Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.07.2013 12:19 - Кънчо Стойчев: Границата между протест и рекет е много тънка
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 30184 Коментари: 23 Гласове:
41


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Маскаренето, партизанщината, реваншизмът и сатанизацията доведоха до това, че политическото е убито изцяло в България, казва социологът


Интервю на Светла Василева

image

Кънчо Стойчев e български социолог. Главен изпълнителен директор на TNS за Балканския полуостров. Роден е през 1960 г. в София в семейството на писателя Марко Стойчев. Завършва социология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основава ББСС "Галъп Интърнашънъл" - агенция за социологически изследвания. След закупуването на 34% от "Тейлър Нелсън Софрес" (1998), ББСС става партньор на TNS - третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб. Един от основателите на КРИБ, член на Управителния съвет. Председател и член на Съвета на директорите на Фондация „Братя Мормареви”, активен в насърчаване развитието на литературата и съзнаването на филми за деца. Кавалер на Ордена за национални заслуги (Chevalier dans l’Ordre National de Mйrite), връчен му от Президента на Френската република за изключителни професионални постижения.

- Г-н Стойчев, какъв е вашият коментар за случващото се в страната през изтичащия месец юли?
- Няма по-жива демокрация от протестиращата демокрация. Даже ще отида още по-напред, ще отида в една крайност и ще кажа, че без протести демокрация няма. И сега тук трябва да направим разграничителната линия. Какъв е смисълът на протеста в една демокрация? Той очевидно е натиск. И ето тук прекъсваме ние,българите смисленото и го превръщаме в безсмислено. Минаваме много лекичко между границата натиск - рекет. И рекетът е натиск.

- Как ще разпознаем кое е натиск и кое е рекет?
- Рекет е винаги тогава, когато, протестирайки за нещо, ти прекрачиш границата и кажеш, "ако не... то...". Това не е демокрация. Това е рекет. Има ли "за" и "против" нещо, това е протест и е полезен за развитието на обществото. Но от факта, че аз протестирам и още 10 като мен, и още 10 хил. като мен, нищо не следва. Следва облагородяване на демокрацията, изявяване на гражданска воля, но това не може да бъде свързано със следното: ако ти не ме чуеш, аз какво? - ще ти счупя главата, ще ти заградя парламента, ще те убия. Тази граница не се разбира.

- Защо се стигна до това положение?
- Още на 25 май на редовното майско представяне на института "Иван Хаджийски", всички колеги тук заехме позицията, че 120 на 120 е много нетрайна формула, много трудна формула. Ние тогава преди всякакво правителство да закъса, чисто теоретично всеки един от нас каза - такава конфигурация предполага ограничен хоризонт на управление, година, може да е година и няколко месеца, затова най-разумното беше да се направи такава програма и нямаше да има нищо лошо, напротив, даже щеше да е много по-добре, защото със скъсения хоризонт политиците щяха да работят по-бързо. Аз ще отида много по-надълбоко в случващото се.
Всички виждаме, че основният лозунг, произнесен и непроизнесен е "Всички вън!", т.е. всички политици вън. Тоест ние сме отишли в крайна фаза на нашето развитие. Защо се стигна дотам политическото да бъде изцяло делегитимирано? Независимо че не можем да говорим за протеста като един, там са поне 3 пласта. Там има просто мирно протестиращите хора, които са за демокрация и нещо искат, които са наистина живецът на демокрацията; има политизирани протестиращи, които са също със своите основания, тъй като техните политически възгледи не са представени, не успяха да бъдат представени в парламента през май месец, т.нар. стари десни или както ще да ги наричаме, те също имат достатъчно легитимен повод да протестират; и имаме чисто провокаторите, които ги видяхме какво направиха онази вечер. Господ знае кой го е организирал всичко това. Но искам да покажа докъде може да доведе тоталната делегитимация на политическото. Това довежда до набиращи все по-голяма сила предложения да махнем всички политици, да минем към изцяло мажоритарна система, защото тези всичките са лоши. Тоест тук се крие следната идея, че първо, имаме някакви прекрасни хора - честни, способни, които могат да управляват, които някой не ги пуска, което е глупава идея, второ, тук не се разбира, че да бъдеш политик е професия и то една от най-трудните професии.
Маскаренето, партизанщината и реваншизмът доведоха до това, че политическото е убито изцяло в България. Сатанизацията. И тук ролята на Бойко Борисов е огромна. Три години и половина та до ден днешен този човек продължава, независимо че сатанизацията му се връща вече на него, той използва само този прийом - сатанизиране. И второ, несанкционираната от нас като гражданско общество лъжа. Този човек въведе в норма в българската политика лъгането. Той за минимално време изказва N на брой лъжи. Ще спомена само последните три: "800-те милиона, които аз ги дадох - аз ги дадох през февруари, те ми ги върнаха." Това е под махленско равнище. Никакви 800 млн. никой не е връщал. Взет е държавен облигационен заем, който е с падеж сега, през август, и този заем се връща, когато пише в падежа. Втора лъжа - не трябва да се прави актуализация на бюджета. Ами те колко пъти правиха актуализация на бюджета? Значи той сега тръгва по пътя на сатанизиране на актуализация на бюджета. Разберете, актуализация на бюджета е най-нормално, некриминално деяние. Освен това за пръв път виждам напълно прозрачна актуализация на бюджета, където всяко перо е описано за какво ще отиде. И става този човек, и казва: "Ето, сега открадват 1 млрд., който нашите внуци ще връщат." И никой не става да го удари през устата и да го изгони изобщо от публичното пространство, защото това е нагла лъжа. Сега изведнъж разбираме, че това е най-страшното нещо - да се взима заем, а той, че взе 4 млрд. не е страшно, а той, че обяви че ще вземе нови 5, ако спечели изборите, не е важно. Ами как няма да се стигне до тази патова ситуация, до която сме.
Ако погледнем какво се свърши за тези два месеца, балансът е изцяло позитивен. Ние протестирахме всички, защото съм сигурен, че ние всички плащаме сметки, през февруари. Кой излязъл на улицата, кой не е излязъл, и вкъщи е протестирал. Ами тези хора, без да твърдя, че от икономическа гледна точка е съвършено коректно това, което свършиха, те поставиха на място този тип монопол - цената на тока. И гарантират на българските граждани макар и символично, но не нарастване, а намаление за идващия зимен сезон и тръгнаха в посока демонополизация. Историята на вас може да ви се струва смешна - с доматите по границата, но тя никак не е смешна за стотици хиляди българи, които произвеждат зеленчуци.

