Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.10.2011 11:12 - ИЗБОРИ 2011: ТРИ ШОКИРАЩИ ИСТОРИИ
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 36615 Коментари: 85 Гласове:
121

Последна промяна: 01.04.2012 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Когато си мислим, че ситуацията не може да бъде по-лоша от съществуващата или от представата ни за нея, обикновено нещо не сме отчели и то, Нещото, бърза да се заяви. За да ни обезвери окончателно, да ни демотивира да продължим или просто да потвърди едно от знаковите правила на Мърфи.
     Тези три истории, всяка сама за себе си, са достойни за ролята на капката, рушаща крехкото равновесие на ръба на чашата, където оптимизма се “разтваря” в реалността, възторга и ентусиазма се “давят” в прагматизма на примиреното ежедневие, а блясъка на голямата надежда се смалява до тлеещ въглен.
     Тези три истории не са художествена измислица. Хората и населените места съществуват и се намират само на 60 километра от столицата на претендиращата  вече за европейско лустро България.
     Тези три истории, случили се преди деня на изборите - 23 октомври, обясняват до голяма степен последващите събития и на свой ред поставят въпроси, чиито отговори едва ли ще се харесат.
     В тези три истории участвах като съавтор на опозиционен вестник и член на Сдружение за насърчаване на гражданската активност.
 

“МРАЗЯТ Я, АМА ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НЕЯ”

     Началото на август. В едно от селата на Правешка община, в което ще има избори за местен кмет, коментираме евентуалните кандидати. Събеседничката ми е сладкодумна чаровница на средна възраст от онези, дето знаят почти всичко за всеки, че даже и предисторията на историята. Участието й в предходни две кампании като организатор и като кандидат за кмет,  категоричното и решение повече с “глупости” като правене на избори да не се занимава,  правят мнението й за ситуацията специално и достатъчно дистанцирано, за да го приема за достоверно. Изброявайки чинно имената на местните “кандидати за слава” и събрала биографиите им в две-три изречения, тя все отбягва въпроса ми за фаворита. Кой е оня, за когото ще гласуват 500-те избиратели, живеещи в селото. Оказва се, че секретарят на общината, член на ПП ГЕРБ, има  най-големи шансове. Защо, питам аз, с какво тя е по-различна от останалите. “С нищо. Мразят я, ама ще гласуват за нея”. Мразят я, ама ще гласуват за нея, повтарям няколко пъти за себе си в търсене на аргументи за подобно поведение. Така и не намирам. Абсурдите по правило нямат разумно обяснение.

  “ВСИЧКО ВЯРНО КАЗВАТЕ, ВСИЧКО ЗНАЕМ,
АМА НИ Е СТРАХ”

     Краят на септември е.  На площада в едно от селата в Правешка община (с малко над 100 избиратели) ме спират две възрастни дами, удивително спретнато облечени по градски маниер, едната с огърлица, имитираща перли. След обичайните разговори за здравето и времето, стигаме до ситуацията в общината,  разкритията, направени на страниците на вестника, който издаваме и до проблемите, чакащи решение от години. Това последното си го говорим почти шепнейки. “Всичко вярно казвате. Всичко знаем. Ама ни е страх”. Дамата с перлите ми доверява, че е член на БСП и дори е била активист на партията. Как така ще ви е страх. Не могат да ви уволнят, нито пенсиите да ви вземат. Какво ще ви направят – питам. “Как какво, ще ни запалят къщите?!! Ти не знаеш колко са лоши и отмъстителни хората тук” – ми отговаря дамата с прелите, а спътничката й утвърдително кима с глава. След седмица споделих разговора си с продавачката от смесения магазин, на чиито витрини “грееха” плакати на ГЕРБ,  очаквайки да чуя опровержение на … страха. “Вярно са ти казали. Като нищо ще ни запалят къщите”. 

“СТАНИШЕВ ИЗНЕНАДВАЩО ЗАКРИ КАМПАНИЯТА В … ПРАВЕЦ”

     На 21 октомври вечерта лидерът на БСП присъства на финала на предизборната кампания на Румен Гунински - кандидат на партията за кмет на Правец, бивш общински съветник, бивш сервитьор в бар Шатрата, агент на ДС, огласен още през 2008 г, настоящ собственик на бензиностанции, работещи на франчайз с Лукойл.  На пръв поглед изборът на Станишев да се появи в град с 3 800 жители, пренебрегвайки София,  Перник или Видин, където избирателите са в пъти повече, изглежда странен. Но само на пръв поглед. Защото очевидно и той като лидера на ГЕРБ, “танцува” под музиката, поръчвана от станалия известен напоследък със “законопослушанието си” правешки олигарх  Валентин Златев. Само тази година в рамките на пет месеца Борисов  успя два пъти да стигне до Правец. Не за да се срещне с гражданите, а да пререже лентата на луксозния частен голф комплекс на Златеви и да раздаде наградите на проведения през септември частен голф турнир, придавайки с присъствието си статут на общодържавна значимост на мероприятията. Присъствието на Станишев де факто бе подкрепа за фаворита на Златев младши за кмет на града срещу избора на баща му, чийто избраник е Н.Нитов – кандидат от ПП ГЕРБ. В крайна сметка, за която и “кукла” да гласуват избирателите, кукловодът е един. При това от години. 

    Ако тези истории ви се сторят в реда на нещата и случването по нашите географски ширини, ето още нещо за финал.
     23 октомври. Денят на изборите. Същият малък град и същите малки села. Всичко е предвидимо и всичко е очаквано. И присъствието на кандидатите за кметове и общински съветници пред изборни секции, продължило часове. И “разходките” на въоръжени лица сред избирателите в една от секциите. И видимо контролираното гласуване на ромите. И  избора на “разградено” училищно фоайе за  избирателна секция, при наличието на десетки свободни класни стаи. И многото граждани,  идващи по два-три пъти и отказващи се да чакат при вида на опашките. И другите, недоволните, че са ги лишили от възможност да упражнят правото си на глас, останали пред секциите до 21.00 часа.
     Точно в 20.00 часа, когато бе обявен края на гласуването и когато трябваше да започне броенето на бюлетините, в секция 01 в  Правец, в която присъствах в качеството си на наблюдател, изпратен от гражданско сдружение с пълномощия от ЦИК, изненадващо изгасна тока. Не за минута-две. Нито за десет. За цели два часа. Вероятно, за да сложи символичен край на спектакъла, наречен “Избори 2011”.

