Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.03.2014 09:20 - След дъжд качулка или що е то онкологичен скрининг
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 6785 Коментари: 15 Гласове:
59

Последна промяна: 07.03.2014 09:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пет министри на здравеопазването пет години не могат да финализират проект за ранна диагностика на рак, коварната болест ще повали близо 38 000 българи през 2014 г.


image

     7-ми януари 2014 г. Привечер. Отварям пощенската кутия и виждам бял плик с името си. Поредната сметка, е първата мисъл. Значи празниците наистина свършиха - втората. Разпечатвам. Чета. Министерство на здравеопазването (МЗ) ме кани (за втори път!) на преглед, част от национален скрининг за онкологични заболявания. Безплатен. Виж ти, казвам си, някой се е сетил за мен! И ми стана приятно. Спомних си за някакви рекламни клипове, които се въртяха в електронните медии. "Спри и се прегледай" - беше посланието. Вкъщи се зачитам внимателно в поканата. Там някъде в средата пише -"срокът на тази покана е до 30 ноември 2013 г.". Ето какво било, значи. Приятното неусетно изчезна. На негово място дойде  възмущението, после гневът, накрая омерзението. От лицемерната загриженост, от лошата организация, от отбиването на номера. От това, че всъщност първа покана не бях получила, а втората нямаше пощенско клеймо, т.е. донесена е на ръка и няма как да се докаже безсмислието на упражнението. Подобни пощенски пликове имаше още няколко за мои съседи, нагледно доказателство за принципа - след дъжд качулка. 

Какво правим? Кого лъжем?

И докъде ще стигнем така...
    Проектът "СПРИ и се прегледай" се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013", съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Стартиран е от Евгений Желев на 21 май 2009 г., два месеца преди края на управлението на Тройната коалиция. Цели пет министри на здравеопазването  впоследствие, четирима на ГЕРБ -  Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов, Десислава Атанасова, и един на служебното правителство - Николай Петров, не могат да го доведат до успешен финал, датата за който е 31.12.2013 г. Въпреки фалстарта през 2010 г. начинанието незнайно как получава награда от ЕС, наречена "Перла на мъдростта".  
     Д-р Таня Андреева - седмият поред министър за фамозния проект, успя да удължи срока му и да спечели още почти година време до ноември 2014 г. Целта на започнатото през 2009 г. е да се повиши продължителността на активния трудов живот на населението, да се оптимизират здравните и социалните разходи, като се увеличи относителният дял на откритите в ранен стадий жени, заболели от рак на маточната шийка и млечната жлеза и заболелите от двата пола от рак на дебелото и правото черво. Целевата група за скрининг обхваща 400 000 човека в цялата страна. Общият бюджет е 19 558 281 лв.
В продължение на две години и половина след началото ангажираните с проекта външни експерти заедно с чиновниците от МЗ изучават опита на страните, въвели скрининга през втората половина на ХХ век, изготвят анализи, изработват критерии, пишат Ръководство за добра медицинска практика при скрининг на онкологичните заболявания (отпечатано в тираж 5000 бр.), определят координатори в 28-те регионални здравни инспекции, регламентират понятието "скрининг" в подзаконов нормативен акт.

