Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.06.2013 15:56 - Ще плащаме ли "зелена" енергия до позеленяване
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 16529 Коментари: 36 Гласове:
76


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Само за три години ГЕРБ присъедини 128 пъти повече соларни, 2 пъти повече водни и 2 пъти повече вятърни мощности от Тройната коалиция, макар свенливо да мълчи за “успеха” си


     На лъжата краката са къси, а носът - дълъг. Уродливата "външност" на този феномен и  негативният му морален знак обаче не бяха достатъчно възпиращ мотив за политиците от ГЕРБ. Нито за Д. Добрев, нито за Д. Червенкондев. Още по-малко за Б. Борисов. Настървеният ентусиазъм, с който те разказваха притчи, обясняващи как Тройната коалиция е виновна за скока в цената на тока през 2012 г. беше повече оправдание и емоционална индулгенция за хаоса, създаден от тях, отколкото анализ, основан на факти. Опит за маскиране на катастрофирала управленска немощ и капитулирала компетентност, търсене на опори в турболенцията на сриващата се пред очите им енергетика. Невъзможност за контрол върху събития, предизвикани от собствената им недалновидна политика, лобистки натиск и желание за инкасиране на мигновени ползи с гарантиран и продължаващ  във времето финансов позитив.

     Дори и при липсваща официална информация за количеството на включените в електроенергийната система ВЕИ централи  - нарочени за главен виновник за повишените цени на тока, при оскъдица на данни и несъгласуваност между институциите, за гражданите на България беше ясно, че бумът на "зелени" мощности се случи през 2012 г. Колкото и свенливо да премълчават приноса си за тази ескалация, днес ГЕРБ нямат основание да се правят на скромни. Нито да отричат участието си. Заради два неопровержими факта.

     Първо. Според Наредба № 6 от 9.06.2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните мрежи, инвеститори, които имат предварителни договори за присъединяване на обектите им, са длъжни до две години да подпишат окончателен договор. Това означава, че въведените в експлоатация в пиковата 2012 г. ВЕИ централи са подписали предварителни договори с НЕК или ЕРП не по-рано от 2010 г., когато вече управляваше ГЕРБ. Случилото се миналата година е резултат единствено на управленските “усилия”, амбиции и апетити на гражданите за европейско развитие.

     Второ. В отговор на мое заявление  за достъп до обществена информация,  изпълнителният директор на агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) с решение №  ОИ-05/ 09.05.2013 г. ми предостави актуални данни за ВЕИ централите по вид на възобновяемия източник (ВИ), от който се генерира електроенергия и по година на въвеждане в експлоатация (виж Таблици). Става дума за енергиините обекти, на които агенцията издава гаранции за произход на произведения от тях ток, т.е. за работещите съобразно изискванията на държавата. Уточнението е важно, тъй като в момента собствениците на над 100 соларни инсталации все още водят дела в съда срещу дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която им е отнела разрешенията за ползване в опит да подкрепи паническите действия на правителството на ГЕРБ за справяне с възникналите дисбаланси в системата. Тези мощности са построени и е въпрос на време да се добавят “замразените” сега 200-300 МВт към мрежата.   

image

     От предоставената ми информация става ясно, че за времето на управление на Тройната  коалиция - от 2005 г. до 2009 г., към електроенергийната система на страната са присъединени вятърни централи с мощност 199.23 МВт, водни – 66.64 МВт и слънчеви 7.56 МВт.  Това са данни за 5-годишен период за целите календарни години. От 2010 г. до началото на 2013 г. по време на мандата на ГЕРБ, в експлоатация са въведени 476.71 МВт вятърни, 150.53 МВт водни и 964.49 МВт соларни централи. Казано по друг начин – гражданите за европейско развитие допуснаха 2.39 пъти повече вятър, 2.25 пъти повече вода и 127.65 пъти повече слънце като възобновяеми източници, чиято енергия се плаща по преференциални цени и се изкупува задължително в обема, в който е произведена. Сумарно за целия си мандат тройната коалиция присъединява   273.74 МВт “зелени” мощности. ГЕРБ включва 5.89 пъти повече - 1613.09 МВт.  За пет календарни години тройната коалиция  въвежда в експлоатация 205 ВЕИ централи, докато при ГЕРБ за малко повече от три години заработват 1283, което е 6.25 пъти повече.


image

     Благодарение на пионерския устрем на гражданите за европейско развитие, България постави три рекорда. Ненужни и глупави.

