Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.01.2013 10:26 - Марин Върбанов - вълшебникът, очаровал три континента
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 30883 Коментари: 35 Гласове:
93


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Европа, Азия и Австралия са пленени от смелите фантазиии и уникални експерименти на българина в областта на арт-текстила

 

 

     През 80-те години на миналия век талантът на един творец тъче ефирни  мостове, свързали България с Китай, Франция и Австралия. Завинаги. Името му е Марин Върбанов – художник, преподавател, експериментатор в областта на  меката скулптура, създател на школа в арт-текстила.

image

     Роден през 1932 г. в Оряхово, още като дете остава сирак. Осиновява го семейството на ковача Иван Върбанов. Умението му да рисува е оценено, когато през 1951 г. е приет в Националната художествена академия в София, специалност „Скулптура“. Само след две години печели  стипендия и заминава за Китай, съгласно спогодба за обмен на студенти между двете страни. Докато изучава живопис, история на изкуството и обработка на текстила в Пекин, се запознава със Сун Хуай Куей. Връзката им обаче изглежда обречена. Браковете с чужденци в онези години са забранени и немислими. Отчаяни и решени да останат заедно, Марин и Сун пишат на Чжоу Енлай, председател на Държавния съвет на Китай, който изненадващо им дава съгласие  да се оженят. Това е първият смесен брак в новата история на Китай. В края на 1958 г. Марин Върбанов, наречен от преподавателите си Ман Ван, се завръща в България заедно със съпругата си и дъщеря им Боряна, чието китайско име е Сун Цяо Хун (в превод “Малка дъга”). Тук  в София се ражда второто им дете – Феникс.
     Върбанов е първият български художник, получил специално образование в областта на декоративния текстил. Още със завръщането си през 1959 г. той инициира създаването на специалност “Текстил” към приложния факултет на  Националната художествената академия и от 1960 г. поема ръководството й. Енергията му не познава граници. Преподаването на студентите върви паралелно с ръководството на Ателие за тъкани и гоблени към Творческия фонд на Съюза на българските художници (1967 г. – 1970 г.) и с творчески търсения, положили основите на така наречения "триизмерен гоблен". Експериментира, изливайки в калъп форми от сезал, споени със смола, изгражда обемни и стоящи в пространството текстилни пластики. Авангардните му хрумвания нямат аналог у нас  в онези години. Възпитаник на китайската художествена школа, в България той се обръща към старата родопска пластика – халищата и тепаната вълна, съчетавайки древните традиции с нова визия. 

image

     "Колони"

image

      "Блян"
     Наричан “магьосникът в текстила” проф. Върбанов поставя началото на цяла школа български текстилци, която възражда основата на килимарството. Събира в едно балкански, родопски и странджански багри, съчетава вълна, памук, коноп,  достигайки съвършени форми от привидно примитивен материал. Творбите му - стенни килими, скулптури от вълна и памук, фрески от гайтани, макар и с много български дух са космополитни и мерят ръст със световни образци. Той е и първият български творец и преподавател, акцентирал вниманието върху взаимодействието между архитектурна среда и гоблен.

image

     "1300 години България"   

    През 1974 г. Марин Върбанов заедно със Сун Куей заминава за Франция, търсейки нови хоризонти за изкуството си. През 1979 г. излага гоблените си в галерия "Одермат" в Париж. Уникалността и красотата на творбите му са забелязани от френския дизайнер Пиер Карден и получават подкрепата на известната изкуствоведка от български произход Дора Валие. Между 1967 г. и 1982 г. той ще се превърне в дете на света, пътувайки непрекъснато между София, където ръководи ателието за тъкани и гоблени, Париж, където работи в Международния център по изкуствата и притежава ателие зад Нотр Дам дьо Пари, и Сидней (Австралия), където преподава в университета и основава Център за гоблени. Изключително активната му творческа дейност е свързана и с многобройни участия в изложби в Париж,  Москва, Прага, Берлин, Варшава, Сан Франциско, Вашингтон, Лозана.

