Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.10.2012 14:09 - Пред спукания слънчев ВЕИ балон
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 35961 Коментари: 58 Гласове:
72


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Само за последните две години мощността на въведените в експлоатация слънчеви ВЕИ централи е над 551 МВт и вече превишава два пъти заложената за достигане цел през 2020 г.

България е страната на спуканите балони. С годините се натрупаха толкова много и навсякъде, че вече едва ли има значение кой се е пръснал пръв. Розови, сини, червени, жълти. На масовата приватизация, строителния, имотния. Всички се разлетяха на парчета пред очите ни. Сега ни залъгват с надуването на магистралния и този на фискалната стабилност. Многоцветният балон на дълговете - държавни, общински, фирмени и на домакинствата, се самонапомпва тихомълком и далеч от светлината на прожекторите. Зеленият обаче се спука. Тия дни. Ослепително. Сега стоим сред латексовите останки от инвестиционни амбиции и спекулативни сметки. Слушаме закани за съдебна разправа до дупка и ответни обещания за рестрикции, заплахи за банкови фалити, истерични крясъци, оневиняващи настоящи и обвиняващи бивши властници. Грозни диалози сред уродливия пейзаж на колабирали планове.
Никой не оспорва

ползата от ВЕИ енергията

- нейната екологичност, перспективност, възможността й за намаляване зависимостта на страната от изкопаеми горива, диверсифициране на генерацията и пълноценно използване на наличните природни ресурси. Подкрепата за нея обаче е свързана с някои "неудобства", които следваше да бъдат дебатирани в обществото. Като това колко "зелени" можем да си позволим да бъдем и каква социална цена сме готови да платим. Какви са възможностите за финансиране и разширяване на електропреносната мрежа. Ще бъде ли  електроенергийната система в състояние да се справи с неизбежните дисбаланси, предизвиквани от включването на новите мощности. Тези въпроси удобно бяха заметени под килима, докато в публичното пространство шестваше мантрата "16" -  проценти енергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), които страната трябва да достигне в крайното потребление към 2020 г. Пренебрегването на темите за социалната поносимост, минималните разходи и конкуренцията между отделните технологии, както и неглижирането на производството на енергия за топлина и охлаждане, плюс пълното безразличие към т.нар. разпределени енергийни ресурси (такива, които произвеждат енергия при консуматора), създадоха благоприятни условия за раздуването на слънчевия ВЕИ балон.

Гарантираното от държавата изкупуване на цялото количество произведена електроенергия от фотоволтаиците за 20 години (съгласно сега действащата нормативна уредба), при това по цени, по-високи от определените за всички останали ВЕИ източници,

съсредоточи огромен спекулативен интерес

в бизнеса със слънчеви централи. Особено напоследък. Докато за периода 2007 г. - 2010 г. въведените в експлоатация мощности са едва 27.24 МВт, според официални данни от доклад на икономическото министерство (МИЕТ) от март 2011 г., то за последващата година и половина - от началото на 2011 г. до средата на 2012 г. ръстът е главоломен. Колкото и да се опитват да го отричат. На територията на България са инсталирани и въведени в експлоатация 551.42 МВт фотоволтаици (вж. фигурата). Числата, за които управляващите, а и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев твърдят, че уж не са им известни, са публично достъпни в регистъра на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Към днешна дата в паралел на електроенергийната ни система са включени солари с мощност доста над 578.66 МВт - при това в регистъра на АУЕР към 01.10.2012 г. имаше близо 5000 записа (на всички ВЕИ централи), а тук отчитаме само онези, чиято единична мощност надхвърля 1 МВт. виж фигура

Управляващите от ГЕРБ проявяват подозрителна скромност, опитвайки се да неглижират "приноса" си в надуването на слънчевия балон, знаейки прекрасно кой плаща в крайна сметка за безумията на политиците и кой страда от всяко повишаване на цената на електроенергията. А и на всяка цена

при сегашното мизерно ниво на доходи

и ниска покупателна способност. Те вероятно разчитат на нормативния хаос, на многобройните указания, смяната на законите за ВЕИ енергията и различните институции, ангажирани в процеса на въвеждане в експлоатация на фотоволтаичните централи. Има обаче една отправна точка, която не е променяна и която може да бъде безпристрастен ориентир за това кога и заради кого ни "заля" слънчевата вълна. Според Наредба щ 6 от 9.06.2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните мрежи, инвеститори, които имат предварителни договори за присъединяване на обектите им, са длъжни до две години да подпишат окончателен договор. Т.е. въведените в експлоатация слънчеви централи тази година са имали предварителни договори не по-рано от 2010 г.

Справките, които направихме в Търговския регистър за собствениците на дружествата, инвестирали във фотоволтаични паркове на територията на страната, показват, че 50% от инсталираните мощности принадлежат на чужди юридически лица или на чужди граждани. Част от фирмите са регистрирани в офшорни зони - Кипър, Сейшели, Британски Виржински острови, Белиз, Панама и пр. Повече от 70% от компаниите, публично обявени като носители на разрешителни за ВЕИ съоръжения, се владеят от други компании, на принципа на матрьошките. Достигането до истинските притежатели на акциите и до имената на съдружниците е затруднено максимално. От въведените в експлоатация 600 МВт солари над 320 МВт са собственост на юридически лица, регистрирани извън България. Сред най-големите инвеститори в слънчева енергия са Корея (64 МВт), Малта (50 МВт), Чехия (43.85 МВт), Кипър (37.448), Люксембург (27.189 МВт). Първенци по брой слънчеви паркове са Чехия (14), Корея и Люксембург (по 10), Кипър и Холандия (по 7) - виж таблицата.
Активното присъствие на чужди инвеститори, както вече знаем от примера на електроразпределителните дружества, телекомуникационните компании и търговските вериги, у нас означава едно -

безпрепятствено изтичане на национален доход

зад граница. Направените инвестиции от чужденците ще бъдат плащани в течение на 20 години от всички български граждани.

В бизнеса със слънчева енергия има и българи, и български компании, публично известни по други поводи или пък съвсем неизвестни. Петър Манджуков е собственик на 4 фотоволтаични парка около с. Сбор с обща мощност от 20 МВт. Екатерина Марчокова участва в 6 централи с обща мощност 21.347 МВт. Николай Вълканов и Неделчо Бонев притежават 8.933 МВт слънчеви панели в с. Челник и с. Мечкарево. Фирма "Риск Инженеринг" АД е собственик на 11.5 МВт централи около гр. Елхово и с. Дебър. Народният представител Калин Маринов Петков, независим (преди от "Атака"), притежава чрез "Фуего груп" ЕООД два парка - в Средец и Вълчедръм с обща мощност 3.72 МВт. Евгени Спасов Русев (син на съветника на Симеон Сакскобургготски Спас Русев) е съсобственик на 1.7 МВт фотоволтаици в с. Кукорево. Павлин Асенов Гагаузов (син на ексминистъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов) притежава солари с мощност 1 МВт.