- Казахте, че политическото е изцяло убито. Какво следва?
- Възстановяване на политическото, трудно, на висока цена, но ние всички трябва да разберем, че това е трудна професия, че тя изисква огромна подготовка, с което не искам да кажа, че не трябва да критикуваме политиците си. Напротив. Но да си мислим, че ето сега, след едни избори, с магическа пръчка ние ще имаме изцяло нови политици - няма откъде да ги вземем. Това няма как да се случи.
Политическото съдържа задължително в себе си диалога, уважение към опонента. Знаете отношението на президента Обама към своя предшественик Буш. Да сте чули Обама да е сатанизирал Буш? Знаете отношението на Оланд към Саркози. Да сме чули във Франция сатанизация на Саркози? Това е тънката линия. Политиците, бидейки опоненти, да намерят онзи стоп, онази точка, която не бива да се пресича.
В момента наблюдавам едно отвратително, ново разделение на нацията, което допълнително ще ни срине държавицата. Това е красивите и умните срещу грозните и не знам си какви, градът срещу селото. Защо да бъде той, 70-годишният, "червен боклук"? Да, той изглежда малко зле човекът наистина, но поради коя причина той да бъде друго качество човек спрямо онзи, дето скача, 20-годишният хашлак? Казвам хашлак, защото той на въпроса чувал ли е името на Димчо Дебелянов, отговаря не, не е чувал. Искам да разберете - не можем ние да противопоставим възрастово нашата страна. Това не ни трябва.
Б.Борисов 3.5 г. седне-стане си позволява да употребява думата "комунисти". Кои са тези комунисти? Той не знае значението на тази дума освен факта, че той е бил член на комунистическата партия и е завършил репресивния й апарат. И вие, журналистите и гражданството, търпите този човек да се изказва по този начин? Да, той има място в българската политика. Ако престане да лъже и да спекулира. Той отрови политическото. Той има качества, има енергия, има харизма. Но те отидоха по посока на съсипване на политическото и на страната. Това е тънка граница, която трябва да може да се спре. Колкото да спорят германските леви и десни, когато стане въпрос за германското производство, за германския износ, за германската образователна система - няма ляво, няма дясно. Да, има нюанси в решенията. Ние сега имаме шанс да проведем диалог в обществото, където да се набележат онези две, три, четири - немного неща, около които всички да се обединим.

