Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.08.2012 12:47 - Александър Кашъмов: Институциите се опитват да прикриват гафовете си
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 7576 Коментари: 21 Гласове:
68


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
- Господин Кашъмов, Вие сте ангажиран с програмата за достъп до информация от нейното учредяване. Имате сериозни международни контакти, познавате как стоят нещата в Европа. Къде е България на тази карта?
- Ако имаме предвид Източна Европа, България стои добре. Тук много неща се случиха, благодарение на усилията на журналистите и на гражданите. Ако се съизмерваме със Запада, нещата са по-различни. Защото има държави с изключителни традиции като една Швеция, например, която има закон за достъпа до информация, приет 1766 г.

- Българският закон за достъп до информация (ЗДОИ)беше приет през 2000 г. Ако се върнете във времето назад, това са правителствата на С. Сакскобургготски, С. Станишев и Б. Борисов, как ще ги оцените като откритост на управлението?
- Аз мисля, че нито едно от управленията няма систематичен подход, като цяло. Но някои неща все пак трябва да отбележим. По време на управлението на С. Сакскобургготски, министерството на държавната администрация имаше важно значение за достъпа до информация. Това беше добър подход, имаше шанс за създаване на дисциплина при достъпа, откритост, интегритет, ако щете превенция на корупцията, всичките проблеми, които дълго стояха и продължават, стува ми се, да стоят. По време на Тройната коалиция бяха приети измененията в закона за т.нар. „надделяващ обществен интерес“, което на практика е консенсус в полза на гражданите. На ниво изпълнителна власт обаче, кой знае какво не течеше. Сегашното правителство има някои добри инициативи, но те не обхващат цялостно администрацията. Отварянето на стенограмите от заседанията на министерски съвет е безспорно положителна практика.

-  Проучвали ли сте колко нормативни акта има, регламентиращи достъпа до информация и колко регламентиращи ограничаването му?
- Въпросът не е чисто количествен защото самият закон въздига принципа: информацията е достъпна, освен по изключение. Традиционните изключения са: защита на държавната, служебната,  търговската тайни и личните данни. Големият проблем с държавната тайна беше след приемането на закона за защита на класифицираната информация през 2002 г, когато започна едно надкласифициране на информацията. Ние водихме няколко дела по този повод – едното беше по казуса „Краун Ейджънтс“, другото срещу Министерски съвет, в резултат на което през 2004 г бяха публикувани около 1 500 документа, засекретени в миналото.

- Аз си спомням, а може и още да е така, че имаше период, в който в ДКЕВР имаше служител, отговарящ за сигурността на информацията, но нямаше никой, който да се занимава с предоставяне на достъп до информация.
- Точно така. До ден днешен това е положението. Няма служители по достъп до информация, освен инцидентно назначени, но има такива, които се занимават със сигурността на информацията, което пък показва кои са приоритетите за правителствата.

- Кои са темите табу, охранявани най-ревностно от властта? От днешната власт, а и от всяка власт?
- Темите табу са най-различи и са били различни във времето. Институциите се опитват да покриват някакви техни очевидни гафове и нередности. Като пример мога да дам историята с бонусите и даренията. Друг случай, който се опитват да ни накарат да забравим, но ние имаме две съдебни дела, които сме спечелили окончателно и чакаме последното – за декларациите на независимите народните представители, които прехвърлиха субсидиите към партиите. Това бяха очевидни случаи, в които целта бе конкретни нередности да бъдат поприкрити, информацията за тях – позабавена. Това между другото не е много умен подход от страна на управляващите защото подобно нещо се връща като бумеранг. Има сфери, в които има традиционно затъмнение, например енергетиката. Това е една ужасна сфера.

- Енергетиката винаги е била власт. Освен това тя е и елемент от националната сигурност на всяка държава.
- Така е. Хората обаче не се интересуват от ядрените технологии. Те се интересуват от финансовите параметри на проекта АЕЦ „Белене“. Тази информация не беше предоставена. Беше препратена от министър Т. Трайков до НЕК, защото тя е инвеститор. НЕК обаче се оказа, че е частно дружество, както казаха съдилищата, и обществото и неправителствените организации, които работят в тази сфера, не получиха достъп до финансовите параметри на този проект, което е скандално.
    През годините много информация, свързана с АЕЦ „Белене“ беше отказвана от различни правителства.  Енергийната тематика е доста добре табуирана и това не е добре за обществения интерес.
Не е по-добра гледката откъм въпроса за потребителите. В момента водим дело срещу ДКЕВР заради цялата документация, обосноваваща  повишаване цената на топлоенергията през 2008 г. Разбирате колко е важно това дело защото и току що имаше повишаване на цената на електричеството. В момента ДКЕВР с нокти и зъби брани правата на 22-те топлофикационни дружества, участвали в тази дискусия. Ние спечелихме делото на първа инстанция, но те продължават да се борят. Аз смятам, че е много важно откриването на подобна информация. Потребителите имат много сериозни права навсякъде по света и особено в Европейския съюз.

