Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.01.2013 10:03 - Българската диаспора - граждани "второ" качество
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 29377 Коментари: 57 Гласове:
88


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     България е там, където има поне един българин. Значи – навсякъде. Или поне в повечето кътчета на планетата. Данни на министерство на външните работи (МВнР) сочат, че към 2010 г. българските граждани в чужбина са над 1 млн., без тези в Турция. Според дипломатическите ни представителства обаче,  към 2011 г. броят им общо надхвърля 2 млн. души. Държавата България няма точна статистика за своите граждани, напуснали границите й. Така както няма никаква статистика за българите, учещи във вуз или специализиращи и пишещи докторати извън пределите на страната. Било трудно събирането на подобна информация. Едва ли не, невъзможно. Според чиновниците. Ние знаем, че това не е вярно.

     Държавата България в лицето на последните управляващи и тяхната програма за европейско развитие (от 2009 г.), обеща да разработи общонационална стратегия за съхраняване и разпространение на българската култура, идентичност и език и за гарантиране на правата на българите по света. Подобен документ днес, само няколко месеца преди изборите за парламент, все още не е факт. Миналият на първо четене в народното събрание Закон за българите и българските общности извън Р България (ЗББОИРБ) е оттеглен. Поради очевидната му несъстоятелност и протестите на диаспората срещу един чисто формален акт, създаден без нейно участие с цел уреждане статута на държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и официализиране на политики, които ще се водят от назначени бюрократи, дистанцирани от исканията и проблемите на емигрантите, нямащи нищо общо с тях.

     Държавата България чрез управляващите политици заяви от високи трибуни, че ще привлича обратно напусналите я нейни граждани. Премиерът Борисов дори се ангажира със срок - до три години, през които ще се реализират европроектите и ще се построят магистралите. Сякаш емигрантите са напуснали родината ни заради факта, че няма къде да карат колите си, а не поради липсата на перспектива, лоши икономически условия, непредвидима бизнес среда, бавно действаща съдебна система, висока степен на корупция, тромава администрация, недружелюбни институции, безнаказана престъпност, двойни стандарти и унизително отношение.

     България е там, където има поне един българин. Нейните граждани,  независимо от географската си локация, са с равни права и задължения. По конституция (чл. 26, ал. 1). Действителността обаче е различна от записаното в основния закон. За разлика от живеещите в страната, българите, установили се в чужбина, нямат нито легитимно институционално представителство (съгласно действащите към момента нормативни актове) нито пряко политическо представителство в парламента. Предвид стресиращите данни на статистиката, наредили българската нация сред най-бързо топящите се в света, комбинирани с факта, че сме разпознавани като един от водещите донори на “сиво вещество” и не можем да се похвалим с добра демографска перспектива, смислена политика и реални стъпки в посока приобщаване на емигрантите към националния живот са повече от крещяща необходимост. Евтини ПР-ходове като срещи на политици със задграничните общности, съпроводени с поредните обещания на килограм и  кресливи лицемерни послания - “ще върнем младите”, адресирани към българите в страната, вече не са ефективни. 

     Българската емиграция, особено тази от последните 20 години, е сравнително млада и все още има силни връзки със страната. Фактът, че само за 2011 г. българите в чужбина са превели на свои близки 770.1 млн.евро (по данни само от официалните канали), сума над шест пъти по-голяма от преките чужди инвестиции (125 млн.евро), ги превръща в значим икономически фактор. Това едва ли винаги ще така. С увеличаване на годините зад граница, мостовете стават все по-крехки. Нужно ли е да чакаме рухването им, за да започнем да ги строим отново.

     Стари европейски демокрации са намерили форми за приобщаване на емигрантите си към проблемите на страните-майки, за включването им  в националния живот и използване на енергията, експертизата и контактите им за разширяване на влиянието, ненатрапчиво лобиране или дори за откровена икономическа експанзия. Първият подобен изборен орган в Европа - Асамблеята на французите от чужбина (създаден като Висш съвет на французите от чужбина през 1948 г.)  има консултативни функции към правителството по въпроси, засягащи френските граждани по света и френското присъствие зад граница. Италианската диаспора е представена (от 1989 г.) чрез комитети на емигрантите към дипломатическите представителства и генерален съвет на италианците от чужбина. По подобен начин са организирани и испанските емигранти (от 1987 г.). Португалците разполагат със Съвет на португалските общности (от 1996 г.).

     България е единствената страна на Балканите, чиято диаспора не е институционално представена в страната. Съгласно сега действащия Закон за българите живеещи извън Р България (ЗБЖИРБ ), който е в сила от 2001 г. би трябвало да е създаден и да функционира Национален съвет на българите по света. Такъв обаче няма. Понеже над 10 години никой така и не написва правилник за прилагане на закона. В действителност дори и да беше създаден, този орган по своя замисъл, същност и начин на конституиране щеше да е далеч от реалния свят на диаспората т.к. по дефиниция 9-членния му състав се избира не от нея, а от народното събрание (7 члена), президента и  министерски съвет (един от министрите се определя за представител в съвета). Подобна формация би легитимирала държавата, но не и емигрантите. В заключителният акт на конференцията “Политика за българите в чужбина”, състояла се в Брюксел през ноември миналата година,  представители на българите по света настояват за:

- провеждане на избори за легитимни и представителни редовни Обществени съвети по държави, със статут на консултативни органи към дипломатическите представителства;

- създаване на реално действащ изборен национален орган - Национален съвет на българите в чужбина, съставен преобладаващо (минимум 4-5) от представители на българите зад граница, на администрацията на българското президентство, излъчени от парламента депутати и представители на изпълнителната власт.

     Изборът на Обществени съвети като консултативни органи към дипломатическите представителства технически е осъществим още с предстоящия това лято парламентарен вот. Като организация е необходимо огласяване на кандидатите за съветници и поставяне на допълнителна урна в помещението за гласуване. Проблемът е в наличието на политическа воля за подобен акт, доколкото съгласие за провеждане на подобен избор трябва да бъде дадено от МВнР, а то към момента предпочита да не коментира темата.

     Освен че нямат легитимно институционално представителство, емигрантите ни са лишени и от пряко парламентарно присъствие, макар конституцията да прогласява равни права и задължения за българските граждани, независимо от географското им местоположение. Така създаването на закони от народното събрание, писането на подзаконови нормативни актове и въвеждането на административни практики, които ги засягат пряко, става без да има кой да защити правата и интересите им.

     На последните парламентарни избори (2009 г.), гласувалите зад граница са 156 195, но въпреки това те нямат свои депутати в парламента. Съществуващото  законодателство не предвижда в избирателен район “Чужбина” да се регистрират партийни листи или независими кандидати,  както в останалите 31 многомандатни избирателни района на страната. Гласовете на емигрантите се разпределят било в Перник, било във В. Търново, Габрово или Шумен, постигайки двойно негативен ефект. От една страна подобно “упражнение” обезсмисля гласуването т.к. не води до пряк резултат и дистанцира диаспората от случващото се в България. От друга, изкривява вота на избирателите в страната в районите, които получават гласовете от чужбина.