Въведените в експлоатация към момента над 600 МВт слънчеви централи превишават два пъти, заложената за достигане към 2020 г. мощност в Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници (НПДЕВИ - 2011 г.), която е ни повече, ни по-малко от... 303 МВт. Само през последните две години балонът се наду и се пръсна от скоростта на нарастване. Сега, изправени пред остатъците му, предстои да се справяме с проблемите. Да слушаме воплите, стигащи до наглост, на собствениците на слънчеви ВЕИ. И да плащаме цената на инвестициите и цената на инфраструктурата чрез сметките си за ток. А ясно е, че те, каквото и да ни говорят някои от властта, няма да стават по-малки.

 

image
Мощност (в МВт) на въведените в експлоатация фотоволтаични централи по години. Данните за 2007 г.-2010 г. са от доклад на МИЕТ от март 2011 г. Данните за 2011 г.-2012 г. са от публичния регистър на АУЕР и отчитат ФтЕЦ над 1 МВт.

image
Държави, в който са регистрирани фирми - собственици на ФтЕЦ (данните са на база публична информация от Търговския регистър и регистрите на АУЕР)

 





Гласувай:
72



1. chavdar01 - КОГАТО ДИГНАХА ЦЕНАТА НА ТОКА С УЖКИМ 13% СЕ ОРГАНИЗИРАХМЕ НА МИТИНГ ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО.
09.10.2012 14:59
ДОЙДОХА 20-30 ДУШИ.ПОЛИЦИЯТА БЕШЕ МНОГОКРАТНО ПОВЕЧЕ,ЯВНО ОЧАКВАХА
МНОГО ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ДОЙДАТ НО ....УВИ!
ОВЧА РАБОТА!
И ЗАТОВА СЕГА ЩЕ Е ТАКА!
ТОКА СКЪП,ДОХОДИТЕ МАЛКИ И ГЛАД И МНОГО СТРАХ!!!!
цитирай
2. chara - А той тока ще си поскъпва ...
09.10.2012 15:09
понеже присъединяването на ВЕИ - та изисква не само строеж на мрежи, а и управлението им и балансиране. Тия "удоволствия", струват доооста пари.
цитирай
3. blackpredator - К’ъф балон бе?!! :)
09.10.2012 15:17
Като гледам графиката, това си е дирижабъла „Винету“.

И водородните глави на голяма част от пътниците, въобще не си дават сметка, че джобът им е орисан вече със съдбата на „Хинденбург“.:(
цитирай
4. chara - blackpredator Ааааа джоба е опразнен за години напред!
09.10.2012 15:34
Да е честито на стадото, дето нехайно блее!
цитирай
5. анонимен - Гневен българин
09.10.2012 15:47
Каква полза реално има обикновеният читател от всички тези констатации, таблици и т.н.?
Значи ако аз се интересувам и чета, ще намеря това, което ми е нужно като информация и няма да чакам някой да ми отваря очите.
Но ако някой, все пак се наема да го прави както авторката, нека бъде така добър да посочи на читателите си алтернатива или някаква възможност, защото и най-нормалните хора в тази държава вече са на границата не само на оцеляването, но и на полудяването!

А хората не излизат на протести, защото бесепарите побързаха да яхнат вълната на народното недоволство и да се представят едва ли не за спасители.

Ами така ще е, защото политиците се гаврят с народа и си прехвърлят топката, а добре платените от чужди фондации "опозиционни" публицисти му отварят очите, потискайки още повече националното му достойнство и самочувствие
цитирай
6. анонимен - БП
09.10.2012 16:04
альоууу, Гневния българин.
Целта на тия констатации и таблици е Ти да яхнеш вълната и да изпревариш бесепарите.

Ти и да намериш информация, пак не можеш да яхнеш вълната, защото си пешеходец друже...

Целта на всичкото е да заобичат плуването и сърфа.
И да разберат, че водата в заблатеното ни езеро, е собственост на рибите, не на пожарникарите...
цитирай
7. chara - Алтернативата беше казвана от експертите още по време на създаване на законопроекта
09.10.2012 16:07
за ВЕИ - първо биомаса, после ветрогенератори и накрая след 2018 г - солари. Заради цената! А и заради трудното балансиране.
Другата алтернатива е не огромни паркове, а разделени капацитети - т.е. алтернативи върху и около всяка сграда - генерация в мястото на консумацията. Така се игнорират загубите по мрежата и в системата се качва САМО излишната енергия.
цитирай
8. turb04 - ДОЙДОХА 20-30 ДУШИ. ПОЛИЦИЯТА БЕШЕ ...
09.10.2012 16:50
chavdar01 написа:
ДОЙДОХА 20-30 ДУШИ.ПОЛИЦИЯТА БЕШЕ МНОГОКРАТНО ПОВЕЧЕ,ЯВНО ОЧАКВАХА
МНОГО ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ДОЙДАТ НО ....УВИ!
ОВЧА РАБОТА!
И ЗАТОВА СЕГА ЩЕ Е ТАКА!
ТОКА СКЪП,ДОХОДИТЕ МАЛКИ И ГЛАД И МНОГО СТРАХ!!!!


