Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.08.2012 13:43 - Защо губим младите си дарования?
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 35325 Коментари: 92 Гласове:
98


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Обречена на изостаналост - това ли е перспективата на България, или все още имаме шанс


    Изчислителните машини, които преди по-малко от четвърт век заемаха етаж от сграда, сега се събират в дланта ни. След още толкова години, а може и по-скоро, онова, което днес е аксесоар в ръцете ни, нищо чудно да стане неразделна част от самите нас, вмествайки се в обема на биологична клетка. Технологиите препускат с шеметна скорост по магистралите на времето, пренебрегвайки национални граници и пространства, сякаш напук на икономически, социални и всякакви кризи, без да се съобразяват с политическата конюнктура, целесъобразност или каприз. Благодарение на тях и информационните мрежи знанието се разраства лавинообразно. Достъпът до него - също. Откритията се умножават до невъзможност да бъдат наблюдавани и осъзнавани. Напредналите нации се готвят за настъпване на "технологична сингулярност" (Technological Singularity) - момент, в който скоростта на технологичния прогрес ще достигне такава степен, че ще започне да променя човешката реалност. Ако за звездния миг все още се спори, то заключенията на експерти относно гаранциите за просперитет на обществата, инвестирали в наука и знания, звучат все по-безапелационно. За България тези сценарии наподобяват футуристичен сън.
   Перспективата, с която боравят управляващите държавата ни политици, има обидно скромни параметри. Стратегии, планове и прочие документи за намерения (най-много до 2020 г.) в действителност са създадени не като осъзнат порив за промяна, а в отговор на изисквания на Европейския съюз. По традиция визията на правителствата ни се простира до края на мандата. Настоящото успя да ни убеди, че традициите не са това, което бяха, сменяйки позиции и намерения в рамките на по-малко от денонощие. Късият хоризонт, интелектуалната недостатъчност, страхът и невъзможността за скок отвъд границите на днешното, всекидневното и рутинното - това вероятно са част от причините за отредения ни "африкански" бюджет за образование и наука за почти култовото приоритетно инвестиране в бетон, битум и асфалт, за рекламирането на "свръхтехнологични" доктрини - "овчар", "картоф" и "дюнер", за демонстрирането на благоговейна омая пред простащината и посредствеността като символно потъпкване на позволяващите си собствено мнение и дразнещи с претенции непослушни "феодални старци".
     В реалност, паралелна на нашата (монументализирала Материалното във вид на спортни зали, стадиони, магистрали, но презираща матер"яла), технологични гиганти, иновативни компании и цели държави се състезават в издирване, привличане и задържане на млади, обещаващи и заявили за себе си таланти. Особено онези, показали способности, креативност и рефлекси в природните науки - химия, физика, биология, математика и математическа лингвистика, информационни технологии, астрономия. Според прогнозите на експерти само след 5 години на Европа няма да достигат 700 000 специалисти с инженерна и математическа квалификация. Дефицитът им вече се усеща и у нас, където акредитираните 51 висши училища конвейерно и в надпревара конфекционират "мениджъри", "бизнес администратори", "икономисти" и "юристи" под безгрижно благосклонния поглед на държавата.   
    Сякаш за да добави капка катран в казана с недофинансираното образование, унижената наука, технологичното откъсване, ерозиращата компетентност, принуждаваните да емигрират специалисти, Министерство на образованието, младежта и науката предложи нов закон за училището с "разтърсваща реформа" точно за математическите и природо-математическите гимназии, доказали еднозначно, че подготвят елитни кадри, желани в целия свят. Резултатът от промяната ще е постепенно прекратяване на съществуването им във вида, в който ги има сега (обучаващи деца от V до ХII клас) и запазването им, но вече като обикновени училища, предлагащи 12-класно обучение. С необясним инат МОМН отказва да ги приобщи към специализираните училища с курс V-ХII клас, каквито са например тези по изкуствата или спорта. Да бъдат или не - въпросът е почти Хамлетов, а дилемата - на дневен ред, като е очевидна последователността в старанието за разрушаване на работеща система, която дава продукт с международен сертификат за качество. Доказват го медалите за призови места от участия на възпитаници на математическите училища в международни олимпиади и състезания, които тази година валят направо като "летен порой". Доказва го и почти 100% успеваемост на випускниците им на кандидатстудентските изпити.

    Българската държава и управляващите не си дават сметка за богатството, с което   разполагаме. Ако пък си дават - значи тенденциозно го унищожават. Талантът на децата с изявени дарби в природо-математическите науки, направляван и стимулиран, след време връща между 50 и 500 пъти инвестираните в обучението средства. Нов подход в ранното диагностиране, откриване на даровити деца и структуриране на специален фонд "Таланти", както е предвидено в Мярка 19 на програмата на МОМН за 2009-2013 г., очевидно ще останат поредната хартиена стратегия, писана от правителството на ГЕРБ, за да се хареса на чиновниците в Брюксел. МОМН не може на посочи дори приблизителния брой на талантливите българчета. За разлика от нас, страна като САЩ например идентифицира и води на отчет дарованията си от най-ранна възраст. Освен във всеки щат, на национално ниво функционират структури - асоциации, които работят не само с подрастващите, но и с родителите, и с учителите им. Подобни практики въвеждат в работата си в България и две американски фондации, подкрепящи участието на ученици от математическите и природо-математическите гимназии на международни състезания и олимпиади. Летни пленери за запознаване и създаване на усещане за общност и съпричастност, поименни строго индивидуални стипендии, стриктно проследяване на успехите, участията, проявите и пътя в света на науката, както и професионалната реализация на децата - това е само част от арсенала на "ловците" на таланти. И те съвсем не са единствени. Тази година, ученик от ХI клас на природо-математическата гимназия в Сливен е поканен да учи в Империъл колидж в Лондон (най-престижното средно училище за природни науки в света).
   Емблематична е историята на випускника на математическата гимназия в Пловдив Александър Гьорев, който преди две години праща електронно писмо до университета в Шефилд-Англия, съобщавайки единствено имената си и че се интересува от възможностите за обучение. След половин час получава отговор с изписани трите му имена, името на училището, в което учи, класа, в който е към момента, надлежно изброени всичките му участия в български и международни състезания по информатика, в това число и участията му в американското Top Coder, което е без възрастови ограничения и в което при средно месечен брой на участниците от порядъка на 12 000-14 000, рейтингът на нашия ученик е в топ 100! Към днешна дата Гьорев продължава да получава предложения от престижни университети. След негово участие в олимпиада през януари т.г. Александр получава покана от Техническия университет в Берлин да учи там. Решава да избере този вуз, който успял да го заинтригува с оферта за безплатно обучение. И не е единствен. Очевидно, европейските университети следят и "ловят" свои възпитаници сред призьорите на международните състезания. Ръководството на математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе отчита ръст в броя на възпитаниците си, избрали обучение в чужбина. От последните три випуска 2009-2011 г. при завършващи 127-129 ученици, заминаващите да учат извън страната са, както следва: за 2009 г - 21, за 2010 г - 29, за 2011 г - 31. За природо-математическата гимназия в Сливен пикът на заминаващи и бил през 2010 г., когато около 20 випускници избират основно Англия, Холандия, Дания, Шотландия, където да продължат обучението си.
     Преди дни президентът Плевнелиев връчи на абитуриенти, носители на медали от международни състезания, сертификати, даващи им право да се запишат в избрано от тях висше училище у нас без приемни изпити. Похвален ритуален жест на отчаяно нуждаещата се от публични индулгенции власт. Дълбоко лицемерен обаче по своята същност в опита да създаде превратна представа за перспектива. Защото точно тя отсъства от нашите географски ширини, в които напоследък с подкрепата на управляващите властва арогантната посредственост. След шармантните "сладури" и лекокрили "калинки" властта е в ръцете на уж политици (всъщност римейк на някогашните политкомисари), запретнали ръкави да управляват здравеопазване, икономика, ядрена енергетика, национална сигурност и всичко, каквото попадне пред погледите им. Катапултирането на никому неизвестни до вчера "специалисти", избрани в най-високите кариерни нива на държавата по принципа на моментен каприз или нечие телефонно обаждане, обезсмисля всяко старание и амбиция за образование. И плановете за себеосъществяване, себедоказване и себереализация. Тук и днес. 
    Благодарение на технологиите светът се смали до размерите на планетарно село. Държавите и компаниите, инвестиращи приоритетно в образование, наука и знания, оперират с перспективата. И с бъдещето. Те са като магнит за дарованията, защото предлагат възможности. Въпросът е България като държава има ли какво да им предложи, с какво да ги притегли в орбитата си, за да може зад щита на техния талант да посрещне предизвикателствата, които са на прага й.



