Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.04.2010 09:07 - ПРОВОКИРАНО: ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА ОТВЪТРЕ
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 27592 Коментари: 64 Гласове:
65

Последна промяна: 10.04.2010 09:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Енергетиката означава три неща: власт, още власт и само власт! Колкото повече, толкова повече – би казал Мечо Пух! Съдейки по последните медийни изяви на Бойко Борисов и той си е дал сметка за това! Няма да коментирам изказванията му за ЕРП, ДКЕВР, Цанков камък, АЕЦ “Белене” и т.н. Той има право на своите грешки. Екипът от експерти обаче, който “слага в устата му” екстравагантни идеи – няма такива права!!!      По-долу копирам със съкращения мое интервю за в. “Дневник”, публикувано в печатното издание на 13 юни 2008 г под заглавие: “СЪЗДАВАНЕТО НА ЕНЕРГИЕН МЕГАХОЛДИНГ МОЖЕ ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО КАРТЕЛИРАНЕ”. Ден преди това, текстът беше на електронната страница на вестника,  озаглавен: “ИЗКУСТВЕНОТО "УДЪРЖАНЕ" НА ЦЕНИТЕ В КРАЙНА СМЕТКА СЕ СТОВАРВА ВЪРХУ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ”.      

 “Реални ли са цените в дадения момент в тази сфера? И бихте ли направили сравнение с тези в съседните страни?

- Цената на енергията за всеки локален пазар е микс от много компоненти - първичен енергоресурс, процент на участието му в крайния горивно-енергиен баланс (ядрено гориво, въглища, газ), технология на генериране на енергия, необходимост от покупка на квоти парникови газове, технологични загуби, загуби от неоптимално управление на мрежи и т.н. Така че, струва ми се, не е коректно да сравняваме несравними неща. Иначе ще изпаднем в положение да сравняваме цени на електроенергия във Франция (0.054 евро за кВтч) например, която генерира предимно от АЕЦ, с цени в България, която генерира от въглища (0.047 евро за кВтч при средно за Европа 0.082 евро за кВтч за 2007 г. по  данни на Евростат).

Цената е такава, каквато е... и всички са недоволни, започвайки от потребителите - битови, малък и среден бизнес, индустрия, и свършвайки с енергийните дружества. Въпросът е да се намери балансът. Изкуственото "удържане" на цените, водено не от пазарна, а от политическа логика, рано или късно се "стоварва" в крайна сметка върху тези, които имат най-малка вина и които винаги "плащат" сметката на политическия PR - потребителите, които са и избиратели. После се задейства ефектът на бумеранга и потребителите/избиратели "награждават" или "наказват" политиците чрез вота си.

Има съмнения, че цените у нас изкуствено се завишават поради многото звена във веригата производител - потребител.

- Нека не забравяме все пак, че цената на електроенергията у нас е най-ниска в Европа. Разделянето на генерация, пренос, дистрибуция, търговия (визирам електроенергетиката) е европейска практика. Членството в ЕС налага съобразяване с установени правила.
……………. В този план създаването на енергиен мегахолдинг (с участие на НЕК, АЕЦ, "Булгаргаз", "Марица-изток" и т.н.) би могло да се разглежда като картелиране. Ще имаме вертикално интегрирана мегаструктура и мегаиграч в енергетиката, който контролира вноса на част от първичния енергоресурс (газ и ядрено гориво), генерира енергия (АЕЦ и "Марица-изток") и държи мрежите за пренос (НЕК). В полето енергетика държавата, освен че разполага с рефера (ДКЕВР), ще разполага и с основния играч. Е, да разчитаме ли на честна игра, или да заменим принципа на феърплей с принципа на Кубертен?

Давате пример за голямо картелиране. А малко и невидимо съществува ли сега? Има ли начини за оптимизиране системата на енергетиката, или има лобита, които не позволяват това да се случи?

- ……………
  Нека не подценяваме ролята на държавата и на държавния регулатор в лицето на ДКЕВР. Дейностите в енергетиката са лицензионни и като такива подлежат на контрол и санкции. Това, което казвам, е, че ако реши, държавата има достатъчно лостове да "наказва" за неспазване на правилата. Друг е въпросът, че самите правила понякога са хаотични, недомислени, противоречиви.

Що се отнася до лобитата или интересите. Енергетиката като стратегически отрасъл предполага наличие на засилен интерес. Всякакъв. Защото в ХХІ век енергията е преди всичко власт, много власт. Дори не толкова печалба, израена в пари. Който контролира енергоресурсите и енергията, оперира с перспективата. Защото какво би бил животът на днешния човек без електричество например.

За това става на въпрос. За властта, опосредствана от контрола върху стратегически продукт като енергията. Няма уважаваща себе си държава, която да не е оценила този ресурс. Ако тя не го оценява... идва ред на лобитата.

Държавата по закон би следвало да балансира интересите на потребителите и на енергийните дружества. Доколко има държава в регулацията? И на кого служи тя?

- По закон, по закон повтарям, енергетиката е строго регулиран отрасъл. Иначе няма как да се гарантират непрекъсваемост и сигурност на доставките. От друга страна, няма истински пазар на продукта енергия.
…………..
Регулирането, балансирането на цените на енергията - по нашия начин, след време неминуемо води до шоков скок на цените, тъй като икономическата и пазарната логика не следват политическата.”
            Дойде ли времето за поправяне на грешките?!! Или сега е моментът, в който ще бъдат допуснати нови, чийто ефект ще бъде още по-деструктивен от вече направените …    


Тагове:   Бойко Борисов,


Гласувай:
66



1. bowman - Chara ; )
10.04.2010 09:48
За властта, изкуственото потискане на цените си права разбира се . Има един момент обаче който изпускаш, прозрачност и контрол . Надявам се стъпките на сляпо да намерят правият път пък било и на сляпо. Реалната прозрачност е единственото което би подействало като спирачка на спекулирането със този ключов за съвремието ни ресурс. Държавата и българите имаме интерес да имаме силна и особено важно , по независима енергетика , а това не вярвам че ще стане докато нещо може да бъде покрито . Не ми пука за политиците , единствено за резултата . В България единствено българският интерес трябва да има право да решава и при наште "политици" печелим само когато се ритат по кокалчетата.
Вярвам , че българите ще се събудят и ще дойде ден когато , политиците ще загубят властта да диктуват правилата , но сега не са на ниво да го направят от чуство за морал и отговорност . Просто им липсва .
цитирай
2. chara - bow, ЗА ПРОЗРАЧНОСТТА И КОНТРОЛА ...
10.04.2010 09:56
bowman написа:
За властта, изкуственото потискане на цените си права разбира се . Има един момент обаче който изпускаш, прозрачност и контрол .


В ДКЕВР има специален отдел "Сигурност на информацията". От появата му, докладите и исканията за увеличаване на цени започнаха да се публикуват с многоточия, вместо с цифри! Почти всичко лека полека стана класифицирана информация!
Кой го измисли? И как да има контрол при това положение?!!

