Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.08.2012 10:58 - Олимпиадата на нашето (не)доволство
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 17713 Коментари: 45 Гласове:
76

Последна промяна: 22.08.2012 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Ако ни хрумне да представим Олимпиадата като своеобразен коктейл, то в българската чаша ще трябва да сложим по доза надежда, амбиция, щастие и тъга, две дози заклинания, оправдания и упреци, три дози противоречиви изявления на официални лица и да допълним до горе с милионите, дадени от данъкоплатците за подготовка на елитните ни спортисти. След като добавим задължителните кубчета лед за охлаждане на страстите, можем да пускаме миксера. Получената мътна течност естетизираме с благородния блясък на сребро и бронз, за да придадем автентичност и завършеност, каквито притежават уважаващите себе си коктейли. Горчивият вкус на напитката и най-вече цената й – остават вменен ангажимент на всеки български гражданин. Независимо дали я иска и поръчвал ли я е въобще. В случая от значение е, че на управляващите им харесва. Поне привидно и на думи.        
     Премиерът Б. Борисов след приключване на игрите заяви: “Въпреки всичко аз лично съм много доволен от представянето на българските отбори”. Министърът на спорта С. Нейков също побърза да изкаже одобрение: “Не мога да кажа, че представянето ни на Олимпиадата е разочарование … двата медала са успех”. Председателят на българския олимпийски комитет Ст. Костадинова обаче обяви съвсем различна позиция: “В никакъв случай не сме щастливи от това, че имаме два медала. За мен това въобще не е постижение”. От последвалото много- и разногласно говорене в телевизионни и радио студия и изявления за печатни медии, данъкоплатците бяха почти удавени в океани от думи, възхваляващи българската методика за подготовка на елитни състезатели, реклама на грандиозното строителство на спортни съоръжения, наивни опити за обяснение на олимпийското фиаско с липса на късмет и отривисто прехвърляне топката на отговорността към федерациите и треньорите. Стигна се дори до там премиерът да заяви, че “ако държавата извади 1-2 милиарда да ги инвестираме в спорт … съм сигурен, че ще вземем 10-15 медала повече”. Смело изказване за човек издигнал късмета в ранг на ключов фактор за изхода на една спортна битка.

     Архивни данни от българското участие на олимпиадата в Пекин през 2008 г. сочат, че данъкоплатците са платили около 35 млн.лева  за  подготовката на спортистите, срещу което са били “възнаградени” с пет медала, т.е. спекулативната цена на националния престиж възлиза на 7 млн.лева за всяко отличие .  На 18.07.2012 г.   поискахме от Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) информация относно сумите, изразходвани за настоящия 4-годишен олимпийски цикъл, в това число разпределени по федерации, както и за средствата, платени за пътуването и престоя на българската делегация в Лондон. От полученият отговор става ясно, че “подготовката на 63-мата български спортисти, включени в държавния олимпийски отбор по програма “Олимпийска подготовка” 2012 г. възлиза на 3 997 509 лева”, което ще прави по 63 452 лева средно на състезател или малко над 9 000 лева месечно. Само по тази програма.     
     “Министерството на физическото възпитание и спорта не би могло да даде с точност и коректност средствата, изразходвани за тези 63-ма спортисти в периода 2009 – 2011 г.” – пише още в предоставената информация, в която ни съветват да се обърнем към всяка една от федерациите. Изводът от направения мониторинг на интернет страниците на 17-те от тях (няколко нямат собствени сайтове), изпратили свои представители на игрите в Лондон е, че никоя не публикува бюджет, отчет за изпълнението му или какъвто и да е финансов документ. Очевидно спортното министерство “изсипва” на сляпо парите на данъкоплатците без да има най-малка представа какво се случва с тях, за какво се харчат и доколко ефективно се управляват. Финансовото министерство от своя страна, демонстрирало усърдие и последователност в усилията си да задължи търговците, които са и данъкоплатци, да монтират касови апарати в обектите си, с възможност да следи оборотите им денонощно в реално време, нехайно затваря очи за милионите, харчени целогодишно през федерациите за елитен спорт.

    Както става ясно от предоставената ни, макар и непълна информация (понеже липсват данни за БФ по Плувни спортове и справка за цената на пътуванията и престоя на делегацията в Лондон), преведените средства за олимпийска подготовка от МФВС към федерациите (виж таблица) никак не са за пренебрегване и приближават, а може и да надхвърлят 50 млн.лева. Така погледнато спекулативната  цена на националния ни престиж през 2012 г. вече е на стойност 25 млн. лева (за олимпийско отличие) или 3.5 пъти повече в сравнение с 2008 г. В действителност обаче сумите са още по-големи т.к. по програма “Олимпийска подготовка” четири години са превеждани средства и на федерации, които нямат спечелени квоти за Лондон. Според проучване на ТВ7 сумите за целия цикъл на подготовка, излезли от държавния бюджет към федерациите са 76 866 000 лева. Парите се увеличават, а медалите намаляват.

