Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2014 20:34 - Енергиен Ликбез
Автор: energywatch Категория: Политика   
Прочетен: 6542 Коментари: 7 Гласове:
23

Последна промяна: 08.12.2014 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как да обучим средният български гражданин по тънкостите на енергетиката, така че той да разбира,  кое за него в енергетиката е полезно и кое не?

Как и каква печалба имат енергийните компании?

Защо цената на свободния пазар е 20, а то и над 30 % по ниска от този на регулирания?

Защо се случват аварийните изключвания?

Какво и колко са технологичните загуби?

Защо, като не ползвам парно в топлоснабдени жилищни сгради трябва да плащам?

Какво означава диверсификация на доставките? Защо не ни трябва “Южен пАток”?

Какво са ютилити компаниите, а кои компании са агрегатори и има ли такива у нас, а защо няма борса на електроенергията и дали ако имаше можем от там да си купим ток?

Въпроси, въпроси, въпроси.

Да българския народ трябва да бъде ограмотен!

Управляващата класа предприема бързи и енергични мерки така да ограмоти народа, че той да ръкопляска на всяка нейна “ТъпнЯ”.

                     image

На снимката виждате, как управляващите предприемат бързи мерки за ограмотяване по тънкостите на енергетиката на средностатистическия българин!

Не! Рабфаковските курсове по села и паланки бяха преди, днес в XXI век РабФак не е закрит напротив той ползва всички преимущества на новите технологии и най-паче телевизията – тази най-силна медия, още повече, че там потока на информация е еднопосочен  само от “лекторите” към слушателите!

                       “ДОЛУ НЕГРАМОТНОСТТА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА!”

С ограмотяване на българското население са се захванали видна плеяда рабфаковци, пардон, видна плеяда “енергийни експерти и анализатори”.

                       "ГРАМОТНИЯ -  ОБУЧИ НЕГРАМОТНИЯ"

                                                   image

Нека да им отдадем заслуженото и с риск да изпуснем някои, да изброим нашите ограмотители.

Към младши сътрудници или  асистенти по енергийното ограмотяване може да причислим:

image       Стефан Гамизов - Следва „Хидрогеология“ във Висшия минно-геоложки институт в София

image         Мария Капон - Дипломира се като икономист, специалност „Продуктов маркетинг“ в университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, Германия, има различни специализации по пазари, маркетинг и др. в различни университети. Нито една от тези специализации не е от бранш енергетика или свързан тях.

image        Мартин Димитров - Завършил Университета за национално и световно стопанство (УНСС) специалност Международни икономически отношения.Работи и в Института за пазарна икономика

 Към старшите сътрудници и видни пропагандисти може да причислим

image   Илиян Василев - Магистър по Международни отношения от ВИИ "Карл Маркс". консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“, бивш дипломат в Русия

image   Делян Добрев - бакалавър по икономика в Уеслианския университет и специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки, самоопределя се като експерт по управление на евро проекти, финансово и данъчно законодателство. Първоначално роботи в консултантската компания KPMG. Няма нито една специализация в областта на енергетиката, за сметка на това става министър на икономиката и енергетиката в първото правителства на Борисов след като преди това е зам. министър на енергетиката на мястото на осветилия участието в преговорите по ЮП Златев – М. Косев.

image    Красен Станчев - съосновател и бивш директор, а сега Председател на УС  на Института за пазарна икономика, завършил специалност философия в “Ленинградский государствений университет”,  асистент по философия във ВИИ “Карл Маркс” малък доктор (кандидат на науките)  88 г., н.с. институт по философия към БАН. Програмен директор и член на директорския съвет на Отворено общество
image Иван Кръстев - завършил философия в Софийския университет. Председател на УС на Центъра за либерални стратегии. Според списание, чиито главен редактор на българското издание е бил, е класиран на 85 място за интелектоалци с най-голяма влияние в света за 2008 г.

image     Васил Филипов – завършил ВИИ “Карл Маркс” вътрешна търговия, бивш кадър на МВР, работил в SPS (ППС), преди да стане шеф на Булгаргаз работил като снабдител.

image   проф. Нина Дюлгерова – може и да е професор, но не е енергиен специалист.

image Васил Щонов – бакалавър по електронно инженерство и финанси , магистър по бизнес администрация Бивш служебен министър на икономиката и енергетиката

image Мирослав Севлиевски – бакалавър по география, магистър по туризма от СУ, бивш министър на енергетиката и енергийните ресурси

image  Констадин Пенчев – Завършил юридическия факултет на СУ. Бивш Председател на Върховния административен съд (ВАС). В качеството на председател на ВАС и днес в качеството на омбудсман обикаля телевизиите и "задълбочено и многословно” ни обяснява защо топлофикационните дружества са по-лоши от газоразпределителните – виден енергиен лобист.

Защо вторите определяме, като старши сътрудници на пропагандаторския институт на новото хилядолетие?