 
Светла Василева


Статията е преведена и публикувана на страниците на  Wirtschaftsblatt,  в броя от 02.11.2011
Wahlen 2011: Drei schockierende Geschichten


 


Тагове:   БСП,   избори,   ГЕРБ,


Гласувай:
122



1. анонимен - Поздрави,
27.10.2011 11:22
Светле. Аз също говорих с колежка, която има родители в малко градче. Там нещата наистина са ужасни, ако не играеш по свирката.
Надявам се това, което пишеш, внимателно да го прочетат и феновете на ГЕРБ, и на БСП!
цитирай
2. bigbro - Привет!
27.10.2011 11:28
Най-лошото е че убиха всички надежди и вярата в справедливоста
цитирай
3. chara - Ани и аз на това разчитам!
27.10.2011 11:34
Има и други шокиращи за мен неща като изборни техники например -
подкупване с кюфтета, дискотеки и екскурзии в "мекия" вариант и заплахи със спиране на социални помощи в "твърдия".
Държа да подчертая, че двете техники се практикуват и от БСП и от ГЕРБ.
Едно не ми е ясно - каква ще е тая власт, дошла използвайки подобни прийоми.
Персонифицирането й ми е интересно и начинът, по който тия хора вече в качеството си на кметове например, ще се изправят пред гражданите и ще ги погледнат в очите. Особено онези, които не са се поддали нито на моркова нито на тоягата.
цитирай
4. chara - bigbro Да, направиха каквото можаха, а там, където имаше граждански кандидат,
27.10.2011 11:36
необвързан партийно "стреляха" по него с най-тежките си оръдия, образно казано, така че дъх да не може да си поеме.
цитирай
5. анонимен - Има и други шокиращи за мен неща като ...
27.10.2011 12:04
chara написа:
Има и други шокиращи за мен неща като изборни техники например -
подкупване с кюфтета, дискотеки и екскурзии в "мекия" вариант и заплахи със спиране на социални помощи в "твърдия".
Държа да подчертая, че двете техники се практикуват и от БСП и от ГЕРБ.
Едно не ми е ясно - каква ще е тая власт, дошла използвайки подобни прийоми.
Персонифицирането й ми е интересно и начинът, по който тия хора вече в качеството си на кметове например, ще се изправят пред гражданите и ще ги погледнат в очите. Особено онези, които не са се поддали нито на моркова нито на тоягата.


Точно така!
цитирай
6. chara - Изненадана съм от настървението и агресията, с които на тези избори
27.10.2011 12:08
се иска властта.
А също и от количеството на "кандидатите за слава".

Такова чудо до сега сякаш не се е случвало тук. Е, поне през последните десетина години.
цитирай
7. tili - ха ха ха Х 100!!!
27.10.2011 12:11
Това с тока както и да се напъва авторът не може да си го позволи, защото ще го упрекнат в явно злонамерено преувеличение. Наистина действителността надминава всяка фантазия!
Това е положението, уви:(
цитирай
8. анонимен - OТ ВНМ
27.10.2011 12:13
Нещастният човек винаги оглупява правопропорционално на злобата си! Чел съм Ви и друг път, не че бяхте по- щастлива, просто по-малко злобна.
цитирай
9. chara - tili В деня след изборите БСП и ГЕРБ се обвиняваха взаимно, че са "дръпнали
27.10.2011 12:16
шалтера", за да попречат на другия!

Да това с тока беше ... черешката на тортата!
Признавам, никога не бе ми хрумнало нещо подобно!
цитирай
10. chara - до ВНМ И къде видяхте злоба тук?
27.10.2011 12:16
:)
цитирай
11. boristodorov56 - Кочината вони.
27.10.2011 12:35
Българите винаги са имали оправдание за битността си на публични овце и общонародни говеда !

"Циклопът счита за уродство второто око".
цитирай
12. zahariada - Системата зацикли.
27.10.2011 13:00
Световната система работи на празни обороти, за сметка на хората. Съзнателната промяна вече е в ход. Въпрос на време е самоосъзнаването да настъпи. С много жертви, разбира се. Бръкнаха в сърцето на майката-земя, а там прошка няма. Поздрави!
цитирай
13. mt46 - Поздрав, Чара!
27.10.2011 13:04
Истината е, че и ГЕРБ, и БСП, и РЗС... търсеха "силни" кандидатури. ГЕРБ имаха предимството на властта - и доста кандидати за кметове търсеха тази партия, независимо от това, че преди са членували в други партии. Така бе и на предишните избори. Хамелеонщина...
Има и друго - на местни избори се гласува за личност, а не за партия... В моя район хората заложиха на промяна - сменихме старата кметица-лисица още на първия тур... :)
цитирай
14. chara - boristodorov56 Аз си мисля, че все още много хора гласуват, без да осъзнават, че с
27.10.2011 13:14
гласа си, избират начина си на живот за идните 4 години.
Някак немалка част от сънародниците ни се плъзгат по повърхността на нещата, вслушвайки се в онези, който обещават "светло" бъдеще или в другите, който плашат с "тъмното" минало.
Рационалният подход сякаш твърде малко присъства.
цитирай
15. chara - zahariada Съгласна съм! И си мисля, че колкото и да се "правим", че не го забелязваме,
27.10.2011 13:15
нещата ще се случат и тук.
Или както обикновено ... ще ни ги случат.
цитирай
16. chara - mt46 Браво!
27.10.2011 13:18
В Правец ще има балотаж между БСП и ГЕРБ! Но то това е за пред публиката. И двамата кандидати са хора-пешки на олигарсите Златеви.
Иначе бях впечатлена от блиц дебатите между кандидатите за кметове на Перник (БСП и ГЕРБ), Плевен (ГЕРБ и Зеленогорски) - невероятна агресия и от двете страни. Смаяна съм!
цитирай
17. анонимен - Кога и как българският народ ще успее наистина сам да си избере управниците
27.10.2011 14:19
Това демократичен избирателен процес по европейски критерии ли е?
И ако към механизма за подменяне волята на избирателите, прибавим и другите противозаконни механизми за фалшифициране на избори като купуване на гласове, подправяне на протоколи, гласуване под строй и пр., то можете ли, уважаеми дами и господа от Европейската комисия, да обясните кога и как българският народ, когото всички зависими от руски пари български медии ругаят, че е прост, загубен, некадърен и пр., та "си избира все такива калпави управници", ще успее наистина сам да си избере управниците, че и да им търси отговорност, когато не съблюдават народните интереси
цитирай
18. chara - анонимен 17. Добър въпрос!
27.10.2011 14:22
:)
цитирай
19. yotovava - Ако не ме лъже паметта, Чудомир има един разказ за изборите, или Елин Пелин беше, нейсе губи ми се авторът
27.10.2011 14:30
но българинът комай от край време не е могъл да си избере сам управниците.

