Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.02.2014 09:03 - Показват ли ТВ новините реалността?
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 27882 Коментари: 45 Гласове:
77

Последна промяна: 24.02.2014 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     43% от българите прекарват повече от 3 часа пред телевизора в делник, въобразявайки си, че следят пулса на случващото се, но... грешат

image

  Човек едва се е родил, и вече е готов потребител на новини. "Шапките" - звуковите заставки на новинарските емисии, за хората са същото, каквото е звънецът за кучетата на Павлов. Чувайки ги, организмът ни се готви да поеме поредната порция "овкусена" виртуална реалност. Мислите, че е пресилено? Не бързайте.
    Според проучване на агенция "Сова-Харис", направено през периода 21-28 октомври 2013 г. и обхващащо 1% от населението на страната над 18-годишна възраст, всеки втори пълнолетен в България гледа телевизия между 1 и 3 часа дневно. 80% от българите гледат телевизия всеки ден, а едва 3% застават пред малкия екран веднъж седмично. Над 81% от сънародниците ни го правят, за да се информират от новинарските емисии, а 84% са отбелязали, че телевизията е част от обществения живот. Стресиращата зависимост се потвърждава и от данните на европейската социална служба, огласени по бТВ в началото на декември 2013 г. Според тях

българите сме първи сред хората от 30 европейски държави
по престой пред телевизора

Повече от 3 часа пред него в делничен ден прекарват 43% от сънародниците ни. За Европа средната стойност е 8%.
     Как телевизията и новините се превърнаха в чудовището, завладяло съвременния човек? В какво е силата им - в истинността, мъдростта, новостта? Или в ефекта на постоянното присъствие? Не. Те задължително предизвикват емоции и в това е тяхната тайна на успеха. От необятния информационен поток се избират отделни микрочастици и се обявяват за важни и значими за хиляди хора. Кое е по-важно - взривът в склад за боеприпаси, верижната катастрофа на магистралата или промените в данъчните и осигурителните закони? Поредният задграничен воаяж на политици, новата археологическа находка или боят между тийнейджърки в училище? Важно е

онова, което ще предизвика мигновена емоционална реакция

- смърт, катастрофа, разрушения, природни стихии, несправедливост, жестокост, скандал.
     Лъвският пай на ефирното новинарско време е посветен на това, зрителят да бъде акуратно плашен, нервите му да бъдат "гъделичкани" и "опъвани", а чувствата провокирани. Вперилият поглед в екрана системно, последователно и настойчиво е настройван срещу "лошите" в подкрепа на "добрите". Неусетно за него. Почти без да го съзнава. Кои са "лошите", а кои "добрите", не избира той. Пък и те взеха да сменят местата си. Особено по нашите земи. Това може да занимава моралистите, но за новинарите друго е важно - поддържането на висок емоционален градус.
     Пределът на човешкото непроизволно внимание е 20 минути. Преди да бъде достигнат, от екрана вече призовават: "Останете с нас", "Не сменяйте канала", "Не посягайте към дистанционното". Ако зрителят е безразличен или реши, че му е скучно, рискът от "бягство" при конкурентите е огромен, а това не бива да се допуска. Колкото повече зрители не откъсват очи от екрана, толкова по-висок е рейтингът. Щом рейтингът щурмува небето, приходите от реклами растат и кръгът се затваря. Малките "апокалипсиси" - катастрофи, скандали, природни бедствия и жестокости, следват едни след други така, че и дъхът, и мисълта спират. Лежейки на дивана, вперил поглед в екрана, зрителят има усещането, че държи пулса на новините и случващото се. Но греши. Ръката просто стиска дистанционното, което владее съзнанието му.

Преглед на анонсите на централните вечерни новинарски емисии

през отминалия януари на трите най-гледани телевизии БНТ, бТВ и Нова ТВ потвърди усещането за новините като калейдоскоп от катастрофи. Традиционно това са три топ-новини, съобщени с по едно експлозивно изречение. Най-често използваните думи в този своеобразен акцент, имащ за цел да "грабне" вниманието на зрителя, са: "катастрофа" - зловеща катастрофа, демографска катастрофа, верижна катастрофа, смърт при катастрофа; "убийство" - брутално убийство, убийствен студ, показно убийство, граната уби двама; "скандал" - скандал с лидера на "Атака", скандал заради паркинг в Пампорово, нови политически скандали, скандалният Бисер Миланов, ново скандално пътуване. В случай, че това не е достатъчно за привличане и задържане на вниманието, има "бонуси" като: "грипна епидемия", "зараза", "жертви", "бедствие", "земетресение".
    Най-апокалиптичните януарски новинарски анонси звучат по следния начин:

БНТ
4 януари: Жена и бебе загинаха на жп прелез край Карлово, шофьорът преминал при сигнал за идващ влак. Мъгли предизвикаха верижни катастрофи в страната. Снежните бури блокираха стотици по пътища и жп линии.
23 януари: Ново скандално пътуване на депутати, този път до Тайван. Може ли посещението им да създаде проблеми в отношенията ни с Китай. ЕК дава България на съд за незаконни сметища. От екоминистерството заявиха, че не са изненадани, процедурата била от 2012 г. Тежки преговори за Сирия при закрити врата.