     Трета тема е местната власт, която на някои места продължава да е самозабравила се, партнираща си с групировки и нежелаеща да дава достъп до информация.

- Коя власт е по-пестелива в предоставянето на достъп – централната или местната?

- Различни са сферите и не можем да ги сравняваме. Смущаващото за мен е, че общините, които са най-близо до хората, се оказват в редица случаи не много големи приятели на достъпа до информация като тук е много интересна картината. Там където има традиционни наслоения и проблеми, като една Варна, имаме много голяма закритост на общината.

- Като имате предвид, че кметът е избран за четвърти мандат, той е превърнал общината в крепост. Ето защо си мисля, че са прави онези, които настояват за ограничаване на мандатите до два.
- Тук съм напълно съгласен. Освен това са известни тези скандални сделки, които вече от години текат – „Алея Първа“, общия устройствен план на Варна и са непробиваеми, включително и поради липсата на смяна на властта. Казуси сме имали и от други общини – Пловдив, Смолян, Видин, Ловеч. Навсякъде има. Но една от темите, характерна за всички общини е нежеланието им да предоставят договорите, които сключват, например концесионните.

- Не ви ли се струва, че има нарушен баланс на достъпа до информация между държавата и гражданите. Държавата чрез НАП, митниците може в реално време да следи търговците, чрез СРС-та да влезе в личния свят на гражданите. Последните обаче, когато искат да влязат в същия този „интимен“ свят на държавата – например как и защо харчи публични средства, защо избира един проект пред друг, срещат небивал отпор?
- Свободата на информацията като демократична ценност е монета с две страни. Едната страна е колкото се може по-пълна прозрачност на държавата пред граджаните, другата – колкото се може по-малка прозрачност на гражданите пред държавата. У нас наистина се оказва понякога малко обратното. Със съжаление трябва да констатирам, че това е и тенденция в Европейския съюз. Тук ние не сме сами.
       Тези подслушвания, СРС-та, които у нас се използват се оказва, че са в едно абсолютно непропорционално количество в сравнение с нормалните демократични държави. Ние се нагледахме на всякакви неща, включително как се четат СРС-та в парламента. Всичко това е много проблематично. Не само защото се случва, но и защото показва, че хора, които заемат отговорни постове, нямат необходимата чувствителност за това къде са границите в една демократична страна.
     Под знамето на това, че има проблем в правосъдната система на България, държавата, в лицето на отделни институции, е поела поход от няколко години насам срещу правата на гражданите, иска все повече инструменти за репресии, за влияние върху живота им, но ние резултати не виждаме. Едновременно с това виждаме, че в демократичните системи СРС-тата въобще не могат да се ползват като доказателства. В една Великобритания това е невъзможно и е забранено. В същия момент тези демокрации доста добре се справят с престъпността без да увеличават натиска срещу гражданските права и свободи.

- Прозрачността, която осигурява ЗДОИ, не е ли всъщност бутафорна. Ние имаме достъп до стенограмите на министерски съвет, на народното събрание, но нямаме достъп до декларациите за конфликт на интереси.

- Това е много голям проблем. Декларациите, които са за доходите и имуществото са достъпни и са на сайта на Сметната палата. В същото време, декларациите за конфликт на интереси, които казват много по-малко, са недостъпни и това стана възможно благодарение на една йезуитска формулировка в закона за предотвратяване на конфликт на интереси и с едно безумно тълкуване от комисията за защита на личните данни. Тя казва, че трябва да се защитават всички лични данни в тези декларации и това доведе до там нещата, че в повечето сайтове на институции в момента пише: „при нас декларации са подали Пешо и Гошо“, но няма никакъв достъп до тях. Това е безобразно. Ние се борим и ще се борим да има прозрачност защото в противен случай няма реална борба с конфликтите на интереси.

- Ясно е, че институциите се опитват да заобикалят ЗДОИ. Обаче, когато това се констатира – санкции няма?

