Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.04.2014 10:11 - Еврофондовете - пари за разпиляване
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 11059 Коментари: 21 Гласове:
65


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Парадоксално е, че отчитаме висок процент усвоени евросредства, а финалният резултат е с компрометирано качество

image

     Тече осма година, откакто България е член на ЕС. Участието в Клуба на богатите снабди страната със своеобразна чекова книжка, заредена при встъпването с 13 млрд. лева, разпределени в седем оперативни програми. Към момента сумата, която ни е осребрена, е малко повече от 7,809 млрд. лв., или 59,06%, макар заявките, които сме подписали, да надхвърлят определения ни лимит и да достигат почти 15 млрд. лв. (115,13% е размерът на договорените средства). В края на първия програмен период и в преддверието на втория темата за усвояемостта на милиардите често попада във фокуса на политическия дебат. В навечерието на евроизборите политици, анализатори и специалисти по ПР като нищо ще я превърнат в стока с двойно предназначение - от една страна, да хвалят себе си и фаворитите си като успешни, а от друга, да "бият" опонентите като провалили се.
      Ако човек гледа единствено числата, слуша бодряшките послания на министри или попадне случайно на мероприятие, финализиращо европроект,  нищо чудно да реши, че евроинтеграцията върви като по ноти, а българите аха-аха да заживеем като европейци. Ако не веднага, то в близката далечина, мержелееща ей там на хоризонта. Но не би. Не само защото проучванията на Евростат, националната статистика и на всевъзможни международни организации ни отреждат

"почетното" място на аутсайдер

сред страните от ЕС, а защото равносметката на живия живот е друга.
     Членството в Клуба на богатите и бонусът под формата на милиарди левове не спряха емиграцията, не намалиха бедността, нито увеличиха работните места. Резултатите на учениците ни на тестовете по математика и четене - PISA, стават все по отчайващо слаби, икономиката все по-малко иновативна, а липсата на оперативна програма за наука даде допълнителен стимул за изтичането на сиво вещество от страната. Броят на заличените населени места нараства, обезлюдяването и неграмотността се състезават в превземането на нови територии. Само "фабриките" за висшисти като че ли не срещат затруднения, макар "продукцията" им да е със спорни качества и индиферентна към нуждите на пазара на труда. Стигнахме до парадоксалната ситуация след седем години членство в ЕС броят на работещите българи в чужбина да превишава броя на трудещите се в страната, а размерът на паричните средства, постъпващи по сметките на семействата им тук, да е по-голям от този на преките чуждестранни инвестиции. Всички тези процеси текат на фона на "успешното" усвояване на бюджетите на оперативните програми, тържественото фанфарно ленторязане (доскоро) и помпозните ПР спектакли при приключване на поредния проект.
     Първенец в състезанието по "усвояемост" е оперативната програма за развитие на човешките ресурси (ОП РЧР) с 99,89% договорени средства и 67,02% разплатени към момента. Стратегическата цел на този инструмент, както е записана в официалните документи, е "да подобри качеството на живот на хората в България чрез подобряване на човешкия капитал, постигане на високи нива на заетост, повишаване на производителността, достъп до качествено образование, учене през целия живот и засилване на социалното включване". Парадоксално е, че отчитаме висок процент усвоени евросредства, а финалният резултат е с компрометирано качество. Човешкият ресурс останал в страната като демографски, образователен, здравословен, социален статус, вместо да доближава средните европейски стойности, стои в дъното на рейтингите. Високите нива на заетост останаха в миналото, сегрегираните общности са все така дистанцирани, а ученето през целия живот е феномен, откриването на който няма как да се случи без помощта на микроскоп. Ако се питате защо се получава така и започнете да търсите причините, няма да е лесно да направите какъвто и да било анализ поради няколко непреодолими на този етап препятствия.   
    Първо. В момента последната публично достъпна информация за текущия статус и напредъка в изпълнението на ОП РЧР е тази на Министерството на труда и социалната политика и е с актуалност към май 2012 г. Докладът, който изобилства на числа, илюстриращи количества стартирани процедури, финансова подсигуреност (в милиони левове), новоразкрити работни места, обучени хора и прочие, оптимистично стига до извода, че заложените цели на програмата са постигнати. От него става ясно, че има сключен договор с обединение "Корпорейт енд Пъблик Мениджмънт Кънсалтинг Груп и партньори", което срещу сумата от 434 280 лв. ще направи оценка на постигането на стратегическата и специфичните цели на програмата за периода 2007 - 2010 г. Пак според доклада на социалното министерство "работата по изпълнение на договора за оценка започна на 30.08.2011 г., а крайният срок за приключване е 30.06.2011 г."

