Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2015 08:59 - Европарите - много милиони с нула резултат
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 12854 Коментари: 17 Гласове:
51

Последна промяна: 07.01.2015 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Над половин милиард лева са похарчени, за да имат работа
едва 18 човека година след приключване на проектите

 

 image  

       Усвояване и усвояемост - това са думите, споменавани най-често, когато се заговори за парите от еврофондовете. Това е и един от публично експлоатираните критерии за успешност на властта, която и да е тя, след приемането ни в ЕС. Управляващите не спират да се хвалят, изтъквайки все по-високи проценти усвоени средства и "спасени" милиони евро. Тези дни агенция БГНЕС публикува данни на вицепремиера по управление на европейските фондове Томислав Дончев, според които през 2015 г. страната ни трябва да усвои най-много средства от 2007 г. насам - общо 3,1 млрд. евро или по 258 млн. евро на месец. В противен случай парите ще бъдат загубени. Що за управляващи си избираме, щом очите им са вторачени единствено в увеличаване на процентите, а не в резултата?
      Какъв е смисълът от европарите, ако стандартът ни на живот се е утаил трайно на европейското дъно, нещастни сме, задушени от масова бедност, мизерията в страната е като в романите на Дикенс, а доходите ни африкански? Парадоксално е, че така лелеяните от политиците проценти се увеличават, но заедно с тях се увеличават и трайно изпадналите от пазара на труда, обезверените, работещите бедни, неграмотните, младежите без квалификация и тези с ниско образование. Сегрегацията и социалните неравенства също. Би трябвало да е тъкмо обратното, защото нали идеята на европарите беше да подобрят качеството на живот едновременно на много хора и да намалят дисбалансите. Не да "оправят" днешния и бъдещия бит на единици, при това за поколения напред. Нито да се изсипят върху един или няколко големи градове в страната като рог на изобилието.
Лъжата е явна, а истината проста. Тя е в онова, за което мълчат политиците и чиновниците, заети с бодряшките рапорти пред обществото и пред Брюксел за усвоените европари. Темата на тяхното оглушително мълчание е свързана с ефекта от получените средства и неговата устойчивост. Какво се случва с европроектите, когато парите свършат? Остава ли нещо трайно след тях или просто едни са усвоили едни средства, отчели са ги и после всичко продължава по старому. Е, нещо остава, разбира се -

хиляди дипляни, флаери, плакати

химикалки, запалки, чадърчета. Стотици тефтери, флаш-памети, торбички, папки, блузки, вратовръзки, топки, балони и прочие аксесоари, съпътстващи всеки проект и предназначени за популяризирането му. А в цената на постигнатото се включва и националното съфинансиране по проектите.
     Един от големите проблеми, не намиращ устойчиво решение у нас, е високата и трайна безработица, социалното изключване и бедността на хората с ниско образование и без професия. Той засяга всички етноси без изключение. Години наред държавният бюджет харчи пари за квалификация, преквалификация и краткосрочни курсове по програми на социалното министерство и Агенцията по заетостта. На практика обаче проблемът остава и засяга все повече хора. През последните години Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР), която разполага с общ бюджет от 2 374 122 531 лв., също се включи да насърчава икономическата активност и да развива пазара на труда чрез една от приоритетните си оси, в която има и най-много договорени средства - почти 635 млн. лв. и 1443 сключени договора.
Бюджетът за интергриране на уязвимите групи на пазара на труда е в размер на 596 774 620 лв., от които платени до момента са над половин милиард лева (503 867 251 лв.). Какъв е резултатът от всички тези усилия може да се види в таблицата (Таблица 1) с данните, взети от годишния доклад за изпълнението на Оперативната програма за 2013 г. Хиляди са получилите консултации и посредническа услуга за намиране на работа. Също толкова са посещавали курсове за повишаване на квалификацията и придобиване на ключови компетенции. Около половината от тях са били включени в заетост.
    Ако спрем дотук с данните от отчета - всичко би изглеждало обнадеждаващо. Нека видим обаче какво се случва само година, след като тези хиляди хора са участвали в мерки за насърчаване на заетостта. Колко от тях са запазили работата си? Отговорът е - нито един. За всяка една от годините (от 2010 г. до 2013 г. включително)

 резултатът е един и същ - нулев

     Това е "ефективността" от похарчените половин милиард лева. Това политиците няма да ни го кажат. За него те ще мълчат, кой обича да признава провалите си? В същото време с охота ще говорят колко много е направено, ще цитират числата с хилядите преминали курсове за квалификация, а също и милионите, дадени за това. И ще мълчат за ефекта. Защото той е никакъв.
   Всъщност резултатът не е непредвидим, стига да се вгледаме в детайлите на финансираните проекти (общо 307), показани на страницата на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН). Най-големият е на Агенцията по заетостта за 291 млн. лв. (почти половината от средствата по приоритетната ос) - "Нов избор - развитие и реализация". Свързан е с обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица, регистрирани в бюро по труда, с цел последващо включване в заетост. В текста, описващ същността на проекта, има следното указание: "Приоритетно се удовлетворяват заявки на работодатели, предвиждащи бърза заетост с оглед достигане на годишните индикатори за изпълнение на проекта". Кратко и ясно. Важни са отчетът за годината, краткосрочната цел и

рапортът пред Брюксел


      Истината за ефекта от усилията и изхарчените средства излиза наяве след една година и вече го знаем - няма такъв.
    В друга процедура, наречена "Вземи живота си в свои ръце", са сключени 44 договора на обща стойност над 5 млн. лв. Няма смисъл да четете целите на всеки от проектите. Те са писани като под индиго, независимо къде са реализирани - във Враца, Добрич, Шумен, Полски Тръмбеш, Кюстендил или другаде, и най-общо звучат така: обединяване усилията на публичния, частния и неправителствения сектор в подкрепа на лицата от уязвимите групи; повишаване на икономическата им активност и интеграция с цел удължаване на активната им трудова дейност и създаване на условия за трайна заетост чрез предоставяне на обучение за придобиване на професионална квалификация и преквалификация. Вглеждайки се в детайлите, откриваме следните озадачаващи факти. В проект с бенефициент "Мода АРБ" ООД (117 110 лв.), в чийто фокус са обезкуражените лица сред маргинализираните общности с компактно ромско население в общините Берковица, Вършец, Чипровци, Георги Дамяново, Монтана, Бойчиновци, Медковец и Вълчедръм, е предвидено мотивационно обучение, целящо повишаване на компетентностите и социалните умения за самостоятелност. Темите, които ще бъдат разяснявани, са: "Ролята на принципа за равенство между половете и превенция на дискриминацията" и "Опазване на околната среда" в контекста на ОП РЧР. След приключването ще бъде напр