Пред кое министерство сме били 30 души да ми кажеш, защото аз бях един от организаторите?
цитирай
9. mt46 - Целта е ясна -
09.10.2012 16:58
усвояване /присвояване/ на пари от определени хора за сметка на народа...
цитирай
10. анонимен - Светле,
09.10.2012 17:01
между другото, знаеш ли колко иска енергото, само за да прикачи един фотоволтаичен парк към мрежата си? Между 30 000 и 40 000 лева. Ето ти тема за размисъл за скока на цените заради тези източници.
цитирай
11. chara - Ани, 42 000 лева за мощност между 0.5 и 1 МВт. За над 1 МВт ...
09.10.2012 17:13
Големите соларни паркове са от 5 МВтр нагоре.
:(
цитирай
12. анонимен - Какъв е
09.10.2012 17:33
другият ни избор? Наистина ли смяташ, че той е по-изгоден? Или може би по-малко рисков?
За първи път не съм съгласна с теб.
Фотоволтаиците са инвестиция, но това е перспективна инвестиция. А всяка инвестиция се изплаща.
цитирай
13. chara - Изборът е в баланса. Кой накара ДКЕВР и общините и РДНСК и ЕРР да ни натресат
09.10.2012 17:59
още през 2012 г. два пъти повече солари от предвидените за 2020 г.
303 МВт през 2020 г. не е случайно заложено. Счита се, че тогава цената им ще е паднала. А сега ние потребителите, като най-богати в ЕС, ще плащаме инвестицията на някой, който на галоп и благодарение, не искам да си мисля какво и колко, заля държавичката със скъп източник на енергия.
Израел например разрешава монтиране на малки солари по покривите на къщите, въпреки, че те имат недостиг на генериращи мощности. Не са като нас. Ние имаме резерви. Те непрекъснато говорят за социалната цена на произвежданото електричество. Тук тези неща ВЪОБЩЕ не се коментират.
Понеже има едни овце, доведени до оскотяване, които щат не щат - ще плащат.
Догодина след увеличена "зелена" добавка, ще дойде и такса достъп до мрежите като при стопанските потребители - плащаш за мощност, дори да не консумираш ток. Абонатите на ЕВН и ЧЕЗ вече го знаят това упражнение. Иде ред и на битовите клиенти. Щото мрежите трябва да се управляват т.е. да се балансира работата на конвенционалните и ВЕИ централите. А това струва пари. Много пари.В европейски мащаб се говори за 500 млрд. евро. Доосега се работи по 300 проекта и са заделени 5.5 млрд. евро. Нас ни няма в тая схема.
А за де пълно щастието, когато соларите работят на пълна мощност обикновено се стига до изключване на конвенционалните централи. И тогава плащаме затова, че работят ВЕИ и затова, че конвенционалните НЕ работят - нарича се цена за разполагаемост, горещ резерв.
Та пак ... кое наложи към края на 2012 г. в електроенергийната мрежа да се качва ток от 800 МВтр солари? А има още толкова вятърни чудеса. Към 3.10.2012 г. в регистъра на АУЕР са записани над 1 800 МВт ВЕИ - т.е. въведени са в експлоатация. Това е мощността на 5 и 6 блок на Козлодуй. Не ми се мисли къв 31.12.2012 г. какво ще е.
Е, кой ще издържи на тая енергия, която се изкупува ЦЯЛАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ЦЕНА.
цитирай
14. анонимен - Веднага ще ти възразя,
09.10.2012 18:27
че за достъп или мощност плащаме и сега - и тези, които ползват газ, и ние, които ползваме парно. На "Бояна" ползвателите на газа са изсурвакани буквално с 25 лв. на ден, ако са там целогодишно и са абонати за газ. Става дума за практика, която и сега съществува. Нека бъдем коректни.
Защо не коментираме това, което "Лукойл" прави с цените на горивата? Чест ти прави, че ти доста писа по този въпрос, впрочем. Е, ако искаме алтернатива, трябва да работим за нея.
Другият вариант е Черноморският шелф или шистовия газ. "Тотал" вече започна спечели концесията, за "Шеврон" нещата са мътни. И двата варианта са опасни. Ти поне го знаеш.
цитирай
15. chara - Ани, сега плащаме, когато ползваме! Стопанските абонати на ЕВН от 2011 г.
09.10.2012 18:40
а от 2012 г . и тези на ЧЕЗ плащат без да ползват, понеже ДКЕВР разреши цена за достъп до мрежите, НЕЗАВИСИМО ползва ли се ток или не.
Това очаква и битовите абонати.
Понеже вече няма прецедент, а има практика!!!
Просто тук всичко се прави урбулешката и за "наши" хора, щото народа плаща. Е, като плаща - що не!
Отвори интервюта на Узи Ландау . израелския министър на енергетиката и виж какво казва винаги на първо място - можем ли да си го позволим? каква е социалната цена? могат ли гражданите на Израел да я понесат? - когато коментира цени на енергия.
Тук да си чула някой така да говори? Да попита - могат ли българите да плащат тези цени? Дали пък да не помислим и за обикновените хора?
Щото правилата ги определяме не аз и ти, а ония в парламента и МС.

Лукойл е ясен. Другото намирам също за опасно, като теб.
цитирай
16. chavdar01 - ДО 8. turb04
09.10.2012 18:49
ПРЕД МИН.НА ИКОНОМИКАТА И Т.Н. НА СЛАВЯНСКА.НЕ ЗНАМ ДАЛИ СИ БИЛ ЕДИН ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ ,НО АЗ КАЧИХ И СНИМКИ В БЛОГА СИ.МОЖЕШ ДА ВИДИШ В ПО-СТАРИТЕ МИ ПОСТИНГИ.МИСЛЯ ЧЕ ГО БЯХ КРЪСТИЛ: РАДВАЙТЕ СЕ ГЕРБЕРАСТИ!
АКО СИ БИЛ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НЕ СЪМ РАЗБРАЛ!
цитирай
17. chavdar01 - ДО 12. angpiskova
09.10.2012 19:33
ГОСПОЖО ВИЕ ДА НЕ БИ ДА ИМАТЕ УЧАСТИЕ В ТАКАВА ФИРМА.
ДОСТА АКТИВНО ГИ ЗАЩИТАВАТЕ!
НИКОЙ НЕ Е ПРОТИВ ИНОВАЦИИТЕ,ВЪПРОСА Е НА КАКВА ЦЕНА!
И МОЖЕМ ЛИ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИМ???
цитирай
18. hristo27 - Интересно, защо не се говори вече за ...
09.10.2012 19:34
Интересно, защо не се говори вече за протести по повод високите цени на бензина и дизела? Цялата дандания преди време за няколко стотинки на литър ли беше - от 2.78 лв на 2.70 лв за бензина напр. Явно последната цена /която в общи линии е колкото и в някои други европейски страни, но при по-високи доходи за поданиците им/ е била предела на протестите?!?
цитирай
19. анонимен - Купете си електромобил уважаема.
09.10.2012 20:06
angpiskova написа:
другият ни избор? Наистина ли смяташ, че той е по-изгоден? Или може би по-малко рисков?
За първи път не съм съгласна с теб.
Фотоволтаиците са инвестиция, но това е перспективна инвестиция. А всяка инвестиция се изплаща.

При липса на пари има банки.Зелена инвестиция е.
цитирай
20. анонимен - Светле,
09.10.2012 20:06
все някаква енергия трябва да ползваме. Което означава, че и някаква такса ще трябва да плащаме. Разбирам за какво говориш, но смяташ ли, че един АЕЦ би ни излязъл по-евтин? Наивно е да смятаме, че някой друг ще го плаща вместо нас...
chavdar01, нямам такава фирма и изобщо нищо, свързано с производство на енергия. Просто се опитвам да гледам по-далеч...
Във всеки случай аз лично предпочитам инвестиция в такава енергия - по-сигурна е, а и източници като слънце и вятър ги има винаги. Газът свършва в един момент /освен че е рисков/.
цитирай
21. turb04 - ПРЕД МИН. НА ИКОНОМИКАТА И Т. Н. НА ...
09.10.2012 20:26
chavdar01 написа:
ПРЕД МИН.НА ИКОНОМИКАТА И Т.Н. НА СЛАВЯНСКА.НЕ ЗНАМ ДАЛИ СИ БИЛ ЕДИН ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ ,НО АЗ КАЧИХ И СНИМКИ В БЛОГА СИ.МОЖЕШ ДА ВИДИШ В ПО-СТАРИТЕ МИ ПОСТИНГИ.МИСЛЯ ЧЕ ГО БЯХ КРЪСТИЛ: РАДВАЙТЕ СЕ ГЕРБЕРАСТИ!
АКО СИ БИЛ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НЕ СЪМ РАЗБРАЛ!

Ако си бил на първия протест пред Министерството на Икономиката, там бяхме над 130 души (ако не и 200), но тогава други двама от организаторите направиха една глупост и доста хора се отдръпнахме... На втория протест стана атентата, но тогава голяма част от хората не отиде заради онази изцепка, за която споменах. Ще погледна в постовете ти
цитирай
22. kostadin - Няма лошо, че са строили всякакви ...
09.10.2012 22:21
Няма лошо ,че са строили всякакви хора.Но ивеститорите и властниците не са се съобразили с изискванията на свободната пазарна икономика с която се опитват да пълнят главите на децата по света...Така ,че могат лесно да загубят незаконно придобитите превилегии.