- Кои са тези неща?
- Монополите, да искаме да има демонополизация на страната и съответно контролни органи. Започнахме добре през февруари. Трябва да довършим тази работа. Трябва да се обединим по въпроса за съдебната система. Мисля, че няма леви, няма десни, това е въпрос за всички нас. Всеки нормален човек иска да живее в правова държава. Това е третият компонент на нормалното общество, който ние не успяхме да осъществим. Демокрацията някак я изпълнихме, пазарната икономика криво-ляво, но правова държава не успяхме да направим. Много ми се иска да се обединим и около образованието. Защо всички политически сили не подпишат ангажимент, че който и да управлява, не по-малко от еди-колко си процента от БВП ще отиват за образование. Коя политическа сила ще седне сама да реформира образованието или бездънната каса здравеопазване? Това трябва да говорим в обществото и тези неща да не зависят от ляво-дясно.

- Каква е вашата прогноза за близките един-два месеца?
- Избори няма да има до края на годината. Само едно лице е заинтересовано от такива избори и това е Б.Борисов. Реформаторският блок няма интерс, БСП, ДПС и "Атака" също. Борисов има интерес, защото вижда, че всеки изминал месец, аз го казвам образно, излиза по още едно тефтерче. И лъжата тук, която не мога да я понеса, е: "Аз не съм знаел". Защо го търпим това? Къде сме ние като граждани? Трябва моментално да се протестира. Три пъти да го направим, ще престане да лъже. Ще започне да мисли какво казва. И така трябва да се реагира срещу всеки един.
Яд ме е и всички ще ги е яд, защото има нелоши неща, които кабинетът "Орешарски" прави. Говорим за зеленчукопроизводителите, програмата, четох първия вариант на антимонополното законодателство, това, което Борисов спря.     Съюз "Произведено в България" го качи в деловодството с консенсус на всички политически сили в предишния парламент. Борисов обаче го спря. Защото дойдоха всички онези, които са заинтересовани в България от монопола. Ако беше прието това едно изречение, нямаше да има нито февруарски събития, нито тези сега. Изречението е следното - в Закона за защита на конкуренцията се добавя текст за злоупотреба с прекомерна търговска сила. И тогава вече няма търговските вериги да си правят каквото си искат. В момента така е направено законодателството, че не можеш да осъдиш никого за злоупотребата, защото текстът липсва. Това е законодателство, писано от хора, които правят монополи, защото там са феноменални пари. А ние седим и протестираме за автобуса.

 

 



Гласувай:
46



1. zaw12929 - Лъжите свършиха Той не осъзнава какво е направил:
29.07.2013 12:29
АНАЛИЗ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ
1. Борисов си отиде от властта след гладни бунтове
2.След 42 месеца управление ГЕРБ успя да натрупа 8 милиарда дълг
3. След 42 месеца управление ГЕРБ остави 800 000 милиона безработни, от които 100 000 младежи
4.Герб обявиха няколко пъти прекратяване кризата, а са я задълбочили
5.Бойко Борисов е единствения премиер, които не само не увеличи заплати и пенсии, а ги замрази. При неговото управление чиновници си раздават баснословни премии по 50- 70 хиляди лева.
6. При управлението на ГЕРБ лекарствата увеличават цените си 500 %
7. При управлението на ГЕРБ средния и малък бизнес е унищожен
8. При управлението на ГЕРБ за първи път млад мъж се самозапали в знак на протест срещу безобразията на власт, олигархия и мафията. Самозапалванията продължиха, самозапалванията също.
9. Всички безпристрастни икономисти твърдят, че след управлението на ГЕРБ на България ще и трябват по вече от 4 години за да се възстанови
10. След управлението на ГЕРБ всички отрасли са в катастрофално положение
11. След управлението на ГЕРБ България няма свободни фискални резерви, темповете на нарастване на правителствения дълг е притеснително, доверието в бизнес климата е разрушено,
Стопанските перспективи са напълно обезсърчителни.
12. България е изправена пред спасителни пакети на МВФ и ЕК
13.Лекарското съсловие беше унизено и от Трибуната на Парламента от Цветан Цветанов
14.. Симеон Дянков открадна 1.2 милиарда от здравните вноски на българите и когато КС нареди да ги върне- не го направи.
15. Докато болниците задлъжняват с милиони НЗОК планира брой инфаркти…
16. При управлението на ГЕРБ, управителят на НЗОК Пламен Цеков прави лобистка наркопоправка в ДВ
17.Предшественичката на НЗОК Нешева даде баснословни бонуси на себе си и чиновници на касата
18. При управлението на ГЕРБ е назначена за външен министър Румяна Желева, която се провали за поста евро комисар
цитирай
2. zaw12929 - още от ГЕРБ Управлението:
29.07.2013 12:30
19. При управлението на ГЕРБ външния министър Николай Младенов организира и сам участва в скандални срещи с балкански страни за да обсъжда Македония
20. Министър Младенов започна „реформа в министерството” целящо изгонване дипломати с агентурно минало
21. Есента на 2010 министър Младенов проспа отказа да влезем в Шенген
22. Министър Младенов си позволи поредица срещи с ционистки организации
23. ГЕРБ смени няколко пъти мнението си за АЕЦ Белене и зачерта името на България, като надежден партньор
24. ГЕРБ натрупа няколко милиарда задължения
25. През 2009 г ФВП( Фотоволтаичните паркове ) възлизат на 7.9 МВт. През 2012г те са над 100 пъти по вече 864 МВт
26. Бюджетът на БАН е намален, Фонд „Научни изследвания” предизвика протести, уволнение на министъра
27. Състоянието на съдебната система при управлението на ГЕРБ ще бъде запомнена със серия от скандали, съмнения за ключови назначения по високите етажи, намеса на изпълнителната власт.
28.Министърът на МВР Цветан Цветанов подложи на коментар конкретни съдии, а пред ВСС се проведе протест на магистрати
29.Главния прокурор е избран по процедурни правила, които предизвикаха спорове и съмнения.
30. Катастрофален избор на членове за КС Марковска и Гугушева
31. Вежди Рашидов уволни директорката на гимназията за изящни изкуства Мария Ландова, известния режисьор Станимир Трифонов- директор на студия „Време”, директорът на НИНКН , Йорданка Кандулкова
32 Намалена субсидията за читалищата. Не се дават средства за литература и периодика на читалищата
33. Не се дават средства за нова българска литература
34. Няма пари и за филми
35. Няма средства за музика и драма за провинцията
36. Приети са лобистки закони
37. Депутатите от ГЕРБ гласуваха мълчаливо
цитирай
3. haralanov - Светле ти откога...
29.07.2013 12:38
Светле ти откога взе да надаваш ухо на казаното от червения манипулатор Кънчо?
Не ме разочаровай!
цитирай
4. chara - haralanov Аз надавам ухо за всякакви мнения. Нали сме за демокрация, или не сме?
29.07.2013 13:47
:)
цитирай
5. анонимен - Със самосъзнанието на социологическо нищожество пред такъв милионеро/соц/социологически корифей
29.07.2013 14:18
ще си позволя да опонирам на изговореното от господина Стойчева.

