Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.07.2014 09:13 - Доц. Иво Христов: Русия се мобилизира, когато я притиснат до стената
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 24780 Коментари: 32 Гласове:
55


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Който контролира Евразия, той контролира света, казва преподавателят по социология на правото


Интервю на Светла Василева


image

       Иво Христов е роден през 1966 г. в Киев, Украйна. Магистър по право и доктор по социология на правото на СУ "Св. Кл. Охридски". Специализирал в САЩ, Германия, Италия и Австрия. Експертен сътрудник на комисията против корупцията в 37-то НС и комисията по правни въпроси към 38-то, 39-то, 40-то и 41-то НС. Ръководил е катедра "Приложна и институционална социология" към  Философско-историческия факултет на ПУ "П. Хилендарски" (2009-2013 г.) Преподава и в Софийския университет.


"От Украйна правят една голяма Македония на антируска основа"
"У нас се оказва натиск да се свали правителството и да бъде монтирано друго, което да не допусне "Южен поток"


- Доц. Христов краят на историята не се случи, както прогнозира Фукуяма. Напротив, свидетели сме на поредна експанзия на Америка.
- Америка е сложно общество, в което има различни властови и социални групи. Ако ме питате за намесата на САЩ в Украйна, тук има сериозна геополитическа логика за това действие. За да я разберем, трябва да разберем скрития механизъм, по който функционират Европа и евразийското пространство. Защо Европа, която в последните 300 години разполага с ресурса и с визията да господства над света, не го е направила като единен субект? Защо никога не се обединява?
Отговорът е в това, че синтезът между евразийските ресурси на Русия - човешки, природни и икономически, с технологичните и финансови ресурси на Каролингското ядро, групирано около Германия, би дал хипотетично геополитически субект, който може да господства върху света, защото който контролира Евразия, той контролира света. Цялата англосаксонска политика за последните над 300 г. е насочена към това - недопускане на Евразия да се контролира от един-единствен субект на силата, което веднага ще направи излишна първоначално Британия, а след това нейното продължение САЩ и веригата им от сателити. Затова американската стратегия особено след Първата световна война е била да не се допусне такъв субект на сила, защото ще постави под заплаха тяхното господстващо положение.
Този механизъм за недопускане създаването на единен субект на територията на Евразия за пръв път се пропука след разпадането на Съветския съюз, което на първо време отвори огромен вакуум в източна посока. Той веднага беше запълнен с т.нар. източно разширяване на НАТО и на ЕС, който опря до границите на бившия СССР някъде около 2000 г. Това доведе за пръв път до уникална ситуация. Нито условният западен център около Германия и Франция, нито условният източен център, групиран около Руската федерация като наследник на СССР, не разполагаха с достатъчен ресурс, за да бъдат заплаха за другата страна. Те са достатъчно силни, за да могат да се удържат като субекти на силата от гледна точка на геополитиката, но са достатъчно слаби, за да могат да наложат своята воля на отсрещната страна. Именно тази недостатъчна сила на условния ляв и десен полюс на европейския континент поражда обективен коридор от възможности за колаборация, без нито едната, нито другата страна да се чувства заплашена от експанзия.
Сътрудничеството започна някъде след 2000 г., когато Путин успя да възпре дезинтеграцията на Русия във Втората чеченска война. Първоначално се базираше на износа на енергоресурси - нефт и газ, в западна посока, но започна и селективно навлизане на западни корпорации в Русия и насочване на руски капитали към купуване на дялове в западноевропейски компании. Стартира естествен процес на синтез между германската технология и руските ресурси. Това е кошмарът за всеки англосаксонски геополитик, защото означава, че в някаква отдалечена перспектива Евразия може да се конституира като единен субект във форми, за които даже не се и досещаме. Това е континентът, който разполага с най-големите човешки, суровинни и технологични ресурси и автоматично той ще господства върху света. Естествено това не можеше да бъде допуснато и затова се действа превантивно, като се удря най-слабото звено, в случая Украйна, която за последните 25 г. представляваше буферна територия между Русия и Европа.
Моментът, в който Русия започна да се консолидира като субект на силата и да консолидира около себе си ново геополитическо поле по фронта на евразийски съюз, Украйна започна да играе важна роля поради четири причини: икономически потенциал; геополитическо положение - който контролира Украйна, той контролира Черно море и транзитния коридор между Русия и Европа; демографски потенциал - става въпрос за 45 млн. души, които, съчетани с населението на Русия, Беларус и Казахстан, правят блок от 200 млн. човека. Тези хора са необходимото условие Русия да се оформи като геополитически център, който може да партнира на равни начала със западноевропейския полюс. Това не можеше да бъде допуснато, поради което се разиграха и събитията от зимата. Не става въпрос за инцидентен случай, а за сложно геополитическо движение, което се базира на комплекс от причини и преследва каскада от резултати. Идеята е на първо място със свалянето на режима на Янукович и заместването му с олигархичен режим, който е лоялен на американците, да се решат няколко задачи, най-важните от които са: Да се забави или стопира процесът на евразийска интеграция около Русия и по този начин да бъде спрян процесът на геополитическото й позициониране като самостоятелен център на силата. Втората - да бъде спрян процесът на интеграция между Русия и Европа. Сложна задача.

