Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.08.2014 09:01 - Д-р Сотирис Теохаридис: Това, което съм, ми го е дала България
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 13186 Коментари: 23 Гласове:
68


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Нашият свят трябва да обмисли отново човека, казва кипърският философ

image

Сотирис Теохаридис е доктор на философските науки. Роден е през 1968 г. в Кипър. Печели стипендия за обучение в България и завършва философския факултет на Софийския университет. Защитава дисертация в катедра "Логика, етика и естетика" при проф. Кирил Нешев, където работи като негов асистент. Преподавал е социални науки и антропология в Кипърския държавен университет. В момента е декан на факултета по социални и хуманитарни науки на Frederick University - Кипър.

 Интервю на Светла Василева


- Кой е Сотирис Теохаридис, извън написаното във визитката?
- Роден съм в едно село до Никозия и там съм живял първите шест години до 1974 г., когато стана превратът. На 14 август беше втората фаза на турската офанзива, когато аз станах бежанец в собствената си страна и до днес се чувствам такъв, независимо че живея там. Когато се случи това, бяхме три деца и майка ми, баща ми участваше в боевете. Ние тръгнахме да бягаме. По чехли. Нито къщата си можехме да носим със себе си, нито нищо. Опитвахме сe да си спасим живота. Бяха тежки години, нямаше какво да се яде. Не мога да кажа, че съм имал детство, покрай трагичните събития в Кипър. С всеки изминат ден обаче нещата се подобряваха. Беше бедно, но имаше надежда.
Когато дойдох в София, имах късмет да съм ученик на проф. Кирил Нешев. Този българин ме накара да уважавам моята култура и онова, което съм - кипърски грък, и от друга страна, ме накара да отворя очи за българската култура. Отначало докрай той ми беше учител, но не само заради това, че ме обучаваше, а и заради това, че ме направи човек. Не искам да преувеличавам, но това, което съм, ми го е дала България, приятелите, хората тук, учителите ми. Това, че по някакъв начин имам професия, го дължа на България. Много съм благодарен на българския народ, защото това, което получих, съм го получил покрай труда на този народ.
Надявам се да събера сили и кураж да напиша книга, чието заглавие ще бъде: Защо пък да не съм българин - опитвайки се да кажа, че да си българин не е порок, да си беден, не е порок, с което да споделя моя опит в България по времето на социализма и след това. Кипърците, гърците и българите трябва да спрем да се правим на французи, на американци или на англичани. Всяка култура има какво да даде, но аз, колкото и да си кривя душата, не мога да стана швейцарец. Обичам шопската салата, обичам ракията, обичам да почерпя, не мога да си деля сметката, особено когато има жени. Трябва отново да се отворим за нашата традиция, за нейния ритъм, да стигнем отново до самопознание и да се опитаме да правим онова, което можем добре. Това е някакъв вид спасение. Ако мразим себе си, какво можем да създадем или направим.

- Вие често идвате тук. Каква е България, особено напоследък?
- Много ми е трудно, особено като идвам след промените. Не мога да приема преди, когато съм бил например в Триград или в Провадия, всичко да е подредено и да виждам възрастните хора как живеят спокойно и без да се притесняват. Не са богати, но имат основните неща и уважението. Виждам и тук, че вече изчезват тия неща. При нас да не говорим. Има добре гледани деца, които не уважават никого. Това много ме боли, особено като виждам деца и възрастни хора да не са добре. Или пък руините, в които са превърнати селата. За сметка на това имаме казина и "МакДоналдс". Мъчно ми е за България, мъчно ми е за това, което става, но мисля, че българският народ е издръжлив и ще се справи.

- Това е емоционално усещане.
- Да, защото ние, кипърците, много сме се изнежили, както и гърците, и правим депресии. Едно време говорихме за отчуждение, но мисля, че вече всички сме бежанци. Дори да няма окупация, ние сме окупирани по друг начин, нещо като съвременни роби. Но има една голяма разлика. Съвременният роб не осъзнава, че е роб. Ние мислим, че чрез нашия труд, ако работим на едно място, на второ, на трето - ще се освободим. Няма да се освободим. Сега и в България, и в Кипър след всички тия кризи нещата не изглеждат добре. Светът се превръща в голямо гето. Хората вършат някаква работа почти без пари, защото се страхуват да не загубят и нея.

