Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.07.2013 11:05 - Елена Йончева: ГЕРБ се опитаха да употребят журналист с политическа цел
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 14078 Коментари: 24 Гласове:
59


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Подобно поведение е не само доста мерзко, но и глупаво, казва известната българска журналистка




Интервю на Светла Василева

image




ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА е родена през 1964 г. в София. Завършва журналистика в Москва с отличие. Известна е с репортажите си от най-горещите точки на света, между които Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия. Автор е на повече от 25 документални филма за конфликтите.





- Бившият министър на транспорта Ивайло Московски хвърли в публичното пространство обвинения по ваш адрес, без да представи доказателства. Заявихте, че ще го съдите, но междувременно той ви се извини...
- Довчера (б.а. - 4 юли) смятах, че подобни интриги трябва да се подминават. Но си дадох сметка, че мълчанието по тази тема е вредно. Първо, господин Московски не е някой дребен чиновник, а бивш министър. Подобна клевета от доскорошен представител на една институция се възприема сериозно от хората и така трябва да бъде. Но не бива да позволяваме да се хвърлят обвинения и откровени лъжи в пространството, без да се търси отговорност. Защото трябва да се противопоставим на хората, които живеят с чуството и увереността, че всичко им е позволено, които смятат, че законът не може да ги стигне.
Ивайло Московски ми се обади преди един час по телефона (около 17 ч. в петък, 5 юли - б.а.) и се извини за разпространената от него невярна информация, че аз и екипът ми сме ползвали Авиоотряд 28, както и за лъжовното твърдение, че сме получили държавни средства за нашата командировка. Той ми каза, че е бил подведен и много съжалява за това.
Мисля, че беше искрен.

- Искрен или изплашен от съдебно преследване?
- Каза, че много съжалява, че е казал неща, които не са истина. Всъщност, от една страна, обвинението беше наистина чудовищно - самолети, милиони, платени на мен, милиони, платени на Франция заради мен. От друга страна - рядко се случва министър, политик, който да обвини, охули журналист и след това да се извини. Мисля, че трябва да се оцени това.
Що се отнася до въпроса кой е подвел г-н Московски и защо, мисля, че всеки има право сам да потърси отговор.

- Бяхте обвинена от министъра на транспорта в правителството на ГЕРБ, че сте ползвала правителствения Авиоотряд 28, за да пътувате до Сомалия през 2009 г., където сте била, за да разговаряте с партизани и бунтовници, както и че действията ви са стрували на държавата няколко милиона лева.
- Нито полетът, нито снимките са направени с финансовото, логистичното или организационното съдействие на която и да е българска или чужда държавна институция. Целта на пътуването ми бе заснемането на документален филм за сомалийските пирати след отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с български моряци на борда.
Не сме "ходили да разговаряме с партизани и бунтовници", както твърди господин Московски, защото такива там няма. Има сомалийски пирати, които са криминални престъпници и сили на "Ал Шабаб", които представляват терористичното крило на "Ал Кайда" за Сомалия. Направихме три документални филма. Немската телевизия DW-TV излъчи наш репортаж на тази тема.

- Московски каза, че заради вас правителството на ГЕРБ е платил няколко милиона лева на Франция. Имате ли обяснение на това?
- През 2009 г. в Сомалия имаше два случая на освободени български граждани, взети за заложници от сомалийски ислямисти и пирати.
Данка Панчова, с още петима души от френската неправителствена организация "Действия срещу глада", е отвлечена на 4 ноември 2008 г. и освободена след 9 месеца, през август 2009 г. Френското правителство е взело участие (официално се казва, че е влязло в преговори с похитителите) в нейното освобождаване, което е логично. Сред отвлечените има и двама френски граждани.
Вторият случай е свързан с отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с 16 български моряци на борда. Корабът беше похитен на 6 април от водите на Аденския залив и освободен на 9 май.
Нашият телевизионен екип, който беше в Сомалия през април-май 2009 г., не е бил отвличан, поради което никой не е трябвало да плаща откуп. Информацията, дадена от г-н Московски, че България е платила милиони (не става ясно на мен или заради мен) на Франция по повод нашия "престой" в Сомалия е нелепа. Но не това е важното в случая. Тези приказки на бившия министър пораждат друг изключително сериозен въпрос.
Ако страната ни действително е платила милиони, които, ако е истина, трябва да са били за откуп, ексминистърът не изнася ли държавна тайна? Няма държава, която да каже, че плаща откуп за отвлечени свои граждани. Публичното оповестяване на подобен факт дава мотив за бъдещи отвличания на нейните граждани навсякъде по света. Нещо повече - господин Московски казва, че страната ни е платила милиони на Франция. Изнася ли господин Московски държавна тайна на Република България? Има ли право да дава информация, която засяга държавната тайна на друга държава? Защо го прави?