Валя

Да, София не е България оказва се.
цитирай
20. chara - Валя, Валя! Точно затова ги споделих тези истории, понеже от жълтите павета
27.10.2011 14:43
на милионна София светът изглежда по един начин, а от площада на село с 51 жители, вярвай ми, съвсем иначе ...
цитирай
21. slavimirgenchev1953 - "Добрите" вълци
27.10.2011 14:53
добре са се подсигурили - отвсякъде се обграждат с агнета. ((((
цитирай
22. chara - slavimirgenchev1953 Така е
27.10.2011 15:07
"отвсякъде се обграждат с агнета", чието единствено предназначение е кротко да блеят и доброволно да слагат глави на дръвника.

Ужас!
цитирай
23. ivanna4ev - Изродиха се много неща. И ние се и...
27.10.2011 15:30
Изродиха се много неща.И ние се изродихме.Смисленото,сериозното,отговорното,отстъпиха място на шмекерлъка,търгашеството,безскрупулния ламтеж,арогантността.Чак до цинизъм.БСП тръгнали да се радват,че ситуацията днес много им напомняла тази преди 89 - и тогава нямало СДС и сега също.До къде стигат идеалите и целите на днешните партии виждаме всички.Но е тъпо и за олигофрени да се твърди,че българина не може да си избере подходящите хора.Хайде бе - как така за 20 години нито веднъж не успя?Или е тъп и неграмотен?Моето разбиране е,че хората които трябва,не могат да са там.Тази система понася само такива политици и държавници-като днешните.Като вчерашните.Тази днешна държава не е на българите - или поне на 80% от тях.И няма какво да си затваряме очите.
цитирай
24. vania23 - Браво!
27.10.2011 15:52
Много хубаво и правилно си написала всичко. Съгласна напълно с всичко написано. След постинги във възхвала на изборите, най-сетне един честен постинг.
цитирай
25. chara - ivanna4ev Аз мисля, че е дошло време за въвеждане на задължителното гласуване.
27.10.2011 16:38
Има го в Белгия и Люксембург.
В комбинация с "бяла бюлетина" ще елиминира много от недъзите на системата, струва ми се.
цитирай
26. chara - vania23 Признавам, че ме нямаше в това пространство почти два месеца и съм
27.10.2011 16:39
пропуснала "одите на радостта".
Чак пък "възхвала" ...
Е, всеки гледа от неговата "въздушна кула".
цитирай
27. zaw12929 - лошото е, че ни чака още по лошо. . .
27.10.2011 17:01
лошото е, че ни чака още по лошо...
цитирай
28. ivanna4ev - Задължителното гласуване не ре...
27.10.2011 17:10
Задължителното гласуване не решава нещата-ти като имаш на масата само снимките на Вальо Златев и бат'Бойко,няма как да пуснеш в кутията някоя друга.То и за това голямата част от хората не гласуват.А защо други снимки няма,аз си казах моето мнение.
цитирай
29. chara - zaw12929 Мдам. Защото "малкото зло" след време става голямо зло ...
27.10.2011 17:15
:(
цитирай
30. chara - ivanna4ev Задължителното гласуване ще елиминира част от проблемите,
27.10.2011 17:18
но няма да реши основния проблем, съгласна съм.
Всеки, който дръзне да отстоява собствено мнение и е по-различен от сивата посредственост, мигом бива ... "потопен", по стар обичай от тези земи.
цитирай
31. haralanov - Шокиращи истории?
27.10.2011 17:23
А на мен защо ми звучи познато?
И не би ли трябвало думата шокиращи да е в кавички?
Иначе историите са интересни..:)))
цитирай
32. chara - haralanov Е, най-после един да си "признае", че ситуацията е разпознаваема.
27.10.2011 17:25
:)
цитирай
33. анонимен - Изродиха се много неща. И ние се и...
27.10.2011 18:53
ivanna4ev написа:
Изродиха се много неща.И ние се изродихме.Смисленото,сериозното,отговорното,отстъпиха място на шмекерлъка,търгашеството,безскрупулния ламтеж,арогантността.Чак до цинизъм.БСП тръгнали да се радват,че ситуацията днес много им напомняла тази преди 89 - и тогава нямало СДС и сега също.До къде стигат идеалите и целите на днешните партии виждаме всички.Но е тъпо и за олигофрени да се твърди,че българина не може да си избере подходящите хора.Хайде бе - как така за 20 години нито веднъж не успя?Или е тъп и неграмотен?Моето разбиране е,че хората които трябва,не могат да са там.Тази система понася само такива политици и държавници-като днешните.Като вчерашните.Тази днешна държава не е на българите - или поне на 80% от тях.И няма какво да си затваряме очите.