- Защо?
- Защото се целят няколко неща. Създаване при успех на операцията на голяма русофобска държава в самия център на руския свят. Това ще бъде второ по-лошо издание на Полша, с което се затваря веригата на изолация на Русия от Естония до Грузия. Второ, да бъде създаден единен демографски и военно-политически блок между Полша и Украйна, който задълго ще скове Русия на самите й граници. Трето, изнасяне на американската система на ПВО - това означава, че за първи път САЩ ще имат възможност да прострелват руските стратегически ракетни райони оттатък Урал, както и че Русия, при евентуална ядрена война ще бъде лишена от възможността за ответен удар - руските ракети ще бъдат унищожени в шахтите им. Цялата руска територия зад Урал става открита като на длан, като се поставя под угроза ПВО-системата на съюзната държава Русия-Беларус. Левият фланг на Белорусия става открит и европейската ПВО на Русия става старо желязо. Това означава директна заплаха на целия руски централен район.
За културните, цивилизационни и чисто човешки и хуманитарни последици въобще не говоря. С монтирането на русофобски режим в Киев се създават предпоставките за управляем дълготраещ конфликт между двата най-близки народа - руснаци и украинци. Да го кажа ясно: от Украйна правят една голяма Македония на антируска основа. На шесто място. Монтирането на прозападен режим в Киев означаваше (неслучайно използвам минало време) изхвърлянето на Русия от Черноморския басейн и поставяне под директна геостратегическа заплаха руското присъствие в Кавказ, Поволжието и Южен Урал. Подобен процес слага кръст на всички интерграционни процеси във ВПК между Русия и Украйна, което силно ще забави руските програми за превъоръжаване.
Това е каскада от задачи, които биват преследвани с невинната на пръв поглед Майдан-революция. Самата технология на провежданата революция е организирана от западните служби, логистиката и финансирането са осигурени от украинския олигархат, а ударното звено на геополитическия преврат бе възложено на въоръжените отряди на западноукраинските националисти, подхранван от обективно съществуващото социално напрежение в Украйна, породено от режима на Янукович. И последна много важна задача. Пресичане на енергийните връзки между Русия и Западна Европа с прочутия казус за украинската газопреносна мрежа. Тук се преследва сложен комплекс от задачи, чието последно измерение е икономическо.

- Какви са тези задачи?
- В момента нуждата от газ на Европа на 40% се задоволява от "Газпром". Пресичането на тези доставки чрез генериране на руско-украински сблъсък по газовия въпрос цели да лиши Западна Европа от руския газ. Русия да престане да доставя енергийни ресурси на Западна Европа, да бъде демонизирана като некоректен доставчик на енергийни суровини и Европа да се насочи към американските такива. Което пък ще доведе до лишаване на Русия от огромни валутни източници, водещо до сриване на икономически, социални и военни програми в страната.

- "Южен поток" беше отблясък от тази битка?
- Да най-малкият, като сенките от пещерата на Платон. Това е типичен пример за водене на непряка война, защото Майданът е casus belli - повод за война. На Русия беше обявена война с цел не просто откъсване на Украйна от руската геополитическа орбита, а смяната на режима в Москва, казано още по-просто - смяната на Путин. Като му се сервират всички тези проблеми, това ще доведе до социално-икономическа криза в страната, до задействане на петата колона в лицето на руския олигархат, който е със същия финансово-икономически и социален фасон като украинския и на част от руската политическа върхушка, която от 90-те години няма нищо против да изпълнява ролята на колониална администрация на територията, в замяна на което да получава съответния процент от експлоатацията й.

- Не е ли твърде амбициозна задачата да се справят с Русия?
- Задачата е да бъде решен веднъж и завинаги руският въпрос. САЩ са длъжни да дадат превантивно сражение, за да не бъдат изместени от върха на световната геополитическа пирамида, логиката е Украйна да е важна пътна гара за сваляне на режима в Москва, а целта е Китай. Збигнев Бжежински казва в последната си книга "Strategic Vision" следното - на големия Запад са му нужни два много важни субекта: на южния фланг - Турция, на северния - Русия. Това едва ли е продиктувано от благи човеколюбиви съображения: Турция е нужна, за да играе ролята на надзорник на Близкия изток, а Русия, за да се използва суровинният ресурс в бъдещия конфликт с Китай. Русия трябва да играе тази роля спрямо Китай, която в момента играе Украйна спрямо Русия. 

