече, че първото заглавие на въпросния филм е ,,Време на насилие''. И след като самите автори са усетили ,,дискомфорта'' на подобно наименование и са преименували творбата с познатото ни вече ,,Време разделно'', то това е ясен знак, че нещо със замисъла куца. И няма как да не куца, след като е факт, че филмът е направен по поръчка на БКП, във връзка с провеждания на времето ,,възродителен процес''. И тъкмо тук се натъкваме на един странен парадокс: осъщетвявайки ,,възраждането'', Партията на практика застава на страната на османските асимилатори, доколкото копира едно към едно техните методи и действия?! Другият парадокс: сменя се името ,,насилие'', но пък целият филм гъмжи от насилие. Защо? За да се втълпи на зрителя какви изверги са турските поробители, за да се вмени вина на турците, обитаващи страната, по отношение на зверствата на техните предци, за да може те по-лесно да се разграничат от предците си и доброволно едва ли не да пожелаят асимилацията. Ефектът, за жалост, е обратен - и тук е третият парадокс: вместо търсеното от БКП ,,единение на българската нация'', настъпва тотално разединение и разделение, уловено по ирония от новото вече заглавие на филма ,,Време разделно''. И тук опираме до още по-обезпокояващото в избора на въпросния филм, защото гласувалите за него всъщност гласуват за разделението ни на поробители и жертви, насилници и мъченици, виновни и невинни и пр. И като резултат, вместо да насочим взор към нацията и държавата, болшинството от нас продължават да обръщат поглед назад към ,,кръвта и почвата''.
цитирай
25. injir - Следователно нацията и държавата ...
12.06.2015 05:39
Следователно нацията и държавата е ,,отишла на кино,,. Сериозно. А аз си харесвам филма ,,Крадецът на праскови,,.
цитирай
26. iliada - Това е най-важното -да говорим за ...
12.06.2015 08:21
Това е най-важното -да говорим за бедността в България.За това ,че ни е отказано по законен начин дори и правосъдие когато сме бедни с влизането в сила на новия ГПК ,където ДОРИ ДА Е ГРЕШНО РЕШЕНИЕТО ,ДАЖЕ ДОРИ ДА Е ПРЕСТЪПНО ГРЕШНО,щом е под 5000 в иска,не се допуска касационно обжалване.Какво да говорим за абсурдите в тази страна където за няколко комулативно предявени за сумата 231 лв от двама ищци срещу 3 ответници се събира държавна такса - 500 лв ,когато в ЕС за искове до 2000 Е ,няма такси.
цитирай
27. kalin8 - Прочетох с интерес...
13.06.2015 15:01
И мисля, че е редно някой да скъса дипломата на г-н Професора!
Пък и на всички, които от собствен интерес се опитват по такива начини да охарактеризират българина. Ние имаме достойнство, защото може да сме бедни - вярно е... Но имаме Перущица, имаме Копривщица, Батак, Ботев и Левски имаме!!!
Ще ми се да изръся и някоя по- пиперлива по адрес на такива...
Всъщност, знаете ли -в Хартата за човешките права- Глава първа е "Достойнство"!!!
Б.
цитирай
28. smilodont - своите поробители- комунягите, и ...
14.06.2015 20:22
apostapostoloff написа:
своите поробители- комунягите, и ги изхвърли на боклука. Там, където им е мястото.
Охх и като ги изхвърли българина тези поробители България от 9 милиона остана с 3-4 милиона българи и 2-3 милиона цигани опссс роми . Добре е да се обсъжда и говори ноооо трябва и да знаеш първо какво искаш и второ да знаеш какво пишеш а ти какво точно написа .
цитирай
29. zaw12929 - ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ОПИТА, ДА СЕ КАЖЕ НЕЩО ТОЛКОВА ВАЖНО!! НАПРЕД!
02.07.2015 16:16
Три-четири пъти се опитах да поставя въпроса за турското робство и получих по 500-600 коментари- упреци- сега ги виждам и тук, изживяват се, като борци. Те и срещу комунизма се бориха, ама след като... падна.
Щял да къса дипмомата на професора... , а има ли ум да хнашише коментар по материала...??!!
цитирай
30. zaw12929 - ПОДКРЕПЯМ ПРАВИЛНИЯТ ВИ КОМЕНТАР , ЩЕ ИМА ЛИ 10% ДА НИ ШОДКРЕПЯТ
02.07.2015 16:23
lion1234 написа:
поставянето на насилието, смъртта и кръвта в категория ,,любимо'', още повече, че първото заглавие на въпросния филм е ,,Време на насилие''. И след като самите автори са усетили ,,дискомфорта'' на подобно наименование и са преименували творбата с познатото ни вече ,,Време разделно'', то това е ясен знак, че нещо със замисъла куца. И няма как да не куца, след като е факт, че филмът е направен по поръчка на БКП, във връзка с провеждания на времето ,,възродителен процес''. И тъкмо тук се натъкваме на един странен парадокс: осъщетвявайки ,,възраждането'', Партията на практика застава на страната на османските асимилатори, доколкото копира едно към едно техните методи и действия?! Другият парадокс: сменя се името ,,насилие'', но пък целият филм гъмжи от насилие. Защо? За да се втълпи на зрителя какви изверги са турските поробители, за да се вмени вина на турците, обитаващи страната, по отношение на зверствата на техните предци, за да може те по-лесно да се разграничат от предците си и доброволно едва ли не да пожелаят асимилацията. Ефектът, за жалост, е обратен - и тук е третият парадокс: вместо търсеното от БКП ,,единение на българската нация'', настъпва тотално разединение и разделение, уловено по ирония от новото вече заглавие на филма ,,Време разделно''. И тук опираме до още по-обезпокояващото в избора на въпросния филм, защото гласувалите за него всъщност гласуват за разделението ни на поробители и жертви, насилници и мъченици, виновни и невинни и пр. И като резултат, вместо да насочим взор към нацията и държавата, болшинството от нас продължават да обръщат поглед назад към ,,кръвта и почвата''.


