Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.07.2014 09:18 - Проф. Румяна Михнева: Русофобията ни днес е като антиамериканизма в миналото
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 14759 Коментари: 27 Гласове:
60


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изпускаме възможността да бъдем уникалната държава с мисия в сътрудничеството между две могъщи култури и цивилизационни общности, които са интегрални части на Голяма Европа, казва известната историчка

Интервю на Светла Василева


image

Румяна Михнева е завършила Френската езикова гимназия в София, спец. история и философия в Софийския университет. Защитила е докторат по история на Русия в Московския държавен университет, става д-р на исторически науки през 2003 г. Работила е в държавната администрация, БАН и Варненския свободен Университет. Чела е лекции и е специализирала в български, европейски и руски университети (Москва и Уляновск). Сътрудник на международни комитети на ЮНЕСКО и е един от експертите на президенската инициатива "Културни коридори в Европейския Югоизток". Ръководител е на проект по културна дипломация и наследство към СУ. Книгите й са издавани на български и руски. През април и юни три нейни интервюта бяха широко отразени в руски електронни медии. Интервюто е взето в навечерието на посещението на Сергей Лавров


"Цената на двойните стандарти на Запада стана прекалено висока "
"В ЕС сме все в позиция "партер" заради някакъв хипотетичен общоевропейски интерес. А къде е нашият?!"


- Проф. Михнева, върнахте се преди седмица от Москва и Крим. Какво се случва в "империята на Злото"?
- Да, "студена война" и "империята на Злото" са отново актуални понятия, в много по-мрачен вариант. Българите от моята генерация си мислят, че Русия е някакво подобие на Съветския съюз, с дефицитите и опашките. Нищо подобно! "Империята" днес отвръща на удара, ако се придържаме към тази терминология. Русия е изключително сложна система, но тази огромна по територия страна след кризата на 90-те е във видим подем, въпреки някои вътрешни дисбаланси. Политиците от ЕС и най-вече американските, крият главите си в пясъка, за да не признаят силата й. Да не се лъжем - потенциалът на тази страна плаши, макар че да се предизвика криза в момента е изгодно на други, не на Русия и Европа. Но в Русия, меко казано, има достойнство, дори при само 1% ръст там не "пищят" и не защото опозицията мълчи - тя сама се самоизолира, няма прагматични предложения и в момента е беззъба.

- Какво имате предвид?
- Проблемите в Русия се решават. Силово на моменти, но методично. Както по времето на Петър І се следват изцяло политики и практики на Европейския съюз - в образование, наука, култура. Създава се капацитет, за да се развиват кохезионни процеси в бъдеще в Евро-атлантическото пространство - една важна стратегическа линия на Кремъл. В крайна сметка заплатите на учени и преподаватели ще трябва да станат с 30% по-високи от средната за региона, в който живеят. Има райони, където средната заплата е ниска, но и с нея колегите ми могат да си позволят кредити за жилища и коли. Плащат сметките за комунални услуги и пътуват два пъти в годината в чужбина на почивка, купуват нови книги, ходят на концерти, т.е. те не живеят с притесненията на средностатистическия българин. Хората там са с ведри лица. Навсякъде е пълно с млади майки с детски колички. Няма страх от безработица.

- Може ли същото да се каже и за Крим?
- Крим вече е Русия, а българите са част от историята му. По времето на Екатерина ІІ, 80-те години на ХVІІІ в. 2% от основателите на Одеса са българи, после се заселват и в Крим. През 1944 г. Сталин изселва заедно с кримските татари 13 000 българи. На полуострова имах чувството, че съм у дома си, навред се виждат лозя, садени от ръцете на нашите прадеди, асми, рози, чешми. И в Севастопол всичко е история и святост, особено в Херсонес. Слава Богу, присъединяването на Крим мина без военен конфликт. Геополитическото му значение е известно, но подчертавам, Севастопол е част от сърцето на Русия! 

