Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.07.2012 14:56 - Елисавета Карамихайлова - радиевата принцеса на България
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 15581 Коментари: 37 Гласове:
103


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      На крачка от Нобеловата награда, българската Мария Кюри оставя на държавата подготвени специалисти и ново направление в науката 

     Елисавета Карамихайлова е сред ония български учени,  чиито имена неизменно се споменават с определението “пръв”. Тя е първата жена, хабилитирано лице в най-старото ни  висше училище - Софийския университет “Св. Климент Охридски”, организатор на първия системен курс с практически занятия по атомна физика, основател и пръв ръководител на Катедрата по атомна физика в Университета и на Лабораторията по радиоактивност към Физическия институт на Българската академия на науките, първата жена – професор по физика в България и първият професор по радиоактивност и ядрена спектроскопия. Тя е и една от 23-те жени - учени в света, изследващи радиоактивността в началото на ХХ век, доктор на Виенския университет (1922 г), магистър на университета в Кембридж (1938 г).

 Между Виена и София

      Елисавета е родена през 1897 г във Виена. Баща й, Иван Карамихайлов, възпитаник на Робърт колеж - Цариград, учи медицина и специализира хирургия в австрийската столица. Там се запознава със студентката по пиано и композиция – Мери Слейд, англичанка от аристократичен род,  с която сключва брак. Завършил обучението си през 1907 г, доктор Карамихайлов, пренебрегва възможностите за кариера във Виена и заедно със съпругата и трите си деца (Елисавета, Райна и Иван) се завръща в София. С лични средства и помощ от тъста си, купува къщата на ул. “Кракра” 11 (днес там е домът на Съюза на архитектите) . Построява втори етаж на сградата, който оформя като клиника, в която работи с малък екип и която се прочува с това, че бедните са лекувани безплатно. По време на Балканската и Междусъюзническата  война упражнява професията си на фронта. Знанията и уменията му са оценени по достойнство. Избран е за придворен лекар на цар Фердинанд и  цар Борис ІІІ. След 1944 г, е първият хирург, удостоен със званието “Народен лекар”. Първият етаж от къщата на ул. Кракра е използван за жилищен от семейството на Карамихайлов. Там твори сестра му – Елена, художник, получила образованието си в Цариград, Виена и Мюнхен, считана за първата българска  постимпресионистка.  Там, сред музиката на майка си, картините на леля си, многобройните книги на баща си, прекарва по-голямата част от живота си Елисавета Карамихайлова. Завършвайки с отличие  Първа Софийска девическа гимназия, през 1917 г тя се завръща в родния си град като студентка по физика и математика във Философския факултет на Виенския университет където слуша лекции по различни философски дисциплини, история на изкуството, минералогия, астрономия. Под ръководството на проф. Карл Пршибрам през 1922 г.  защитава докторска дисертация. До 1923 г. работи заедно с него върху радиолуминесценцията и радиофотолуминесценцията в Радиологичния институт към Академията на науките. Резултатите от техните изследвания върху радиолуминесценцията на минерала кунцит стават база за съвременните методи в дозиметрията. Паралелно с изследователската си дейност, Карамихайлова се записва и като извънредна слушателка във Виенската политехника, където посещава курс от лекции по електротехника и радиотехника с практически приложения.

image
       Къщата на фамилия Карамихайлови, днес дом на Съюза
на архитектите в България, София, ул. "Кракра", 11