Напълно подкрепям това мнение!
цитирай
34. анонимен - aide sega, emi kwo i Kiril i Metodi predi da publikuvat azbukata/glagolicata, sa polzvali latinica????
27.10.2011 19:36
minalata nedelia glasuvah za Plevnaliev makar da neponasiam MVRisokoto opyl4enia na Cwetanow.

do v4era si kazvah 4e niama da glasuvam, no dnes pro4etoh edna novina koiato mi kaza- idi glasuvai i glasuvai za Kalfin.

ne me interesuva dali BG-turcite sa glasuvali w Turcia za Kalfin, porazvrtiah toz onzi tel i email i razbrah 4e za Kalfin sa glasuvali mnogo hora ot statite, Kanada i Avstralia- a tam BG-turci niama osven nekoi dopingiran stangist ukrit nekade iz pustite mesta.

tezi hora kazvat 4e glasuvat za Kalfata zastoto po tozi na4in edinstvenno mojem da se protivopostavim na totalitarnia model za upravlenia koito ni se nasazda ot Borisov i Gerb.

цитирай
35. bojo12345 - Какво би станало ако...
27.10.2011 20:17
Гласоподавателите трябва да имат образователен ценз?
Колко от неграмотното ромско население ще си продава гласа?
Колко от така наречаните български турци ,ще гласуват за ДПС?
Задължителното гласуване ,също може да доведе до промяна,ако
в него не участват гореизброените неграмотници!!!
цитирай
36. babaelenica - Пишем си ние тук и всички сме информирани.
27.10.2011 20:27
Как да обясним на хората от провинцията, че не трябва да се страхуват?
Бюлетините бяха почти прозрачни - поне горната им част, където фигурираха първите четирима претенденти за президент.
Докато в София хората почти не се познават, дори да живеят в съседен вход, то в провинцията не е така. И когато заплашват тях и семействата им, кой би дръзнал да се противопостави на силните на деня?
Проблемът е другаде.
Докато си пишем анонимно тук или във фейса, а при набелязана акция и записали се хиляди, се отзовават само 50 човека - ще е така.
цитирай
37. planinitenabulgaria - За статията Ви:
27.10.2011 20:35
Брависимо, г/жо Чара,
Подобен сценарий се разиграва и в Своге. Там обаче играчите този път са врачански и други ромове под контрола на застъпници. За втория тур подаването на гласеца ще е много по-скъпо. Но едно е ясно:
Правец и Своге няма да се дадат! Едните си имат олигарх, другите - феодал и така ще си остане.
Коста
цитирай
38. pcelata - Светле,и в Ботевград
27.10.2011 21:14
не беше по различно.С тази разлика,че нямаше охранители с пищови.Иначе опонента
на Георгиев-Кочкова,само дето не ревна по телевизията.Какво да ти кажа,ти си нясно с общините Ботевград и Правец.
цитирай
39. chara - bojo12345 Какво би станало ли? Ще ни обвинят от ЕС, че налагаме дискриминационни
27.10.2011 21:29
условия и ограничаваме права.
Недопустимо е.
При задължително гласуване се обезсмисля купуването на вота на ромите.
цитирай
40. chara - babaelenica Няма как да обясним на хората да не се страхуват.
27.10.2011 21:33
Ето, аз си мислех, че аргументи като - няма как да ви отнемат пенсиите, нито как да ви уволнят, са достатъчни, но не!
"Ще ни запалят къщите!"
Даже не съм се сетила, че има подобна алтернатива като форма на натиск. Много варварско ми се струва. Извън всичките ми представи за модерност, толерантност и уважаване мнението и личността на всеки човек.
цитирай
41. chara - Коста, ама Своге да се стяга, че като свърши мандата на 41-то НС, Емил Големия
27.10.2011 21:34
ще се върне и пак ще си кметува!!!
Малкия Емил е "б" отбора, нали така?!!
:)
цитирай
42. vmir - Историите щяха да бъдаш шокиращи, ако бяха прецеденти, но те са типични.
27.10.2011 21:36
Даже с баналността си са по-скоро жалки:

1. неуспяла кандидат-кметица нямало повече да се занимава с "глупости", че ще й слушам оценката за настоящата кандидатка, сякаш е политически анализатор от Оксфорд;

2. БСП членки ли, активистки ли, се били страхували - че кой да се страхува, ако не БСП, нужно ли е да дискутираме защо, самата ти не си ли писала неведнъж за далаверите на БСП на това място?

3. Станишко удостоил с присъствието си еди-кого си, защото... Сякаш не си го знаем.