- Европа ще успее ли да удържи на всичките тези интереси?
- Предполагам, че ме питате какво ще направят някои среди в Германия и във Франция. Европа е много разкъсана. На наднационално ниво брюкселската администрация е тотално проатлантическа. В украинската криза тя показа точно това си лице. В елита на Германия, която все още не е самостоятелен геополитически субект, се борят два лагера - нейната печеливша икономическа позиция е на Изток, но политическият й естаблишмънт е свързан силно с атлантизма. Това предопределя непоследователната й позиция по украинската криза.

- На моменти изглеждаше, че не оставят полезен ход на Русия?
- Да. След като беше монтиран режимът в Киев, бяха осъществени няколко провокации спрямо Русия, за да се намеси тя военно. Това беше чудовищното клане в Одеса, в Мариупол на 9 май и системният натиск в районите на Донецк, Луганск, Харков и, разбира се, вече 500 000-ият бежанец, влязъл в Русия от източните райони. Русия е поставена пред следната алтернатива - ако Путин реализира това, което Съветът на федерацията му даде като картбланш и който беше отменен преди дни, моментално вкарва страната в матрица, добре позната на Запад - военен агресор, руската военна опасност, което решава каскада от задачи. Първо стабилизиране на режима в Киев, който пред чуждата агресия на "москалите" вече ще бъде легитимиран. Второ, ще се легитимира "украинството" като антируски проект. Трето,  Русия ще влезе в ситуация на дълга, жестока война, която ще изцеди силите й и ще има за резултат смразяване навеки на двата най-близки народа - руснаци и украинци. Четвърто, промяна на статута на САЩ в Европа, в това число на основанията за американското военно присъствие, мащаба и формите му. Това веднага слага кръст на опитите за симбиоза между източния и западния полюс на Евразия. Оттам прекратяването на какъвто и да е опит за създаване на единен евразийски субект. 
Втората алтернатива. Ако Русия не се намесеше в Новорусия, това създава огромен натиск върху администрацията на Путин с мотив, че е предал руските интереси в Украйна. Ако за американците Украйна е технически въпрос в геополитическата игра, за руснаците е въпрос на живот и смърт. Предаването й означава край на режима на Путин. Той ще бъде сринат от вътрешната опозиция, която ще бъде умело дирижирана. На пръв поглед екипът на Путин беше поставен в чудовищна ситуация. Ако влезе - защо влезе, ако не влезе - защо не влезе. Той обаче показа за пореден път, че е достоен за геополитическата задача и времето.  
Екипът в Кремъл реши, че ще се намеси в Украйна, без да се намесва. Това, което се случи, е военна инфилтрация засега на Изтока и Юга под формата на автохтонна Луганска и Донецка република. Направиха се три неща. Овладяха се най-важните икономически центрове на Украйна - Донецка и Луганска област, удържа се военният натиск на киевската армия и трето, което някак не се забеляза - реално между Русия и Новорусия няма граница. Очаквам съвпадение между военното изтощаване на киевския режим и икономическия и енергийния колапс, които ще се случат някъде към Нова година, както и банкрута на страната, въпреки финансовите инжекции на МВФ и ЕС, които са смешни на фона на нуждите на Украйна.

- Какви са реалните резултати от геополитическата маневра "Украйна 2014"?
- Целта бе отслабване на режима в Москва. Получи се точно обратното: Путин има в момента 80% поддръжка и това, което Америка не е очаквала - Русия влезе в мобилизационен режим, с всички произтичащи от това последици. Огромната част от проблемите, свързани със системната корупция в страната, износа на капитали, недиверсифицирането на руската икономика, висенето на енергийната игла, проблемите на петата и шестата колона - по Ал.Дугин, изведнъж се изостриха на вълната на руския патриотизъм, особено след Крим.
Логиката на руския живот не е логиката на Европа. Тя не е икономическа. Това е логика на вертикалата на властта. Това е друг свят, неслучайно се казва руски свят. Той работи по други механизми. Опитът да стане европодобен води до рухването на Русия. Това го е показвала историята. Русия работи само в мобилизационен режим, изправена, образно казано, до стената. Такъв е случаят в момента. Сега те решават в ускорен порядък пет неща - замяна на вноса, продоволствена независимост, лекарствена независимост, платежна система и преориентиране на руските енергийни пазари на Изток.
В този контекст се случи договорът с Китай за газа. Вместо да разчленят Евразия, за да я командват, американците създадоха чудовище между мечката и дракона. В анализ на Американските военновъздушни сили се казва, че ако САЩ не успеят да поставят под контрол Китай, каквото и да означава това, до 2025 г. той ще стане неконтролируем. Те сега ускориха този процес.