Ако имаме държава с държавници мислещи за народа ни ,то нещата не са безвъзвратно загубени .
Уви не виждам скоро да се появят такива!
цитирай
23. chara - Ани, ние се правим на по-светци от папата. Не ние, а властимащите. Обаче сметката
09.10.2012 22:49
я плаща всеки един от нас.
Не казвам, че не бива да има соларни паркове, а че ще бъде свръх разход за всички нас въвеждането им в експлоатация толкова много и на тоя етап на все още скъпа технология. Тепърва ще дойдат другите проблеми и те ще се почувстват следващото лято, когато всичкото това нещо, ще трябва да се балансира така щото системата да не рухне.
Иначе като алтернатива - бива.
Като надеждност - никаква. Не случайно зад всяка ВЕИ мощност задължително стои една конвенционална (понеже конвенционалните са предвидими и управляеми, най-общо казано).
:)
цитирай
24. chara - hristo27 Няма и да се говори.
09.10.2012 22:51
Лукойл има специална политика по отношение на медиите.
цитирай
25. lambo - Тока го увеличиха не с 13, а с 14 %
09.10.2012 22:52

http://lambo.blog.bg/politika/2012/08/16/uvelichiha-toka-ne-s-13-a-s-14-procenta.989060
цитирай
26. анонимен - angpiskova защо се правиш, че не разбираш какво е написала chara!?
10.10.2012 00:40

И защо отместваш темата в друга посока типично по ченгесарски?!
Ще ти го обясня по просто на тебе и на такива като тебе, та поне да спрете да се правите на не разбрали!!!
Тези нови мощности от ФтЕЦ днес струват на всички българи една цена, а след няколко години ако се направят, ще струват в няколко пъти по-малко, заради технологичното им развитие!
На всичкото отгоре се пускат в експлоатация, при все че България е износител на електроенергия! И по всички споразумения с ЕС се преизпълнява плана за ВЕИ, в ущърб на българския народ?!
Отделно и на мен ми е чудно защо не развиват малки ВЕИ, които са до или директно на къщи, вили, блокове. Така се спестяват всичките разходи за пренос.
Явно всичко се прави от определени кръгове от дърти комуняги(и техните наследници), които стоят зад Боко Тиквата, за пореден път да ограбват българите!!!
И тука техните клакьори се правят на не разбрали и защитават тези измами и кражби по най-просташки начин!!!
Е докога мислят да продължават по този начин?!
До кога ще ги търпи такива българския народ се пита тука?!
цитирай
27. анонимен - Каквав е икономическиа ефективност от тези нововъведения? НИКАКЪВ - Тан Тан
10.10.2012 07:03
Някога, в древно време, при бае ви Тоша, имаше рационализаторски движения. Та при всяка рационализация се изисква: въвеждане на по-нови технологии, ИКОНОМИЧЕСКА ЕФЕКТИВНОСТ - тоест парична печалба от това нововъведение. Всеки рационализатор сам си плащаше масрафа при предварителните изпитания. Едва когато се докажеше ИКОНОМИЧЕСКАТА ефективност, рационализацията се приемаше и въвеждаше. Та думата ми е, защо Българското народонаселение ще плаща нещо, което няма ИКОНОМИЧЕСКА ефективност, струва много по-скъпо от по-природосъобразния източник - токът от АЕЦ. Това тъпите технологично допотопни ветрогенератори, които немогат да платят собствените си разноски, камо ли полза от тях; Слънчева енергия, която също неможе да изплаща разходите си; и какви ли не измишльотини бе икономическа ефективност; всички тези "нововъведения+ трябва да се въвеждат едва при доказана икономическа ефективност. НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ИДИОТЩИНИТЕ НА НЯКОЙ СИ, КОЙТО НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА. КОГАТО ДОКАЖЕ ИКОНОМИЧЕСКА ЕФЕКТИВНОСТ - ТОГАВА ДА. ИНАЧЕ - ТОТАЛНА ЗАБРАНА.
цитирай
28. анонимен - пенсионер
10.10.2012 07:22
По принцип съм за ВЕИ.Но съм против това да ги строят чужди инвеститори и да ме ограбват.Не мога да си позволя да купувам зелен ток,както не мога да си позволя месо и много други работи.Искам да ползвам ток от АЕЦ или от родопските каскади,които някога строи баща ми.Тока от ВЕИ да го изнасят тарикатите от БСП,които въртят тези далавери.Защо не се произвеждат малки централи за по десетина киловата на поносима цена,за да мога да се откача от НЕК.Омръзна ми да живея по системата "Беден богат храни".
цитирай
29. анонимен - И защо отместваш темата в друга ...
10.10.2012 07:44
анонимен написа:

И защо отместваш темата в друга посока типично по ченгесарски?!
Ще ти го обясня по просто на тебе и на такива като тебе, та поне да спрете да се правите на не разбрали!!!
Тези нови мощности от ФтЕЦ днес струват на всички българи една цена, а след няколко години ако се направят, ще струват в няколко пъти по-малко, заради технологичното им развитие!
На всичкото отгоре се пускат в експлоатация, при все че България е износител на електроенергия! И по всички споразумения с ЕС се преизпълнява плана за ВЕИ, в ущърб на българския народ?!
Отделно и на мен ми е чудно защо не развиват малки ВЕИ, които са до или директно на къщи, вили, блокове. Така се спестяват всичките разходи за пренос.
Явно всичко се прави от определени кръгове от дърти комуняги(и техните наследници), които стоят зад Боко Тиквата, за пореден път да ограбват българите!!!
И тука техните клакьори се правят на не разбрали и защитават тези измами и кражби по най-просташки начин!!!
Е докога мислят да продължават по този начин?!
До кога ще ги търпи такива българския народ се пита тука?!

Имам постинг по темата и говорейки за зелена енергия, не визирам само България, а цял свят. Само давам тема за размисъл - защо тя заема толкова малък процент от общия дял на производство на енергия в света?
Впрочем, онзи ден по медиите изтече информация, че газопроводът "Северен поток" удвоява капацитета си. Ако желаете, запознайте се откъде минава той и кои са инвеститорите и после делете богатите на комунисти и антикомунисти. Защото те никак не се делят, а чудесно се разбират помежду си.
цитирай
30. анонимен - Принципно
10.10.2012 07:45
обаче съм съгласна за далаверите на гърба на българския народ.
цитирай
31. syrmaepon - за ВЕИ - първо биомаса, после вет...
10.10.2012 08:55
chara написа:
за ВЕИ - първо биомаса, после ветрогенератори и накрая след 2018 г - солари. Заради цената! А и заради трудното балансиране.
Другата алтернатива е не огромни паркове, а разделени капацитети - т.е. алтернативи върху и около всяка сграда - генерация в мястото на консумацията. Така се игнорират загубите по мрежата и в системата се качва САМО излишната енергия.


