Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.01.2008 20:28 - НИКОЛА КЛЮСЕВ - такъв, какъвто го видях
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 2511 Коментари: 4 Гласове:
4



            От агенция “Фокус” научих, че на 16.01.2008 г е починал академик Никола Клюсев  - първият министър – председател на независима Македония.

 

             На 30.05.2005, след честване на 24-май в Киев, се запознах с асистентки на проф. Никола Клюсев. След месец и половина  той пристигна в София,  в качеството си на директор на Центъра за  стратегически изследвания към Академията на Науките на Македония.  

             На 16 юли 2005 се срещнахме на ул. "Славянска".

             Изборите за народно събрание бяха току що отминали и БСП беше спечелила най-много места в парламента. Академик Клюсев прояви жив интерес към политическата ситуация у нас. Странно му беше как БСП се готви да управлява. Няма ли да се получи разминаване между лявата идеология на партията и управленческата практика, която тя ще бъде принудена да използва. Честно казано  нямах никаква представа, нито имах готов отговор на въпроса му. Бях  впечатлена от живия му ум,  доброто познаване на политическия живот у нас и широките интереси.

             За съжаление, неговата идея и съкровена мечта за голям славянски /южнославянски/ университет, с широко представяне на българската наука, култура и образование, не можа да се осъществи.  Може би беше твърде рано за такъв проект. Може би и днес все още е твърде рано …

             Никола Клюсев напусна нашия свят, но мечтата му … мечтата остана! 


 Откъс от книгата на Никола Клюсев                    “ПРЕДИЗВИЦИ”                                                                                                              Книга пъва
 “ВЕРБА И ИЗМАМА"                                                    
                                                                                    Скопие 2005 г.

 

            Препознатлива е таа покорна и послушна интелигенциjа, коjа до вчера беше слепа глува за сите зла што доведоа до овоj хаос. Многумина од тие лукави итреци од редот на таа исполитизирана интелигенциjа, сметаа, а и се уште сметата дека е штетно и опасно да се пишува, зборува и решава за вистинските проблеми на националниот и државен опстоj. Зарем тоа не е рамно на турккање во бездна?!? А притоа, многумина кои се професионално обврзани да проговорат, денес упорно молчат, оставаjки ги медиокритетите да ни jа креираат иднината.

         

               Има и такви, кои породи долго молчење, затскиени во аглите на историjата, заборавиле да зборуваат, им згаснал гласот, а се украсиле со звучни титули. Големите молчеливци во затворени кругови се поjавуваат среде раскошните порои од зборови. Она што го кажуваат е доволно интересно за уште повеке да ме интересира нивното молчанње, како што би рекол Конрад. Таквата молчалива интелегенциjа коjа доброволно се потчиннила на политиката, самата доброволно добила парализа на мозокот. Зашто молчањето, како што вели Голбраjт, е екстемна фома на одбрана. Оноj што молчи, веке во себе се сомнева, тако што твордоглавното молчење води до болно испитување, до маченње.

 

             А оние со обмисла молчеливци, задоволни, со статусот и своjата посматрачка улога, оставаат други исто такви да зборуваат, иако никоj не ги слуша, зашто досадиле со своите проповеди.

 

               Коде е краjот на молкот? Зарем уште ке слушаме, разни натрапници да проповедат за некаква свобода, демократиjа и права на човекот, а во суштина садистички да ги задушуваат тие возвишени човечки вредности.



Тагове:   Никола,


Гласувай:
4



1. ivesa - Ако преводът на вредност е ценност...
26.01.2008 17:51
Не трябва да търпим задушаването на възвишените човешки ценности,особено от тези,които ги проповядват.Свободата,демокрацията и правата трябва да се отстояват.
цитирай
2. chara - @ ivesa
26.01.2008 18:44
правилно сте разбрали контекста!
абсолютно подкрепям мнението ви за отстояване на правата!
както и тезата на Холбрайт /която защитаваше и Клюсев/, че мълчанието не е нищо повече от екстремна форма на отбрана!
цитирай
3. visotsky - Текстът е доста приятен. До поно...
22.02.2008 07:42
Текстът е доста приятен. До поносимост бунтарски, насочен срещу комфортно живуркащите в своето псевдоаристократично мълчание, което по-скоро прилича на телешка безчувственост, отколкото на монументално достойнство. Защото позицията на интелектуалеца е именно негова позиция, защото самият той е обществена фигура, а не - заключен в клетката на своето малодушие мижитурчо, чието единствено задължение е да получава коравото парче хляб, купено му от държавата с парите на данъкоплатците.
цитирай
4. chara - @visotsky
22.02.2008 08:06
чудесно сте "уловили" семантиката на текста:-)
споделям позицията ви за интелектуалците:-)
моята /в по-широк аспект/ съм се опитала
да обясня в "Бягство от свободата":-))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425965
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031