- Ако се прилагаха широко санкциите за мълчалив отказ, макар да са 100 лева, няма да са приятни за човек, който получава заплата от 600 лева. Проблемът е, че такива наказания не се налагат. Всяка година ние четем в доклада за държавната администрация: санкции по ЗДОИ не са наложени, т.е. при закона за достъп механизмът не работи. И това е един от големите проблеми защото най-работещия механизъм в момента е публичността. Тези, които решат да не се съобразяват, които, колкото и да е странно са на по-ниски позиции,  си позволяват един произвол и безотговорност, които се оказва, че няма начин да бъдат адекватно посрещнати. Това е проблем и ние обмисляме как да препоръчаме да се подобри системата.



imageАлександър Кашъмов е ръководител на правния екип на Програма Достъп до информация. Роден през 1971 г. в София, възпитаник на Националната гимназия за древни едици и култури. Завършва философия и право в СУ „Св. Климент Охридски“. Адвокат. От 1997 г. работи в областта на човешките права и по-специално достъпа до информация.  Носител на наградата „Адвокат на годината“ за 2008 г, връчвана от списание „Правен свят“.


Интервю на Светла Василева





Гласувай:
68



1. mt46 - Да,
07.08.2012 13:16
замъглен или забранен е достъпът до доста информация... И всеки си я тълкува, както му изнася...
цитирай
2. анонимен - Нещо не ми е ясно.
07.08.2012 13:22
Как така НЕК ЕАД се оказва че е "частно дружество" ?
Националната електрическа компания ЕАД (НЕК ЕАД) е еднолично акционерно дружество, като собственик на капитала на НЕК ЕАД е Български енергиен холдинг ЕАД.
А БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100 % държавно участие.
цитирай
3. chara - Повечето свободно достъпно инфо е бутафорно. Защото какъв е смисълът да знаем
07.08.2012 13:23
какви суми днес е превело МФ в някакви посоки без да става ясно защо ги превежда и какъв е ефекта от всичкото.
цитирай
4. chara - andreshko така е според вас. Ама за съда НЕК е частно дружество. Същото е като
07.08.2012 13:26
следния казус:
Исках достъп до инфо от здравната министърка за задълженията на болниците към 30 юни. Тя ми отговори, че въпросът ми засяга интереси на трети лица и ще ги пита зали са съгласни да ми предостави информацията.
Е, питам аз, държавните и общински болници, които се издържт с пари на данъкоплатците какви трети лица са? И нямаме ле право да знаем какви са задълженията им?
цитирай
5. dedenze - За НЕК няма нищо чудно и не само те иде ред на БДЖ, военна промишлиност, здравеопазване....
07.08.2012 14:11
Федералният резрв на САЩ също е частна "фирма". Ние бързо се учим от лошите примери на новите "стратегически" партньори. Не забравяйте "Великото народно" събрание, законотворчеството, приватизацията, реституцията, ликвидацията и лампата почти ще светне !
Жалко, че в коментара не мога да пусна и една стара песен на АББА - Мъни, мъни....
цитирай
6. chara - dedenze Това с НЕК е поредният пример за паралелните реалности, в които
07.08.2012 14:25
пребиваваме.
Гражданите виждат едно, съдът - друго.
В действителност е нещо, което знаят ограничен брой хора.
цитирай
7. hristo27 - Кога наистина неверните данни за ...
07.08.2012 14:39
Кога наистина неверните данни за доходите и имуществото ще бъдат квалифицирани като тежко престъпление? Справка: укриването на данъци в една нормална държава.
Ако това съществуваше дали щеше да ги има Любо Пъпката и Огнян Донев. Защо тези двамата не извършиха подобни деяния в една държава като Германия например?
цитирай
8. chara - hristo27 Ами те по смисъла на нашето законодателство може и да нямат доходи в
07.08.2012 14:49
лично качество в България. Фирмите им може да имат,а самите те да са ... бедни.
Тук не се гледа консолидиран доход.
Удобничко е!
цитирай
9. tomich - Общо взето, е така, както се вижда от ...
07.08.2012 15:13
Общо взето, е така, както се вижда от интервюто - на гражданите им се отказва достъп на информация, която би застрашила по някакъв начин лични и институционални интереси или удобното за тях статукво, като се изтъкват абсурдни аргументи, не издържащи на напълно законни искания.Аз не се изненадвам на подобни откази, защото знам, че само който(които) притежава информация е в състояние да се "отбранява кръгово" и да налага своите интереси, т.е. да управлява, дори нарушавайки законите...В момента, в който той(те) загуби или се лиши от подобна информация, или я направи общодостъпна, става уязвим и безпомощен. Затова ВСЯКА власт ревностно и строго пази от публично разпространение оная информация, която може да подкопае потенцилно неините основи. В това отношение много и помага съзнателното разпространение на лъжлива обратна информация (дезинформация). Примери - бол и в БГ, и в много страни по света.
Чара,ВИНАГИ ще има откази за достъп на информация. Противодействие за ограничаването им до необходимия минимум виждам единствено в организиране на масови граждански КОНКРЕТНИ протести...Всичко останало би било бутафория.
Хубав и спорен ден!
цитирай
10. andrei - Недостатъчният достъп,или отказ от даване на информация
07.08.2012 15:18
е главният белег на авторитарната държава...за каква демокрация и за какви пет лева става въпрос!?
цитирай
11. chara - Има и още нещо. Ако по време на тройната коалиция исканията от граждани, журналисти
07.08.2012 15:37
и фирми за достъп до информация са били между 25 000 - 35 000 средно годишно, през 2010 падат на 10 000, а през 2011 на 8 000.
Защо?
Възможният отговор е, че затрудняването на достъпа обезсмисля усилията.
цитирай
12. evrazol - хъ
07.08.2012 22:09
chara написа:
Ако по време на тройната коалиция исканията от граждани, журналисти и фирми за достъп до информация са били между 25 000 - 35 000 средно годишно, през 2010 падат на 10 000, а през 2011 на 8 000.
Защо?
Възможният отговор е, че затрудняването на достъпа обезсмисля усилията.