    Първи рекорд. Изпълни с 8 г. предсрочно заложеното в националните планове, които предвиждаха в страната да има изградени 303 МВт соларни централи към 2020 г. Тази шеметна бързина вече има двойно негативен ефект. От една страна плащаме висока цена за технология, която бурно се развива, но днес все още е много скъпа. От друга,  вместо година или две, ще плащаме цели осем години  “зелената” катастрофа на бившите управляващи.

     Втори рекорд. При тоталитаризма, състезавайки се със западния свят петилетките се изпълняваха за три години. ГЕРБ надскочи в пъти онази епоха, доказвайки, че при уж- демокрацията ни,  заложеното като план за десет години (303 МВт соларни мощности към  2020 г.), може да стане реалност за една (782 МВт инсталирани фотоволтаици само за 2012 г.). Че даже и да се преизпълни.

     Резултатите от тази “амбиция” са близки до апокалипсиса. Пряко:
-  за собствениците на ВЕИ централи, чиито приходи административно са ограничени от държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) чрез ежемесечната цена за достъп до мрежите и от електроенергийният системен оператор (ЕСО) чрез спиране или намаляване на произвеждания от тях ток;      
- за ЕСО, който трудно балансира системата и едва я предпазва от срив поради огромния брой залпово присъединени ВЕИ мощности; 
- за българските потребители (според СБ 61% енергийно бедни), които плащат грешките на управляващите, плащат растящите “зелени” добавки към цената на тока, а заедно с тях и цената за разполагаемост (това са онези мощности, които не работят, но са в готовност да се включат веднага, щом ВЕИ централите спрат).

Косвено:
- за мините, които са в престой и генерират загуби и за миньорите, които могат да загубят работата си;
- за АЕЦ, чиято мощност се понижава принудително, за да могат да работят централите с ВИ;
- за износа на ток, поради растящата “зелена” добавка в цената, превръщаща го в неконкурентна стока на регионалния пазар.

   Трети рекорд. При регистриран минимален товар на електроенергийната ни система по време на Великденските празници от 2 000 МВт, в страната има инсталирани само в мандата на ГЕРБ над 1600 МВт ВЕИ мощности, от общо около 4 000 МВт. Подобно съотношение между потребление и “зелени” централи няма никъде в Европа,  което прави намирането на консенсусни  решения почти невъзможно.

     Преди предстоящия регулаторен преглед на енергиините дружества във връзка с определяне на цени и квоти енергия за регулирания пазар, държавната НЕК поиска от ДКЕВР  астрономическите 177% увеличение на  добавката за “зелена” енергия. Заявки за по-високи цени аргументираха и ЕСО и частните ЕРП. Колапсът на икономиката, фалитите на стотици фирми, свитото потребление, безработицата и ескалиращата бедност родиха нашенски енергиен парадокс. Увеличаването на цените на тока би довело до още по-голям спад в потреблението и приходите – дори при днешните нива, за които си мислим, че вече няма повече накъде – което пък ще влоши допълнително състоянието на отрасъла. Ако това се случи, излизането на хората на улицата и възобновяване на протестите изглежда лесно предвидимо. Проблемът е във все по-голямата разтваряне на ножицата. Между сметката, която потребителите максимално могат да платят и минимума, който енергийните дружества очакват като цени.

     Деликатната политическа и социална ситуация в страната “изкуши” и служебния министър на енергетиката А. Василев, подобно на негови предшественици, почти да обещае, че от юли няма да има повишение на цените на тока за бита. Драгомир Стойнев пък още в първото си интервю заяви, че е поръчал да няма увеличения. Изкуственото  поставяне на цените във “фризера” обаче обикновено се връща като бумеранг върху главите на потребителите, които имат задължението да плащат сметката, но не и правото да участват поне като наблюдатели в процеса на формирането им. Дори ДКЕВР и енергетиците да намерят резерви в системата (за сметка на “спестени” инвестиции и ремонти),  “гениалното” управление на ГЕРБ, което оставя наследство от ВЕИ мощности, съизмерими със закритите малки блокове на АЕЦ, ни гарантира години наред плащане на “зелена” енергия до позеленяване.