Светла Василева





Гласувай:
98



1. idealist - Можем да предложим
31.08.2012 13:53
чудесна природа, кухня и екологично земеделие. Стига да ги развием и рекламираме както трябва. Но няма трайна политика за тези сектори.
цитирай
2. chara - idealist А това достатъчно ли е?
31.08.2012 14:00
25 000 напускат страната годишно ...
цитирай
3. an200 - Благодаря ти за този постинг, Светла!За позицията, която и аз споделям!
31.08.2012 14:03
Тези дни разговарям с мой бивш ученик, който вече е в МГ"Баба Тонка". Наскоро той спечели някаква награда за фотография и отде за 3- 4 дена в Хонгконг, за да си я получи. Отиде сам, защото родителите нямат финансови възможности да го съпроводят. Върна се очарован от пребиваването си там и е твърдо убеден, че ще учи в Китай, където хората били невероятно добри към него, спокойни и лъчезарни. Обяснили му колко евтино ще му струва обучението, дали му информация за много неща. Разказвам това, за да подкрепя тезата ти, че за креативните, умните и интелигентните деца на България много малко се мисли, а те са най-голямата ни сила и богатство. Години наред сякаш съвсем съзнателно образованието се затрива и очалгарването е повсеместно... Ох, тя е голяма тема и, струва ми се, най- важната... Не защото съм учителка и не заради пустите даскалски заплати. Когато стачкувахме преди няколко години, беше заради промените, които настъпват и изкривяват като подвижни пясъци основите на "къщата"...
цитирай
4. yotovava - Дано се обърне палачинката,
31.08.2012 14:08
инак съвсем ще се обезкървим.
цитирай
5. ka4ak - Светле,стратегия поне до 2050г. и държавна защита,за интелектуалната собственост на талантите!:)))
31.08.2012 14:10
При такъв огромен апарат,специализиран в "нищо неправене" и това,ще е достатъчно!!!:)
цитирай
6. анонимен - ...
31.08.2012 14:10
'...Похвален ритуален жест на отчаяно нуждаещата се от публични индулгенции власт. Дълбоко лицемерен обаче по своята същност в опита да създаде превратна представа за перспектива. ''

БРАВО. Обожавам да чета хора, които мислят.

pontis
цитирай
7. chavdar01 - ТУКА ЩЕ ОСТАНАТ САМО ТЕЗИ ДЕТО МОГАТ ДА "САДЯТ КАРТОФИ",
31.08.2012 14:13
ДА "ПАСАТ ОВЦЕ",ДА "ЯДАТ ФИЛИИ СЪС СВИНСКА МАС" И ДА ИГРАЯТ МАЧЛЕТА!
ВСЕ ПРОФЕСИИ,КОИТО И В ЗАТВОРА МОГАТ ДА СЕ "УПРАЖНЯВАТ" МНОГО ДОБРЕ!
цитирай
8. chara - an200 Сега синдикатите се "усетиха", че за 20 години преход, с българите, напуснали страната
31.08.2012 14:24
сме загубили 40 млрд. лева - сумата за обучението им.
цитирай
9. lidis - Мисля, че късно е поставен въпроса...
31.08.2012 14:25
И не се прави нарочно нищо за спиране на изтичане на млади хора от България....
Всичко е много забатачено ...отвсякъде и трудно би се оправило само с констатации, без реални условия за младите да остават да учат и работят в страната си. Парадокс е , че 25 години само се констатира и не се прави нищо...Напротив задълбочават се ненормалните условия за учене и работа на младите...
цитирай
10. kostas - Всичко ставащо в България е закономерно и по план ! Планът е с име " ИЗХОД -3 " Който има уши да слуша ,очи да вижда , ум да мисли !!! ОТГОВОРА ПО- ДО
31.08.2012 14:33
http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-2
цитирай
11. chara - Дано, Валя, ама надали ...
31.08.2012 14:37
yotovava написа:
инак съвсем ще се обезкървим.

цитирай
12. chara - ka4ak Съгласна съм Владо, ама кой да направи стратегия, план и прочие, калинките
31.08.2012 14:39
в министерството ли ...
Не вЕрвам!
Нямат капацитет милите!
А и не ги интересува нищо по-далеч от края на работния ден! Уви!
цитирай
13. apostapostoloff - 25 000 напускат страната
31.08.2012 14:40
всяка година. Емигрантите са над 1, 5 милиона. И... нито един от тях не прокопса. Не се самозаблуждавайте- българита са и остават простаците на Европа. Да решаваш математически задачи още нищо не означава.

В последната си книга "Технология на успеха" съм го формулирал кратко и ясно: "За да успееш са необходими преди всичко три неща: ум, труд и кураж."

Българите не са достатъчно трудолюбиви (най- ниската производителност на труда в ЕС), а са и много страхливи, липсва и им кураж.

За умствените възможности няма да говоря, защото генетиката отдавна доказа, че негрите и метисите нямат ген за интелигентност. Я ми назовете поне един български мислител от световна величина!?...
цитирай
14. chara - lidis То умишлено не се прави нищо. Питах министерство на образованието колко са българите, учещи в чужбина
31.08.2012 14:43
Отговорът беше: не поддъжаме такава информация защото е трудно.
Е, кого тогава Превнелиев ще "връща" в БГ? Та те не знаят дори броя им!
За сравнение ще дам Германия, която знае, че през 2009 г. у нас са учили 60 немци, а в Македония е бил 1. И дори този 1!!! те го знаят!!!
цитирай
15. chara - apostapostoloff Да не слагаме всички под общ знаменател все пак ...
31.08.2012 14:44
:)
цитирай
16. lidis - Един личен пример
31.08.2012 14:48
Синът ми учи второ висше образование в реномирано висше учебно заведение за управленчески кадри на север. Тази година му предстои учебна практика от 3 месеца в друга страна, където той си посочи , като училището поема престоя и разходите му там. Аз му викам: "Иди в България на практика...нали ти е Родина?" Той ми отговаря:
" ...И какво ще науча там?...Да ме учат на корупция...на социали, на фалш... на що?Разминаваме се ...Нито аз ще науча нещо от тях, нито те от мен..."
И е прав. Практиката си ще изкара в Америка...
Това е истината , колкото и да боли...
цитирай
17. ivanna4ev - Двайсетина години залагаме на т...
31.08.2012 14:53
Двайсетина години залагаме на туризъм и земеделие.Най-срещаното българско присъствие в така наречените модерни европейски държави е на прислужнички и ратаи.Най-застъпена вътре в страната професия е тази на пазача.И едното,и другото,и третото изискват и възпроизвеждат преди всичко обслужващ персонал.С ясно изразен манталитет,водещи в който са дребния келепир, угодничеството,верността към господаря.Такъв е манталитета на голяма част от управниците ни.Разбирам Светла,но като си мисля,че спазареното от европейските политици и реално записаното от европейските чиновници е точно това "стратегическо развитие" на България към нейното светло европейско бъдеще,чиста проба сме си обречени на изостаналост.
цитирай
18. andrei - Наистина жалка действителност...
31.08.2012 14:58
Но не е ли също толкова жалко,начело на Държавата да стои криминален престъпник,който е разследван от комисия в ЕС за престъпно минало и връзки с организираната престъпност?Какво тогава може да се очаква от такъв индивид?Загриженост за децата и талантите на България...?Вятър и мъгла.Кажи ми,видяла ли си някъде простак и престъпник да обича и проявява грижа за по-умните от него?Ще кажеш,че въпросът е риторичен...Нали?
цитирай
19. анонимен - Апостолеее, Апостоле
31.08.2012 14:59
apostapostoloff написа:
всяка година. Емигрантите са над 1, 5 милиона. И... нито един от тях не прокопса. Не се самозаблуждавайте- българита са и остават простаците на Европа. Да решаваш математически задачи още нищо не означава.

В последната си книга "Технология на успеха" съм го формулирал кратко и ясно: "За да успееш са необходими преди всичко три неща: ум, труд и кураж."

Българите не са достатъчно трудолюбиви (най- ниската производителност на труда в ЕС), а са и много страхливи, липсва и им кураж.

За умствените възможности няма да говоря, защото генетиката отдавна доказа, че негрите и метисите нямат ген за интелигентност. Я ми назовете поне един български мислител от световна величина!?...


Я след това изказване вземи и си удари главата в стената. Може и да помогне, де да знаеш...

