Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.11.2011 08:53 - ИЗБОРИТЕ – НАЧИН НА УПОТРЕБА, 117 години след Алеко Константинов
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 30729 Коментари: 72 Гласове:
81


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Всяко Ново в повечето случаи е добре забравено Старо. Току що отминалите избори дават достатъчно основания за валидност на максимата, а също и за аналогии със случки от края на ХІХ век, описани  във фейлетони и разкази на Алеко Константинов.    

    “Изборите минаха в съответствие със закона”, заяви председателя на ЦИК Красимира Медарова пред радио Дарик на 5 ноември 2011 г. Твърде смело обобщение, предвид станалите публично известни нарушения.
  В странно  “съответствие със закона”  ЦИК допусна регистрация на коалицията-менте “За Зеленогорски”, без същата да има нещо общо с екс кмета на Плевен,  удължи изборния ден на първи тур до 20.00 часа за цялата страна и до 21.00 часа за секциите, пред които има негласували избиратели, без да има право на това и засекрети протоколите от заседанията си.  Въпреки законовото ограничение броя на избирателите в една секция да не надвишава 1000, ЦИК разреши в Ардино СИК 1 да е със 1503 избиратели, в Джебел СИК 4 да е със 1164, в Крумовград СИК 2 със 1222, в Кърджали СИК 58 със 1258. Също така в  “съответствие със закона” 35 протокола са служебно попълнени от ОИК София (по признание на ЦИК), депутати присъстват в СИК в Кюстендил и в ОИК София при броенето на бюлетините, други пък “услужливо” пренасят чували със същите. Съвсем “в духа на закона” имената на десетки граждани попадат в т. нар. забранителни списъци на ЦИК неоснователно, което е ни повече ни по-малко лишаване от конституционно гарантираното право на избор. Нито индивидуалните им жалби, нито обръщението на Омбудсмана към ЦИК за коригиране на грешките, с оглед даване възможност за гласуване на втори тур, е уважено. И ако попадналите неоснователно в забранителните списъци имат законно основание да съдят държавата, то другите, които правят неколкократни “разходки” до изборните секции и се отказват да чакат при вида на опашките, връщайки се по домовете си и отново отивайки, но  така и без да успеят да упражнят правото си на глас, нямат никакъв шанс да търсят отговорност от никого заради лоша организация.
     Ако това е “съответствието със закона” какво ли ще е беззаконието? След 117 години, този въпрос, зададен и от Щастливеца в “По “изборите” в Свищов”,  е все така актуален.
     На фона на изброените “съответствия със закона”, детайли като прозрачност на бюлетините, непознаване на правилата и ниска компетентност на членове на избирателни комисии, наличие на  технически грешки в 80% от протоколите (София), оставени без надзор изборни книжа и материали (ОИК София), обучения в деня на избора на членове на СИК от ОИК (втори тур в Пловдив), липса на регламент за присъствието на наблюдатели, грешки в интегралните бюлетини като разменени номера на конкурентни листи, отсъстващи листи на партии (Кубрат), двама кандидати под един номер (с. Динево Хасковско), липса на бюлетини (Пирдоп и секция в Пловдив), даване по две бюлетини за кмет вместо по една за кмет и за общински съветници (София, СИК 29) или пък бюлетини с отбелязан номер на кандидат-президентска двойка (Свищов), могат вероятно и да минат в графа “организационни проблеми”. Макар че в тези обеми … едва ли. “Перфектният” хаос свърши работа. Част от избирателите бяха лишени от правото да гласуват, а други “отказани” да го сторят. При това без да са положени особени усилия.
   “Ти му казваш, че окръжни управители, че дивизионни командири тръгнали по градове и села да агитират …, да заплашват избирателите и да ги насилват да избират за депутати лица, които населението не познава или мрази: а правителството ти отговаря:
     -         Изборите са свободни.
 Ти му викаш, че полицията бие … и разпръсва мирните избиратели, а правителството, като че на подигравка, ти казва:
     -         Това не е полицейска намеса, това е само така - м о р а л н о  в л и я н и е.”  (Алеко Константинов, “Разни “дреболии” 1894 г)
     За разлика от боя, който и през ХІХ век и днес ( Кърджали, Лом, Хайредин) е все същото надеждно средство за “агитация”, другите похвати за “морално влияние” са станали твърде разнообразни. И използвани от всички политически сили. По правилото на моркова и тоягата. Заплахи за лишаване от социални помощи (Правец), уволняване от работа (Бобов дол), демонстрация на сила, чрез посегателство срещу собствеността (с. Страхилово Полски Тръмбеж, клубове на РЗС и ДСБ в София, на БСП в Алфатар), са само част от “твърдите” аргументи. Плащането на сметки за ток и вода, подаряване на ваучери за храна и  продукти от първа необходимост, организиране на екскурзии, дискотеки и прочие забави пък са елементи на “меките” рутинни методи на “убеждение”. Тези дни арсеналът им бе обогатен с покупка на дърва за огрев (с. Беломорци, Омуртаг) и раздаване на кокошки (гр. Ветрен). В деня на избора кафе-автомат пуска чашки с изписано име на един от кандидатите, партията и номера на бюлетината (Перник), а вместо лежерните късметчета, сервирани с популярна марка кафе, любителите на напитката получават почти идентични на външен вид, но с логото на политическа партия (Ботевград).  
     Разбира се нищо от изброеното не може да съперничи на “моралното влияние” на финикийските знаци. Потвърдено от заместник главния прокурор В. Първанов и от Е. Пенева от Върховна касационна прокуратура, оповестили информация  за водени над сто досъдебни производства за нарушения на избирателния закон, от които 53  за купуване на гласове (София, Пловдив, Смолян, Тополовград, Ветово, Берковица, Варна, Плевен, Кърджали, Шумен, Свищов, Ботевград, Етрополе) в това число и едно срещу организирана група (в Стара Загора).