Въпрост е: Какво следва от тези констатации?
цитирай
43. born - Има ли смисъл въобще да се гласува ?
27.10.2011 21:36
Има ли смисъл въобще да се гласува ?
цитирай
44. chara - pcelata Знам, знам! Ама ... по-добре да не знаех!
27.10.2011 21:38
Една от учителките на Дидко Георгиев беше с мен в секция 01 на Правец, когато угасна тока за два часа, та ... поприказвахме за вашия шармантен депутат.
цитирай
45. babaelenica - Изобщо не вярвам задължителното гласуване да промени ситуацията.
27.10.2011 21:42
Защото тук става въпрос за купуване на гласове "за кого", а не изобщо "дали" да се гласува.
Впрочем, в съседна Гърция, където гласуването е задължително, отдавна вече не гласуват всички.
Избирателната активност от десетина години е спаднала драстично, но никой досега не е бил санкциониран.
цитирай
46. hatanasov - В три малки градчета...
27.10.2011 21:43
около Пловдив и двамата на балотажа са само сини!
цитирай
47. chara - vmir Ето какво:
27.10.2011 21:45
Там където всички се кълняха, че ще гласуват за ГЕРБ, в първата история, най-много гласове получи БСП.
Там където дамата, член на БСП се притесняваше, най-много гласове спечели ГЕРБ. Само че тя, както и всички останали в региона се страхуват не от някакви имагинерни абревиатури БСП, ГЕРБ, Атака или друго, а от олигарха Златев. За този страх тя говореше.
Който и да спечели в случая няма никакво значение, защото кандидатите и на БСП и на ГЕРБ, а и лидерите и на двете партии са "кукли на конци" от театъра на един и същ кукловод.
Независимо харесва ли ни това или не.
цитирай
48. chara - born Има.
27.10.2011 21:47
:)
цитирай
49. chara - hatanasov Тоест как ... само сини?
27.10.2011 21:52
:)
цитирай
50. dolsineq - Верно е за съжаление. Отмъщението ...
27.10.2011 22:45
Верно е за съжаление. Отмъщението си е в сила и при нас. Преди два дни герберист потроши крака на мъж, който не гласувал за тях...:(
цитирай
51. evrazol - Страха за който говорите е оправдан ...
27.10.2011 22:47
Страха за който говорите е оправдан само ако има начин да се разбере кой как е гласувал. Иначе е страх от тъмното.
цитирай
52. tomich - Здравей, Светла Набързо го пр...
27.10.2011 23:58
Здравей, Светла
Набързо го прочетох, но утре ще коментирам на свежа глава :))
Поздрав!
цитирай
53. vmir - 47. chara,
28.10.2011 03:44
chara написа:
Там където всички се кълняха, че ще гласуват за ГЕРБ, в първата история, най-много гласове получи БСП.
Там където дамата, член на БСП се притесняваше, най-много гласове спечели ГЕРБ. Само че тя, както и всички останали в региона се страхуват не от някакви имагинерни абревиатури БСП, ГЕРБ, Атака или друго, а от олигарха Златев. За този страх тя говореше.
Който и да спечели в случая няма никакво значение, защото кандидатите и на БСП и на ГЕРБ, а и лидерите и на двете партии са "кукли на конци" от театъра на един и същ кукловод.
Независимо харесва ли ни това или не.


Винаги ми е било чудно, когато са ми говорили за страх от гласуване. Каква жалка душичка, какъв нищожен разум и в каква амбалажна хартия трябва да е увито сърцето на индивид, на когото му е НЕдостатъчна тъмната стаичка, да да си гласува с кеф поне срещу душманина си, щом този душманин го е хванал за гърлото да не кажва открито предпочитанията си. И, вместо да кажеш на българите, че страшен е самият страх, ти си тръгнала да се шокираш от хора, които явно са свикнали да лъжат толкова много, че вече не са в състояние да направят каквато и да било разлика, и ми намекваш, че затова трябвало да им се съчувства???

Да не съм им бил в далаверите, че да знам кой какво с помощта на кого и срещу какво е получавал, че сега да треперят да не си го вземе обратно? Ми да не са слушали лъжите на лидерите си, да са слушали себе си, да не са се блазнили продажно по благинки, за да им е леко на душите после.

Между впрочем, на следизборната пресконференция Доган призна, че той е авторът на идеята за мутризацията на политиката отпреди ГЕРБ да дойде на власт. Непрекъснато виждам екземпляри, преповтарящи като папагали тази страховита версия, но досега не съм видял и едно читаво доказателство за нея. Защо не се заемете с колеги-журналисти да докажете и изобличите на практика тази прословута мутризация с по-читави факти, вместо да я разпространявате и “доказвате” със страховете разни селски були, поели присърце функциите на квартални осведомителни агенции? Ми направете нещо за освобождаване от страха, щом вярвате, че е основателен, защо трябва да да ни убеждавате, че съществува, след като имате и средствата, пълномощията и инструментариума да го хванете преди той да е хванал малодушните “храбреци” свеждащи мисленето до псувни и принципа “всички са маскари”, преди този измислен страх да е гипсирал мозъците и да е завъртял всички ни в нов 20 годишен нихилизъм, за да се циганизира окончателно държавата ни и след това някой да открие, че не е имало причини за него...
цитирай
54. dbs - DBS-Малък град в България VS. малък град в California. Абсурдите на едно сравнение
28.10.2011 07:58
http://dbs.blog.bg/politika/2011/10/28/.843089
В Севлиево прекарах първите 48г от живота си, а в City of Menifee първите 14 месеца от моето пребиваване в САЩ. Menifee се намира на час път от Orange County и San Diego, и на 90 мин с кола от центъра на Los Angeles. Изграждането на Menifee започва през 1960г. Днес градът заема площ от 120.7км2, a в 2010г има население 77,519 души(71.5% от които бели), 30,269 къщи. В града няма полицейско управление, но има 4 пожарни, и 4 служби за бърза помощ. Няма кметство, но има колеж, който дава препитание на 490 преподаватели и служители. Menifee е прекрасно място за живеене. В него никога не спира тока, Водата се доставя от север по канали с дължина повече от 1000км. Улиците са широки и чисти, а тревата винаги окосена и мека като килим. В града има 12 изкуствени езера, множество паркове, спортни площадки и басейни, игрища за голф, места за отдих за възрастни хора, огромни шопинг центрове, свръхмодерно оборудвани училища и болници.
Данък добавена стойност (ДДС) тук е 7.75%, като храните са освободени от него. Данъкът върху приходите е 9.3%. Средният годишен доход на глава от населението, включително деца и старци е $26,139, а на семейство $70,322
На 3 Юни местните избиратели дадоха вота си Menifee да бъде обявен за град. Това официално става на 1 Октомври 2008. City of Menifee е 26-тия град в Riverside County. ЦЯЛАТА ГРАДСКА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ СЪСТОИ ОТ 5 (ПЕТ!) СЛУЖИТЕЛИ избрани мажоритарно. Wallace Edgerton е първият кмет; Darcy Kuenzi е негов заместник; а Fred Twyman, John Vaughn Denver, and Scott Mann са градски съветници..
Хората от Menifee, дори без да имат кмет и общинска администрация в продължение на 50г успяха сами да изградят всичко в един град и сами да го поддържат. Американците работят много, получават добри пари, винаги са любезни и усмихнати, много обичат страната си и вярват, че тя е благословена от Бог. Те не познават българската злоба и завист, както и балканските простотии. ИЗВОДИТЕ ОСТАВАМ ЗА ВАС.
цитирай
55. chara - dolsineq Е, чак до там ли?
28.10.2011 08:58
Аз се "разминах" само с нарязване (непоправимо) на три от четирите гуми на автомобила, с който пътувам!
То си е направо нищо в сравнение със случката, която описваш!
Само дето не мога да кажа кой го направи. Разгневила съм достатъчно и БСП и ГЕРБ. И другарите Златеви - също.
цитирай
56. chara - evrazol Оправдан или не ...
28.10.2011 09:06
За нас, които живеем в анонимен милионен град е неоправдан.
За шепа възрастни хора (по около 100 човека) останали по селата си е оправдан.