  - Усеща ли се, че има война наблизо?
  - Видимо не, но вече има бежанци и броят им се увеличава, макар привидно войната да не се усеща. Локализирана е. Но хората имат роднини, приятели, преминават границата - всичко се знае. Но не са паникьосани, дори още има еуфория: получават по-високи заплати и пенсии. Макар цените да са се удвоили, те се усещат защитени. 

   - Имаше съобщения, че Крим е без вода, ще останат и без ток. Има ли такова нещо?
   - Не, това са спекулации. Магазините са пълни, такситата евтини, хората - усмихнати като на празник, улиците чисти. На стълбата на Графския залив, откъдето е напускал руската земя Врангел с армията си, усещаш силата на тази страна. За събитията от пролетта на 2014 г. говорят като за "третата обсада на Севастопол". Да съм ясна - с обсади, санкции и войни руснакът не може да бъде сплашен. Само лош политик или политик с лоши съветници не би го знаел. Имат трудности, но ще ги преживеят. Нашето отношение към проблема обаче е странно, защото там имаме сънародници, а тук говорят някакви хора с печати в мозъците, както каза един философ. Визирам русофобите.
Проблемът е сходен с този на Запада. Западът приема за коректен един волунтаристки и напълно незаконен акт на Хрущов, но отхвърля един законен референдум?! А украинските власти, които от първите дни изпълняват чужда външнополитическа програма, тръгнаха да лишават руския език от статута му, днес вече горят руски книги в Киев и избиват хора в Източна Украйна?! Вярвам, че тази криза ще премине, но към днешния ден цената, изразена в човешки трагедии и жертви, е непростимо висока. Кой ще понесе отговорността? Къде е мястото ни по съвест, а не според грешните ходове на външни сили?! В миналото Русия и САЩ нееднократно са се подкрепяли в тежки мигове. Този конфликт няма да остане дълго време нерешен - това противоречи на логиката на събитията от миналото, на историята въобще! По тази причина крайните изхвърления на български политици и липсата на собствена позиция, макар да я декларираме, са израз на незрялост, политическа недалновидност и безотговорност към нацията. Крим е непревземаем, бреговата му ивица и съоръженията му могат да устоят на всичко, включително на ядрен удар и маневрите на НАТО в Черно море предизвикват иронията на руснаците.

- България присъства ли в публичното пространство в медиите на Крим, на Москва?
- Вече да - като лош пример, за да плашат украинците. Общата ни мечта, европейската идея е прекрасен сън, но икономическите й реалности копаят пропаст, в която ЕС и слабите икономически страни може да паднат. В Русия повече от 20 години за България почти не се говореше, а днес ни поставят, не без основание, в центъра на антинатовски и еврофобски настроения: "Вижте какво се случва в България", "Вие защо сте в НАТО", "Защо сте в ЕС". Така ни бяха разиграли големите политици на прехода, че да нямаме алтернатива. Европейският проект има плюсове и минуси, но само той привидно даваше гаранции за просперитет. Това говорих с колеги в Москва по време на ежегодната среща на руските американисти, проведена в Института по обща история през юни. За тях на Балканите съществуваха Гърция и Сърбия. За днешна България знаеха малко или нищо. И нещо също важно - ние взаимно сме в плен на много емоции. Да ви кажа, те ни ожалват искрено, когато слушат данни за икономиката ни.

 - В Крим или в Москва?
 - Оставете Крим, там казват "ние на Балканите"! Крим е типичен южен черноморски край. Татарите и българите от години са заедно. Там хилядолетията са създали местен "етнос" както доскоро беше и в Одеса. В Русия обаче не се познава днешна България! Това за мен обяснява определени неуспехи в политиката им тук - лобито им е, меко казано, анахронично. За разлика от американската и европейската, руската дипломация по отношение на България е все още затворена, едва напоследък се усеща търсенето на новаторски форми. 