 

Федерация

 

Сума в лева

Брой състезатели

Лондон 2012

Брой

медали

БФ по Бадминтон

1,419,315

1

0

БФ по Борба

8,462,367

9

1

БФ по Бокс

2,672,304

4

1

БФ по Ветроходство

840,270

2

0

БФ по Волейбол

6,423,027

12

0

БФ по Вдигане на тежести

1,701,905

2

0

БФ по Гимнастика

2,316,475

2

0

БФ по Джудо

1,887,785

1

0

БФ по Кану-каяк

3,652,741

1

0

Б Колоездачен съюз

1,018,728

2

0

БФ по Лека атлетика

5,794,499

8

0

БФ по Спортна стрелба

3,863,428

4

0

БФ по Стрелба с лък

442,985

1

0

БФ по Тенис

1,954,284

2

0

БФ по Фехтовка

497,322

1

0

БФ по Худ.гимнастика

3,537,644

7

0

БФ Плувни спортове

няма информ.

4

0

 

Общо:

 

46 485 079

 

63

 

2

Средства, преведени от МФВС по програма “Олимпийска подготовка” за периода 2009 г. – 2012 г. към федерациите, изпратили състезатели в Лондон 

    Какво са медалите в нашия случай? Пет-десет минутна еуфория на живо в залата или пред екрана на телевизора. Секунди за протоколни снимки с управляващи политици, преследващи рейтинг в отблясъка на чужда победа. Индулгенция за “усвоените” пари на данъкоплатците, размахвана от управляващите месеци наред и аргумент за бъдещи харчове . Всъщност, онова, което не спират да ни внушават е, че медалите са престиж.
    Нужен ли ни е такъв престиж на глинени крака. Нужни ли са ни съвременни гладиатори, продукт на фармацевтичната индустрия, в каквито се превръщат във все по-голяма степен елитните спортисти, за да подхранват националното ни самочувствие във века на технологиите, информацията и знанието.
   Нима престижа на медалите, ще заличи факта, че едва 3% от българите спортуват редовно, а 82% не спортуват или го правят по-рядко от един път месечно (данни на Евростат от 2010 г.).
    Нима престижа на медалите ще скрие констатацията, записана на страниците на Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България, приета от 41 НС през м. ноември 2011 г., че “заниманията със спорт за деца се превръщат в елитарно занимание и са достъпни само за семейства с добри финансови възможности”.
     Фалшив е блясъкът на медалите, щом в страната от 2 700 училища в 600  няма никаква спортна зала, а  в други 500-600  са пригодени класни стаи за занимания със спорт (по данни на Иван Ценов, зам.министър на спорта, огласени на заседание на Комисията по правни въпроси към НС, Протокол 21 от 11.02.2010 г).   
     Фалшив е блясъкът на медалите, щом дори по време на олимпийски игри, дворовете на училищата, в които има спортни площадки са заключени, а  загрижен за спокойствието си чиновник сложи катинар на цял градски стадион (в гр. Ботевград) с аргумента: “На нито един стадион в България не се осигурява свободен достъп на граждани. Целта е да се запазят съоръженията защото за поддръжката им се изискват значителни средства”.  
     Фалшив е блясъкът на медалите в страна, която е сред първите шест в Европа по разпространение на детското затлъстяване, причините за което са  обездвижването и ниската физическа активност.
  Каква е ползата за обществото от “инвестицията” в елитен професионален спорт, превишаваща в пъти отделяните пари (под 7 млн. лева) за масов такъв. Нужно ли ни е да продължаваме да издържаме “елитни” спортисти с антуража около тях срещу колосалните 27 - 32  млн.лева годишно, да ги премираме допълнително за всяко международно отличие със суми между 2 000 и 35 000 лева, а олимпийските призьори да награждаваме и с пожизнена пенсия, равна на три минимални работни заплати. На финала, ако “елитните” благоволят да създадат школа, да плащаме фамозна такса за правото да обучават децата ни.
     Каква е ползата за обществото от бутиковата зала “Арена”, от грандиозните ремонти и строителства в Пловдив, Правец, София, ако за да спортува редовно едно дете, родителите трябва да заделят минимум 100 лева месечно. Колко са онези, които могат да си го позволят. Не е ли крайно време да преосмислим приоритетите си като общество. И да ги заявим ясно и категорично.
      Всъщност, ако идеята на Пиер дьо Кубертен да възроди Олимпиадите във вида им, в който са провеждани в древна Гърция като образователен модел, включващ в себе си цялата съвкупност от човешки знания, беше просъществувала повече от 36 години ( между 1912 г. и 1948 г., според историческата студия на Richard Stanton “The Forgotten Olympic Art Competitions”), то днес ние българите щяхме да се гордеем с нашите олимпийци. Не толкова с онези от Лондон, а с другите, които само за м. юни, юли и до средата на август се завърнаха в страната с 25 медала (виж таблица), завоювани на олимпийски научни състезания, проведени в цял свят. Факт е, че за тях няма финансови премии в хиляди лева, още по-малко за треньорите им. Ползата за обществото от тези брилянтни умове обаче се изчислява на 6 – 10 % от БВП, а инвестициите, направени за обучението им, по мнение на експерти, се връщат от 50 до 500 пъти. В държавата, в която елитния спорт е приоритет, а образованието основен неприоритет това вълнува единствено мислещите, докато управляващите потъват блажено в омаята на модния за няколко дни коктейл “Олимпиада”.  