 Сред световния елит изследователи на радиоактивността

     В началото на ХХ век научните екипи, изследващи радиоактивността гравитират около три центъра – Париж, където работи Мария Кюри, Виена - с нейния радиологичен институт, считан за  “меката” на жените в радиохимията и Кавендишката лаборатория на  университета в Кембридж. Елисавета Карамихайлова е поканена да се присъедини към учените от Виенския радиологичния институт , чийто усилия са съсредоточени в едно от най-актуалните направления на ядрената физика за онова време – трансмутацията на леки елементи при облъчване с алфа-лъчи. Това е пионерският етап на съвременното направление “Ядрени реакции”. Отначало изследванията са  финансирани от донори от Швеция, но когато към тях проявява интерес Рокфелеровата фондация,  те се ускоряват и  започват да се развиват в широк мащаб. Австрийското правителство разрешава да се открие едно нещатно място за помощник-асистент, на което е назначена Карамихайлова. Трудовете й, писани през този период, са многократно цитирани.  През 1931 г. заедно с Мариета Блау  публикуват статия, в която съобщават, че полоният, освен алфа-лъчи, дава слабо по интензитет, но силно проникващо гама-лъчение. Това “тайнствено” лъчение всъщност е поток от неизвестни дотогава електронеутрални частици – неутрони, които Чадуик ще открие  по-късно и за които ще му бъде присъдена Нобелова награда.
     През 1933 г мястото на Карамихайлова в институт е съкратено. За да довърши започнатите изследванията, тя приема предложението на своя приятелка, да дава уроци на сина й, когото учи на немски. Освен този език, тя говори и пише на английски и френски. След две години, през 1935 г, българската физичка печели 3-годишна стипендия  в Кембридж и заминава за Англия, където участва в научните изследвания на Кавендишката лаборатория, чийто директор е лорд Ръдърфорд. Фактът, че жена  чужденка е приета да работи в най-известната по онова време лаборатория по атомна физика (дала от създаването си през 1874 до 2009 г 29 нобелови лауреати!), е висока оценка за качествата на Карамихайлова като изследовател. Докато работи в Англия, тя посещава  научни институти в Норвегия, Швеция, Дания, Холандия, Белгия и Франция, установявайки преки контакти с колеги-ядрени физици от тези страни. Изследванията й, правени в Кембридж, навлизат в нова област на ядрената физика – ядрената спектроскопия. Често цитирани са резултатите от съвместната й работа с докторанта Д. Ли по йонизация на газовете при високи налягания. На тяхна  база по-късно Ли продължава изследването върху биологични обекти, полагайки основите на радиобиологията.
 