Поздрави от Николай


цитирай
20. chara - ivanna4ev Напоследък залагаме и на овчарлък!
31.08.2012 15:11
А развитите държави залагат на интелект ...
цитирай
21. gocho52 - Казах на сина си...
31.08.2012 15:17
Ако ти предложат добра работа в чужбина, не се двоуми,приемай!
Тъжно е !
Знам...
цитирай
22. chara - Андрей, нищо добро не очаквам от премиера. Човекът има къс хоризонт.
31.08.2012 15:18
Това е.
Няма капацитет за повече. Но дори и това не е беда.
Друго е. Взел се е за последна инстанция.
Това, че нещата у нас са с главата надолу, не означава, че и по света е така.
Това, че у нас се търси и слуша чалга, не означава, че по света не се издирва колоратурно сопрано - напротив, търсят се такива гласове.
Това, че у нас управляващите мачкат иненерните кадри, не означава, че същото се случва с тях по света. Напротив. Гледат ги и ги обгрижват като писани яйца.
На мой познат дъщерята учеше "горивни процеси" в Германия, като до последния курс бяха успели да стигнат 4 студенти - българка, немец и двама китайци. За тия четиримата се грижеха 12!!! професори! Не им даваха да се обезкуражат и да се откажат. Отделно от всичко тия деца знаеха живота си за 10 години напред!
цитирай
23. andrei - АПОСТОЛОВ,
31.08.2012 15:19
ТВОЯ НЕПОДПРАВЕН "ИНТЕЛЕКТ"НАПРАВО ТЕ ИЗМЪЧВА ДО БОЛКА...Я ВЗЕМИ ДА СЕ ЗАСТРЕЛЯШ И ЩЕ ВИДИШ,КАК ЩЕ ТИ ОЛЕКНЕ ЗАВИНАГИ...
цитирай
24. chara - gocho52 Да, тъжно е ...
31.08.2012 15:20
:)
цитирай
25. lion1234 - Хубаво е,
31.08.2012 15:27
че акцентираш върху тази болезнена тема. На нея са посветили материали и много от днешните всекидневници/ ,,Сега'', ,,24 часа'', ,,Труд'' и др./. Трябва ежедневно да се бие камбаната, та белким им светне най-сетне на управляващите, че освен в бетон и асфалт, както твърдиш, следва да инвестират в образование и модерни технологии. Да, магистралите се виждат, вижда се и новата отсечка на метрото - резултатът и ефектът са налице ,,тук и сега''. Плодовете на образованието и модерните технологии идват по-късно, след десетилетие, примерно, но пък ефектът от тях е стократно по-голям. Нали в крайна сметка не сме за ден-два. Нали трябва да се мисли поне две десетилетия напред, а не до края на мандата.
Тотю Младенов щял да връща младите с 3000 лв. заплата - дай Боже! Дано само да не е объркал нулите и да се окаже като онази плачевна оферта за учителското място за 293 лв.
цитирай
26. chara - lion1234 Това за 3000 лева заплата съм го пропуснала ...
31.08.2012 15:35
Не е само заплатата нещото, което отблъсква обаче.
Когато на престижни позиции слагаш хора с фалшива диплома или без образование, ти девалвираш самия смисъл на ценза!!!
Това първо.
Второ. Несигурна и непрогнозируема среда. Незачитане на законите. Какви пари ще компенсират това?
цитирай
27. ka4ak - 12. chara - ka4ak Съгласна съм Владо, ама кой да направи стратегия, план и прочие, калинките Измислил съм го!:)
31.08.2012 15:38
chara написа:
в министерството ли ...
Не вЕрвам!
Нямат капацитет милите!
А и не ги интересува нищо по-далеч от края на работния ден! Уви!

Достатъчно е да се спусне като задание в тази учебна година!!!Хлапетиите,ще го измислят!:)))
Може и тук,всеки да се поупражни,все пак идва и чисто българския празник на БУДИТЕЛИТЕ!!!
Преди три години в българско читалище,ни кръстиха "ЕЛЕКТРОННИ БУДИТЕЛИ",та вместо да се ровичкаме нездраво в долното си бельо,не е лошо да се понапънем и да стартираме една блогова инициатива"СТРАТЕГИЯ НА БЪЛГАРИЯ-2050 ГОДИНА",където всеки на воля,да се изтъпанчи и отговорно да допринесе с размърдване на сивите си клетки/може да тафи ,колкото си иска/,а не само да плюе и храчи!!!:)))
цитирай
28. анонимен - Когато в живота на едно дете липсват първите седем години,
31.08.2012 15:38
животът му много често остава опропастен. С много усилия и воля обаче, те могат да се "изживеят" и наваксат.
Когато обаче една държава пропусне първите седем години от един нов етап на развитие, тя може да остане аутсайдер и за столетие.
За Европа такива поредни "седем години" бяха годините след края на Втората световна война. Някои държави, разбити и опропастени от войната, намериха отново, за пореден път в съществуването си, правилния път на развитие. Благодарение основно / да не пиша единствено/ на Германия, днес ЕС криво-ляво, но коцука по пътя си на просъществуване. И въпреки това, стотици млади германци напускат страната си
Какво да кажем за България ? Тя действително преживя такива "седем години" , а постигнатото ни оттласна от дъното. След това обаче, затворени зад "Желязната завеса", започнахме да губим представа за реалните ни постижения и възможности, сравними с тези - оттатък. И започнахме отново да потъваме в самодоволство и отчитане на върхови достижения. Достигнахме ги, но само за "вътрешна консумация". Липсата на възможност за свободно пътуване зад граница окончателно прекъснаха възможността на младите да учат в чужбина и за тях тя остана една фикция до преди 20 години. А тогава в България работа имаше за всички, а и манталитета все още беше родолюбиво-патриархален и малцина щяха да останат в чужбина. Работехме, но не знаехме, че трябва да работим малко "по-иначе"- не за строителството на идеологически въздушни кули, а за собственото и на държавата бъдеще. Това го научихме, но вече беше доста късно. Старец никога няма да може да възстанови първите "седем години".
Днес, почувствали се "граждани на света", най-доброто от младото поколение поголовно напуска страната и просто не мисли да се връща. Не за друго, а защото България, с обяснимо кретаща в момента икономика, "наваксва" пропуснатите "седем години" и хвърля милиарди в отрасли и области , които носят косвена принадена стойност в бъдеще, а младите я искат "лично и сега ".
цитирай
29. jabalka - Поздрави за позицията!
31.08.2012 15:44
Спомних си Олимпиадата в Лондон...по - точно откриването й - в което взеха участие изключително много доброволци, до тук добре имаше в поредицата от думи които коментираха събитието и - думите - "По отношението на една нация към болните, неравностойните и нуждаещите се - се съди за нейната цялост и стабилитет!"
Стабилитет с бетон не се придобива ...а отношението ни към хората в нужда е под всякаква граница... такова е отношението ни и към - различните, талантливите, мислещите, ...защото е много трудно , трудно е защото фактора изграждане на Личност е процес който изисква работа в продължение на години и се работи с Жива материя , работата с Разум не занимание за строители!
А всъщност в овчарлъка не виждам нищо лошо...макар че и там няма навити!
Успешен ден!
цитирай
30. анонимен - /Златина - kozme/. Хубав пост, но има едно нещо с което не съм съгласна.
31.08.2012 15:46
В цялата тази надпревара, човекът трябва да се храни, затова: овчарят, картофа и дюнера са необходимост.

Технологиите и космическите придобивки са част от ежедневието ни.Но, с тях се занимават по-учените хора. Гениите живеят за да ни доставят удоволствия - те създават нови технологии,които с всяка година стават вси по-нови и по-нови.

Механизирането в заводи и фабрики отнема тежкия труд на хората. Работният цикъл е скоростен и за секунди една механична част е вече готова,докато преди години за изработването на една малка частица от нещо голямо беше необходимо часове, сега този процес става за секунди. Така, механиката измества човешкия труд.
Лошото у нас е това, че от институтите всяка година излизат дипломирани инжинери,специалисти,мениджъри, а у нас няма толкова работни места в държавните предприятия. Остава този кадър да се ориентира към частното производство,т.е. сам на себе си да е господар. Основава си фирма, влага необходимите средства за да внедри на практика това, което е учил 5-6 години и се заема с производството и патентоването на продукта.

Така се прави от бедна индустриална страна - богата индустрия. Вярно е, че за да създадеш нещо със собствен труд и пари е необходимо време и капитали, но така правят в Света. Време е и в България, частното производство да заеме поне 50% от икономиката.

Даваш пример със САЩ, там с този въпрос се занимават частните училища, в държавните - учат само бедните и децата от крайните квартали.
В САЩ обръщат внимание на най-талантливите деца още от 3 годишна възраст, но това го правят частните школи, училища. Държавните не се занимават с гении. Частника,забележи ли такова дете веднага се свързва с родителя и му предлага условия, в които детето ще живее и ще учи за напред.

От край време родителите казваха на децата си: "Учи,мама, за да не работиш!"
Днес децата учат, но няма къде да покажат уменията си. Математик или културист - това професии ли са? Може ли с тях да се изкарва прехраната и къде?
цитирай
31. анонимен - Лично аз съм убеден,
31.08.2012 15:49
че верни на принципа сами да си създаваме понякога непреодолими трудности и после геройски да се справяме с тях, в недалечно бъдеще България ще е влязла в "зрялата си възраст" и с поуките от минали иднешни грешки наистина ще бъде държава с бъдеще, а не само с богато историческо минало. Дано до тогава обаче останат и израстнат достатъчно млади и умни хора, които да отскачат в чужбина само за да показват на света, че не само " и ние сме дали нещо на света", а че светът може не само да вземе, но и много да научи от нас. Ние не само го можем, но и отдавна го заслужавахме !
цитирай
32. анонимен - тоя капут апостолоф
31.08.2012 15:51
е написал и книга....
цитирай
33. chara - jabalka Да, тия дни си мислех колко недружелюбна е средата (архитектурна, културна и
31.08.2012 15:53
обществена) към инвалидите.
Направо се чудя как ... се справят!
цитирай
34. chara - Златина, 80% от българските работодатели са със средно и по-ниско образование.
31.08.2012 15:55
Очакваш ли нещо от тях в план инвестиране в наука, иновации и прочие ...
цитирай
35. neprosvet - Защо си мисля, че на грешно място се търсят причините?
31.08.2012 16:13
На ли си имаме кукловоди от ЕС ? Каквото ни кажат - това правим и ние ЕЛЕКТОРАТА им съдействаме. Умишлено не казвам правителството.
Искат от нас да си затрием икономиката - затриваме я.
Искат да си унищожим селското стопанство - почти сме го погребали.
Искат да редуцират населението - постоянно се редуцира, нали останахме само пенсионери, а умните и образовани деца са при тях. Тези, които остават тука ще ги подготвим да обслужват европейците.
Да не говорим за здравеопазване, качество на храни, лекарства и т. н.
Нито за и за миг не съм допускала, че ще ни приемат в ЕС, за да се превърнем четвърти свят.
Незнам дали мислите ми не са крайни, но написах това, което мисля.
цитирай
36. andrei - Светле,Дъщеря ми завърши магистратура преди 11 години в ТУ.
31.08.2012 16:23
Дипломната й работа бе класирана на второ място.Групата ,в която беше е с преподаване на английски език.В България никоя фирма не се поинтересува от завършилите студенти и сега всички са по различни места на света на добри позиции с които всяка страна би се гордяла,но не и в България.В Холандия завърши още една магистърска степен по друга специалност-поканена от тамошен университет,понеже нямаше докторска заявка по тази специалност.Днес е отличен мениджър в една от големите американски компютърни фирми и с достойнство носи българското си име.Така е още и с хилядите други български младежи,които въпреки трудностите успяват и правят кариера.Не слушай тези,които приказват празни приказки,че видите ли на запад,само миели чинии и еди какво си...Тези хора са обикновени завистници и най-често страхливи аутсайдери,но за съжаление същата лексика използват и българските политици по отношение на тези момчета и момичета.Наистина жалка работа...Не се хваля с постигнатото от дъщеря ми-аз просто се гордея и с други като нея!
цитирай
37. stefbelchev - Бягството не е свободен избор, нито позитивно понятие в душевността на индивида...
31.08.2012 16:28
chara написа:
25 000 напускат страната годишно ...