      
Светла Василева

 
 


Тагове:   олимпиада,   медали,


Гласувай:
77



1. injir - Аз поздравявам всички момчета и ...
22.08.2012 11:37
Аз поздравявам всички момчета и момичета, участвали в Олимпиадата! Те се представиха достойно. А нас дали има кой да чуе... Бог - високо, цар - далеко...
цитирай
2. andrei - Светле трудно ще те
22.08.2012 11:51
разберат управляващите мутри...Те не желаят да разбират никого и нищо.Искат само другите да им се възхищават на простащината и нахалството,което смятат за връх на възпитанието.Поздрав!
цитирай
3. mt46 - Спортистите ни
22.08.2012 11:52
не са виновни... Политиците ни са за изхвърляне, доста са затлъстели...
цитирай
4. chara - andrei По-важно е хората да разберат какво се случва и безумния начин, по който
22.08.2012 12:09
се харчат публичните средства, пък после да мислят с главите си като започнат след месец-два отново да ни омайват с отчети за постижения и обещания за светли бъднини.
цитирай
5. chara - mt46 Аз не упреквам спортистите, а онези, които създават правилата около тях.
22.08.2012 12:13
Моделът е изключетелно паразитен.
Държавата финансира кариерата на не повече от 300-400 "елитни" спортист и антуража около тях, плюс безчет чиновници, докато в същото време виждаш каква е ситуацията със спортните зали в училищата, спортните площадки и т.н.

Ако държавата има политика, сега след представянето на волейболистите ни, трябва да се инвестира бързо в спортни площадки за волейбол, за да се вдигне интереса към тоя спорт, да се увлечат децата и да се тръгне отдолу, в случай, че се мисли в перспектива.
цитирай
6. tsbotev - Ако видите приетата "Стра...
22.08.2012 12:17
Ако видите приетата "Стратегия" ще си помислите, че я е писал Христо Меранзов през 1976 г.
цитирай
7. chara - tsbotev Стратегията съм я чела още на проект и после когато стана документ.
22.08.2012 12:24
От нея не става ясно какво точно искаме в спорта. Няма посока там, поне аз не видях. А за Меранзов, ако не бъркам, Нешка Робева спомена тази сутрин по Нова ТВ.
цитирай
8. gocho52 - Болестта се казва "мутризъм.
22.08.2012 12:27
Обванала всичко - икономика, спорт , изкуство...
цитирай
9. chara - gocho52 Ако има диагноза, има и лечение ...
22.08.2012 12:29
:)
цитирай
10. shining - За приоритетите...
22.08.2012 12:49
Приоритетите си едно общество като цяло ги заявява на изборите...и между изборите. А ако на някой му се струва, че обществото не е достатъчно активно или пък изборите се манипулират и това се приема, значи това също е приоритет на обществото. Когото едно общество започне да преосмисля нещо, това може да трае дълги години. Така че едва ли е необходимо да имаме свръхочаквания от милото ни общество. А колкото до ясното и категорично заявяване на нещо си...мисля че пак отиваме към фантастиката на свръхочакванията от обществото.
Нека да премем реалността - това, което се случи на олимпиадата - това е в момента приоритета на обществото по олимпийските въпроси. Другото са спомени/ може би наистина топлят понякога/ и числа, които могат само да ни объркат още повече, тогава когато трябва да мислим за приоритетите.
Поздрави за позицията по темата! По същество съм съгласен. Но ако поставим нещата в плоскостта на доволство-недоволство, мисля че това не е най- важното. По-важно, според мен е , как вървим по пътя - с отворени или със затворени очи. Приятен ден!
цитирай
11. анонимен - Не разбрах смисъла на тази публикация.
22.08.2012 13:12
Освен ежедневно повтаряните неща от всички медии, че много пари били дадени, а пък нямало резултати, че нямало масов спорт (което звучи много смешно, но всеки треторязряден журналист го повтаря като папагал), че парите потъвали във федерациите, че нямало спортни зали итн, нищо ново няма и тук.