Хаосът в датите предизвиква интерес

към онова, което действително се е случило с въпросния анализ. Според регистъра на Агенцията за обществени поръчки (АОП) той е приет едва през октомври 2013 г., за което е наложена финансова санкция на изпълнителя. Окончателно изплатената сума е в размер на 347 424 лв. В публичното пространство е достъпно единствено резюме на доклада за оценката, съдържащо 8 "златни" страници (в случай, че доклад липсва, цената на всяка една от тях е 43 428 лв.), които казват, че за периода 2007-2010 г. ОП РЧР напредва по план, а очакваните резултати са постигнати. Как изводите на експертите кореспондират с реалността вече няма кого да питаме, тъй като обединението, правило анализа, съставено от латвийската фирма "Корпорейт енд Пъблик Мениджмънт Кънсалтинг Груп" (80%) и българската "Ефективни решения" ООД (20%) е прекратило съществуването си на 18.02.2014 г. Любопитен факт е, че през 2011 г. и 2012 г., когато оценява напредъка на страната ни в развитието на човешките ресурси, същото е плащало социални и здравни осигуровки на едно лице при това само два месеца. Какво се случва с програмата след май 2012 г. знаят единствено посветените. За гражданите остава да се чудят на кого да вярват - на отчетите на министерството, на анализите на изчезналите експерти, на данните от европейската и националната статистика или на собствената си преценка според качеството на живота, който имат.
     Второ. В публичното пространство няма обстоятелствени доклади на приключили вече проекти (такива към момента са 1795 от общо 4620 за програма РЧР), които да събират всичко на едно място - от бенефициентите и изпълнителите до изразходваните средства по мероприятия и дейности заедно с анализ на ефекта от прилаганите мерки. Ако искате да проследите какво се е случило с европарите или поне с някаква част от тях, ще се наложи да четете

информацията на портала

на интегрираната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България  (ИСУН), да сърфирате из регистъра на Агенцията за обществени поръчки, в случай че такива са обявявани, или да използвате Закона за достъп до обществена информация, за да си изградите мнение за случващото се.
    "Безопасен труд, здрави служители, висока производителност" (77 291 лв.), "Безопасните условия на труд - най-добрият път към успеха" (169 077 лв.), "Безопасен труд - устойчиво развитие" (162 238 лв.), "Безопасността - гаранция за професионални успехи" (180 913 лв.) - това не са лозунги от позабравени времена, а наименования на приключили проекти, финансирани от програмата за РЧР, свързани основно със закупуването на лични предпазни средства. Има стотици такива.
    "Знанието във ваши ръце" (226 995 лв.), "Развитие на ключовите компетенции у служителите" (342 487 лв.), "Мобилност и трудова ефективност на заети лица" (355 997 лв.), "Повишаване на квалификацията на персонала" (154 997 лв.), "Питайте нашите служители - те знаят" (907 294 лв.) - с тези проекти е платено обучение на служители на БТК, "Мобилтел" ЕАД, "Космо България мобайл" ЕАД, "Метро кеш енд кери България" ЕООД, "САП Лабс България" ЕООД, "Сименс" ЕООД, "К енд К електроникс" ЕАД. Освен английски език и работа с компютри, те са усвоявали умения и за динамично лидерство,  управление на стреса, управление на стратегията и промяната (каквото и да означава това).
    "С нова професия на нова работа" (50 845 лв.), "Да успеем заедно - с повече умения за по-добър живот" (122 109 лв.), "Мотивация и шанс за реализация чрез придобита квалификация" (151 341 лв.), "Опора в живота с добрите практики" (92 591 лв.) - по тези и подобни проекти са обучавани цветари, сервитьори, бармани, работници в озеленяването, готвачи, хлебар-сладкари, строители. Колко са преминалите курсовете и какво се е случило с тях след получаване на диплом - не се знае. Ясно е само, че проектите са приключени и парите усвоени.
   Евросредствата, похарчени от три министерства - на спорта, здравеопазването и образованието, само за три проекта са 10,5 млн.лв. С тези пари са платени: анализ на познанията ни за последствията от липсата на физическа активност, информационни кампании за намаляване консумацията на готварска сол, употребата на психотропни вещества и срещу тютюнопушенето и са обучени директорите за работа с делегирани бюджети. Всички големи проекти са съпроводени от мащабни ПР кампании, включващи изработване на плакати, листовки, дипляни, сувенири, видео- и аудиоклипове, филми, медийно отразяване, кръгли маси, семинари и задължително две пресконференции (за по 200 човека например, както е в проекта на Министерство на здравеопазването).
    Трето. До момента