Светла Василева

 

 




Тагове:   ВЕИ мощности,


Гласувай:
77



1. blackpredator - Какво да му коментираш на това?!
06.06.2013 16:24
Тук в блога да го коментират разните тутюфци, катани и андрешковци - грешковци на менталността...

Бях писал някъде, че Будю е найс тупе, оплешивило за четири години цялата държава.
Поправям се, обезкостило...
цитирай
2. ivoki - ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ.
06.06.2013 18:16
Водата, полезните изкопаеми, вкл. и урана за атомните централи са с лимит и се изчерпват. С изчерпването им. цената на произвежданата енергия ще се повишава- функция на цената на суровините, които намаляват и добива изисква повече ресурс. Единствено слънцето и вятъра , няма да си променят цената. Сега цената на енергията ни е скъпа, но не защото има висока цена, а защото имаме ниски доходи. За мен включването на зелени мощности е едно далновидно решение, което с годините, че докаже правилността си.
Да, ние ще трябва да понесем тежестта на бъдещето, но то е на нашите деца !!!
Така мисля аз.....
цитирай
3. cornflower - вече съм зелена,
06.06.2013 18:19
от фактите...
цитирай
4. ivoki - КАТО ДОПЪЛНЕНИЕ
06.06.2013 18:21
Добитата зелена енергия връща в бюджета значителни суми, които не са без значение......
цитирай
5. chara - ivoki Съгласна съм, само дето не биваше да се правим на по-светци от папата.
06.06.2013 18:34
Тези мощности можехме да си ги инсталираме и през 2019 г. Цената им тогава наистина щеше да е атрактивна. И нямаше залудо да плащаме "зелен" ток 6 години в обема,в който го имаме сега.
цитирай
6. born - При положение, че се назоваваме ...
06.06.2013 18:45
При положение, че се назоваваме пазарна демокрация, в реда на нещата е да имаме правото да избираме откъде да закупуваме ел.енергията, която ползваме. За илюстрация : ако в един магазин или хипермаркет ми предлагат стока на двойна или четворно по-висока цена, никой не може да ми наложи да я закупя, ако в близост същата стока е значително по-евтина /т.е. на нормална или приемлива цена/. А стоката, която е възскъпичка, съответните търговци да си я продават, където намерят баламурници да я закупят на високата цена. Крайно време е да има пазар за ел.енергията. Миксът /още повече с неясни постановки за формирането на цената/ е просто една далавера.
цитирай
7. born - Добитата зелена енергия връща в ...
06.06.2013 18:51
ivoki написа:
Добитата зелена енергия връща в бюджета значителни суми, които не са без значение......