Рекетът или изнудването (на английски: racket от на италиански: ricatto — шантаж) е престъпление против собствеността.Изнудване за заплащане срещу обещание за охрана, осъществявано от престъпна групировка, понякога обвързана с лица от органите на държавната власт.

Протестът обикновено представлява открита реакция на обществена ситуация: понякога в поддръжка, но обикновено против нея, както е от два месеца. Крайната форма на протеста в не редки случаи е прераствала И в революция.

Доказан факт е, че протестите успяват да обединят групи от обществото или дори цялото общество. Също така протестите в по-голямата си част са успели да постигнат частично или напълно своите искания и своята цел.

Така че, мирните протести днес не може въобще да се отъждествява с някакъв вид рекет и "заключението" на господина Стойчева "Границата между протест и рекет е много тънка", е във въпиющо противоречие с общоприетите формулировки за двете категории и реалностите днес. А неговото "умозаключение" звучи като някаква смешна, но и опасна форма на "философсоциологически" оксиморон.

Освен ако самият той не чувства заплаха за личната си собственост от провеждащите се месец и половина протести. Мирни протести, които логически може и да прерастнат скоро в нещо много неприятно и за самата държава, ако подобните нему само слушат, но не чуват и се правят, че случващото се не се отнася "за днес и за тях" !
цитирай
6. haralanov - Демокрацията не е власт на олигархията и мафията
29.07.2013 15:24
Съгласна си,нали?
цитирай
7. chara - haralanov Защо пък да не е? ГЕРБ го доказаха, че е! Що се отнася до последното.
29.07.2013 16:38
Само дето всички се правиха на разсеяни ...
Понеже така им беше сгодно, май. Или всеки по някакви си негови причини.
цитирай
8. fascindoo - КольоКънчоРайчевски боклук!
29.07.2013 17:39
Тромби на think-tanks мрежите за глобално влияние върху немислещото стадо от българите!!!
цитирай
9. chara - fascindoo Г-н Тодоров, доктор на науките сте, ако е достоверно инфото във визитката
29.07.2013 17:57
ви.