     В Европа и дори на Балканите вече е решен проблемът с директното представителство на емигрантите в националните парламенти чрез депутати, избрани в обособени избирателни райони зад граница. Тази практика е установена във Франция, Португалия, Италия, Румъния, Сърбия, Македония и Хърватска (виж таблица). У нас политиците се правят, че подобен опит не съществува, лишавайки и дистанцирайки с лека ръка над 1.5 млн. български граждани от пряко представителство в народното събрание. Нещо повече. Сегашните управляващи въведоха с Изборния кодекс най-рестриктивните условия за гласуване в чужбина за последните 20 години. Те наложиха  практиката на фактическа активна регистрация чрез изискване за предварително подаване на заявления за гласуване, завишиха минималния брой необходими заявления за откриване на избирателна секция извън дипломатическите представителства - от 20 на 100, премахнаха възможността за откриване на избирателни секции по преценка на посланиците, увеличиха срока за подаване на заявления - от 20 на 25 дни преди датата на изборите. ЦИК също постави допълнителни препятствия при упражняване на избирателното право от диаспората, затруднявайки изпращането на заявления за гласуване по електронен път, изисквайки то да става само в сканиран вид по и-мейл и задължително в един определен електронен формат (pdf.). Администрацията на МВнР пък, по собствените й признания, не е отчитала заявления ако не са изпратени едно по едно, всяко в отделен и-мейл или писмо. Държавната администрация, с помощта на информационните масиви на МВР и ГД ГРАО успя да  направи забранителен списък за гласуване на местните избори, включващ над 600 000 български граждани, добросъвестно декларирали пред нея настоящ адрес в чужбина., вместо да използва тази информация за оценка на необходимия брой избирателни секции по държави.


Изборна статистика

НС 2001

НС 2005

НС 2009

Общ брой секции в чужбина

157

344

274

Общ брой градове в чужбина,

в които се  гласува

       117

240

155

Гласували в страната и в чужбина

4 568 191

3 747 793

4 323 581

Гласували в чужбина

       64 822

       77 020

     156 195

 Данните са от “Избори в чужбина 2001 -2011: изборни статистики и еволюция на законодателството, критики и препоръки”, д-р Стефан Mанов и проф. д-р. Любомир Гаврилов

  

 

Държава

Парламент

Сенат

Балканите

Хърватия

6-10/160 депутати

(плаващ мандат)

-

 

Македония

3/120 депутати

-

 

Румъния

4/344 депутати

2/137 сенатори

Европа

Франция

11/577 депутати

12/343 сенатори

 

Италия

12/630 депутати

6/315 сенатори

 

Португалия

4/230 депутати

-

 Страни, въвели политическо представителство на диаспората в националните парламенти. Данните са от презентация на  Временните обществени съвети на  Българите в чужбина, представена на конференцията  в Брюксел м. ноември 2012 г.

 

     През 2011 г. българите успяхме да се преброим  електронно през мрежата (41.1% по данни на НСИ) и резултатите бяха признати за валидни. Учудващо е, при съвременното развитие на технологиите и възможностите, които предоставят за дистанционен обмен на информация, защо досега на българските граждани в чужбина не е даден шанс за интернет гласуване. Освен, че ще бъде по-евтино, вероятността повече емигранти да се възползват от правото си на избор е огромна. Годината на парламентарните избори и особено настоящият момент, в който върви обсъждане на Изборния кодекс е чудесна възможност за корекция на съществуващата несправедливост по отношение на институционалното представителство на диаспората и на прякото й представителство в народното събрание. Ще има ли обаче политическа воля …

 



Гласувай:
88



1. chara - radosslav Няма точна статистика. А и иде реч единствено за българските
10.01.2013 10:30
граждани.
Не за етнически българи.
Учащите се българи по света, по данни на Евростат са не повече от 30 000. И да , не се връщат в страната.
Не виждат перспектива за себе си тук.