     Макар не само  купуването, а  и продаването на гласове да е престъпление, за сега закона преследва единствено купувачите. Онези, които продават гласа си никой не закача. Нещо повече. По време на предизборната кампания професор М. Константинов, бащински “съветва” от екрана на националните електронни медии, в случай, че се предлагат пари за вота, гражданите смело да ги вземат, а сетне да гласуват както намерят за добре. Не е ли това обаче склоняване към престъпление от гледна точка на закона. Странно нали? Както е и  странно случването на  всичко до тук изброено. И ако това е “морално влияние” какво ли пък ще бъде неморалното? 
     “А к о  с е  в и д и, ч е  Ц а н к о в а т а  к а н д и д а т у р а  п р е о д о л е й …” Как ще се види, че Цанковата кандидатура преодолява? Трябва да ревизираш бюлетините в ръцете на избирателите, трябва да разкъсаш неблагонадеждните бюлетини и да им раздадеш благонадеждни или ако не искат – да изгониш избирателите. Но да направиш това, значи да извършиш цял ред престъпления. Ако пък пропуснеш този момент, трябва да изчакаш преброяването и тогава, “като се види, че Цанковата кандидатура преодолей,  н я к о и  н а ш и  п р и я т е л и  о т  С л а т и н а или самото бюро м о ж е, чрез угасвание на свещите …” (Алеко Константинов, “Угасете свещите” 1895 г)
     Коректността изисква да признаем, че номерът с изгасването на свещите,  не се ползва с особена популярност и беше приложен единствено в Правец, където в края на изборния ден на първи тур, точно  в 20.00 часа града остана без електричество за два часа. В ХХІ век предпочитание бе дадено на доста по-рафинирани манипулации. Вместо разкъсване на бюлетините, в с. Бохот например, двама от членовете на СИК тихо и сръчно ги подменят преди поставянето на втори печат и само забравена включена охранителна камера пречи на плана им да успее. В Софийското село Негушево пък 85% от бюлетините първоначално са обявени за невалидни заради използвано симпатично мастило, чийто следи удобно изчезват след време.
     Ретроспекция на последните избори - на прилаганите “в съответствие със закона” масови регистрации на избиратели в конкретни населени места, на фактическото лишаване от право на глас чрез “забранителни списъци”, на административното ограничаване  на възможността да се гласува от българите, живеещи в чужбина, както и съвременните форми на т.нар. “морално влияние”, категорично показва едно -  програмата за правене на успешна кампания по българските земи не се е променила на йота за един век:
   “Тая програма се състои от следующото: 1) да се спечелят избирателите чрез разни простени и непростени маневри (например да се свикат такива от други избирателни околии …); 2) да се препятствува на болшинството да гласоподава, чрез заплашвания (с пехота, кавалерия, па може и с артилерия, с една дума чрез “морално влияние”…); 3) ако тия средства не сполучат, да се развали изборът насила (или с други думи:”Ако се види, че Цанковата кандидатура преодолей някои наши приятели от Слатина или самото бюро може чрез угасвание на свещите или взимание на списъците да направи изборът да не се състои); 4) ако и това не се сполучи, да се направят протести, за да се сполучи в Събранието касирането му”. (Алеко Константинов, “Угасете свещите” 1895 г)
     Нищо от изброеното не беше спестено на гражданите. Включително и многобройните искове за касиране на изборите. По традиция след приключването им всички партии се обявиха за победители, макар основание за подобна претенция да има единствено ГЕРБ. И БСП победи, и ДПС. Също ДСБ, РЗС и Атака. При толкова много победители, незаетата позиция на губещ остана за Избирателя. За онзи непоправим оптимист, наивник, фантазьор, мечтател, дръзнал да се надява, че този вот ще е различен от предходния. Също и за оня несретник, продал идните четири години от живота си за няколко мизерни сребърника, половин дузина кебапчета, две кокошки, пет кубика дърва и обещания за “светло бъдеще”. Както и за множеството, отказали се да упражнят правото си на глас, изморени от политическото лицемерие, клишираното празнословие, ненаказаната безотговорност, заети с все по-непосилната задача да оцеляват, загубили вяра във всичко, дори в себе си.
     И как да бъде иначе. “Който и да бяхме посочили от ГЕРБ, щеше да стане президент” – заяви Б. Борисов по време на пресконференцията в НДК след втори тур на изборите. Героят на Алеко Константинов е къде по откровен и безкомпромисен:
    “Едно магаре тури за кандидат и магарето ще ти избера, майка му стара!  Само ми дай околийския с жандармите и ми дай 1000 – 2000 лева” (Алеко Константинов, “Бай Ганю прави избори”).
   След 117 години не само околийския и жандармите, самият министър на вътрешните работи участва като ключова фигура в изборите, а  1000 – 2000 лева никой  не брои за пари, при положение, че разполага с целия бюджет на държавата или най-малкото с партийна субсидия.
   След 117 години Алеко Константинов е като никога актуален, а правенето на избори – различно в нюансите, но идентично в същността. 
  След 117 години народ, който търпи подобни гаври с правата му, заслужава присъдата на Щастливеца: 
   “Народът, в когото ти вярваш, е роб … робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, раболепието геройство … И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, … той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй “практичен” и трезвен, трезвен до безчувственост”. (Алеко Константинов “Бай Ганю прави избори”)