Може би новост са "изключителните" сравения с медалите от спортната олимпиада и постиженията ни от научните състезания. Или пък странната статистика на авторката, че за да спортува едно дете трябвали минимум 100лв на месец. Страхотният финал, че трябвало да си преосмилим приоритетите като общество би бил страхотен завършек на есе в час по литература в 9ти клас.

Чудно ми е кога ще дойде момента, в който бг журналистите ще спрат да пишат за неща, от които изобщо не разбират, а ще седнат да преосмислят собствените си възможности и приоритети.
цитирай
12. chara - shining Някои вървят, други ги влачат ... въпрос на момент и личен избор.
22.08.2012 13:19
Министерство на спорта харчи безобразно много публични средства. Когато на министъра се зададат конкретни въпроси относно негови решения за избор на приоритети той "потъва" в дълбокото и слага барирери пред всеки опит за достъп до информация особено когато става въпрос за пари.


цитирай
13. hristo27 - С Ветроходство и Стрелба с лък на ...
22.08.2012 13:20
С Ветроходство и Стрелба с лък / с близо 1,3 милиона лв разходи за подготовката на спортистите в двете федерации/ на тази Олимпиада бяхме като кениец на Световната купа по ски алпийски дисциплини! Не че в другите спортове /изключвам двата медала/ не бяхме на принципа на Кубертен.
Някъде прочетох, че във Франция е била изразходвана почти същата сума за подготовката на френските олимпийци. Но медалите за Франция са общо 34, от които 11 - златни. Най-малкото като стойностен израз на една държавна политика, която много отдавна е започнала със спортни съоръжения в цялата страна, ефективна работа с подрастващите спортисти и качествен треньорски щаб във всяка една федерация.
Всичко друго за празни приказки.
цитирай
14. chara - blogvblogbg Новото тук, което няма къде да прочетете в други медии е сумата,
22.08.2012 13:26
преведена от МФВС на всяка федерация за четири годишния олимпийски цикъл на подготовка на състезателите.
Малко съм изненадана, че търсите новина. Рубриката е "Политика", а не "Новини".
Ако сте доволен/на от политиката на правителството по отношение на спорта - можете да напишете и по-голям материал от публикувания по-горе, това е ваше право.

И последно. За мен също е чудно кога най-после критикуващите анонимно, ще се осмелят да излязат с имената си и с това, което са направили до момента, пък тогава да дават оценки от върха на Олимп.
цитирай
15. chara - hristo27 Няма смисъл от никакви медали ако зад тях се оказва, че в половината от
22.08.2012 13:30
училищата в БГ няма зали за спорт.
:(
Писала съм го и преди - има дисбаланс в пъти между "елитния" и масовия спорт. Не е някак много справедливо за кариерата на 400-500 човека годишно да се изсипват 30 млн. лева, а за 7 млн. народ - скромните 5-7 млн. лева.
Или го намираш за нормално това?
цитирай
16. tutankhamon661 - chara
22.08.2012 14:04


Аз едно не разбрах.

Видях изказвания на хора, живеещи зад граница, които открито злорадстваха заради слабото представяне.

Защо?

Такива и на Луната да отидат, пак ще останат боклуци.

цитирай
17. chara - tutankhamon661 Нямам смислен отговор на въпроса ти.
22.08.2012 14:12
Но аз очаквах нещо такова като представяне.
Виж колко скандали се вихрят в спорта. И виж около какво са всички те - около парите.
Нищо друго сякаш няма значение.
Виж какви премии се обещаха за медал - до половин милион лева.
А не всичко е пари и мотивът, стимулът за победа не могат да са единствено парите.
Виж какви парични премии са обещани на състезателите от САЩ, Франция, Германия ...

Проблмът май е културен, не спортен ...
цитирай
18. анонимен - . И последно. За мен също е чудно кога ...
22.08.2012 14:33
chara написа:
.

И последно. За мен също е чудно кога най-после критикуващите анонимно, ще се осмелят да излязат с имената си и с това, което са направили до момента, пък тогава да дават оценки от върха на Олимп.