- Този страх се нагнетява всекидневно през медийните канали, които те карат да си мислиш - добре, че съм жив.
- Да, в това ни убеждават всеки ден: ако не сторите каквото ви казваме, може да ви направим и по-лоши неща. Надеждата, ако има такава, ще дойде от хората, които живеят в негатива, извън информационното общество, извън обществото дори - мизерстват, нямат работа. Вие ще кажете - те са толкова зле, че няма да имат сила да направят нещо, но може пък да я намерят, защото няма какво да губят. Аз се страхувам, защото има какво да загубя, цигарата си, кафето си, колата си ...

- Материалните неща.
- Да. Така че надеждата ще дойде от хора, които живеят в негатива на света, а не от тези, които са в позитива на снимките. Те ще са случайни хора. Това няма да е елитът. Нито нашият, нито вашият. Един елит трябва да е отговорен, морален, да има грижата за народа си, за другостта. Но това са много високи букви. Вече го няма това нещо. Елитът се интересува от материалното. 40 години минаха от окупацията в Кипър и покрай нея никой не се сеща за тези неща. Създаде се една култура на мълчанието и един кипърски народ без воля (а нямаш ли воля, не си народ), интересуващ се само от някакви материални блага, от себе си, от семейството, близките, няма национално съзнание, няма патриотизъм.

- Патриотизъм има, когато има общност, а то общност няма, в България поне.
- Да, бяха приложени няколко неща, не само в Кипър, в България, а и на други места. Ако искат просто да те съсипят като човек, вземат ти собствеността и готово. Това обаче е най-малкото. Като ти унищожат историята, като ти измислят една нова история, като ти съсипят традицията, културата, като ти напудрят образованието - нищо не остава. Това, което ни обещава системата, ако можем да го получим, разбира се, е малко по-голям телевизор, някаква по-хубава кола, фирмени дрехи и вечер, ако можем да си позволим, да отидем в клуб, да ни видят, че имаме някакъв лайф стайл, ако ни и снимат - значи сме част от "елита" - и по този начин съществуваме. Колкото повече ни показват телевизията или списанията, толкова повече съществуваме. Интересуваме се от образа си, от снимката си, от позитива.
Никос Казандзакис в автобиографичната си книга разказва една случка от Богородица (15 август) в Крит, когато очакват да прибират реколтата, но вали дъжд и съсипва всичко. Той отива при баща си и му казва: "Татко, всичко ни е взето. Водата всичко взе". Баща му отговаря: "Не, нас не ни е взела. Ние още сме тук. Щом сме живи, има надежда". Тогава хората са ценили щастието, но сега е друга епоха. Ние нямаме духовност, нямаме образование, нямаме култура, нямаме нищо. Чувстваме се живи, когато и колкото повече консумираме.

- Какво му липсва на нашия свят? Някои биха казали - пари, други - смисъл, трети - удържаща сила - било то религия, закон или морал?
- Ще го кажа по-общо, имайки предвид ХVІІІ-ХХ век, както и че сега сме ХХІ век. Ние създадохме светове, направихме много открития, но в нашия проект за света забравихме самия човек. Нашият свят трябва да обмисли отново човека. Ние правим революции, за да променим света. Нека направим революция, преоткривайки човека. Нека се замислим как възприемаме себе си и как възприемаме другостта. Според мен човекът е немислим, без да мисли другия човек. Там е смисълът.

- Колко хора са стигнали до това, да мислят другия като себе си?
- Малко. Спасението на душата и да вървим към другия идва с образованието. Има надежда, но не със сегашното образование. В него го няма човека. Там има резултати, числа, факти.

