Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.03.2014 14:10 - И стана "дъвка" енергетиката
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 8093 Коментари: 28 Гласове:
47


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     От седмици рояци “специалисти” се упражняват по темата “енергетика” с ентусиазма на кандидат-студенти във факултет по журналистика. Кой от кой по-вещи, безкомпромисни и категорични, все едно са енергетици второ поколение. Поне. То не беше Мария Капон, то не беше Магдалена Ташева. То не бяха екс министри на енергетиката. То не бяха депутати. Че даже и президента. И всичките вкупом срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП).  Настоящият министър и той. Миналата седмица беше за отнемане на лицензите им. Тази - би отбой и вече не ги иска.  

     Компютърни специалисти, икономисти, счетоводители, продуктови маркетолози и прочие екзотики направиха каквото можаха в ТВ-студиата, щедро предоставящи им ефирно време в прайм тайма. Само за енергетиците, онези заети действително в системата на енергетиката  -  време и студио не се намери. Авторекламите на ТВ предавания и сутрешни блокове вкупом и с наслада анонсираха темата за лицензите на ЕРП.

   ЕРП, та ЕРП. Всъщност настоящият проблем въобще не е с електроразпределителните предприятия. Онези който “дъвчат” дъвката  “енергетика”, би трябвало да са наясно. Но, не. Такава е компетентността им. Такава е експертизата им. Или такива са съветниците им. Да се сърдят на тях и на себе си. И да сядат най-после да прочетат Закона за енергетиката. Не боли. А току виж го и разберат.   

   Настоящият проблем, който стана повод за дефилиране по ТВ-студиата, е между НЕК и електроснабдителните компании. Електроснабдителните, не електроразпределителните. Има разлика нали? Ама кой да го каже! Важното е скандалът да се разраства, рейтингите да хвърчат нагоре и да затваряме очи от удоволствие, дъвчейки “дъвката”  в светлината на прожекторите. Ако това  глаголене решаваше проблемите, добре. Но, не ги решава. Крайно време е общественият съвет по енергетика, който не работи от юли 2013 г.  да се събере и специалистите да решат заедно как да съхраним един от малкото останали работещи отрасли в икономиката.


Светла Василева

    

 

 

 

 

 




Тагове:   енергетика,   ЕРП,   лицензи,


Гласувай:
47



1. getmans1 - Да бе,
28.03.2014 14:22
ще работи. Нали може да каже нещо неправилно, точно преди избори.
цитирай
2. chara - Току виж пък, изненадали ни и заработи ...
28.03.2014 14:33
Що не?
цитирай
3. chavdar01 - СЛЕД ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА МЕСТАН,
28.03.2014 14:43
МИСЛЯ ЧЕ БСП НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ СЕ НАМИРАТ.
АЗ ЛИЧНО БИХ ПОДАЛ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СЛЕД ТАКОВА ПРЕДАТЕЛСТВО ОТ СТРАНА НА КОАЛИЦИОННИЯТ ПАРТНЬОР.
ВЪПРОСА Е ПРИНЦИПЕН,А НЕ КОНКРЕТЕН.
КАК ДА РАЗЧИТАШ ОТ ТУК НАТАТЪК НА ПОДКРЕПАТА НА ПАРТНЬОРА?!
И СЕГА СИ МИСЛЯТ ЧЕ КАТО РАЗТЕГАТ ЛОКУМИ СЪС СТРАНИЧНИ ТЕМИ НЕЩО ЩЕ СЕ ПОПРАВИ ОТ САМОСЕБЕСИ.НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ!
цитирай
4. dobronameren - О, Светла Василева "прогледнала"!
28.03.2014 14:58
Имало нещо лошо в управлението на енергетиката. Не в цялото управление, сакън. И три имена споменава, внимателно подбрани - М.Капон (АБВ?!), М.Ташева (АТАКА) и министър Др.Стойнев. ГЕРБ виновен - екс министри на енергетиката (Трайков, Добрев - да, а Овчаров - а?) Президентът виновен, естествено Плевнелиев! И той бил ПРОТИВ ЕРП-тата?! Представяте ли си? Но управлението на Орешарски, Станишев и Местан, ма чара? ("Ма" е съкратено от "любима"). Какво казват твоите любимци от института "Хаджийски", нещо напоследък те ли не се събират, ти ли не ходиш на сбирките?
Приятно ми е да науча, че Драгомир Стойнев вече е "отписан". Да не забравя да попитам - какво става с Явор Куюмджиев?
Отвратително ми е, че Светла Василева "взима мерки" да излезе в бъдещето на България на бял кон! Такива са всички противни леви - няма по-големи тарикати и демагози от тях.ТЕ пречат на нова България!
Ще бъда изключително доволен, ако българите запомнят тези клакьори на бедствието и ги отмахват от навсякъде. Вкл. и от така нар. "обществени съвети", "граждански контроли", и др. "дискусионни студия".
цитирай
5. chara - Чавдар, нямам представа какво знаят и незнаят БСП.
28.03.2014 15:19
Работата е там, че няма политическа воля за справяне с дисбалансите в енергетиката.
Щото "нашите" хора са с чадър и са от всички, подчертавам от всички цветове.