С интерес очаквам да разбера вашите постижения, които са ви издигнали до върха на Олимп. Безспорно имате такива, щом така неанонимно давате оценки.
цитирай
19. bashtata - chara
22.08.2012 14:35
Ще е интересно да се покаже, колко от българските олимпийци се подготвят в чужбина и колко от опиталите се да се подготвят в България за олимпиада са намерили по-добри условия за сметка на смяна на гражданството си. Ако за сметка на тези милиони в България останат плувни комплекси, стадиони и спортни зали с осигурен достъп за нашите деца, а защо не и за обикновенните граждани, не е жалко, че нямаме медали, но ако с тях поддържаме чужди спортни съоръжения и специалисти, наистина е престъпление.. За съжаление и олимпийците ни по математика, физика, информатика и т.н. не виждат смисъл да останат в България. За тях има реализация само навън. Колко от нашите федерации ги иска Азарбайджан та да им оправят спорта? Взимат само непризнати в България спортисти и треньори.
цитирай
20. estirbg - Абсолютно си права и напълно те подкрепям, Светле
22.08.2012 15:01
Участието ни в олимпиадата беше живо отражение на състоянието на милото ни отечество - разхищение и поредни безумия със средствата на народа без никакви резултати - поредната бутафория и излишна помпозност на каквито вече се нагледахме и на каквито привикнахме вече, за съжаление...
Чудесна статия! Благодаря за информацията поднесена впечатляващо (както винаги!:)!
Поздрави от мен!
цитирай
21. анонимен - Доктор ОХ БОЛИ
22.08.2012 16:08
Моята диагноза е смяна на приоритетите!Вместо златни олимпийци-наркотици!Вместо здрава поколение-пред мутрите преклонение!
цитирай
22. анонимен - 16 Юли 2012, Свилен Нейков поиска 10 медала от олимпийските ни състезатели в Лондон.
22.08.2012 16:28
Дума, 16. Юли 2012, брой 163
Свилен Нейков поиска 10 медала от олимпийските ни състезатели в Лондон. Спортният министър смята, че това са реалните ни възможности.
цитирай
23. chara - поне половин милион лева
22.08.2012 16:34
Олимпийска титла на наш спортист от Лондон ще му донесе поне половин милион лева. Намерението на Нейков, анонсирано наскоро, е с допълнителни бонуси от тотализатора и спонсори наградите за евентуалния наш шампион на игрите край Темза за първи път да достигне и дори да задмине колосалните 500 хиляди лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1200795
цитирай
24. chara - bashtata Това, което знам е, че Ивет Лалова тренира в Италия.
22.08.2012 16:48
Иначе съм съгласна, че е добре да се поддържат базите и да се тренира тук. Все пак на "елита" бюджета поема 240 дни в годината тренировки и възстановяване!
И това ако не е професионален спорт?!!
В същото време картата за кварталния басейн (който не отговаря на никакви изисквания за провеждане на състезания и в този смисъл не е спортно съоръжение от категория) за деца е 80 лева в момента. А от октомври?
На моя приятелка дъщерята тренира фигурно пързаляне. Няма да пиша тук за таксата, нито за кънките (тя има три чифта), нито за ангажимента някой да я води с всичко произтичащо от това.
Е, колко родители могат да си позволят спорт днес, без да правят компромиси със безопасността и здравето на детето си.
цитирай
25. анонимен - 666! СУПЕР...
22.08.2012 16:49
....И КВО ОТ ТОВА...БАЦЕ ОШТЕ ПО ТЪП И ДЕБЕЛ ...!
цитирай
26. анонимен - Иначе съм съгласна, че е добре да се ...
22.08.2012 17:01
chara написа:
Иначе съм съгласна, че е добре да се поддържат базите и да се тренира тук. Все пак на "елита" бюджета поема 240 дни в годината тренировки и възстановяване!
И това ако не е професионален спорт?!!
В същото време картата за кварталния басейн (който не отговаря на никакви изисквания за провеждане на състезания и в този смисъл не е спортно съоръжение от категория) за деца е 80 лева в момента. А от октомври?
На моя приятелка дъщерята тренира фигурно пързаляне. Няма да пиша тук за таксата, нито за кънките (тя има три чифта), нито за ангажимента някой да я води с всичко произтичащо от това.
Е, колко родители могат да си позволят спорт днес, без да правят компромиси със безопасността и здравето на детето си.
ДА ДЕ!
Е,да де!Ама не отчитате виртуалния златен медал на онова женското Роска,връчен за най-продължително пребиваване в олимпийската столица Лондон!
цитирай
27. chara - анонимен 28. О, не знаех!
22.08.2012 17:11
Воаяжите на "избраниците на народа" открай време са безконтролни и безлимитни.
цитирай
28. psih - ...
22.08.2012 18:52
Изцяло подкрепям мнението ти. В последните години така или иначе повечето от спортовете се превърнаха във фармацевтично и технологично надцакване. Излишни пари, хвърлени на вятъра.
цитирай
29. vostroto - Така е, Chara. Тези два медала вс...
22.08.2012 18:53
Така е , Chara.
Тези два медала всъщност отразяват нивото на масовия ни спорт, не на пръснатите нахалост пари. И не съм сигурен в това, че ако се хвърлят повече материални грижи за масовият спорт, то той ще се възроди. Има огромна промяна и в манталитета. Не знам, може би пък апетита да дойде с яденето, но управляващите не стават. Трябва да се заложи на дългосрочна програма.... А средната възраст на олимпийците ни от олимпиада на олимпиада става все по-голяма. Това не е случайно. Както е тръгнало, след две олимпиади ще ни представят старци...:) Атомни старчета, като Йордан Йовчев..., на когото иначе шапка му свалям.
Поздрави!
цитирай
30. ivanna4ev - Неодобрение, че даже и озлобление ...
22.08.2012 19:56
Неодобрение,че даже и озлобление буди у някои тази публикация.Логично до някъде,защото ако имаше поредица 'Провалите на съвременна България",щеше да се впише доста добре в нея.Само че да се обявят 9 от всеки 10 българи за хейтъри не минава.Може да го правят само комплексари.Публикацията на Светла подтиква преди всичко към размисъл.И аз се питам /нямам навик да се ровя в статистики/ от кои летни олимпийски игри българските спортисти са се връщали с два медала.Как така от страна в елита на световния спорт до скоро,днес България е на едно,чиста проба,срамно ниво.Давам си сметка обаче и за другото-само в спорта ли е така.В какво друго сме по-добре от спорта?Съпоставките,особено пък в тази област те отчетливо се виждат,показват,че може да сме малоброен народ,но като нация имаме много потенциал,в това число и тук.САМО ЧЕ са необходими поне елементарни условия за развитие.И пак ще кажа-не само за спорта,а за която и област да е.САМО ЧЕ за да ги има е нужна държавна политика.САМО ЧЕ за да я има са нужни държавници.САМО ЧЕ от двадесетина години държавата се управлява не от държавници.Политолога Иван Ценов казва,че ГЕРБ и Бойко били еманация на простотията и простащината в България.Мисля че изрича полуистина.Еманация на простотията и простащината в България са цялата оная банда политически шмекери и откровени престъпници,самоопределили се като политически елит на демократична България,за които държавните дела се свеждат до закриване и разрушаване,до лапане и плюскане.Е-те създават условията.От такива условия-такъв спорт.
цитирай
31. chara - vostroto Виж, като бях ученичка, в училище идваха треньори по различни спортове.
22.08.2012 19:59
Канеха ни да отидем в залата и да погледаме. Така тръгнах на гимнастика заедно с още десет момичета от класа ми. Искаше се само да си носим кецовете и бележка от родителите, че са съгласни да тренираме. Нямаше такси. От нас 10-те, само една продължи в спортно училище. Даже беше републиканска шампионка за възрастта си.
Сега това как ще се случи?
цитирай
32. chara - ivanna4ev Ето, тук съм правила статистика за медалите от Олимпиади:
22.08.2012 20:04
ДА ОТКРАДНЕШ БЪДЕЩЕТО … заради едната суета