Аз на шега им подхвърлям: толкова ли сте важни, че някои непрекъснато да ви следи и да се занимава с вас. "Е, не сме ама ... тука всичко се знае".

Това е положението. И сблъсъка на рационалното с ирационалното.

цитирай
57. chara - tomich Радвам се, че се появи!
28.10.2011 09:07
:)
цитирай
58. chara - vmir Хайде първо да напиша за пореден път, че не съм журналист, с извинение.
28.10.2011 09:34
Сега нека кажа и за "селските були". Прибързано даваш квалификации. Въпросната "буля" е на 48 г и работи като вътрешен одитор на частен строителен холдинг в София.
Някой ден ще разкажа какво се случва с хората, дръзнали да се кандидатират за кметове без подкрепата на мастодонти от типа на ГЕРБ и БСП, за натиска, за заплахите и всичко онова, което ги кара завинаги да забравят за участие в каквото и да било.

Ти разсъждаваш и гледаш на ситуацията от позицията на човек, който живее в достатъчно анонимна среда, имаш достъп до алтернативно инфо, вероятно си еманципиран икономически.
И аз тръгнах от тази позиция. През юли. Обаче ... Около Правец има 10 села, от тях големи 4 - с право да избират местен кмет, останалите ... в едното избирателите са 51 (под избиратели, разбирай и брой на жителите, щото млади хора под 18 г няма), в другото 117, в третото 120. В тези села след 22 години демокрация и след управлението на Костов, Симеон, Светата Троица, Борисов все още хората лятно време нямат вода, тока не отговаря на БДС стандарта и често спира. Няма интернет. Отделно има махали с по 5 до 10 къщи. Някъде живеят хора и в 10-те къщи, но по-често само в 2-3 . Тези махали са разпръснати из Балкана. Управляващите, които и да са те, се сещат за тях само по време на избори. В конкретния случай минава един кандидат за кмет и им казва "Идват избори. Внимавайте как ще гласувате. Щото помощи за отопление няма да има", след него идва следващия и казва почти същото, само дето "аргументите" му са други.
Е, защо да ги обвинявам, че ги е страх. Ами страх ги е, да. През ден разбиват къщи около тях, крадат животни. Няма наказани. Хората се чувстват самотни и беззащитни.
цитирай
59. chara - stefbelchev Аз благодаря за интереса!
28.10.2011 09:37
:)
цитирай
60. osi4kata - Чара,
28.10.2011 10:43
поздравления!
цитирай
61. chara - dbs Ето как изглеждат нещата тук:
28.10.2011 11:01
гр. Правец, на 60 км от София, жители 3 800, 1 кмет, 2-ма заместници, общинска администрация 46 човека, общински съветници 13! Обявен за град 1981 г.
Има нещо като Бърза помощ, филиал на болница Св. Анна, София и нещо като пожарна. Но за сметка на това има вип голф игрище, на което може да се играе дори нощем. Безработица 17.2% с 6 пункта над средната за страната! Прекъсванията на тока стигат до 10-15 на ден понякога. Има подписка на граждани от половин година срещу ЧЕЗ, която обикаля институциите - ДКЕВР, Омбудсман, МС и т.н.
Общинската собственост, останала в наследство от тоталитаризма, никак не малка между другото, вече де факто и де юре е в ръцете на кипърска офшорка чрез фирмата на Васил Златев, който притежава 69% от смесената компания с общината, създадена специално за целта. Излишно е да споменавам, че решенията във въпросното АД се вземат с обикновено мнозинство т.е. 50% +1% гласа.
цитирай
62. chara - osi4kata Благодаря!
28.10.2011 11:01
Радвам се, че намина!
:)
цитирай
63. анонимен - Ееееей! Здрасти!
28.10.2011 11:25
Дарба ти е да нервиш "правоимащите"! :-))))))))) С основание, при това.
цитирай
64. ok3223 - НЕЩААСТНИКО...злобно тъп.
28.10.2011 11:57
анонимен написа:

Чел съм Ви и друг път, не че бяхте по- щастлива, просто по-малко злобна.


Каква злоба намираш бе тиквеник, в разказа за един Факт, нещо, случило се в действителност в 21 век в нещастна България.
Защо е спрян тока за цели 2 часа. За да се преброят бюлетините..."правилно в тъмното".
Знаеш ли бе тиквеник. Ако не знаеш и си грамотен, прочети фейлетоните на Алеко Константинов.
Как този номер, с гасенето на осветлението се прилагал още по негово време, в края на 19 век. При избори провеждани пак от народняци.
ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ЗА 100 ГОД не сме направили крачка напред.
ЧЕ ГЕРБЕРИТЕ НИ ВРЪЩАТА СЪС 100ГОД НАЗАД, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ.
Като ни прилагат срамни техники от преди век, отделно от модерните техники на 21век.
ЧЕ НАХАЛСТВОТО И ДЕБЕЛООЧИЕТО ИМ СА БЕЗГРАНИЧНИ.
Че са една отречена от модерната епоха мутренска групировка.
цитирай
65. chara - katana Е, малко адреналин не им е излишен, че като ги гледам как са овесили носове...
28.10.2011 12:45
Така де!
:)))
цитирай
66. tomich - Чудя се на учудването...
28.10.2011 14:36
на възмущението, на страха на хората след изборите! За какво са ни всички тия приказки, бе хора? При господството на една пещерна първобитна демокрация в страна, където финикийските знаци са "все и вся", няма нищо за учудване! И ако се възмущаваме, трябва да се възмущаваме от себе си. Ако се страхуваме, трябва да се страхуваме от себе си. Целият този политически и изборен хаос е следствие, резултат - използвам едно омръзнало ни от повтаряне, но правдиво клише - на нашия байганьовски манталитет от време "оно"! Не можем да хленчим, да се възмущаваме и ругаем каквото и да било, ако самите ние не се самоогледаме и не прозреме, че корените на злото его АЗ са се впили в телата и душите ни. Те изсмукват разума, рушат и отравят вътрешните градивни сили у човека, оставяйки неконтролируемо да се вихрят първичните човешки инстинкти...
Злобата и парите нямат партиен цвят!...