бТВ
24 януари: Сняг и студ, зимата се завръща. 3000 снегорина в готовност. Грипната епидемия се разраства, още градове с извънредни мерки. Центърът на Киев в дим и пламъци, какво се случва в Украйна
29 януари: Ново снежно бедствие в Североизточна България. В Родопите - серия земетресения. Президентско вето върху закона за лекарствата. БСП и АБВ втвърдиха тона с обвинения за мракобесничество и шизофрения.

Нова ТВ
21 януари: Грипна епидемия. Във все повече райони затварят училищата. Какви са симптомите и как да се лекуваме. БСП с ултиматум към Г. Първанов, ще изключат ли от партията бившия президент. Смърт при катастрофа - защо родителите на убито момиче се притесняват, че няма да има наказани.
27 януари: Бедствие - Северна България е блокирана от студа, ледена висулка едва не уби жена. Митинги "за" и "против" обсадата на СУ - престъпление ли е окупацията. Зараза - грипът превзе още няколко града в страната.

    Не си мислете обаче, че щом в анонса няма добра новина, такава отсъства и от емисията. Напротив. Има. Вярно по една-две, най-много три, но са така затиснати от бедствията, катастрофите и скандалите, че зрителят, дори и да ги забележи, след прогнозата за времето вече едва ли си спомня за тях. Ето как се случва това. 

4 януари, БНТ
Добрата новина е десета поред и се появява след информациите за антиемигрантските настроения срещу българи и румънци във Великобритания и Германия, ниската раждаемост, демографските проблеми, намалялата продължителност на живота и застаряването на населението, протестите пред парламента и на тютюнопроизводителите. На 21-вата минута от емисията, след като зрителите са омаломощени от апокалипсиси, от екрана им се съобщава за честването на 136-ата годишнина от освобождението на София от османско иго. След нея има репортаж от Лопушанския манастир, от който става ясно, че светата обител е приютила сирийско семейство, и кадри от Харманли, разказващи как сирийските бежанци сами са направили училище за децата си и им преподават математика и английски.

29 януари, бТВ
След новините за готвен нов вот на недоверие срещу кабинета, коментари по разцеплението вляво, земетресението в района на р. Въча, затворените 500 училища в страната заради грипа, чакащите шофьори на ТИР-ове на Дунав мост, липсата на ток в района на Айтос, на 18-ата минута се промъква информация за това, че подобряване на услугата топлоснабдяване и закон за индивидуалните фалити са в законодателната програма на управляващите. На 33-ата минута като 19-а новина зрителите научават, че крайбрежието около съборената резиденция "Златна перла" става част от геоложки маршрут, а също и че 10 геоложки маршрута ще показват непознатата страна на Странджа. Почти в края на емисията, на 35-ата минута, се съобщава, че на този ден се навършват 249 години от първия препис на История славянобългарска, направен от Софроний Врачански. Репортаж от Народната библиотека показва преписа и една приписка, направена от автора му. В нея той съобщава датата на завършването му, споменава за срещата си с Паисий и проклина онзи, който дръзне да открадне книгата. 

21 януари, Нова ТВ
Макар анонсът да е катастрофичен и новините да започват с темата АБВ и БСП, минавайки през Патрашкова, флашки, СРС-та, доклада на ЕК за напредъка, скандал с репортери на Алфа ТВ, грипната епидемия, историята на 9-месечно бебе, чакащо пет часа линейка, като 8-а новина в 13-ата минута между другото се съобщава, че за 2013 г. са намалели произшествията с пешеходци на пешеходни пътеки в сравнение с 2012 г. Тази информация обаче "потъва" на мига от последвалите репортажи за по-високите цени на билетите в БДЖ, незаконните мини в Перник, нелегалните микробуси, проблемите в Украйна, Сърбия, Сирия, протеста на тютюнопроизводителите. Така до 29-ата минута, когато като 21-ва новина се съобщава за предстоящото обновяване на градската среда на София и за 39-те проекта, които участват в състезанието. Следва репортаж от Бабинден в Русе, а после репортажи: САЩ - президентското семейство, делфини, сагата "Междузвездни войни". За финал - разказ на тема "Кои мъже са най-добрите любовници".

    Победите на тенисистите ни Григор Димитров и Цвети Пиронкова в престижни международни турнири бяха единствените, които провокираха телевизиите да започнат централните новинарски емисии с добри новини. Не могат да се похвалят със същото внимание учениците, спечелили медали на международните олимпиади по математика и физика. Техните победи не само че не влязоха в анонсите като значими и важни, те дори не бяха маркирани като случили се. Все едно ги няма.
   През първия месец от годината имаше общо две емисии с изцяло добри новини - по една на БНТ и бТВ. Ето как изглеждаха те:
 
БНТ, 16 януари: Вече има клинична пътека по радиохирургия. 9 години затвор за таксиметровия шофьор, убил двама на Цариградско шосе преди година.
бТВ 19 януари: МВР с нов план да бори битовата престъпност. Аптека във всяко населено място. Епископ Серафим е новият неврокопски митрополит.
    Поне една добра новина в анонсите на централните си емисии за целия месец имаха БНТ - 7 пъти, бТВ и Нова ТВ по 5 пъти.