Разсъжденията Ви са на нивото на собственик на соларна инсталация/централа. Абсолютно сигурно е, че КПД и себестойността на една подобна централа след 5 години ще бъдат твърде различни от сегашните. Всички нови технологии се развиват бурно. Ако искате примери - много мога да Ви изброя : мобилни телефони, сателитни телевизии , да не говорим за компютри или интернет.
цитирай
8. jeremy231 - Привет и от мене!
06.06.2013 19:04
Дали ще е удобно да дадеш данни и кога са договорени тези количества "зелени енергии"? Защото един договор може да е сключен в един период, а изпълнен в друг.
Според мен нещата не трябва да са едностранни, а да се разследват в генезис.
цитирай
9. jeremy231 - Ще плащаме, не, ами и ще напънат и АЕЦ да правим
06.06.2013 19:05
Тия рушвети трябва да се оправдават.
цитирай
10. chara - Според модела за ценообразуване на еленергията, предложен от служебния
06.06.2013 19:15
министър на енергетиката А.Василев, енергията от ВЕИ заема 13% от микса и 36% от цената на производител.
цитирай
11. chara - jeremy231 Какво точно имаш предвид под "договорени"?
06.06.2013 19:31
Кога са сключени предварителните договори за присъединяване към мрежата, кога е правен плана на ЕСО с капацитетите?
Според наредба 6 от 2004 г. срокът между предварителния договор и присъединяването е 2 години! Изпусне ли се - отначало!
Кога точно са договаряни с ЕРП няма как да разберем (освен ако ЕРП не ни съобщят доброволно) понеже частните дружества не са задължени лица по смисъла на ЗДОИ (закона за достъп до обществена информация), нищо, че дейността им засяга едновременно много хора.
Или имаш нещо друго предвид?
цитирай
12. tomich - При това състояние на енергийната ...
06.06.2013 19:34
При това състояние на енергийната ни система очевидно няма възможности за сваляне цените на тока и ГЕРБ пак ще опере пешкира. Тогава обаче логично е да се запитаме: защо се дават популистки обещания от новото правителство, след като се знаят причините за предфалитното състояние на НЕК и плачевното състояние на цялата ни енергийна система. Питам: при това положение може ли изобщо да се мисли за размразяване строителството на "Белене", което новото правителство има намерение да осъществи?
цитирай
13. chara - tomich Е, чак за сваляне на цените наистина няма накъде! Но виж пак да задържат
06.06.2013 19:48
увеличението им - могат. За сметка на когенерациите на заводските централи, топлофикациите и ТЕЦ "Бобов дол".

За "Белене" още е рано да се коментира според мен. Ще видим. Във всеки случай битките са огромни и на различни нива.
цитирай
14. sparotok - !
06.06.2013 22:29
С една дума - тъжно...още по-тъжно е, че малко хора знаят това, а най-тъжното е, че са съвсем малко тези, които осъзнават последствията...
цитирай
15. injir - Всеки BG-жител позеленява и се и...
06.06.2013 23:38
Всеки BG-жител позеленява и се изгърбва от тежестта на товара. Държава на зелени гърбушковци и шепа феодали.
цитирай
16. tera - Значи, простаците които визираш,
07.06.2013 00:08
изобщо няма да разберат какво си написала.
Поведението им в Парламента показва само една гола хвалипръцковщина. Такова нещо досега не сме виждали - да си в опозиция, защото никой не ще да прави правителство с теб и да се фукаш, че си спечелил изборите!?!
Ами като си ги спечелил - що не управляваш?
цитирай
17. dedenze - Ще плащаме до смърта на всеки българин !
07.06.2013 00:49
Отличи данни Светла, мисля, че мегаватите са повече ! Ако живеем в нормална държава, сега трябва да излезе и подробен списък на богопомазаните собственици !
Четвъртия рекорд, който по значимост е първи, че обикновените хора, наричани народ, са заставени чрез цената на тази енергия и отделния ред в сметките да закупят на новобогаташите безвъзмездно по една- две частни централи ! Това е рекорд на Гинес и го няма в целия свят !
Нарича се нагледен и ясен пример за гнусен, уродски, партиен геноцид !
цитирай
18. apostapostoloff - Оно, що си требе, то си
07.06.2013 01:36
и сака!
цитирай
19. barrybarovec - Производството на "зелен...
07.06.2013 01:53
Производството на "зелена" енергия навсякъде по света се субсидира от държавата. Ако производителите на такава енергия излязат на свободния пазар, те просто ще фалират заради високите цени на "зелената" енергия. А в България това е поредният начин за получаване на пари от държавата.
цитирай
20. krassko - Природата е саморегулираща се система.
07.06.2013 02:38
Една хубава градушка рано или късно ще реши проблема с фотоволтаиците :))))))
цитирай
21. aip55 - Трудно ми е
07.06.2013 03:23
-Като не специалист да дам мнение, но данните са един голям разочароващ МИНУС ЗА ГЕРБ. Некадърност в плановете си и играта на БАТКО И БРАТКО явно са били намеренията на Герб.
цитирай
22. bigbro - Сега е слънчево и има зелено, а ве...
07.06.2013 08:28
Сега е слънчево и има зелено, а вечер, а когато сняг забръска...и тецовете са фалирали...
Енергетиката е сложна система и всяка намеса на политици е пагубна. До сега поне там не бяха пипали. Е крадяха си, но не се месеха в технологията.
цитирай
23. chavdar01 - Ще плащаме ли "зелена" енергия до "позеленяване"?!
07.06.2013 08:31
ИЛИ ДО "ПОЧЕРВЕНЯВАНЕ"?!
ВЪПРОСА Е:
ИСКАМЕ ЛИ ГО ТОВА И ДОКОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ????????
МИНАЛАТА ГОДИНА БЕШЕ "ОТСТРЕЛЯНА" ЕДНА ФОТОВОЛТАИЧНА
ЦЕНТРАЛА С БАЗУКА?!
МОЖЕ ДА Е ПЪРВАТА,НО НЕ И ПОСЛЕДНАТА?!
КОЙ ЗНАЕ?!
цитирай
24. chara - dedenze Преди половин година съм посочила имената на част от собствениците на
07.06.2013 09:06
соларни централи, ето на този линк:

http://chara.blog.bg/politika/2012/10/09/pred-spukaniia-slynchev-vei-balon.1007712

Статията е със заглавие: Пред спукания слънчев ВЕИ балон
цитирай
25. bringo - Free energy
07.06.2013 11:09
Не ни трябва зелена енергия след като имаме безцветна енергия и то навсякъде около нас. Всичко опира до устройството за улавяне и преобразуване...
цитирай
26. shitonyou - И това е само част от енергийната мафия!
07.06.2013 11:26
Нека сега излезнат собствениците на светло!
Да излезнат и подписалите тези загробващи договори на светло!
цитирай
27. demonwind - Цената на тока
07.06.2013 13:16
в България не е никак висока. На горивата също. На водата също. Просто заплатите ни са по-ниски от тези в Зимбабве, Габон и Бангладеш. С тази малка разлика, че там на хората ток и парно им не требе...
Един българин работи за толкова пари на месец, колкото взема един зле платен еврочиновник в Брюксел за час. И тъкмо от този еврочиновник зависи заплатицата на нашенеца. Ето там е бедата, а не че цената на тока е висока.
цитирай
28. vencivaleri1951 - А разни там недобросъвестни представители на лошия МатРИЯл се съмняват
07.06.2013 13:35
какво Боце построил през мандата си. Мачо си е отвсякъде експремиерът.Госпожата му го държа "сам като куче в Бояна" , "чивт бикини не ву остави за мирис поне"/цитирам Борисов пред В Велева/, но нашичкия твърд като стомана. Заточил я по баири соларни джаджи да прави на ползу роду. Пък защо летял? Ами ще лети, ще наблюдава....Енергетика е това, не е проста работа...:)
цитирай
29. ok3223 - Здравей, здравей!
07.06.2013 15:03
shitonyou написа:
Нека сега излезнат собствениците на светло!
Да излезнат и подписалите тези загробващи договори на светло!