Това последното винаги може да се направи,стига хората да знаят интереса си и да са упорити.Що се отнася до офшорките,те присъстват навсякъде в нашия живот и не само в България.Разбира се това не е утешение ,но у нас се прави това,което се прави почти навсякъде.Противодействието е доста трудно
цитирай
32. анонимен - Карбоновата борса
10.10.2012 09:06
Всички фирми производителки на алтернативна енергия, "произвеждат" така наречените "карбонови сертификати" които се търгуват като акции. Тези сертификати са важни за световния елит, защото са визирани да станат в основата на една бъдеща световна валута. Цялата история се субсидира от данъкоплатците, печалбата отива в джобовете на производителите, карбоновите дилъри и собствениците на борсите. Западният данъкоплатец обаче, вече не е толкова възторжен от тази история. Това според мен е причината за тайното разширяване на алтернативното производство в България - някой трябва да поеме топката. Защото борсите за търговия с карбонови сертификати залязват, много от тях се закриват.

Колкото до зелените - всички знаят - те са като дини: зелени отвън, червени отвътре.
цитирай
33. hristo27 - Лукойл има специална политика по ...
10.10.2012 09:30
chara написа:
Лукойл има специална политика по отношение на медиите.



Нямах предвид Лукойл и медиите, а това, че хората нямат вяра в това, за което протестират. Не случайно при тази псевдодемокрация си е в сила приказката: " Всяко чудо за три дни! "
цитирай
34. анонимен - Липсата на правилна стратегия в енергетиката и нейното изпълнение рефлектира върху потребителите
10.10.2012 09:32
Ще дам само два линка
Solar and Wind vs. Nuclear Energy
https://www.youtube.com/watch?v=UOLKd_2Ike0
Wind Turbines or Nuclear Power?
https://www.youtube.com/watch?v=zc7rRPrA7rg&feature=related
Натрупаните с годините (десетилетия) стратегически вече грешки в планирането и развитието на българската енергетика тепърва ще рефлектират върху консуматорите.
Напр. не беше вменено задължение на ВЕИ централите (тези на вятър и слънце) да изграждат заместващи, резервиращи мощности или да имат сключени договори с конвенционални централи. Държавата в лицето на ДКЕВР и Министерство на енергетиката (както и да се казва то) допусна особено последните 7-9 години гафове чието количество преминава в стратегически недостатъци на енергийната система и които ще доведат до рязко покачване на цената през следващите 2-5 години.
цитирай
35. demonwind - Чудно ми е какво ли ще стане,
10.10.2012 10:33
ако си покрия къщата със солари и кажа "чао" на ЧЕЗ? Без да продавам ток, ей така, за лично ползване... И скоро мисля да го направя..
цитирай
36. анонимен - Уважаема Chara,
10.10.2012 10:49
Следях с интерес постовете Ви за правешките дерибеи и "приятелството" им с БиБи. Но с този Ваш пост, по мое мнение, излизате извън границите на Вашата компетентност. Като човек професионално ангажиран повече от десет години в бизнеси около енергетиката мога да Ви уверя следното:
1. Енергетиката е дойна крава за една група хора гравитиращи около или настоши членове на БСП. Поинтересувайте се на чии съпруги са фирмите посредници за износ на електроенергия. Кой е Бого Манчев и как групировката, която представлява ("Риск-овете") цоца десетилетия от НЕК и АЕЦ Козлодуй
2. Поинтересувайте се как се източва НЕК с нагласени обществени поръчки. Кои и колко пътуват по "семинари" организирани от фирми-доставчици на НЕК, естествено, че не е на собствени разноски.
3. Когато говорите за цена на тока, включете и тази на Мариците, които продават по договор сключен по времето на Костов с гаранции за 100% изкупуване на произведената енергия по цени на ВЯТЪРНАТА енергия! Вижте колко е мощността на тези тецове в сравнение със зелената енергия!
4. Поинтересувайте се с какви заеми е натоварен НЕК за АЕЦ Белене и кога е падежът - лека подсказака, банката е френска, посредник по сключване на заема: Дянковата леля, в момента еврокомисар, в миналото кадър на БКП, образована и работила в чужбина с пари от закуски. Тезата ми е, че в момента се дере отвсякъде, за да се погаси този кредит. Един монополист е докаран до състояние на технически фалит.
5. Когато подавате данни за инсталирани фотоволтаични централи, моля, отчетете бурното им, нелинейно развитие в последните години. Данните, които сте цитирали са направо смешни отнесени към днешна дата. На този фон, съгласен съм с Вас, цифрите за Б-я изгледждат ужасяващи. Ако това е ефекта, който търсите, можете да подадете данни от 1980та.
И не на последно място, ако Б-я иска да привлече инвеститори, правилата трябва да са ясни, политиката предвидима и да няма промени "със задна дата" дори и да отчетем, че сме сбъркали.
цитирай
37. kleotemida - Пискова, хайде да спреш да си въртиш задника според това кой как те е нарамил!
10.10.2012 10:50
angpiskova написа:
анонимен написа:

И защо отместваш темата в друга посока типично по ченгесарски?!
Ще ти го обясня по просто на тебе и на такива като тебе, та поне да спрете да се правите на не разбрали!!!
Тези нови мощности от ФтЕЦ днес струват на всички българи една цена, а след няколко години ако се направят, ще струват в няколко пъти по-малко, заради технологичното им развитие!
На всичкото отгоре се пускат в експлоатация, при все че България е износител на електроенергия! И по всички споразумения с ЕС се преизпълнява плана за ВЕИ, в ущърб на българския народ?!
Отделно и на мен ми е чудно защо не развиват малки ВЕИ, които са до или директно на къщи, вили, блокове. Така се спестяват всичките разходи за пренос.
Явно всичко се прави от определени кръгове от дърти комуняги(и техните наследници), които стоят зад Боко Тиквата, за пореден път да ограбват българите!!!
И тука техните клакьори се правят на не разбрали и защитават тези измами и кражби по най-просташки начин!!!
Е докога мислят да продължават по този начин?!
До кога ще ги търпи такива българския народ се пита тука?!

Имам постинг по темата и говорейки за зелена енергия, не визирам само България, а цял свят. Само давам тема за размисъл - защо тя заема толкова малък процент от общия дял на производство на енергия в света?
Впрочем, онзи ден по медиите изтече информация, че газопроводът "Северен поток" удвоява капацитета си. Ако желаете, запознайте се откъде минава той и кои са инвеститорите и после делете богатите на комунисти и антикомунисти. Защото те никак не се делят, а чудесно се разбират помежду си.