    Дори да си казваме бодряшки, че не ни засяга онова, което чуваме и виждаме на ТВ екрана, в действителност негативните послания ни влияят, при това много по-всеобхватно, отколкото можем да осъзнаем и да си представим. Според мнението на трима преподаватели от Софийския университет (виж каре) апокалиптичните новини ни обезчувствяват, отнемат социалната енергия на обществото, насаждат страх и в крайна сметка ни карат да се радваме едва ли не на това, че сме живи. Учудващо ли е тогава, че българите сме на последно място сред европейците по лично щастие и на 13-о място отзад напред сред общо 156 страни по света, където ни нарежда вторият годишен доклад (2012 г.) за световното щастие, изготвен от Института за Земята към Колумбийския университет по поръчка на ООН. Ако се питате има ли начин да се спасите от депресивните новини, да, има. Просто спрете телевизора. И почетете книга.

Проф. Людмил Георгиев, психолог:

Българската национална психика изначално е склонна да интерпретира действителността през призмата на негативните оценки. Парадоксалното в нашия случай е това, че българската общност е склонна по безкомпромисен начин да оневинява себе си и да вменява винаги вина на другите за собствените си неблагополучия. Нещо повече, споделянето на апокалиптичните визии за света и хората не само изобщо, но и във всекидневието, някакси освобождава хората от необходимостта да мислят личната отговорност за собствения си живот. Липсата на устойчиви положителни ориентири за бъдещето както на личността, така и на общността, прави националната психика податлива на негативни и изобщо на апокалиптични внушения. Драмата е, че подобни представи се възприемат дори с особена радост, тъй като скептичното и негативното сякаш са призвани да обясняват и доказват собствената ни невъзможност да сме субекти на личния и общностния ни живот.

Проф. Силвия Минева, философ-етик:

Скандали, катастрофи и бедствия се случват всеки ден, както у нас, така и по целия свят, и в този смисъл те не са нещо екстраординарно, за да заемат първите места в новинарските емисии, освен ако мащабите им не са толкова големи, че последиците им да засягат голям брой хора. Стремежът на всяка цена да се привлече и задържи вниманието на медийната аудитория води до подмяната на новините с "жълтини", при която баналното, локалното, временното и в крайна сметка - маловажното, се представя като новина, въпреки че няма характера на събитие, т.е. не засяга нито живота, нито съдбата на мнозинството, което е в положението на пасивен и напълно безсилен наблюдател. В резултат като "новина" ни се предлагат информации от най-различен порядък - от сводката на МВР за пътно-транспортните произшествия до битови престъпления и всякакви инциденти. Честото преекспониране на подобни "новини" води по-скоро до занижаване на чувствителността на хората към катастрофичното и към реалните рискове, като ги привиква към "страшните истории", така че накрая да не могат да различат важното от маловажното, новината от нейната медийна симулация.

Доц. Мария Пиргова, политолог:

Апокалиптичните новини са разработени психологически модели за раждане на страх, ниско самочувствие, безпомощност и агресия. Нашите новинари твърдят, че така новините са продаваеми, гледаеми. Това не е вярно. Германският и френският модел новини е обратен. Криминалните новини са в отделно предаване. Новинарските емисии се занимават предимно с икономически теми, със социалните събития в обществото, с това какви иновации има в производството, къде има положителни примери, които могат да стимулират хората за трудова изява. Електронните медии са насочени към поддържане на тонуса в обществото за работа. При нас, както е много често в Латинска Америка и в САЩ след 2001 г., на преден план излиза отрицателната новина. Тя сковава, води до страх и до това, че човек започва да се задоволява с много малко. Когато видиш няколко катастрофи и си кажеш: "добре, че аз не съм сред тях", ти днес си доволен, независимо че си гладен и си на студено, но поне си жив. Това убива социалната енергия.
 

 Светла Василева

 