цитирай
2. mt46 - Да,
10.01.2013 10:47
възможността и за електронно гласуване е разумно решение... Политиците ни /особено герберите/ показаха, че нямат никаква воля за промяна в интерес на демокрацията, на народа...
цитирай
3. chara - mt46 Политиците не са заинтересовани от пряко парламентарно представителство
10.01.2013 11:09
на диаспората понеже няма как да си я "напазаруват", нито да я подчинят.
Очевидно това е проблем.
Очевидно е също обаче, че тези хора няма да стоят със скръстени ръце повече.
И не бива!
цитирай
4. voxpop - Няма точна статистика, но близо 3 ...
10.01.2013 11:13
Няма точна статистика, но близо 3 милиона и половина са с дългосрочните емигранти, а според някои статистики надхвърлят 4 милиона. Ако към тях добавим бесарабските българи, българите от западните покрайнини, българите в Молдова, Гърция, Турция, Македония и т.н. може би ще се се закръглят около 5 и половина. И като няма точни статистики, се носят слухове. Аз например съм чувал, че общо българите и техните наследници по света са около 20 милиона. А защо няма точни статистики и кого ползва това? А да се говори за етнически и неетнически българи в настоящия момент е направо взривоопасно. Всеки, който живее в България и е български гражданин, е длъжен да се съобразява с българските закони и традиционните български ценности. Точка! Така както е в Германия, Обединеното Кралство и всяка друга цивилизована европейска държава.Това, че некадърните ни корумпирани политици заиграват на болезнени етнически струни, отдавна трябваше да е червената лампичка и лакмусът кой чии поръчки изпълнява и на кого слугува!
За много години, Чара:)
цитирай
5. chara - voxpop Възможно е да си прав. Аз затова направих уговорка, че става въпрос
10.01.2013 11:51
единствено за българските граждани. Защото точно част от тях са дискриминирани на географски принцип.
Има и друга дискриминация.
Ако си български гражданин и още на някаква държава (казус двойно гражданство) по сега действащите нормативни урадби НЯМАШ ПРАВО да се кандидатираш за общински съветник. Но забележи. Ако си гражданин на страна, член на ЕС и живееш в България в срока, отговарящ на изискванията за уседналост - можеш да се кандидатираш и дори да те изберат. Мисля, че в Габрово има такъв прецедент.
цитирай
6. tit - Политическата каста
10.01.2013 12:15
няма интерес от поставянето на емигрантите на равна нога с "поданиците" тук, у нас.
Отказът им да се примирят с условията в страната вече ги прави бунтари. А властта търси послушковци, примирени с онова, което им се дава.
Бъди сигурна, че дори да успеят да си извоюват свой орган, партократите ще успеят да всеят и там разкол и да го манипулират.
Дано съм лош пророк!:)
цитирай
7. chara - radosslav Re: шега
10.01.2013 12:21
Ще дойдем .Що не ...
Гледай само, след юли т.г. поредната "порция"!
цитирай
8. dedenze - Много важна тема !
10.01.2013 12:31
Действително икономическите емигранти са над 2 милиона и това отчита света, а не нашата статистика ! Няма политическа воля да се определи и публикува точната бройка.Тук живеят днес по- малко от 7 милиона, при 9,3 милиона в 1987г. ! Тези емигранти в последните 23 години са добре образовани, информирани и способни хора, които спокойно могат да се нарекат - цвета на нацията. Още по- малко се анализира какво, къде, и срещу какво работят тези хора, реално върнали в България милиарди евро, долари и пр....Те се маргинализират от медии и партии, като се създава впечатление, че всички проституциират и мият чинии, без даже и да се досетят, че няма толкова чинии в САЩ и пр....!? Умишлено се създават хистерии свързани с ДПС и изгонените по време на "възродителния" процес!
Това се прави с ясната цел, да бъдат лишени от правото на вот, даже и от частната им собственост тук, причината също е ясна, политическите партии не могат да ги предвидят, обхванат и манипулират, страхуват се от тях !
България няма самостоятелна цел и идея за развитие, вътрешна и външна политика ! Всяка партия дошла на власт и то с много по- малко от 50% гласове на правоимащите, цинично се отъждествява с народа и държавата, властвува само в сферата на келепира, затова и няма никаква, ефективна политика относно емигрантите и другите българи по света ! Ние нямаме, национално, българско лоби НИКЪДЕ, защото политиците не искат такова, точно обратното ! Който не вярва да проследи даже действията на разнопартийните евродепутати, които като орел, рак и щука, клепат и рушат авторитета на държавата. Светът ни гледа като НЛО, потрива ръце и се скъсва от смях !
Електронното гласуване чрез интернет, особено от чужбина, е напълно възможно, проблема е че трудно се манипулира !? Щом половината българи съумяха да отговорят "електронно" на 31 тъпи въпроса по време на преброяването защо да не могат да участвуват в избори, без да ходят до определени градове, урни и т.н....
Да, ама не, защото това е стъпка към пряка демокрация
цитирай
9. chara - tit Дано! Макар че, надали.
10.01.2013 12:35
Ей това прочетох току що в дойче веле:
В България демографският срив придобива все по-застрашителни размери, а населението на страната падна под 7 милиона. И в това няма нищо учудващо. За повечето българи развитието отдавна вече не е приоритет. Приоритет е оцеляването. Надеждите и стремежите на повечето хора са сведени до това да не изпаднат в пълна мизерия. Вече никой на прави дългосрочни планове, вече никой не се впуска в нови начинания. Винаги съм призовавал към гражданска и предприемаческа активност, но демографските показатели и новите данни за нарастването на бедността и имотното разслоение подсказват, че за развитие могат да мечтаят не повече от милион-милион и половина българи“,
Харалан Александров
цитирай
10. chara - dedenze Прав си. Получава се така, че 25-30% от имащите право на глас с вота си
10.01.2013 12:51
определят живота на останалите.
Ужас ...
цитирай
11. iliada - Много тъжен материял, ще ми дойде ...
10.01.2013 12:52
Много тъжен материял ,ще ми дойде много ,ще се върна в по-подходящ момент.....
Честита Нова година,скъпо приятелче!
цитирай
12. chara - Честита нова година и на теб Илианка!
10.01.2013 13:04
Когато събереш сили ...
:)
цитирай
13. hristo27 - Смешно заплащане на труда, кору...
10.01.2013 14:36
Смешно заплащане на труда, корупция на всички нива, /почти/ неработеща съдебна система... Колко от българите заминали да работят и живеят в нормални държави биха се върнали в България при такива условия на живот?
цитирай
14. lion1234 - Тъжно, но факт!
10.01.2013 16:00
Като се замисля, тя политическата класа не я еня за гражданите в собствената й държава, та ще я еня за нас, ,,външните'' българи?! Цялата драма на обществото ни е в това, че то е изключено от дневния ред на политическия елит. На държавната софра са седнали политици, чиновници, олигарси и подопечните им медии - те си разпределят ,,порциите'', а на обществото се подхвърлят разни огризки/ трохи и зрелища/. Липсва политическа воля за усвояване на позитивния европейски опит - много по-лесно е да се копи-пействат разни субкултурни сурогати, от рода на Биг Брадър, Мюзик Айдъл и др.
Единственото спасение от мафиотско-олигархическата хегемония съзирам във все по-тясното федериране на страните от ЕС.
цитирай
15. anonymous1212 - Очевидно въпроса за правото да избираме "наши" представители в парламента,
10.01.2013 16:22
е важно за нас, които повече или по малко пребиваваме или живеем в Чикаго, Париж, Мадрид, Монреал, Солун, Дюселдорф..!
От първата таблица се вижда, че броя на гласувалите в чужбина спрямо броя на всички гласували нараства приблизително от 1.5 до 3 % и бъдете сигурни, че тази тенденция ще се запази!

Второ качество ли са българите в чужбина?
Иван Сотиров
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/gledishte/16426.html
цитирай
16. sande - Последният да загаси осветлението!
10.01.2013 16:37
А властите ще правят Референдум за АЕЦ...

За какво им е?
цитирай
17. chara - danailvdimitrov Аз пък не искам вече да се делим. Властта точно това цели - да сме
10.01.2013 16:40
разделени, атомизирани, всеки срещу всеки. Е, не.

Ние сме български граждани, независимо къде сме по света.
цитирай
18. chara - Второ качество ли са българите в чужбина?
10.01.2013 16:41
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/gledishte/16426.html
цитирай
19. bahtibale - До номер 17 Данаил
10.01.2013 17:46
Приятелю Данаил, струва ми се, че слагаш каруцата пред коня. Точно това е изгодно и на властта- вината е на напусналите българи, а не на некадърното и корумпирано управление повече от 20 год. . Ако някой наистина имаше за цел да се оправи и прогресира нашата държава- одавна да беше постигнато - колкото един голям град сме. Живота, обаче е еднократен и всеки има право да се грижи за семейството си както може!
цитирай
20. lidislidis - Второ ''качество'' хора няма.
10.01.2013 18:10
Делението на признаци и качества на хората е расизъм и то прост расизъм....
Вината за положението в България си носят уоравниците и българите управлявани от упражниците си в България. Не е само с изборите какафония. С всяко едно ведомство в България с което българите в чужбина им се налага да имат връзка , умишлено се възпрепятства...Не са настроили струните си зъз законите и работата на ЕС сътрудничества. Една голяма армия от излишни чиновници спъва умишлено връзките на българите в чужбина с доставяне на елементарни документи, напр. трудов стаж от НОИ, бивши адреси и т.н. Законите в България обслужват олигархията и пречат на българите в чужбина, когато се наложи да се използват. Не е само до гласуването неуредиците...
цитирай
21. chara - lidislidis Не сте ме разбрали правилно. Българите в чужбина са "второ" качество
10.01.2013 18:18
за администрацията в България, политиците и институциите, които са ги лишили от институционално представителство и от пряко парламентарно представителство.