"Обществените обсъждания" на цени са пиеси за наивници.
цитирай
3. edinman - Силен постинг!
10.04.2010 09:57
"Има съмнения, че цените у нас изкуствено се завишават поради многото звена във веригата производител - потребител. "
**********
Енергетика? Не само.....не само!
цитирай
4. chara - edinman Енергетика - малко!
10.04.2010 09:58
Политика - повече!
И ... власт, власт, власт!
цитирай
5. bowman - : )
10.04.2010 10:05
БЕХ е под въпрос , политическите квоти в ДКВР също , до няколко дни ще бъдат принудени да излязат с официялна позиция . Докато ги е страх един от друг и се надцакват още има надежда.
цитирай
6. haralanov - Спомням си...
10.04.2010 10:16
Спомням си за това твое интервю във в.Дневник.Пред Бойко Борисов все пак има избор.Или да действа радикално(ама не на приказки)или да се съобрази със съществуващото статукво.Медиите ,,неочаквано,, станаха граждански.В прав ред или с подразбиране ни открехват,че всъщност през цялото това време сме били ограбвани.От високите цени формирани и от посредническите електро-разпределителни дружества.Енергийната мафия не е мит.Отличен постинг за това,вчера имаше lambo.Всеки може да го прочете,,Г-н Премиер,с печалбата от скъпия ток храним Уолстрийт,,.
цитирай
7. chara - Минчо, аз и друг път съм писала и казвала - случващото се (и в енергетиката)
10.04.2010 10:27
е предопределено от законовата рамка!
От наредби, указания и методики за регулиране и формиране на цени и ценообразуващи елементи.
Четох написаното от lambo. Като оправи някой неща в сметките, ще бъде достоверно с голямо приближение.
цитирай
8. chara - bowman А ако се договорят ... за пореден път?!!
10.04.2010 10:28
"Докато ги е страх един от друг и се надцакват още има надежда"
Допускаш ли тази възможност?!!
:)
цитирай
9. chara - andrei Ценообразуването е сложно, съгласна съм.
10.04.2010 10:33
В едно топлофикационно дружество , например, цените се правят от икономист, топлоенергетик и електроенергетик, съобразно модела на ДКЕВР. После се защитават пред комисията.
Не твърдя, че няма злоупотреба с параметри на ценообразуващите елементи, но за мен, изтичането на парички става от друго перо!
Виж процеса срещу Вальо Топлото, например ...
цитирай
10. анонимен - nek i mafijata
10.04.2010 10:37
6efa na nek krasi pyrvanov e stra6no korympiran,,,,,a sedi do borisov i se bori s energoto otkydeto doideee
цитирай
11. roza17 - chara, не ми се мислеше в събота преди обяд, но ме провокира:)
10.04.2010 10:38
Прочетох статията и веднага ми дойдоха на ум стопанско-етичните принципи на Лудвиг Ерхард, които бях чела някъде/ случайно, защото не съм политик, не съм философ, не съм икономист:)/.
При нас няма социална пазарна икономика, нито истинско отворено общество. Има стотици лицензии, регулации, закони и наредби, които правят обществото ни затворено, въпреки, че и Брюксел има своя принос за това.
Но едва ли можем да се движим по този начин още дълго...
Освен това в нашата държава има прекаллено много легални и нелегални начини на отклоняване на ресурси. Само със закони, с арести и чрез съдебната власт това няма да се промени. Задължително трябва да се работи за създаване на морално общество. Липсата на морал е най-големия бич на обществото и го пързаля по нанадолнището.
цитирай
12. haralanov - Случващото се в енергетиката...
10.04.2010 10:40
,,Случващото се в енергетиката е предопределено от законовата рамка,,.Да,това сигурно е така!Но законова рамка,която е откровено бандитска и грабителска и,която е в ущърб на гражданите трябва да бъде премахната.Дори и с риск нечия глава буквално да хвръкне.Аман от ,,наредби,указания и методики за регулиране,,!!!Това е абсурд!!!
цитирай
13. chara - roza17 Подкрепям напълно написаното!
10.04.2010 10:44
Принципите на Ерхард съм ги чела покрай книгите на Ерих Фром, на когото, няма да крия, съм фен. За съжаление, реалността е много, много различна!
цитирай
14. chara - Минчо, не съм оптимист!
10.04.2010 10:45
Като имам предвид кой е новия председател на ДКЕВР!
Но пък знае ли човек ...
цитирай
15. bowman - "Докато ги е страх един от друг ...
10.04.2010 10:48
chara написа:
"Докато ги е страх един от друг и се надцакват още има надежда"
Допускаш ли тази възможност?!!
:)

Chara народа е гладен и му писна , който и да седне на стола ,следващият момент може да се плйосне по ... . Окопаването му мина времето , за човек дето може да те претрепе за коматче хляб , да му размахваш самун не е шега работа .
цитирай
16. chara - bow Много страшно ми прозвуча това:
10.04.2010 10:50
"за човек дето може да те претрепе за коматче хляб , да му размахваш самун не е шега работа"
цитирай
17. bowman - Страшно е ...
10.04.2010 11:13
chara написа:
"за човек дето може да те претрепе за коматче хляб , да му размахваш самун не е шега работа"


Когато му откраднеш на човек надеждата, му остава вярата , когато загуби и вярата , чоек се променя .
цитирай
18. breeze - roza17 - Поздравления!
10.04.2010 15:00
За съжаление много са малко хората, които мислят като Вас.
цитирай
19. анонимен - chara,
10.04.2010 17:09
Да не би да мислите,че в България само енергетиката е картелирана?Та няма дейност изобщо,а не само в икономическата област,където да не съществува
картелиране.Ами идете на зеленчуковите пазари и преценете,дали има някаква разлика между асортимента,качеството и цената на отделните артикули.Всичко е унифицирано и картелирано,с някои малки изключения.Всички големи търговски фирми,включително и стоковите борси са си разпределили пазарите и си догова-
рят цените на стоките.И горко му на някой,особено "дребосък",който се опита
да води някаква самостоятелна политика.Тази схема се прилага даже и от бабите,
продаващи собствена продукция.А Вие се "тюхкате",че,"може би" в енергетиката
е така.Свободният пазар съществува вече само като пример от миналото на капитализма в учебниците по икономика.Поне така виждам нещата аз - един средноинтелигентен наблюдател на "пазара",при това,неикономист".
Е,дано пък да греша.
цитирай
20. borsi - ДКЕВР която вместо да защити държавния интереси и този на потребителите прокарва лобистки интереси в ущърб на българската икономика.
10.04.2010 18:30
"Парадоксът е, че от държавната атомна централа електрическата енергия излиза на 66 лв. и когато стигне в държавна болница, тя плаща 138 лв. и не мога да намеря логика – кой го налага това нещо" - Бойко Борисов