Всички те са били на различни ръководни постове в изпълнителната и съдебната власт у нас, а фактически, чрез денонощните просветни лекции по медиите са пиарили решенията на мултинационалните компании, които решения са обяснявали на нас непросветените, защо са ни полезни и защо трябва да приемем и даже да ги прегърнем с щастливи души.

За да не стане провал и да не би българина да получи енергийна независимост и благоденствие, над министерство на енергетиката и ДКЕВР служебния премиер Близнашки скрои шапка наречена енергиен борд,  в която са олигарси, представители на енергиини компании и неизвестно, защо наречените профсъюзни лидери обстойно  занимаващи се в медиите с политика и икономика. Идейни бащи на борда са Кр. Станчев и Ил. Василев

 

                                 Професионално образование и подготовка

Нека да разгледаме част от хорариума на специалист и или магистър завършил политехнически или технологичен институт по някои от специалностите от бранш  енергетика: Такива специалности могат да бъдат -

Централи, Електрически мрежи и системи, Топлоенергетика, Ядрена енергетика и атомни централи, Топлотехника, Електротехника, Енергиен Одит, Топло-и Енерго-машиностроене, ВЕИ и др.

                          image

Общообразователни предмети (първи-четвърти семестър)

Математически анализ          мин 350 ч.  
Физика                                    мин. 250 ч.  
Химия                                     мин 100 ч.         
*
Теоретични основи на електротехниката/топлотехниката -  мин 270 ч.
………………..

 Специални предмети след трети/четвърти семестър до десети семестър

Енергиини съоръжения –                                            мин.100 ч.
Материали -                                                                  мин   50 ч.
Измервания -                                                                 мин  50 ч
Математически задачи по специалността  -              мин.  50 ч.
Електрически/топлинни машини и съоръжения   -  мин. 200 ч.  
Техника на високите напрежения -                             мин.  60 ч    
Електрически мрежи и системи    -                             мин. 120 ч.
Автоматизация и програмиране    -                             мин 100 ч   
Основи и средства за предаване на информацията - мин.  60 ч
Електрическа част на станции и подстанции-            мин 120 ч.
Моделиране на системи (електрическа, топлинна)-   мин  50 ч 
Преходни процеси в електрически системи-              мин  170 ч. 
Релейна защита и автоматика -                                     мин 100 ч.
Диспечерско управление -                                             мин. 50 ч. 
Енергийна ефективност -                                                мин 50 ч.
Възобновими източници на енергия -                          мин 50 ч.
Икономически задачи в специалността -                     мин. 50 ч.
 ……………..

Реално броя на часовете е с около 15%  по-голям, като варира в различните специалности.

След университетските специалности по математика и физика, в инженер- ните специалности от бранш енергетика, (заедно с авиоинженерните) най-много се учи математика и физика. Това е така защото е необходима да си минал диференциално и интегрално смятане, преобразованията (трансформациите)  на Лаплас и Фурие, тензорен анализ за да притежаваш необходимия математически апарат за да си в част по дисциплини физика, теоретична електротехниката, електрически машини, преходни процеси в електрически системи, курсови проекти, като електромеханични и електромагнитни преходни процеси, процеси в дълги линии (падаща и отразена вълна) и др.

Указаните часове са минимални и включват само лекционните часове. По всички има отделно курсови проекти, упражнения, лабораторни.

Образованието за квалификационна степен (специалист или магистър ) продължава примерно 9 – 12 семестъра. В края на всеки семестър има 4-6 изпита и 1-2 заверки с оценка и поне един курсов проект. Магистър завършва със сериозен магистърски проект.  

                                          image

След приключване на образованието и започване на работа е необходимо посещение на различни видове следдипломни опреснителни и квалификационни курсове.

За да си добър специалист е необходима поне 10 години работа в бранша,  в екипи от различни специалисти, както и много четене и запознаване с новостите и нормативните документи.

 Ето например хорариума на университет към мултинационална компания в областта на енергийното машиностроене и комуникациите със седалище в САЩ.

Общо количество лекционни курсове (дистанционни)  - 195 всеки един със времетраене 40- 55 мин.- След всеки курс има тест.

Курсовете завършват с няколко професионални сертификационни изпита с цени м/у 250 и 400 US $ всеки. За всеки изпит има по няколко допълнителни лекционни курса.

 Част от тези курсове са една основа в подготовката за ръководен персонал на енергийни фирми публични компании, подготовка на кадри на общински и държавни разпоредители с публични средства за провеждане на процедури за доставка на енергия и суровини като: Energy Management, Energy Audits, Energy Procurement, Стандарти в енергетиката, Energy Rate Structures, Financial Analysis of Energy Efficiency Projects, Strategic Energy Planning и други.

 Колко от изброените имат тези професионални познания, можете да си отговорите сами.

На база каква експертиза дават съвети, глаголят и лепят етикети на проекти, оценявайки ги като добри или лоши, перспективни или безперспективни?