http://chara.blog.bg/politika/2011/11/30/da-otkradnesh-bydeshteto-zaradi-ednata-sueta.859222
цитирай
33. chara - psih Да, четох, че по мнения на експерти, човешките възможнности са достигнали
22.08.2012 20:08
пределите си като биологична даденост и оттук нататък е въпрос на химия. Уви!
цитирай
34. inel379 - Откак се помня, без изкуство и спорт не мога!:)
22.08.2012 20:12
Имам си любими спортове и от години не спирам да следя с вълнение и удоволствие големите състезания.
Някои загуби си ги изстрадах.
Девизът на Кубертен е чудесен, но ако бяхме по-богата държава.
При тази комерсиализация, по-добре е да се помисли повече за масовия спорт,
за да има по-здраво и по-оптимистично поколение.
Таланти винаги ще има!
Важно е и да не липсват тези, дето да им помогнат по пътя към спортните върхове, на които всички толкова се радваме!
В спорта има всичко!
Иска се не само талант и сила, но и характер!
Поздрав!
цитирай
35. bojo12345 - Лесно е да се критикува,трудно е да се даде правилния отговор!
22.08.2012 21:55
И министър Нейков ( треньор на олимпийска шампионка ) и Стефка Костадинова - шеф на БОК ( едно от най големите имена в леката атлетика ) знаят от личен опит кака се постигат тези резултати в спорта.
Мога да опиша на кратко защо именно в Пловдивската школа по лека атлетика израсна Стефка.Едно поколение преди нея съм и знам как бе организирана атлетиката в Пловдив.
На стадион 9-ти септември и ученическия , когото още нямаше тартанова настилка, имаше една голяма група треньори при които едновременно се подготвяха юноши младша и старша възраст и напреднали атлети мъже и жени.
Малките се учеха от по големите.За всички имаше богат спортен календар през годината - състезания.
От количествените натрупвания се стигна до високото спортно майсторство!
Стефка започна от Физкултурния техникум при Добри Иванов,после е пое Еньо Тодоров,бивш добър състезател на висок скок.Той създаде най добрата школа , направи първия и съпруг Николай рекордьор на високия скок.След това Той стана треньор на Стефка
За да имаме бъдещи успехи ,трябва да се поучим от опита който имахме.Да има треньори като Е.Петров,Д.Бахчеванов,Ст.Вулпев , К.Ковачев. Те можеха да мотивират техните възпитаници да тренират на предела на силите си.
Да ги научат на най добата техника и резултатите бяха високи.
Днес първо трябва да се оправи стандарта на живота и да спрем да определяме
какви пари ще струва подготовката и печеленето на медал.
Без онази мотивация , желание да се спортува , колкото и пари да се вложат , резултата ще е този - днешния ,ако не и по лош.
Средства сигурно ще се намерят, но първо добри треньори и желаещи да се трудят , резултатите постепенно ще се подобряват.
Днес на ученическия център в Пловдив няма толкова млади момчета и момичета да се занимават с лека атлетика, колкото Заслужили треньори имаше през онези години ,когато израстна Стефка Костадинова!!!
цитирай
36. tomich - Чара, с тази публикация си ударила ...
22.08.2012 23:27
Чара, с тази публикация си ударила точно в 10-ката !Един пълен и точен анализ на проблемите в българския спорт и в частност провала му на Олимпиадата в Лондон.Абсолютно съм съгласен и с изводите.Поздравления от мен!
Видно е, че не парите са основния проблем, а липсата на разумна стратегия и отговорност при финансирането на спорта като цяло. Ключът за успехите е масовизирането на спорта - това е ясно. Ние обаче сме малка държава и усилията и ресурсите в масовизирането според мен би трябвало да се насочат и разпределят в традиционните и най-разпространените спортни категории,т.е. трябва внимателно да се обсъдят и изберат приоритетите и на тяхна основа да се изгради обща стратегия за развитието на спорта у нас. Аз обаче не съм оптимист, че това ще стане в близко бъдеще. Причините са известни и ясни и няма да се аргументирам защо съм песимист...
цитирай
37. анонимен - mamam
23.08.2012 02:17
chara, strahotno e, che ima smeli hora kato teb s budna grazhdanska syvest.
цитирай
38. anonymous1212 - Чара, явно в МС са почнали не само да те четат,
23.08.2012 07:56
но и да те конспектират!
Сутринта Сергей Игнатов на дълго и на широко разказваше как трябвало да се дават пари за спортни зали в училищата и, че ето те първи ще дадат едни 10 милиона за зали в училищата. Първи нали топлата вода от ГЕРБ започва.
Браво за постинга - точно в десетката!
цитирай
39. apostapostoloff - Знаете ли защо Мохамед Али е
23.08.2012 10:23
такъв голям боксьор? Защото в САЩ няма министерство на спорта, което да му пречи.

