Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.04.2013 09:23 - Да те примамят с минерален извор ...
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 17639 Коментари: 22 Гласове:
70


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Национално богатство изтича в канавките на родината, 73% от минералните води се губят пред безхаберния поглед на държавна и общинска власт

Светла Василева

 

Продавам парцел със собствен минерален извор. Ако допреди години обява с подобно съдържание бе екзотика, вече се открива често сред разнообразието от недвижима собственост, анонсирана на страниците на специализирани български интернет портали и при брокерските къщи, посредници в сделки с имоти. Реален бонус ли е минералната вода, рекламирана като апетитна черешка върху тортата или сиренце в капан за наивници? 
България е една от страните-членки на ЕС

с най-много минерални води

Макар сферата им на приложение да е широкоспектърна - от лечебно-профилактична и възстановителна дейност, туризъм, производство на напитки на хидроминерална основа, бутилиране на натурални минерални води, до добив на геотермална енергия, ценни елементи, вещества, деривати и пр. - природното богатство, извиращо от недрата на земите ни, изтича неоползотворено по улици, дерета и канавки. Според последния доклад на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от 2011 г. това се случва със 72.65% от минералните ни води. Към момента прогнозите за обръщане на тенденцията не са оптимистични. Поради няколко причини.
До 1989 г. българската държава търси и изследва природните ресурси, строи санаториуми около минералните извори. Шест геологопроучвателни предприятия под шапката на Комитета по геология правят сондажи и откривайки минерална вода, я каптират и проучват обстойно. Предприятието "Нови енергийни източници" разработва системи за геотермално отопление на оранжерии. През 1997 г. Комитетът по геология и минерални ресурси е закрит, след него и други структури, занимаващи се със специфични геоложки дейности. Част от функциите им преминават към МОСВ, а държавата постепенно се оттегля от процеса на проучване и добив. В резултат на което много от водоизточниците, разкриващи минерални води, са с неоценен ресурс, други са затлачени и неподдържани, а трети направо - унищожени. Приетата преди два месеца от парламента (през ноември 2012 г.) национална водна стратегия не само че размива отговорността за състоянието на водите между шест министерства - на финансите, на околната среда, на регионалното развитие, на земеделието, на икономиката и на здравеопазването, но и напълно игнорира минералните води, отделяйки им едно единствено изречение, макар те да са обявени за

изключителна държавна собственост

в Закона за водите. В приложение щ 2 на последния надлежно са изброени 102 находища, принадлежащи на държавата, която все по-трудно се справя със стопанисването им.
Концесиите на минерални води от 28 през 2009 г., стават 26 през 2010 г., а през 2011 г. вече са едва 24. С редуцирането на броя им падат и сумите, постъпващи в бюджета от такси от 2 537 611 лв. (2009 г.) на 1 943 053 лв. (2011 г.). От концесионерите 20 бутилират минерална вода, като от тях само 7 оползотворяват между 70 и 100% от предоставеното им количество. През 2011 г. с промени в закона за ДДС държавата въвежда 20% данък върху концесионната такса, което в комбинация със свитото търсене затруднява обслужването на задълженията към фиска. Същата година в опит да се оттърве от непосилното бреме и да прехвърли част от отговорността върху други плещи, МОСВ инициира законова промяна, с която на общините се предоставят безвъзмездно за управление и ползване находища на минерални води "изключителна държавна собственост" за период от 25 години.
Към момента 68 извора са одобрени за стопанисване от местните власти. След първоначалната еуфория на общинските администрации, породена от надеждата за бързи печалби (от такси и продажба), постепенно става ясно, че изискванията и вменените ангажименти, свързани с находищата, са много, а липсата на опит в стопанисването на подобна инфраструктура - демотивираща. Пътят от решението на МОСВ за предоставяне за управление и ползване на конкретен минерален извор до получаване на дивидент от придобивката е дълъг и минава през етап на оценка на експлоатационните ресурси на находището, проектиране и узаконяване на санитарно-охранителни зони около водоизточника, изследване на актуалните му качества и получаване на балнеологична оценка и/или сертификат на минералната вода. Едва след това местните власти могат да приемат тарифа за ползването й в зависимост от целите - балнеология, спорт и отдих, хигиенни нужди, отопление и т.н., след което да издадат разрешителни за водовземане или концесия.
Минералната вода е изключителна държавна собственост, поради което наличието на минерални източници в частни имоти говори единствено за