------------------------
  Сърдечно благодаря на
Анна Колчакова (kolchakova|, чийто коментар във форума на предходната статия "Избори: три шокиращи истории", ме провокира да препрочета фейлетоните на Алеко Константинов





Гласувай:
81



1. mt46 - Алеко си е актуален...
10.11.2011 09:14
И бай Ганьо е актуален: "На маймуни ни направиха, маскари с маскари!..."
Само дето бай ти Ганьо е вече с костюм... :)
цитирай
2. chara - mt46 Така е ...
10.11.2011 09:33
:)
цитирай
3. vandela007 - Аз съм си изживяла живота, жалко за ...
10.11.2011 09:45
Аз съм си изживяла живота, жалко за вас, младите...
цитирай
4. chara - vandela007 :)
10.11.2011 09:46
Жалко ... ама кой да го разбере ...
цитирай
5. анонимен - Тук е валидна една аксиома
10.11.2011 10:45
Ако нещо работи добре по света, то у нас ще се намери начин да бъде повредено и развалено. Всеки лидер на партия с амбиции, след изборна загуба се оттегля. Загубил е войната. Идва следващия и така... демокрацията оцелява. У нас е друго. Наритали са ти задника като на улично псе, ти ревеш, че си спечелил. Майната им на левите, да си се оправят. С какъв сурат клечат и искат да дават съвети десните?
цитирай
6. анонимен - "робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, раболепието геройство "
10.11.2011 12:04
вярно
и все чака наготово
така 1944
пак така 1989

цитирай
7. dedenze - Щастливеца ни е описал много ясно и точно, смехът е тъжен .
10.11.2011 12:07
Просто е - властта носи келепир и далавера, от нея се печелят много пари. Няма задължения за управлявящите нито в Конституцията, нито в законите. Държавното (народно) финансиране на политическите партии ги прави нагли, агресивни и независещи от икономически, социални и всякакви кризи. Печалбата им е осигурена 100% защото няма в бюлетините вот - НЕ !?
Толкова е вкусна баницата, че агитацията, сплашването и манипулациите се водят даже от Министъра на вътрешните работи, вместо да си гледа истинската работа. Американците ни хвалят и потупват по рамото, защото си имат вече български, безплатни, военни бази и цяла държава в поза "партер" !
" Народе ????" + !!!!
цитирай
8. анонимен - БМВ
10.11.2011 12:11
Хайде, какво ревете. Изборите приключиха. Бития бит и т.н.
Който е недоволен да си намери друга държава.
цитирай
9. анонимен - Алеко е живял преди сто години
10.11.2011 12:13
Сега е друго време. Хич не ни мотай главите с него.
цитирай
10. idealist - Трагична картинка, да
10.11.2011 13:02
Жалко е, че в 2011 г. ни върнаха със 117 г. назад. Но ако е вярна тезата, че всеки народ си заслужава управниците - хак ни е. Ако поне на втория тур имаше с 10-15 % по-висока активност - можеше да бъдат наказани управниците, които ни унизиха. Но тези 10-15% предпочетоха да се правят на надпартийни, да ловят риба, берат гъби или да викат "Всички са маскари!" пред чаша ракия. Гледам сега - по 4-5 вида протести дневно. Учени, земеделски производители, железничари, полицаи, писатели, медици... Кел файда - времето да се протестира мощно беше на 30-ти октомври. Бойко си го каза вечерта - "Благодаря за доверието, ще продължавам да ви управлявам както си знам."
цитирай
11. makont - Чара, то и така и така сме го ударили на смях през сълзи, та в тоя дух,
10.11.2011 13:19
визирайки онази кака, дето подменила бюлетина на гласоподавател и я пъхнала в чорапа си(предполагам от тези с дантелки), та за следващите избори предлагам: Всички дами в избирателните комисии с онези широките розови ватени гащи до коленете, та да има къде да съберат подменяните бюлетини, а господата с потури, без пояс. Усмивки от мен!
цитирай
12. chara - katana Единствения, който знаму че е поел някаква политичска отговорност за резултата
10.11.2011 13:23
от тези избори е Атанас Семов. Доколкото знам, подал е оставка след първи тур от поста зам. председател на РЗС.
цитирай
13. chara - И до кога така?
10.11.2011 13:24
анонимен написа:
вярно
и все чака наготово
така 1944
пак така 1989