Тагове:   новини,   телевизия,


Гласувай:
78



1. chavdar01 - В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ПЪЛНА МАНИПУЛАЦИЯ!
24.02.2014 09:38
И ТВ-ТО И РАДИОТО И ВЕСТНИЦИТЕ!
ЗАЩО НИКОЙ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ ПО-ГОРЕ НЕ КАЗВА КОЙ В БЪЛГАРИЯ ПРИТЕЖАВА ПОЛОВИН МИЛИАРД,ЗА ДА СИ КУПУВА КОКА(НЕ КОЛА).
И ЧЕ ТАЗИ СУМА Е НАЙ-ВЕРОЯТНО Е САМО ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ КОИТО ПРИТЕЖАВА ТОЗИ "НИКОЙ"!
ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ХАРЧИ "ПОСЛЕДНИТЕ СИ ПАРИ" САМО ЗА ЕДНО НЕЩО,А ВИНАГИ СЕ ОСТАВЯТ ПАРИЦИ И ЗА "ЧЕРНИ ДНИ"!
ЛОГИЧНО НЕ Е ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ,ЗАЩОТО БЕШЕ ОБЯВЕН ЗА МИЛИОНЕР НОМЕР-5 НА БЪЛГАРИЯ ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА С 500 МИЛИОНА ЛЕВА В АКТИВИ И ПАРИ!
ТАКА ЧЕ НЕ МУ СТИГАТ(АКО ПРОДАДЕ ВСИЧКО)ОКОЛО 50-70 МИЛИОНА!
ОСТАВА ЕДИН-"ЧЕРЕП" И НАД НЕГО Е "НЕБЕТО"!
-А КОЙ Е НА НЕБЕТО?
ХРИСТОС,АЛЛАХ, И ..............БУДА?!
цитирай
2. getmans1 - То не е само телевизора.
24.02.2014 09:54
В интернет е същото, чукнеш тук - професора, чукнеш там - професорката!
Във вестниците е не по различно, каквото и да разлистиш - там пък, доцентите!
:)))))))))
цитирай
3. valentor - Да. Плашилките, ужасиите, неща...
24.02.2014 10:02
Да.
Плашилките,ужасиите,нещастията….тъгата присъстват в преобладаващата част от “новините”.
Обаче има и един тънък момент , една тема, в/за/с която цари ЕДНАКВОСТ у всичките теА сугестори.
Еднаквостта е в благоговейно прехласване . Тънко, ненатрапчиво, някак си между другото, едва ли не като нещо екзотично.
Темата обаче присъства всеки божи ден . БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ.
Както се казва : който има очи –да види.
Сами може да си направите експеримент.
Резултатът може да Ви учуди.
цитирай
4. chara - Добрите новини не били интересни, не държат вниманието и следователно рейтинга!
24.02.2014 10:15
Цинично е всичко това ...

Заради единия рейтинг да "размазваш" психически зрителя.
цитирай
5. tera - Това ми хареса: "Апокалиптичните новини са разработени психологически модели за раждане на страх, ниско самочувствие, безпомощност и агресия."
24.02.2014 10:22
Това напълно обяснява защот примерно в този блог повечето постове са гадни, психарски, агресивни и т.н.
Копират се именно такива статии - апокалиптични или пък за световния заговор, за извъземни нашествия, за всякакви откачени истории.
Интересното е, че събират доста голям брой прочити - значи на хората това им се чете, доц. Пиргова е съвсем права.
Пък аз ще кажа - аман от депресивни откачалки, които ни заливат с помията си.
Айде - телевизионерите с това си вадят хляба, а тукашните идиоти - какво печелят?!?
цитирай
6. chara - "а тукашните идиоти - какво печелят?!?"
24.02.2014 10:37
Хахаха!
Знам ли? Слава, може би?!
:)
цитирай
7. анонимен - chara - Имам една молба.
24.02.2014 10:54
В блога на m100janova току що прочетох постинга "УКРАИНСКАТА ВЪРХОВНА РАДА ЗАБРАНИ И БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК", в който съобщава, че : " Върховната Рада отмени закона "За основите на държавната езикова политика" със съответния "коментар".
Ще те помоля и теб дали можеш да откриеш този законов акт на Радата и да коментираш, или дадеш активен линк към него.
Поздрави !
цитирай
8. анонимен - "Добрата новина е лошата новина"
24.02.2014 11:17
Всеки журналист или просто работещ в тази област по света много добре знае златното правило в бранша: „Добрата новина е лошата новина“.

Но за нас българите това се превърна в особен вид житейска мантра, след като успешно бяхме "обучени" от заобикалящата ни действителност на патологична демонстрация на "честност и почтеност", да се съмнява и никога да не вярва на достоверността на добрите новини.

До там се изврати всичко, че даже някои открито признават, че изпитват патологичен емоционален оргазъм от добре поднесената и картинно описана новина, или картина на смърт, катастрофа, разрушения, природни стихии, несправедливост, жестокост, скандал.

Щом като това представлява интерес на "пазара", защо да не се предлага в изобилие.

А СЕМ и отговарящите за "сектора" държавни органи попълват архивите си с безсмислени и без последствия "закони,укази, указания, декрети, препоръки" и "жестоки" наказания.
цитирай
9. otempora - По принцип съм съгласен с вас, но ...
24.02.2014 11:39
По принцип съм съгласен с вас, но времената, когато многомашинничката Станка тъчеше на 64 стана и това се отразяваше като новина №1, доячката Пенка се грижеше за 64 крави и това се отразяваше като новина №2, а тракториста Пешо изораваше 64 декара и това беше новина №3 са безвъзврътно отминали. Днес се излъчва това, което се продава: трилъри, криминалета и екшън в новините. Има много информация, която обществото би искало да научи, но нямо кой да му я поднесе: за собствеността на приватизираните предприятия, за изчезналите, сякаш разтопили се инвестиционни фондове, за произхода на парите на новите "лъвове" в бизнеса и политиката, за корупционните сделки, за умиращото селско стопанство, за обезлюдяването на селата, за пренаселването на София, за перспективите пред българското образование, култура, за състоянието на здравеопазването - къде и на каква цена може да се лекува човек у нас, за корупцията в енергетиката и в държавната железница, където стават нечувани безобразия. Новините са стресиращи, защото действителността ни е такава. Омръзна ни от педерасти на екрана: Евгени Минчев или Денди да ми обяснява как пръскат пари по салоните заграбили труда и душите на родителите ни съвреминни първенюта, политици като Станишев и сие да обясняват как някъде ни чака светлото бъдеще - още една педерастия... Е, женски магазинни предавания не са ми по душа, значи остана само шампионската лига и световното футболно първенство. Ами ако футболът не ми е по сърце?! Тогава ще ни останат само нощните предавания на някои телевизии.. То и без това ежедневието ни е една порнография.
цитирай
10. haralanov - Моят отговор е НЕ
24.02.2014 11:48
Но от друга страна реалността е субективна!
Живота тече по различен начин в главите на различните хора.
Отделно пък една е реалността в София,друга е в Монтана,а трета в Добрич примерно.
цитирай
11. chara - andreshko Ето три линка, от които ще разберете за какво става въпрос:
24.02.2014 11:56
http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/02/23/7015948/