- Къде е България във всичко това?
- Резултатът от всичко това при нас е драмата със свалянето на правителството, което имаше за задача да построи "Южен поток" на българска територия и целият натиск, който се оказва в момента да бъде монтирано управление, което да не допусне това.

- Имат ли шанс Русия и руснаците?
- Сложен въпрос. Ще отговоря какво ми се иска, макар да е емоционално. Въпросът е на живот и смърт. Когато има компресия на историческото и социалното време, Русия винаги излиза от ситуацията. Аз си мисля, че те ще излязат от тази ситуация много по-силни.
 

duma.bg

 




Гласувай:
55



1. syrmaepon - Интервюто безспорно е интересно. ...
03.07.2014 09:30
Интервюто безспорно е интересно. То анализира глобалната ситуация и вероятно анализът е верен. Обаче освен глобална картина има и вътрешна в самата Русия. Такива вътрешни процеси в такава голяма по територия и по значение страна не са никак маловажни. За интересите на САЩ съм съгласна, но не знам дали управлението на сегашната власт в Русия е еднозначно обърнато към Европа. По скоро имаме група олигарси , които подобно на тези в България /или по-точно нашите са подобни на руските/ преследват само една цел - да си напълнят джобовете с пари от газа. Сътрудничество/ Русия-Европа/ означава договореност, компромиси и прочие такива неща , а не изнудване за цените, собствеността на тръбите и ред други неща за които дори не сме чували. Бедата е че "елитите" на Русия и България нито имат културата на европейските , нито имат понятие за стратегическа цел в бъдеще от поне 50 години, нито понятие че една сделка е успешна когато всички печелят, а не разбирането, че аз да спечеля пък другите нека губят. И тук връзката на общуването Русия - Европа се къса. И аз милея за нея , но тя както ив България е осъществима единствено с други елити.
цитирай
2. chara - syrmaepon Ако се позова на текста на доц. Христов, който разглежда Европа като
03.07.2014 09:48
Германия преди всичко, то няма скъсана връзка между Русия и Европа. Никак даже. Русия първа подкрепи обединението на ГДР и ФРГ през 90-те години. Този факт беше напомнен в една от знаковите речи на Путин около Кримската криза и потвърден неколкократно от фрау Меркел в нейни брифинги около същата криза.
Канцлерът Шрьодер стана член на съвета на директорите на компанията, която построи газопровода Северен поток, която е доминирана от Газпром.
цитирай
3. анонимен - Великолепен анализ. Неща които ...
03.07.2014 10:12
Великолепен анализ. Неща които знаем или инстинктивно усещаме, но за които русомразците-америколюбци си затварят главите в пясъка. След успешната олимпиада, присъединяването на Крим, всестранния съюз с Китай и създаването на Евразийския съюз, резултътът Русия - САЩ е 4 : 0.
цитирай
4. vencivaleri1951 - Привет Светла!
03.07.2014 10:40
Следя с интерес от доста време публикации и участия в дискукии на доцент Христов.
Чудя се защо този човек не е в законодателната или изпълнителната власт.
цитирай
5. aip55 - Добър анализ
03.07.2014 11:18
като не са спестени недомлъвките!
цитирай
6. merlin68 - Анализът е отличен, но ми се струва, ...
03.07.2014 11:45