Радвам се,че те срещам да пишеш така аргументирано по една болезнена и шокираща за всеки тема;за тези заробващи нацията и всеки от нас поотделно договори,за постройката и експлоатацията на тези зелени генератори(водни,
вятърни,слънчеви,от биомаса)производители на зелена ел.енергия,която е от 5 до10 пъти по-скапа от произведената в АЦ.
Заробени сме за 20 год.,да я купуваме и плащаме,без да ни е питал някои,като се надяват да преглътнем и тази измама и да плащаме покорно.
Проблема е един и елементарен.
Как да се анулират тези заробващи договори(по възможност законно),и прекрати купуването и принудителното плащане на тази непосилно скъпа за народа зелена ел.енергия.
Има източници,на първо место АЦ,екологично чисти и произвеждащи 5-10 пъти по-евтин ток от "зеления",както правят в САЩ,Франция,в почти всички страни в ЕС,в целият свят.
Това,което е добро за Германия и Австрия,не винаги е добро за една България,една Франция например,в която 85% от употребяваната ел.енергия е произведена в АЦ.,защото е екологично чиста и много евтина.
Та имам към теб два въпроса-молби.
Би ли могла да публикуваш тук подробен и осъвременен списък на собствениците на тези соларни, вятърни, водни и фото волтаични,генератори и ел.централи,
които са надяват,и са подредили работите така,изглежда са бетонирали за тях ВОЗМОЖНОСТТА
ДА ни ДОЯТ НАС, НАРОДА, БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ 20 ГОД.,КАТО НИ НАКАРАТ С ОБВЪРЗВАЩИ И СКЛЮЧЕНИ ОТ НЯКОЙ СИ, ЗАРОБВАЩИ ДОГОВОРИ НА ДЪРЖАВНО НИВО...
ДА ИЗКУПУВАМЕ И КУПУВАМЕ ПРОИЗВЕДЕНАТА И НЕ ПРОИЗВЕДЕНА ОТ ТЯХ ЕЛ. ЕНЕРГИЯ
НА ЦЕНИ ОТ 5 ДО 10 ПЪТИ
ПО-ВИСОКА
ОТКОЛКОТО Е ЦЕНАТА НА ТОКА ПРОИЗВЕДЕН
в АЦ"Козлодуй".
2-а МОЛБА.
Има ли законна възможност,заробващите договори да бъдат анулирани, виновните,осъдени и наказани за корупция,
а народът освободен от принудителното купуване на скъпата зелена ел.енергия.
Кой и дали НС,съдът може да го направи.
цитирай
30. planinitenabulgaria - Брависимо за статията!!!
07.06.2013 15:22
При нас винаги нещата се изкривяват, така се случи и с навлизащите в експлоатация ВЕИ. Просто тях ги строи Мафията! Тук е бедата. Възобновяемите източници трябва да се ползват все по-масово защото сме бедна в енергийно отношение страна и ставамежертва на руските и арабските рекетьори. Припомням, че тоза ход е замислен твърде отдавна, въгледобивните мини бяха продадени на членове на Мафията, които веднага ги закриха. За да става това, което става днес и да ги отворятотново, когато положинието стане неудържимо - но с актуални вече цени.
В целиясвят с енергийните източници работят мафиоти. В Италия ги гепнаха, но у нас няма да стане и ще продължава тази тенденция, която всички чувстваме на гърба си - ще плащамена инвеститори и на Мафиятавсе по-високи цени.
Брависимо за статията. Само че нещата са още по-зле. Рабитил съм в тази система 28 години.
цитирай
31. zaw12929 - Материалът - много точен, а те ГЕРБ ...
07.06.2013 18:11
Материалът - много точен , а те ГЕРБ не признават те по инерция
се оправдаваха с Тройната коалиция...

цитирай
32. ikra - Когато фактите говорят...
09.06.2013 22:15
Много стойностен и аргументиран материал!
Поздрави и успех!
цитирай
33. staler - може да се намери лесно и справед...
09.06.2013 23:21
може да се намери лесно и справедливо решение на тоя проблем.например сметките на потребителите да се диференцират като жилищните комплекси от затворен тип,резиденциите,една къща в банкя и други подобни да плащат ток по цени за веи.и без това тои си е тяхно производство.
цитирай
34. megafon - Хубаво е като пишеш да споменеш
10.06.2013 11:35
и колко договора са били сключени от тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС, защото именно при тях започна далаверата със зелената енергия и точно при тях се сключиха големите договори. При ГЕРБ нещата бяха заварено положение. И тези справки ги има, въпроса е дали ще ги напишеш..........
цитирай
35. chara - megafon Аз достъп до договори нямам. Ако ти имаш, публикувай ги.
10.06.2013 12:35
Ключов момент за една ФтЕЦ е присъединяването към електроенергийната система. Ако няма възможност за присъединяване - няма смисъл от строителство.
Предварителните договори за присъединяване, сключени с ЕРП (независимо ЧЕЗ, ЕВН или Енерего-про) трябва да се реализират до 2 г. от датата на сключването им, според наредба № 6 от 2004 г.
Пикът на соларни централи е през март-юни 2012 г. Сега върни две години назад и ще видиш кога са сключени предварителните им договори с ЕРП.
цитирай
36. chernavoda - една далавера
11.06.2013 07:11
формирането на цената е една далавера
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424710
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031