 - Аз мисля, че и ние не ги познаваме…
 - Взаимно е. Те живеят с представите от старото време, с потупването на "братушките" по рамото. Прагматизмът в отношенията ни е декларативен, трудностите в общуването - видими. Но знаете ли след серията предавания там за икономиката ни има видим изблик на българофилия, смес от традиционната привързаност към България, тъга за минало време и загубените спомени и приятелства, жалост на големия и силния към "братушките". За разкъсване на традиционни връзки носят отговорност и двете страни. Тия дни отбелязахме 135 години дипломатически отношения с Русия. Но има шум в системата. Особено на фона на украинските събития, когато нашето чинопоклонничество пред "силните на деня" удари в тавана. Изхвърлянето на руския език от учебните програми по идеологически причини лиши поколения от достъпа на огромна по обем и значимост литература на един от световните езици. Днес общуваме с преводачи!

- Но русофобската линия в публичното пространство получава често подкрепа, особено напоследък.
- Медиите у нас са зависими, имат си покровители с политически пристрастия - русофобията обаче не е системна политическа доктрина, чрез нея се доказва "вярност" спрямо новите "господари". Има една група "съветолози" и експерти по всичко що е руско, които непрекъснато ругаят Русия, но в компания с китара пеят цяла нощ руски песни и след поредната русофобска тирада търсят да засвидетелстват любовта си към руската култура. Нещо като застрахователна полица, която биха осребрили при нужда в друга конюнктура. Някои са завършили Московския университет или МГИМО. Русофобията им е рефлекция на антиамериканизма от миналото с обратен знак. Ние сме част от една маркирана с определени специфики световна културна зона. По ред стечения на обстоятелствата - многобройност, територия, ресурси, Русия е неин лидер. Вместо да казваме, че сме посланиците, пренесли православието, донесли славянските писмена, изпратили през XIV в. обучени книжници, ние се оттласкваме от Русия, която ни е близка и е добронамерена. В момента Русия е водеща световна сила, а ние нямаме ясна национална политика към нея.

 - Ние нямаме национална доктрина, не знаем какво искаме и затова получаваме това, което имаме. Да вземем за пример проекта "Южен поток".
 - Така е - излиза посланикът на Украйна и казва, че те натиснали ЕК да спре проекта. И каква е реакцията?! Тиражираме изявление, доказващо държавен шантаж. Не гледаме интереса на нашия народ. Присъствието ни в ЕС е непрекъснато в позиция "партер" заради някакъв хипотетичен общоевропейски интерес. А къде е нашият?! При положение, че Австрия и Унгария категорично защитават проекта, позицията ни е жалка. Докато България не издигне свои политици, които в рамките на ЕС да отстояват нашите интереси, винаги ще сме губещи. 

 - Социолозите, макар и с неохота казват, че хората подкрепят Русия и нейната позиция в конфликта "Украйна".
 - Българинът има здраво чувство за това кое е полезно и кое не е. Не му допада лишената от смисъл политика, която води нашият елит. За мен БСП загуби близо 10% подкрепа, защото имаше колеблива позиция и по Крим, и по Украйна. Колко години подред наши дипломати стоят в Киев? Не съм чула ясно някой от тях да обясни какво се случва там. Какво ни гарантира, че сега като викат "москали на ножы" утре няма да нарочат и останалите, включително и българите. В същото време ние се въртим като ветропоказател - в Черно море провеждаме учения, в Брюксел козируваме. Кой ще назове нещата ясно - ние сме партньори и съюзници, но имаме икономически интереси, които не са в противоречие с общоевропейските ценности на солидарността - народът на най-бедната страна в Европа трябва да живее по-добре. Толкова! Румъния, Словакия, Италия, Австрия, Полша играят своите игри, а ние какво защитаваме?