Бях оптимист, че нещата ще потръгнат, проявявайки търпение и разбиране. След като изпих половината чаша надежди, станах полуоптимист. Сега чашата е празна и без да искам се превърнах в песимист. Предполагам, че с повечето българи е така, което е жалко, много жалко и тъжно...
И твоят постинг, Чара, е тъжен, но е правдив. Както се казва, "пред фактите и боговете мълчат".
цитирай
67. alexs - Много повече са шокиращите исто...
28.10.2011 14:51
Много повече са шокиращите истории!!
Правешката община си има такива гении. А какво да кажат другите общини!?
цитирай
68. kolchakova - Лоша работа,
28.10.2011 16:32
ама още по-лошо ми се вижда, че от 68 мнения само двама смътно се сещат за българската литература, само един - за Алеко Константинов и нито един, че фейлетонът се казва... как? "УГАСЕТЕ СВЕЩИТЕ"
Иначе факт, че сме в деветнайсти век.
цитирай
69. chara - tomich Ех и ти сега ... ще се оправят нещата, ще видиш!
28.10.2011 16:37
Ако не в нашия живот, то ... все някога!
:)
цитирай
70. chara - alexs Ами разкажете ги тези истории, защо не?
28.10.2011 16:38
:)
цитирай
71. chara - kolchakova Права сте.
28.10.2011 16:40
И като имате предвид, че тук коментарите са на хора с претенции ...
цитирай
72. kolchakova - Хипотеза
28.10.2011 17:05
В тази правешка секция да не се е подвизавал драматическият им кръжец и да са правили инсценировка на фейлетона? Или само са го чели? Или им идва отвътре? И какво правеха застъпниците един час?
А в първата история ми липсва отговор на въпроса "Защо я мразят?" И самият въпрос ми липсва.
цитирай
73. chara - kolchakova :)
28.10.2011 17:40
Някъде през нощта разбрах, че от 5 секции в Правец, някакво електричество е имало само в една, която е в Спортната зала, понеже там има агрегат. През двата часа, в които нямаше ток, а указанието на ОИК беше - "седите и чакате", първоначално имаше опит за някакво сверяване на списъците с гласувалите, но идеята не беше добра. Два часа разходки в кръг, броене на мраморните плочи на пода (да не казвам какъв студ излъчват!!!), отначало приказки по мобилните, приказки на групички, после умора, досада, гняв, подозрения, обвинения - коктейл от емоции.
За първата история - и на мен ми липсва отговор. За мен е смайващо да изпитваш омраза към някого и в същото време да му се доверяваш да те управлява с всички условности на израза "управлява".
Бях на една сбирка в любима за жителите на това село местност и ги питах за кого ще гласуват. Пак ще кажа, че става въпрос за местен кмет на селото, а не на общината. Няколкото човека, които ми отговориха, еднозначно посочиха дамата, за която е разказа. Понеже вече бях подготвена, ги попитах - е, нали уж не я обичате много, много, защо ще си я избирате за кмет. "Абе така е, ама тя е в общината десетина години. Знае какво да прави. И освен това знаеш ли какви празненства ни организира тази година?".
Сега като гледам протоколите, загубила е с около 60 гласа.
цитирай
74. lisa19 - Много си откровена и точна.
28.10.2011 21:37
Поздрави з а написаното. И на мен ми се случи скоро едни познати да говорят едно, а да правят друго. Всъщност мисълта ми е: говорят за една партия пред хората, а гласуват под сурдинка за друга. Нямам представа защо ми бе споделено това, но нищо чудно изобщо да не са отишли да гласуват. Защо са тези задкулисни игри и от самите хора не разбирам. Лъжи, колкото искаш и между тях. Това го наричам неадекватно поведение. Да не говоря за "облъчените" мозъчни клетки, независимо от кой. Деградацията е пълна, изтощителна, а целта ... не виждам такава.
цитирай
75. vmir - 59. chara,
29.10.2011 11:21
chara написа:
Сега нека кажа и за "селските були". Прибързано даваш квалификации. Въпросната "буля" е на 48 г и работи като вътрешен одитор на частен строителен холдинг в София.
Някой ден ще разкажа какво се случва с хората, дръзнали да се кандидатират за кметове без подкрепата на мастодонти от типа на ГЕРБ и БСП, за натиска, за заплахите и всичко онова, което ги кара завинаги да забравят за участие в каквото и да било.

Ти разсъждаваш и гледаш на ситуацията от позицията на човек, който живее в достатъчно анонимна среда, имаш достъп до алтернативно инфо, вероятно си еманципиран икономически.
И аз тръгнах от тази позиция. През юли. Обаче ... Около Правец има 10 села, от тях големи 4 - с право да избират местен кмет, останалите ... в едното избирателите са 51 (под избиратели, разбирай и брой на жителите, щото млади хора под 18 г няма), в другото 117, в третото 120. В тези села след 22 години демокрация и след управлението на Костов, Симеон, Светата Троица, Борисов все още хората лятно време нямат вода, тока не отговаря на БДС стандарта и често спира. Няма интернет. Отделно има махали с по 5 до 10 къщи. Някъде живеят хора и в 10-те къщи, но по-често само в 2-3 . Тези махали са разпръснати из Балкана. Управляващите, които и да са те, се сещат за тях само по време на избори. В конкретния случай минава един кандидат за кмет и им казва "Идват избори. Внимавайте как ще гласувате. Щото помощи за отопление няма да има", след него идва следващия и казва почти същото, само дето "аргументите" му са други.
Е, защо да ги обвинявам, че ги е страх. Ами страх ги е, да. През ден разбиват къщи около тях, крадат животни. Няма наказани. Хората се чувстват самотни и беззащитни.