image
Елисавета Карамихайлова в Кавендишката лаборатория на Кембридж 1939 г

Завръщане в България и изместване на приоритетите

    Европа вече допуска жени - физички да преподават в университетите. Мария Кюри е професор в Сорбоната от 1908 г., Лизе Майтнер – в Берлинския университет от 1926 г., във Виенския университет има две жени преподавателки. Изследванията и научните  публикации на Е. Карамихайлова от Виена и Кембридж й отреждат място  сред пионерите на ядрената физика в света. Със самочувствието на утвърден учен, тя полага неимоверни усилия да повдигне “желязната завеса”, спусната на вратата на Софийския университет, затворен за жени-физици и да получи преподавателско място.      През 1927 г. е първата жена дръзнала да се яви на обявения конкурс за доцент по физика. Рецензентите подготвят доклади само за конкурентите й, оправдавайки се с това, че хабилитационният труд на Карамихайлова е в ръкопис. На последвалото гласуване за редовен доцент е избран Г. Наджаков.
     За следващия конкурс за доцент по опитна физика, обявен през декември 1937 г.. Елисавета Карамихайлова  изпраща документите си от Кембридж, където почти изтича срока на 3-годишната й специализация в Кавендишката лаборатория. Тя не се  поколебава да участва и в трети конкурс за доцент по специална физика с метеорология и геофизика, обявен през декември 1938 г. Този път печели. С 24 гласа “за” и една бяла бюлетина, е утвърдена от Академичния съвет и назначена на 12.12.1939 г. за редовен доцент по “Опитна атомистика с радиоактивност” в Катедрата по опитна физика и метеорология на Софийския университет.
     В следващите години Елисавета Карамихайлова съсредоточава усилията си в създаване на добре подготвени специалисти в областта на ядрените изследвания. Тя пренася в България традициите на университетите във Виена и Кембридж - да се четат не само основни, но и специални курсове по най-новите научни проблеми. Наред с основния (първи системен у нас) курс по атомна физика,  чете и специални курсове по спектрален анализ, луминесценция, радиоактивност, космически лъчи и ядрена физика. През 1945 г. се обособява Катедра по атомна физика и Карамихайлова става първият й ръководител. Създава първия студентски кръжок по атомна физика. С много старание организира практическите упражнения. Предоставя научната си апаратура, с която е работила в чужбина - броячи и йонизационни камери.   
    Главната и трайна насока в изследователската й работа в България остава проучване на  радиоактивността на природни обекти: питейни и минерални води, почви, лечебна кал, скални материали и др. Тази тематика тя пренася и в Българската академия на науките, където е назначена (1955 г.) за ръководител на новосъздадената секция “Радиоактивност и ядрена спектроскопия” във Физическия институт, която ръководи до смъртта си. През 1962 г. е избрана за професор към същия институт. Със  сътрудниците си разработва нови чувствителни методи за изследване на естествената и изкуствената радиоактивност на природни обекти от геологичен и биологичен произход. Включва се в задачата за изясняване причините за ендимичния нефрит. Обикаля контролните райони и определя съдържанието на редица естествени радиоактивни елементи в почвите и водоизточниците.  С днешна дата, когато  чувствителността към темата за опазване на околната среда е особено изострена, трябва да отдадем заслуженото на проф. Карамихайлова – пионер на радиоекологията в България.
    След 1944 г. изследователката от световна класа, заслужила място сред елита, изучавал радиоактивността, попада в списъка на “неблагонадеждните учени” и над нея тегне забрана за публикации, научна кореспонденция, командировки и участия в международни форуми. Едва през 1963 г й е разрешенопътуване до ГДР
     Като повечето физици, които работят в областта на ядрената физика,  заболява от рак и умира през 1968 година. Завещава тялото си, за да бъдат изследвани ефектите от облъчването върху човешкия организъм. По това време обаче никой у нас не се  чувства компетентен да се заеме с подобно проучване. 
    Приживе Елисавета Карамихайлова така и не получава заслуженото признание на властта. Днешните управляващи, за съжаление повтарят грешката на предишните. И те като тях не си дават сметка, че генерали могат да се произвеждат всяка година, но учени, при това от световна класа – не.

Светла Василева

 



Гласувай:
103



1. gothic - Светле,
25.07.2012 15:36
благодаря ти за този постинг!
цитирай
2. sparotok - !
25.07.2012 15:39
Светле, печелиш за пореден път моето уважение с този постинг!
Хубава е информацията живота и кариерата на Елисавета Карамихайлова, но още по-важен е финала - Днешните управляващи, за съжаление повтарят грешката на предишните. И те като тях не си дават сметка, че генерали могат да се произвеждат всяка година, но учени, при това от световна класа – не...

Добрър политик е далновидния политик, а и този, който се е заел с управлението на държавата с цел да подпомогне благоденствието на всички ...а не само една малка групичка 'избраници'.

Поздрави!
цитирай
3. chara - gothic Аз благодаря за времето, което отдели!
25.07.2012 15:46
:)
цитирай
4. chara - sparotok Финалът е черешката на тортата!
25.07.2012 15:48
Управляващите и торта не заслужават!
Историята с Карамихайлова е много поучителна. Уви!
цитирай
5. blackpredator - Ееее, браво!
25.07.2012 15:55
В науката са зидарите.
От генерал зидар не става.
Оттам и къщата…
:(
цитирай
6. chara - blackpredator Хаха! Нямаше да ми хрумне това със зидарите и генералите!
25.07.2012 16:02
:)
цитирай
7. bashtata - Поклон за написаното!
25.07.2012 16:41
За сегашните е важно преживе, за по-малко от един мандат, да получат титли и се запишат в историята без образование, доказани постижения и признание от водещи институти по света. Достатъчно е да си попаднал във власта. Примери : Заслужил художник, мъж на годината, хонорис кауза ... и накрая присъствие в учебниците по история
цитирай
8. chara - bashtata Не искам да сравнявам въобще! То е равносилно на цивилизационен шок!
25.07.2012 16:48
Това са различни вселени ... няма допирни точки.
цитирай
9. hristo27 - Явно Карамихайлова е била "...
25.07.2012 17:18
Явно Карамихайлова е била "безнадежден партиен случай" след като не е получила достойно научно признание в собствената си страна.
А колко лесно се става Доктор хонориус кауза сега? Най-вече не ти е необходимо да си оставил някаква диря в науката.
цитирай
10. pevetsa - че генерали могат да се произвеждат всяка година, но учени, при това от световна класа – не.
25.07.2012 17:18
За съжаление си твърде права, ... за ГОЛЯМО съжаление :(