Не ни интересува постинга ти, нито за северния поток, нито пък какво се случва извън България, още повече, че ние винаги сме били пример за негативен пример, т.е. за пример как нещо не трябва да се прави. Да не говорим, че темата за размисъл е дадена от Чара и не е нужно да изместваш този център на тежестта. Като жураналист би трябвало да знаеш, че така не се прави, освен ако не искаш да изместиш центъра на вниманието. Това, че богатите не се делят на комунисти и антикомунисти го знаят вече и децата в детската градина, тъй че и на това не си откривател. Още нещо, някой тук ясно обясни за ИКОНОМИЧЕСКАТА ЕФЕКТИВНОСТ от нещо си. Е, ако нещо не е икономически ефективно, то НЕ СЕ ПОТРЕБЯВА (без значение каква му е другата полза) - поне това е основно правило в икономиката (а, ако се напрегнеш, ще забележиш този принцип не само в икономиката /ама в нормалните държави/). Та на принципа „икономическа ефективност“ някои умни глави бяха заложили ОПРЕДЕЛЕНИ мощности от ВЕИ да бъдат пуснати ПРЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ години, когато себестойността на самите съоръжения и присъединяването им към националната мрежа стане такава, че наистина да е изгодно ползването на тази екологична енергия.
Защото в момента се получава така, че българският народ изплаща разликата между цената на тока (който и без тях произвеждаме в повече) за износ и себестойността на произведения от ВЕИ-тата, т.е. изплащаме ВЕИ-тата като съоръжения и съоръженията за приобщаването им към общата мрежа в период, в който са далеч по-скъпи от онзи период, в който беше предвидено да се изплащат и в който щяха да са далеч по-евтини. Не само това, ами и изплащаме съоръжения за мощности, които са два пъти повече от предвидените и то 8-10 години напред! Анадън му? Само дето на този народ му дойде до гуша да изплаща нещо, от което единици политически мутри или протежетата им ще печелят докато свят светува, без да ги интересува какво струва това на останалите.
Иначе ти разбрахме тънката мисъл за екологията и чистите енергии, ама туй не кара влака в момента никъде по света, така че не го подкарвай и тук, още повече, че населението на тази държава е едно от най-бедните в Европа, т.е. най-бедното, и хич не му е необходимо да води първото място и по плащане на чужди масрафи (не че не така, ама поне да не е толкова нагло и безпардонно).
цитирай
38. анонимен - Уважаема Chara - продължение
10.10.2012 10:53
...ако имате желание, можете и да се поровите около светлата личност на Цветелина Бориславова и нейните инвестиции. Ще Ви просветне защо така усилено "се разчиства" цял един сектор.
цитирай
39. анонимен - kleotemida,
10.10.2012 11:19
епитетите ви не ме интересуват, защото знам на какво се дължат. Мисля, че казах достатъчно, а как вие ще го тълкувате и по какви причини, си е лично ваш проблем.
ПП. Светле, извинявай за този спам.
цитирай
40. анонимен - Уважаема Chara - продължение
10.10.2012 11:26
Относно "разходите" на Електроразпределителните предприятия (ЕРП) за присъединяване и експлоатация на ВЕИ, държа да напомня, че по закона за енергетиката инвеститорът дължи такса присъединяване към мрежата, която за проекти с мощност над 2 мегавата е равна (таксата) на цената на инвестиционния проект. Получава се следното: (моля четете внимателно)
Инвеститор подава заявление за проучване за присъединяване в ЕРП. От там, знаейки закона, му предписват реконструкция на части от мрежата на значителни цена - от 100 хил. лв за малък инвеститор до 3 милиона лева за по-голям. След това, по договор, освен реконструираната мрежа, собственост на ЕРП, инвеститорът е длъжен да прехвърли в собственост на ЕРП, построените от него присъединителни съоръжения на стойност "взаимно признати разходи" (това е таксата за присъединяване). За инфо - само един трафопост, който е задължителен струва около 120 000 лв.
ЕРП завеждат тези новопридобити, ПОДАРЕНИ активи като инвестиции в развитието на мрежата! На следващата година, ЕРП подават в ДКЕВР искане за увеличение на цената на тока, като част от мотивировката са направените разходи и инвестиции в мрежата! Сега, същите тези ЕРП имали "увеличени разходи" във връзка с експлоатацията ВЕИ!
Схващате ли вече?
цитирай
41. анонимен - некои му викаха глобализация, а за ...
10.10.2012 11:27
некои му викаха глобализация, а за плащащият масрафите й от отдавна е определен. Нищо, че още не го знае!
цитирай
42. kleotemida - Пискова, а къде ползвах епитети? И как можеш да знаеш на какво се дължи нещо, което не е ползвано? М?
10.10.2012 11:47
angpiskova написа:
епитетите ви не ме интересуват, защото знам на какво се дължат. Мисля, че казах достатъчно, а как вие ще го тълкувате и по какви причини, си е лично ваш проблем.
ПП. Светле, извинявай за този спам.

Ето сега вече наистина ще употребя епитет: Пискова, ти наистина си била безкрайно ограничен човек!

п.п.Сори, Светле и аз не си падам по спама при сериозни теми, но някои нищоказващи словесни еквилибристики с цел изместване на темата или вниманието определено ми лазят по нервите и обикновено не се сдържам.
цитирай
43. анонимен - Светле,
10.10.2012 11:50
да допълня мисълта си:
1. Технологиите за зелена енергия предстои да се развиват. Само че трябва да се положи началото им. Няма как да се развиват без него. Никой не развива нещо от въздуха - винаги се стъпва върху нещо. В този смисъл аз подкрепям създаването на такива паркове, дори и ако се стъпва върху тези скъпоструващи технологии. По-лесно е те да бъдат усъвършенствани впоследствие, вместо тепърва да се стоят паркове, сиреч основата.
2. Друг е въпросът за процедурите, както и докопването на парите по европейска линия, в т.ч. и за възобновяема енергия. Само че за това не е виновна зелената енергия.
цитирай
44. анонимен - Относно "разходите" на ...
10.10.2012 12:20
анонимен написа:
Относно "разходите" на Електроразпределителните предприятия (ЕРП) за присъединяване и експлоатация на ВЕИ, държа да напомня, че по закона за енергетиката инвеститорът дължи такса присъединяване към мрежата, която за проекти с мощност над 2 мегавата е равна (таксата) на цената на инвестиционния проект. Получава се следното: (моля четете внимателно)
Инвеститор подава заявление за проучване за присъединяване в ЕРП. От там, знаейки закона, му предписват реконструкция на части от мрежата на значителни цена - от 100 хил. лв за малък инвеститор до 3 милиона лева за по-голям. След това, по договор, освен реконструираната мрежа, собственост на ЕРП, инвеститорът е длъжен да прехвърли в собственост на ЕРП, построените от него присъединителни съоръжения на стойност "взаимно признати разходи" (това е таксата за присъединяване). За инфо - само един трафопост, който е задължителен струва около 120 000 лв.
ЕРП завеждат тези новопридобити, ПОДАРЕНИ активи като инвестиции в развитието на мрежата! На следващата година, ЕРП подават в ДКЕВР искане за увеличение на цената на тока, като част от мотивировката са направените разходи и инвестиции в мрежата! Сега, същите тези ЕРП имали "увеличени разходи" във връзка с експлоатацията ВЕИ!
Схващате ли вече?

Не знаех и тези подробности, но не се и съмнявам, че е така.
Става дума за нещо много старо и и доста познато - няколко души прилапват много добри пари, като настройват хората едни срещу други.
цитирай
45. анонимен - angpiskova продължаваш упорито да се правиш на неразбрала?!
10.10.2012 12:43

Я виж пак хубаво цифрите!!!
Тук не става изобщо въпрос за начало, което отдавна е положено!
А СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАНА ЗА ВЕИ!!!
Заради което бедните българи ще трябва да плащат занапред повече!
Сега схващаш ли разликата???