Не е за вярване потребителите в САЩ да плащат по-малко от нас за ток при условие, че компаниите там имат в пъти по-големи разходи от тукашните - най-малко заради заплатите.
А цените на газта всеки може да ги види как се движат: http://borsi.blog.bg/photos/71246/original/Gaz_.gif
Реално около 20-30-40 % от заплатите на хората всеки месец, от разходите на компаниите, вместо да се влеят в икономиката изтичат в канализацията на енергийната ни мафия с благословията на ДКЕВР.
И ще добавя и нещо друго - Дори държавата не печели ДДС от високите цени на тока за бита и предприятията, защото - ако НЕК са на загуба, а компании като E.ОН, ЧЕЗ и ЕВН са уж на загуба и не могат да платят дивидент за цели 5 години дейност при условие че работят на чудовищните 90-100% печалба, то и ДДС не се плаща или се плаща малко, защото се източва, чрез схемите за инвестиции или източване на самите компании.
Днес ми дойде на ума дали акционерите на E.ОН в Германия например, са наясно, че местния клон на компанията им в България се източва, щом при този чудовищно голям лост на печалба (Като на ресторант или нощен клуб) са "на загуба" понеже били инвестирали (така и не става ясно в какво - предполагам в самолетни билети, скъпи хотели и проститутки за босовете на фирмата ) Айде да не знам във Варна поне какво става.
Главната вина за мен обаче носят тези подарили на посредници електрификацията на страната - От там и огромна част от всички постъпления в икономиката ни, както и ДКЕВР която вместо да защити държавния интереси и този на потребителите прокарва лобистки интереси в ущърб на българската икономика.

Ако не бяха увеличенията на газ и на ток всяка година по няколко пъти (при условие, че вън цените падат) - за криза в България щяхме да говорим в минало време! И в това съм на 100% убеден!

Група във Facebook: Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=10150108758025384
цитирай
21. borsi - Цени на електроенергията в САЩ:
10.04.2010 18:33
Лъжа е, че имаме най-евтината енергия в Европа. € за кВтч електроенергия:

Швеция - 0,0719
България - 0,0764

Ето и цените в САЩ сметнати в $ за kWh.

0.1156700 kWh,
Distribution charge 0.02603 kWh
State surcharge 0.000154 kWh
Franchaise Tax 0.000620 kWh
Em Power charge 0.0005700 kWh

Което значи следното:

0.1156700 + 0.02603 + 0.000154 + 0.000620 + 0.0005700 = 0.143044 $ (долара) X 1.44002 (по курса на БНБ от днес) = 0.2038005 (лева)

Месец декември обаче, курсът USD/BGN - бе 1.2970 което умножено по 0.143044 = 0.185528 лева са плащали в САЩ на киловат :)

За абонатите на Е.ОН токът е 0.181900 стотинки за киловатчас!

Което значи, че сме плащали за електроенергия повече от гражданите на САЩ въпреки, че разходите на ЕОН в България не могат и да се сравнят с разходите на някоя енергийна компания в САЩ, най-малко заради цената на труд тук в България който е в разходите на компания Е.ОН и се калкулира в цената за нас.

Моля някой да ме поправи ако имам грешка, но калкулаторът ми показва това.

Гражданите на най-богатата държава в света - САЩ, плащат по-малко от нас, дори сега, предвид разликата само от 2 стотинки в повече, но предвид драстичните разлики в разходите (!!!) на една компания там и една компания тук, както и предвид средните заплати в САЩ и България.

цитирай
22. zahariada - Някъде написах....
10.04.2010 19:10
....,че комбинацията между ангел и самар е абсурдна. Ангелски послушен и носейки самара на заплата от 5 - 6 хил.лв., с парламентарен мандат, ще донесе скука на гледачите на ДКЕВР. Шушулката, поне разсмиваше идиотите в тази държава.
Ангел Семерджиев - Боже - Трайчо Трайков - "двойното мълчание" /авторското право е мое в някой друг живот,ь където ще се върнем/ !?! Името е Божи знак, но за човеци!
цитирай
23. borsi - България влиза в челните места по скъпа ел. енергия в Европа: http://news.expert.bg/n248227/
10.04.2010 19:15
В България - "изкуственото потискане на цените" е само мит пускан от ДКЕВР и картелите които така наречената "комисия" защитава.

Такова "изкуственото потискане на цените" имахме само за кратък период от време в 90-те години, по време на голяма инфлация. Никога повече не сме го имали! Всички приказки за такова, са само нагла, опашата лъжа. Друг е въпроса кой има интерес и желание да слуша лъжи и защо го прави.
Помните ли в 1999 година по колко $ цента се искаше за киловат "за да били на печалба"? Аз помня, но май никой друг не си го спомня, защото днес има гробно мълчание по тази тема в медиите.
И не е луд който яде баницата, а който му я сервира.
От 1999г - 2000 г. насам цените се качват, необосновано и най-интересно ми е, че в медиите се тиражира само становището на ДКЕВР или някой от представителите на картела, като почти никога не се е давало дума на някой страничен човек, никога не са задавани неудобни въпроси, а всяко твърдение се приема на сляпа вяра щом е казано от ДКЕВР, без проверка сякаш шефа на ДКЕВР е папата!

06.2009 - "България шампион по високи цени на тока за промишлеността" - http://money.ibox.bg/material/id_1480923472

Като човек който наблюдава пазарите, най-нелепи са ми били становища от типа на - "Покачваме заради по-високия курс на долара, петрола и т. н." защото в много случаи имахме спад в цените им, но тук в медиите се говореше точно обратното, та се чудих аз ли съм сляп или в лъжите са включни толкова много хора, че медиите лъжат по-убедено и от ДКЕВР.
цитирай
24. анонимен - И това,ако е провокация
10.04.2010 19:34
Щом е провокирано ,така да е:
1.За какви нормативни документи става дума?За регулативни -да съществуват.Просто отваряте страницата на НЕК. Някой някога да виждал СТРАТЕГИЯ за развитие на мощностите и консумацията за 5-10 или 15 години,Някой да е споменавал или чул за стратегически мениджмънт в енергетиката, независимо дали е в частният или държавният сектор.Сумирайте съществуващите-действащи мощности и сравнете с товарите--tso.bg--пo часове, по дни, по месеци.Сметнете емиграцията,демографската тенденция, икономическо-отрасловото развитие и веднага ще си отговорите--КОЙ ДОКУМЕНТ ЛИПСВА И ЗАЩО.Може би става дума за инвестициите,които в 70% са излишни,а те са един от темелите при определяне на цената и обществените поръчки.
2.Всеки среден икономист знае,че от много време определението за справедлива цена не е "антимонополната" цена.Справедливата цена на даден, дори монополен продукт ,е тази,която е съгласен да плати потребителя,НО ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ---ДА Е НАПЪЛНО ИНФОРМИРАН ЗА ФОРМИРАНЕТО Й.За формирането на цените в енергетиката са запознати ЕДНА СЕДЕНКА хора.
3.Как се назначават кадрите в енергетиката и тяхното кариерно развитие?От чистачките до възловите постове всеки е посочен от ГИЛДИЙТЕ И ЗАДРУГИТЕ,някой път и под политическо давление.Както и в други сектори,които се бюджетират с публични пари,семействата са разделени на две-половината работят в енергетиката,а другата за нея.
4.Колко фирми в енергетиката работят директно и коствено за синдикатите и техните лидери-свят ще ви се завие.
5.Госпожо енергетиката не е власт(в предвид,че власт се печели и губи).Енергетиката е геополитика много повече от политика.Енергийните суровини,мощностите,преносната мрежа и големите консуматори са АБСОЛЮТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ фактори(сили).
Примери са: отказа на Турция да купува еленергия от нас,газовата криза,преливането на язовирите вместо да работят ВЕЦ-те(евтина енергия) за сметка на ТЕЦ-те,затварянето на АЕЦ-Козлодуй,строежа на АЕЦ-Белене и други.
цитирай
25. borsi - Далаверата в България с така наречените "възобновяеми източници"
10.04.2010 20:08
За да се включи обаче в нея и въобще да получи лиценз и разрешение да продава ток на НЕК, човек е необходимо да е от номенклатурата в страната или от нейните протежета и наследници. Тази зона е запазена само за "наши хора"