цитирай
14. chara - dedenze Аз мисля, че е време да сменим правилата. Очевадно е, че така не може да
10.11.2011 13:30
продължава.
Няма никакви пречки вотът да се подменя.
Ако не стане още по време на избора с контролирано гласуване, става след това.
Давам прост пример.
Правец. Общински съветници 13
от тях: БСП - 6, ГЕРБ - 5, НФСБ - 2
кмет - БСП
След втори тур, водача на листата на ГЕРБ се оттегля. На негово място влиза дама, директор на училище. Бързо е "посъветвана" да се откаже, в противен случай, ще бъде уволнена. И тя се отказва. Влезлият на нейно място общински съветник е "избран" за председател на общинския съвет!

Това ако не е подмяна на вота на избирателите ...
цитирай
15. chara - А който не иска друга държава, какво да прави? Да търпи, че "ще си спаси душата" ли?
10.11.2011 13:31
анонимен написа:
Хайде, какво ревете. Изборите приключиха. Бития бит и т.н.
Който е недоволен да си намери друга държава.

цитирай
16. chara - Ама пък е актуален като никога до сега, нали?!!
10.11.2011 13:32
анонимен написа:
Сега е друго време. Хич не ни мотай главите с него.

цитирай
17. chara - idealist Ех, тези с на салатката и ракийката са "щастливи" по своему!
10.11.2011 13:34
Да му мислят останалите!
:)
цитирай
18. chara - makont Нямам думи!
10.11.2011 14:16
Честно!
цитирай
19. andrei - Казвал съм го и друг път;
10.11.2011 14:41
българският народ няма по-голям душманин от собствените си политици,а неговият най-голям враг е самият той на себе си.
цитирай
20. анонимен - ...
10.11.2011 14:44
от малка, Бай Ганьо ми беше настолната книга.
заливах се от смях на първата част "бай Ганьо пътува из Европа" - втората (бай Ганьо прави избори) ми беше непонятна и безинтересна.
когато започнах да водя по-осъзнат живот и да се интересувам от политика, стигнах до извода, че всяко "ново" е добре забравено "старо" ...и не само в модата е така, а и в живота...
нещо като "дежа вю"....
цитирай
21. chara - Така е!
10.11.2011 14:50
andrei написа:
българският народ няма по-голям душманин от собствените си политици,а неговият най-голям враг е самият той на себе си.

цитирай
22. chara - mar866 И фейлетоните му си ги бива!
10.11.2011 14:57
Точно "в крак с времето"!
:)
цитирай
23. alexs - Нищо ново под слънцето !
10.11.2011 15:35
Нищо ново под слънцето !
И магарета избират ако искат като Бай Ганю....
цитирай
24. haralanov - Здравей,Светле!
10.11.2011 15:35
С удивление наблюдавам,че в политически план се маргинализирам.Тоест,страничен и чужд съм на случващото се.Колкото по не ми се иска нещо да се случи...Сякаш нещата се закучват и се случват.Познавам мнозина,които не могат да дадат смислен отговор защо,поради каква причина са гласували по определен начин.След изборите мина интересен репортаж по БТВ.В град Левски мисля,че беше(възможно е и да греша) чалга-певачката Бриана се кандидатирала за кмет или за общински съветник.Питаха някаква лелка,защо гласува за Бриана?Отговорът беше смайващ:-Щото изглежда добре и кара хубава кола...Т.нар. ,,масов вкус" се юрва подир обявеният от социолозите победител.Изборите в България са изцяло ирационални вече.Почти няма разумно обяснение за тях.Като например как в Ямбол беше избран осъден на първа инстанция кмет,обвинен в източването на 1 000 000 лв.?Или как за една вечер ГЕРБ припозна за свой кмет във Варна дългогодишният кмет от БСП.?
цитирай
25. chara - alexs По-скоро си "мислят", че избират ...
10.11.2011 15:45
Виж коментар 14 тук.
цитирай
26. chara - haralanov Минчо и аз съм смаяна!
10.11.2011 15:51
Това за Бриана (или както се казва момичето) ми прилича на една от историите, които разказах тук, които ме шокираха: "Мразят я, ама ще гласуват за нея"
Е, отказвам това да го разбера!
И в случая никой не ги кара на сила. Никой!
Това е някаква форма на шизофрения. Извинявам се ако звучи грубо, но ...