http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/996623

http://top.rbc.ru/politics/23/02/2014/906707.shtml
Всъщност отмяната е насочена срещу руския език.

В Украйна между 17% - 18% са ентически руснаци.
цитирай
12. ka4ak - Светла,отчитат огромните тиражи на "Жълтите вестници" ,"Чалгата" , "Апокалиптични филми" и НИ, ОБЛЪЧВАТ!!!:(((
24.02.2014 12:12
Оправданието,ЧЕ СА ЧЕСТНИ КЪМ НАС,си е допълнение към,ОГРОМНАТА МАНИПУЛАЦИЯ,наречена МЕДИЯ!!!:(((

Виж,какво не трябва да правиш,за да станеш,отново Човек,след като си се оплел с наркотиците:


" 28.01 16:53 - Добре дошла,Мария!:)))
Виж,част от рецептата,която доказа най успешния модел,за отказ от наркотиците:
"Твоя свободен избор е,да приемеш и спазваш стриктно,следните задължения в комуната:
1.ДА НЕ ВНАСЯШ И ПОЛЗВАШ:
.психоактивни вещества и техните производни
.кафе,кока кола и други газирани напитки
.алкохол
.цигари
.пари
2.Да не слушаш и правиш,собствена музика
3.Да не гледаш,телевизия и да не слушаш радио
4.Да не влизаш в сексуални отношения с членове на комуната и случайни лица
5.Да не четеш вестници и списания
6.Да спазваш вътрешния правилник на комуната
7.Да не влизаш във връзка с хора,извън програмата на комуната
8.Да не се движиш поединично в района на комуната"

Спонтанно,усещаш!!!:)))

Усмихнато,пребиваване в блога!!!:)))

Постинг: Цензура на качественото в България
Автор на постинга: mgn "

Усмихната седмица!!!:)))
цитирай
13. chara - otempora Честно да ви кажа хич не ми се гледа назад, какво е било преди.
24.02.2014 12:15
Било е каквото е било. Няма да се върне. Гледането назад нищо не дава. Светът лети напред.

Говорила съм с приятели, които живеят от дълго време във Франция и Германия. Казаха, че няма такова нещо в новините там. На първо място се коментира икономика, след това иновации, после някакви добри практики в социалната сфера. Всичко това с цел да се държи обществото в тонус и да се провокира желание за позитивно действие.

Тук новините ни смазват, всичко е лошо, негативно, апокалипсис до апокалипсиса, ако няма катастрофа у нас, веднага "изравят" такава я в Гърция, я в Америка. Докарват те до състояние да се раздваш, че си жив!
цитирай
14. otempora - Уважаема Chara,
24.02.2014 12:57
Не сте ме разбрали, ако смятате, че ме гони носталгия. Напротив, казах, че тези времена са отминали. Аз също съм за икономически новини, за културни, здравни, демографски, образователни и др, които биха дали ценна информация.
цитирай
15. chara - otempora :)
24.02.2014 13:16
:)
цитирай
16. apostapostoloff - Българските медии ПОДМЕНИХА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!
24.02.2014 14:21
Открай време се знае сръбският лаф: "У бугарски весник само дата е верна". Да, ама не- виждал съм два различни вестника с една и съща дата. Вестникарите бяха объркали дори и датата!

Но свинската помия, която се лее върху нас напоследък, е направо убийствена. Онова, което виждаш на телевизионния екран, НЯМА НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!

Тази журналистика беше много точно оценена от международната общност. Българската журналистика, която в наши дни се прави от прононсирани простаци, е поставена в дъното на всички възможни класации.
цитирай
17. анонимен - Благодаря !
24.02.2014 14:59
................ :)
цитирай
18. blackpredator - Абе не съм съвсем съгласен
24.02.2014 16:03
Според собствената ми социология, за по-интелигентните зрители, времето прекарано пред тивито е право пропорционално на въздуха у джоба. Допреди четири години, въздуха беше по-малка част и имаше възможност за аперитив или вечеря някъде. След като тулумбаджията от Банкя разви гражданите по европейски, джобът издирижабли с въздух, а повечето и изхинденбургиха...
Домът и респективно салатата от телевизора смениха мястото на аут_аперитива.
Голяма част от приятелите ми, както и аз, гледат само една емисия на новините. Почти без значение на кой канал. Просто информативно за събитията, щото са едни и същи. Рекламите, поради корпоративно време, са времето да пишкаш, да прегледаш хладиника или програмата или просто мутето...
Голям е паят на "дискавъритата" в трите часа, въпреки, че и там, бозата и вече видяното си ги изяждат като време.
Ценителките на сериалите общо взето почти не гледат новини в посочената от теб схема и манипулацията оставят на съпрузите, не на мозъчните PR центрове.
А на съпрузи с дирижабъл, много им дреме за пиарите и за мнението на доцентите и професорите. Гледат и CNN, и ОРТ, и наздравето! напук :)