Схемата за източване на средства е следната:

Вятърната централа е само фиктивна, тя произвежда малко и е скъпа, но притежателят й купува енергия от ТЕЦ-а и я препродава все едно е от въртележката.
Така се печели неимоверно много под маската на екологичната енергия, а в случая няма никаква екология, ами чиста корупция.
Същата е схемата и при соларните централи.
Дори да не купува от ТЕЦ, а направо да закачи един щепсел в мрежата и да го подава обратно на НЕК, то далаверета с огромни проценти печалба.
Разбира се ако ги питате и от НЕК и от "Възобновяемите източници" ще ви кажат; "Няма и не е възможно такова нещо" - само дето никой не е проверявал и не е засичал какво реално се произвежда и какво се продава ;)
И какво пречи - ако купувач А купува от вас на една по скъпа цена, да си вземете стоката (тока), от купувач Б, и да я продадете на А като "зелена"?
цитирай
26. haralanov - Борси,както винаги си...
10.04.2010 22:13
Борси,както винаги си изчерпателен в аргументацията си и повече от достоверен.
Бъди здрав!
цитирай
27. chara - @ borsi - 22. Цената на електроенергията, коментирана в интервюто е за 2007 г
10.04.2010 22:20
и съм ползвала статистиката на Евростат.

Не знам защо си мислите, че ЕРП са на загуба. Няма такова нещо! За 2008 г ЧЕЗ (по памет цитирам) имат счетоводна печалба от ... 70 млн лева! при разрешена норма на печалба, съгласно приватизационен договор от 16%
цитирай
28. chara - zahariada Съгласна съм, макар че ... какво от това ...
10.04.2010 22:32
:)
цитирай
29. chara - @ borsi - 24. За ДКЕВР -ДА! ДА! ДА!
10.04.2010 22:43
Казвала съм го много пъти, в качеството си на човек бил хем "вътре", хем някак "встрани" (поради ред причини):

- за монополите
http://chara.blog.bg/politika/2008/09/16/premylchanite-istini-za-monopolite.234586

- за "съветската власт" в енергетиката
http://chara.blog.bg/politika/2008/02/20/syvetska-vlast-dori-i-dnes.165355

Що се отнася до покачването на цените - те са обосновани - вярвай ми!
И са законосъобразни! Знам какво говоря!

Всичко друго е от ... лукавия ...
:)
цитирай
30. zaw12929 - И Ленин бил казал нещо, ама. . . не ...
10.04.2010 22:48
И Ленин бил казал нещо, ама...не стана!
цитирай
31. borsi - "Обосновките" на ДКЕВР и енергийната ни мафия са в 90 % от случаите лъжи
10.04.2010 23:04
chara написа:

Що се отнася до покачването на цените - те са обосновани - вярвай ми!


"Обосновани" във основа на какво?! :)))) Стига някой да желае, мога да обоснова и много по-високи цени, въпроса е дали това ще е вярно или ще лъжа.
Следя цени на въглища, петрол, газ, енергия, валути, данъчни ставки, акцизи - "Обосновките" на ДКЕВР и енергийната ни мафия са в 90 % от случаите лъжи :)



цитирай
32. chara - @ borsi Разбирам интереса ти!
10.04.2010 23:14
Обосновани съобразно нормативните указания - наредби и методики на ДКЕВР!
И действителни и проверени през техния модел!
Пак казвам, всичко е законосъобразно!
Рамката се "задава" от регулатора - т.е. държавата.
цитирай
33. chara - borsi 26. За ВЕИ, прав си ама ... не съвсем!
10.04.2010 23:23
Вярно е , че е неимоверно трудно да получиш договор за присъединяване. Причината е прозаична - става въпрос за пари. На "трите грации" - ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН не им е изгодно да купуват енергия от ВЕИ, а по закона за енергетика са ЗАДЪЛЖЕНИ да изкупуват цялото произведено количество.
Що се отнася до предположението ти за щепселите и т.н. - грешиш!

Точно "трите грации" са заинтересовани това да не го допускат, т.к. те плащат този ток, а не НЕК! Има уреди за търговско отчитане на това електричество, те обикновено са дистанционни, така че в реално време се следи какво се случва!
Те непрекъснато водят дела в административен съд срещу високите изкупни цени на тока от ВЕИ. За сега нямат спечелено дело срещу ДКЕВР, но знае ли се?!!
цитирай
34. borsi - При толкова драстични цени и толкова завишени разходи - без аналог в развитите страни на запад, няма как да не са в крачка и да не са пристъпили дори написаните
10.04.2010 23:25
chara написа:


Не съм ченге, нито юрист, но съм убеден, че ако им докопам документите и стенограмите от заседанията ще открия несъответствия дори с нормативните указания и рамките заложени от държавата. При толкова драстични цени и толкова завишени разходи - без аналог в развитите страни на запад, няма как да не са в крачка и да не са пристъпили дори написаните от самите тях закони.
Предполагам и за това всичко в зоната на родната ни енергетика е обвито в такава тайнственост и секретност.
За това е нужна промяна в законите, също да има наказани и осъдени за кражбите от години насам.
цитирай
35. kostadin - Енергетиката значи получаване на ...
10.04.2010 23:27
Енергетиката значи получаване на енергия.Без енергия и нас няма да ни има.Всички планове за развитие на енергетиката днес са свързани с подчиняването ни на чужди сили.Смешното е ,че ние имаме възможност да развием независима енергетика ,без използване на чужди капиталови заробващи ресурси.Нямаме държава ,която мисли за оцеляването и процъвтяването на българският етнос.
цитирай
36. chara - borsi - Опитай! Позови се на обществен интерес и на ЗДОИ!
10.04.2010 23:34
"ако им докопам документите и стенограмите от заседанията ..."

Аз пробвам от 2006 г! Искам достъп до един документ от 2004 г.
Вече сме на последна инстанция.
Шансовете не са особено големи!