Понеже нали наблюдавам Правец отблизо.
Та там "благодетелят" на града, осъден с влязла в сила присъда, вместо да му викат престъпник, те го правят почетен гражданин!!!
А държавата излива милиони в частния му голф комплекс, давайки му статут на "първокласен инвеститор".
Само дето най-скъпите комуникации на тоя комплекс ги плати целокупния български народ! Независимо от политическите си пристрастия!


цитирай
27. pukamuli - Още от същото!
10.11.2011 15:56
Много е вярна тази констатация на чужд журналист,за нашите избори!След 10-15 години,на никого няма да му пука!Изпростяването и опростачването ще е тотално!
цитирай
28. chara - pukamuli Да! Ние сме "потопени" в ситуацията, а и сме загубили чувствителност, в
10.11.2011 16:01
известна степен. Това, което изглежда странно, гледано отвън, за повечето български граждани тук е ... в реда на нещата.

Да му мислят ония, които не са съгласни със статуквото!
цитирай
29. swanlake - Както винаги си точна, информирана ...
10.11.2011 16:26
Както винаги си точна, информирана и говориш с факти. Уви-чувам гласа ти като глас в пустиня,но ако не говорим е още по-лошо / дано не ни накарат да млъкнем насила както мълчахме през едно друго време../ Поздрави за смелата позиция!
цитирай
30. chavdar01 - НЕ САМО АЛЕКО СЕ ПОВТАРЯ.
10.11.2011 16:48
И РАДОЙ РАЛИН СЪЩО.
цитирай
31. chara - swanlake Е, те на това се надяват. Да си мълчим! Да ни писне! Да си помислим, че
10.11.2011 17:20
нищо не зависи от нас! И т.н.

Та дано се откажем да нарушаваме спокойствието им!
Ама, няма!
Не!
цитирай
32. chara - chavdar01 "Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен"
10.11.2011 17:21
Радой
цитирай
33. lisa19 - Мдааааа...
10.11.2011 18:24
Цитат на Щастливеца: “Народът, в когото ти вярваш, е роб … робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, раболепието геройство … "

Въпросът тук е, какво се казва преди избори и какво се прави след избори. А дали Яне Сандански е прав: "Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство." и кога ще се усъвършенстваме в свободата си. Защото я имаме, но сами се отказваме от нея. Удоволствие ми е да те чета чара. :)
цитирай
34. chara - lisa19 "Защото я имаме, но сами се отказваме от нея..."
10.11.2011 18:56
Хайде, иди разбери защо ...
Вероятно защото свободата е отговорност, а колко по-лесно е другото. И по-сигурно. По-безопасно и по-уютно някак.
цитирай
35. syrmaepon - да,както винаги е много точен
10.11.2011 18:58
chara написа:
Радой

целокупност и осъзнаване ,че може и трябва да се направи нещо
цитирай
36. chara - syrmaepon Съгласна съм. Ама се оказа дяволски трудно ... И бавноооо!!!
10.11.2011 19:00
syrmaepon написа:
chara написа:
Радой

целокупност и осъзнаване ,че може и трябва да се направи нещо

цитирай
37. lisa19 - ...
10.11.2011 20:56
цитат: целокупност и осъзнаване ,че може и трябва да се направи нещо

Нещо? Не нещо, а много неща. Имам усещането,че даже не се започва и от средата, а някъде от края. Така или иначе трагедията е пълна, а "шоуто" продължава.
цитирай
38. bigbro - Привет!
10.11.2011 21:04
Никой от опозицията не скочи категорично срещу резултата от изборите. Защо не напуснаха Парламента? Всеки обжалва тук-там! Май всички са мента!
цитирай
39. chara - lisa19 Panem et circenses (хляб и зрелища)
10.11.2011 21:07
Хляб няма за всички ... но зрелища - в изобилие. Ако няма, измислят ни ги! Ежедневно!
цитирай
40. chara - bigbro Мдам. Интересен въпрос.
10.11.2011 21:10
Също като този - защо закона преследва само купувачите на гласове, но не и продавачите.
Нали?
цитирай
41. tit - Хей, това бяха местни избори,
10.11.2011 23:28
в които емиграцията не участва, а гласуването беше доста сложно. Това се пренебрегва, а е важно! Мисля, че гласуването отразява вярно отношението на хората. Повечето, на които нещата не им харесват са напуснали или напускат...не е Изход, но е спасение /не в библейския смисъл!:)/.
цитирай
42. chara - tit И на мен не ми харесва случващото се. Ама аз не искам да напускам. Искам нещата тук да се променят.
11.11.2011 06:41
И не е невъзможно, но е твърде бавно.
Твърде ...
цитирай
43. анонимен - Поздравления, Светле!
11.11.2011 09:49
Моето интервю с шефа на ОГСЕ в България Вадим Жданович за изборите, което публикувах в блога, бе определено от един анонимен като "платен материал". На въпроса ми "Кой и колко" досега нямам отговор:)
цитирай
44. bojo12345 - Светле,"рибата се разваля от към главата"-
11.11.2011 10:29
Аз вярвам в доброто,в синята идия,но водачите /лидерите /ако бяха спазвали
поговорката,да поемат отговорност,те да си тръгват,електората нямаше да
напусне.Всеки може да згреши,но иначе как ще се научи.Да не забравяме ,че
управляващите имат опит и ползват и непозволени хватки!Дано през оставащите
две години прогледнат българите.Трявва ни нов,истински 10.ХІ.
цитирай
45. chara - angpiskova Четох интервюто Ани. И въпросчето видях ...
11.11.2011 11:04
Аз не знам, как някои хора не разбраха, че не всичко е пари на тоя свят!
цитирай
46. chara - bojo12345 Дано прогледнат!
11.11.2011 11:07
Няма да стане лесно обаче!
Казвам го като човек, който шест години блъска в една стена и тя едва се е отместила ...
Едва.
цитирай
47. bapha - ...
11.11.2011 11:09