Усвояват пари. Целево

Законно. Тихо. И безгрижно. За организиране прегледи на рисковите групи никой все още не мисли, макар идеята на проекта, така, както е записана в проспекта му, да е ранната диагностика на коварната болест, по която сме водещи в Европа. (виж каре)
      На 10.02 2012 г. МЗ обявява обществена поръчка за отпечатване и разпространение на покани - между 400 000 и 1 000 000, до конкретни лица от целевите групи за явяване на скринингов преглед, спечелена от "Стар пост" ООД. Договорът е на стойност 360 000 лв. с ДДС (около 1,5 % от цялата сума на проекта). Подписан е половин година след старта на процедурата на 26.09.2012 г.
      На 17.10.2012 г. МЗ обявява и обществена поръчка за изпълнител, който да реализира информационната кампания. Той трябва да изработи табела и билборд "СПРИ и се прегледай", да проведе кръгла маса, 6 семинара по тематиката и реализацията на проекта (неясно с кого - б.а.) и 2 семинара за медиите; да реализира филм с продължителност шест минути, 4 видео- и 4 аудиоклипа по 40 секунди всеки; да създаде 4 интернет-банера и да популяризира проекта в социалните мрежи. Негова отговорност е и изработването и разпространението на печатни и рекламни материали - тениски, шапки, чадъри, бележници, химикалки, торбички, брошури, листовки, флайъри, както и провеждането на начална и финална пресконференция, създаване и разпращане на прессъобщения и публикации в медиите.
      Поръчката е спечелена от ДЗЗД "Обединение здравеопазване за всички" срещу сумата от 2 519 583 лв. с ДДС (около 13% от цялата сума на проекта), а решението е от 22.01.2013 г.  Любопитна подробност е, че въпросното обединение се създава на 26.11.2012 г. (според системата АПИС). Това е денят, в който изтича срокът за подаване на офертите. 

Има и други интересни неща

Със 70% в него участва "Д енд Д - агенция за проучване и връзки с обществеността", чиято собственичка Диана Дамянова беше активно ангажирана с предизборната кампания на ПП ГЕРБ, а член на съвета на директорите на компанията - Нина Дамянова-Истаткова, е съсобственик с Вадим Вежди Рашидов на фирма "Кристалекс" ООД. Другият партньор в обединението е "Хорнит" ООД с 30% участие. Компанията се управлява от Лъчезар Тодоров, многопрофилен експерт, който освен компетентност в рекламата на онкологичен скрининг е вещ и в управлението на недвижими имоти, хотели, голф комплекси и организирането на обучения срещу агресията в училище (ДЗЗД "Обединение за обучения "Не на насилието", в което участва "Хорнит" с 53%, печели проект на Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието с бюджет над 10,5  млн. лв. с ДДС, финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г."). Иди после, че не се съмнявай в безпристрастността на обществените поръчки.
     На практика 15 месеца преди датата, обявена за край на проекта (31.12.2013 г.), МЗ осигурява куриерска фирма, чрез която да уведоми 400 000 граждани, че са избрани да участват в скрининга, а едва 11 месеца преди финала, подписва договор с обединение, което да прави информационната кампания. Първите покани са разпратени през май 2013 г. За реализирането на 400 000 прегледа остават шест месеца! 

Появяват се проблеми

споделяни в социалните мрежи и в регионалните медии. Здравните заведения, решили да участват в проекта, първоначално са едва 19 в цялата страна. Много от гражданите, получили покана, не могат да се възползват от предложението, тъй като в населеното място, в което живеят, няма къде да бъдат прегледани. Отделно от това писмата пристигат в последния момент или след датата, до която е валидно предложението за безплатния преглед. Оказва се, че прегледите съвсем не са приоритет на здравните чиновници. Министър Стефан Константинов, обяснява, че целта на проекта е преди всичко "изграждането на инфраструктура, която да послужи като основа за реализацията на национална програма за профилактика". Начинът на разпределение на средствата потвърждава думите му. (виж таблица 2). За прегледи са заделени 35% от общата стойност, за реклама и разпращане на покани 15%, останалите 50% - почти 10 млн.лв., неясно за какво, но вероятно основно за администриране и управление, като част от тях са за създаване и поддържане на националния скрининг регистър, т.е. за "инфраструктура". 
   Резултатът от фамозната организация е катастрофален. След разпращането на покани, раздаването на флаери, брошури, шапки, фланелки, излъчването на клипове, организирането на кръгли маси, пресконференции, срещи, хепънинги и прочие забавни неща, към 31.12.2013 г. осъществените прегледи са едва 38 373 (по данни на МЗ в отговор на искане на ДУМА за достъп до обществена информация), а нереализираните - 361 627. Успеваемостта е повече от скромна - 9,6%.