- Битката е ожесточена, защото залогът е голям.
- Това е залогът на Америка, не на Европа! Това е калаборационизмът на брюкселската администрация, която "проспа" създаването на добри връзки с Русия. Днешната еврофобия в Русия на пропагандно ниво и русофобията в европейските медии и политически централи компрометират процесите на политическа и икономическа интеграция на ХХІ век. Не само у нас има дефицит на експертен ресурс, в САЩ също имат проблем с хората, които анализират и планират външнополитическите им акции. Приключи ерата на бесния антисъветизъм, но не бе намерена формулата за конструктивно сътрудничество, въпреки невероятните анализаторски умове, с които е богата Америка. Натискът на влиятелни лобита и корпорации явно е силен. Често се питам може ли някой да ми дефинира какво именно ги плаши в Русия?! Няма да се чуе смислен отговор. По-скоро американците се изплашиха, че между Русия и Европа може да възникне по-дълбоко коопериране.

 - Вие почувствахте ли мобилизация у руснаците?
 - Да разбира се. Те са мотивирани, макар и с доста проблеми. На първо място сложният политически ландшафт, дори само на ниво Кремъл. Московският политически елит е като торта "Наполеон" - с много пластове. Това е изключителен комплекс и аз бих казала, че нито един руски владетел или ръководител не си е позволявал да прави резки движения. Путин е също в тежка ситуация. Той трябва да балансира икономическата и социалната ситуация вътре и да се бори навън. В същото време усещането за динамика и прагматизъм - обществено-политически, позитивен, присъства навсякъде.

 - Вие сте оптимист, разбирам.
 - Така е, но се питам: Имаме ли ние наш национален проект, къде сме в този свят? Малките народи между големите имперски пространства винаги са били посредници, медиатори. Неслучайно в ЕС има програми за развитие на граничните области. Смята се, че народите, живеещи на границите, познават и двете култури. Много често те са и двуезични. Ние имаме потенциала да бъдем медиатори между ЕС, САЩ и Русия в този регион. Няма да цитирам солдафонското изхвърляне на един руски чиновник, че ще сме "троянския кон" на Русия в ЕС, защото беше невярно. Медиатор, който отстоява своята идентичност и достойнство, е ценен, уважаван и необходим на двете страни. Затова не достигна мъдрост на нито едно българско ръководство четвърт век. Когато водим едностранчива, колониално зависима политика, с ниско самочувствие, ние изпускаме възможността да бъдем уникалният народ и държава с мисия в сътрудничеството между две велики култури и могъщи цивилизационни общности, които са интегрални части на Голяма Европа! 
 