     В творческата си зрялост през 1985 г. “магьосникът в текстила” се връща  в Китай, за да стане първият чужденец преподавал дизайн и да въведе системата на меката скулптура в изкуството. И тук, също като в София, основава катедра "Текстил" в Художествената академия на Ханджоу  и ателие, което днес е Институт за съвременна текстилна пластика „Върбанов”. С опита на човек, изучавал разнообразни текстилни техники в различни точки на света, той насочва  учениците си не да следват това, което се прави в Европа и в Америка, а да се върнат към китайските изобразителни традиции - изкуството на печата,  калиграфията, живописта, бронзовите релефи, гравирането на камък и оттам да черпят вдъхновение.

image  "Конфронтация"

     Съживената древност – това е водещата нишка в по-голямата част от творчеството на Марин Върбанов. По тази пътека вървят първите му китайски възпитаници и не случайно правят пробив на биеналето в Лозана, смятано за най-престижния световен форум по художествен текстил,  с модерно изкуство, преосмислено през китайската древност. Двама от тях - Сю Дзян и Шъ Хуей в знак на признателност, пишат  “Ода за Марин Върбанов”. В Ханджоу има негова показна работа, която се пази като икона. В нея той демонстрира различни техники на тъкане, на връзване. Тя е сложена в рамка в ателието по текстил.  


image

     "Халки"    

     Успоредно с обучението на млади художници Ман Ван непрекъснато експериментира с начини за създаване на обеми от тъкан, използва еластични ленти, които разполага свободно в архитектурната среда, включва камък и метал, дори използва лазер, за да подсили ефекта от композицията. В основата на своите абстрактни построения започва да поставя гигантски вериги и други натоварени със символика елементи. Така задълбочава търсенията си по посока на инсталацията, изпреварвайки  отново своето време.

     Умира през 1989 г. на 56 години в Китай. Прахът му е погребан в София, Париж и  Пекин. Времето не стига, да реализира всичките си проекти и мечти като тези за изложба в Парижкия “Бобур”, за съчетаване на китайски йероглифи с български фолклорни мотиви, за разстилане на гигантски текстилни форми над езерото в Ханджоу.
     Много от творбите му греят на стените на официални сгради по света – “Кукери” (1969 г.) правена за Palazzo del Quirinale в Рим, “Родопска песен” (1969 г.), намираща се в Министерски съвет във Варшава, “Стари икони” (текстил и метал, 1981 г.) в Национален дворец на културата в София, серия от шест гоблена в резиденция Бояна. Един от последните му гоблени – “Импулси” е правен по поръчка на Пиер Карден за легендарния френския ресторант “Максим” в Пекин.  
    Извел изкуството на текстила от стандартните две измерения и превърнал го в три-измерно, преподавал на три континента – Европа, Азия и Австралия, основал катедра “Текстил” в Художествените академии на София и Ханджоу, професор Марин Върбанов оставя красива следа в света на прекрасното, школа в художествения текстил и дизайна и мостове, по които България само трябва да мине.      

 

Светла Василева





Гласувай:
93



1. tili - Каква изненада!!!
14.01.2013 10:37
Благодаря ти, Светла, благодаря ти от сърце за този чудесен портрет на моя професор! Не мога да намеря думи за по-дълъг коментар, просто слагам това в блогрола си и ще го разпратя на всичките си колеги и приятели.
цитирай
2. chavdar01 - А В БЪЛГАРИЯ-СОФИЯ,
14.01.2013 10:49
НА ТЕКСТИЛНИЯТ ТЕХНИКУМ ПО ВРЕМЕ НА СОЦА МУ КАЗВАХА "ПАРЦАЛЕНОТО"!
КАКВО ОТНОШЕНИЕ САМО,А?!
цитирай
3. chara - tili Разбрах от твой коментар някъде из блога вероятно, че си негова ученичка!
14.01.2013 10:51
Скоро, преди месец-два имаше изложба в галерия Средец на негови ученици.
Възхитителни неща! Надминали са учителя си!
Но и днес има защо да сведем глава пред гения му!
:)))
цитирай
4. blackpredator - Впечатлен съм!
14.01.2013 11:03
Тоя не бях го чувал.:)
цитирай
5. chara - chavdar01 Не знаех за "парцаленото".
14.01.2013 11:06
За отношението съм наясно.
То тук известно време и само чалгата беше на мода и децата, завършили оперно пеене ги гледаха с презрение. Обаче имам приятелка българка, която е оперна певица в Германия. Всеки път като си дойде ми повтаря едно - не гледай какво се случва тук. Това тук не е мерило за случващото се в Европа и всвета. Светът продължава да издирва таланти и красиви гласове. И да слуша опера.
цитирай
6. katan - Поздрави за постинга и за историята, Светле!
14.01.2013 11:14
Още като прочетох заглавието и името - Марин Върбанов - си помислих за точно за него- за проф. Марин Върбанов “магьосникът в текстила”.
Познавам една негова талантлива ученичка, която е написала и първия коментар тук.
Поздрави и благодарности!
цитирай
7. tili - Ненадминат е :)
14.01.2013 11:20
То е все едно да кажеш, че Роден е надминал Микеланджело.
Марин просто освободи мисленето ни и ни тласкаше неуморно в посоката на истинската творческа и духовна свобода. Ако си вътрешно свободен, няма граници във всякакъв смисъл, които да те спрат. Така живя той, това е неговото завещание. Другото е работа и - докъдето стигнеш. Неговите хоризонти бяха високи и далечни.