Що се отнася до заседанията - т.нар. "обществени обсъждания" - не е проблем да присъстваш - с малко повече фантазия, но какво ще разбереш от случващото се?!! Трябва да си "вътре" в нещата, иначе ще си като журналистите - само по повърхността и само един въпрос - с колко ще се вдигат цените!
цитирай
37. chara - zaw12929 Ех ... другарят Ленин
10.04.2010 23:36
zaw12929 написа:
И Ленин бил казал нещо, ама...не стана!

:)
цитирай
38. chara - kostadin И на база какъв първичен енергоресурс ще я развием тази независимост?
10.04.2010 23:38
"имаме възможност да развием независима енергетика"
цитирай
39. borsi - А ти била ли си в такава централа, ...
10.04.2010 23:43
chara написа:

А ти била ли си в такава централа, че си така убедена или така ти казаха ;) Навирала ли си се по дупките и да видиш на къде води всеки кабел?
Не ми казвай, че ако може някой да купи нещо евтино и да го продаде после скъпо няма да се опита да го направи. Самите ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН също за проядени от корупция и не случайно споменах, че ако акционерите на Е.ОН знаят някой факти въобще няма да се зарадват ;)
Ако някой го бе грижа за екологията, би ти дал бонус ако си изолираш жилището или си купиш слънчев бойлер, но не е така!
На никой не му пука за екология, защото такива бонуси за теб или мен няма, нали? Но за така наречените перки има:) Не те ли навява теб поне този факт, че има нещо много гнило в цялата тази работа и предпоставка за корупция? А, там където има предпоставки, неминуемо има и такава.
Кой всъшност следи за контрол - Точно тези които точат енергетиката, а чрез нея джоба ни.
цитирай
40. анонимен - Зз съжаление
10.04.2010 23:50
Немога да си представя България без корупция и злоупотреба на власттова заключението докоето съм стигнал .На българина като че ли му е закодирано в ДНК-то да злоупотребява и потъпква хората покрай него.
цитирай
41. borsi - Ще разбера. Ако не разбирам питам
10.04.2010 23:59
chara написа:
...
Ще разбера. Ако не разбирам имам навика да питам. Ако това ми е работата, да следя къде какво става, не съм вътре ли? Нали с консултации относно бизнеси си вадя пари?! Следя пазарите почти всеки ден. Имам навика ако нещо не ми е ясно да ровя докато не се докопам до истината, само тя струва пари. Щом ме касае, като в случая, с още по-голямо усърдие. :)

цитирай
42. kostadin - "имаме възможност да развием ...
11.04.2010 00:08
chara написа:
"имаме възможност да развием независима енергетика"

Казано е ,че който не познава историята си няма бъдеще.Не говоря за нас или отделните хора.
Акад. Воденичаров-действ член на френската академия от преди втората св война имаше патент за използване на енергията от ниските вълнички - до 50 см. и по-нагоре в Черно море .По времето на Цар Борис -бащ. на Симеончо е строен действуващ модел идвали са и германци,искали са да му откупят патента.Докато беше жив той не го продаде и на САШ -това беше малко преди да започнат проектирането на Козлодуй.Тошо му даде дума ,че от утре започваме да строим неговите плаващи електоцентрали Татото се впечатли от последните напани на американците да му откупят патента.Заняколко години щяхме да получаваме толкова ел. енергия ,колкото се произвеждаще преди тихата мирна революция или преврата на плиткоумните егоцентрици от ДС.Мисля че ставаше дума за около 30 милиарда киловат часа и то от регион с дължина около 50 км.Уви руснаците бяха по -силни ,натовариха ни с АЕЦ и му разрешиха да търгува с производните от нефта.Сега не знам кой използва неговата разработка.
Този човек не беше фантазьор ,а забележителен учен Идеята му беше ,след като имаме безплатна енергия да построим фантастично селско стопанство Той още тогава знаеше ,че може да получи от 80 до 100 пъти по- голяма селскостопанска продукия,ако обеззарази земята за посевите и облъчва соптимална вълнова честота на свеината ,различна за различните куртури и използвайки някой аспекти от откритията на Тесла.Тогава не го разбирахПо късно бяха направени опити с култури и бе доказано ,че идеята му е правилнаи вярна Уви това не е у нас
цитирай
43. анонимен - ...
11.04.2010 01:23
1 Енергетиката означава три неща: власт, още власт и само власт!

2 http://pozicii.net/?p=125

3 Самолет?
цитирай
44. chara - @ borsi 40. Аз не твърдя, че ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН са "ангели"
11.04.2010 08:48
Правени са опити при генераця от ВЕИ (фотоволтични и ветрови генерации) да се продава ток по схемата, която подозираш, обаче както казах "трите грации" следят това да не им се случва.

Освен това - автоматично се води дневник за силата на вятъра и слънчевата радиация и продължителността им, респ. времето на работа на генераторите, така че може да се "улови" дисбаланса (ако има такъв) между времето на работа на генератора (произведената електроенергия) и продадената.

Видно е, че по време на слънцегреене и вятър (безплатен енергоресурс) няма икономическа изгода да ползваш външна електроенергия.
цитирай
45. chara - До Анонимен 25. Съгласна съм. Няма спор. Знам това.
11.04.2010 08:54
Кадрите в енергетиката ... ах!
По време на председателстването на Шуши в ДКЕВР цените се определяха от ... агрономка.
Повече, какво да кажа ...
:)
цитирай
46. kostadin - Ами съпругът във възрастното се...
11.04.2010 08:59
Ами съпругът във възрастното семейство, учатвуващо в Биг брадър ,караше Лада с вода В шоуто е за да препечели някой лев за да продължи експериментите си.И той е един не продал се патриот ,но навярно ще си отиде с тихата надежда дабъде разбран от държавата.
цитирай
47. chara - borsi 42. Правилно. И аз така правя.
11.04.2010 09:02
Знам, че следиш пазарите.
Щом правиш това редовно, няма как да ти е убягнал един факт - въглищата за ТЕЦ-овете, докарани от ЮАР, са на цени по-ниски от тези, добивани у нас. Центарлите обаче са "задължени" да работят с наши въглища.

За мен "източването" (не съм фен на този термин) се случва основно през следните два ценообразуващи елемента:

- инвестиции - Софийска вода бяха "отчели" покупката на химикалки и офис столове като инвестиция, например
- аварийни ремонти - при форс мажори не се изисква обявяване на обществени поръчки и ... досещаш се какво се случва
цитирай
48. bowman - @48
11.04.2010 09:06
За да бъде пълен отговора .Може ли и има ли дружество което разчита на "зелени" и други източници ? Би било прекалено плосък номер ..
цитирай
49. chara - @ kostadin 43. Разбирам.
11.04.2010 09:08
Но нали знаете никой не е пророк в собствената си страна.