duma.bg





Гласувай:
62



1. minevv - да
10.07.2014 09:32
уникалният народ и държава с мисия в сътрудничеството между две велики култури ------какво повечеда се каже!!!!!
поклон
цитирай
2. dedenze - Ксенофобската русофобия се лансира и финансира от САЩ и ЕС !
10.07.2014 12:52
Зад нея стоят геополитически, икономически интереси! Всички коментари са излишни, ако погледнем рекламите поставени предполагам без ваше съгласие в постинга - дрехи втора употреба обикновено от покойници в т.н. магазини манго!?
Модни дрехи и аксесоари противоречащи на нащия бит и култура !? Показателно е, до това се стига когато нямаш собствена воля, политика и история !
цитирай
3. lion1234 - Калпава работа!
10.07.2014 12:58
От една страна, сме част от евроатлантическите структури, от друга - 90% енергийно зависими от Русия. Веднъж закриваме напълно пригодни 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ Козлодуй, за да угодим на Европа/ защото реакторите са руски?!/, после, за да не разсърдим Русия, скланяме да строим АЕЦ Белене - и ту започваме да го строим, ту спираме, та до днес ,,гьолът'' си стои. Сега тъкмо почнахме да строим Южен поток, но взеха че се изтупаха 3-ма щатски сенатори, които не харесали фирмата-изпълнител и хоп строежът изведнъж спря. Тези дни пък ни посети руския външен министър Лавров и току-виж скоро строежът отново да бъде размразен. И просто не знам с такава безгръбначна политика докъде ще стиггнем: може би дотам да ни използват за плашило, за ,,троянски кон'', за обект, достоен за съжаление в руските медии или пък да ни сочат за най-закъсалата държава в ЕС, за ,,тоалетната'' на Европа с най-големите нещастници в света в инфо агенциите на Запад.
В интервюто прави впечатление, че и двете събеседнички са на мнение, че с Русия не се познаваме добре. Г-жа Михнева правилно допълва, че русите все още живеят с представите за старото време, че прагматизмът в отношенията ни е декларативен. Може би 135-годишният юбилей е добър повод най-сетне за преосмисляне на дипломатическите отношения между двете страни по посока на прагматизма, на взаимния интерес и на преодоляването на идеологическите предразсъдъци и свързаните с тях филии и фобии.
цитирай
4. chara - dedenze Прав сте! Никога на никого не съм давала съгласие да се поместват реклами
10.07.2014 13:13
в пространството ми.
цитирай
5. chara - lion1234 понеже споменахте "Южен поток", нека кажа, че Унгария каза на висок глас,
10.07.2014 13:22
че ще строи газопровода, че той е необходим и ако някой от ЕС е против, да заповяда да мръзне зимно време в Унгария вместо унгарците.
Австрия чрез ОMV подписа договор за строителството, Сърбия също ще строи, а във вторник Словения подкрепи проекта. Италия заяви, че ще ускори старта на проекта по време на нейното председателство на ЕС.
Само ние се чудим на кого да угодим...
цитирай
6. mt46 - Поздрав!...
10.07.2014 14:08
Русофобите с "печати в мозъците" явно не разбират, че войната между САЩ и Русия не е в наш интерес... А нима Русия предизвика /разпали/ тази война?...

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0
цитирай
7. chara - mt46 Да, Иво изговори тези неща и пред мен
10.07.2014 14:25
http://chara.blog.bg/politika/2014/07/03/doc-ivo-hristov-rusiia-se-mobilizira-kogato-ia-pritisnat-do-.1277997

Който разбрал, разбрал!
цитирай
8. getmans1 - Цената!
10.07.2014 15:02
Австрия - 4 милКкм.
България - ???????

Америконофобията беше наложена, така както се налага Русофобията макар че става въпрос за обикновена Путинофобия, честна но и болезнена за някои които си плачат за чистка т.е. лустрация.
За икономиката може да е късно за политиката също но за образованието, не.

Само виж:
„ Приключи ерата на бесния антисъветизъм, но не бе намерена формулата за конструктивно сътрудничество, въпреки невероятните анализаторски умове, с които е богата Америка. Натискът на влиятелни“

А Кой да зададе въпроса, какво Русия направи за стопяване на „ледовете“ какво направиха за мирния живот прехвалените руски анализатори и политици свен да налагат воля и ЦЕНИ, а ?
цитирай
9. minevv - до getmans1
10.07.2014 16:21
ми нали искахме капитализъм--- там няма под масата за наши хора... има икономика.. защо очакваш някои да ни дава за сините очи???
цитирай
10. getmans1 - minevv - като прегледаш блог. бг
10.07.2014 19:00
minevv написа:
ми нали искахме капитализъм--- там няма под масата за наши хора... има икономика.. защо очакваш някои да ни дава за сините очи???


ще видиш че недоволството в БГ си има име, русофили.
Те са които смятат че някое е длъжен да дава на България и не само да дава но и да е безотчетно, защо ли!?

Заяждаш се на дребно, никъде в коментара ми няма и грам очакване за подаяние и ще съм благодарен ако ми посочиш нещо такова.
цитирай
11. injir - БГ-то пак изпуска мекото на хляба. . ...
10.07.2014 20:08
БГ-то пак изпуска мекото на хляба...
цитирай
12. leonleonovpom2 - Поздрави Светла , за хубавото и навременно интервю!
10.07.2014 21:03
Прочетох интересно мнение за русофилите. Не знам защо трябва да се определяме като обичащи и мразещи някого, при това в зависимост, да ни посочат кого да любим и да мразим
Та съгласно оценката за това, кои са русофири, излиза, че на света няма по-големи русофили от гърците. Те точно така смятат, че трябва да им се дава и то не 12 милиарда като на нас , а поне 50 пъти повече и се оглеждат за още.
Машалла, съвършенни русофили!