Но пък за 2012 г. сме рапортували пред ЕС 16.3% дял на ВЕИ в КЕП (крайното енергийно потребление), което ще рече, че преизпълнихме с 8 години по-рано заложената за 2020 цел от 16%.

Сега да се стягаме и да си плащаме "потупването по рамото".
цитирай
6. theeconomist - Привет Светле!
28.03.2014 15:22
„С глупаците не се занимавай. Те тъкмо това искат – някой да им обръща внимание.“ - прочетох това тия дни някъде в блога."

Тамам да го напиша и рекох да го прекопирам от някакъв си добронамерен пенсър...:-))
цитирай
7. chara - dobronameren И защо такава злост? Щото си позволявам да изкажа собствено мнение,
28.03.2014 15:28
което на съвпада с вашето ли?

Овчаров може да е всичко друго, но не и "калинка". Енергетик е по образование и по професия. За разлика от счетоводителя Делян маминДобрев или от Валентин Николов - разносвача на закуски в детските градини на столичния квартал Младост.
Овчаров подсказа какво да се прави. Днес слушам и Трайков го подкрепи, говорейки за небалансите, излишния студен резерв, фалшивите когенерации и т.н. За тези неща говореше и Асен Василев. Моделът, който той предложи беше крачка напред. Само дето после го потопиха.

Не ми е много ясно защо се заяждате, но ако това ви доставя удоволствие, давайте! Да сте жив и здрав! И аз ви обичам!
цитирай
8. chara - theeconomist Здравей, момченце!
28.03.2014 15:34
Аз тук се забавлявам, нали знаеш!
:)
цитирай
9. blackpredator - Абе не е съвсем така
28.03.2014 16:34
Електроснабдителните са пласмента на електроразпределителните. Не на Якобс-Сушард. И шоколада им бая горчи.
Та в тоя смисъл дъвката е кокал, който всички плащаме от джоба си.
Ми те сервизните договори и разните подобни услуги са естуара, от който изтичат нашите грешни пари, другото си е плацикане у ручейче...
Ако ветъро ми издуха гащите от простира, загубата е за моя сметка, не за комшийката и мокрите и сънища.;)
При ЕРП-тата, комшията ги плаща. И тъй нататък...примери много...