Лично аз се борех с терзанията си и с журналистическите манипулации относно мястото на Истинския българин-дали е важно да бъде в пределите на 111 хил.кв.км? Или отвъд железните 111хил кв.км... Оказах се мекушав и недостоен за 111 хил.кв.км СРЕДА- желязно-бетонна, корозирала духовно и физически, опоскана от червеи и гниди-наши и чужди, и парцелирана от алчни феодали и диви капиталисти...Средата е отровена и картофи и тикви не ражда...А когато се случи-настъпва ГМО в нашата ценностна система...И аз бях там. И аз ядох. И аз пих. И си признавам без полицески или пусираятски провокации. Аз съм беглец, защото мразя мазохисткото в себе си. И му се опълчвам...чрез Правилата на бягството.
цитирай
38. sparotok - трагедия
31.08.2012 16:55
Светле, чета статията ти и ми става тъжно...такова богаство се пропилява... унищожава...и за какво?

Та нали, ако един управляващ действа за благото на народа си, той със сигурност ще бъде преизбиран. Дори единствената цел да е оставане на власт, управляващите имат сметка да инвестират в таланта на децата ни.

Оставам с впечатлението обаче, че управляващите се приготвят за края на света...и я карат на принципа ден за ден и каквото дойде...
цитирай
39. chara - sparotok Така е ... и на мен ми е тъжно ама на управляващите не!
31.08.2012 17:19
Ето сега с нови закон за средното образование ще унищожат и математическите гимназии. Много са елитни. Събират талантливи деца.
цитирай
40. анонимен - Само да обърна внимание, ако е въ...
31.08.2012 17:19
Само да обърна внимание, ако е възможно, че "младите дарования" не са единственото, което губим (допускам да са най-ценното). Губим всичко, като народ. Засега е съхранена територията, но на нея се разселват успешно, цигани, турци, евреи, а ние се топим... Така, че не вярвам за някой българин запазваната, засега, територия да е голяма утеха.
Но очевидно и интелигентни хора, все още не могат да осъзнаят, че сме подложени, на планиран геноцид, с цел пълно изтребление. И докато поне умните българи не го осъзнаят, няма спасение.
цитирай
41. анонимен - Прекрасна статия, но...
31.08.2012 17:26
много тъжна и обезверяваща. Имам чувството, че прогонването на младите и талантливи хора от държавата ни е залегнало още преди 20 и повече години и следва един план, за който, ние, обикновените хора не знаем. За съжаление изпитваме последствията след години, когато вече е късно. Явно за нашата страна и народ е отредено едно угнетително и унизително бъдеще. А настоящето ни - човек трябва да бъде слепец, за да не вижда как управляват посредствеността, фалша и корупцията и като че ли единственият ни успех е опростачването на младежта.
България за съжаление става нагледен пример как може да се разсипят икономика, селско стопанство, природа и най-важното - интелекта на хората.
Дано да греша...
цитирай
42. raders - Две неща са нужни, за да се задържим ...
31.08.2012 17:31
Две неща са нужни, за да се задържим на повърхността. Първо: специално внимание на талантливите деца /имам предвид притежаващи творческа мисъл, а не просто добри зубрачи/, за което вие вече споменахте. Второ: Възможност за реализация в страната и добро заплащане на техния труд. Защото никой кадърен човек няма да остане тук да влачи хомота за жълти стотинки, какъвто и да е патриот. И чак тогава наистина инвестицията се възвръща.
Много хубав и сериозен постинг.
цитирай
43. chara - neprosvet И аз не съм си го мислила, ама ...
31.08.2012 17:42
реалността ни опроверга!
цитирай
44. chara - andrei А не, хич не ги слушам тия, дето внушават, че българите се занимавали
31.08.2012 17:46
единствено с миене на чинии зад граница!
Напротив!
Има достатъчно примери за хора, които макар и преодолявайки купища препятствия са се доказали именно в професионален план!
цитирай
45. анонимен - По една случайност и аз съм пуснал ...
31.08.2012 17:47
По една случайност и аз съм пуснал подобен материал, само дето на мен ми свиди всеки българин, не само за вундеркиндите български.

П.п. Преди години, още работех в сериозен завод, дойде един японец да внедрява една технологична линия. Поехме го здраво в колектива и го научихме български за 4 месеца. Тогова той ми каза нещо, което няма да забравя никога.
"Вие сте най-щастливия народ на земята. Живеете пълноценно и сте свободни. Нашите хора от компанията живеят в затворен град под пълен контрол и ходят навсякъде по команда. Даже ни женят по препоръки. А някои технологии са вече толкова сложни, че хората получават неврози и дори се самоубиват. Дано не станете като нас. Концернът в който работеше се казваше "КОБЕЛКО"."
цитирай
46. hristo27 - Ето един от начините да губим таланти в областта на науката:
31.08.2012 17:50
" На 3 април, д-р Андон Рангелов, гл. асистент във Физическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски" (СУ), е извикан във фонда "Научни изследвания" на министерството на образованието /МОМН/ и му е съобщено, че трябва да върне всички предоставени средства от 30 хил. лева по спечелен от него проект до три дни, защото научната дейност по проекта е оценена отрицателно. Същата научна дейност включва девет статии в реномирани световни научни списания за 18 месеца при заложена цел от три статии в проекта му. Една от тези статии е в най-реномираното списание по физика, Physical Review Letters, а две други са в най-реномираното списание по оптика, Optics Letters. Едновременно с това, Андон има одобрен световен патент за безжично пренасяне на енергия. "

БТА м. април 2012 г.
цитирай
47. chara - hristo27 Ще напиша нещо тук в аванс, за сравнение, данните са за 2011 г
31.08.2012 17:59
публични средства за иновации - 2 944 961
публични средства за СРС - 19 884 400
публични средства за фонд "Тютюн" - 70 000 000

За 2012 г
по бюджет към 30.юни.2012 г. платени - 441 998 (на 22.08.2012 г. МС гласува решение за отпускане 5 лмлн. лева за НИФ, колко от тях ще стигнат до фонда ... ще видим, но все пак 5 млн. на фона на другите - 19 млн. и 73 млн. са смешна сума)
публични средства за СРС - 19 716 100
публични средства за фонд "Тютюн" - 73 000 000
цитирай
48. ivanna4ev - andrei ". . . Така е още и с ...
31.08.2012 18:52
andrei
"...Така е още и с хилядите други български младежи,които въпреки трудностите успяват и правят кариера.Не слушай тези,които приказват празни приказки,че видите ли на запад,само миели чинии и еди какво си...Тези хора са обикновени завистници и най-често страхливи аутсайдери..."
....