Ето още един материал от Юлиан по темата:
http://ulian.blog.bg/izkustvo/2010/09/19/tekstil-li-be-da-go-opishesh.607893
цитирай
8. chara - blackpredator - "Впечатлен съм!"
14.01.2013 11:20
:)
цитирай
9. natali60 - Благодаря ти, Светле,
14.01.2013 11:27
за интересния постинг. Трябва да познаваме великите си таланти.
Поздрави! :)
цитирай
10. chara - katan И аз благодаря!
14.01.2013 11:29
:)
цитирай
11. chara - natali60 България има гениални творци! Просто не ги познава!
14.01.2013 11:30
:)
цитирай
12. iliada - Беше удоволствие за мен да посещ...
14.01.2013 12:10
Беше удоволствие за мен да посещавам изложбите му в София,Чарка!
цитирай
13. chara - iliada Талант ...
14.01.2013 12:22
Каквото и да кажа, все ще е малко, каквото и да напаша - все няма да е достатъчно!
цитирай
14. stefbelchev - Tili...Аплодирам Вашия коментар! Кратко, ясно, съдържателно...
14.01.2013 15:31
В тази връзка моето демократично коментарче е: Човекът днес или в миналото робът, примерно Езоп, е личност, достойна за аплодисменти, когато вършейки майсторски творенията си, допринася за усъвършенстването на духовния мир на околните...При условие, че околните имат елементарни понятия по темата и материала, за да го оценят...Когато околните не го забелязват и не го припознават за майстор или гений, а аплодират личности-тип зеленчуци и зарзавати, редно е геният да потърси подходящата среда и почва на друго място...Геният е представител на земляните, а не на отделна нация или етнос!

tili написа:
То е все едно да кажеш, че Роден е надминал Микеланджело.
Марин просто освободи мисленето ни и ни тласкаше неуморно в посоката на истинската творческа и духовна свобода. Ако си вътрешно свободен, няма граници във всякакъв смисъл, които да те спрат. Така живя той, това е неговото завещание. Другото е работа и - докъдето стигнеш. Неговите хоризонти бяха високи и далечни.
Ето още един материал от Юлиан по темата:
http://ulian.blog.bg/izkustvo/2010/09/19/tekstil-li-be-da-go-opishesh.607893

цитирай
15. hristo27 - Творбата му "1300 години Б...
14.01.2013 15:35
Творбата му "1300 години България" е наистина уникално произведение!
цитирай
16. stefbelchev - Маестро Чавдар01...Нищо ново днес не се е променило, някои пак са тук и ги именуват със зеленчукови имена?!?
14.01.2013 15:35
chavdar01 написа:
НА ТЕКСТИЛНИЯТ ТЕХНИКУМ ПО ВРЕМЕ НА СОЦА МУ КАЗВАХА "ПАРЦАЛЕНОТО"!
КАКВО ОТНОШЕНИЕ САМО,А?!