Откъде тази ненавист към мнение, което не споделяте? И що за квалификации?
Изумена съм!
цитирай
10. nicodima - Присъединявам се към горните мнения!
29.07.2013 20:42
Кънчо Стойчев е ЧЕРВЕН БОКЛУК!
Видя се застрашен и започна да става хрисим и обективен!
Заговори за здравеопазване и образование!
Хайде, цитирай ми такива негови "включвания" по времето на Борисов. Защото тогава управляваше мафията на Борисов, а не неговите червени другари.
Този човек, забогатял точно от липсата на правова държава, най-малко има право да дава мнение!
цитирай
11. drakulla - Кънчо
29.07.2013 20:58
и подобните им са много прецакани - освен някоя баба на село, никой не им вярва и всеки им се присмива. Комунягите вече наистина тръгват към небитието.
цитирай
12. tamperto - ,
29.07.2013 21:05
Проблема е, че Орешарски не пее, ама изобщо, в хора. Той прави това, което му нареждат Станишев и Доган. Слагат се неподходящи хора на неподходящи места. Я кажи какво търси Вигенин като министър на външните работи? Авторитет ли има, визия ли?
цитирай
13. ivanna4ev - Не мисля, че тоталната делегити...
29.07.2013 21:08
Не мисля,че тоталната делегитимация на всичко политическо днес е изненада за К.Стойчев. Поне не би трябвало.Защото когато твърдят с А.Райчев,колко осъзнат избор за българина била демокрацията,не може да не си дават сметка за няколко основни неща.
Първото е по принцип - демокрацията не може да е осъзнат избор на общество,живяло вече в условията на така наречения социализъм,в основата на който е заложен,а и определено присъства принципа на справедливостта и при който интереса на по-голямата част от хората се поставя над този на по-малката или личния,когато те са в противоречие.
Второто от тях опира до т.н. нови,модерни,демократични политици и политически сили.Приказките,как те били създадени от БКП-та,ДС-та,КГБ-та са за наивници с първосигнални реакции.Създадоха ги и ги финансираха западни централи,като използваха възможната в момента база - реални аутсайдери,тарикати и шмекери.
Третото опира до това,какво може да се очаква от едни такива общности.Ами това,на което сме свидетели от двайсетина години насам - отрицание,отрицание и пак отрицание.В това число и в най-извратени форми.И рушене съчетано с грабене.Съзидание,правене не само за лично благо и келепир, не са по възможностите на такива хора,а и не отговарят на техния интерес.
И видите ли днешните протести били бунт срещу системата.Чакайте-срещу коя система.И кой се бунтува срещу нея-тези,дето се умилкват,благоговеят и бършат обувките на най-големите радетели на тази система,тези,които най-добре знаят колко е хубаво да я има.Въпроса стига и до "матрияла" по израза на един съвременен премиер.Този "матриял" ще живее като овца докато е овца.
цитирай
14. kbalenciaga - Протестиращите и гербаджиите как може да сте толкова лесно манипулируеми?!
29.07.2013 21:58
Кънчо Стойчев е един манипулатор и измамник!
Той е много вреден за българското общество!

Но протестиращите и гербаджиите са толкова тъпи, че не виждат къде лъже и манипулира.
В горния текст има много негови манипулации, но противниците му се хващат за глупости и дреболии, и лъжат просташки, вместо да го разобличат?

Ето защо, за да има такива измамници и манипулатори като Кънчо Стойчев, са необходими условия. Необходима е и среда.
А гербаджиите и протестиращите са идеални(поради своята тъпота) за целта!

Какво да коментирам!?
Само се ядосвам повече!
цитирай
15. tomich - Ех, Кънчо,Кънчооо!
29.07.2013 22:16
Като чета твоето изказване, няма как да не стигна до естествения извод, че политизираш социологията по най-примитивен начин, в интерес на една компрометирана политически и морално партия, имаща наглостта да претендира и зове за социална и съдебна справедливост... Ако има политическа партия в България, която да владее до съвършенство демагогията, лицемерието и популизма в най-изтънчения му замаскиран образ, това е партията на българските социалисти (БСП). В нейния пропаганден инструментариум безсрамните лъжи, изопачаването на истините, политическите интриги в задкулисието са основните начини и методи, с които тя се бори за власт, а веднъж докопала се до нея не я изпуска без да пролее кръв...
Казвам всичко това, тъй като в почти цялото интервю този социолог/политолог ползва непочтените приьоми на БСП за да изкриви до неузнаваемост истинските причини за протестите, предизвиквайки разделение на протестиращите и така да ослаби техния " демократичен натиск", по неговите думи...

Светле, извинявай, но това интервю ме провокира жестоко и в близките дни ще публикувам в моя блок по този повод специална статия, защото този човек или не съзнава какво приказва, или просто е обсебен, меко казано, от пропагандната машина на БСП.