цитирай
50. chara - Анонимен 44. Хм ...
11.04.2010 09:12
Черен хумор!
В енергетиката "шамарите" плющят силно!
Имаме и немалко бългаски примери за това -
убийството на Луканов?
убиството на кмета на Елин Пелин?
убийството в един асансьор?
убийството на един мост в Турция?
цитирай
51. chara - bow 49. Ако правилно съм те разбрала - ДА има!
11.04.2010 09:15
В Банско и Ихтиман работят малки топлофикации, чиято горивна база е отпадъчна дървесина.
цитирай
52. kostadin - chara, написаните до тука постове ...
11.04.2010 09:23
chara,написаните до тука постове показват само едно ,не енергетиката и безплатната енергия дава власт.Тя е връцете на тези които печатят парите.Там се намират враговете на човечеството.
цитирай
53. tanyarisemova - нещо извън постинга, но важно и за това моля за разпространение
15.04.2010 18:35
По повод
24 май – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
и откриването на комплекс „Свети Николско училище”

сдружение „Свищов-минало, настояще, бъдеще”
обявява

ученически конкурс за написване на есе
на следните теми:

1. Учителят Христаки Павлович и неговото „Свети Николско училище”
2. „Свищовското училище е главно
сос наука оно е славно” (Йордан Хаджиконстантинов-Джинот)
3. „А ти, малко градче Свищов… пръскай от тебе във всички
околни градове светлината на просветата!” (Антон Цанков)
4 .„На книга да учат, добро да сполучат”(Иван Вазов)
5. Моето училище-вчера, днес, утре

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас. Задължително условие е есето да е авторско, да е написано на български език в Word формат, до 4 стандартни номерирани страници, в шрифт Times New Roman 12, двустранно изравнен. Есето трябва да включва информация за историята на образователното дело в Свищов, първите училища, дарители, учители и техните ученици.
На първата страница, без да бъде номерирана, участниците трябва да посочат избраната от тях тема, както и следните лични данни –трите си имена, училище, клас и класен ръководител, телефон за връзка и e-mail.
Есетата трябва да бъдат представени най-късно до 14 май 2010 г. на адрес ул. „Цар Освободител №3”, стоматологичен кабинет на д-р Иван Динков-председател на сдружението или на e-mail st.nikolsko.school.complex@gmail.com
Имената на наградените автори ще бъдат обявени на 21 май (петък) от 17.30 ч. в комплекс „Свети Николско училище”, намиращо се на ул.” Тодор Хрулев” №2


Настоящият проект се реализира благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Общностно развитие и гражданско участие” с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

http://tanyarisemova.blog.bg/regionalni/2010/03/31/quot-sveti-nikolskoto-uchilishte-na-h-pavlovich-quot-kvartal.520858
цитирай
54. nautchnitrudove - Поздравления за добре подбраната тема на постинга
16.04.2010 09:44
Уважаема Chara,
Уважаеми приятели
Представям една моя статия публикувана във вестник „Дневник”, бр.130/6 юли 2007, стр.10-11, под заглавието ”Възможностите за алтернативна енергия” и във вестник ”Икономически живот”, бр.37/29 август 2007 г. стр.10 под заглавието” Алтернативни възобновяеми източници на енергия и енергоспестяващи технологии” с някои допълнения