andrei,
аз съм един от тези дето пише за това,с какво се занимават българите в чужбина.Писал съм нещо такова и по друг повод,пиша го и сега.Пиша го не защото се смятам за по-голям завистник от тебе или за по-страхлив аутсайдер от тебе.Пиша за НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНО и ПРЕОБЛАДАВАЩО.Пиша го защото е така.Това,което е постигнала дъщеря ти мен,като всеки нормален човек,ме радва разбира се.И го казвам съвсем искрено.Знам,че има и много други като нея.Но нека видим от тези 1 милион и незнам колко стотин хиляди навън,колко от тях се занимават там с това,за което аз говоря.Въпроса не е толкова примитивен.Една част го правят,защото това им е капацитета.Друга част са принудени да го правят-принудени са да правят каквото и да е.На ум не ми е дошло дасе присмивам на някой или да укорявам кой да е.Същността на казаното е друга.Прехвалената,"модерна Европа",иска такава България,иска това да преобладава сред българите.Да оставим настрани смешните,за да не кажа тъпи,приказки,че те ни давали за едно или друго.Те от нас само вземат.И не само това-ами и това,което ни остане,ни разпореждат къде да го похарчим.Трябва да си супер елементарен,за да се гордееш,че си резнал лентичка на няколко километра магистрала,при положение,че по пътищата на истинската България от две години не е сложена една лъжица асфалт и дупките са до колене.Денонощно от екраните да даваш едни милиони за това и онова,все едно си бръкнал и си ги взел от чантичката на Цветелина,след като и едната чашка топло мляко на децата в училище си отнел,или третата кофичка кисело за седмицата на пенсионера.Това се насърчава от днешна Европа.Нещо повече-изисква се.А за да има много повече случаи като дъщеря ти,трябват инвестиции в бъдещето.Тук.
цитирай
49. анонимен - Късно е чадо!
31.08.2012 19:50
Не само децата......Разпродавам,каквото имам и напускам.Уверявам те,че нямам никакви сантименти към тази географска територия.Имах бизнес,плащах осигуровки на 50 човека,но последните 2 правителства с лобисткото си законодателство го съсипаха.
Ще отида да чистя и тоалетни,ако се наложи,но си искам спокойствието....
На добър час,на всички ,уморени от битки с чиновници,които ще "отлетят за топлите страни"!
цитирай
50. 4aiotgluhar4e - Потресаващо! Отдавна не бях чела ...
31.08.2012 20:10
Потресаващо! Отдавна не бях чела толкова точен анализ, диагноза и присъда едновременно. За съжаление! Браво, Светла!

И не виждам светлина в тунела, също за съжаление. Но не само защото бюджетът за наука е африкански, а защото също механизмите да се добереш до финансиране са киргизко-узбекски. И дори да завъдиш стадо кочове и камили за рушвети, резултатите са бизсмислени и безперспективни. И народу непотребни. Този народ акъл не иска, пари му дай и ако може да не работи много.

Скоро в един сайт прочетох, че един българин е открил лесен и успешен начин за защито на информацията по кредитните и дебитните карти. Под статията 15 човека твърдяха, че това не може да бъде, други 15 му обясняваха, че е тъпанар, а останалите - че е печалбар. Е, за такъв народ може ли да ти се работи? Каквато и да е политиката на държавата. А такава просто няма. И тогава - вълшебното хапче "Терминал 2" :(
цитирай
51. hristo27 - публични средства за иновации - 2 ...
31.08.2012 20:18
chara написа:
публични средства за иновации - 2 944 961
публични средства за СРС - 19 884 400
публични средства за фонд "Тютюн" - 70 000 000

За 2012 г
по бюджет към 30.юни.2012 г. платени - 441 998 (на 22.08.2012 г. МС гласува решение за отпускане 5 лмлн. лева за НИФ, колко от тях ще стигнат до фонда ... ще видим, но все пак 5 млн. на фона на другите - 19 млн. и 73 млн. са смешна сума)
публични средства за СРС - 19 716 100
публични средства за фонд "Тютюн" - 73 000 000


Още една причина квалифицираните кадри да НЕ искат да останат в България.
цитирай
52. bojo12345 - Мого хубава статия!
31.08.2012 20:48
При соцвремето имаше една приказка - Учи за да не работиш. Е тези които се изучиха по разните там партийни школи не работеха, а ръководеха другите да им
работят. Тяхната работа бе синикурна - вземаха си парите без да създават материални блага.Тези и техните днешни наследници като школувания пожарникар и заместникът му физкултурника ,не са в състояние да оценят тези добри специалисти , можещи да подобрят нещата в държавата ни или така им е по-изгодно.
След като не намират почва за реализация ,ще напускат не само вишисти но и добри средни специалисти-техници.
цитирай
53. rubsy - Аман от всезнайковци!
31.08.2012 20:58
Казвала съм го преди,ще го кажа пак : Чиниите си ги миете вие тука в бг,за 400 лева като същевремнно си давате дупето на депутатите.
НЯмало кадърни млади хора ли???
Всеки който може да събира 2 и 2 извън бг е добре.
Освен мйчиния си език,говорш по дефолт и английски,а ако си в не-англоговоряща срана,учиш и трети език. Тук е чисто,подредено,държавата се грижи за теб,връща ти данъци накрая на годината в рзмер на 600-800 евра,няма мангали да ти тровят живота и да те псуват по пътя,храната е по-вкусна,хляба е по-мек , а живота в пъти по-спокоен.
Тоя дъртия по-горе Апостолофф ли е къв е ,да си го хваане и да се рзходи на въздух,барем му подейсва добре.
Чул недочул,разбрал-недоразбрал,ама пише.
цитирай
54. анонимен - терминал 2
31.08.2012 21:29
Скапа госпожо Василева
Синът ми е бакалавър от университета в тюбинген германиа,магистър от университета в Саарбрюкен и доктор на науките от университета в гронинген холандия.9 години труд денонощен.Работи в университета в Дармщат.Преди 2 дена си замина от БГ.На елеватора на терминал2 бяха само млади хора.Бягащи от родината си и тъпотата която властва.За какво да остават?Умни тук не им трябват,искат стадо......
цитирай
55. chara - 4aiotgluhar4e Съжалявам, че ще го кажа, но с това управление "за европейско развитие"
31.08.2012 22:05
и аз не виждам светлина в тунела ...
цитирай
56. chara - до 54. "Умни тук не им трябват,искат стадо..." - при това послушно, хрисимо и
31.08.2012 22:07
зависимо!
Уви!
цитирай
57. tera - Здравей, Светла!
31.08.2012 23:03
Харесвам статиите ти, но в конкретния случай не мисля, че губим младите си дарования по този начин.
Мисля, че е чудесно това, че тези млади хора имат възможност, благодарение на способностите си да учат в престижни университети. И дай, боже да се развиват и просперират в сферите на световната наука или бизнес, зависи само от тях.

Защото аз много добре си спомням времето, когато се учеше по други страни само и единствено с протекции - било бившия СССР, Чехословакия, Полша и т.н. Тогава там учеха само деца на "избрани другари" с подходящо политическо досие.

Така че самият факт, че всяко едно кадърно българско дете може да учи и да се развива в чужбина, само благодарение на личните си качества и без протекции, може само да ме радва!

Естествено, че в чужбина учат и маса българчета, на които родителите им са в състояние да платят крупни суми, за да уравновесят по този начин некадърността на наследниците им, също е вярно.
Но аз наистина се радвам за кадърните и умни българчета, които имат шанс да преуспяват, заради личните им постижения!
Светът сега е едно "глобално село" и не виждам нищо лошо в това младите хора да успеят да намерят своето място в него.
Пожелавам им успех!
цитирай
58. mero2 - Тъжна действителност
31.08.2012 23:12
Май ни стана навик да губим :(
цитирай
59. josarian - Постът е напълно безмислен.
31.08.2012 23:12
Защото всеки що-годе средно интелигентен човек съзнава, че за да се задържат и развият способните хора тук, в България, е нужна национална стратегия. Стратегия, която е над теснопартийните интереси, създадена от мислещи и милеещи за България хора. Такива в управлението от 22 години /да не кажа 65г/ абсолютно липсват. Истината е, че държавата в момента работи в авариен ражим. Причините за това са известни - 20 години безмилостно разграбване и рушене на устоите държавността. Затова всеки се спасява поединично. Ако сега се положат основите на правилното държавно устройство след около 20 години ще усетим първите резултати. Ако не го направим, ако не изработим национална стратегия - ще се задълбочи кризата на държавността. За съжаление аз не виждам читави хора,които имат качествата и волята да го направят. Едните имат опита и качествата, но нямат волята а и желанието, поради вътрешнопартийните си и икономически интереси. Другите имат волята и желанието, но нямат качествата и опита. Така, че тези приказки дето ги редим тук са абсолютна загуба на време.
цитирай
60. evrazol - А защо търсим вина у правителствата?
31.08.2012 23:19
Някой от коментиращите може ли да каже: Аз имам нужда от талантлив ръководител?
Или - Възхитен съм от таланта на ..... и за това бих му простил дребните чисто човешки залитания?

Кой жив българин би се преклонил пред изявен талант и би гладувал /не с лечебна цел/ една вечер само, за да му помогне да достигне заветното място, та да бъде полезен на всички. Изобщо - кому са изпотрябвали накакви си там умове? Да не би те да му попречат в опитите да се "уреди" въпреки липсата на талант? Да не би да му попречат да шмекерува при всяка възможност?
Да, голям е проблемът. Но генезисът му не е политически. Колко са кандидатите за инженерни и математически специалности? Че у нас най предпочитаните специалности са онези, които завършват на "огия" и "истика". На кого му дреме колко е интелекта на онзи, дето му е отнел предимството, или спазвайки закона не му е разрешил нещо. Няма какво да ревем за талантливите. Ние като хора и граждани не се интересуваме и не щем да ползваме таланта им. Защо да го прави някакво си правителство?

Блоговете са пълни с критики. Колко са постингите съобщаващи за красиви позитивни, достойни за пример хора и събития???

Е, чии да го търсят тука талантливите? Ние искаме да ползваме таланта им, а не да се ръководим от тях, да ги следваме, да им дадем поне нужното уважение, ако не можем материално да ги възнаградим. Колко % би спечелил един политик на следващите избори, ако акцентира върху поставения тук въпрос???