Андрешко, българският език беше получил статуса на регионален в Болград, Одеска област, на основание на отменения закон.
Ама любимите ти галицийски червено-черни демократи от мейдана, нещо го поизмушкаха...
Д'еба анрешковците, нерде "Васил Коларов", нерде "Крещатик"...

цитирай
19. chara - blackpredator Естествено, че на никой не му "дреме"! Нали това е перфектната
24.02.2014 16:29
манипулация, да те "сваряват" неусетно, като жаба, на бавен огън!
Когато се "усетиш" вече е късно за каквото и да било ...
:)

цитирай
20. blackpredator - Да де,
24.02.2014 16:55
chara написа:
манипулация, да те "сваряват" неусетно, като жаба, на бавен огън!
Когато се "усетиш" вече е късно за каквото и да било ...
:)

ама това свареното е за пелмените като андрешко, вмир, невмир, дребнешко, парасол, без сол и тъй нататък...
Те са сварени по презумпция. :)

В истинския български бифтек, говедото е живо.
И слава Богу, жилаво!
Не се вари, туй дето се усеща! :D
Останалото - торба демократични протеини...
цитирай
21. valsodar - Най-важното е казано на финала, то ...
24.02.2014 17:00
Най-важното е казано на финала, то дава и отговор на това, защо новините у нас са построени по подобен негативен начин.
Ако изобщо може да им се рече новини. Няма обективност в българските медии, всяка една дърпа натам за каквото са й платили. В това число и "националните" медии отдавна загубили правото си да претендират за такива.
цитирай
22. chara - blackpredator Ех, ама и ти ... поет! Сега като тръгнат едни опровержения,
24.02.2014 17:29
едни обяснения ...
цитирай
23. gocho52 - Слушам музика...
24.02.2014 17:43
Гледам Дискавъри и подобни...
Италианска,Френска или Испанска ТВ...и там има лоши новини.
Да е живо и здраво Дистанционното!
цитирай
24. hristo27 - Началото на новините по всички ТВ ...
24.02.2014 17:49
Началото на новините по всички ТВ канали не гледам защото знам предварително, че ще покажат крадливи и лъжливи политици.
цитирай
25. janabel - Кой е виновен - ние или телевизионерите /
24.02.2014 17:56
Новините се смятат за едва ли най - важният рейтинг за една телевизия според мен . Не чакат да се събудим и всички телевизии бълват , но какво - едни и същи новини , повтаряйки се през целия ден от - тъпи по - тъпи , клюкарски и тук - там нещо .
Мисля ,че всички те ни правят безчувствени и затъпени , не ни помагат да се справим с ежедневието . И се питам понякога , защо се хабят тези хора , че и на нас губят ценното време ?
цитирай
26. vishnichka - Новините са такива, защото така живеем. Публицистиката е на същото дередже...
24.02.2014 19:36
На статистиката за гледаемостта не се учудвам заради малкия процент реално работещи българи.

По начало доброто дело не се самонатрапва, не търси популярност, няма нужда да влиза в новините. Ако бъде отразено, става обществено достояние за пример, но реално такива дела се случват толкова рядко, че вместо да бъдат част от ежедневието ни, традиция и съвсем в реда на нещата, се превръщат в Новина... дотам сме я докарали!