ВЪЗМОЖНОСТИ НА АЛТЕРНАТИВНАТА ЕНЕРГИЯ

Енергията е двигател на цивилизацията. От нея зависи и нейното оцеляване. В епохата на научно-техническата революция един от глобалните проблеми, пред които се е изправило Човечеството е създаването на нови алтернативни възобновяеми източници на енергия. През втората половина на 20 в. Човечеството осъзна два факта, че световните запаси в Земята на традиционните горива /въглища, нефт, природен газ, уранова руда/ са ограничени и, че индустриалното развитие и ”класическото” производство на електрическа енергия застрашават силно околната среда и здравето на хората. Тласък за развитие на алтернативните източници на енергия даде опасността от екологична катастрофа-парниковият ефект, който води до глобалното затопляне и промяна на климата на планетата, както и непрекъснатато повишаване цената на горивата и очертаващата се глобална енергийна криза. Вероятно нашите внуци ще бъдат свидетели на края на епохата на нефта. Необходим е национален, регионален, континентален и световен Глобален контрол, регулиране и управление на следните стратегически отрасли: доставка и използуване на суровини, материали и енергия, развитие /намаляващо/ на традиционни, но и активно развитие на нови еколого целесъобразни алтернативни възобновяеми източници на енергия, включително и на базата на водородната универсалност на Вселената. Както е известно решаващ дял в строежа на Вселената има водородът - 75% водород и около 22% хелий. Водородът е възможен бъдещ утвърден алтернативен източник на енергия. Наред с развитието на термоядрения синтез, включително и на студения процес на Слънцето, в бъдеще Човечеството най-вероятно ще се принуди да търси и използува суровини и енергия и от извънземен произход. За сега все още управляемата термоядрена реакция подобна на Слънцето е в процес на лабораторни изследвания и остава мечта. Независимо от това съществуват възможности за усвояване на околоземни и космически източници на енергия на базата на водородната универсалност на Вселената, създаване на наземни икономически изгодни и технологически целесъобразни инсталации и технологии по модели на Космоса и Вселената. Това е свързано с необходимостта от силно развитие на ракетоплаването, както в средните векове е започнало по морета и океани развитието на корабоплаването
Енергия има навсякъде около нас. Какви могат да бъдат алтернативните възобновяеми екологично чисти източници на светлина и енергия!? Използуване енергията на Слънцето, енергетика опираща се на атмосферните процеси и техния контрол, регулиране и управление-енергията на вятъра, на вихровите процеси в атмосферата /циклони, урагани, торнадо, гръмотевични бури и др/, използуване енергията на Геогенеза /геотермалата енергия, енергията на морските и океански вълни, цунами и др./, енергията на водопадиге. Водата, респ. водните източници - моретата и океаните са огромен източник на енергия. Използуване енергията на някои химически производства – например свързани с производство или отделяне на водород, амоняк, въглероден окис и др. При електролиза на водата се отделя водород, който може да се използува, като енергиен източник. Използване на някои биохимични процеси склонни да отделят водород и други източници на енергия: водорасли, някои растения и т.н.
Възобновяемите екологично чисти източници на енергия, рационалното производство и използуване на енергия са вече елементи на енергийната политика на много страни. На този етап в развитието на цивилизацията усилията са насочени към използуване на следните възобновяеми в Природата източници на енергия: слънчева енергия, енергия на вятъра, водна енергия, енергия на биомаси, геотермална енергия. Тези източници се наричат възобновяеми, защото се основават не на изчерпаеми земни запаси, а на използуването на естествените потоци на енергия. Освен това не замърсяват околната спреда и не застрашават здравето на хората. Използуването на биомаси трябва да почива на селско стопански и горски дейности, които не намаляват плодородието и качеството на почвата и на водните ресурси. “Техниката на двойните кладенци” в геотермията /сондаж за използуване на топла вода и реинжектиране на студена вода/ може да се използува десетки години.
Търсенията на учени и специалисти продължават. На този етап от развитието на цивилизацията няма убедителен възобновяем източник на енергия, алтернативен на изкопаемите, макар че слънчевата енергия, вятърните електростанции и другите гореизложени възобновяеми източници постепенно навлизат в употреба и се използуват от много страни.
В предговора към “националната програма за енергиина ефективност” е записано: ”След престъпността и корупцията енергоемкостта е третият фактор, който дърпа нашата икономика назад. Ако държавата не проведе целенасочена политика за намаляване на енергоемкостта, последната ще продължава да”изяжда” дяла на работните заплати и на другите разходи. Както конкурентността, така и качеството на българските стоки и услуги ще останат сами, след тези в Общия пазар. Икономическото възраждане и успешната европейска интеграция ще се превърнат в нереализуем блян. Социалното напрежение ще продължи да нараства поради невъзможността да се покриват разходите на енергия в бита и бюджетната сфера. Националната независимост и сигурност ще останат недостатъчни. В националната програма е определен потенциалът на енегроспестяването и възобновяемите източници и необходимите средства за намаляване на енергоемкостта в национален мащаб. С много по-малко инвестиции вложени в енергоспестяване и възобновяеми енергийни източници могат да се получат по-евтини и по-добри енергийни услуги. При това се спестяват колосални текущи разходи за енергоносители и за опазване на околната среда, съизмерими с годишното обслужване на външния дълг и задълженията на България по международните конвенции за опазване на околната среда. Енергоспестяването и възобновяемите източници се очертават като първи приоритети в енергийната политика на страната и постепенно, но постоянно ще го утвърждават.” Тази програма е съставена на базата на проучване опита в 55 страни на света. Тя обхваща 6 основни области: макроикономическа и отраслова динамика, промишленост, битово обслужващ сектор, транспорт, ефективно осветление, енергиен сектор. За всяко област е анализирано състоянието и развитието до 2020 г
Съгласно “националната програма за енергийна ефективност” на този етап в България ще се развиват следните възобновяеми източници на енергия: малки водноелектрически централи /ВЕЦ до 10 мегавата/, вятърни електроцентрали, геотермални води, слънчеви колектори, биомаса, биогаз и фотоелементи. Съгласно европейските ”бяла” и “зелена” книги за енергията на близкото и далечно бъдеще делът на ВЕЦ до 2010г у нас трябва да достигне до 8-10%. В рамките на проучване на програмата “ТЕРМА-В” на европейския съюз са предвидени изследвания за изграждане на малки ВЕЦ у нас.
В нашата страна има прекрасни условия за инсталиране на вятърни електростанции, тъй като те се монтират обикновено на високи места, където има интензивно движение на въздушни потоци. Възможностите за използуването на вятърните електроцентрали и на геотермалните източници у нас са добре проучени и има конкретни проекти, по които се търси финансиране. Има и чуждестранни предложения. Съгласно програмата по слънчевите колектори, за топла вода се предвижда проучване за правене на либерализация на съществуващите колектори. Отчита се, че определено изоставане има в използуване енергията на биомасата, както и на биогаз от селскостопански и промишлени отпадъци. В съчетание с естественото повишаване цените на изкопаемите енергоносители се предполага, че ще се подобри конкуретноспособността на малките ВЕЦ и решително ще се засили интересът на инвеститорите с оглед ускореното им изграждане
Съгласно националната прогама, дотогава ще е необходима държавна подкрепа, както по премахването на съществуващите пречки, така и по гарантиране на трайни икономически условия за предприемачите на малки ВЕЦ. Ако се приеме за достоверно и за нашата страна немското проучване, че около 20% от болестите са причинени от вредните емисии на “класическата” енергия, става ясно според програмата колко нецелесъобразно е сравняването на малките ВЕЦ с изкопаемите енергии само по показателите на себестойност на енергията или по сроковете за откупуване, съобразно действуващите цени, които не включват последствията върху Природата и здравето.
Ето защо според програмата формулирането на целенасочена държавна политика, чрез приемане на специални форми за стимулиране използуването на ВЕЦ е твърде важно за настоящия етап от развитието на страната
Развитието на вътрешния конкурентен енергиен надзор, интегрирането на българската енергийна система и енергиен надзор към европейските, осигуряването на социална справедливост на реформите са дефинирани като основни приоритети на българската енергийна политика: Насоките на общата политика в енергетиката от една страна и защита на потребителите от друга предопределя развитието на българската енергетика. Привеждането на българското енергийно законодателство в съотвествие с европейското е на основата на отразяването в националната нормативна рамка на няколко основни цели на енергийната политика с Европейския съюз, като сигурност на енергийните доставки, по-висока конкуретно способност, защита на потребителите, опазване на околната среда.
България е в процес на либерализация на електроенергииния пазар и провеждане на конкуретни правила в неговото функциониране. Този процес е предизвикан не само от прехода към пазарна икономика и от изискванията на европейския съюз, но и от необходимостта да се стимулира непрекъснатото подобряване на дейността на доставчиците на електроенергия и на качеството на обслужване на потребителите.
Необходимо е да се отбележи огромното значение за просперитета на една страна взаимодействието “наука - политика – управление – Общество” респ. “производство - потребление”. Това е твърде важно и за нашата енергетика, като стратегически отрасъл, особено на фона съществуващите реалности свързани с изкопаемите източници на енергия и непрекъснатото повишаване цените на електроенергията.
За съжаление в нашата страна българските научни достижения все още са далече от политиката, управлението и особено от производството и бизнеса. Активно развитие и приложение у нас могат да намерят и другите възобновяеми източници на енергия. В научно техническата библиотека към НАЦИД се съхраняват много български научни разработки, чакащи приложение. Връзката “Наука – производство - потреблевие” у нас е силно нарушена. За да има ефект и оперативна връзка между отделните заинтересовани функционални звена във всички сфери на материалното производство е необходимо да се прилага екпериментираната успешно /от автора на този материал/ формула, осигуряваща права и обратна връзка между тях:
“Фундаментални изследвания – приложни изследвания - развойна дейност- производство - потребление”

Забележка; Материалът е подготвен като са ползвани източници свързани с националната програма за енергийна ефективност и енергоспестяване, както и собствени наблюдения от многогодишната ми изследователска дейност-някои извадки от моята монография;
БогомилВеликов.Колев ”Материалознание и глобални проблеми”. Изд. БПС(Авангард), София, 2003г.