Адски тъпо е да упрекваме Бойко в липсата на каквото и да е. Той дойде на власт въпреки и заедно с тези липси. Или очакваме човек с встъпването си в длъжност да стане Нобелов лауреат и Майка Тереза едновременно?

Талантите ни ще остават тук, когато гражданите ни почувстват нужда от тях и започнат да ги ценят. Гражданите, а не техните "представители".

И бих горегирал лекичко ан54. Умни тук не трябват на никого.

Защото, както казва другаря Ленин - Всеки трябва да може да управлява държавата. Е, поне всеки си мисли, че може!
цитирай
61. chara - tera И аз им пожелавам успех!
31.08.2012 23:20
Онова, което казвам е, че приказките на политиците с рефрен "ще върнем младите" са лицемерни. Те нямат нужда от тях защото са си самодостатъчни и защото не виждат по-далеч от мандата си. А по традицията на българското политическо мислене - след тях ако ще и потоп ...
цитирай
62. chara - evrazol Евгени, ама като те чета, все за Жан Пол Сартър се сещам - всеки от нас
31.08.2012 23:26
носи част от отговорността (вината) за света.

Само че тук по нашите ширини, не са много хората, готови, а и показали, че могат да носят отговорност.
Мдам.
цитирай
63. josarian - Моята критика към управлението е конкретно поради липсата на национална сратегия
31.08.2012 23:30
и тя засяга основно правителствата до това на Бойко Борисов. Защото неговото правителство работи в авариен режим - запушва дупки и пробойни творени десетилетия. Затова казах, че сега е дошло времето за разработване на такава стратегия, назряла е необходимостта и времето.
Но ако погледнем по-глобално на нещата - за да се случи подобна стратегия трябва да има единомислие и национално отговорно поведение на партиите, участваще в парламента. А такава у някои напълно липса - от опозицията крякат като пуйки на всеки ход на правителството - полезен или не. За какво единство и националноотговорно поведение говорим?Идеята е такава, че българския народ не е помирен. И зантова са виновни комунистите, днешните социалисти. За да има национална стратегия трябва единение на народа. А такова няма да има, докато социалистите, наследници на комунистите не се извинят за миналото. Когато това се случи, хората ще простят. И тогва аможе да говорим за началото на единението.
цитирай
64. tera - Само да допълня
31.08.2012 23:42
Там, където работя, имам колеги, които са завършили в САЩ и са се върнали. Едната колежка е работила там 10 години, друг колега е бил от първенците на випуска си. Всеки си знае, защо се е върнал. Имам също и колеги завършили в Англия, лично аз имам немска диплома. Това, че човек се е образовал по чужбина, не означава че няма да се върне в България. Когато бях в Германия се чувствах прекрасно с тази цяла подреденост и чистота наоколо. Всичко е направено така, че да ти улеснява живота. Но ти не си си вкъщи... ей, това е! :)

цитирай
65. injir - Няма стратегия. Каквото кажат о...
31.08.2012 23:54
Няма стратегия. Каквото кажат отвън - това е. Всеки се спасява сам.
цитирай
66. bovari - Чест и почитания, Chara!
31.08.2012 23:57
В България не се цени човешкия живот!
Днес научихме, че все повече млади хора/около 20 годишни/ са поразени от рак!
Ако имат глави, а не тикви на раменете си, управниците моментално, без да свикват Съвета за нац.сигурност, трябва да приемат спешни мерки, за да спрат това. Не е невъзможно! Това неминуемо включва проучвания, изследвания, наука, наука и работа, работа. Инак е страшно......нищо няма значение. Децата ни умират....

Извън този гневен изблик, мисля, че единственото реално, уви, решение е в ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА, които ще се финансират след 2016г. Е, който има деца да дочака това време - да почерпи. До този момент, сигурна съм, ще има осъзнати българи с що - годе финансови възможности, които ще дофинансират Образованието на децата си!

После тези добре образовани деца, дай Боже, да останат у нас и да развиват частния бизнес, а не администрацията!! Повече инженери, повече инженери,повече предприемачи, повече инженери! Това е решението! Не са нужни стратегии, просто трябват закони, които насърчават предприемачеството, а то само ще намери /създаде нужните подготвени специалисти. Както и ти даваш пример - "най-добрите са обгрижвани, но е важно, че и те и преподавателите им имат сигурност за 10 години реализиране на възможности си!

Нашият град е побратимен с град в Израел, в който /четох статистика/, бил градът с най-много инженери на глава от населението. Но засега освен тази "екзотична" статистика, нищо повече не се прави, а сигурно всеки опит е от полза/дори съветите на "побратимите":))), макар че от съвети не се научава висша математика, например:)

Бъди здрава!
цитирай
67. анонимен - БОМБА РАБОТА!
31.08.2012 23:58
КОГАТО НА 100 КАДЪРНИ ХОРА ПОСТАВИШ НЕКАДЪРНИК ЗА НАЧАЛНИК,НЕКАДЪР-
НИЦИТЕ СТАВАТ 101!

....Такава е Директивата....
....А вие си говорете...

Лозето,обаче,не ще молитва,иска мотика!
И с нея по тиквите и съпътстващите ги зеленчуци!
цитирай
68. josarian - Да, светът се глобализира:
01.09.2012 00:08
Днес учиш в Англия - утре работиш в България, днес рабогиш в България а утре в Германия. Нормално и няма нищо нередно. Но за да се задържат талантите тук, трябва освен стратегия и прилично заплащане, условия на живот и реализация. Особено важна е поддръжката и селекцията на тези таланти от бизнеса, от хората с пари, възможности, от тези дето погледа им трябва да стига отвъд хоризонта - за имат визия за бъдещето, за развитието на нацията, освен за своето. А кои са богатите хора у нас? Тези дето обраха държавата и генерираха милиарди от нерегламентирани дейности. А такива хора са способни да инвестират единствено и само в себе си - къщи и вили за милиони, суперскъпи коли, лачени курви и прочее безмислици. Защото толкова им стига пипето под овчите калпаци - да трупат имане. От такива цървули неможеш да очакваш нищо напредничаво, нищо полезно, да не говорим за някаво национално отговорно мислене. Единици са спечелилите с труд и чест, които имат мисъл да инвестират в очвешки капитал.
цитирай
69. анонимен - Скъпа Василева
01.09.2012 10:45
Направих си труда да прочета всички коментарии към статията ти. Най-напред давам тази статистика - всички плюсове са на блогъри, които не харесват поименно и точно ББ и ГЕРБ и са за промяна на управлението (естествено е някак си с такова на БСП и ко).
После си зададох въпроса ЗАЩО?!
Почувствах болката ти, че днес умните българи "бягали". Което по-рано не било така. Ама естествено, бе Василева. По-рано за бягане разстрелваха или унищожаваха живота на близките. Онова ти харесва явно повече. Затова кушелците те харесват. Ваша работа.
И накрая отговарям защо нямате никакъв шанс в нашето ново общество:
Мисленето ви е сбъркано. Българите днес не бягат, те отиват да се учат в по-добро училище (говоря образно). Какво лошо има в това, ако си роден в Златоград например, да предпочетеш Първа Английска в София? Лошо е, ако не се върнеш след това в Златоград да работиш. А най-лошото е, че учените златоградчани не се връщат в родния Златоград, защото ВИЕ не сте си отишли още от там!
Хайде, отивайте си. Не само от Златоград (вече не говоря образно)!
цитирай
70. kaizer - 69 в голяма грешка си
01.09.2012 11:35
Бягат. Именно това е думата. Бягат. Ако отиваха да се учат щяха и да се връщат.
Знам, че сега ще кажете, че познавате хора който са се върнали. Много хора познават хора който едикаво си. Но никой не казва: Аз се върнах. Има ги, естествено, но това са мнооого малък процент от избягалите.
Направете си труда да разберете какъв процент от емигрантите са си купили къщи в чужбина. Аз ще ви кажа-голям. И децата им учат в училищата на съответната държава. И никой не мисли за връщане. Повярвайте, аз съм един от тях. Не познавам българин, който да иска да се върне. Няма. За какво училище бълнувате?
България няма да се оправи докато ги има такива като вас, които да казват кой от къде да си ходи. Заради такива като вас БЯГАТ хората в чужбина.
цитирай
71. chara - до 69. анонимен И къде видяхте в текста ми теза, че младите българи "бягат"?!.
01.09.2012 11:57
Сега за "сбърканото мислене" и "новото общество".
Странно е анонимен, който се страхува дори да напише името си, да коментира мисленето на човек, който е разпознаваем и когото, сигурна съм, не познава.