Сега сериозно. не ми е ясно защо трябваше да губим руския пазар Ами той поддържаше икономиката ни. Правил съм сметки, преди 89-та година всяка година сме спестявали по около два милиарда долара от нефта, внос от СССР , от разликата на тяхната цена в сравнение от международната
Според мен е неясно едно-Русия ли търсеше и искаше прекъсване на икономически контакти с нас или някой на нас го подсказа, за да ни учи след това да не искаме" под масата"
Нашата икономика беше работеща, а руският пазар беше залят с наши стоки, бил съм очевидец Тогава или сега сме имали икономика, за селското стопанство да не говорим!?
Капиталът се натрупва в резултат на неплатен труд на някого. Ако някой се помъчи да ме убеди, че е в резултат на много труд, ще му предам думите на чичо ми Амбарев, от известен фабрикантски род, типичен представител на капитализма/ успял да се приспособи към соц условията / , следователно произвеждащ краставици, накрая ще се разбере защо. Той, като малко момче загрижено ме поучаваше, предавам дословно, запомнил съм го:
" Жани, ако от работата имаше келепир, владиката и той щеше да ходи на работа"
Краставичарите могат да продадат, ако искат, краставици на Иван Амбарев!
цитирай
13. анонимен - Нарочно исках да не коментирам, но ти вече си на прицел, тъй че все тая.
10.07.2014 21:19
20. kushel - Слушайте капути модераторски или ...
19:55
Слушайте капути модераторски или Тутански или не знам си кои. Дреме ми на хуя дали ще излизам на първа и дали ще помпите фмирисания ненормалник, но преди Чара да започне интервютата с хора, които не споделят фашистките ви възгледи, винаги излизаше в карето, защото е от малкото хора тук които ни предлагат нещо автентично, а сега я подтискате и унижавате като помпите всички глуповати постинги пред нейния за да не видят материалите и "бял свят". Не ви ли е срам малко, да избутвате един очевидно неадекватен идиот с хиляди прочити отпред. Превърнахте тоя сайт в едно нездравословно място, гнездо на луди, мошеници и откровени фашисти.

Какви жалки нищожества. Ако въобще те пуснат на първа, това ще става след 22 чака. Нямам думи да опиша отвращението си от местните демократ-фашисти Фмир, Каката, Сопола, Андрешко, Йотовица, Пишкова, Тутю и придворния им паж Гетю, хора без никакъв морал и скрупули.
цитирай
14. milady - поздрави ,Светле !!
10.07.2014 22:00
както винаги ,поста Ти е на ниво ,а Интервюто....
e безупречно .И аз дадох скромна “Прогноза “
в моя http://milady.blog.bg/.
Хубава вечер !

цитирай
15. getmans1 - leonleonovpom2 - Аз усетих намека,
10.07.2014 22:15
и се питам защо Ваша милост не усеща мисълта ми а тя се изразява само в една думичка - безотчетна.
За улеснение мога да приложа още една думичка, доверие.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Извинявам се, ако съм засегнал някой, но това беше сборно, не конкретен коментар!
10.07.2014 23:04
На друго исках да наблегна - Филство, отнесено към народ е прекалено силна дума Може да се счита даден народ за приятелски или не приятелски настроен към нас или пък ние към него , но да го обичаш като първо либе, това е прекалено.
Но и както да бъде наречено, това не бива да бъде налагано отвън, такова чувство идва от вътре
Иначе основният въпрос е -по чия вина се прекъснаха икономическите връзки с Русия, спечелихме или загубихме от това, че пазарът ни с нея е орязан
И накрая, кога икономиката ни беше по -силна- при комунизма, колкото и имагинерен да беше, или сега -при капитализма
Или и капитализмът е имагинерен като социализма и то не толкова, а в пъти повече.За капитализма е присъща икономиката, да оставим настрана човечността. Къде ни е икономиката сега?
Защо се получава това, в капитализъм ли сме, хайде, да се приеме общото мнение ,че преди не е било социализъм. Сега какво е?
цитирай
17. getmans1 - leonleonovpom2 - Питаш кой прекъсна икономическата връзка нали, много просто, ТЕ!
10.07.2014 23:48
Помниш ли 90-те и с какво се свързваше името Хан Аспарух и новините започваха с това име, не оня Хан от 681г а танкера който чакахме да докара нефт.
Нефт ама не от Русия а от арабите, и точно Русия отказа консервите от България и фалира предприятията от леката промишленост. За наказание.