цитирай
16. antikom - Кънчо - червивия червен червей!
30.07.2013 07:36
Границата между Кънчо и платения идиот е доста тънка.
Крепи се на руски рубли и тъпегьозлък!
Като при всеки комунал онанистически шербетчия и сквернословец!
цитирай
17. antikom - Минчо, чак сега ли разбра, че тази е комунистка?
30.07.2013 07:38
haralanov написа:
Светле ти откога взе да надаваш ухо на казаното от червения манипулатор Кънчо?
Не ме разочаровай!

цитирай
18. scarlety - Мда,
30.07.2013 08:14
Да представиш интервю с елементарния червен наглец и манипулатор Кънчо и да се гордееш с този факт е достатъчен атестат и за интервюиращия!
цитирай
19. usandthem - Да вземеш интервю от Кънчо, си е
30.07.2013 09:21
подвиг , за който се изисква висока резистентност към микроби и бактерии. Въпросният "социолог" се прочу най-напред , като носителя на царското нощно гърне, а после се грижеше за памперса на столетната червена бабишкера. Аз не бих могъл, гнуслив съм. Но да бъркаш Кольо Колев с Кънчо , е доказателството, че да бъдеш добър журналист, не е достатъчно да си устойчив на мръсотията.
цитирай
20. djgator - ..
30.07.2013 10:34
На теб не ти отива да постваш чужди мисли, ти си личност и добър анализатор "кънчовците" не ми ги хвали :) Ще ти кажа нещо радикално , не знам дали ще ме разбереш. Бях 5 години в редиците на герб, симпатизирал съм на СДС и на царя, заблуждавал съм се нееднократно, но накрая осъзнах, че НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА НАРОДА, че единствените които биха ни измъкнали от блатото .. сме самите НИЕ!! Всяко различно от това мнение е пропаганда или проява на нисък интелект! Партиите трябва да се забранят и разпуснат, трябва ни друго обществено устройство!! Не се радвай на който и да е политик, те са от едно котило! http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1838046

цитирай
21. kbalenciaga - Герберчетата и останалите анти chara
30.07.2013 10:44

Затворете си мръсните усти!
Какво сте тръгнали да я нападате лично?!
И тези двамата "социолози" си приличат като две капки кал, и на външен вид, и като мислене, и като приказки. Разбираемо е да ги обърка човек.
Пак се хващате за дребното, не същественото, да се заяждате по характерния за вас тъпашки начин?!

Взела е интервю от Кънчо Стойчев и веднага ревнахте, все едно са ви ритнали по задниците?!
А когато интервютата са взети от подобни манипулатори, но прогерберски настроени, мълчите като мишки?!

Не може да продължава така, да има толкова осезаем двоен стандарт-"Наши срещу Ваши", и да има демокрация.
Или ще разберете това, или ще продължавате да "живеете" в кочината, в която явно ви е удобно и приятно!
цитирай
22. mihala - Далаверизацията опошли полити...
30.07.2013 10:51
Далаверизацията опошли политическото, но не съм съгласна с това, че у нас няма политици. Истинския политик си личи от това, че в такива създадени му ситуации може да излиза от положение с методи,присъщи на политика.
цитирай
23. zadobroto - Колежке , Кънчо не е социолог
30.07.2013 12:57
Кънчо Стойчев е мутра в социологията....Няма социолог , по безочлив и безпринципен от него....Социолога трябва да е задължително обективен .Стойчев има една задача-----да плюе по ГЕРБ...Всичко друго е маловажно за него....Вижте му всички изяви досега----падне ли му микрофон или камера----само , само това прави....100% менте-социолог , чиста мутра.....Отвращава хората.....Да иде на църква тоя човечец , да каже поне едно изречение вярно.ОТВРАТ ПЪЛНА.....Подобен е и К.К.Лек ден за Вас.....
цитирай
24. chara - Квалификации без аргументи и с неясна експертиза, по-скоро обиди, атакуващи
30.07.2013 16:56
личността на интервюирания съзирам тук, напр.:

"социологическо нищожество"
"КольоКънчоРайчевски боклук"
"Комунягите вече наистина тръгват към небитието"
"Кънчо Стойчев е един манипулатор и измамник! Той е много вреден за българското общество!"
"Кънчо - червивия червен червей!"
"елементарния червен наглец и манипулатор Кънчо"
"Кънчо Стойчев е мутра в социологията" ...
"онанистически шербетчия и сквернословец"

Като прочетете тези полети на мисълта, радвате ли се?
Аз се натъжавам. И съм изненадана, че не коментирате казаното от него (ако сте го прочели все пак), а мятате смело кал по личността. Очевидно аргументите са свършили ... или се търкалят нейде по паветата между бутилките от бира и шампанско.

И последно. Понеже мнението му е различно от вашите виждам призиви да не му се дава трибуна. Защо? Нали сме демократи? Или не сме?