Анализът е отличен, но ми се струва, че доц. Иво Христов, съвсем съзнателно е пропуснал някои аспекти на създалата се в света ситуация след майданските събития. И вероятно съвсем правилно го е направил, предвиждането на глобална катастрофа е оправдано само ако то би послужило за предотвратяването й. Предотвратяването на такава катастрофа обаче не е по силите на доц. Христов, не е по нашите сили, нито по тези на българските политици. Предотвратяването на глабална катастрофа, не е дори по силите на ЕС, Русия и Китай, взети заедно. Такава катастрофа може да бъде избегната единствено с общите усилия на САЩ, ЕС, Русия и Китай, индикации за търсене на такова решение от страна на САЩ, обаче липсват. Това положение поставя света на ръба на ядрен апокалипсис.
Ситуацията е идентична с тази преди началото на Втората Световна Война. Моделът на установения в света ред не работи, големите играчи чрез локални конфликти вече са осъществили редица политически и икономически завоевания, даващи им предимство в глобалния конфликт. Войната е на границата на Русия, обръча е стегнат от всякъде. Има три възможни изхода:
- Русия капитулира. Това се изразява в смяната на Путин от нов Горбачов, който поставя икономиката и ресурсите на Русия на разположение на Запада. В следствие на това Русия се превръща в един огромен вариант на България, като разбира се за да не се допусне ново възкръсване, се унищожава руският ядрен потенциал.
- Европа, изправена пред заплахата от физическо унищожение вследствие на глобален ядрен конфликт, успява да убеди САЩ, да се откажат от намеренията си за световно господство (трудно, за да не кажа напълно неосъществима възможност).
- Война
Както казва доц. Христов, Русия се мобилизира когато е изправена до стената. В този смисъл, свалянето на Путин в този момент е невъзможно, цяла Русия стои твърдо зад него, дори той да бъде убит сега, появата на нов Горбачов едва ли е възможна в тези условия. Напротив, възможно е новият лидер да се окаже много по-краен..........
цитирай
7. merlin68 - ....
03.07.2014 11:52
по отношение на на САЩ.
Европа е разкъсвана от противоречия, единна политика няма. ЕС не успя през 90 те години да създаде свои въоръжени сили които да изместят НАТО като гарант на сигурността в Европа. В резултат на това, днес доминираното от САЩ НАТО, се явява пазител (в случая убиец на Европа). Американско ядрено оръжие и войски са разположени в Европа, което я прави неизбежен участник в евентуален ядрен конфликт между САЩ и Русия. Късно е европейците да гонят САЩ от Европа, американците просто не искат да си ходят.
Американският политик от времената на противопоставянето на САЩ със СССР, Пол Робъртс заявява: "Във Вашингтон са много тези, които подкрепят идеята за ядрена война."
Никога до сега светът не е бил толкова близо до ядрена война.
цитирай
8. chara - vencivaleri1951 Венци, мисля, че се досещаш за отговор на въпроса си!
03.07.2014 12:18
Предвид нивото и на едната, и на другата власти!
цитирай
9. pravda - Сериозно интервю!
03.07.2014 15:11
Поздравления!
цитирай
10. blackpredator - Четох някъде,
03.07.2014 15:37
че на Камчатка има един паметник. Скулптурна композиция от две мечки. Надписът е: "Здесь начинается Россия". Не съм чувал за паметник с две есетри "Здесь кончается Россия".
Та, "Който контролира Евразия, той контролира света"
:)
цитирай
11. анонимен - Помпаджиите няма да допуснат тоя ...
03.07.2014 17:57
Помпаджиите няма да допуснат тоя постинг, както и моя на първа. Ще помпят всички останали, макар да са с нула коментари. Съжалявам. Вината е в мен, защото се бъзикам с техен галеник, а ти коментирам. Това не остава ненаказано.
Такива са порядките в блог.бг - демократични.