Аз не мога да си обясня това нашенско лековерие, преиначаването на историята и интересите ни.
Приятели, благодарности но винаги в този свят и в миналия, и в бъдещия „сиренето е с пари“ останалото е демагогия и ат лукавия!
цитирай
18. анонимен - Разсъмва и постингът веднага пада ...
11.07.2014 05:47
Разсъмва и постингът веднага пада под чертата. Вече сериозно смятам, че грозната манипулация е дело на модерацията на блога, а защо се прави е напълно ясно - ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ. В тоя сайт отдавна се разхождат на воля никове в ихитлеристки униформи а постингите на профашистката банда неизмено заемат първите места в сайта с фалшиви числа. Ами, БРАВО на цялото ръководство на тоя сайт! Повече нямам никакви илюзии.

Вероятно постингите на Розата......................Анонимус3, откровения супермногопрофилник, без нито един коментар, са много по-важни от мнението на един професор, но от тях винаги има поне три-четири на таблото, естествено с Фмирчо най-отпред и останалите членове на профашистката група.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Няма как да не си спомням "Хан ...
11.07.2014 08:13
Няма как да не си спомням "Хан Аспарух"- танкера
Да, предателството спрямо нас тръгна от най-големия комунист тогава-Горбачов, който типично за тях - комунистите, като всичко знаещ, се зае да строй......капитализъм!
Ясно какъв!
цитирай
20. minevv - do getmans1
11.07.2014 09:09
"Кой да зададе въпроса, какво Русия направи за стопяване на „ледовете“ какво направиха за мирния живот прехвалените руски анализатори и политици свен да налагат воля и ЦЕНИ, а ?"
a towa?
И не русофилите искат, а русофобите се оплакват.
И коментара беше - защото твърде много ... се оплават , че русия не дава, или са откровенно злобни,.. А всичко е политика... и трябва да сме обективни.
цитирай
21. chara - На пресконференцията във външно министерство Сергей Лавров анонсира нещо, което беше подминато от БГ медиите, не знам защо!
11.07.2014 10:04
Всъщност знам, но това е друга тема.

Русия инициира началото на консултации за създаване към 2020 г. на зона за свободна търговия между ЕС и Евразийския икономически съюз. Идеята за пръв път е огласена в началото на годината в Брюксел в рамките на форума ЕС-Русия и означава, че ще бъдат полагани целенасочени усилия за формиране на единно икономическо и хуманитарно пространство от Атлантика до Тихия океан.