цитирай
25. kbalenciaga - chara, щото герберчетата са ограничени и тъпи
30.07.2013 18:20

Вместо тях, аз ще ти дам аргументи.
Първо този измамник и манипулатор се опитва да вменява вина на протестиращите!
Като казва, че имало рекет от тяхна страна, което е лъжа.

Като стадо ги вкараха в незаконни протести след 22.00 часа, слугите на Червените олигарси. И от там нататък си правят каквото си искат с тях.
А те дори не могат да се усетят, че това е не само незаконно, но и недемократично.

В следствие на което, в един момент като заиграят палките, управляващите ще са съвсем в реда на закона, като въдворяват ред при незаконни протести.

За да има рекет от една група хора над Народните представители, значи управляващите си признават, че не могат да се справят със ситуацията.
И така следва, че си признават, че не стават за управляващи!
Тогава излиза, че протестиращите са прави да им искат оставката незабавно.
Това ли казва въпросния измамник Кънчо Стойчев?

"Господ знае кой го е организирал всичко това. Но искам да покажа докъде може да доведе тоталната делегитимация на политическото."
Ето директно как се опитва да манипулира измамника Кънчо Стойчев!
А той не знае ли?!
Ясно е че неговите господари Червените олигарси(които са господари и на Боко Тиквата, и на Костов, и на Местан...) са организаторите, ама той не ги казва!


"Маскаренето, партизанщината и реваншизмът доведоха до това, че политическото е убито изцяло в България. Сатанизацията. И тук ролята на Бойко Борисов е огромна. Три години и половина та до ден днешен този човек продължава, независимо че сатанизацията му се връща вече на него, той използва само този прийом - сатанизиране."
Още една голяма ЛЪЖА!
Боко Тиквата може да е всякакъв, но не той е виновника за убиване на политическото.
Той е една пионка, марионетка, клоун в Цирк, една брънка от веригата.
А този измамник Кънчо Стойчев се опитва да го изкара едва ли не вездесъщ?!
И така утре Червените олигарси ако решат да го убият, както убиха Андрей Луканов, ще рестартират системата за следващия месия!
А има и още аргументи!
цитирай
26. chara - kbalenciaga Нека кажа, че това интервю е взето след редовния месечен обзор на
30.07.2013 21:04
случващото се в страната, правен от института "Иван Хаджийски". Може коментиращите ситуацията шест политолози и социолози да се различаваха в "прочита" си на случващото се, но в едно бяха единодушни и то е, че кабинета изпълнява програмата си и няма критики към нея. При това 2/3 от правилите обзора въобще не могат да бъдат причислени към феновете на БСП. Тъкмо обратното. Брифинга се излъчваше на живо по три телевизии, а други три разполагат със запис на цялото събитие.

Това, което казва Стойчев е, че границата е много крехка. И е въпрос на гледна точка откъде ще го коментира човек още повече, че имаме прецедент.
Протестите са несанкционирани. Това беше потвърдено и от бивш депутат от СДС, коментиращ събитията тази сутрин в студиото на ТВ7, нещо, което подозирах и което се потвържава за трети път. Първият, който се осмели да го изрече в ефир беше главният секретар на МВР. След него, същият ден с половин уста и недомлъвки, го призна и столичният кмет.

Да се загърбва закона и да се претендира за някаква морална позиция е странно. Аз бих имала проблем със съвестта си.