Яд ме е. Вече е 9 и половина а постинга не помръдва. Това е нарочно, нали се сещаш. Вчерашния постинг вървеше доста бързо, но лош късмет да го пуснеш точно днес и аз да коментирам. Ако те заподозрат в симпатии към Куш, ще излизаш на първа само нощно време след 10 часа. Това са им елементарните номера. Моя "приятел" Вмирчо две вечери подред виси горе с хиляди прочити. Жив ташак. :)
цитирай
12. alexs - Всъщност не е възможна появата на ...
03.07.2014 22:15
Всъщност не е възможна появата на нов Горбачов! Обществото в Русия няма да го приеме то и перестройка ако върнем времто назад и ако знаеха руснаците какво ги чака щяха да я извършат по китайски модел и нямаше да се разпадне СССР! Русия по времето на Елцин бе като ваймарската република в Германия началото 30-те години в Германия!
цитирай
13. chara - kushel Няма никакво значение това! Който трябва да прочете, е прочел! Бъди сигурен!
03.07.2014 22:53
Интервюто е брифрано от агенция Крос и от Фокус.

Във ФБ и Туитър към момента е споделено 426 пъти!
:)
цитирай
14. staler - почти всичко казано го споделям. ...
04.07.2014 03:25
почти всичко казано го споделям.почти защото:китаи не е главната цел на театрото.приказките как китаи още малко и ще стане номер едно са лишени от основания. за да се случи това те трябва да се подсигурят суровинно--тоест да изместят щатите като глобална военна сила диспергирана именно там където се смуче нефтец.и да принудят света да си го пазарува с юани.може да стане след 50 години ако през това време сащ стои на едно място.другия възможен източник е именно русия.същата трагична картина--военните възможности на последната да затрие света са дори по големи от тези на сащ с тази разлика че тук никакво диспергиране не е нужно-и военните средства и суровините са си на неина територия.в тоя смисъл енергииното и политическо коопериране между русия и китаи е лимитирано и това го осъзнават и двете страни.главния сбъсък е и ще продължава да бъде между сащ и русия-въпрос на живот и смърт.ако някои се съмнява че сме близо до края на суровинния ресурсен разгул,да му даде господ още 10тина години живот за да види от първо лице какво следва.
цитирай
15. larryone - "това означава, че за първи ...
04.07.2014 05:45
"това означава, че за първи път САЩ ще имат възможност да прострелват руските стратегически ракетни райони оттатък Урал, както и че Русия, при евентуална ядрена война ще бъде лишена от възможността за ответен удар - руските ракети ще бъдат унищожени в шахтите им." - този абзац казва всичко. Това е доктрина от средата на 50 - те години. Горкият "компетентен анализатор" - през 2014 година цитира идеи от средата на миналия век. И още нещо, това правителство никой не го е избирал за да строи каквото и да било (още по-малко Южен Поток). Натресоха ни го, едни други "компетентни" хора и сега си плащаме. Всички.
цитирай
16. анонимен - Русия строи цяла серия суперпод...
04.07.2014 07:27
Русия строи цяла серия суперподводници, безшумни и с възможности за дълъг престой под водата. Те ще осигуряват ответния удар, защото са мобилни и трудно откриваеми.
цитирай
17. sestra - Все повече сериозни изследователи на
04.07.2014 08:35
идеята, подчертавам ИДЕЯТА Евразия ще четем. Защото това е идея, светът живее друг живот и вижда Русия, вижда Китай и взаимодейства с тях както е възможно. За мен е по-важно, че българите не ни е работа да правим световна политика, когато не можем още да си оправим държавата. И спасяваме света, едновременно чувствайки се малка хапка пред устата на "великите сили". Не усещате ли, че е повече от странно такова поведение?
цитирай
18. merlin68 - staler,
04.07.2014 08:44
много точно си го казал "суровинния ресурсен разгул". За 200 години човечеството успя да изсмуче почти всички ресурси които природата му бе осигурила. Този разгул е пряк резултат от прехваления саморегулиращ се пазар и свободната конкуренция. Е идва края на тази свобода, тя изчерпа ресурса си за съществуване. Нов и по-страшен тоталитаризъм се задава.
цитирай
19. aboychev - РУСИЯ - ТАЗИ СТРАННА НА ЧУДЕСАТА
04.07.2014 09:15
КОИТО НИКОГА НЕ СЕ СЛУЧВАТ
НАЙ-ГОЛЯМАТА ИМ СУПЕРПОДВОДНИЦА ОЩЕ Е ПОЛОВИНАТА НА ДЪНОТО
САЩ ТАЗИ ВЕЧНО ЗАГИВАЩА ИМПЕРИЯ.
И ТЕЗИ НЕИЗЧЕЗВАЩИ ЧЕРВЕНИ ТЪПАНАРИ
ПУТИНСКИТЕ ПОМИЯРИ
цитирай
20. syrmaepon - Е, и ? Това показва само че Европа ще използва ресурсите на Русия, но мълчаливо ще гледа как ще се срути когато те свършат
04.07.2014 09:50
chara написа:
Германия преди всичко, то няма скъсана връзка между Русия и Европа. Никак даже. Русия първа подкрепи обединението на ГДР и ФРГ през 90-те години. Този факт беше напомнен в една от знаковите речи на Путин около Кримската криза и потвърден неколкократно от фрау Меркел в нейни брифинги около същата криза.
Канцлерът Шрьодер стана член на съвета на директорите на компанията, която построи газопровода Северен поток, която е доминирана от Газпром.


Всеки си гледа интереса. Същото беше през Първата световна, когато Ленин умори от глад сума народ, за да получи Германия своето. Така беше и през Втората, когато съветския воин умираше за да унищожи Хитлер, Бизнесът си е бизнес )))
цитирай
21. jeremy231 - Е, аз не съм съгласен с някои постановки на интервюирания
04.07.2014 16:31
Още повече, че стратегическата цел на Путин е ликвидирането на ЕС. И стратегическата му грешка. Не предвиди реакцията на САЩ в подкрепа на ЕС.
Светле, ти от кога публикуваш в Дума?
цитирай
22. aboychev - ЗА СПОКОЙСТВИЕТО НА РУСИЯ
05.07.2014 06:55
ЗА ДА НЕ СЕ ЧУВСТВА РУСИЯ ИЗПРАВЕНА ДО СТЕНАТА
СЪБОРЕТЕ КРЕМЪЛСКАТА СТЕНА
ТАКА ПРЕЗИДЕНТТА-ИМПЕРАТОР И НАРОДА ЩЕ ЗАЖИВЕЯТ ЕДИН ЖИВОТ