станахме свидетели на безумен театър, който обаче ни светна на много неща. Отначало просто се стряскахме на поредния скандал, очаквахме със затаен дъх реакции (повечето "предизборно обещани"). Когато ни писна да чакаме, вместо да оспорим "неслучването", го приехме и свикнахме. Почти всеки българин зае някаква позиция, свързана с определна партия (съюз, движение, сдружение) и започна настървено "да защитава идеята". Като страничен наблюдател си направих труда да прочета повечето "платформи" и дори при огромно желание, не можах да видя в никоя градивен план. Сред драпащите за власт няма нито една позиция, която да не мирише на мухъл. Но българското изборно мислене се изроди в "само да не са тея"... И цялата изборна комедия се разигра под това мото. Даже един блогов "корифей" написа:
"После се чудете защо успешните и обичани кметове минават в редиците на ГЕРБ, както стана примерно във Варна."
Това е. Няма нужда да си правят труда да прочетат, сляпата вяра в "идеята"... А никой не се замисля, че идея няма...
Не са ГЕРБ причината, че спечелиха... Без платформа, без идея, само с надежди... Ние, милионите участници в тази комедия и вярващи в "бъдещи успехи" сме... Защото в желанието си да не ни ебат повече, гласуваме "срещу онези, които вече ни се изредиха", някои и по няколко пъти...
цитирай
48. bojo12345 - Ще се отмести ...
11.11.2011 12:37
Като не се отмести берлинската стена,нали я събориха.Та тоя свят нищо не е вечно!
цитирай
49. chara - bapha Прав си. Изумена съм от въпроси, поставяни в локални форуми, обсъждащи
11.11.2011 17:31
проблеми на конкретно населено място, от типа "За кого да гласуваме?"
След всеки подобен въпрос пишех един и същи отговор:
"Прочетете платформите. Там са отговорите"
Никой за цяла седмица (между двата тура на изборите) така и не попита поне какво имам предвид или какво пише в тия платформи!
Никой!
Като имаш предвид, че множеството на ползващите нет-а, е ограничено (като количество) и по-информирано от останалите, разчитащи на ТВ и местния вестник. Какво да кажа повече ...
Няма да стане така.

Още Сократ е казал "Търсете, а не вярвайте", за което е бил и умъртвен. Но днес Сократ не е модерен. Уви!
цитирай
50. chara - bojo12345 "На тоя свят нищо не е вечно!" Така е ...
11.11.2011 17:33
Ама 45 години тоталитаризъм и 22 години преход. ..
А за напред 20 години "излизане от кризата" ...
Множко е, особено от гледна точка на индивидуалния уникален човешки живот.
цитирай
51. chara - stefbelchev Логично е ... но не ми харесва!
12.11.2011 00:40
България е Рай за всякакви "спасители", понеже за масата е по-лесно да вярва, нежели да търси и да се съмнява. Първото ангажира емоцията, второто разума и интелекта. Първото изисква да му се предадеш, второто предполага усилия. А това с усилията не се получава. По-достъпен е светът на емоциите.
Така ми се струва на мен!
:)
цитирай
52. анонимен - Изборите наистина преминаха съобразно законите .
14.11.2011 14:39
И няма никакъв начин това да бъде опровергано, тъй като законите в България са "врата у поле" !
Но има и една друга поговорка : " Ела /стой/ зло, че без тебе /с други/ по-зло" ! Дано не бъркам ... :)
цитирай
53. chara - andreshko "Изборите наистина преминаха съобразно законите ..."
14.11.2011 16:01
Да, така е!
Ако не съобразно Закона за изборите, то съобразно всякакви други административни закони, към които съдииските състави прибягват, за да "оправдаят" хаоса и несъответствията в изборните книжа.
Казвам го като наблюдаващ отблизо две производства по касиране в АССО.
цитирай
54. tomich - Светле, аз вече коментирах хаоса,...
14.11.2011 18:16
Светле, аз вече коментирах хаоса, бъркотията и "страховете" на избирателите в твоя постинг от 27.10. Ще повторя, че всички формални закононарушения при изборите не ме учудват, защото не се е случило нищо "ново" на политическия хоризонт.
Той, Щастливеца е бил и ще бъде винаги актуален, понеже историята на изборите се е повтаряла от байганьовско време та досега. В този хаос, политическо лицемерие и политически нихилизъм, обрамчен с финикйски знаци, щеше да е истинско чудо, ако не беше спечелил ГЕРБ. Причината е проста, въпреки че е унизителна за масовия български гласоподавател: ОТ ДВЕ ЗЛИНИ ИЗБЕРИ ПО-МАЛКАТА! Да,това е най-безболезнения начин да оневиниш и успокоиш съвестта си, ако имаш такава, разбира се. Затова премиерът беше прав, когато каза: “Който и да бяхме посочили от ГЕРБ, щеше да стане президент”. Добре е, че все пак не туриха магаре за кандидат...
Добре е също, че всички абревиатурни партии (казано съвсем точно, техните лидери) начело с БСП, както и болната "Атака" с войнстващия Сидеров, "победоносно" се изпърдяха без свян и сега гордо се смятат за победители...
Пилците вече ги преброиха, а който е бит- бит, който е... и т.н. Не мисля обаче, че ще станат кокошки да снасят златни яйца. По-вероятно ми изглежда да им шатнат главите, както е било от край време.
Иначе и от хаоса има полза. Казват, че редът се раждал от него...