цитирай
22. apostapostoloff - Олеле!
10.01.2013 18:31
Много дълго, много сложно, а аз от всичко най- много мразим да мислим и да работим! А най ми е убаво, га съм пиен и га се празним!
цитирай
23. milady - Tolkova e Tajnoo ,4e ...
10.01.2013 19:39
Ako izlezete za pove4e Ot Edna Godina navan , I poglednete otstrani, kakvo stava v milata ni Rodina , I vie 6e se straxuvate ,da se zavarnete. Mnogo Zdrave I kuraj pojelavam na vsi4ki !!
цитирай
24. milady - Kak da ostanem tam. ?
10.01.2013 19:48
22 godini nabludavame kakvi gluposti "tvori " taka nare4enia electorat .Koi e po vinoven ??
цитирай
25. mahatma - България по численост на населението вече е под 7 милиона. В това число са включени всички българи,
10.01.2013 20:03
живеещи в чужбина. Научната статистика товори за над 2 милиона българи извряли скоропостижно през последните двасетина госини, вследтвие на Прехода. Да припомня медиините откровения, че два милиона работещи българи издържали 2 милиона български пенсионери. и да прибавим към тази сума младото поколение от 0-16 години. Родната ни статистика мълчи за реалните статистически факти относно генофонда, защото е поритически проблем, особено по време на избори, щогато се активират около 1 милион "мъртви" гласоподаватели в полза на една или друга мафиотска структура с претенции за Властта.
цитирай
26. chara - apostapostoloff Гледайте повече телевизия! :)
10.01.2013 20:03
Там всичко е просто, кратко и разбираемо!
Сдъвкано ...
Остава само да го преглътнете!
:)
цитирай
27. chara - milady Да. Тъжна картинка. Мои приятели, които се връщат тук по няколко пъти в
10.01.2013 20:07
годината, направо са в депресия първите ден-два. Достатъчно е да тръгнат по танцуващите тротоарни плочи в идеалния център на София.
За глутниците кучета въобще даже и не споменавам ...
Нито за хората, които се хранят от кофите. Това е потресаваща гледка за тях. А ние ... сякаш свикнахме. Не знам!
цитирай
28. chara - mahatma Това е част от играта. Да няма достоверна достъпна информация!
10.01.2013 20:11
Холандия, Германия, Англия имат публична статистика дори за чужденците, които учат в техни ВУЗ, например, по години, по специалности и по държави.
Отделно от това знаят броя на своите студенти зад граница, но не само заминалите, а и завърналите се.
Нашето образователно министерство на въпроса ми колко българи учат зад граница, ми отговори - не водим такава статистика. Не е възможно да бъде направена.
цитирай
29. kaizer - Много дълго, много сложно, а аз от ...
10.01.2013 20:12
apostapostoloff написа:
Много дълго, много сложно, а аз от всичко най- много мразим да мислим и да работим! А най ми е убаво, га съм пиен и га се празним!

Апостоле за тебе знаем. Мълчи и не се излагай дядка.