Спортът, подобно на религията, трябва веднъж завинаги да се отдели от държавата. Който иска да се занимава с тази идиотщина, наречена спорт, да си плаща. Така, както се плаща за чукане.

А министерството на спорта трябва да бъде закрито на часа!!!
цитирай
40. ferdi - Поздрави Светла!
23.08.2012 11:12
Прекрасна статия и съм абсолютно съгласна с теб. И без да знаех подробностите за сумите по федерации си беше ясно, че нашите пари отиват най-безконтролно в най-разни посоки и никой не го е грижа какво точно се случва, важно е на "нашите" хора по разни организацийки, федерацийки и тем подобни паразитни структурки да си им даваме... то просто вече не остана нищо невонящо в тая държава, такава пълна и тотална отврат!!! Приказки, приказки.. магистрали и айдее... :(
цитирай
41. chara - Вчера МС решило да даде едни 6 млн. лева за спортни зали в няколко големи градове.
23.08.2012 11:47
Малко ме смущва факта, че точно сега го решават. Още повече ме смущава, че ще ги откриват през пролетта т.е. влизайки в предизборна кампания.
Сега гледам общините, в които ще са залите - Столична община, Община Пловдив, Община Ловеч, Община Бургас, Община Стара Загора, Община Благоевград, Община Велико Търново, Община Русе, Община Шумен и се чудя как се ги избрали. Във Враца, Силистра и в Хасково например има спортни училища и знам, че общините имат нужда от реновиране на спортните съоръжения, но не ги виждам в списъка на МС.