цитирай
55. chara - tomich Ей това с двете злини и избирането на по-малката хич не ми допада.
15.11.2011 10:17
Защото малкото зло след време става голямо Зло.

А ред, честно казано, не виждам на хоризонта. Хаос още - да! Но ред ...
цитирай
56. chara - stefbelchev Ох, не честно така!
15.11.2011 14:54
Особено с последната реплика!
Малко милост ...
:)
цитирай
57. tomich - Няма средно аритметично Зло...
15.11.2011 15:05
Ами, като не ти допадат двете злини и хаоса, да не си гласувала за някакво "средно аритметично зло"? :))
Аз затова и не гласувах, нито за малкото нито за голямото зло. Нямах друг избор. Времето ще отсъди сбъркал ли съм или не. Дано съм сбъркал :)...
Хаосът и на мене не ми допада. Кога ще се превърне в ред един Господ знае...
цитирай
58. chara - tomich Аз пък гласувах, щото се чувствам отговорна, ама с ...
15.11.2011 15:47
бяла бюлетина!
:)
цитирай
59. tomich - chara Така де, то е същото...
15.11.2011 20:34
Така де, то е същото, само дето си мислим/чувстваме, че сме проявили някаква "отговорност". Но да ме оставят два часа на тъмно в разгара на изборите, аз бих гласувал с черна бюлетина :), подобно на черните списъци, книги и други тъпи измишльотини. Впрочем, добре ще е за следващите избори да има черни бюлетини :)...
цитирай
60. chara - tomich Като гледам накъде вървят нещата, току виж се окаже, че следващите
15.11.2011 21:05
избори няма да са толкова далеч във времето ...
цитирай
61. satanas - Поздравления за хубавата статия!
16.11.2011 16:43
Явно сме свикнали да приемаме всичко (иначе от 1300 години, нямаше по-голямата част да сме роби) и на това се залага. Видимо е, че политическите партии от '89-та насам работеха само за себе си. Имаше силни предизиборни речи, удобно забравяни след това и живота си продължава. Четем статии в нета, бием в масата като хъшовете и с това се изчерпва цялата работа.
цитирай
62. chara - satanas Благодаря!
16.11.2011 17:55
"Четем статии в нета, бием в масата като хъшовете и с това се изчерпва цялата работа." - съгласна съм.
Опитът ми от тези избори - от юни до края на октомври бях из Правешко-Ботевградския регион, от онова, което видях, чух ... не ме прави оптимист.
Все едно живеем в две реалности и едната не знае, а другата и да се досеща нехае за проблемите на паралелната.
Няма да е лесно да се променят нещата. Никак.
цитирай
63. monaliza121 - Най-после, тази вечер, вместо к...
17.11.2011 01:54
Най-после, тази вечер, вместо квадратчета ми излезе текст.
От две злини да изберем по-малката, не е лошо, защото избраната злина ще става все по-малка докато изчезне. Да, но не се получава при нас. По време на управлението си, малката злина нараства много и така продължаваме да наливаме вода в каца без дъно. Да гласуваш за "онея" за да не спечелят "тея" не е избор, а сламка за удавник. Тъй като живея до морето, прекрасно знам, че сламката не върши работа и спрях да гласувам за "тея" и "онея". Предпочитам да съм маргинал, отколкото след всеки избор да си мисля, че съм тъпанар.