Не знам къде провидяхте "ново общество". България за съжаление, пиша го с болка, е провинциална държава с огромни комплекси, които вече трудно се прикриват.
цитирай
72. анонимен - Пак анонимния 69 допълва самата chara - №71
02.09.2012 14:06
Това, че съм анонимен, дава ли ви право да отхвърляте мнението ми, драга Василева. Написали сте, че е странно да коментирам вашето мислене. Понеже не съм ви познавал?! О, ние като сме анонимни, не значи, че не сме информирани. 80% от вашите постинги са публикувани преди това във в."Дума". При това под същите заглавия! Например въпросния този постинг "Защо губим младите..." е в бр.179 на в."Дума" от 3 август 2012. Е, защо натоварвате блога? Защото колко души четат "Дума"-та, нали. Ами, публикувайте мислите си в други вестници, по-читаеми. В."Сега" например, ще ви ги лапне като топъл хляб. Ама, наистина, защо не го правите? Да не би пък по-читаемите вестници да не искат да се обвързват толкова явно с непопулярни каузи. Ах, колко внимателно нежно се изразявам.
И сега по същество. Мисленето ви за устройството на днешния свят е сбъркано тотално. Това не е никаква новост. Даже вие самите си го знаете по-добре от мен. Защо се случи "10 ноември"? Да не би АЗ да съм го организирал? После, след тази знаменателна дата, вие - от "Дума" - получихте възможността още три пъти да докажете, че мисленето ви е правилното - Луканов, Виденов и Станишев. Без да броим ДимПопов и Беров. (Някои по-анонимни, по-ожесточени, ще добавят и името на Костов.) Е, що не успяхте? Ни веднъж дори..
Защото НОВИЯТ СВЯТ съществува, Василева. Това, че обявявате ТОВА за заблуда, си е ваш проблем - на комунистите. Мога да уточня - и на българските социалисти. Епитетът "българските" е много важен! Знаете нали, че социалистът Франсоа Оланд няма нищо общо със Сергей Станишев. Профанизирам темата , но го правя заради по-простите анонимни. Моля да бъда извинен.
И накрая - България не е провинциална държава за Света! Беше - по времето, когато сервирахте на др.Тодор Живков, в дома на мъжа си в Правец, където сте го посрещали като скъп гост. Днес България е член на Обединена Европа. В която СССР, пардон - нова Русия, я няма! Що тъй, бе Василева? Аз знам. И вие знаете.
Аз зная и още нещо (какво като съм анонимен) -
цитирай
73. tomich - Здравей, Чара
02.09.2012 14:26
Споделям напълно позицията ти! Но аз съм песимист. Водачите на разпадащата ни се държава са политически далтонисти - колкото и да им промиваш очите с чиста ИЗВОРНА вода, те пак ще цепят на "червено" към пропастта...Няма спиране тоя влак на абсурда, безумието и глупостта, без аварийни спирачки, носещ се стремглаво към небитието барабар със незрящите спящи пътници, няма и няма!
Постингът ти е върховен и неотразим, но едва ли ще има ефект, защото тези които трябва да го четат не могат или се страхуват да четат...
цитирай
74. inel379 - Утро е!
02.09.2012 15:00
Предстои ни истинско събуждане!
Когато духът е жив,
не може да е късно!
Бавно бързаме от 22 години!
Жилави сме!
Граждани сме!
Време е!
Поздрав!

цитирай
75. darktales - Направих си труда да прочета всички ...
02.09.2012 16:47
анонимен написа:
Направих си труда да прочета всички коментарии към статията ти. Най-напред давам тази статистика - всички плюсове са на блогъри, които не харесват поименно и точно ББ и ГЕРБ и са за промяна на управлението (естествено е някак си с такова на БСП и ко).
После си зададох въпроса ЗАЩО?!
Почувствах болката ти, че днес умните българи "бягали". Което по-рано не било така. Ама естествено, бе Василева. По-рано за бягане разстрелваха или унищожаваха живота на близките /.../



Умните българи наистина бягат. Кой управляваше по-рано, всички помним. Работата е там, че сега в момента управляват ББ и ГЕРБ, и то достатъчно отдавна, а бягането в най-добрия случай не е намаляло. Младите и талантливи хора нямат намерение да се състезават с калинки, неграмотни еврокомисарки и гениални (според Бг дипломите си) деца на гербаджийската революция. Също така всички помним, че едно време бегълците ги гонеха и стреляха. А половината ГЕРБ воглаве с вожда си работеше за ведомствата, които се занимаваха с тези работи.
цитирай
76. chara - до 69. анонимен Мнението Ви, както виждате, си е във форума. Не съм използвала
02.09.2012 17:29
клавиша с надпис Delete.
Къде ще публикувам статиите си е въпрос на мой личен избор. Това не променя същността на написаното от мен.
Казвала съм го и друг път - преподписвам всяка своя дума, казана или написана и станала публично достояние, както и онези, намиращи се в архивите на прокуратурата, полицията и официалните институции на държавата.
За провинциализма - всичко е въпрос на гледна точка. Вижте вчерашната "радост" за метрото в София, например. Смешно е и тъжно. Защото в Лондон е имало метро когато дядо Вазов е бил едва на 13 години!
цитирай
77. bigbro - Поздрави за статията! Напълно я подкрепям.
02.09.2012 22:03
Българите трябва да излязат на един мълчалив протест под мотото "no comment"....ако искат да има държава за децата им
цитирай
78. josarian - bigbro, да попитам:
02.09.2012 23:52
Срещу кого и къде точно да бъде насочен протеста? Според мен трябва да бъде едновременно на няколко места - освен пред държавните институции и пред всички скъпи палати, изградени със заграбените от народа средства, както и конкретно пред централата на БСП, която бе вдъхновител на всичката тази разруха, която доведе до отлив на способните хора от милата ни Родина. То подобие на държава има някакво, но то е едно посткомунистическо чучело, дето все още вършеят мръсниците от ДС, които акумулираха милиарди от бедния български народ.
цитирай
79. kostadin - Ей, събудете се. Когато нямаме д...
03.09.2012 07:28
Ей ,събудете се .Когато нямаме държава защо са ни таланти ,.Не ни трябва нищо.Имаме си достатъчно стоки втора употреба.
Какво си нямаме -парици Ами слабо крадеме от глобалното пространство.
цитирай
80. tili - Преди малко попаднах на
03.09.2012 10:07
инфо за устойчиво намаляване на населението в БГ. И защото няма никакви изгледи да се увеличи до 2050г, националните приоритети ще бъдат магистрали и туризъм. Толкоз! Страната ще има нужда главно от обслужващ персонал. Дано поне с това се справи на ниво! Като гледам циганките как се подпират по метлите и дупките по улиците...
А образованието на децата ни никога не е било лесно и евтино. И защо трябва почтените хора тук да бъдат "ръководени" от разни калинки и мутри с купени дипломи? Терминал 2 е двупосочен, слава Богу. А и повечето приятели на синовете ми, които са тук, работят дистанционно пак за чужди компании. Засега. Защото наскоро си изкълчих крака на тротоара в "елитния" Лозенец. Та ако програмите за поддръжка на пътищата не заработят скоро, за да е безопасно поне да се придвижваш, не виждам причина читав човек да остане тук.
Патриотизмът е преди всичко себеуважение, а то липсва все повече. Вижте нивото тук и на всички форуми. Негативизъм, омраза и неграмотност.
Привет, Светла!