цитирай
17. stela50 - Поздрави за чудесното представяне на един Голям талант !
14.01.2013 15:52
Научих много подробности ... с възхищение от творбите му .
Благодаря, Чара !
цитирай
18. kostadin - За да има върхове е нужна школа ...
14.01.2013 16:08
За да има върхове е нужна школа
Колко школи бяха погребани от безхаберното отношение на крадците ограбили не кокошките на комшията ,а България
цитирай
19. chara - stela50 Беше удоволствие и за мен!
14.01.2013 16:21
:)
цитирай
20. apostapostoloff - Страхотни неща!
14.01.2013 16:25
Изумителен творец!
цитирай
21. chara - kostadin За да има върхове сякаш са нужни и смелост и свобода!
14.01.2013 16:32
:)
цитирай
22. razkazvachka - Винаги съм се чудела какви хора правят стенните релефни гоблени
14.01.2013 18:35
много интересна информация - нещо, което не знаех
цитирай
23. rustam - Чудовищен талант
14.01.2013 19:02
е професор Върбанов!
При това, едновременно "космополитен" и заедно стова - верен на българските си корени. Не като някои "световни творци", забравили откъде са тръгнали.
цитирай
24. bigbro - Поздрави, Светла!
14.01.2013 20:00
Не знаех за този човек... независим, талантлив...явно не е бил от "правилните" хора
цитирай
25. estirbg - Нужни са още такива статии за забравените български колоси! Благодаря ти, Светле, че си се докоснала до този самобитен уникален българин!
14.01.2013 20:49
Наистина сме слепи и не виждаме, че сред нас има още толкова всеотдайни и даровити сънародници - трябва да ги подкрепяме и насърчаваме още приживе, защото днес живеем наистина в жалки времена, когато се гази пшеницата, а се ценят плевелите...
цитирай
26. faktifakti - Уникално.
14.01.2013 21:01
Прочетох с голям интерес.
цитирай
27. helios - Невероятен талант!
14.01.2013 22:22
Поздрави и благодарност, Chara!
цитирай
28. gocho52 - Благодаря!...
15.01.2013 10:12
Не го познавах.
Искам да мога като него...
цитирай
29. kostadin - :)Мислиш ли, че лъвовете са смели ...
15.01.2013 20:36
chara написа:
:)

Мислиш ли ,че лъвовете са смели Остави го без вода и му гледай саира
Необходима е подържаща среда.Днес такава вече няма .По тази причина хората над 2 000 000 души са в чужбина.По всички жизнено важни енергиини възли в държавата ни има само алчни паразити ... или нямаме държава
цитирай
30. mvls - Много интересен постинг!
15.01.2013 23:55
Много интересен постинг!
цитирай
31. mihala - Благодаря!!!
18.01.2013 15:44
Благодаря!!!
цитирай
32. andromen - Вълшебник........
30.01.2013 16:46
...Когато, в началото на 80-те години започнах да се занимавам с дизайн, го открих - невероятен, земен, мъдър, извисил българското хиляди пъти повече от всички казионни PR кампании.....Каква топлина, изящество и мекота струи от гоблените !...
Поздравявам те за този постинг!
цитирай
33. chara - andromen Благодаря!
30.01.2013 17:13
Чух за него на една среща, на която присъствах в София между представители на ТК Коприна и китайци от Ханджоу. Те говореха за него като за ... божество.
Нищо не знаех за него, но ми стана интересно. Оказа се - колос!
цитирай
34. ok3223 - Брависимо за поста. Здравей!
15.01.2014 08:41
Не знаех нищо конкретно за този мъж. Чудо човек и творец, и българин, българин ...
Никак не се е срамувал, че е дете на България, както много нейни чада, паразитиращи у нас и в чужбина на неин гръб.
Жалко, че е починал толкова млад.
Можел е да направи още много за България.
цитирай
35. jivi93 - За това трябва да се говори
03.05.2017 16:24
Не бях чувала за този велик българин до преди седмица, когато попаднах на статия във вестник "Всичко за семейството". Много се впечатлих, че имаме толкова интересен творец, а не се говори за него. Затова искрено се зарадвах сега като открих този пост. Чудесно е, че има хора като теб, които да разказват за такива славни личности. Но е жалко, че не се говори за това по телевизиите. Съвременните българи имат нужда да научат, че имаме художници забелязани и тачени от ценители на изкуството в цял свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417564
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031