няма анализ на ефекта

на въздействието от усвояването на европарите. Отчитат се бройки обучени лица, но никой не казва колко от тях са си намерили работа, благодарение на новопридобитите умения, колко не ги използват въобще и вече са прибрали дипломите в чекмеджетата. Отчитат се количества, закупени лични предпазни средства, внедрени системи за безопасност на труда, но няма сравнение за промените в равнището на трудовите злополуки преди и след осъществяването на проекта. Няма анализи за устойчивост нито на създадените работни места, нито на внедрените системи за качество, нито за придобитата квалификация. Усещането, че евросредствата са просто едни пари за усвояване, не е опровергано. Качеството на живот и мястото ни в дъното на рейтингите е сигнал, че границата между усвояването и разпиляването е крехка и сякаш вече е премината. 


Светла Василева




Гласувай:
65



1. chavdar01 - ИЗВИНЯВАЙ ЧАРА НО ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ЗАГЛАВИЯТЯ НА ТЕЗИ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ СИ ГИ ВЗЕЛА ОТ В.СТЪРШЕЛ!!!
03.04.2014 10:54
ГОЛЯМ СМЯХ ПАДНА ДОКАТО ГИ ЧЕТОХ! :)))))
МАКАР ЧЕ ВСЪЩНОСТ Е ДОСТА ТЪЖНО.
цитирай
2. chara - chavdar01 Смешно, смешно, ама ... виж какви пари са усвоени!
03.04.2014 10:56
Виж и ефекта!
цитирай
3. iliada - Привет Чара!Избягвам да комент...
03.04.2014 12:00
Привет Чара!Избягвам да коментирам твоите постинги ,защото винаги когато пиша
все ми идва на ум нещо което все не откривам-МОРАЛ и което мисля ,че е виновник за всичките ни неудачи като общество .Проблемите ни ги свързвам само с това..........
Извини ме,възможно е и да не съм права......... :(
цитирай
4. chara - iliada Права си Илианче! Уви!
03.04.2014 12:32
Ама тук нали всеки се спасява по единично ... та така :(
цитирай
5. bojo12345 - Парите от еврофондовете.....
03.04.2014 21:10
не са за разпиляване , а за присвояване от политиците ,които са на власт- таке е биле , сега е същото и нищо ново няма да се случи и в бъдеще!!!
цитирай
6. getmans1 - ДА !„ Хаосът в датите предизвиква интерес “!!!
03.04.2014 22:19
Курс за преквалификация /по Европрограма/ - професия, „Помощен кухненски персонал“- 2009г. курсистите получават заплащане и е осигурена работа за една година.
Същия курс, 2013г /начало месец септември/ курсистите получават заплащане от 8лв. работа НЕ е осигурена.
ДА „Хаосът в датите предизвиква интерес“ !!!

“Членството в Клуба на богатите и бонусът под формата на милиарди левове не спряха емиграцията, не намалиха бедността, нито увеличиха работните места. “ - правилно, само увеличиха милионерите в Бг.
Само вижте как ония 960 милиона дето върнаХТЕ на бизнеса колко милионера „произведоха“ за миналата година.

Така че съгласен съм: „ Хаосът в датите предизвиква интерес “!!!
Опорните Точки / ОТ / както и да ги прекаламбуриш или колкото и професионално да ги префасонираш си остават ОТ, плюс това „сега му е времето, сей земеделецо!“
цитирай
7. apostapostoloff - Еврофондовете са най- вече пари за
04.04.2014 00:27
крадене.
цитирай
8. zaw12929 - ДА, " пари за разпиляване&...
04.04.2014 08:39
ДА, " пари за разпиляване" И ПРИСВОЯВАНЕ ОТ ЧИНОВНИЦИ И ТЕХНИ ОБРЪЧИ СЕ СЛУЧВА В ЕВРОПА..
цитирай
9. alexs - крадене. Астролозе изразявай се ...
04.04.2014 10:48
apostapostoloff написа:
крадене.

Астролозе изразявай се по-толерантно и културно например: Еврофондовете са пари за усвояване!
Разбира се усвояването става от НАШИ ХОРА!