- Знаете ли, че в България вече има неграмотни?
- Аз преди се впечатлявах от това, че там, където ме канеха българи на гости, имаше библиотека с книги, но не за декорация, правя сравнение с Кипър, където новобогаташите, които не са чели и няма да четат, си правят библиотеки и според размерите им, интериора и цвета на стените поръчват съответните книги. Никой не иска да има образовани хора. Системата успява, когато ние не мислим. Аз искам всеки да мисли с главата си. Ние обаче не си правим труда. Ние искаме така наречените професионалисти да мислят вместо нас, експерти, които викаме от чужбина и им плащаме.

- Дочакахме ли варварите, за които писа гръцкият поет Кавафис?
- Да, те са тук. И всеки има в себе си варварството. Би било добре да го премахнем. Знам, че звучи утопично, но поне малко да го ограничим в нас, за да можем да се отворим към другия.

- Имах предвид не личностното ниво, а нашествието на глобализацията.
- Да. Ние позволихме това с надеждата, че всеки ще се спасява индивидуално. Няма индивидуално спасение, има колективно. Всеки човек като съвкупност от субективности е поробен по различни начини - от средствата за масова информация, създали медийния човек, от заемите, превръщащи го в длъжник, от застрахователите, гарантиращи му сигурност, от представителната демокрация, която е много меланхолична и всъщност не е демокрация. Нашите общества са се превърнали в затвори. Обществото ни е проекция на затвор, а това са форми на поробената ни субективност, но в същото време в тях е и нашето спасение. Мисля, че има надежда, докато съществуват хора, които задават въпроса "защо". Защо това се случва? Така че пак ще стигнем до философията, която не вреди толкова на здравето, както се опитват да ни убедят, но пък вреди на системата. Покрай глобализацията това се внушава - няма нужда от философия, от хуманитаристика. Не се търсят хора, които да разсъждават, защото те са опасни.

- Вие сте ляв човек. Има ли шанс лявото?
- Това ляво, което е сега, всъщност не е ляво. Едно е да си ляв на думи, друго е да си ляв в действията си. Иначе е хубаво да кажеш, че си ляв, защото това е свещен образ на хора, мислещи за другия.

- В България не е привлекателно да кажеш, че си ляв. Веднага те етикетират като "червен боклук". Лявото е стигматизирано.
- И при нас вече като че ли става обида да си ляв. Трябва да се опитаме да назоваваме нещата с истинските им имена. Аз мисля, че трябва да се говори за идеята на комунизма, но не от инат или от догматизъм, а защото човек е безсмислен без мечти. Без утопиите човекът нямаше да върви напред. Лявото е предадено триумфално и трагично от така наречените му ръководители. Има място за лявото. Обществото е ляво, още не го осъзнава, но ще го осъзнае. И да я няма лявата идея, трябва да я обмислим. Не може повече този свят да продължава такъв, какъвто е. Много болка, много мизерия. Аз съм от тези, които смятат, че промяната съществува като възможност. Ако я няма, няма смисъл да се живее.

duma.bg

 



Гласувай:
69



1. getmans1 - Не е обидно да си ляв,
18.08.2014 09:40
а е неприемливо да се узурпират мечтите и стремежа за промяна, те са право на всички хора ... на всички.
цитирай
2. chara - Колко българи сте чули да признаят: : "Това, което съм, го дължа на България"?
18.08.2014 09:56
Аз се сещам за един, който гордо заяви, че България и българският народ нищо не са му дали. Доктор Honoris causa е на един наш университет ...

Публикувам тук интервюто си със Сотирис Теохаридис като тема за размисъл ... докъде сме се докарали, къде е самоуважението ни и имаме ли такова и защо сме там където сме.
цитирай
3. dedenze - Ех, Сотирис с удоволствие бих си пил ракията с тебе!
18.08.2014 10:46
Малко е нужно да усетиш кастовото деление резултат от псевдо глобализацията и икономическите лакомии, повече за да формулираш че индивидуално спасение няма, че за реализацията е нужно общество, но най -много качества и ум са нужни да прозреш и изкажеш, че без промяна живота е безмислен !
Браво chara, не се смущавай, че не те разбират лицемерите, тъпигьозите, гьонсуратите, политическата класа, те не са осъзнати българи, а евроатлантически марионетки, които за личния си келепир и далавера биха унищожили рода и държавата си !
цитирай
4. tit - Промяната е лично дело,
18.08.2014 13:06
десните я правят за себе си, левите се стремят да променят и другите около тях.
Понякога попадат на гетмани...