цитирай
30. stamenmihalevski - Аз уча в Германия и ще се върна в Бъ...
11.01.2013 02:56
Аз уча в Германия и ще се върна в България след няколко години, но първо трябва да си устроя живота така, че да мога да печеля достатъчно пари в България, без да завися особено много от ситуацията там. Няма да обяснявам как точно планирам да го направя, защото не това е темата на статията, а и на кой изобщо му пука за плановете ми... Но... Основният проблем не е, че ограничават правото ми да гласувам, а че е все едно за кой ще гласувам и дали изобщо ще гласувам. Политиката на българските правителства след 89-а година е абсолютно последователна, което ме навежда към мисълта, че едни и същи хора дърпат конците на всички партии. Просто някакви си олигарси(надявам се поне да са българи) имат примерно 8 партии и ни дават възможност да си изберем коя от тях и кой от всички лидери да гледаме по телевизията(нещо като - изберете си кой да играе ролята на Джаро от "Под прикритие" - актьорът X или актьорът Y), но не ни дават възможност да гласуваме за конкретна политика т.е. сценарият е един и същ и ние не участваме в написването му, без значение кой актьор си изберем (всъщност това се случва не само в България, а и в повечето развити страни, ако не и във всички, просто разликата е в стандарта на живот между България и Германия например). Ситуацията днес е подобна на демокрацията в Древна Елада, където огромна част от хората са били роби, считани за удошевени предмети, нещо като животни, но малко по-интелигентни, а право на избор са имали само свободните граждани(днешния вариант на олигарсите, дори богатите нямат право на избор, а само си живеят добре и толкова). Ако искаме да участваме в написването на сценария, трябва да сме много по-креативни и не просто да желаем да гласуваме за актьори, а чрез актьорите, които поне познаваме, да накараме сценаристите да пишат сценария така, както на нас ни харесва. Как ще стане това? ... Мнооого дълга тема на разговор, но все пак ще дам няколко примера със строителството. Хората винаги сме вярвали, че нещо би могло да ни направи по-щастливи и сме съсредоточавали усилията си именно в тази насока. Историците казват, че египтяните(от античността) са вярвали в задгробния живот, може би затова фараоните са строяли огромните пирамиди, за да впечатлят простосмъртните и да им покажат колко много власт и сила имат. През средновековието християните са вярвали силно в Бог и вероятно затова най-влиятелните личности са строяли огромни църкви и катедрали, за да впечатлят простосмъртните и да им покажат колко много власт и сила имат. Днес хората вярваме в парите и в бизнеса, може би затова най-влиятелните личности строят огромни небостъргачи - банки и бизнес центрове, с които се опитват да впечатлят простосмъртните и да ни покажат колко много власт и сила имат. Да, те наистина имат огромна власт и сила, но само когато ние вярваме, че тяхната власт и сила ни правят по-щастливи, защото тяхната власт и сила без нас, без нашата вяра във властта и силата им... просто ги няма... Понеже знам, че много отдалеч се опитвам да обясня нещата, затова ще напиша нещо по-конкретно - Вярвате ли, че ще сте по-щастливи ако сте мутра, фолкпевица или корумпиран депутат, вместо това, което сте? Вярвате ли, че ще сте по-щастливи, ако излъжете някой наивник и забогатеете с 50-100 хиляди лева, вместо да го светнете как да не бъде излъган? Вярвате ли, че ще сте по-щастливи, като се друсате, вместо да приемете реалността такава, каквато е? Вярвате ли, че ще сте по-щастливи, като продавате тялото си за половин заплата на ден, вместо да живеете с 15 пъти по-малко пари месечно? Вярвате ли, че ще сте по-щастливи и по-големи мъжкари, като пребиете някой пред дискотеката, вместо да му обясните, че не е културно да ви настъпва? Вярвате ли, че ще сте по-щастливи, като си купувате лютеница от магазина, така както правят гражданите, вместо да си я направите сами и да ви наричат селянин? Вярвате ли, че ще сте по-щастливи, като си мълчите, вместо да говорите? Вярвате ли, че ще сте по-щастливи, като избягате, вместо да се борите? ... Аз лично вярвах много силно в последното и не съжалявам, че избягах, но ще съжалявам, ако не се боря... но най-вече ще съжалявам, ако не намеря начин да съм истински щастлив, вместо да се стремя към нещо, което някой ежедневно ми натяква, че било щастие...
цитирай
31. stefbelchev - Стари европейски демокрации са намерили форми за приобщаване на емигрантите си към проблемите на страните-майки, за включването им в националния живот и използ
11.01.2013 03:25
Първият подобен изборен орган в Европа - Асамблеята на французите от чужбина (създаден като Висш съвет на французите от чужбина през 1948 г.) има консултативни функции към правителството по въпроси, засягащи френските граждани по света и френското присъствие зад граница.
...
От над десет години следя статистиката за туристическия поток към Франция...Винаги на първо място по годишни посещения-над 80 000 000! Голяма част знаещи или не знаещи френски език идват от Канада, САЩ, Австралия-при разход около 500 евро на човек на ден средно! По за 7-15-30 дни! Доларите си оставят за ядене, спане, вътрешен градски, културен, спортен, планински, полски, морски, велосипеден, конгресен и други форми туризъм...
Въпреки, че английско-говорещите домакини във Франция са по-малко на брой от тези в България!!!
И въпреки, че си нямат Ала-Бал-Амурници като БойК & ЯнК или СерГейЧ & ДоГанЧ...
+Какъвто бащата-такива и децата! (стара френска поговорка)
++Но няма да е все така! (поговорката на Робеспиер, Ленин, Кастро, Холанд)
+++Стани Да Седна & Ние пак сме тук! (сегашно-български напев)
цитирай
32. stefbelchev - Отностно: 36. stamenmihalevski - Аз уча в Германия и
11.01.2013 03:45
...Вярвате ли, че ще сте по-щастливи, като избягате, вместо да се борите? ... Аз лично вярвах много силно в последното и не съжалявам, че избягах, но ще съжалявам, ако не се боря...
--Да се бори при такава конюнктура и конформизъм може само психо-героя на Сервантес...А ако успееш да избягаш далече-далече от робуването в полза на самозвани: ивайловци, емелян-пугачовци, стенка-разинци, кунчевци, ботевци и други съвремени месии (При това барабар с техните калинки, тиквеници и зелници!). - Да, това вече означава, че си щастлив и си надскочил ограничеността, робството и тиранството. Че си свободен, а не роб!
цитирай
33. anonimen65 - izviniavam se,che niamam kirilitsa.i az sum na gosti na emigrant
11.01.2013 03:46
iskam da popitam danaildimitrov.kak shtiaha da pomognat emigrantite na bulgarite v stranata ako i te biaha ostanali.s kakvo shteshe da se podobri polojenieto?shteshe da ima poveche predpriiatia?po goliama proizvoditelnost ili poveche psihiasali i gladni.kolko detsa se izuchiha s dobra hrana pod babini griji?kolko pensioneri sa jive sus sredstvata na emigriralite im detsa.tuga po tiah,no i razbirane,che ako sa zaedno niakoi da ne sa mejdu jivite.zashto biaga ot statistikata te investirat v roditeli sestri bratia detsa.kakvo pravite vie s tehnite investitsi izpuskate gi na vun.zashto detsata na upravliavashtite i imashtite uchat v chujbina ine se vrushtat e tezi detsa sa predateli iadat patite na starite emigranti i na obiknovenia grajdanin ,za da ostanat na vun pri iznesenite pari a ne tezi koito naistina zapochvat ot chernata rabota dokato probiat put do mesta po spetsialnostta si .dori stanali grajdani a stranata te pak sa si imigranti za rabotodatelite i za tiah povechko rabota za po nisko zaplashtane.nima selianite koito predi godini napusnaha selata i doidoha v gradovete ne sa predateli?sega se vrat po panelkite i ostaviha na razruha domove stroeni s trud lishenia i lubov.ostaviha da pusteiat i se otdavat prodavat na chujdentsi zemi otvouvani s hiliadi choveshki bulgarski jivota.da gi zamursiavat s gmo i hibridi da stroiat magazini za bokluchivata im stoka proizvedena v kitai vmesto da proizvejdaha organichna bulgarska produktsiai da suzdavaha malki zanaitchiiski rabotilnichki za visokokachestvena bulgarska produktsia.ami otrejete i vie ostanalite v bulgaria izbiagalite da pomagat sus sredstva s nadejdata,che shte doide vidov den v rodinata i te shte se zavurnat da prilojat pridobitia opit.turtsi rejat bg plut,surbirejat,gurtsi rejat,rusnatsi rehat,rimliani rejat e sega veche e vurhut i bulagari shte rejat.ami kakvo za bulgarite v evrosuuza i te li sa predateli i te li triabva da imat drugo podanstvo.kakvo da praviat emigrantite da si ostavat pensionnite vlogov,
цитирай
34. anonimen65 - belchev
11.01.2013 04:05
kak taka popadnaha i botev i levski v spisuka v chisloto na gospodarite?ami to ako ne sa bili te ta bili dori i masoni niamashe da ima sega za kakvo da sporim kakvo kachestvo sa izbiagalite bulgari po prostata prichina,che niama da sme se zvali bulgari a ia turtsi ia gurtsi ili rusntasi,ot koito niakoi skrishno i tiho v doma shte govoriat i praznuvat bulgarski i po bulgarski praznitsite, a niakoi i tova shte zabraviat.niama da ima v turtsia bulgarski etnos kakto v bg ima turski.niama da ima takuv i v gurtsia.niama da ima i v rurtsia bulgarski etnos .v tazi situatsia niama da ima i emigranti.ako ne si politik ot vurha shte si rob s iluzotnata misul ,che si izbiagal ot tikvenitsite,koito sa durpani ot tezi po vurha na piramidata.
цитирай
35. anonimen65 - kum39
11.01.2013 04:15
pensionnite vlogove na mashtehata ,za da doidat v rodinata i smeniat polititsite.shte glasuva li naroda za ministri iz emigranstkite strani?shte ppoznae li koi sa emigrantite po prinuda i izpratenite.to i milen velchev beshe emigrant?i sergei stanishev:)sushto i.kolko ot glasopodavatelite poznavat porasnalite detsa na dneshite polititsi,koito sa v chujbina/neshto kato emigrantii te:/ostanalite v bg triabva da sa v suuz s tezi izvun.triabva da uspeiat da zadurjat tehnite detsa v bg.taka shte imat tiahnata finansova i spetsializirana pomosht,za da se spraviat sus vlastvashtite i gi vurnat pri detsata im.
цитирай
36. stefbelchev - Съвременната Демокрация, за разлика от Елада-демокрацията...
11.01.2013 04:42
Може и да е позволила на всеки индивид да се изказва свободно или преднамерено...Но си е спо-слаба защото е преди всичко Плакатно-улично-публична Демокрация. Там където има много човешки мнения-няма много висш разум, а колективен или болшинството печели...Нъл тъй...
Та в този смисъл ЕДНИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА БОТЬИФ, ДРУГИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ЛЕФСКИ,ТРЕТИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ХАЙДУТИТЕ ОТ БОТЕВОТО ХАЙДУТИ, ЧЕТВЪРТИ СА РЕКЕТЬОРИ КАТО ОНЕЗИ ОТ ОРДИТЕ НА ПУГАЧОВ И РАЗИН, ДРУГИ ДЪРВЕТА И СВИНАРИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ИВАЙЛО... Първия български президент, след падането на БКП, беше продавач на зеле по разградските пазари и от там - Стани Да Седна-Президент, Месия!...Друг ни служил войник, ни клетва дал, ни жена целувал - Премиер, Месия...Друг огньове унищожавал, вратовръзка никога не носил на дебелия си борчески врат - Месия станал...Друг неадекватен - молба след молба да го изберат за редови комунист във време оно, изведнъж се събудил с жезъла на Премиер, Месия...
Всички те, ако и поради обстоятелството, че са съвременници и имат висше образование и чукат на компютер, за разлика от килийното на Левски или Ботев от турската епоха, та те се вземат наистина за всички велики предшественици!
И ти си велик като тях, но чети повече и влизай в диспут подготвен, тоест чети и осмисляй...или гледай ТВ.
[quote=anonimen65]kak taka popadnaha i botev i levski v spisuka v chisloto na
цитирай
37. osi4kata - Da,
11.01.2013 04:56
това с предварителните заявления за гласуване е много неудобно и не му се дава необходимата гластност. Например, вчера влязох в сайта на Българското Посолство в Канбера и установих, че съм пропуснала срока за подаване на заявление за референдума на 27.01.2013. Да не говорим, че около 4000 българи в Нова Зеландия нямат дори консул на територията на страната. От любопитство проверих списъците на лицата, заявили че ще гласуват в чужбина, там Австралия и Нова Зеландия изобщо не съществуваха в списъка на държавите, в които живеят българи. Което автоматически ме води на мисълта, че не само аз съм пропуснала срока за предварителна заявка за гласуване. Проверете тук, ако не ми вярвате: http://www.mfa.bg/177/glasuvane
цитирай
38. apostapostoloff - По талавизията глеам само
11.01.2013 06:27
порно. Адски готино е!
цитирай
39. chara - danailvdimitrov Защо да не може да се гласува извън пределите на България, в случай,
11.01.2013 06:59
че сте български гражданин?
Конституцията прогласява равни права за българските граждани, независимо в коя част на планетата се намират и родните "елити" е време да се съобразят с това!
Конституцията е обществен договор!!!