цитирай
27. borjanmljakov - Да, ако медията е обективна.
24.02.2014 20:38
.
цитирай
28. 4aiotgluhar4e - 80 % от българите гледат телевизия ...
24.02.2014 21:15
80 % от българите гледат телевизия всеки ден. Аз май не съм българка. Или поне не съм от тези, които чакат някой да им сдъвче и изплюе информацията наготово. В това може би има някаква рационалност, но ежедневните апокалипсиси ме вбесяват и ужасно ме дразнят разни докопали се през диван до екран моми, които се пулят, гримасничат и поставят ударенията сякаш майчиният им език е арабски. По тази причина съм уволнила всички нашенски телевизии и им се чудя на акъла. На кого ще се пулят вече, като телетата стават все по-малко?!?
цитирай
29. josarian - Прост народ - слаба държава, Светле - и угоени червени кукловоди за разкош.
24.02.2014 21:34
Тук даже и римската максима "Хляб и зрелища" не нажи - хляб отдавна в Булгаристан няма, а зрелищата са жълто-кафявите новини и рекламите за лекарства против диария, кръв от венците и дамски превръзки за вечеря... А защо е така!? Кой!? Кой ще ми каже!?
цитирай
30. kostadin - Излизайте от системата !
24.02.2014 21:54
!!!!!!!!!!!
цитирай
31. leonleonovpom2 - Всяването на страх си е национална ...
25.02.2014 01:46
Всяването на страх си е национална политика от четвърт век насам!
По този начин се отклонява вниманието от насъщните проблеми, от игричките ,който произвелите се за политици си правят.
Използва се психологията, в края на краищата страхът за собствения живот стои над всичко друго!
Този всяван страх е умишлен!
Поздрави!
цитирай
32. blondinkas4uk09 - Eдно време имах принцип,
25.02.2014 09:11
никакви новини и никакви предавания правени от български продуцентски къщи, като напр. "Биг Брадър", "Черешката на тортата", "Шоуто на Слави", "Нека говорят" :), "Всяка Неделя"... безброй са. Никакви, защото когато ги гледах, много се дразнех, че някой ме мисли за тотално малоумна, макар че от време на време си виках: "А бе може да си им е толкова акъла на тия хора"... Така че гледах основно Disney Chanel, макар и да съм попреминала възрастта на таргет аудиторията им :). Сега имам друг принцип: никаква ТВ изобщо, така че... от септември (от преди септемврийското ми море :)), не съм пускала ТВ-то. Никак не ми липсва, защото като цяло, гледането на ТВ е доста пасивно занимание, поне за моя вкус. Все пак се надявам в бъдеще хората у нас да стават по-критични към това, което гледат, пък и да си променят вкусовете, за да не ходят като зомбирани по улиците от трагедии и жълти скандали, а така и качеството на ТВ предаванията ще се повиши, надявам се... Хубава статия! :)
цитирай
33. tera - Гледам основно руска телевизия OPT, заради хубавите им концерти, културни и спортни предавания :)
25.02.2014 10:07
Това го казвам заради тъпунгерите, които веднага ще ме обявят за комунистка.
На тях освен ДГД, ще им кажа да прочетат това:
http://tera.blog.bg/drugi/2013/09/07/zashto-tolkova-namrazih-komunistite.1146492

За новините си казах мнението по-горе.
цитирай
34. bven - Всеки има мнение за телевизионните програми - затова и може да реши какво да гледа.
25.02.2014 12:46
Макар че напоследък бледнеят все повече. Все пак личните интереси определят какъв канал ще следиш и колко. Ако е по-малко - значи човек е решил да бъде здрав и без промивки.
Поздрави!
цитирай
35. jelezov - Прочетох постинга на tera(33) ...
25.02.2014 14:20

Прочетох постинга на tera(33) посочен в линка http://tera.blog.bg/drugi/2013/09/07/zashto-tolkova-namrazih-komunistite.1146492, както и всичките коментари към него. Написах коментар, който тя може и да публикува. Сметнах за уместно да го покажа и тук. "Оценката ми: авторката на постинга е ОБРАЗОВАНА ГЛУПАЧКА. Защо? Умните по природа люде, дори когато не са особено образовани, знаят, че тяхното виждане за света е обагрено от идеологическата (ценностната) им установка. Глупаците не са способни да проумеят тази особеност на човешката менталност. Затова аргументацията й за омразата към комунистите е само привидно и формално логична. Поведението, предизвикало основателно нейната омраза, е поведение на индивиди, които или не са били комунисти по убеждение, или са заменили своите комунистически убеждения с буржоазни (еснафски). Тогава тези хора биваха наричани "червена буржоазия"; днес ги наричаме "номенклатура", а М. Джилас ги определи като "новата класа". Формирането на тази класа, което е обяснимо, но не и оправдано, предопредели позорния крах на социализма в СССР и другите соцстрани. Научно този факт се обяснява с марксисткия постулат "общественото битие на хората определя тяхното съзнание". Сталин е разбирал и виждал опасността за социализма от консолидирането на номенклатурата в господстваща икономически и политически класа. С това се обясняват репресиите срещу много представители на номенклатурата. Самият той стана жертва на преврат, организиран от Хрушчов, преврат, с който тази презряна нова класа завзе властта и предопредели гибелта на социализма в СССР, както и на самия Съюз. ТодАр Живков и т. нар. "Априлска линия на Партията" могат да бъдат разбрани само като момент от събитията в СССР след ХХ конгрес на КПСС. А комунистическата идеология е най-хуманната идеология. Комунистите са тези, който ще спасят човечеството от надвисналата опасност за самото му физическо оцеляване.
За самия постинг на С. Василева ще напиша отделен коментар.
цитирай
36. lion1234 - Много точно...
25.02.2014 14:54
е резюмирала г-жа Пиргова пагубното въздействие на преекспонираната от медиите негация върху публиката:,,Когато видиш няколко катастрофи и си кажеш: "добре, че аз не съм сред тях", ти днес си доволен, независимо че си гладен и си на студено, но поне си жив. Това убива социалната енергия.''
цитирай
37. tera - На МАЛОУМНИЯ ИДИОТ железов, който си позволява да коментира мой пост в чужд блог
25.02.2014 16:44
и освен това да ми прави характеристики, мога само да кажа, че няма никаква връзка с действителността и е тотално изкуфял!
Сигурно нещо се е ровчил по линия на партийната просвета по времето на соца, което фатално се е насложило със сенилна деменция. Щом говори за "буржоазни убеждения" и цитира конгресите, явно доста се е зациклил в оново време и не може да вдене, че сега е 21 век. Къде са тези комунисти, бе изкуфел? Онези, които ще спасят човечеството, редом с въшка като тебе.
цитирай
38. jelezov - Писах коментара "35. jelezov ...
25.02.2014 19:56
Писах коментара "35. jelezov - Прочетох постинга на tera(33) ..." с надеждата, че ще получа отговор, потвърждаващ мнението ми за този тип човечета. По-долу помествам отговора й в нейния Блог. Той, както и Коментарът й в този Блог ( 37. tera - На МАЛОУМНИЯ ИДИОТ железов, който си позволява да коментира мой пост в чужд блог"
надминаха многократно очакванията ми. Много се радвам! Тези хорица, със безкрайния си идиотизъм, ми вдъхват оптимизъм за бъдещето на човечеството.
"10. tera - Железов, оставих ти коментара като своеобразна илюстрация към поста,
защото показва точно ЗАЩО СЪМ НАМРАЗИЛА КОМУНИСТИТЕ.
Заради гадното им лицемерие и безсмислено дърдорене. Онези не били комунисти по убеждение, а по партийна книжка?!?