Когато някой не иска вашата промяна не го закачайте,освен ако не се опитва да прави своята върху отсечените клони на вашите възможности!:)
цитирай
5. merlin68 - Много хубаво интервю, интересен и ...
18.08.2014 18:04
Много хубаво интервю, интересен и свестен човек е този кипърец. Не познавам свестни гърци, но тях явно ги има и този ме очарова особено:)
цитирай
6. getmans1 - Ако наредите „до стената“ и „под бесилото“ ...
18.08.2014 19:13
всички които са казвали „Обичам Родината си но не харесвам държавата си“какво ли би останало от България?
Ще ви кажа: Ще останат шепа „прогресивни“ мечтатели, шепа „прогресивни“ интелектуалци, шепа „прогресивни“ перестройчици и-И няколко „глупави“ гетмани върху които някой да се упражнява.

Пръв заставам „до стената“ ако зад къртечницата залегне tit - ушката! :)))

П.П. Сериозно, някой помни ли по какъв повод Доктор Honoris causa Стоичков изрече онези „скверни“ думи възмутили не един и двама словоблудци?
Между другото той ги е казвал нееднократно и за мен винаги е било важното, защо?

И още нещо, аз съм тук, семейството ми е тук, децата ми са тук и се справяме доколкото можем и сме горди от това, и не размахваме високопарни приказки, и не чакаме на изпратени евро да си сменяме дограмата.
цитирай
7. bezistena - КИПРОС=Исперик=Иса Барк=Исус Българина
18.08.2014 20:21
Никакъв грък не е д-р Сотирис Теохаридис!Личното му кабалистично досие и сакралната семантика на
името му сочат категорично,че той е поредният "раконспирирал се" Български духовен и интелектуален имплант,внедрен от векове и облагородяващ поредния Български етносен продукт-кипърския!

Свещения шифър,който ви разкриваме чрез
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част1и2 в постингите ни
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-chast-2.1114061,

веднага разпознава в кипърския философ и хуманист чистокръвния династичен потомък на Българските Богове,съхранил чистотата и идеята на мисията на рода си да бъде морален и нравствен коректив и съвест на смесения Българо-тракийски данайски(юдейски) генетичен продукт,синтезиран на острова:

СОТИРОС ТЕОХАРИДИС=Сар Тати Исус Траха и Диана =Цар Отец Исус Трака и Диана,Мария Магдалена
СОТИРОС ТЕОХАРИДИС=Дете на Сар Исус Траха= Потомък на Цар Исус Трака

И знайте:
НИКАКВИ ДРЕВНО-ГРЪЦКИ ФИЛОСОФИ И МИСЛИТЕЛИ НЯМА!
ВСИЧКИ ТЕ СА БЪЛГАРСКИЯТ ДУХОВЕН И ИНТЕЛЕКТУАЛЕН КУЛТУРЕН ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ЕЛИТ НА ПРЕДГРЪЦКАТА–СИРЕЧ НА ИЗКОННАТА,КОЯТО Е БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ПО ТИЯ МЕСТА, УНИЩОЖЕНА ОТ ПИРАТСКИТЕ ЮДО=ДАНАЙО НАШЕСТВЕНИЦИ,ПОРОБИЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАКИЙСКИ ПЛЕМЕНА НА ОСТРОВАИ СЛЕД ВРЕМЕ ПРИСВОИЛИ СИ ПО НАСИЛСТВЕН НАЧИН ЧРЕЗ ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД,ЦЕНЗУРА И ФАЛШИФИКАЦИЯ ПОРЕДНАТА БЪЛГАРСКА ЦИВИЛИЗАЦИОННА ПЕРЛА!