цитирай
10. haralanov - Честно казано...
04.04.2014 11:25
За мен лично тези 8 години членство в ЕС са пропиляни години!
Докато в България на много места съществуват африкански доходи и африканска мизерия-членството ни ще продължава да е формално и ненужно.
цитирай
11. learningtogether - Привет Чара,
04.04.2014 12:04
Както винаги постингът ти е добре написан и актуален.
С някои неща обаче не мога да се съглася.
Според мен една от идеите на ЕС е глобализирането в разни отношения на страните в него. Сигурно знаете, че в САЩ хората често сменят щата при смяна на работата.
Знаете, че преди години още икономиката ни, като държава, беше фалирала. Къде тогава, ако не в други европейски страни ще могат да работят по-квалифицираните, след като и преди и сега фабриките ни като цяло не са на средно-европейско ниво. Тези хора щяха да са безработни или да работят недобре платена работа. Но сега доброто е, че те работят, макар и навън -което е факт - печелят пари и ги внасят в България. Какво лошо има в това, особено когато България не може да им осигури подходяща работа. И не защото някой е загробил фабриките. Те си бяха морално остарели с години - не, а повечето с десетки години без модернизиране, а там където такова имаше, то не даваше резултат. Нямаше адекватна продукция и печалба. Затова и се оказа още в края на 80-те, че не можем да си плащаме дълговете, между другото изатова, защото не можем да управляваме добре и тези инвестиции, където бяха направени. Продукта беше неконкурентоспособен ! Затова, като няма работа до в къщи е добре, че има малко по-надалеч. Аз например изкарах три (високи) нива по английски език по тези програми, който дотогава бях учил главно самостоятелно, и имах полза от тях - от 2 години работя в чужбина и сега пак заминавам. Записах се и щях да изкарам и курс за електротехници, ако до време не бях си намерил работа. А сега е съвсем видно, че всеки електротехник, дори без езикови познания, може да си намери добре платена работа в ЕС, само да иска да работи, а не да се оплаква. далеч съм от мисълта, че всичко ни е идеално, има купища грешки, има много още какво да се желае, но то на първо място е това, от вчерашната оценка на ЕП - наистина корупцията ни пречи за усвояването на повече пари, пари, които много ни трябват и трябва да се постараем много за тях. На I мяс
цитирай
12. born - ". . . Освен английски език и ...
04.04.2014 21:02
"...Освен английски език и работа с компютри, те са усвоявали умения и за динамично лидерство, управление на стреса, управление на стратегията и промяната (каквото и да означава това)."
Типично чиновническа терминология по отношение празнословенето, особено когато се отнася до "усвояване" на пари. Грешни пари се харчат за абсолютни глупости ! И всичко това е законосъобразно. Днес сутринта гледах по една ТВ министърката на спорта. Ужасно недоразумение е тази нагла твар ! Напълно в стила на по-горепосочените изразявания.
цитирай
13. chara - learningtogether Друго казвам аз и то е следното:
05.04.2014 11:28
Ти си научил английски, супер! Браво! Каква е ползата за обществото от твоето обучение?! Това, че си се махнал и не тежиш на социалната система на БГ, а създаваш добавена стойност в друга държава е добре за теб в личен план. Ползата от всичкото е със спорен ефект. Защото тези пари се дават, за да подобрят живота едновременно на много хора в България, не по света. Ако напускането на страната може да се оцени като положителен ефект - да, такъв има. Само че това е някакво изключително цинично тълкуване на предназначението на еврофондовете.

Но да видим друго. Община Правец обучи по такъв тип програма 20 ритуалисти!!! (в общината има място за един единствен) и примерно 25 озеленители (има място за трима). Питам аз другите защо ги обучава и защо харчи тези пари, заради самото харчене и защото някой ги е дал, друг, а не са от джоба ни.

И последно. Никъде няма анализ на ефекта от харченето на тия пари! Никъде! Защо? Защото ще лъсне нелицеприятната истина, че се харчат с ниска ефективност! С много ниска!
цитирай
14. chara - Минчо, за нас 8 г. в ЕС може да са пропиляна време, но за ЕС не са.
05.04.2014 11:32
България от държава се превърна в територия. Сега с още малко моделиране ще ни оформят като санитарна територия, с всичко произтичащо от това.