За контакти: Богомил Великов Колев д-р инж. Богомил Великов Колев
1797 София, ЖК ”Младост”,
Е-mail: b.v kolev@abv.bg


цитирай
55. gmihov - Табу от Бога.
18.04.2010 08:30
Няма по мощен и всеобхватен алтернативен естестмен енергоизточник от гравитационното поле на зеимята. Има на лице стабилни обективни познания, като закона за съхранение на енеригята, закона за гравитационната сила, закона за работата и др. които обусламят и гаранитрат, на базата на травитационното поле на земята неограничен ,икономически изгоден и безопасен добив на нергия, но чудо за чудене е, че това в една многовековна заблуда , приета, като аксиома, узаконена и като такава с Решение на Френската Академия на науките от 1775г. тази енергийна мощност, която по най простия и очевиден начин може да се имери, както се измерва мощността на щангистите, и използува, не се вижда и тези / техническите специалисти/, които най добре би трябвало да я видят са най - големите слепци, които не явиждат, както папи и кардинали не са виждали, че Бога на който сеи молят е създал по совя воля земята подвижна, а не по тяхното мнение на базата на геоцентричната системе, създадена от езичник.
В продължение на 50 години с езика на прости, видими и понятни есспериментални резултати предлагам директна гравитационна енергетика, до която и Архимед с това, което е открил се е докоснал преди две хиляди години, но хората , в своята заблуда и най вече техническите специалисти не искат да го видят. Тава неволно налага мисълтата, че появата на човека на земята, неговото развитие и ползване на предоставените му ат Вечността блага за да може да оцелява не протича по пътя на случайностите, а по пътя на програма от самата Вечност - Бог и произтичащите от нея вечни и ненарушими природни закони и всичко става , когато по този програма му дойде времето и при табу от Бога и най простото нещо, крачка да направи, косъм да отскубни от главата си не може.
Всички грамотни хора знаят, че когато две величини не са равни по между си , при тяхното сборуване / събиране и изваждане/ не може да има нулев резултат, но в условията на реалностите на гравитационното поле, като енергоизточник не го виждаот.
цитирай
56. gmihov - Време е
18.04.2010 08:45
Време е хората да отворят мисъл и очи и да прогледнат и видят гранитационното поре, като естествен, неизчертаем и безопасен енергоизточник, които им гаранатрира неогранчено производство на енеригя във всяка точка на земята и на други небесни тела. Но! Ако Бог не вдигне своето табу това няма да стане, както не е сатанало при папи у капдинали и миряни докато Бог не е снел от мозъците им заблудата, че земата е неподвижна и им позволил да я видят подвижна, каквато от своята същност и ненарушими природни закони , произтичащи от нея я създал.
цитирай
57. strianakiev - Много говорим за държавата и нейната роля ....
18.04.2010 16:23
Но какво е държавата? Защо някои от нас си представят държавата, като място където човек ако е във власта може да краде безнаказано? Нима държавата не е договора, който редовия гражданин е сключил с правителството да управлява събраните от нас данаци за ползу роду? Какво означава другите преди нас крадяха и сега ние не можем да се справим? Нима бюджета не е закон и нарушаването му не се преследва от наказателния кодекс? Ако това не е така, какво правят толкова годините нашите представители в парламента? Защо там се говорят всякакви глупости а не се създава правов ред? Защо им разрешаваме да ни грабят спокойно и безнаказано? До кога ще избираме своите представители между хора, като Ахмед Доган, които гледат на нас, като електорат а не като на свои работодатели? Нима тези хора не разбират, че ако ние спрем да плащаме данъците си те няма да имат заплати? Какво става с нас? Докога ще сме "електорат"? Тези хора "народните представители" трябва да взимат заплати само ако си свършват работата. Ако парламентарната демокрация предрешава нашето пасивно отношение към харченето на нашите данъци в нашите ръце е да направим референдум и да изберем друга форма на управление. Какво ще кажете за пряката демокрация? И пак към енергийните източници. Защо да хвърляме огромни пари за атомни централи и подобни измишльотини, когато можем да използваме тези пари за създаване на условия за използване на възобновяемите източници....слънце вятър...не ми казвайте, че ще е скъпо сега не е ли скъпо...
цитирай
58. bowman - до : 58. strianakiev
18.04.2010 16:57
..възобновяемите източници....слънце вятър...не ми казвайте, че ще е скъпо сега не е ли скъпо...
Управлението на енергетиката , ако изобщо го има се базира главно на закони , В това отношение са виновни законодателите и тези които прилагат закона както и всички министри на енергетиката до сега .
За цената ... За да преминем изцяло на "зелена" енергия трябват и нови закони но и много пари които да се вложат, парите ще бъдат свалени от гърба на българите.

Това в което съм съгласен с вас , липсата на адекватно отношение от държавна страна е което ни носи увеличаващи се загуби във времето.
Убеден съм ,че държавата не би могла да си го позволи.

Енергетиката въпреки всичко не е само власт , тя е основен елемент от ежедневието ни, икономиката ни и бъдещето ни.
цитирай
59. kostadin - Колкото е по скъпо- толкова е по-...
18.04.2010 17:27
Колкото е по скъпо- толкова е по-добре за държавата (това не сме ние )и банките
За нас означава само едно -подчинявай се на цар мъни
.Управляващите не са виновни,пол. елит тоже, а т.н. работодатели изобщо не ги е еня- и печелбите и кредитите им ги плащаме ние- с живота си.
Живейте в хармония мили хора!Обичайте се !Не се делете, все пак сме, от един народ Красота.
И помнете за всичко са виновни родителите ви -така словоблюдства Б.Б.
цитирай
60. phoenix2000 - В енергетиката,
19.04.2010 10:18
никой няма право на големи грешки, даже и да симпатяга, щото си реже сам главата. Мистерията е, че още съществуваме, и то благодарение на АЕЦа и газта (и отчасти контрабандата и наркоканалите, Е КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ)
цитирай
61. kostadin - Съществуваме, защото доизяждаме, ...
19.04.2010 12:20
Съществуваме ,защото доизяждаме, последните, натрупани през соца ресуси Ние не сме в състояние да се изхранваме.Освен суровини и заготовки нищо свястно нямаме за износ.Инвестицийте на чужденците постепенно лишават българите от възможността да имат държава.Така еврейте създадоха Израел.
цитирай
62. chara - phoenix2000 Хм ...
19.04.2010 13:11
"Мистерията е, че още съществуваме, и то благодарение на АЕЦа и газта " ...
Съмнявам се?!!
От друга страна все се питам как така все още не сме фалирали при положение, че почти нищо на произвеждаме - индустрия на практика няма?
цитирай
63. chara - kostadin Значи много е имало натрупано щом за 20 години стигна и още има ...
19.04.2010 13:12
Обаче като свърши всичко това какво ще се случи?!!
цитирай
64. kostadin - По данни от 1988-1989 год само дъ...
19.04.2010 19:13
По данни от 1988-1989 год само държавните предприятия са имали мощности оценени балансово за над 160 милиарда-това е възможно най- ниската им цена.Тук не влизат общинските фирми и недвижимото имущество и филиалите на българските ДСО в чужбина -последните ги покриха още преди 89година...
То вече 20 години се случва -младите бягат...Ако някой се нада на революция да знае ,че такива стават на 2000 години,така е от фаронските времена.
Ние сме в периода на тиранията ,дошла с изискванията на чужденците,демокрация я имаше я не ,около 1 година след 1989г.В ЕС отдавна говорят за Европа на регионите.Възможно е да започнат да опитват от Балканите.
Нашият" нов деократически политически елит" забрави с каква цел започнахамирната ревоюция.Така е и сега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424124
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031