ТА НЕ РАЗБРАХМЕ ОТ "ПОЛИТОЛОГА" КАКВА Е ЛОГИКАТА НА РУСКИЯ ЖИВОТ,
РАЗБРАХМЕ САМО ЧЕ НЕ БИЛА ЛОГИКАТА НА ЕВРОПА, НО НЕ РАЗБРАХМЕ ИМА ЛИ ИЗОБЩО ЛОГИКА
ИЛИ И ТОВА Е СТРОГО СЕКРЕТНА СТРАТЕГИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ В ИМЕТО НА СПАСЯВАНЕТО НА РУСИЯ (ОТ САМАТА СЕБЕ СИ)
ОЧЕВАДНО МЕСИАНСКИЯ ИДИОТИЗМ В КОМБИНАЦИЯ С "ПРАВОСЛАВНИЯ" СТОИЦИЗЪМ И ЛЮБОВТА НА РУСКИЯ МУЖИК КЪМ СТРАДАНИЕТО ПРИЧИНЯВАНО МУ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ Е ЛОГИКАТА НА ИЗТЪКНАТИЯ ПОЛИТИЛОГ
цитирай
23. merlin68 - Абойчев, за пореден път се убежд...
05.07.2014 14:40
Абойчев, за пореден път се убеждавам, че неаргументираната демагогия и присъщият ти дебилизъм, са основни движещи сили за блоговото ти развитие. И естествено запазената марка - главни букви, понеже крясъците в писменото слово не се аргумент.
"СЪБОРЕТЕ КРЕМЪЛСКАТА СТЕНА" - ами иди я събори, че ти неуморно се бориш с ужасния комунизъм, една стена ли ще те уплаши? "ТА НЕ РАЗБРАХМЕ" - аз като чета коментарите, виждам, че само ти не си разбрал, като не си разбрал (което не ме удивлява ни най-малко) би следвало да се отразиш в единствено число. "РАЗБРАХМЕ САМО ЧЕ НЕ БИЛА ЛОГИКАТА НА ЕВРОПА" - и тук нищо не си разбрал, става въпрос не за логиката на Европа, а на Запада. "ЛЮБОВТА НА РУСКИЯ МУЖИК КЪМ СТРАДАНИЕТО" - руският мужик, както и всички останали мужици не обича да страда, обаче руският мужик, за разлика от голямата част останали мужици е готов да изстрада свободата си и тази му готовност е фундамента върху който стои Русия. Руският мужик дори се опита да върне и на братята си българи тази любов към свободата, страда и за нашата свобода. Разбира се ние се опитваме да я съхраним въпреки наличието на дебили като теб.
цитирай
24. aboychev - АБЕ СЕРСЕМ
05.07.2014 15:09
МОЖЕ БИ ТИ СИ ТУК ДА СЕ РАЗВИВАШ - КАТО РУСКА ПОДЛОГА,
АЗ СЪМ СЕ РАЗВИЛ ДОСТАТЪЧНО ЗА СЕБЕ СИ,
И НА НИКАКВА ВАША ПРОПАГАНДА НЯМА ДА СЕ НАВИЯ,
ДА ЕВРОПА И САЩ СА ЗАПАДА
И СА СВЕТЪТ СЪЩО,
А НЕ САМО "СВЕТАТА" ВИ РУС,
ДЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С МОСКОВИЯТА И ПУТИНИЯТА.
РУСКИЯ МУЖИК ИЗОБЩО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТЪПАН КАТО ТЕБ, НА НЕГО ВСЕКИ ДЕН МУ БИЯТ СЪВСЕМ ДРУГИ ТЪПАНИ ЗА ДОБРИЯ ПУТИН ЗА КОЙТО ДА СЕ ГОТВИ ДА МРЕ.
КАКВА СВОБОДА ЩЕ МИ СЪХРАНИШ ТИ БЕ БУКЛУК,
СВОБОДАТА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ,
СВОБОДАТА НА БЕЛЕНЕ,
СВОБОДАТА НА СОЦ.ЛАГЕР
СВОБОДАТА НА РУСКИЯ ГУЛАГ
СВОБОДАТА НА ПОРЕДНИЯ ЧЕВРЕН ТЪПАК
НАПЪНАЛ СЕ ДА СЕ БОРИ ЗА НАС "ДЕБИЛИТЕ".
Я СЕ ЗАВРЕТЕ В ЧЕРВЕНИТЕ СИ ЗАДНИЦИ
И СИ СПРЯГАЙТЕ
"КАТ РУСИЯ НЯМА ПЪРВА..."
ЧЕ ВТОРА НЯМА ДА ВИ Е У ОПОРНИТЕ ТОЧКИ.
И ЗАМИНАВАЙТЕ ДА СИ Я БРАНИТЕ ИЗТОЧНО ОТ УРАЛ,
ЧЕ СКОРО И ЧУВАШИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ.
ТИ ЛИ ТЪПЛЬО ЩЕ МИ ОПРЕДЕЛЯШ ШРИФТА И ИЗРАЗНИТЕ ФОРМИ
БАЩАТИ ДА НЕ БЕШЕ ФЕЛТФЕБЕЛ В БНА-то ИЛИ ПЪК В ДС-то,
ИЛИ И БАЩАТИ И МАЙКАТИ БЯХА АКТИВНИ БОРЦИ ТА ОЩЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА МИРЯСАТЕ.
ВАШАТА СВОБОДА НЯМА НИЩО ОБЩО С
БЪЛГАРСКАТА НИ СВОБОДА ДОЛНОПРОБНИ РУСКИ МЕКЕРЕТА
СкЛАВиЯНСКАТА СВОЛОЧ ДА СИ ВЪРВИ С СкЛАВОНИЯ.
ТУК Е БИЛО И ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРСКО
АЙ-СЕКТИР ТЪПАНАР АНОНИМЕН ГЛЕДАЙТЕ СИ ТАМ С ПРАВДАТА КРИВДАТА