престъпно нехайство

на администрацията - централна и местна, пропуснала да ги актува. Присъствието им в такива имоти обаче не ги прави автоматично използваеми от притежаващите ги, които са длъжни да ги регистрират, а ако не са го сторили - да ги ликвидират за собствена сметка съгласно Закона за водите. Купувачите, които са примамени от оферти за покупка на парцели, бонусирани с рекламно послание от типа "наличие на собствен минерален извор", трябва да знаят няколко неща и те са следните:
* Минералните води са подземни води с дълбоко залягане, които имат повишена температура (повече от 20о С) и/или минерален състав, газове и биологично активни компоненти, които ги отличават съществено от обичайните плитко залягащи студени подземни води в района.
* Минералните води (юридическо определение) са подземни води, за които има издаден сертификат и/или комплексна балнеологична оценка от Министерството на здравеопазването и/или стопанска оценка от МОСВ.
* Поради факта, че минералните води са изключителна държавна собственост, при покупката на имот, обявен, че притежава подобно течно богатство, ако находището е в регулация с утвърдени ресурси и учредена санитарно-охранителна зона (СОЗ) около него - т.нар. първи пояс с размери минимум от 100 кв.м, тази земя се превръща по закон в държавна или общинска собственост и няма как с нея да бъдат извършвани разпоредителни сделки. Казано по друг начин - някой се опитва да ви продаде нещо, което не притежава, тъй като доказаните минерални източници, земята под тях и около тях е изключителна собственост на държавата или общината.
* В случай, че закупите земя с непроучено находище, за да ползвате минералната вода (когато се докаже, че е такава) за балнеология, бутилиране, отопление или друго, трябва да сте наясно, че ще се наложи да го узаконите, което автоматично ще доведе до промяна на собствеността, свързана с учредяването на СОЗ в размер на поне 100 кв.м. Тази част от терена ще бъде отчуждена. Останалата е твърде вероятно да попадне във втори или трети пояс на СОЗ и върху нея ще бъдат въведени ограничения за ползването.
* Към момента българското законодателство

не предвижда вариант за ползване

на минерални води за лични нужди от находища изключителна държавна собственост.
Направих мониторинг на част от публикуваните в интернет обяви за продажба на парцели, анонсирани като притежаващи собствен минерален извор. Основният въпрос, който интересуваше моят мним "купувач", се отнасяше до статута на минералната вода (действително ли е минерална, узаконен ли е изворът и има ли надлежно оформени документи, съгласно изискванията на българското законодателство). Половината от запитаните продавачи въобще не ми отговориха. Един от анонсираните парцели се оказа на разстояние 80-100 м от минерален източник, включен в регистъра на МОСВ за находища, изключителна държавна собственост, което е и граница на СОЗ (т.е. при прецизно замерване може да се окаже, че част от него нищо чудно да бъде очуждена в полза на държавата) и при всички положения попада във втори и трети пояс с ограничения в ползването. От поясненията на останалите собственици (или посредници), които ми отговориха, става ясно, че не разполагат с лабораторни анализи, доказващи, че водата, извираща в границите на парцелите, е минерална. Сертификатите, които притежават, указват единствено годността й за пиене. Имаше опити да ме убедят, че когато температурата на водата при извора е 20 градуса, това я прави едва ли не автоматично минерална или че след като се купи парцела, ще може да се сключи концесионен договор с държавата за ползване на "минералната" вода за срок между 30 и 100 години. Имаше и уверения, че ще съдействат пред оторизираните органи за това (с многозначителната забележка "там позициите ни са силни") - отдавам го на желанието за реализиране на сделка на всяка цена. Макар че тълкуването може да бъде и друго - опит за въвеждане в заблуда с цел набавяне на облага - деяние съставомерно на Наказателния кодекс.
Едно е ясно - примамката минерален извор е сложена и главният виновник да я има е държавата, която е оставила на самотек богатство, за което други народи могат само да мечтаят. И което става все по-ценно заради усилващата се засуха И глобалните промени на климата.  

image

Обяви от мрежата
(запазен е оригиналният правопис)

Продава парцел
Площ: 25000 кв.м.   
Район: в.з. Смолян
Цена: 2 560 000 евро
Описание: Предлагаме 2,500дка. от едно райско кътче в Смолянска област. В масива има естествен минерален извор с температура на водата приблизително 20 градуса и не е присъхвал. В имота има горска хижа с прекарани кумоникаций- ток, вода, телефон. Възможно е изграждането на туристически атракций - хотели със спа центрове, изграждане на ски писта с цел отдаване под наем. Наличния минерален извор също така е една прекрасна инвестиция за бутелиране на минерална вода.