Има и нещо друго, на което никой не обръща внимание.
А то е, че за да плащат повече ток бедните българи, за далаверите на измамниците и далавераджиите относно ВЕИ, то те и ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ПОВЕЧЕ, ДА ИЗРАЗХОДВАТ ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ!!!
Например един снабдител на хранителни стоки, за да плаща по-високите сметки за ток(заради измамите с ВЕИ), трябва да прави повече доставки, което означава повече изгорено гориво-нафта/бензин, които ще замърсят повече въздуха!!!
Е КЪДЕ Е ТОГАВА ЗЕЛЕНОТО НА ТАЗИ ЕНЕРГИЯ?!
цитирай
46. chara - до анонимен 36., 38. и 40.
10.10.2012 12:47
по т. 1 за енергетиката знам, за Бого Манчев - още повече.
по 2., 3. и 4. - това е извън конкретно обсъжданото, а именно - лавинообразното въвеждане в експлоатация на солари през 2011 г. и до средата на 2012 г.
по 5. данните, които съм показала, лично съм ги снела и обобщила от регистъра на АУЕР, който наброява 5 000 записа. Ако имате време, можете да се заемете с данните за вятърните паркове. Там ще изкочи и името на Цветелина Бориславова.

Няма да адвокатствам на ЕРП, но гледах решението на ДКЕВР по отношение на ЧЕЗ и искането им за признаване на 20 млн. инвестиция за придобиване на съоръжения. ДКЕВР отказва да я признае. Иначе съм наясно с номерата им, съпровождащи изкупуването на съоръжения.
Само дето, в крайна сметка потребителите плащат всичкото чрез сметките си, нали?
Стопанските потребители вече плащат и без да консумират ток - на ЕВН от 2011 г., на ЧЕЗ от 2012 г. Догодина ще са и тия на Енерго-про. После, понеже вече ще е "утвърдена практика" ще дойде ред и на битовите абонати.

Аuо разполагате с данни, както твърдите, за случващото се в енергетиката, това е мейлът ми, на който можете да ги споделите: ssstv@abv.bg
цитирай
47. анонимен - За ВЕИ, енергетиката, икономиката, оцеляването, истината, свободата...
10.10.2012 13:17
анонимен написа:
Каква полза реално има обикновеният читател от всички тези констатации, таблици и т.н.?
Значи ако аз се интересувам и чета, ще намеря това, което ми е нужно като информация и няма да чакам някой да ми отваря очите.
Но ако някой, все пак се наема да го прави както авторката, нека бъде така добър да посочи на читателите си алтернатива или някаква възможност, защото и най-нормалните хора в тази държава вече са на границата не само на оцеляването, но и на полудяването!

А хората не излизат на протести, защото бесепарите побързаха да яхнат вълната на народното недоволство и да се представят едва ли не за спасители.

Ами така ще е, защото политиците се гаврят с народа и си прехвърлят топката, а добре платените от чужди фондации "опозиционни" публицисти му отварят очите, потискайки още повече националното му достойнство и самочувствие

Добре е да има статии с такава информация, достъпни за проверка данни. Публикации с анализи на основа достоверни данни и прогнози за възможни резултати. Така се информира обществото!... И се взимат решения за управление. На българските народни капитали. Да допуснем, че всички процеси се извършват добросъвестно от всички участници - администратори, политици, политолози, журналисти... Кой от тях може да разполага със всичката, цялата информация за да направи най-точния анализ, най-достоверната прогноза, да вземе най-доброто решение, да извърши българолюбиво , човеколюбиво дело? (Предположихме добросъвестни участници) Да включим ли в условията на задачата личните, групови (вкл. партийни), антибългарски интереси? В огромния хаотичен шум на включените (реални) елементи от условията можем ли да различим слабичкото сигналче от достоверна информация? Имат ли споменатите разсъждения отношение към известния вече казус "Белене"? Хайде Българио, разтърси живо тяло! Да изпопадат полепналите, кърлежи, пиявици и др. паразити . Докато е още живо и способно да се движи ... Да познаем Истината и Тя ще ни направи свободни!
цитирай
48. kleotemida - Мдаааа, както се казваше, "Не стреляйте по пианиста, той толкова си може!"....
10.10.2012 13:35
angpiskova написа:
да допълня мисълта си:
1. Технологиите за зелена енергия предстои да се развиват. Само че трябва да се положи началото им. Няма как да се развиват без него. Никой не развива нещо от въздуха - винаги се стъпва върху нещо. В този смисъл аз подкрепям създаването на такива паркове, дори и ако се стъпва върху тези скъпоструващи технологии. По-лесно е те да бъдат усъвършенствани впоследствие, вместо тепърва да се стоят паркове, сиреч основата.

2. Друг е въпросът за процедурите, както и докопването на парите по европейска линия, в т.ч. и за възобновяема енергия. Само че за това не е виновна зелената енергия.

Пискова, кое точно не разбра?
1.Технологиите за зелена енергия – може би предстои да се развиват, ама не е това, което си представяш, щото общо взето източниците са известни, както и повечето технологии за добиване на ел.енергия от тези източници. Всъщност, не е зле да си изясниш какво значи технология и какво значи техника. В случая говорим за скъпа техника, скъп хардуер, а не за скъпа технология. И в този ред на мисли е по-добре да нямаш построени огромни паркове (мощности) със скъп хардуер, защото когато поевтинее, ще имаш голем процент скъпи паркове и малък процент евтини. Да не говорим за усъвършенстването на тази техника, която в някои случаи е по-добре да бъде сменена, отколкото приспособленчески усъвършенствана. Само дето, ако бъде сменена ще я платиш два пъти – един път скъпо и втори път – евтино, както и ще платиш усъвършенстването й. Та тъй... ама, както се казваше в една реклама, „Не става само с ядене...“

2.Докопването до парите по европейска линия с двойно превишаване на квотата за енергия от ВЕИ, която ни е отпусната от същата тази Европа знаеш ли какво значи? Че ще платим ние, вместо Европа на тази част на ВЕИ-тата над квотата, която ни е отпусната. Плюс всичко онова, за което написа и Чара, и ан.40 и 45.

А да те питам, оти требе да ги ручаме жабетата ние?

И в двата случая?
цитирай
49. анонимен - "Хайде Българио, разтърси ...
10.10.2012 14:02
"Хайде Българио, разтърси живо тяло! Да изпопадат полепналите, кърлежи, пиявици и др. паразити . Докато е още живо и способно да се движи ... "
Ок, но тези кърлежи са повечко и не са само във ВЕИ или фотоволтаиците. Мисля, че са групирани предимно около вносителите на по-конвенционалните горива. Защо тогава се захващаме за породен път за по-малкото зло?

цитирай
50. kleotemida - Да му се не видяла и кривата нива, и краставите волове!
10.10.2012 14:18
angpiskova написа:
"Хайде Българио, разтърси живо тяло! Да изпопадат полепналите, кърлежи, пиявици и др. паразити . Докато е още живо и способно да се движи ... "
Ок, но тези кърлежи са повечко и не са само във ВЕИ или фотоволтаиците. Мисля, че са групирани предимно около вносителите на по-конвенционалните горива. Защо тогава се захващаме за породен път за по-малкото зло?