Не "един от малкото останали работещи отрасли в икономиката", един от многото крадещи отрасли...
цитирай
10. dedenze - Съгласен съм, че ЕРП са най - малко виновни за собствената ни глупост!
28.03.2014 17:11
Отговорете си последователно на тези въпроси:
- Кой, защо и за какво ги доведе в България, не е ли този който затвори без нужда и блоковете на АЕЦ Козлодуй, не трябва ли да бъде съден той и министрите му персонално за щети в огромни размери нанесени на държавата !?
- Кой и защо ни задължава на гол тумбак да произвеждаме крайно нерентабилна енергия от ВЕИ !? Кой персонално е подписал съгласие с директивата на ЕС, която реално не е изпълнима за нас !?
- Кой и с какви съобръжения е подписал договорите с частните производители на енергия от ВЕИ, изпреварващи сроковете на ЕС и надхвърлящи по обем потреблението на енергия за цяла България при тежка зима !? Това не е ли престъпление с особено тежки и големи щети за държавата. Кои са персоналните виновници и защо никой не ги съди !?
Нещата са толкова фрапиращи, че Тримата глупаци на Доньо Донев са нищожни като сатира ! Явно българите са космически глупаци, готови да спрат АЕЦ Козлодуй, само защото е държавна с цена на енергията 4 ст./квч и да плащат на частниците с централи на ВЕИ по 80 ст./квч..
Изпитвам дълбок срам и отвръщение от всички които се пишат българи и същевременно с действия и бездействия са ни довели до положение, в което ни се смее с глас целия разумен свят !? Явно е нужен закон на Линча, който предстои, защото родните политиците олицетворяват угодничеството, келепира и продажбата на българските интереси и народ, напълно безнаказано и без капка срам и критичност !
цитирай
11. chara - blackpredator В конкретния случай става дума за прихващане на задължения
28.03.2014 17:11
между НЕК и електроснабдителите. ЕРП-тата нямат отношение към това. Само че "великите" експерти от депутат до министър глаголят ли глаголят "ЕРП".
Щом са експерти да благоволят поне да научат структурата на тая енергетика.

Аз съм последната, която ще защитава ЕРП, но от празни приказки на умници ми писна.
Хайде да сме честни със себе си. ЕРП са търговски дружества. Те играят така, както им се позволява. Това го писах още 2008 г. тук в блога:

Премълчените истини за монополите
http://chara.blog.bg/politika/2008/09/16/premylchanite-istini-za-monopolite.234586

Нека погледнем кой състави приватизационните им договори - това не са но-нейм хора! Нека видим кой беше шеф на следприватизационния контрол!
Нека видим кой от ДКЕВР си затваряше очите години наред за безобразията!

Що се отнася до последната ви фраза, вие какво предлагате. Да дръпнем шалтера и да внасяме ток отвън, така както внасяме плодове и зеленчуци ли?
цитирай
12. blackpredator - Абе как да нямат?! Де отиват мъните?
28.03.2014 17:41
Се едно у вашто домакинство ти да нямаш нищо общо със съпруга си. Ама няма да ти хареса, ако изчука някоя.:)
Ами да се кръстят тогава тия електроснабдители Вяра, Надежда и Любов, не ИВН, ЧЕЗ и Енерго-ПРО.
И били инвеститори. Да бе! Иневестициите са само в съмнителни електромери, които ние плащаме. Ако решиш да си захраниш мощност, купуваш си кабела, полагаш го, купуваш трансформатор и го "Подаряваш?!" на "инвеститора"

Ако от мен зависеше, бих спретнал клада на жълтите павета и барабар с тия дето за една година присъединиха цяла "зелена" атомна централа, та със средновековен хъс бих спретнал аутодафе на тия, дето продадоха българската енергетика.
И със средновековна злост бих сложил, не съчка, не наръч, а цял товар от съчки...
И бих духал мамка му, да гори...
цитирай
13. chara - blackpredator Виж сега, разбирам ентусиазма ти, но това електроснабдителите да
28.03.2014 17:53
нямат нищо общо с електроразпределителите ни го заръчаха от ЕС!
Нарича се Трети енергиен пакет!

И ставаше дума за разплащяния между НЕК и електроснабдителите.
Що се отнася до инвестициите, виж коментара ми с № 11 за ролята на държавата като субект, създаващ правилата на играта и контролиращ спазването им.

И не се гневи на мен! Не е продуктивно! :)
цитирай
14. getmans1 - Ох,
28.03.2014 23:38
милите те, сега се усетили какъв „токов удар“ НИ чака ! :)))
цитирай
15. jelezov - Прочетох постинга и 13-те комен...
28.03.2014 23:40
Прочетох постинга и 13-те коментара и не разбрах за какво става дума. Сега съм на 80 години. Като юноша в края на 40-те години на миналия век участвах в кампания за събиране на медни съдове за производство на кабели. За десетина години социалистическа България светна. Наред с електроцентралите бе изградена и електропреносната и разпределителна мрежа. Защо тя бе харизана на чужди "стратегически инвеститори". Ако някой може, нека да даде смислен отговор на този въпрос. Един ден и той не е далеч народът ще зададе този въпрос и не само за ЕРП- етата, а за цялата приватизация.
цитирай
16. chara - jelezov Става дума за това, че купища "експерти" говорят без да си направят труда да
29.03.2014 08:16
вникнат къде е проблема. Конкретният проблем, понеже те него коментират - е прихващанията на суми между НЕК и електроснабдителните предприятия.