Поради що ще бъдат лишавани от представителство в парламента 2 млн. българи?
Нали този парламент взема решения, които касаят и тях. Кой ги представлява, кой защитава интересите им? Как така ще ги отстраняваме от присъствие в живота на държавата, чийто граждани са?!!

Сега какво се получава: когато трябва да приемаме парите им - са добре дошли, а когато трябва да им се осигури ГАРАНТИРАНО конституционно право - всички институции се правят на разсеяни! Това е лицемерно. И не е справедливо, съгласете се! :)
цитирай
40. chara - osi4kata Права си. Прави се всичко възможно за ограничаване възможността за гласуване.
11.01.2013 08:37
Моят съвет е да се свържете с Боян Юруков, който е в Германия и се опитва да помага, заедно със съмишленици в България. Имаме разбиране и неофициално съдействие от зам.председател на ЦИК. Освен него и момчетата във Франция са много на "ти" с процедурите.
Ще предоставя мейлите на всички тях на ЛС.
цитирай
41. chara - danailvdimitrov И какво като не живеят тук? Това не ги прави по-малко българи!
11.01.2013 12:04
Те са български граждани! Докато не сменят гражданството си, държавата не може и не бива да ги дискриминира. Тъкмо напротив. Трябва да търси начин да ги приобщава и да прави така щото да ги превърне в свои посланици по света. Умните държави това правят. Не разделят, не отблъскват. Привличат.

Обявяването на избирателен район "Чужбина" ще позволи на диаспората да избере свои представители в парламента. Сегашният вариант нито дава представителство на емигрантите, нито отразява реалния вот на българите, към чиито гласове се добавя вота от чужбина. Т.е. имаме двойно негативен ефект.
цитирай
42. kaizer - Не знам защо някои хора си мислят, че ...
11.01.2013 12:35
Не знам защо някои хора си мислят, че емигрантите умират от желание да гласуват. Определени институции създават фалшиво впечатление за това. От опит го знам. Преди 2 години живях в Испания, сега съм в канада и много, ама много малко българи се интересуват от политиката в България, а още по-малко ходят да гласуват. Разберете, на нас ни е ясно, че България никога няма да бъде нормална за живеене. Знам, че сега много блогари ще започнат да ме опровергават, но истината е такава. За това, че тя боли аз нямам вина.
цитирай
43. phoenix2000 - &danailvdimitrov
11.01.2013 14:23
България е последна в Европа по повечето показатели, защото българите винаги са най-великите, най-знаещите, най-можещите и най-важното

Никога не са виновни, за нещо, а вечно някой друг им е виновен, например емигрантите.

За щастие границите са отворени, комунизма е паднал, и емигрантите, особено преуспелите, знаят, че самите те са тъпи, невъзпитани и прости българи макар и висшисти, и в момента когато са го разбрали, това е била първата крачка към успеха, който в чужбина за разлика от родината, е възможен даже и да не си мутра, мутромислещ или приятел с мутрите или човек на мутрите, което е необходимо условие в България за да успееш в каквото и да било ..... господине, който явно не познава света.
цитирай
44. анонимен - ФИНИКС 2000---БРАВО КОЛЕГА. ИСКАМ ...
11.01.2013 15:30
ФИНИКС 2000---БРАВО КОЛЕГА.
ИСКАМ ДА ВИ КАЖА НА КАКЪВ КОМЕНТАР ПОПАДНАХ В NEWS.BG.
ТЕМАТА БЕШЕ ЗА СЛАВО-СКОПЯНО-ФИРОМО-МАКЕДОН-ЦИТЕ....ЗА ФИЛМА ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ.

И ЕДНИ ВУЛГАРИ ПИШАТ----АМИ ЗАЩО СКОПЯНИТЕ НЕ СА СПАСИЛИ ЕВРЕИТЕ СИ 11 443 ?? ГЪРЦИТЕ И ТЕ НЕ БИЛИ СПАСИЛИ СВОИТЕ ЕВРЕИ ???!!!!

АБРЕ ВУЛГАРИ--ВИЕ СТЕ ОКУПАТОР-КРАДЕЦ И АГРЕССОР ВЪРХУ ДВЕ СТРАНИ ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ = ALLYS...А ВУЛГАРИА Е OT ТРОИНАТА ОС.