Който е слушал внимателно прогнозата на министъра на вътрешните работи за вълната емигранти, за количеството им, за качеството на хората, които идват насам и за нашите "ангажименти" към тях, е наясно за какво говоря.
цитирай
15. ivanna4ev - Казваш за 7 години сме получили от ...
05.04.2014 17:54
Казваш за 7 години сме получили от централизираните европейски фондове 8 милиарда ЛЕВА. Ако ни беше казала и колко сме внесли за тези години в тези фондове...
цитирай
16. chara - ivanna4ev 2007 - 290 млн.евро; 2008 - 363 млн.евро; 2009 - 389 млн.евро;
06.04.2014 13:35
2010 - 352 млн.евро; 2011 - 395 млн.евро; 2012 - 416 млн.евро; 2013 - 464 млн. евро

Общо около 2 669 000 000 евро, което е към 5 200 000 000 лева.

:)
цитирай
17. eloiz - Чара,
06.04.2014 20:39
разхищаването на средствата идва от лошото планиране и липсата на подробна стратегия, която да дойде "от долу" - там връзките са скъсани от много време...
цитирай
18. kostadin - Права си ! Освен това бихме могли ...
07.04.2014 19:56
Права си !
Освен това бихме могли да вземаме 5 пъти повече пари от ЕС ,изчислено спрямо годишните ни вноски.А при най- благоприятно отношение на ЕС към изпълнението на проекти свързани с пари от ЕС ще сме фифти -фифти.
Неприятното е ,че средствата например за земеделието са около 2 милиарда евро.но те се разпределят у нас и отиват главно за пълнене на гушите на няма и стотина крупни производители на пшеница ,царевица .
Найстина няма такава държава ,като нашата.
цитирай
19. kostadin - learningtogether, Жалко, че си ...
07.04.2014 20:02
learningtogether,
Жалко ,че си учил толкова,а не си разбрал ,че камъкът тежи на мястото си .
Ти си тръгнал по най- лесният път-намирам от някъде пари и живея.
Жалко ,че не ти е минала мисълтта да направиш нещо тук.
Значи qроден си тук ,учил си тук После си заминал за да печелиш другаде парички Ами не се ли сещаш ,че дължиш нещо на тази държава ,на родителите си на тези които търпеливо са се грrжели за тебе да пораснеш и се изучиш.
цитирай
20. learningtogether - @ 19. kostadine,
25.04.2014 13:02
Аз съм специалист с висока квалификация (виж също 13. чара). Защо да оставам в България - за да работя нискоквалифицирана работа, при това за никакви пари. Защо не поставиш въпроса си към бизнесмените, какъв бизнес развиват - какви технологии прилагат, какви специалисти са им нужни и какви толерират, и не на последно място - колко им плащат. Тези които критикуват напусналите БГ, не си ли дават сметка, че ако не беше ЕС, хора като мен щяха да бъдат крепостни - на некоректни родни бизнесмени. От последното повечето родни бизнесмени щяха да имат материална изгода, и то голяма. Дали те пък за това плачат, че само в такива условия са свикнали и могат да работят?!?! Така че не ми пробутвай приказки за камъка къде тежи - прилича ми на желание за безогледна експлоатация - а аз знам добре колко съм тежал на работа, където високата квалификация се приветства - да, включително и в БГ, но сега не мога да намеря такава. Тогава? От родолюбиви причини да работя общ работник ли?!?! Та ти същия въпрос можеш да го зададеш на тези, които се местят от цяла България в София?! Или от село в областния град?! Много криворазбран партиотизъм - и щеше да изглежда глупав, ако не се провиждаше желанието за феодална експлоатация. Има ли някъде по света задължение да работя там, където съм израснал и учил? В Северна Корея - да! Това ли е твоя идеал?! Апропо аз имам повече от 20 години стаж в БГ - или това ти се вижда малко?! Е, ама границите са отворени и аз съм свободен ! И слава богу! А на теб тази свобода не ти харесва! Или създава конкуренция, която явно не устройва мнозина ?! Ами учете се да работите в конкурентна среда! И не считайте за излишество гореспоменатите теми, по които са усвоявани пари! Засега май просто не ги разбирате, а и да се включите в подобен проект, няма да желаете да го разберете !!! В това е проблема !
А иначе анализ за ефективността трябва да има! В моя случай тези програми са ефективни, парите, които съм спечелил са дошли, ежемесечно идвали, право в България. И тук са харчени. И не само при мен е така !
цитирай
21. chara - learningtogether :) Приемам, че нищо не разбирам от еврофондове.
25.04.2014 14:10
Ако това радва поне един човек на тоя свят, така да е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424414
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031