Според МЗ гражданите са виновни

понеже били трудно откриваеми на адресите си. Чудно, как компаниите, предоставящи комунални услуги, ни откриват без проблем, как писмата на общинската администрация за дължимите данъците и такси намират пътя до пощенските ни кутии, как когато трябва да плащаме нещо някому сме на линия, а когато случайно попаднем в списък за безплатен преглед например, ставаме невидими, неоткриваеми, а адресите ни - неточни. Учудващо е също как чиновници и експерти пет години не могат да се справят с нещо, което се счита за рутинно в Европа - създаване на система за скрининг, при това за заболяване, по което България е лидер на континента. Никак не е чудно обаче, че виновни за провала на проекта няма. Както и че за петте години управление на "СПРИ и се прегледай!" чиновниците са добре финансово подсигурени. За гражданите остава да се съсредоточат върху втората част от рекламното послание на кампанията, което гласи: "Твоето здраве е в твоите ръце!"

image
 

image


Данни на националния раков регистър за 2010 г.

в България годишно заболяват от рак
- на маточната шийка - 1109 жени,
- на гърдата - 3655 жени,
- на дебелото и правото черво - 4488 жени и мъже
Преживяемост на болните у нас - 39,7% 
Преживяемост средно за Европа - 54,2%
Прогнозни данни за 2014 г. - 37 623 нови случая на рак 

 
Светла Василева





Гласувай:
59



1. mt46 - Нали
07.03.2014 10:32
затова сме в ЕС - да може някои да усвояват /присвояват/ пари...
цитирай
2. chara - Цинично е всичко това @ анонимен!
07.03.2014 12:35
Уви!
цитирай
3. aip55 - Демокрацията Чара
07.03.2014 13:35
с нищо човешко не може да ни учуди вече. Показа си своят алчен и гнил мироглед, за съществуването и.
цитирай
4. chavdar01 - НЯМАМ ДУМИ!
07.03.2014 14:45
ПОЖЕЛАВАМ НА ТЕЗИ КОИТО СА ОТКРАДНАЛИ ТЕЗИ ПАРИ:
ДА ГОРЯТ В АДА И ОГЪНЯ ПОД КАЗАНА ИМ ДА СЕ РАЗПАЛВА С ТЕЗИ ПАРИ!
цитирай
5. chara - aip55 Това е положението!
07.03.2014 14:55
Чудни са ми тия, дето сега напират да бъдат демократизирани, дали са наясно какво ги чака ...
цитирай
6. makont - В момента няма държава.
07.03.2014 15:38
Почти всички институции не работят. Страшното е, че при здравеопазването това е фатално. Оставаме на принципа"Помогни си сам, за да ти помогне и Бог". Ние сме безотговорни за здравето си. Хич не трябва да чакаме, ами сами да ходим на прегледи. Казвам го, защото самата аз не съм ходила, все няма време. А това с проектите...просто съм уморена от битки, Светле. Усмивки, все пак, хубав празник, утре!
цитирай
7. eloiz - Чара,
07.03.2014 16:15
а изобщо не е трудно хората, които подлежат на скрининг от малките градове да бъдат насочвани към лаборатории в същите тези малки градове, където в много от случаите има апарати, с които човек би могъл да се изследва.
цитирай
8. chara - makont Мая, наясно съм. Със здравеопазването. От първа ръка.
07.03.2014 16:22
И ми се струва, че ще става по-зле, уви!
цитирай
9. sparotok - !!!
07.03.2014 19:41
Светле, не сме се настрадали достатъчно, това е една от причината за днешните ни страдания...

Храним безумна "надежда", че политиците ни един ден ще се стреснат и ще започнат за мислят за народа си...