ВОЕННО ВРЕМЕ Е --НАЛИ АКО ГРЪК ИЛИ СКОПЯНИН ТРЪГНЕ ДА ПРАВИ АКЦИЯ В ОКУПИРАНИТЕ ОТ КРАДЛИВИЯ ПРОСТАШКИ АГРЕСОР ВУЛГАРИА,ГРЪЦКИ И ЮГОСЛАВСКИ ТЕРИТОРИИ---НАЛИ ЩЕ БЪДАТ ИЗПОЗАСТРЕЛЯНИ ГЪРЦИТЕ ОТ ВУЛГАРСКИТЕ НАЦИСТКИ КОЛАБОРАТОРИ=СЛУГИ..ДОШЛИ НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ ДА УБИВАТ ГЪРЦИ И ДА КРАДАТ ГРЪЦКА ЗЕМЯ.
..

КАКТО СТЕ ИЗБИЛИ 4000 ГЪРЦИ ОТ ДРАМА И ОЩЕ 60 000-ОБЩО СЛАВНИ ЕЛЛИНИ--В БОРБА С ВУЛГАРСКИЯ КРАДЕЦ.
ИСКАМ ДА КАЖА С ТОВА----ЕИ ТВА Е ВАШЕТО МИСЛЕНЕ---ЗАТОВА СТЕ ВУЛГАРИ И ВСЕКИ ВИ МРАЗИ ДО СМЪРТ.
цитирай
45. chara - danailvdimitrov Аз пък мисля, че 2 млн. е твърде голям брой хора, които България не може да
11.01.2013 16:32
пренебрегне с нехайство, понеже така е по-лесно на чиновниците.
Освен това в болшинството си тези хора са емигрирали последните 20 години и все още имат връзка със страната.
Не разбирам защо трябва да ги отблъсваме?
Честна дума не виждам логика в това.
цитирай
46. stamenmihalevski - до stefbelchev 37 и 42
11.01.2013 16:37
В прав текс ме наричаш "психо-героя на Сервантес". :))) Може и така да е, времето ще покаже, дали имаш право. Ти какво предлагаш обаче не разбирам - всички да офейкат и никога повече дори да не си помислят да се върнат? Интересно... Всъщност именно това е целта на повечето, които псуваш. Целта им е в България да не остане нито един "психо-герой на Сервантес", който да си въобразява, че може да критикува политиката им и явно ти ги подкрепяш съзнателно или не. Лошо няма, щом ти харесва да играеш по свирката им, това си е твое право на избор, но не ме задължавай и мен да последвам избора ти, защото животът си е мой и дали ти ме смяташ за психо-герой или не, не е важно, важно е каква е реалността. Все пак ако си мислиш примерно, че съм милионер, а аз не съм, това ще ме направи ли милионер? В следващият ти коментар започваш с думите "Може и да е позволила на всеки индивид да се изказва свободно или преднамерено... Но си е по-слаба, защото е преди всичко плакатно-улично-публична демокрация. Там, където има много човешки мнения - няма много висш разум, а колективен или болшинството печели." - По принцип съм съгласен, че там, където болшинството решава, какво да се случва и всеки глас има еднаква тежест, не може да очакваме мъдри решения(но днес не болшинството решава, въпреки че по телевизията казват, че било така), защото мъдреците са рядкост и изобщо не са болшинство. Това обаче не мисля, че трябва да означава, че по-малко мъдрите хора нямат право и не трябва да имат право да вземат участие в изграждането на реалността, на начина на живот, защото не мисля, че по-малко мъдрите хора трябва да са роби на мъдреците. Да, по някакъв начин мнението на образованите и умните хора трябва да има по-голяма тежест, но не мисля, че е по-добре останалите само да козируват и изпълняват, защото всеки човек може да бъде ценен с нещо, стига да му се предостави възможност да се изяви, а не да бъде подтискан през целия си живот. Все пак ако на Вазов му беше забранено да пише, а това право имаха само някакви предварително определени от управляващите хора, щяхме ли ние днес да сме чували за него и да сме чели произведенията му? Ти как мислиш, трябва ли слабообразованите хора да се третират като овце? Слабообразованите хора овце ли са? Аз не съм велик, защото ако бях, всички или поне доста хора, щяха да са чували и да знаят, как и с какво точно съм допринесъл за обществото. Ти да си чувал за мен? - Няма как, значи не съм велик, още по-малко мога да се сравнявам с Левски, Ботев и други "великани". Защо смяташ, че се мисля за такъв? - Само защото си позволявам да изкажа мнението, че трябва да се борим, вместо да си траем? - Странно... Аз съм подготвен за диспут, но понеже ти си по-подготвен(или явно имаш самочувствието да мислиш, че е така), ми кажи - Щом няма смисъл(според теб) да се изправяме по някакъв начин срещу престъпността в България, тогава какво да правим? - Да се свием в ъгъла и да мируваме, да офейкаме от държавата и да теглим майната на всички(включително и на теб, ако живееш в България), и ние да станем престъпници или да чакаме всеки 4 години и да избираме между БКП1, БКП2, БКП3 или може би БКП4? И още... чета достатъчно, когато имам време, също гледам телевизия понякога, но знам, че както телевизията, така и книгите не рядко имат основната цел - да манипулират. Мислиш ли, че гледайки телевизия, получаваш реална информация за ставащото по света или по-скоро получаваш информацията, която някой иска да получаваш? Опитвам се винаги да осмислям нещата и съм стигнал до извода, че днес няма журналистика, има само ПР, защото музиката поръчва този, който плаща...
цитирай
47. chara - kaizer Не прехвърляйте своето желание за дистанциране върху останалите.
11.01.2013 16:38
Аз пък виждам, макар и от България, хора, които са в САЩ, Франция, Германия, Англия, които се чудят как да "угодят" на всички изисквания на чиновниците, така че да се разкрие секция в града, в който живеят, протестират срещу безумните технически препятствия, които им поставят.
цитирай
48. chara - Погледнете в блога предходните два поста - това са интервюта с един математик,
11.01.2013 16:44
който преподава в университета в Маями, САЩ (правено е в България) и с докторантка по биофизикохимия в Макс Планк институт.
През седмицата ще публикувам интервюта с български докторанти в Лайбниц университет и в Харвард.
Тези хора, глупави ли са според вас?
Зле ли се чувстват там, където са - те са в институции икони за научния свят.
Е, като ги лишим от конституционното им право на избор и представителство, ще ги приобщим или ще ги дистанцираме от България?
Не мога да разбера какъв е тоя инстинкт за самоунищожение и за отхвърляне на всеки, който е успял. Някъде.
цитирай
49. stamenmihalevski - пак до stefbelchev
11.01.2013 17:11
И още нещо... Според мен българите сме били цели 5 века под робство точно защото всеки, който си е позволявал дори само да предложи, да се изправим срещу поробителя, автоматично е бил смятан от повечето хора за "психо-герой на Сервантес"... Мислиш ли, че е било по-лесно България да възвърне свободата си от това, днес да се опълчим на мутрокомунистите? Кое е по-фантастично, България намирайки се до столицата на една от най-великите империи изобщо съществували някога на този свят, да се възроди като държава или да не играем по свирката на комунистите-капиталисти? Вярно е, че ние не сме силни и умни като Левски и Ботев, но не мисля, че сме по-глупави от тези, които сега дърпат конците. Естествено има хора, които се мислят за по-глупави от тях, но това си е тяхно право на избор...
цитирай
50. phoenix2000 - &danailvdimitrov
11.01.2013 17:27
Сравнявам те със селянин, който плюе по напусналите си съселяни дето са отишли в града да търсят по-добър живот, докато пие в кръчмата. Данаиле, аз на какъв език ти пиша в момента, на немски, на аглийски, на руски, на френски или на български? Аз немец ли съм, американец ли съм, англичанин ли съм, руснак ли съм, французин ли съм или българин? Ти не си ли като кон с капаци? Евреите по света евреи ли са? Китайците по света китайци ли са? Аре да не те обиждам, че ми идват някои думи по твой адрес, обаче вземи се освести .... патриоте. Земята е едно голямо село.