Енергетиката е сложна система. Не е нужно всеки да я познава в детайли, но онези, които излизат по ТВ, беше добре да се постараят, защото стават смешни и защото обиждат с профанизма си публиката или поне част от нея, която е в час.

Сега на въпроса ви за харизването на електроразпределителната мрежа. Защо е направено?
Отговор на този въпрос е даден от Лидия Шулева, министър по времето на НДСВ, отговарящ за приватизацията. Тя твърди, че Световната банка и МВФ са ни направили пътна карта със строги коловози какво и кога да приватизираме. Имало е натиск за следване на предписанията. За "награда" държавата е получила ... заеми.
цитирай
17. mt46 - http://glasove.com/obshtestvo/34907-kak-ni-kradat-erp-tata
29.03.2014 10:08
Схемите на ЕРП-тата за източване на пари от нашите джобове са изключително елегантни и прости, но много ефективни. Един от нашите добре информирани източници ги нарече „перверзни схеми”. Изразът обаче никак не е пресилен, когато разберете как се бърка в джоба на българин и как той, без да подозира, „заработва” бонусите на армия мениджъри, пиари и по-дребни чиновници. Предлагаме ви първата част от разследването, което се базира на информация, потвърдена от три независими източника, за практиките, чрез които ни мамят електроразпределителните предприятия.

Що е то „сервизен договор”

Една от тези практики се нарича „сервизен договор”. За ЧЕЗ този тип договори са на стойност от 80 млн. лева годишно. Системата от „сервизни договори” е между българското дружество и компанията майка в чужбина.

Тези услуги могат да се наричат най-общо „мениджърски” и да са, примерно, за осигуряване на IT услуги, на пиар и прочее.

Една от най-фрапантните схеми е, че с определена компания във всички държави, където ЧЕЗ функционира чрез своите предприятия, е подписан договор за пиар услуги за 300 000 евро на месец. В рамките на тези договори са например и възнагражденията на мениджърите на съответните дружества.

По документи те се водят членове на бордовете на две от дружествата на групата на ЧЕЗ в България и получават заплати от порядъка на 1000-1500 лева. Ще кажете – нормално! Ама не е!

Защото това е формалната страна на нещата. Неформалната обаче е далеч по-интересна. През тези сервизни договори в Чехия или в Австрия те получават (в зависимост от нивото си) между 10 000 и 16 000 евро на месец. А като допълнителна екстра вземат и до 100 процента от годишната си заплата.

Откъде идват тези пари ли? От нас. От джоба на всеки. Получават ги в Чехия, но са български пари. На базата на споменатите сервизни договори от тези 80 милиона лева се заделят около 5-6 милиона за заплати и тлъсти възнаграждения на мениджърите. У нас обаче на книга се водят на заплати от 1000-1500 лева, най-много до 2000 лева.

Любопитен детайл е как извън формалната заплата се формират бонусите в петцифрени числа. Това става по т.нар. KPI (Кий Пърформънс Индексис). Те се променят година за година и в съответствие с политиката на предприятието - голямата компания майка, за всяка следваща година.

Малки загуби – големи бонуси

Голямата част от бонусите се формира от загубите в мрежата. Какви са загубите, тоест схемата? Те получават на входа на електромерите на ЧЕЗ или на другото ЕРП примерно 100 мегавата, а през електромерите на хората се отчитат 92 мегавата. Това е стандартната загуба.

Умни глави в дружеството са измислили хитър способ как чрез определени стимули загубите да паднат. Ако тези обичайни и стандартни загуби са били 8 единици, а по някакъв начин станат 6 единици, мениджърът получава 30 процента от годишния си бонус. За него това означава 100 000 евро допълнително над годишната заплата.