- Обвинението към вас беше за пътуване през 2009 г. Сега сме 2013 г. Не е ли малко късничко за подобни обвинения? Ако е имало основания за тях, защо не са ви били отправени още през 2009, или през 2010 г.?
- Не съм ползвала услугите на Авиоотряд 28, включително и при нашето журналистическо пътуване до Сомалия. За това имам всички необходими документи. Копие от електронните билети, както и протокол за закупуването на билетите по линията София - Сомалия и Сомалия - София съм изпратила на няколко информационни агенции. Екипът ни, който се състои от двама души - аз и операторът Николай Николов, летяхме с авиокомпания KLM на холандските авиолинии по линията София - Амстердам - Найроби - Джибути. От Джибути до Босасо, Сомалия, летяхме с местна авиокомпания - DAALLO AIRLINES. Времето на пътуването беше следното: 26 април 2009 г. - София - Амстердам - Найроби (Кения); 27 април - Найроби - Джибути. Връщането е на 8 май, но поради сложността на снимките екипът ни се завърна в София на 22 май. Разпространената от ексминистъра информация не отговаря на истината и искрено ме натъжава. Защо тази клевета е отправена сега? Вероятно се опитват да употребят един журналист с политическа цел. Бих казала, че подобно поведение е не само доста мерзко, но и глупаво.

- Бяхте в Турция преди седмици, за да отразявате случващото се в Истанбул. Като наблюдавате протестите там и тези тук, в София, как бихте ги коментирали? Намирате ли нещо общо в тях, или са много различни?
- Смятам, че протестите в Турция, София и Египет са много различни. В Турция на улицата излязоха тези, които искат да защитят светските устои на държавата. Те смятат, че в страната се провежда пълзяща ислямизация от водещата партия на премиера Ердоган - Партията на справедливостта и развитието. Уличните протести бяха съставени предимно от привърженици на левоцентристката Турска народна републиканска партия. Кемалистите, последователите на светската държава, завещана от Кемал Антатюрк, се надигнаха срещу консервативното управление на Ердоган.
В България протестите са символ на нещо много положително - хората вече не се страхуват да изразят своето мнение. Разбира се, не говоря за платените агитки. Само допреди месеци даже по време на разговор по телефона се избягваха теми, които могат да обидят властта. И мисля, че това е голям успех на нашето общество - не одобряваш решение на правителството - протестираш. Протестът е инструмент на демокрацията и правителствата. В резултат на това те често променят, коригират своята политика. Но когато има протест от първия ден на едно правителство, това не е признак за наличие на гражданска позиция, а за липса на познание за това как работи демокрацията. Лично съжалявам, че в България няма силна десница и че тя не е представена в парламента. Защото силната левица във всяка държава се нуждае от силен опонент. Но това става с гласуване, а не с лозунги по улиците.

- Върху какво работите в момента?
- В момента започвам монтаж на документален филм за събитията в Турция. Снимахме в Истанбул, Самсун и в района на Анадола в продължение на две седмици.
 