А ти байчо, не те знам на колко си години, не съм ти влизала в блога, защото не ме интересува, ТИ СИ ПЪЛЕН ИДИОТ!
Главата ти е задръстена от история на КПСС и БКП, омешана с марксизъм-ленинизъм.
Кого ще спасиш, бе смотаняко и сам не знаеш.
Лицемерен дебил!
цитирай
39. kass - новините
25.02.2014 22:30
отдавна смятам, че новините не трябва да бъдат обвързани с реклами. Това ги превръща в продукт, който трябва да се продава, а като всяка телевизионна стока ще търсят зрителския интерес с всякакви средства...
Поздрави!
цитирай
40. ikra - Показват ли ТВ новините реалността?
26.02.2014 13:23
Категорично НЕ!
Те винаги са в преследване на сензации, а ако няма такива - тогава сами си ги създават... Другия критерий, който преследват, вместо обективността, това са финикийските знаци - който плаща най-добре, всъщност диктува какво да се говори, излъчва и по какъв начин да се насочи общественото мнение. Всъщност това е манипулативна политика, която обслужва определени кръгове.
Поздрав за статията :)
цитирай
41. breeze - "Кой!"- вече знаем.
28.02.2014 20:48
Но КОГО ? - не знаем.
След като не знаем пътя...
цитирай
42. josarian - Икра, поздрави,
01.03.2014 17:19
ikra написа:
Категорично НЕ!
Те винаги са в преследване на сензации, а ако няма такива - тогава сами си ги създават... Другия критерий, който преследват, вместо обективността, това са финикийските знаци - който плаща най-добре, всъщност диктува какво да се говори, излъчва и по какъв начин да се насочи общественото мнение. Всъщност това е манипулативна политика, която обслужва определени кръгове.
Поздрав за статията :)

Имам само една вметка относно поста ти - трябва да се пренаредят пироритетите , които си описал - първо медиите със своята нарочна манипулативна политика обслужват определени кръгове, след това - заплащайки на платени журналисти, след което - да съчиняват манипулативни истории и сензации. От което, като умни и интелигентни хора, иде да заключим, че определени кръгове в Булгаристан притежават медии, които използват за своите тъмни, долни и антинародни цели. Така формулирани, нещата звучат максимелно правдиво и точно.
цитирай
43. kostadin - и освен това да ми прави характер...
01.03.2014 21:34
tera написа:
и освен това да ми прави характеристики, мога само да кажа, че няма никаква връзка с действителността и е тотално изкуфял!
Сигурно нещо се е ровчил по линия на партийната просвета по времето на соца, което фатално се е насложило със сенилна деменция. Щом говори за "буржоазни убеждения" и цитира конгресите, явно доста се е зациклил в оново време и не може да вдене, че сега е 21 век. Къде са тези комунисти, бе изкуфел? Онези, които ще спасят човечеството, редом с въшка като тебе.

С дървени глави не се спориПускай ги на земята- тя си знае работата Всичко умряло го разгражда .
цитирай
44. learningtogether - Поздравления Чара, за смисления постинг, ... и извини ме:
28.03.2014 18:47
@ 1. Абе оня,
стига писа безбожни глупости и идиотизми, едноклетъчни да бяхме
пак нямаше да ти повярваме !
цитирай
45. djani - Права си Светле...
11.04.2014 10:14
За съжаление, медиите ни въздействат първосигнално, особено ТВ. Отделно, че са изцяло купени, или зависими. Имам няколко постинга в същата насока. Но е трудно за обикновенния зрител, или читател, да търси независими източници. За да имаш свое мнение, следва да имаш и такива източници. В противен случай, следва да разчиташ на езиковите си познания и "дървения" преводач на Гугъл, или същите преводи в блога на zachariada...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417796
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031