Ще ми е много интересно да прочета какво е това, което се случва на кандидат-политиците извън ГЕРБ и БСП, за да стават на приказки като селски були и махленски осведомителни агенции. Защото, моето обяснение е, че трябва да не си в час, за да си повярваш, че без подкрепата на някаква обществена структура, без достъпа до нейните организационни, кадрови и прочие ресурси, можеш да упражняваш реално власт. Освен, ако не смяташ да назначиш всичките си роднини и лични приятели на съоветните постове, разбира се, и не е задължително партиите да са мафии, а гласоподавателите - мафиоти, за да се досетят как ще изпълняваш обещанията си.

Колкото до страха, има различни видове страх, някои основателни, други - не. Има и такива лични страхове, от които човек никога не може да се отърве. Много малко от всичките неизброими страхове, могат да бъдат доказани като пряка заслуга на политици и партии, а подвеждането на всички страхове под общ знаменател е не само опит за приписването им на някого, но и отказ да му се търси сметка или да се докаже конкретната роля на някого за част от страховете. Нима сме цъфнали и завързали, за да се пилеем по подобен начин?
цитирай
76. kostadin - Да имаш нещо не е, като да нямаш ни...
29.10.2011 17:44
Да имаш нещо не е ,като да нямаш нищо!
Днес някои искат да се въведе образователен ценз .Утре ще искат и имуществен такъв .Ега ти демокрацията!
Че ,ако аз искам да съм необразован ,това в никакъв случай не означава ,че съм човек без собствено мнение.Все пак тук въпроса е по друг,ние сме обезправили бедните и нямаме право да им се сърдим ,че продават гласовете си .
Ами агитацията за изборите какво е ,ако не търг в който се прави бартер :
- виж ме колко съм добър и гласувай ,брате мой за мене ...
Пък после ,нали знаеш ,че на сватба може само да се обяви подаръка ,а кога ще се даде си е съвсем друг въпрос .А и нали избори пак ще има ....Тогава остава надежда ,че на следващите избори ще се появи някой нов мил лъжец.
Правилата на т. н. "представителна демокрация" нямат нищо общо с истинската, а и нали е по добре да си богат отколкото беден...Мечти всенародни !Няма що!
цитирай
77. chara - lisa19 Е, то в народопсихологията на българина е заложено да е прикрит и т.н.,
29.10.2011 18:43
ама аз тръгвам от друга диспозиция и подобно поведение, като описаното в историите по-горе, ме смайва.
цитирай
78. chara - vmir Като чета написаното, трябва да призная, че разсъждавах точно като теб,
29.10.2011 18:54
обаче ...
Обаче реалността е друга.
Пак ще ти кажа да си представиш населено място с около 500 човека. Политическите мастодонти почти не се вълнуваха от тези села преди 4 години. Други са силите, които се намесват и упражняват натиск и те нямат политически "образ" , а икономически .

И да, страховете са различни. Понеже помагах за кампанията на кандидат за кмет, председател на гражданско сдружение, БСП и ГЕРБ изляха тонове кал върху него и екипа! Всичко това до момента, до който разбраха, че не стига до балотаж!
Тези дни дори почти се извиниха и търсят всячески контакт, понеже сдружението спечели две места за общински съветници и може да се окаже в ролята на балансьор.
Та, страхът е многолик.
цитирай
79. lion1234 - Третата история...
01.11.2011 12:36
по недвусмислен начин ни препраща към... ,,Чудото, Тайната и Авторитета'', т.е. към реалния Управител на държавата. Тя междувременно отговаря и на въпроса доколко у нас изборите имат някакъв смисъл.
цитирай
80. aqualia - Ee!
02.11.2011 22:39
Eee! Kakvo da kazha poveche, ti si go napisala... bog idva na pomosht samo ako sami si pomognem!
цитирай
81. chara - lion1234 Така е!
03.11.2011 10:33
"доколко у нас изборите имат някакъв смисъл" ... особено при съществуващите правила!
цитирай
82. chara - aqualia Съгласна съм!
03.11.2011 10:33
:)
цитирай
83. enjoy6 - Аз мисля, че страха е в главите на хората, докато
05.11.2011 18:09
сами не се отърсят от него, доколкото знам и със свободата на мисленето и действието е така.
Не мисля, че някой може да бъде манипулиран, ако сам не пожелае.
Наистина съгласна съм с един от по-горите коментари, че хората вече започнаха да се осъзнават и с избора си сами да си градят бъдещето за следващите години!
цитирай
84. strianakiev - Понякога си мисля...
10.11.2011 19:00
Какво се промени? Имахме надежди за промяна, но май пак я свързвахе, "по навик" със силната ръка. Манталитета ни не може да се промени с магическа пръчка. Ето вече над сто години не можем да забравим мъдростта на израза "Преклонената глава остра сабя не сече." Страхаът е много добро нещо и не можем да му обърнем гръб с лека ръка. Историята ни е низ от геноцити. Евреите не са страдали толкова много в историята си, колкото ние от свои и чужди изедници. Ние панически се страхуваме от промяната, защото тя ни е била постоянен спътни през вековете.
цитирай
85. анонимен - minio
23.02.2012 20:56
iasno onia ceren izrod e otkacil e za tui govora vsichki da sme hrisytiani a ne cerni vestri i vestici ama nali sa ibeli bratya.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425480
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031