Иначе адвокат на Стойчев няма да ставам. Той няма нужда от това. Идеята е да се чуват всякакви мнения.
цитирай
27. demograph - Всяка дума на Кънчо Стойчев е лъжа
30.07.2013 21:39
Той е част от Статуквото. Винаги е защитавал Статуквото. Винаги е служил на Статуквото. Забогатял е от слугуването си на Статуквото. И сега служи на Статуквото. Разобличаването на лъжите му е излишно усилие. Просто не го четете и слушайте.
цитирай
28. jelezov - Според мен Светла Василева е сер...
31.07.2013 00:02
Според мен Светла Василева е сериозен, умен и почтен журналист. Глупаво е да се предполага, че журналистът трябва да интервюира само съмишленици. Това че сред коментаторите има доста необразовани и образовани глупаци не хвърля сянка върху нейната порядъчност. Не съм съмишленик на Кънчо Стойчев. Няма да се спирам на неговите тези. Ще отбележа само, че те съдържат определени истини, нещо съвсем нормално за мисленето на всеки образован и почтен човек. Ще се спра на коментара на djgator, защото той е архитипичен случай. Мислещите като него са много и, за радост или съжаление, стават все повече. В коментара му се съдържат четири неоспорими истини:
1. „… на никого не му пука за народа, че.. единствените които биха ни измъкнали от блатото.. сме самите НИЕ!!”
2. „Партиите трябва да се забранят и разпуснат”
3. „Трябва ни друго обществено устройства”.
4. „… те (политиците) са от едно котило.
Така формулирани тези истини се наричат абстрактни и като такива са негодни за реализация в обществената практика. Да се опитаме да ги превърнем в КОНКРЕТНИ истини.
1. Това „НИЕ” не означава нищо. Дори „ние народът” е все още прекалено абстрактно определение. Науката е установила, а историческата практика е доказала, че прогресивни промени в обществото може да извоюва единствено революционната класа, класата, която е най- онеправдана и страда от съществуващите обществени отношения. Такава класа днес образуват хората на наемния труд, които в развитите страни съставляват 80-85 % от активното население.
2. В класово антагонистичното общество, каквото е и българското, партиите са абсолютно необходим атрибут. Без партии тези общества бързо се израждат в автократични. Историческата практика го е потвърдила стотици пъти. Безпартийна или партийна система, но с непосредствено участие на суверена във властта (мажоритарен избор + референдуми) е възможно в класово, но не антагонистично общество, каквото трябваше да бъде социализмът.
цитирай
29. jelezov - ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КОМЕНТАРА
31.07.2013 00:05
3. Какво „друго общество” ни трябва”? Днес са възможни и светът познава два типа общества: капиталистически и социалистически. Т. нар. „Трети
път” претърпя фиаско. Всеки който пледира за промяна, трябва да избира между двете. Другото е манипулация.
4. Тази истина става конкретна, когато се уточни, че котилото породило политиците, участвали и участващи във властта през целия „Преход”, се нарича „буржоазно”, а различието между тях се определя от това, на кои прослойки от буржоазията интересите защитават. БСП е дребнобуржоазна партия, но доколкото хората на наемния труд и най-ниския сегмент на дребната буржоазия все още нямат своя истинска революционна класова парти, то БСП с основание се припознава като защитник именно на техните интереси. Всички останали партии са парексаланс буржоазни, а някои от тях и на компрадорската буржоазия (ГЕРБ, ДГ и др.)
цитирай
30. apostapostoloff - Разликата между Кънчо и мръсник е
31.07.2013 15:53
още по- тънка!
цитирай
31. kbalenciaga - chara, такива манипулатори и измамници като Кънчо Стойчев
31.07.2013 19:27

замесват истини, полуистини, лъжи и абсурдни манипулации, всичко това в една тема, заради което са МНОГО ВРЕДНИ ЗА ВСЯКО ЕДНО ОБЩЕСТВО!
Такива роли играят, веднъж лошото ченге, веднъж доброто ченге, и е много трудно да им хване спатиите човек.
Това го правят целенасочено и умишлено, ето защо са за затвор!

Затова колкото по малко такива измамници има в дадено общество, толкова повече има вероятност то да е демократично.
Такива измамници е добре да се разобличават навсякъде и по всякакви поводи.

цитирай
32. staler - я тука какво са те накацали инсек...
04.08.2013 18:54
я тука какво са те накацали инсектите...тоя кънчо може и да е платен от позитано,но по отношение на управлението на мутроборисов няма какво да му се възрази.към традиционното за бг пространството корупционно-марионетно управление този слабо образован ,неумен,криминално-зависим тип добави невиждани дози чист слугинаж.вкара ни в такива сценарии че от европеиските страни конкуренция ни прави единствено грузия. внимаваите,говеда,българина е много търпелив,но до време.
цитирай
33. demograph - Тук не става дума за Борисов, а за тънкото манипулиране на хората
05.08.2013 03:22
В случая и Журналистката и копиралата интервюто участват в тази коварна манипулация. Ако е от непознаване на механизмите на манипулациите - ще се научат някой ден. Ако е съгласие с тезите на Червен Колю - и двете сте част от машината за лъжи. Приликата с Дърева е очевидна. Нейната "публицистика" е съчетание от глупост и слугинаж.
цитирай
34. fascindoo - 33. demograph, с това да се преключи "дискусията":
08.08.2013 14:48
"Приликата с Дърева е очевидна. Нейната "публицистика" е съчетание от глупост и слугинаж."

Проституираща журналистика е необорима и неуморима !

"Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен" е казал Кърт Вонегът.

Поздрави за прозрението!
цитирай
35. chara - demograph Това, че не правите разлика между Кънчо Стойчев и Кольо Колев
27.08.2013 16:19
виждам не ви притеснява. Важното е, че сте смел в квалификацийте. Дерзайте!
Това, че не одобрявате нечия позиция не означава, че тя не съществува! Напротив!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424643
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031