Гласувай:
59



1. dedenze - Това ражда фалшивата и криворазбрана демокрация!
08.07.2013 12:21
Аз да кажа официално, че сестра ти и ку..а, а ти върви доказвай, че нямаш сестра!?
Санкцията за клевета и невярно съдържание е нищожна, ако клеветникът си плати добре, даже може да изкарат оклеветения виновен за това, че търси справедливост. В конкретния случай ще обвинят тази перфектна журналистка в комунизъм, бесепарство, злодейство и вещерство, заради красивите и сини очи, трудолюбие и талант. Та тя реагира срещу велик министър на още по- великата партия ГЕРБ, с водач местен бог Буда, как си позволява това, ех да имаше концлагери и да нямаше нет... !
цитирай
2. gocho52 - Презирам водачите на ГЕРБ...
08.07.2013 12:27
Убеждавам се в това всеки ден.
Се ла ви
цитирай
3. mamkamu - .
08.07.2013 12:46
Напоследък ми прави впечатление, че политици от всички цветове се изцепват с разни недоказуеми или откровенно лъжовни бомбастични твърдения, мятат ги в публичното пространство и после... все едно нищо не са казали. Такова неуважение към Словото е потресаващо, но, за съжаление, съвсем привично за южноевропейските ширини. За неуважението към избирятеля пък въобще не ми се говори...
Хубаво интервю си направила. Йончева е един от малкото български журналисти, които уважавам. Нищо, че не винаги съм на едно мнение с нея :)
цитирай
4. makont - Случаят с Елена е отвратителен,
08.07.2013 14:09
напоследък има такава девалвация на "извинението", то май наистина е в кавички. Има неща, които не се оправят с "извинявай". Поздрави, Чара!
цитирай
5. chara - dedenze Да, потресаваща история!
08.07.2013 14:46
:)
цитирай
6. chara - gocho52 Целта оправдава средствата, май!
08.07.2013 14:47
Някои хора така разбират нещата!
цитирай
7. chara - mamkamu Словото е стъпкано като всичко останало!
08.07.2013 14:51
Никакъв респект и никакво уважение към личността! Към човека!
Никаква мисъл за последствията! Нито какво се причинява!
цитирай
8. chara - makont А представяш ли си когато подобни обвинения се хвърлят по човек,
08.07.2013 14:52
който няма достъп до медии, какво се случва с него ...
цитирай
9. vencivaleri1951 - Привет!
08.07.2013 14:53
Преди време ,когато Елена и Станишев бяха заедно съм се хващал да мисля какво ли би било ако двамата бяха с разменени позиции.
Вероятно журналистиката щеше да загуби, но България и БСП определено щяха да са на плюс. Ех мечти...
цитирай
10. chara - vencivaleri1951 Венци и да помечтае човек вече не смее!
08.07.2013 15:05
Ама са приятно нещо мечтите!
цитирай
11. chara - bulgarinut57 Д-р Михайлов както винаги в десетката!
08.07.2013 15:07
И се сещам за Елинор Рузвелт, която беше казала, че никой не може да бъде унижаван без собственото му съгласие!
:)
цитирай
12. apostapostoloff - Все ги употребяват журналята-
08.07.2013 18:30
и устно, и крачно, и изотзад.
цитирай
13. tomich - Няма държава, която да каже, че плаща откуп за отвлечени свои граждани.
08.07.2013 18:41
Цитат на Е.Йончева:
"Ако страната ни действително е платила милиони, които, ако е истина, трябва да са били за откуп, ексминистърът не изнася ли държавна тайна? Няма държава, която да каже, че плаща откуп за отвлечени свои граждани. Публичното оповестяване на подобен факт дава мотив за бъдещи отвличания на нейните граждани навсякъде по света. Нещо повече - господин Московски казва, че страната ни е платила милиони на Франция. Изнася ли господин Московски държавна тайна на Република България? Има ли право да дава информация, която засяга държавната тайна на друга държава? Защо го прави?"

При всичкото ми уважение към Елена Йовчева, като един от най-известните и смели журналисти, струва ми се, че тук тя допусна сериозна логическа грешка. Ще кажа направо. Дори ексминистърът Московски да издава някаква държавна тайна, това няма (и не бива да има!) нищо общо с едно открито, просто и честно обяснение. И толкова, нито дума повече за това какво е казал Московски, дали е нарушил или не държавни тайни на България и Франция. След като той се е извинил, всичко друго което е казал е за негова си сметка. Но има нещо друго. От интервюто не става ясно, поне на мене, все пак с какви пари са осъществени тези пътувания до далечни страни...
цитирай
14. vencivaleri1951 - ВВ1951 Да знаете Светла,
08.07.2013 20:00
chara написа:
Ама са приятно нещо мечтите!