цитирай
81. dobronameren - Аз, "анонимният" №69 и №72 отговарям на chara №76 и свършвам
03.09.2012 11:19
Ехе-е! Имах си хас и да изтриеш коментарите ми, скъпа Василева. Ето още едно доказателство, че времената са нови - въпреки стария ти рефлекс "да триеш", днес не смееш да го направиш. Че и дори се хвалиш с това?!
Колкото до избора си да публикуваш в "Дума" и после да повтаряш същото в блога - няма нищо лошо. Изборът на ВСЕКИ човек е неприкосновен и свещен. Но човекът има и едно задължение - той трябва да носи отговорността за този свой избор. Това са азбучни истини на демокрацията.
Не мога да се стърпя обаче да попитам нещо лично и да се извиня за това. Ако прецениш, ми отговаряй. В коментара си под №72 "стрелях на тъмно" - написах, че си посрещала др. Тодор Живков (нищо лошо, това също е твой избор) в къщата на мъжа си в Правец. А всъщност проверявах една моя мисловна конструкция, породена от факта, че си родена в Плевен. Не само не получих някакво потвърждение или отхвърляне, ами дори задълбочи съмненията ми с думите си, че преподписваш всяка своя дума, казана или написана и станала публично достояние (нищо по-естествено за новото време), но с добавката - "както и онези, намиращи се в архивите на прокуратурата, полицията и официалните институции на държавата". Това какво значи, скъпа Светла? Нова врата към други "тайни" ли отваряме?
цитирай
82. iliada - Всеки трезво мислещ българин от...
03.09.2012 13:21
Всеки трезво мислещ българин отдавна Светле да е стигнал до тези констатации. Ако му пука за страната ,ще трябва да е възпитал децата си в патриотизъм и любов към Родината!Това непременно означава според мен ,че тези прекрасни българчета ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ В СТРАНАТА СИ някой ден и да работят за нейното благо,но за съжаление не стоят точно така.Убедена съм ,че 90 % от четящите този коментар отдавна да са се усмихнали скептично /ако не повече/ и да ми се чудят на наивитета!
Проблемът е в самите хора-тези дето получават знания тук,но бързат да се "внедрят " там.Забравят за род и родина !
цитирай
83. josarian - Апропо, знаете ли какво е общото и каква е разликата между Братя Христо и Евлоги Георгиеви,
03.09.2012 15:14
Братя Галеви и Братя Диневи и братя Огнян и Алексей Петрови? Тези, които могат да отговорят на въпроса, ще могат да си отговорят и защо младите дарования бягат от България. Всички други приказки са чесане на езици и търсене под вола теле:)
цитирай
84. ikelektronika - 20 години вървим назад и надолу, а непрекъснато говорим за европейски ценности
04.09.2012 18:49
Обречени сме не само на изостаналост, а е под въпрос и съществуването ни като народ и нация. Ако не се осъзнаем и не спрем разрухата на обществените и родови връзки, ако не прекратим промиването на мозъците и заличаване на ценностната система на младото ни поколение- няма спасение. Официално, без капка срам се говори, че намаляването на нацията и обезлюдяването на страната ни е необратимо. Борим тероризма с продавачите на дюнери, пращаме висшистите си да гледат овце, защото се търсело агнешкото на външният пазар?! Унищожихме висшето си образование, превърнахме висшите си училища в печатница на дипломи, които никъде вече не се признават, а за страната ни са ненужни, защото при липсваща промишленост не са необходими и кадри. Сега методично се руши и средното образование и това едва ли е случайно и само от глупост. Има ли друга такава държава? А друг такъв народ? Защо стигнахме до тук? Въпросте може би са: Трябват ли на страната ни умни и можещи хора- те се управляват и манипулират трудно? Имаме ли концепция за развитието на страната в дългосрочен план, или чакаме какво ще ни кажат от ЕС и тичаме на доклади? Трябва ли България да е силна и независима държава- притчата с малката страна вече не минава- след промените България е средно голяма територия за Европа. Малкото в случая не се отнася за теритгорията ни, а за възможностите ни. Трябва ли да има силна средна класа- тя се управлява трудно ако е икономически стабилна и независима?... Ако си отговорим на тези въпроси идва и логичният отговор на извънредно актуалните проблеми повдигнати в статията.
цитирай
85. анонимен - 84. ikelektronika
04.09.2012 20:46
Моята диплома се признаваше навсякъде в Европа още пред 24 години.
Абсолютно реална и законна.
Явявала съм се на всеки един изпит.Взех специалност.
Знам два западни езика.
След 89 не емигрирах, а запретнах ръкави да си изградя собствен бизнес и да съм независима икономически.
Предполагам Ви е ясно какво ходене по мъките е узаконяването на една частна фирма. Бях на свободна практика, печелех добре и бизнесът ми се развиваше.
Преди три години нещата се сринаха. Извинете, но когато цяло поколение като мен ентусиазирано остана в България, за до живее и да развива малък и среден бизнес, да живее добре и нормално в Родината си, а не немило-недраго в чужбина и в един момент го смажат финансово и психологически едни управляващи комплексари, които на малкия ни пръст не могат да се намажат, а са сложили лапи върху постигнатото от нас със собствени средства, труд и интелект, какво очаквате? Да стоим и да им ръкопляскаме ли? Естествено, че се изнасяме скорострелно и ние, и децата ни там, където сме търсени, ценени и уважавани. Ние там сме добре, даже сме много добре.
Нас не ни включвайте във вашето "ние", защото ние се трудихме наистина здраво и се издържахме с плодовете на труда си, а не с държавни помощи, висяхме на километрични опашки да плащаме дънъци, такси и осигуровки, нямахме гарантирани заплати и отпуски, защото трябваше да ги заработим. Само не казвайте, че всички са били така, защото един наемен работник или държавен служител, ако никога не е поемал сам частна инициатива, няма хал хабер как се изкарва хляба. Е, точно нас задушаваха и тормозеха последните правителства. Сега и да се вайкате, няма връщане назад. Един живот имаме, не сме длъжни на Бойко и сие абсолютно за нищо, напротив - обидени сме и напускаме не толкова по финансови колкото по чисто човешки причини. Щом по-прости от нас в Родината ни ни унижават, поне да е навън, да знаем защо, пък и материалните измерения са несравними.
цитирай
86. анонимен - Мъка, мъка...
06.09.2012 10:54
Като чета постинга и коментарите ми причернява и се сещам за вица за българския казан в ада... Нищо ново, уви.
цитирай
87. анонимен - Мъка, мъка...
06.09.2012 10:58
Като чета постинга и коментарите ми причернява и се сещам за вица за българския казан в ада... Нищо ново, уви. (Интересно, не ми приема коментара, защото "коментирам твърде често", а аз влизам тук за пръв път :))
цитирай
88. josarian - Не бе, анонимен - чисто и просто Светлето сега е открила, че младите ни дарования нещеш ли побегнали в чужбината.
06.09.2012 21:01
Като че ли през всичките тези 22 години завалиите се чудели как да останат да работят за едните чест и слава, за благото на отечеството, най-веке за благото на тези дето обраха народа, а сега току се присетили да попеят "Дим да ме няма"...
цитирай
89. анонимен - exp
01.10.2012 17:58
Абе я стига глупости, езикови и математически гимназии има във всеки областен център. Реалностите са точно такива държавата обучаваше дълги години академични кадри в природонаучния цикъл, които ги откраднаха навън. Е в един момент това са огромни инвестиции, които отиват на майната си някъде отвън. И тия хора плащат осигуровки и данъци там, а не тук. И какво стана на всеки работещ в България се пада по един пенсионер да издържа? Освен това супер тъпото е, че плащайки на калпак държавата накара тези езикови и математически гимназии да станат алчни и да направят прием от пети клас в нарушение на закона. Тогава Вълчев, пък и Игнатов негласно подкрепиха тази инициатива като мина под графата "с разрешение на МОМН" само тук, само там и стана масова практика. Еми ок, ама в един момент тази инвестиция не остава с страната, а я напуска! И ако наистина искаме нещо да се оправи тук .... тези порочни практики трябва да спрат. Трябва да се спре с дискриминирането на определени дисциплини за сметка на други. Да толерираш математика, информатика и др. такива за сметка на изкуства и спорт! Новият закон премахва дискриминация, а не я създава госпожа. И спрете да дрънкате глупости, а прочетете нормативната уредба. Да някой неща не са добре. Да държавата плаща пари и на частните училища за ученето на ученици в тях, но според мен и малко по-малко спираме да сме кръводарители на западна Европа. Не е идеален закон, но се отличава с няколко неща. Тенденцията за облекчаване на административния поток (най-вероятно не е заслуга на Игнатов и компания, а изискване от ЕС) и като цяло целия тоя закон си е натиск отвън. За добро и за лошо. Нямаме независимо мнение изглежда. Аз от една страна се радвам, че ще се елиминират половината гимназии, от друга пак си мисля, че изобщо няма реформа, която да отговаря на адекватните реалности в образованието. И че нищо няма да се оправи скоро ама те ... специално за това, което визирате не сте права!
цитирай
90. liliyanaandreeva - Няма полза от технологии ако хората ...
09.10.2012 22:34
Няма полза от технологии ако хората не станат човечни! До тогава младите дарования ще ги погубват и идните поколения ще страдат от липса на човещина у хората!
цитирай
91. анонимен - вязание платьев схемы бесплатно
17.10.2012 19:14
Как дела?Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://www.tapq.com/observereffect/coastriders_temp/profile.php?mode=viewprofile&u=159499>вязаное платье крючком для девочки </a> купить мужскую обувь <a href=http://www.ligwerker.co.za/forum/member.php?action=profile&uid=128159>интернет магазин женской одежды беларусь </a> как делать бижутерию своими руками <a href=http://epestulu.narod2.ru/>красивые платья на каждый день </a> шарф женский ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra tablets 100mg ajanta </a> - online pharmacy Kamagra Buy : Cheap Generic Kamagra caverta : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Buy now online Kamagra </a> - Online Kamagra Online next day
цитирай
92. apostapostoloff - В крайна сметка в чужбина остана
04.01.2013 15:28
изметът на България. Никого и нищо не сме изгубили. Образованите, интелигентните, знаещите и можещите останаха тук и направиха и име, и пари.

Ето ви няколко примера:

5 български писатели се издават в целия свят. Между тях е и моя милост.

Двама български режисьори- Москов и Морфов, поставят в целия свят.

Синът на Пеньо Пенев, Владимир Пенев, живее в София, а излага картините си в целия свят. И картините му се разграбват.

Министърът на културата Вежди Рашидов излагаше също така в целия свят, преди да стане министър. И спечели от творбите си милиони. Има и ред други творци, които пожънаха още по- големи успехи.

Актьорът Христо Шопов пожъна световна слава и насмалко не взе "Оскар". За музикантите изобщо няма да говоря...


Нито един от емигрантите ни не блесна зад граница с НЕЩИЧКО. Все боклуци, които ТЪРСЯТ РАБОТА.

Тези, които търсят работа, са имекяри, фараж, слугинчета. Някакъв бил в тоя университет, след това в друг... Все на нископлатени длъжности, защото по света и у нас се печели САМО с бизнес. Печели се само с МИСЛЕНЕ.

Българите НЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ. България няма нито един велик мислител. Освен това българите не умеят да правят бизнес. Липсва им необходимата за целта култура. Затова НИКОЙ НЕ БИВА ДА СЕ ОПЛАКВА.

Бягали били... От какво бягат? От собствената си простотия бягат. От простащината си. Вижте само какви коментари поместват по мой адрес отрепките...

Ама от простащината си не могат да избягат! НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ ПРОКОПСА ЗАД ГРАНИЦА! НИТО ЕДИН!

Бягайте сега на Луната, некадърници тъпи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424022
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031