Защо истинските специалисти енергетици нямат достъп до медиите? Замисляли ли сте се?

Ако не сте – помислете …










Гласувай:
23



1. batogo - !!!:))) Поздрав!
10.12.2014 08:37
Експерта има качествена стойност само когато е почтен. Няма по-опасно явление за обществото от непочтен експерт, защото той може да нанесе непоправими вреди и щети на държавата чрез предизвикването и сключването на неизгодни договори, водещи до фатални зависимости и загуби. Затова по-малкото зло е интелигентен и почтен, грамотен специалист, отколкото непочтен супер-експерт, който много експертно може да обслужи личния си интерес, прибирайки огромни комисионни. :)
цитирай
2. energywatch - Абсолютно съм съгласен!
10.12.2014 09:16
А такива у нас има!
И в съдилищата (вещи лица), по преговорите за руския газ, и по ........
Заради това тяхната отговорност би следвало да е завишена.
цитирай
3. batogo - !!!:)))Благодаря за разбирането!
10.12.2014 14:33
А относно ЮП скромното ми мнение е следното: 1/ Когато някой има желание да строи бизнес-съоръжение на наш терен за пренос на каквото и да е до външни потребители, той трябва да го строи изцяло за своя сметка, като приоритет в изграждането трябва да имат българските строителни фирми. 2/ Теренът трябва задължително да си остане изцяло наш, за да няма законово основание за претенции относно плащането на транзитните такси. 3/ Обслужването и охраната на обекта трябва да се осъществяват от компетентни български органи поради съображения за националната сигурност, като в същото време по този начин способстват за разкриване на нови работни места.
Според мен само такъв договор, при това одобрен от ЕК, може да осигури някакви дългосрочни ползи за България, компенсиращи похабяването на българска плодородна земя по протежение на тръбата. Доколкото съм информиран, нещата по съществуващия доскоро, разтрогнат вече договор не стоят по този начин. Това ме кара да мисля, че разтрогването му е от полза за страната ни.
цитирай
4. gosho568 - Много хубав и ограмотителен пос...
10.12.2014 20:13
Много хубав и ограмотителен постинг! Поздрави и хубава вечер!
цитирай
5. energywatch - @ 3. batogo
11.12.2014 19:45
Въпросите са интересни и имат своите отговори. Като много от текстовете в законите (ЗЕ и ЗЕВИ) са едно, а в ПЗР, постановленията и наредбите са съвсем друго.

Ще коментирам, без да навлизам в подробности.

Относно:

3? - И в момента тук има дъщерни фирми на чужди охранителни компании, които са регистрирани по нашето законодателство.
Как се охраняват платформите в Черно море, как се охранява Тръбата, дето все не могат да и монтират уреди за измерване, как се охраняват чуждите частни Марици?
Тръбата е една от причините да имаме в НФБ златна акция?
А нали тази Тръба е и "склад".
По същия начин част от тръбите на Булгартрансгаз при определени обстоятелства също могат да се превърнат в и са и склад!
Вижте тези охранителни дъщерни фирми само какви лицензи имат за РЧС - аз не бих им дал такъв!!!!
Няма специализиран закон за охраната на критичната инфраструктура, има само едно постановление за стратег. обекти и дейности от 2009 г. и друго за неговото изменение от 2013 г.!

2? Терените с газопроводите остават на собствениците на земите, с изключение на парцелите, където ще бъдат Компресорните станции, и АГРЕС-те където има и много малки парцели за антикорозионната защита и други обслужващи съоръжения.
Има член в ЗЕ, който дава възможността енергийни (вкл. частни) компании да изкупуват земя фактически без търг (по данъчна оценка) и отчуждават такава за енергийни нужди.
Плаща се сервитутно право, това право внася някои утежнения на имотите, през които минава линейното съоръжение - на какво отстояние може да се строи и какво не може да се сади!

1? Който иска да строи - да строи за своя сметка- съгласен. Независимо дали е чужда компания или българска , ако искат да правят проектна, инвестиционна компания (special purpose entity), смесена компания (Joint venture) или по друг начин.

И отново стои въпроса - ако ЮП бъде прехвърлен през Турция - до две години транзитната газ от стария газопровод за Гърция и Турция няма да минават през България!

цитирай
6. batogo - !!!:)))Благодаря, energywatch!
11.12.2014 21:17
Благодаря и за разбирането, и за компетентния отговор, който ми отваря нови възможности за проучване и размисъл.
цитирай
7. energywatch - @ 6. batogo
11.12.2014 21:36
batogo написа:
Благодаря и за разбирането, и за компетентния отговор, който ми отваря нови възможности за проучване и размисъл.


Радвам се, че бях полезен!
Удоволствие беше за мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: energywatch
Категория: Политика
Прочетен: 423482
Постинги: 58
Коментари: 370
Гласове: 12092
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930