Продава парцел
град София, кв. Княжево
Квадратура:     9500 m2
Цена: 2 850 000 EUR
Уникален парцел със собствен минерален извор, подходящ за изграждане на УЕЛНЕС И СПА хотел и бутилираща фабрика за минерална вода!

Къща за продажба
Населено място: близо до Пампорово
Площ: 70 кв.м.
Градина: 4008 кв.м.
Цена: 58000 И
Най-голямото предимство на имота е собствения минерален извор. Площта на парцела позволява да се построи комплекс от няколко къщи с прекрасен двор и басейн.

Продава парцел
Пловдив област: гр.Баня
Цена: 34 300 евро   
Парцел 980 кв.м. в курортната зона на града със стара къща за събаряне, има ток, вода, канал, път. Парцелът се намира до хотел Строител и сондаж на минерална вода със свободен дебит 6 л/сек. Подходящо за къща, семеен хотел, минерален басейн или друго

Продава парцел
Благоевград област, с. Баня
Квадратура: 500 кв.м
Дворно място (УПИ) с гледка към борова гора, в непосредствена близост до Римска баня и минерален плаж. Притежава минерален източник с Т=58 С, перфектен за балнеолечение и СПА процедури. Цена при запитване.

Продава парцел
Площ: 1500 кв.м.
Гр. Троян
Цена: 15 000 лв   
земеделска земя местност " Попишка" с каптиран минерален извор в него

 



Гласувай:
70



1. chavdar01 - ВЪВ ВЕЛИНГРАД ХОРАТА СИ ВАРЯТ БУРКАНИТЕ СЪС ЗИМНИНАТА НАПРАВО НА УЛИЦАТА,
29.04.2013 10:01
СЪС СВОБОДНО ТЕЧАЩА ВРЯЛА МИНЕРАЛНА ВОДА?!
цитирай
2. chara - chavdar01 Бравос!
29.04.2013 10:14
На това му се вика "социална политика"!
Някои биха го определили и като престъпна безстопанственост, но кой ти гледа ...
цитирай
3. анонимен - Толкова ли е трудно част от европ...
29.04.2013 10:23
Толкова ли е трудно част от европейските пари да отидат за отваряне на цехове за бутилиране на водата или трябва да чакаме Нестле да им сложи ръка?После ще пием бутилирана чешмяна вода,а нашата ще се изнася за чужди потребители?
цитирай
4. katan - Всичкото ни природно богатсто
29.04.2013 10:32
изтича незнайно къде.
Да, във Велинград хората перат с минална вода /не знам за зимнина, не съм виждала/, която извира буквално през няколко метра /поне така беше преди 15-ина години/.
Поздрави за пореден път за поредния:) постинг!
цитирай
5. chavdar01 - ТО ДА БЕШЕ САМО МИНЕРАЛНАТА ВОДА.......................
29.04.2013 10:38
ТЯ НАЦИЯТА НИ "ИЗТЕЧЕ" В ЧУЖБИНА!
цитирай
6. chara - анонимен - Толкова ли е трудно ...
29.04.2013 10:48
Не знам! От моя гледна точка - не е!
Обаче може би няма "наши" хора желаещи да се занимават с производство, макар това точно да не е производство.
цитирай
7. chara - katan В последната стратегия за водите - минералните пак ги няма ...
29.04.2013 10:49
Питам се защо?
И нямам отговор!
цитирай
8. chara - chavdar01 - ТО ДА БЕШЕ САМО МИНЕРАЛНАТА ВОДА
29.04.2013 10:54
Така е ...
Ама това не означава да стоим спокойно и да гледаме как Титаник потъва по нечий план!
цитирай
9. pvdaskalov - Г-жа Васиева,
29.04.2013 11:00
Постинг като вашия се изчита докрай, макар и да е дълъг, тъй като е компетентно написан и поставя сериозни въпроси. Но и аз имам един. Стават земетресения, т.е. вероятно се поразместват и земни пластове. Правят ли се след това анализи, дали се е променил минералният състав на даден извор?
цитирай
10. pvdaskalov - Г-жа Васиева,
29.04.2013 11:01
Постинг като вашия се изчита докрай, макар и да е дълъг, тъй като е компетентно написан и поставя сериозни въпроси. Но и аз имам един. Стават земетресения, т.е. вероятно се поразместват и земни пластове. Правят ли се след това анализи, дали се е променил минералният състав на даден извор?
цитирай
11. aip55 - Браво Чара
29.04.2013 11:26
Добър постинг, но не вярвам за да се вземе поука от управляващите!
цитирай
12. chara - pvdaskalov Там, където има интерес - от община или от частни лица - се правят такива
29.04.2013 11:38
анализи.
Останалото е ... на самотек.
Жалко, защото не си даваме сметка, че така изтичат пари от джоба на всички ни.
цитирай
13. chara - aip55 Е, надеждата умира последна! Трябва да се говори и да се пише за тези неща, пък
29.04.2013 11:39
кой знае, може и да им дойде времето.
цитирай
14. blackpredator - :)
29.04.2013 11:49
Произходът на минералните води е или минерализирани вадозни/повърхностни/, или ювенилни /магмени/. В тоя смисъл, съставът не се променя при земетресения. Наблюдава се само увеличение количеството на радон. При Велинградското земетресение се наблюдаваше повишаване нивото на минералните води в някои сондажи, следствие на повишеното петростатична налягане, преди земетресението.
цитирай
15. chara - blackpredator Благодаря за уточнението!
29.04.2013 12:26
:)
цитирай
16. krassko - А сега погледни от другата страна :)
30.04.2013 02:25
Поинтересувай се колко трябва да се плати за да се ползува минералната вода за бутилиране, или за отопление на оранжерия и ще се убедиш, че е безсмислено.