Същата система върви надолу по веригата и включва и районните инспектори. И те също са стимулирани да манипулират, защото от отчитането на по-малки загуби зависят и техните заплати. Всички си получават стандартните месечни заплати и по схемата KPI, като си добавят годишните бонуси, се получават едни доста прилични доходи. Простичко, но ефективно. И най-важното – минава.
цитирай
18. gocho52 - Моят барман също си прави ЕРП...
29.03.2014 10:17
Едно Разредено Питие.
цитирай
19. dobronameren - Ако аз изказвам мнението си,
30.03.2014 17:47
КОЕТО НЕ СЪВПАДА с това на chara, съм злобен (коментар 7-ми). И икономиста я подкрепя, добавяйки, че съм глупак (коментар 6-ти).
Не, не съм глупак. Да избираш цивилизацията, вместо дискредитирания социализъм, не може да бъде наречено "глупост". Всички го знаем - и Светла, и Братан, и аз, и...
Това е смисълът на моя коментар (№4), а не че виновни били електроснабдителните, а не електроразпределителните д-ва. Бял кахър е последното!
Разгромното е, че целия си живот Светла, Братан... са заложили на социализъма, а той се сгромоляса пред очите им. И сега какво? Честно би било всичко друго, но не и да се правиш на тарикат, на "анализатор". В кавички "анализатор", защото това е част от стратегията им да оцелеят в новия демократичен свят.
Е, тъкмо това е моята задача - да показвам "гърчовете им". Така НЕ МОЖЕ да се влиза в новия свят. Нужно е покаяние. Затова ТЕЗИ ме наричат "злобен" и "глупак". Какво пък? - нищо лошо, така е демократично. Право на умиращия е да се гърчи.
ПП. Можете да ме цитирате. Още повече, че това е моя мисъл, а не нещо, което друг казал, пък аз само съм превел.
цитирай
20. kostadin - Шаблона за раздържевяването е един ...
30.03.2014 18:47
Добронамерен ,има само кратковременна памет и не може да проумее ,че капитализма е отречен даже преди социализма .Той никога няма да схване това.И най- глуповатото при него е ,че си вярва може би ,че е попаднал в групата на спасилите се .Тези ,които въртят на шиш народите по света искат човечеството да стане около 500 000 000
а не 2 000 000 000.Пожелавам му успех!

Шаблона за раздържевяването е един и същ -задлъжнялост ,фалит ,продажба на частни лица и се появява още една пиявица в необходимото място .
цитирай
21. chara - dobronameren Казах ти, че те обичам!
30.03.2014 19:23
Написаното от мен е по повод изявления на видни "специалисти" по енергетика.

Ти стигна до световната революция и отражението й в България.
Че чак и целият ми живот провидя.

Е и какъв е смисълът? Не разбирам.
цитирай
22. анонимен - Една "малка неточност" в следното "обобщение" :
31.03.2014 16:16
"....... Че даже и президента. И всичките вкупом срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП)" .

Специално горното "обобщение" на президентското отношение по този въпрос не е просто НЕВЯРНО, а е НЕПРИЕМЛИВО ВНУШЕНИЕ.

В случая, ако Марк Твен беше жив, щеше да възкликне : "Подобен слух е силно преувеличен".
цитирай
23. chara - andreshko Публикацията ми тук е на 28 март , хайде виж сега изявлението на президента:
31.03.2014 19:47
26. март 2014 г.
Плевнелиев: Енергийни реформи, а не прехвърляне на вината
http://www.mediapool.bg/plevneliev-energiyni-reformi-a-ne-prehvarlyane-na-vinata-news218409.html