Информацията ни е китайско менте. Тълкуванията и от ДЖурналисти и политолози пък са БГ сурогат. Безмозъчните са объркани, а съсмозъчните отвратени. Така че вече може да се дава и истинската информация. На кого му пука що коня е у ряката:))
цитирай
13. chara - evrazol Евгени сега проблемът е друг!
07.08.2012 23:05
Даването на информация е досадно задължение. Недаването - безнаказано.
Познай какво ще избере чиновника.
Само за пример ще кажа, че днес исках едно инфо от няколко министерства на държави из Европата. Никой не ме пита коя съм, каква съм, номер на обувките, личната карта и пръстови отпечатъци. Не ми задаваха и фамозния въпрос: "Защо се интересувате?".
По-малко от час, след като пратих първите мейли, имах отговор. От Швейцария. Перфектен. Точно както го очаквах - сухи цифри по години и по още един параметър.
Хрумна ми да видя след колко време ще ми отговорят от българското министерство. Чудя се само дали въобще ще ми отговорят, дали ще искат допълнително инфо от мен. Може да се обзалагаме.
цитирай
14. stefbelchev - ...Швеция има закон за достъпа до информация, приет 1766 г....
08.08.2012 01:28
Защото има държави с изключителни традиции като една Швеция, например, която има закон за достъпа до информация, приет 1766 г.
- Българският закон за достъп до информация (ЗДОИ)беше приет през 2000 г.
цитирай
15. tit - Едва ли има друг признак,
08.08.2012 01:47
който по-ясно да демонстрира колко далеч сме от демокрацията.
Който държи информацията - държи властта...
Не е до чиновнически мълзел, по-скоро до некомпетентност и страх опират нещата.
цитирай
16. gocho52 - Службите натоварени да крият информация
08.08.2012 10:48
са многократно повече от даващите такава...
цитирай
17. hristo27 - лично качество в България. Фирмите ...
08.08.2012 10:49
chara написа:
лично качество в България. Фирмите им може да имат,а самите те да са ... бедни.
Тук не се гледа консолидиран доход.
Удобничко е!



" Фирмите им може да имат,а самите те да са ... бедни. "

Ето едно дебилно тълкуване на един толкова важен за една нормална държава закон!
Или си укрил данъци с фалшиви декларации за доходи и имущество, или си изряден данъкоплатец. Друг вариант няма!
цитирай
18. chara - hristo27 Само че в съда има разлика между качеството ти на физическо лице
08.08.2012 10:56
на сабственик на фирма и на управляващ и представляващ фирма.
Това е положението.
Тези три различни "роли" може и да се съвместяват от едно лице да факто, но де юре са различни качества и носят различни права и отговорности.
цитирай
19. bojo12345 - Чии гафове се пикриват?
11.08.2012 10:20
Ако аз излъжа или ти Светле - медиите ще ни изкарат престъпници.
Но на ежедневните лъжи на Пожарникара - ръкопляскат , те са "класическа истина"
Неговия достъп до информация (пожарникарския) се харесва на заблуденитеV
цитирай
20. alexdb - информацията
16.08.2012 12:59
Единият от проблемите е, че администрацията не обича да работи прозрачно и да дава информация, но това е по-малкия проблем, защото все пак с малко усилия и благодарение на нелошата съдебна практика все пак има инструменти да бъдат принудени. По-лошият вариант е когато искаш конкретна информация, а те те баламосват с празни приказки. Тогава става доста по-сложно
цитирай
21. chara - alexdb Съгласна съм. Или ти предоставят част от информацията или пък нещо,
16.08.2012 17:55
което въобще не ги питаш и не искаш да знаеш.
:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424781
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031