цитирай
17. chara - krassko Концесионните такси са върху 80% от полезния дебит (по памет)
30.04.2013 07:19
Могат да се видят в регистъра на концесиите и в отчетите на МОСВ.
Има концесии, при които литърът е 0.01 лв. Има и други, които не усвояват количествата и просто дават едни пари за ... и аз не знам за какво. Но имат договор и трябва да го спазват.
Това е.
цитирай
18. syrmaepon - Не е престъпно нехайство, а безу...
30.04.2013 11:41
Не е престъпно нехайство,а безумие...
цитирай
19. bojo12345 - Когатао бяхученик във втори клас през 1956 г. ни водиха ...
30.04.2013 16:25
На Хасковските минерални бани.ИЗВОРЪТ е втори по температура на минералната ( 98 градуса ) вода след тази на Сапарева баня.Бяха ни казали да си носим по две сурови яйца.
За две минути ги свариха в минералният извор.На реката от горещата вода бяха построени едни от първите за онова време оранжерии.Отглеждаха цветя и домати.
Когато стана земетресението във Велинград , изворът в Михалково промени дебита си и известно време водата бе мътна и негодна за бутилиране.
Трябва да ценим това национално богатство -минералните води , но всичко е в ръцете на политиците ни .От тях зависи бъдещото развитие минералните извори.
цитирай
20. harvi - Чара, ти си го казала в началото -
30.04.2013 23:55
всички виждат проблеми, а не възможности, и в никакъв случай - отговорности :) Интересно ми е какво биха направили японците или скандинавците с такова богатство! Скоро чух, че над 60-70 % от питейната вода също изтича. Това е така, защото няма закони или те не се спазват и след това никой не търси наказателна отговорност.
Трябва да се научим на по-голям граждански контрол и активност - както ти правиш с този пост.
Поздрави
цитирай
21. chara - harvi Да закони има. Няма контрол - постоянен и безпристрастен.
02.05.2013 08:48
Това е проблемът.
:)
цитирай
22. kostadin - Всъшност нашият народ вече си няма ...
07.05.2013 11:18
Всъшност нашият народ вече си няма държавно управление.Откровения бандитизъм е държавната ни политика
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425085
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031