всичко идва от "реформаторите". Ето къщният ме принуди и аз излях 4литра "Стольградная"/столичная/ в разни вишни и малини. Как няма да пропада държава когато тези от "долу/не знаят какво/ искат" , а тези които по презумция трябва да са отгоре могат, но не смеят да се противопоставят:)))
цитирай
15. idealist - Елена Йончева
08.07.2013 20:39
е прекрасен човек и журналист, не веднъж рискувал живота си, за да ни даде обективна информация от горещите точки на света. Гнусна беше тази лъжа и тя показа морала на авторите си.
Московски беше само мегафон в случая. Добре е, че се е извинил. И да внимава да не го използват пак шефовете му от ГЕРБ.
цитирай
16. inel379 - Моралът няма цвят.
08.07.2013 22:01
Той просто е човешко качество.
Колкото си по-видим,
толкова по-често си под микроскопа.
Такива ситуации са проверка.
Важно е да не са предпоставени злонамерено.
Животът често ни натъжава със своите реалности.
Но...моралът няма цвят!
Поздрав!

цитирай
17. aip55 - Когато
09.07.2013 00:17
злобата наделее, можеш да очакваш всичко!
цитирай
18. muerte - Страаашно заглавие.
09.07.2013 09:05
Някои партии употребиха (и продължават с пълна сила) цели медии. А после няма дори извинения. Сал един катарзис и прошка. Мдаааа.

Що се чудите, че някой бил употребил някого си в тая държава. При нас все пак не е важно дали имаш сестра, а нейния обществен статус.
цитирай
19. monaliza121 - Eлена не беше ли екс другарка...
09.07.2013 10:34
Когато потребяваш, винаги може да те употребят
цитирай
20. chara - Може да те употребят ама ако позволиш!
09.07.2013 11:51
:)

А позволиш ли веднъж, после процесът излиза от контрол!
цитирай
21. luciffer - Етично и теоретично е така, но...
09.07.2013 13:13
Хм, може да те употребят и без да си им позволил.Тия които "употребяват" не питат за позволение ;-)
цитирай
22. viovioi - Подведен бил...
09.07.2013 16:45
А тя пък употребена... Няма как като приятелка на Станишев да не е получила протекция за някой воаяж. За професионализма и не споря. Безрасъдно смела и дръзка е. Качества които дигат много цената на един журналист.
цитирай
23. ok3223 - Смела жена
09.07.2013 18:40
И почтеа журналистка, все качества, каквито са рядкост в журналистиката, а в българската изключение, каквото е Йончева.
А този Московски нарочно развива тази подла политическа интрига, с цел да смекчи удара върху Тиквата, за стотиците полети, за които му искат сметка в НС.
Ето че има и други, които също са ползвали правителствените самолети, харчени са за тях милиони, без да имат право на това.
Само, защото навремето е била приятелка на Станишев. Похарчени са милионите, е в подтекста.
Докато Боко Тиквата, за неговите спортни и спорни самолетни и хеликоптерни разходки са похарчени само 2 милиона.
Клеветата е казана на всеуслишание, за всеобща заблуда ...
а извинението "за уж подвеждането му е под сурдинка", и ще бъде чуто от малцина.
Като клеветата ще си ... почти свършила работа.
За много хора, клеветата ще остане неопровергана, и утайката от нея що остане в съзнанието.
И ще влияе на оценката им, за самолетният туризъм на ББ.
Което е и целта на клеветата.
Поздрави за постинга.










цитирай
24. nrd - Свободия!
10.07.2013 11:27
В нашата държава повечето говорят без да мислят,но жалкото е че настоящата система защитава слободията във всичките и превъплащения.Затова е нужна радикална ПРОМЯНА в цялата политическа,икономическа,съдебна система.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425909
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031