Нека почива в мир!
цитирай
11. chara - hristo27 Да! При положение, че е изследвала радиоактивни замърсявания
25.07.2012 17:25
из цялата страна, че е описала мероприятия за изчистването им и превенция ...
И всичко това от 1953 г до смъртта й.
цитирай
12. chara - pevetsa Това е един от случаите, за които казвам, че не обичам да съм права, ама ...
25.07.2012 17:26
:)
цитирай
13. gocho52 - Може би...
25.07.2012 18:04
...някой е казал,че тя е феодална старица.
цитирай
14. stefbelchev - Сентенция на столетието: Генерали могат да се произвеждат всяка година, но учени, при това от световна класа – не.
25.07.2012 18:05
...Днешните управляващи, за съжаление повтарят грешката на предишните. И те като тях не си дават сметка, че генерали могат да се произвеждат всяка година, но учени, при това от световна класа – не.
Светла Василева
цитирай
15. chara - gocho52 До края на август ще излезе от печат едно изследване на Петко Мангачев,
25.07.2012 18:14
в което ще бъде публикувана част от досието й в ДС. Обвинявана е в симпатии към Германия, омраза към СССР и властта на Отечествения фронт.
Такива неща ...
В същото време са й поверени задачи, които са елемент от националната сигурност - като изследване на радиологични замърсявания. Очевидно науката и службите са били в конфликт относно експертизата й и качествата й. Спасява я това, че към оня момент е единствен специалист по ядрена физика в България.
цитирай
16. tsbotev - Респектиран съм!
25.07.2012 18:41
Това име и заслугите и към световната наука и към България трябва да се популяризират и да и се отдаде полагаемата почит.
цитирай
17. gocho52 - За пръв път днес чета за тази българка..
25.07.2012 18:56
А за генерал-лейтенанта доктор Премиера по седемнайсет пъти дневно слушам.
цитирай
18. monaliza121 - "неблагонадежден учен"
25.07.2012 18:58
Това си е присъда:(
Поздравления за постинга, Светла!:))
цитирай
19. chara - tsbotev Така смятам и аз!
25.07.2012 20:11
:)
цитирай
20. chara - Попаднах случайно на името на проф. Карамихайлова, превеждайки един материал за
25.07.2012 20:15
радиологичния институт във Виена (1910 г.).
Има книга, в която са описани изследванията и кръгът научни интереси на учените, работили в Австрия до 40-те години на ХХ век. За Карамихайлова там има отделна статия, но е в секция "австрийски учени".
цитирай
21. chara - gocho52 Няма как да прочетеш за нея, понеже тя е била "неблагонадежден учен"
25.07.2012 20:16
:(
цитирай
22. chara - monaliza121 Да, в конкретния случай наистина е било присъда!
25.07.2012 20:17
Георги Наджаков я е спасил от преследванията на ДС.
цитирай
23. inel379 - Благодаря ти за този хубав постинг!
25.07.2012 20:49
Често започна да ни се случва да не знаем много за големи българи!
А те съвсем не са малко.
Не е късно да попълним пропуска.
Нали казват, че по-добре късно, отколкото никога.
За всеки гражданин е важно да знае.
Знаещият може да променя.
Поздрав!
цитирай
24. yotovava - Като погледнеш
25.07.2012 21:17
МАЙ НИКОГА НЕ СА СЕ ЦЕНИЛИ УЧЕНИТЕ.
цитирай
25. kalin8 - Привет!
25.07.2012 22:12
Благодаря за тази статия!!!
Б.
цитирай
26. kostadin - Бог да ги прости всички светли бъ...
25.07.2012 22:41
Бог да ги прости всички светли български умове.Хубаво е ,че все още има хора които ги изваждат от праха на времето.
цитирай
27. osi4kata - и аз за пръв път чувам за тази забележителна Българка.
26.07.2012 02:44
благодаря ти, Светле!
цитирай
28. stela50 - Благодарности и от мен
26.07.2012 08:57
за хубавата вълнуваща статия. Една забележителна българка ,
за която би трябвало да се учи и знае... Получила призвание
като учен в Австрия и почти непозната в България ...
Поздравления, chara !
цитирай
29. comfy - Светле, благодаря за този постинг!
26.07.2012 09:45
... Защо ли нещо ми напомня за съдбата на Розалинд Франклин?