И той се изказа! И той за ЕРП! След една среща! Непланирана и неоповестена предварително! Това е!
цитирай
24. dobronameren - И аз се забавлявам.
01.04.2014 08:22
Вън от темата за (електро) разпределителните и снабдителните д-ва ми направи впечатление, че Chara-та нарича Theeconomist-а - в коментар No8 - "момченце".
И той, представяте ли, не протестира, не я праща ... на татко си, например. Той, по неговите думи, шефът на разните катанци, вмирци, мени, валерци, костадинци, кушелци; той, дето има една голяма, ама везана звезда на рамото..., си трае. Представяте ли си с какъв порой от изискани думи (и дела?) би ги засипал. Мене питайте! А той си трае, макар Светле-то да е жена и то поне 10-тина години по-малка, таман като онези в бившия му секлецариат, дето той най ги обича.
Защо така бе, чучулига батьова? Мое предположение. (Гинки, минки, лейди, милейди
сигурно имат друго обяснение.)
Защото той, Икономистът, НЕ Е ЕДИН ОТ ТЯХ. Той е назначен служител в д-вото на собствениците. Той е икономът, дето отговаря за останалите слуги в наследствения замък на Светлите. А се е обадил, а са го ритнали. Нещастна слугинска съдба, доживотна.
Я! "Иконом" плюс наставката ист дава "Икономист".
Както казах, и аз се забавлявам.
цитирай
25. анонимен - chara - Бъди така добра и не "размивай" йезуитски въпросът ми, а той е :
01.04.2014 16:13
кое ти дава повод за написаното дословно от теб :

...." Че даже и президента. И ВСИЧКИ ВКУПОМ СРЕЩУ електроразпределителните предприятия (ЕРП)"

и кой е материалът, КОЙТО НЕ ЗНАЯ, в който Плевнелиев хвърля вината върху ЕРП-тата "вкупом с всички" ?

Или написаното е "неприемливо внушение", или тотално е сбъркан словореда ???

цитирай
26. kostadin - Вън от темата за (електро) разпр...
01.04.2014 22:22
dobronameren написа:
Вън от темата за (електро) разпределителните и снабдителните д-ва ми направи впечатление,..........
......................
Както казах, и аз се забавлявам.

Дали не си медицински случай?
цитирай
27. dobronameren - Еха-а! Доживях
03.04.2014 09:04
в коментар на kostadin към мен (№26) да няма нито една правописна грешка и граматическата конструкция също да е правилна. Ще кажете, защото не е дълъг като коментар №20. И това е вярно… Да де, ама следващото също е вярно:
В коментар 24-ти „чуквам лекичко“ Икономиста, изказвайки предположение, че той е САМО ИКОНОМ в наследствения замък на Светлите. И двамата блогъри замълчават, но получавам изключителния коментар на Kostadin. Според мен, последно споменатият блогър е използван в този случай като „приносител“. Изводът е, че ТЕ са навързани като свински черва.
От една страна това е хубаво – като хванеш едното и започнеш да дърпаш (продължително и упорито!), излизат всичките. Лошото е, че това не е печеливша тактика за дърпащия – Ако „гущерът“ е умен, то той откъсва опашката си и се спасява за следващо появяване, когато опашката му се регенерира.
Това е толкова лесно и разбираемо, и изпълнимо. И тук се появява следващ въпрос, който е много по-важен – Защо „гущерът“ остава свързан със старата си опашка, вместо да я откъсне сам, като така позволява да бъде лесно хванат и обезвреден? Другояче казано: На какво се надяват още в бъдещето ни тези стари комунисти, та се държат за сламката на Путин?
Чета едно предсказание на една „нова медия“, че САЩ ще бъде унищожен от скорошно избухване на вулкан в парка Йелоустоун. „Надай се, мъжо, на пияни жени“, както би казала една фурийка. Но това е шега, а ако насреща ти седят путинци, забрави шегата!
цитирай
28. kostadin - Страхотни попадения имаш-не ща да ...
03.04.2014 22:45
Страхотни попадения имаш-не ща да ти имам акъла .Нямам нищо общо с комунистите Даже съм страдал от тях.Това не означава ,че трябва да плюя и да си кривя душата за живота който съм изживял.
За събуждането на вулкана Защо зорлем се правиш на глупак.Това ще е геокатаклизъм.Не само САЩ ще са потърпевши и още повече защо трябва да се радвам на нещастието на невини обикновени хора.
Търси правописните грешки !Може да използваш и правописен редактор.
Когато не можеш да обориш идея, съвсем нормално е да се насочиш срещу конкретна личност .Неприятното за такива ,като тебе е ,че идеите и истините са безсмъртни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424061
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031