Което пък е знак, че познатият ни свят се предефинира пред очите ни. Въпросът е ние къде ще сме в него, общество, политици, медии, бизнес...
цитирай
22. tomich - Русофобията се появи като естествен отпор на продажни български русофили
11.07.2014 23:33
Доста промислях дали има смисъл да коментирам това интервю, тъй като въобще интервютата по принцип са некоментируеми по простата причина, че липсва каквато и да е двупосочна комуникация между интервюирания и коментиращия. Този факт очевидно обезсмисля всякакъв вид диалог, защото каквото добро или лошо да се каже отговор няма да има. Всъщност възможно е да има, но от интервюиращия. Подобен отговор чрез "медиатор" обаче не може да претендира за обективност още повече за точност, истинност и особено за искреност по разбираеми причини...
Ще споделя някои мои възгледи и възражения, относно нейното интервю или по-точно за даващата интервюто историчка г-жа Румяна Михнева И така:
1/. България не е "уникална" държава, с някаква специална "мисия" в "сътрудничеството” между европейската и руската култури. Това красиви, но изпразнени от съдържание академични думи Това, първо. Второ, наличните връзки между почти всички европейски държави и руската култура и датират от векове Така че, нищо не сме изпуснали като "уникална държава" с някаква въображаема мъглява „мисия” .

2/. Не знам какво разбира под "сътрудничество между две могъщи култури" известната историчка, но би трябвало да й е известно, че няма и не може да има равнопоставеност между две колкото и могъщи да са култури. Цялата културна история на човечеството показва неизбежното влияние на по-развити върху по-малко развити култури, но това не е „сътрудничество, тъй като не се определя от политиката на една или друга държава. Силата и могъществото на една култура се измерва с разпространението и степента на влиянието й върху други култури. Точно това влияние се пренася чрез всевъзможни връзки (духовни,исторически, материално-икономически, политически и други). То е неуправляемо дори на на ниво държава и не се поддава на никакви изкуствени силови правила, декрети и забрани. Мога да дам доста примери, макар че повечето хора могат сами да си спомнят.
цитирай
23. tomich - #
11.07.2014 23:37

3/. "Проблемите в Русия се решават",казва госпожата професор. Те се решавали (кои питам аз?), защото Великая Руссь, както по времето на Петър I, следвала изцяло политиките и практиките на ЕС в образованието, науката и, забележете, ...в културата. Господи, може ли един уж известен професор по история да говори подобни глупости! Видно е, че може. Ако кажа сега, че проблемите в БГ се решават защото България, както по времето на цар Симеон Велики, следва изцяло политиките и практиките на ЕС в образованието, науката и културата, сигурно много хора ще ме сметнат за откачен. Да, ама не и г-жа Михнева...Нейният цялостен отговор на въпроса „Какво имате предвид?”е просто смехотворен пропаганден уникат, очевидно предназначен за умствено изостанали хора, лишени от алтернативна информация и неспособни да разсъждават логически.

Чел съм всичките ти интервюта, Чара, и не мога да си обясня, как така последователно изравяш от дълбоките пластове на политизираната българска научна общност полуизгнили фосили на продажни добре платени "учени" (и общественици) със съмнителни научни звания и познания - професори, доценти, доктори на разни науки. Много жалко.
цитирай
24. rakurs - Не от Русия пристигна Рейганомиката.
12.07.2014 23:29
Не от Русия пристигнаха частните държавни армий
цитирай
25. kostadin - Здравей ,Чара!
15.07.2014 21:03
Разлика има и то съществена- русофобите са много малко.
цитирай
26. zabylgarite - ...
22.07.2014 18:19
Америка не е това което е била-надежда и страж на справедливост
това днес четох от д-р Николай Михайлов

а с Русия имаме духовна връзка освен вяра,култура и изкуство,писменост са взели от нас и т.н.
но русофобите не го разбират,защото нямат вяра
и злоба ли злоба

Никой не е идеален,но преклонението през щатите вече ми идва в повече
точно както навремето със СССР.
цитирай
27. tomich - към к.25 kostadin
26.07.2014 18:27
kostadin написа:
Разлика има и то съществена- русофобите са много малко.

Естествено, че има съществена разлика между русофоби и русофили, костадине, но тя не е в числеността, а в разбирането за национално достойнство, себеуважение и духовност. Апропо, да те запитам как разбра, че "русофобите са много малко"? Съмнявам се да си ползвал сериозни социологически статистически изследвания (ако греша, цитирай ги!), защото изводите от тях се базират на числови данни, а не на думи като "малко" или "много".
Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425340
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031