Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2014 16:21 - СЪСТОЯНИЕТО НА УКРАИНСКАТА ИКОНОМИКА – ПО-ЛОШО ОТ КАТАСТРОФАЛНО
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1778 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

За Украйна единствената добра новина е, че зимата свърши и през следващите няколко месеца украинците няма да се нуждаят от отопление. Що се отнася до всичко останало в икономиката, министърът на енергетиката Юрий Продан на среща с представители на ЕС нарисува апокалиптична картина. На тази среща на 8 април се обсъждаха варианти на помощ за Украйна за покриване на нейните енергийни нужди и възможността за препродаване на газ от Европа, след решението на Газпром да вдигне цената за Киев с 80% - достигайки 485 долара за 1000м3. Естествено Киев е категорично несъгласен с това драстично увеличение на цената. Освен това, Москва изисква от Киев да се разплати за руския природен газ в Украйна на стойност 2,2 милиарда долара, което прави вероятността за трета газова война по-висока от всякога. Преди 10-ина дни президентът на Киевския институт за енергийни изследвания Александър Нарбут отбеляза, че ако Газпром затвори кранчето, Украйна ще остане с резерви от газ само до 10-15 април.

Временният премиер Яценюк вече заяви, че държавната хазна е празна. Той бе нарекъл своето временно правителство кабинет на “политическото самоубийство”, правителство готово да посрещне икономическата катастрофа. Това правителство не очакваше, че всичко в икономиката на Украйна ще се окаже от лошо, по-лошо. То бе наясно, че не може да очаква подарък от Русия в енергетиката, но същевременно не смяташе, че Москва ще направи всичко възможно за да постави Украйна в катастрофално положение.
Тук ще напомня, за крайната нестабилност в промишления Югоизток на Украйна, както и за икономическата неопределеност, съпроводена с изчерпване на валутните резерви. За тези крайно тежки условия на 4 април агенция Мудис допълнително понижи рейтинга на Украйна. Според Яценюк брутният вътрешен продукт вероятно ще спадне с още 3%. И то при благоприятно икономическо развитие. В случай на изостряне на икономическата криза, спадът се очаква да бъде 10%.

Положението на държавните финанси е плачевно, защото те бяха изкуствено раздувани при управлението на отстранения президент Янукович. Неговата администрация изземаше средствата от местните власти и от обществените фондове, като преместваше сроковете за изплащане на данъците от предприятията, с цел да запушва дупките в държавния бюджет.

Поголовната корупция изсмукваше жизнените сокове на страната. Външният и вътрешният дълг достигнаха 53% от БВП и за обслужване на падежите по тези дългове отиваха над 10% от националния бюджет.

За някакво преодоляване на апокалиптичната ситуация се изискват радикални мерки. Мнозинството етнически украинци, които подкрепяха революцията на Майдана, са готови да посрещнат новото затягане на коланите, но това няма да бъде по вкуса на рускоезичното малцинство от Югоизтока на  Украйна.
Има и някои добри новини за украинската икономика. Европейският парламент утвърди премахването на митата за износа на украински стоки в ЕС. Освен това, в резултат на работатата на МВФ в Украйна, фондът обяви своята готовност да отпусне на Киев кредит на сума от 14-18 милиарда долара. Разбира се, както винаги МВФ поставя условия за провеждането на необходимите реформи.

Очевидно за спасяването на Украйна е нужна мащабна помощ от ЕС и САЩ. Но едва ли излизайки от глобалната криза, ЕС и САЩ ще разполагат със свободни средства за подпомагане на Киев. Още повече като се има предвид бързото развитие в Украйна, която преминавайки в западната сфера се оказа непредвиден товар за финансите на ЕС и САЩ.
Естествено украинците не са очаквали лишенията, на които ще бъдат подложени от мерките на строги икономии, мерки които МВФ винаги изисква. Същевременно широкият руски пазар ще бъде затворен повече или по-малко за украинския износ. Украинският експорт за ЕС, дори без мита, няма да бъде конкурентноспособен, с изключение на някои суровини и “екзотични” украински продукти. Пзарът на ЕС, който е най-големият в света, е и средище на ожесточена конкуренция. Така че украинците ще трябва да се разделят с розовите илюзии и да приемат, че в обозримото и дори в по-далечоно бъдеще няма да живеят със стандарта на германците, холанците и датчаните. Но както е казано – всеки от ума си пати.





Гласувай:
4



1. анонимен - Всеки от ума си пати и никой не си вади ...
11.04.2014 18:59
Всеки от ума си пати и никой не си вади поуки от чуждите грешки. Да бяха ни попитали...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161115
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031