но понеже фалшификаторите са невежи за Българската висша херметична конспиративна технология на засекретяване на информацията,ние сега отвсякъде вадим и разсекретяваме оставените за съхранение на най-явните места кодирани документи, указващи Българското цивилизационно авторство и собственост върху Кипър,като най-яркият категоричен христоматиен пример за това е истинското Българско име на острова,което е елементарна анаграмна комбинация от името на Исус Българина:
КИПРОС=Исперик=Иса Барка=Исус Българина!
цитирай
8. tomich - Не знам доколко е искрен, но наис...
18.08.2014 21:04
Не знам доколко е искрен, но наистина чест прави на този "ляв" гръцки философ неговото ласкаво изказване за България, въпреки че той е живял и учил в една друга България, в която лявата партокрация насила ни набиваше в главите, че единствената вярна философия е материалистическата философия на Маркс и Ленин.
Не веднъж съм казвал и продължавам да твърдя, че "лявото" и "дясното" в мащаба на световното политическо пространство ще ги има, докато съществуват "бедни-гладни" и "богати-сити",съставляващи основата на съвременното общество.Човек е устроен така, че в основата на пирамидата на неговите потребностите са вградени материалните му нужди (храна, вода, облекло) и системите на здравеопазване. Проблемът е, че колкото по-високи са "етажите" или нивата в пирамидата, толкова по-трудно и по-малко хора се изкачват на тях, защото тя се стеснява към своя връх.Нивата в пирамидата - това са еволюциониращите образователни, културни и други духовни човешки потребности. Пирамидата , разбира, се е една идеализирана представа за разслояването на човещкото общество, тъй като в живота духовността не е привилегия само на богатите. Тя обаче показва, че стремежът към материална задоволеност и по-добър и пълноценен живот стимулират в широк смисъл активността на човека.Няма човек беден или богат, който да не се интересува по-малко или повече от материалното.
Не може да има каквато и да е трайна промяна в едно малкограмотно общество. Тя може да дойде само чрез образование, наука, култура, т.е. на по-високо ниво в "пирамидата", образно казано.
цитирай
9. анонимен - Леви идеи, леви действия, леви "свещени образи" .... "леви опорни точки" !
18.08.2014 21:36
Социално справедливо общество не може да се строи без демокрация.

Лично аз предпочитам да живея в общество с действаща реална демокрация, пред общество с "лява демокрация", или някаква "оцветена демокрация". Обществото на "пророци" като доц. Иво Христов, за когото "Реална демокрация в България не може да има нито сега, нито в бъдеще". Не зная дали очаква победата на "лявата демокрация", или има други философски предпочитания.

Защото „не е важно дали котката е бяла или черна, важното е да лови мишки” беше казал преди много години Дън Сяо Пин. И това се отнася "дори" и за социалното устройство на една държава.


цитирай
10. bezistena - ЛЕВКОСИЯ=Беласки=Пеласги=Иса Балка
18.08.2014 21:54
От същия Български династичен Божествен род задължително е и сегашният президент на Българската имперска провинция,чиято именна титулна комбинация е натъпкана със свещения съскащ змейски Исусов звук "С"–Никос Анастасиадис!
НИКОС=Кан на Иса=Жрец(КАН=КАЯ=Скала=Скален жрец) на Иса=Жрец на Исус
НИКОС АНАСТАСИАДИС=Жрец на Исус от рода на Сина на Тати Исус–
където СИНА НА ОТЕЦ ИСУС е първородният син на Исус и Мария Магдалена–Павел,същият Свети Павел,който е Първожрецът–Император Тит Флавий Веспасиан,родоначалник на Българската императорска династия ФЛАВИЕВИ,който е и един и същият с Първожрецът–Император Диоклециан, провъзгласил официално столицата на Свещената Българска(Римска) империя–ЯМБОЛ,за ГРАДЪТ НА БОГОВЕТЕ,и който в крайна сметка е легендарният Български Цар АВИТОХОЛ от Именникът на Българските Княз/Канове,роден от Мария Магдалена на 24.12. 33 година сл.Хр.и приключил мисията си на Земята като несменяем Първожрец–Император на световната Свещена Българска Империя през 333 година сл.Хр.–точно триста години живот тук на Земята във видимото измерение,както твърди Именникът за легендарния Български Цар, който се оказа категорично реален и истински,напук на безбожните и бездуховни историци–фалшификатори,обявили го за легендарна измислица!
Първородният Син на Боговете Исус и Мария Магдалена да не може да живее във видимото измерение 300 години?И досега можеше да живее,но просто мисията му на Земята по Божия план и сценарий е била в тия времеви рамки.От тогава до сега Павел е висш Светейши ръководител на Небесната институция и измерение,популярно познат като СВЕТИ ПАВЕЛ!
Висшият административен управленчески титул ПРЕЗИДЕНТ също указва Божията му семантика,както и преинадлежността на приносителите на титула към Българската Божия родова линия:
ПРЕЗИДЕНТ=Брат от Иза и Диана–от Всемирното Бяло/Черно Братство
Другият документ е името на столицата:
НИКОЗИЯ=Кан на Иза=Жрец на Исус-основателят на светилището-столица
ЛЕВКОСИЯ=Беласки=Пеласги=Иса Балка-старото име на града
цитирай
11. josarian - Светле, не си честна, не си обективна, опитваш се да манипулираш мнение.
18.08.2014 21:58
Червените свине са си червени свине. Именно те превърнаха лявото в България в кочина. Защо няма у нас например силна Социалдемократическа партия? Истински лява, социална партия? Няма защото черевните свине целенасочено осуетиха създаването и съществуването на такава лява социалдемократическа партия. Има някакво жалко подобие, което е в коалиция с червените свине. А защо бе осуетено създаването на силна такава партия? За да могат червените свине да свинстват вече 25 години. С помощта на такива услужливи маши като теб.
цитирай
12. chara - Как пък на нещо не се зарадвахте в това пространство, колеги съблогери!
18.08.2014 22:18
Само хейт ...