Аре

Auf wiedersehen! Good bye! Досвидания! Aurevoir!

и

Довиждане!

ПП и стига си плюл. Когато спрете да плюете в България тогава ще се опрайте
цитирай
51. chara - radosslav Чудно ми е понеже за 23 години така и нищо не научихме.
11.01.2013 17:29
А уж падна Берлинската стена ...
За съжаление стената в чугунените глави е несломима.
цитирай
52. chara - danailvdimitrov Всеки човек е свободен в избора си. А всеки български гражданин
11.01.2013 17:38
има права, неотменни, независимо къде се намира.

Каква е гаранцията, че след като до днес посегнаха на правата на тези 2 млн., утре няма да ни застигне и нас същото.

Що да правим избори, като то всичко предварително се знае?
Що да трошим пари за Референдум?

Това да ви е познато като слоган?
Това е днес. А утре ...

А защо трябва да мълчим и да обръщаме глава понеже "това не ни засяга"?
.

цитирай
53. stamenmihalevski - до Данаил Димитров
11.01.2013 17:52
Господин Данаил Димитров, знаете ли каква е една от причините американците в последните десетилетия да подкрепят силно политиката на албанците? - Една от причините е силното албанско лоби в Щатите, а Вие ако бяхте албанец предполагам щяхте да плюете албанците в САЩ така, както сега плюете по българите, живеещи на Запад. Според Вас хъшовете по време на турското робство ренегати ли са били или са се опитвали да помогнат по някакъв начин от отвън на поробените си сънародници?(далеч съм от мисълта да сравнявам днешните български емигранти с хъшовете от 19 век, но примерът с тях е показателен за това, че избягалите зад граница българи не е задължително на 100% да са ренегати, като естествено има и много такива) В живота няма чисто черно и чисто бяло, винаги има нюанси, така че според мен крайните мнения не отговарят на истината. Също защо си мислите, че всички хора от Западните покрайнини или пък всички българи от Бесарабия искат да се върнат в България? Да, вероятно голяма част от тях искат, но не слагайте всички под общ знаменател, за да не бъдете разочаровани и от тях...
цитирай
54. kundalini - на първо четене:)
12.01.2013 12:42
lion1234 написа:

Единственото спасение от мафиотско-олигархическата хегемония съзирам във все по-тясното федериране на страните от ЕС.


резонно мнение! което споделям, наполовина или по-скоро с уточнението - не "федериране на страните" а "федериране на гражданите" разликата е съществена, теорията изглежда утопична, но...така мисля:)

разликата, отразена в табличките по-горе, показва недвусмислено, че родните мафиоти-олигарси са най-глупавите!, понеже не можаха да научат урока - колко точно да притискат "примката" около вратовете на поданиците/отчасти гражданите:(

колкото да МВнР - се питам - какво правят, за да променят нещата посланиците, консулите и другите задгранични служители; какво правят, за да провокират дебат в обществото?! защо очакват нареждане от високо, защо не популяризират исканията, неудобствата, препятствията, с които се сблъскват нашите сънародници? отговорът е прост - те очакват нареждане, мисленето им е забранено:)))

цитирай
55. anonimen65 - 39
13.01.2013 06:48
koia televizia da gledam?kakvo da cheta.vseki si e hvanala neshto si i ni go nabiva podobno na vas:)
цитирай
56. leonidoff - stamenmihalevski
14.01.2013 03:18
Интересно е безразличието и чувството за безпомощност у по-възрастните, нали ? Доста дълго са гледали цирка. Подкрепям те в желанието ти да промениш ситуацията, обществото има нужда от хора с ясна представа, какво се случва около тях. Т.нар. БИЗНЕС в България не разполага с безкраен човешки ресурс, за да продължава да плаща 200-300 евро заплати. Пазара - трудов или какъвто искате, се саморегулира. Имаме си лаф "акъл не ща, пара ми дай" - ето такъв предприемачески профил е обречен и ще бъде заместен с друг, независимо че постига в условия на изкривен и ограничен пазар известен напредък. За нашето поколение 1987+ се поставя въпроса дали искаме младини в битка и мизерия или да създадем семейства извън границите на родината. Имах възможността да живея в няколко различни държави за по 3-4 месеца и не съм очарован от сънародниците ни зад граница - никак даже :). И там те все си търсят "далавера" и ако може с минимум работа - максимум доходи pls. Не трябва да забравяме, че има много хора като теб и мен, които искат да се завърнат в България, да допринесат с гражданската си позиция и ноу хау в работата си.
цитирай
57. stefbelchev - ЕДНИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА БОТЬИФ, ДРУГИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ЛЕФСКИ,ТРЕТИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ХАЙДУТИТЕ ОТ БОТЕВОТО ХАЙДУТИ,
14.01.2013 13:03
ЕДНИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА БОТЬИФ, ДРУГИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ЛЕФСКИ,ТРЕТИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ХАЙДУТИТЕ ОТ БОТЕВОТО ХАЙДУТИ, ЧЕТВЪРТИ СА РЕКЕТЬОРИ КАТО ОНЕЗИ ОТ ОРДИТЕ НА ПУГАЧОВ И РАЗИН, ДРУГИ ДЪРВЕТА И СВИНАРИ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ИВАЙЛО... Първия български президент, след падането на БКП, беше продавач на зеле по разградските пазари и от там - Стани Да Седна-Президент, Месия!...Друг ни служил войник, ни клетва дал, ни жена целувал - Премиер, Месия...Друг огньове унищожавал, вратовръзка никога не носил на дебелия си борчески врат - Месия станал...Друг неадекватен - молба след молба да го изберат за редови комунист във време оно, изведнъж се събудил с жезъла на Премиер, Месия...
Всички те, ако и поради обстоятелството, че са съвременници и имат висше образование и чукат на компютер, за разлика от килийното на Левски или Ботев от турската епоха, та те се вземат наистина за всички велики предшественици!
[quote=anonimen65]kak taka popadnaha i botev i levski v spisuka
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425352
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031