НИКОЙ ДРУГ НАРОД НЕ Е БИЛ ПОДЛОЖЕН НА ТОЛКОВА ЖЕСТОКА МАНИПУЛАЦИЯ И НАСАЖДАНА ОМРАЗА И НИЕ СМЕ РАЗДЕЛЕНИ- ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ПРОДЪЛЖАВА И ВЪРШИ ДНЕС РАБОТА НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ. ТРЯБВАТ ПРОМЕНИ... А НЯМА КОЙ ДА ГИ НАПРАВИ
цитирай
31. zaw12929 - АКО ИМАТЕ ДИПЛОМА СКЪСАИТЕ СИ Я! НЕ СТЕ ПРОКУРОР
02.07.2015 16:40
kalin8 написа:
И мисля, че е редно някой да скъса дипломата на г-н Професора!
Пък и на всички, които от собствен интерес се опитват по такива начини да охарактеризират българина. Ние имаме достойнство, защото може да сме бедни - вярно е... Но имаме Перущица, имаме Копривщица, Батак, Ботев и Левски имаме!!!
Ще ми се да изръся и някоя по- пиперлива по адрес на такива...
Всъщност, знаете ли -в Хартата за човешките права- Глава първа е "Достойнство"!!!
Б.

НИТО СЪДИЯ , ДА имаме Копривщица, Батак, Ботев и Левски имаме!!! е И ТЕ СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА ЗА ТЯХНАТА ЕПОХА, А НИЕ ЖИВЕЕМ В ДРУГО ВРЕМЕ И НЕ МОЖЕМ ДА СЪДИМ ДНЕШНИТЕ СИ СЪНАРОДНИЦИ, ЗАРАДИ ОНОВА ВРЕМЕ- 100 НАЦИИ СА БИЛИ ПОРОРЕНИ ОТ СУЛТАНА, А САМО НИЕ СЕ ПРАВИМ НА РОБИ ДНЕС, ИЗПИТВАМЕ НАСАДЕНА ОМРАЗА И ДОКОГА ТАКА... / НАШИТЕ ПРЕДЦИ НЕ СА БИЛИ РОБИ- НЕ ДЪРПАЙТЕ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ...

НИТО СТЕ ПРОФЕСОР:
Великите умове, КАТО ПРОФЕСОРА обсъждат идеи.
Обикновените умове обсъждат събития.
Малките умове обсъждат хора. ВИЕ СИ НАМЕРЕТЕ МЯСТОТО... МИСЛЕТЕ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424294
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031