ПРЕРОДИЛ СЕ БОРКО 83 В МЕРЛИН 68
АМА ВСЕ СЪЩИЯТ ТЪПАК СИ Е ОСТАНАЛ
цитирай
25. merlin68 - :)))
05.07.2014 16:53
Скучен, съботен, пред футболен следобед. Настъпи дебила по мазола, той веднага ще те развесели:)
Внимание! Никога не правете това на живо, дебила докато крещи с главни букви, хвърля и слюнка.
цитирай
26. pravda - Абойчев, за пореден път се убежд...
05.07.2014 18:29
merlin68 написа:
Абойчев, за пореден път се убеждавам, че неаргументираната демагогия и присъщият ти дебилизъм, са основни движещи сили за блоговото ти развитие. И естествено запазената марка - главни букви, понеже крясъците в писменото слово не се аргумент.
"СЪБОРЕТЕ КРЕМЪЛСКАТА СТЕНА" - ами иди я събори, че ти неуморно се бориш с ужасния комунизъм, една стена ли ще те уплаши? "ТА НЕ РАЗБРАХМЕ" - аз като чета коментарите, виждам, че само ти не си разбрал, като не си разбрал (което не ме удивлява ни най-малко) би следвало да се отразиш в единствено число. "РАЗБРАХМЕ САМО ЧЕ НЕ БИЛА ЛОГИКАТА НА ЕВРОПА" - и тук нищо не си разбрал, става въпрос не за логиката на Европа, а на Запада. "ЛЮБОВТА НА РУСКИЯ МУЖИК КЪМ СТРАДАНИЕТО" - руският мужик, както и всички останали мужици не обича да страда, обаче руският мужик, за разлика от голямата част останали мужици е готов да изстрада свободата си и тази му готовност е фундамента върху който стои Русия. Руският мужик дори се опита да върне и на братята си българи тази любов към свободата, страда и за нашата свобода. Разбира се ние се опитваме да я съхраним въпреки наличието на дебили като теб.


Това неговото се нарича ДЕГРАДАЦИЯ.
цитирай
27. mihala - Точно и ясно. Русия се движи по точно ...
05.07.2014 19:44
Точно и ясно.Русия се движи по точно определен маршрут.Справка втората св.война.Благодаря за хубавото интервю.Успех
цитирай
28. mihala - Точно и ясно. Русия се движи по точно ...
05.07.2014 19:44
Точно и ясно.Русия се движи по точно определен маршрут.Справка втората св.война.Благодаря за хубавото интервю.Успех
цитирай
29. ivanna4ev - Поздрави и за това ти интeрвю, Св...
06.07.2014 20:31
Поздрави и за това ти интeрвю, Светла! Това, че предизвиква и първосигнални реакции, не е изключително негова заслуга. Апропо - що не вземеш да публикуваш в "Демокрация"? Тъй като за някои не е важно какво се казва, а кой го казва и не е важно какво е написано, а къде е написано. Ако към усета ти се добави малко евро-атлантическо двуличие и лицемерие, би се получил продукт, за който "Отворено общество" например или "Конрад Аденауер" подхвърлят и жълтици.Ако и да са вмирисани. И като на лакеи.
цитирай
30. darktales - Ако бях руски резидент, щях да пл...
08.07.2014 10:44
Ако бях руски резидент, щях да плащам на aboychev по 1 лв. за всеки коментар, а за по-дългите дори по 2.
цитирай
31. aboychev - ЩЕ МУ Е ОТ ПОЛЗА
08.07.2014 11:33
МАЛКО СВЕТЛИНА В ТЪМНО-ПРИКАЗНОТО МУ ОБКРЪЖЕНИЕ darktales
цитирай
32. darktales - Е това вече е по-трудно. Отде све...
08.07.2014 12:43
Е това вече е по-трудно. Отде светлина в тая пуста политика. Щом хората говорят много за политика, това вече само по себе си не е добре. Ама пусти късмет, явно тъй ще ни мине животът.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425738
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031