к.к.
цитирай
30. nerez - физик
26.07.2012 10:57
Добре, че има кой да се сети и за хората от науката!
цитирай
31. kabuli - А, не само
26.07.2012 11:25
генерали! То генералите ни отдавна се произвеждат на конвейра на поритическата ни простотия. Още по-страшно е, мила, че и "доктори" взехме да си развъждаме, като в зайчарник. Да, като в зайчарник, защото днешните ни ВУЗ-ове са си направо зайчарници, с едни хубави и цицести Калинки, готови винаги за разплод. Та нали се сещаш, че и наш "На майка ти п.....а!" го направиха "доктор" от едно съмнително по качество ВУЗ-че.
Не е комично, а е тъжно, когато един ритни-топковец, който има "мозък" повече в краката си, отколкото там, където трябва, го обявяват с титлата "доктор хонорис кауза", па макар и да е символично, защото съвсем не символично българското образование и българската наука са тръгнали да се връщат обратно в пещерите. Личи си всяка година от "бисерите" на кандидат-студентите, в чийто "глъвъ" освен секс (необуздан и без спирачки), силикон (колкото повече, повече!) и простотия, гарнирана с дрога, няма нищо друго.
Ето, за това трябва да ни се напомня, че пометени от вихъра на бедността, безперспективноста и политическия цинизъм, ние отдавна сме забравили имената на истинските и достойни българи, оставили червена нишка в общата човешка история.
Благодаря ти за материала!
цитирай
32. tota - Светле,
26.07.2012 11:32
Благодаря ти за това прекрасно посвещение на една жена - учен, проправила път на нова област за България в науката и образованието !!

цитирай
33. chara - По една от телевизиите (не помня коя) попаднах на класация "10 разтърсващи женски съдби"
26.07.2012 11:45
Няма да казвам имената на жените (наши съвременнички), чиито съдби се "рейтингуваха", от уважение към аудиторията. Това предаване ме провокира да потърся и пиша за жени, българки, оставили следа ако не в световен, то поне в европийски мащаб.
Елисавета Карамихайлова смятам, че е една от тях.
цитирай
34. peterzashev - Чудесна идея и изпълнение, благодаря!
28.07.2012 23:57
Жалко че нито в училищата нито в университетите има (доколкото знам) някакъв минимален курс по "история на българската наука" - така бихме ходили по света с по-високо вдигната глава кои сме.
цитирай
35. priqtel12 - Интересно ми беше да прочета.....
31.07.2012 11:49
Благодаря ти!
цитирай
36. shtaparov - Жалко, че не е имала...
17.08.2012 18:46
Жалко,че не е имала малко повече късмет,за да спечели Нобела!
цитирай
37. injir - Нормално е. У нас великите никога не ...
20.08.2012 22:24
Нормално е. У нас великите никога не се оценяват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424676
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031