Главният проблем е, че не са ясни критериите, по които се избира къде да се инвестират публичните средства. Питах министър Свилен Нейков как избра Правец (градосело с 3 800 жители) да изсипе в него 1 100 000 лева за лекоатлетическа писта, а отказа да даде 800 000 лева (с аргумента, че са много пари) за ремонт на лекоатлетическата писта във Враца, където има и спортно училище със специалност лека атлетика. Отговорът беше - Правец е близо до София и там има голф игрище. Нещо по-безумно да сте чували напоследък.

Поисках от Свилен Нейков на основание ЗДОИ проекта за правешката писта, за да видя с каква мотивировка са доказали целесъобразност, икономическа ефективност и интензивност на натоварване на съоръжението. Отговорът беше повече от очакван: отказ!!!
Защо ще отказва, ако всичко е ОК?
И така е с повечето пари, които потъват в "спорта" ...
цитирай
42. tili - Е, сега Христина Ангелакова
23.08.2012 12:16
прави и лятна опера в Правец! Парата прави борбата.
Аз пък се чудя кой ли велик дизайнер измисли тези жалки костюмчета? И какви пари са ни стрували? А шапчиците бяха просъляващи:( Само по това може да се съди за резултата, жалка работа.
цитирай
43. hristo27 - училищата в БГ няма зали за спорт. ...
23.08.2012 13:03
chara написа:
училищата в БГ няма зали за спорт.
:(
Писала съм го и преди - има дисбаланс в пъти между "елитния" и масовия спорт. Не е някак много справедливо за кариерата на 400-500 човека годишно да се изсипват 30 млн. лева, а за 7 млн. народ - скромните 5-7 млн. лева.
Или го намираш за нормално това?



Никак не намирам за нормално нито това, нито като цяло спортната политика на което и да е правителство до сега. Не може за кучешки приюти да се дават повече пари, отколкото за спорта и здравето на децата в училищна възраст. Не може за т.н. интегриране на циганите /в целия ЕС ги наричат цигани, а ние - роми ?!?/ да се хвърлят толкова средства /а резултатът да е равен на нула/, които са много повече в сравнение с парите, които ще са необходими за построяването на нови спортни съоръжения и ремонта на наличните такива.
В противен случай ще гледаме умно не само след олимпиадата в Рио, а и след още два-три такива спортни форума.
Ето това аз разбирам като ненормална политика, която съществува в България от повече от 20 години, независимо кой е на власт.

цитирай
44. voxpop - Крах на управлението на герб, ...
23.08.2012 14:06

Крах на управлението на герб, фиаско на олимпиадата...
Само се моля, когато гласуват, хората да не изберат за "алтернатива" пак бсп
като гледам как се зарибяват млади хора, които си нямат никаква представа
що е то "социализъм" в български вариант!
Моля се също да не останем наполовина от това, което сме сега, защото тогава
само масовият спорт, магистралите и залите ще са ни кусур!
Иначе нашите младежи, които вече си живеят навън, масово спортуват: карат ски и сърф по световните курорти и тези приказки, че миели чинии по кръчмите и плачели за България, са изтъркани приказки и архаизъм от началото на 90-те.
Там е работата, че няма какво да ги привлече тук и едва ли ще се върнат.
Може би единици под влиянието на някакъв емоционален импулс или ексцентричност, но това няма да ги задържи...
Поздрави, Чара - отново перфектно подготвена и брилянтна както винаги!
цитирай
45. анонимен - ГЛУПОСТ Е ДА СЕ ОБВИНЯВА ГЕРБ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СПОРТА ДНЕС -
27.08.2012 13:58
НАЙ-ВЕЧЕ ЗА "ЕЛИТАРНИЯ". ТОВА ПРОСТО Е ЧИСТО ПОЛИТИЗИРАНЕ В ДУХА НА "ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ САМО ТЕ". ПРОВАЛЪТ Е ОТ ДОСТА ГОДИНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ОТЧИТАНИТЕ С БРОЯ НА МЕДАЛИ "УСПЕХИ" ОТ ПРЕДНИ ГОДИНИ.

ДОКАТО МАСОВИЯТ СПОРТ НЕ СЕ РАЗВИЕ КАТО "ЖИЗНЕНА НЕОБХОДИМОСТ" ЗА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ, КОЯТО ДА ОСТАНЕ КАТО ТРАЕН НАВИК ДО КРАЯ НА ЖИВОТА ИМ, ВСЯКАКВИ НАПЪНИ ЗА БЕЗСМИСЛЕНИ "ПОСТИЖЕНИЯ" ЩЕ БЪДАТ ПРОСТО НАЛИВАНЕ НА МИЛИОНИ В ПУСТИННИ ПЯСЪЦИ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424924
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031