Поздравления, Светла! Хубав постинг, но и той като платформите не върши работа.
цитирай
64. 4aiotgluhar4e - Здравей, chara!
20.11.2011 20:45
Нека не звучи тривиално, но аз благодаря за тази статия. За трети път я чета и за трети път се убеждавам, че в морето от (псевдо)журналистически и политически анализи, това е най-точното обобщение на отминалите избори.

Без да отричам твоя принос, мисля си, че най-безпощадно забитият пирон е на Алеко. И аз го чета много често, почти всеки ден. Преди няколко години съседско дете ме помоли да му помогна по литература, защото темата засягаше фейлетоните на автора. Съгласих се и по неволя отворих томчето, за да знам за какво говорим. Мислех, че съм ги забравила, но установих, че никога не съм ги знаела, защото да четеш това творчество на ученически акъл и на акъл на зрял човек, са много различни неща. Така, с благодарност към ученолюбивото дете, вече няколко години се дивя на Алековия гений. И все още не мога да си отговоря защо другите народи се движат в спирала, а ние се въртим в затворен кръг.

Изчетох всички коментари, с много от нещата съм съгласна. Но се питам защо линията на мислене винаги се върти около "те", "ония", "техните" и никога около "ние", "нас" и "аз". Истината е, че "те" произхожда от "ние", но Аз-ът на българина се натаралежва само когато не бърка в кацата с меда. Ние мразим корупцията, когато сме от страната на даващите, не и когато сме от страната на вземащия. И не си го признаваме. И още по-куриозното е, че народът мрази богатите и властимащите, но смята честния и почтен човек за глупак и загубенак. И предпочита да стои уютно в познатото родно блато и да псува звучно, вместо да направи нещо, поне за себе си и със себе си. Тъжна картинка, но явно племето си ни е такова!
цитирай
65. chara - monaliza121 Значи е време за промяна на правилата!
21.11.2011 09:49
:)
цитирай
66. chara - 4aiotgluhar4e най-безпощадно забитият пирон е на Алеко!
21.11.2011 14:05
Така е!
Щеше ми се да не е толкова актуален ... ама
:(
цитирай
67. pegas08 - Наистина най-доброто! Поздравления !
22.11.2011 17:45
Но драга Кара, не е ли по-добре да направим поуки и да се стегнем, ако можем, за да не е късно?
Пак ще мина.
цитирай
68. dmv - Не. . . много случайно Алеко са го ...
23.11.2011 01:06
Не ...много случайно Алеко са го "позастреляли" преди 114 години...тълпа идиоти:)
На място както винаги, Чара! Поздрав!
цитирай
69. chara - pegas08 Да се стегнем! Бива!
23.11.2011 08:32
Ама колко човечета сме се стегнали?
Хайде преброй и тук в това пространство колко са анонимните (имам предвид скрити зад нищо не означаващи ник-ове) и колко са другите.
:)
цитирай
70. chara - dmv Така е!
23.11.2011 08:33
:)))
цитирай
71. анонимен - Век XXI. Адам и Ева-взгляд одного, мнения миллионов
17.12.2011 13:47
<img>http://sweatego.ru/wp-content/uploads/2011/11/motivator-20154-176x176.jpg</img>

Это мужской сайт, где мнение мужчины имеет абстрактный вид. А мысли о жизни и жизненный опыт позволяют писать
советы мужчинам.

Акцентируя внимание на такие темы: жизнь, психология, гендерные отношения и, конечно же, секс - автор направляет свой
внутренний взгляд к тебе, -настоящий мужчина.

<a href=http://sweatego.ru/prikladnaya-psixologiya/8-sposobov-samomotivacii-ili-samorazvitie-lichnosti/>способы саморазвития</a>

<a href=http://sweatego.ru/prikladnaya-psixologiya/8-sposobov-samomotivacii-ili-samorazvitie-lichnosti/>самомотивация к учебе</a>

<a href=http://sweatego.ru/prikolnyj-goroskop/goroskop-v-stixax/>стихи о знаках зодиака</a>

<a href=http://sweatego.ru/eksperimenty/vsya-pravda-o-sigaretax-eksperiment-o-vrede-kureniya/>правда о сигаретах</a>
цитирай
72. lyubomirstoykov - Един наивник на 50
21.12.2011 15:57
Много хубав постинг и много добър анализ на предизборната кампания и самото провеждане на изборите.
Като се замисля наръчника за тези избори бе “Бай Ганю прави избори” от Алеко Константинов,има поне 90% съвпадение, а другите 10% са осъвременени:
- купуване на гласове с плащане на застъпниците. В Кюстендил имаше рояци от застъпници, във всяка секция те бяха в пъти повече от комисията;
- застъпниците на места се вживяваха в ролята на разпоредители;
- организирани разходки до изборната секция;
- разделяне на кандидатите за местните избори за основни и неосновни;
- и т.н.
Мислех и мисля, че на изборите трябва:
- да се състезават идей, а не пари и власт;
- да гласуваш за идейте на кандидатите, а не за да не е празно зад иметоти в избирателният списък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424110
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031