Не се ли изморихте от толкова злост?

цитирай
13. josarian - Ами каквото предлагането, такова и коментирането, Светле, какво да се прави.
18.08.2014 23:22
Интервюто си е много хубаво, само последните ти опити да прокараш идеята, че антикомунистие в България са против всичко ляво са повече от неуместни. Няма смисъл да се правиш на умряла лисица. Нека прекараме тънка червена ивица между лявото и червените свине в Булгаристан, точка
цитирай
14. gmihov - Собственост и свобода.
19.08.2014 00:08
С партийна собственост, без лична собственост няма свобода.Без свобода има робия с партиен лидер "непогрешим", "незаменим", реален собственик на собственост и народ, тотален наемен работник - роб на труда с забрана върху мисълта.Който, като партийния лидер не мисли става "Враг на народа" и адът от небесата идва при него на земята в концентрационен лагер.
С концентрацията на собствеността ,расте робството.А когато една партия ,с един "гениален незаменим вожд" е единственият собственик робството е тотално, бедата е голяма, робите затъпяват. Свободата ги плаши и робията си сами защитават.Без роб, роб да пази, робия няма.За похвала и награда роба, роб тормози и убива.
цитирай
15. lion1234 - Привет Chara,
19.08.2014 13:42
Представила си ни едно изключително ценно и интересно интервю. Мен лично ме заинтригува идеята на интервюирания за ,,негатива''. Описвайки илюзорния свят на видимостите - показността, прожекторите, ,,позитива'' - той насочва вниманието ни към ,,негатива'', т.е. към онези неосветени от прожекторите ,,периферни'' битийни региони, където зреят новите идеи, новото слово, движещи напред човечеството.
В нашия проект за света човекът е забравен, няма го, с тревога заключава философът. И в този ред на мисли, напълно заставам зад призива му да преоткрием човека, да се замислим как възприемаме себе си и как възприемаме другостта. Без тези жизнено важни стъпки ние рискуваме да се размием изцяло, без остатък в примамливите иначе илюзорни видимости.
цитирай
16. chara - lion1234 И мен това ме привлече - негатива, като контрапункт и другостта,
19.08.2014 19:20
освен искреността.