Докато тази надежда не бъде погребана, докато болката не стане непоносима, че да ни накара да разберем, че е нужно ново начало с нови хора, все ще е така - ще умират десетки хиляди българи, а десетки други ще строят вили и апартаменти в чужбина с...усвоените по проекти пари.
цитирай
10. chara - sparotok Надеждата е загуба на време, ама като "умира" последна ...
07.03.2014 21:03
нищо не може да се направи!
цитирай
11. larryone - Здравейте, по-голяма гробница от ...
08.03.2014 06:02
Здравейте, по-голяма гробница от здравеопазването няма, въпреки жестоката конкуренция от други сектори. И защо им е да провеждат скрининг? При него се откриват онко заболявания в ранен стадии. Това означава своевременна операция, евентуално лъчетерапия, химиотерапия или и трите. Означава да ходите на контролни прегледи - първоначално всеки месец, след това на шест месеца, година и така нататък. Тези прегледи ги плаща касата. Терапията също (макар и не съвсем). В повечето случаи минавате през ТЕЛК и получавате група инвалидност - още разходи. Сега стана ли ясно, защо няма скрининг? Поздрави!
цитирай
12. chara - larryone Ясно е всичко! Само дето цинизмът, оказва се, е безграничен!
08.03.2014 10:24
:)
цитирай
13. jelezov - И този постинг е поредно попадение в ...
08.03.2014 12:55
И този постинг е поредно попадение в десятката. Бидейки съгласен с написаното в него, ще обърна внимание върху един нюанс, валиден повече за коментарите.
" aip55 - Демокрацията Чара
с нищо човешко не може да ни учуди вече. Показа си своят алчен и гнил мироглед, за съществуването и."
"5. chara - aip55 Това е положението!
Чудни са ми тия, дето сега напират да бъдат демократизирани, дали са наясно какво ги чака ..."
Осъзнато или не и в двата коментара е сгрешен обекта на порицанието. Той не е Демокрацията. Тя, дори в съвременната си буржоазна форма, е нещо добро. Истинският адресат на нашето възмущение и порицание е капитализмът, който много успешно се прикрива зад евфемизма „демокрация и пазарна икономика” . И това не е само, и не толкова академичен проблем. Например, ако приемем, че 2/3 от сегашните „протестъри” са платени и неплатени поддръжници на ГЕРБ, то останалата 1/3 са искрени противници на „системата”, без да разбират за какво иди реч. Затова те протестират пред МС и Парламента, окупират Университета, а не банките и офисите на нашите и чуждите корпорации, където се е притаило истинското зло. Задачата на прогресивната интелигенция (която все още, надявам се, съществува) е да отвори очите на хората за истината, част от която е словоблудството около т. нар. "гражданско общество". Не то ("умните", "красивите", "успелите"), а борбата на наемните работници (на умствения и физическия труд), под ръководството на истински леви партии, ще спаси България от историческа гибел.
цитирай
14. getmans1 - Честит празник, chara :)))
08.03.2014 21:16
Разбирам те, избори идват и трябва яко да се работи, в кампания сме и всяко заиграване с фирми, поръчки и ДАТИ ще свърши работа.

В чисто човешки план, права си но, голямо НО !
цитирай
15. josarian - Верояно заради алчния мироглед в Европа преживяемостта на болните от рак е 54,2%
09.03.2014 14:36
aip55 написа:
с нищо човешко не може да ни учуди вече. Показа си своят алчен и гнил мироглед, за съществуването и.

А у нас - цели 39%!? Интересно в страните от Великия Евразийски съюз, където знаем, че нямат алчен миролглед, какъв е процента преживяемост? В братски Азърбейджан например? Или на Беларус? Русия?
цитирай
16. priqtel12 - Здравей, Светле!
10.03.2014 12:58
Подкрепям позицията ти. И при мен дойде това писмо, за радост, преди крайния срок, но пак ІІ покана, макар І да не съм получавала, а адресът ми си е същия от 20 години. Поредното отбиване на номера, за съжаление, а толкова е важна профилактиката и толкова малко хора могат да си позволят да заплатят скрининговите изследвания, когато нямат пари дори за хляба....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425892
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031