Сериозно? Я да чуем кое точно е по-малкото зло още веднъж?
Може би тройно по-скъпият ток от възобновяемите източници и тройно по-евтината шистова газ? М?

Я развий темата, че човек вече се чуди да се смее ли с теб, да се ядосва ли?

Ииииии, Пискова, в тази статия на Чара става дума за случая с българските ВЕИ, а не по принцип за производството на ток. Тъй че спри да изместваш темата и фокуса на проблема!
цитирай
51. анонимен - angpiskova, продължаваш да се правиш на ударена, и ПАК се опитваш да изместваш посоката на темата?!
10.10.2012 14:21

За трети път вече ти правим забележка, ама ти май не разбираш от дума!?
Хайде стига вече, че много взе да дразниш!
Тук темата е за ВЕИ.
Недей да лъжеш, че се захващаме за по-малкото зло! Има много теми за другите проблеми и измами, в които тук пишещите взимат голямо участие.
А и изобщо не е малко това зло. Става въпрос за милиарди евро, които ще се стоварят на гърба на българския народ, за сметка на група лапачи и измамници!
До тук твоите писания показват, че ти лично искаш да омаловажиш това!
Плащат ли ти за това, което се опитваш да правиш в тази тема?
цитирай
52. анонимен - Нищо
10.10.2012 14:34
не омаловажавам. Просто смятам, че първо трябва да се видят онези с комисионните около газа.
А това, че един човек пише веднъж от ника си и веднъж под анонимност, стана ясно на всички.
цитирай
53. анонимен - angpiskova, упорито се правиш на ударена, и се опитваш да изместиш посоката на тази тема!
10.10.2012 15:17

Малко теми ли има, дори и тук в блог.бг за онези, с комисионните около газа?
Що се правиш на глупава?!
цитирай
54. rucifer - Нане
10.10.2012 16:09
му дума, оно па, руча ли руча.
цитирай
55. chavdar01 - ДО ВСИЧКИ КОМЕНТИРАЩИ!!!!!
10.10.2012 17:09
Я, ВНИМАВАЙТЕ!!!!
КЪДЕ БЯХТЕ КОГАТО СЕ ОРГАНИЗИРАХМЕ ПРЕД МИН.НА ИКОНОМИКАТА И ИСКАХМЕ ДА ПОКАЖЕМ НЕСЪГЛАСИЕТО С ТОВА КОЕТО СТАВА В ЕНЕРГЕТИКАТА И ЗА ТЕЗИ САМОВОЛНИ И САМОДОВОЛНИ ПОВИШЕНИЯ НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА,А?????
СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКО Е САМО ДЪРА-БЪРА!!!!
ТРЯБВА ЕКШЪН,РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА!
НА УЛИЦАТА И ОСТАВКИ-И-И-И!!!!
цитирай
56. kleotemida - с rucifer
10.10.2012 20:06
angpiskova написа:
Нищо не омаловажавам. Просто смятам, че първо трябва да се видят онези с комисионните около газа.
А това, че един човек пише веднъж от ника си и веднъж под анонимност, стана ясно на всички.

На теб и в ясно слънце нЕма да ти се изясни, Но, Пискова, не ми трябва анонимност, за да ти кажа това, което мисля. Нито да си говоря сама, за да изглеждам по убедителна. Може би трябва да се замислиш, че не съм единствента, която ти вижда кривите маневри и некомпетентността по темата (то няма и как да бъде не видяно).

Но идеята ти за разследване по въпроса с комисионните за конвенционалните горива не е никак лоша. Хайде да те видим! Разследвай, ако ти стиска, нали си журналист. И гледай да не забравиш, че сагата с газта тръгна от Бакърджиев :), а продажбата на Нефтохим - от Костов. Можеш да включиш и затриването на Плама Плевен като немаловажен проблем в тази сага с комисионните. Ааааа, и да не забравя да те подсетя, че не е зле да провериш кои са (съ)собственици на Марица изток, на тецовете и най-вече на ЕРП-тата. Та, попътен раследващ вятър!...
цитирай
57. ok3223 - Пискова, ти какво
10.10.2012 20:48
angpiskova написа:
да допълня мисълта си:
1. Технологиите за зелена енергия предстои да се развиват. Само че трябва да се положи началото им. Няма как да се развиват без него. Никой не развива нещо от въздуха - винаги се стъпва върху нещо. В този смисъл аз подкрепям създаването на такива паркове, дори и ако се стъпва върху тези скъпоструващи технологии. По-лесно е те да бъдат усъвършенствани впоследствие, вместо тепърва да се стоят паркове, сиреч основата.

ЗА ТЕЛЕТА ЛИ НИ ВЗЕМАШ,ИЛИ НИ ПОКАЗВАШ КАКВО ОЗНАЧАВА ПИЩЕЩА МОРАЛНА ПРОСТИТУТКА.
Ако изпиеш 100 гр.мастика ти става леко и приятно.
А ако изпиеш литър и Пирогов няма да помогне. Ставаш труп...
Та и ВЕИ-тата.За 2-3 год.власт ГЕРБ преизпълниха прогнозните планове за ВЕИ чак за 2020 год.,като един един от най-големите инвеститори е метресата на ББ,милионерката Бориславова.
ЗАЩО ГИ СТРОЯТ С ТАКЪВ РАЗМАХ?
Защото държавата е поела ангажимента,
и да не работи ВЕИ-то,по една или друга причина,да ИМ плаща в пълен размер за уж произведена ел.енергия за 24часа в денонощието цели 20 год.ЕТО КАК СЕ ГОТВЯТ ДА ДОЯТ БЪЛГ.НАРОД 20 ГОД.
ТИ знаеш ли колко струва ток произведен от тях.
70-80 стотинки 1 киловат.
Докато произведения в "Козлодуй"струва
по 4-5 стотинки 1 киловат.
Около тази цена ще е и цената ел.енергията произведена от АЕЦ"Белене",когато се построи.
Оскъпяването е 10-ки пъти с тези ВЕИ,като разликата се стоварва на гърба на потребителите.
ЕТО Я СОЦИАЛНАТА ЦЕНА КОЯТО ПЛАЩАМЕ. ОГРОМНА Е.
Китай е построил само 2 ВЕИ.Страна с огромна индустрия,гигантска нужда от ел.енергия...Е само с 2 ВЕИ.
Колко глупави са тези китайци.
Схващаш ли разликата?
Ето от кои среди са най-яростните противници на строежа на АЕЦ"Белене".Построена,тя ще залее страната с евтина ел.енергия.
Кой идиот ще им да купува СКЪПИЯ ТОК от ВЕИ и топло централите.
Баламите са на изчезване
Народът започва да се осъзнава...
Въпреки писанията на такива като теб.
цитирай
58. анонимен - Ето кой притежава ВЕИ в РБ-я http...
13.10.2012 21:51
Ето кой притежава ВЕИ в РБ-я http://darikfinance.bg/novini/80521#comments

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424545
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031