:)

цитирай
17. ivanna4ev - Ако "червените свине", ...
19.08.2014 21:05
Ако "червените свине", чиято "услужлива маша" уж е Светла, съсипаха българската социалдемокрация, а по този начин опорочиха "лявото" в България, не е ли толкоз по-добре за нейното "дясно". За 25 години да е цъфнало и вързало. Къде сте бе, днес, след 25 години, нашите десни? Кои сте? Какво сте? Пръкнахте се от боклука в името на едното лапане и плюскане. Там си и останахте. И след сто години пак ще сте си там. И след сто години все едни "комунисти", "ДС-та", "ДПС-та" и не знам още какви "... - та" ще са "причина", по-точно - оправдание, за собствената ви несъстоятелност. Една несъстоятелност, за която ценности, като тези, споделени от този кипърски грък са съвсем непонятни.
цитирай
18. milady - ХУбави думи , даа но не “сочат “ Проблема !?
19.08.2014 21:57
за мен няма “добри “ партии
,и не би трябвало ,да има
партии. Да..добре чухте, те са създадени “изкуствено“,
за да се симулира ..някаква “демокрация, и
плурализъм .На Върха на Пирамидата са всите разбойници.
Стига сме си губили времето в
словоблудство .С искрена симпатия ,Светла /Ю
цитирай
19. bezistena - С благодарност и Любов към тебе, ...
20.08.2014 22:26
С благодарност и Любов към тебе,Светла,за прекрасния ти материал и участието ти в синергетичния Небесно-Земен екип под патронажа на Свети Томас Мор за разработването на общия ни постинг:
"Томас Мор и д-р Сотирос Теохаридис доказват,че България е мечтаната страна Утопия,а Кипър–Български цивилизационен продукт!"
http://bezistena.blog.bg/history/2014/08/20/.1290847
цитирай
20. blagorodnik - На мен пък
21.08.2014 20:23
си ми хареса интервюто. Само се чудя и все още не мога да разбера, защо българина към чужденците е мил, а към своите: "извади ми око, та той да няма две".
цитирай
21. rvmarkov - Човешката история е лява по природа
21.08.2014 20:58
Лявото, освен че се свързва с общото, колективното, социалното за сметка на индивидуалното, личното, егоистичното, е и движещата сила зад промяната, новото, прогресивното за сметка на старото, традиционното, консервативното.

Гордост е за мен да бъда на страната на прогресивните, т.е. да бъда ляв.
цитирай
22. josarian - Новите десни са вчерашните леви, ivanna4ev, огледай се - всички пещерни капиталисти и бизнесмени в Булгаристан са от червеното котило.
22.08.2014 14:12
ivanna4ev написа:
Ако "червените свине", чиято "услужлива маша" уж е Светла, съсипаха българската социалдемокрация, а по този начин опорочиха "лявото" в България, не е ли толкоз по-добре за нейното "дясно". За 25 години да е цъфнало и вързало. Къде сте бе, днес, след 25 години, нашите десни? Кои сте? Какво сте? Пръкнахте се от боклука в името на едното лапане и плюскане. Там си и останахте. И след сто години пак ще сте си там. И след сто години все едни "комунисти", "ДС-та", "ДПС-та" и не знам още какви "... - та" ще са "причина", по-точно - оправдание, за собствената ви несъстоятелност. Една несъстоятелност, за която ценности, като тези, споделени от този кипърски грък са съвсем непонятни.

А най-голямата "лява" партия, БСП, е пряк наследник на престъпната БКП. И за децата е ясно, че гнусните червени ченгета от ДС осуетиха всич„ко светло в България, опорочиха демокрацията - това си е тяхната посткомунистическа "демокрация", по която плюят червените тролове днес. Истинкото дясно беше съзнателно разсипано и осуетено, както и лявото - в момента имаме един мафиотски червен коктейл от ченгесарски безродници, които се подиграват на българския народ и умишлено го опростачват и съсипват. Затова казвам, че Светла съзнателно или несъзнателно е маша в техните ръце. Както и останалите 800 хиляди деменции и маргинали, които грасуват за тях и ги подкрепят на всеки избори.
цитирай
23. monaliza121 - Иначе е хубаво да кажеш, че си ляв, ...
25.08.2014 13:39
Иначе е хубаво да кажеш, че си ляв, защото това е свещен образ на хора, мислещи за другия.

Питам се, дали са минали на обучение при Кехоу?:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425705
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031